|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Seta. Podstawowa sprawa to to, ze jestes troszke uprzedzony do komputerow opartych o sprzet AMD. Ja ostatnio zlozylem 5 komputerow opartych o te procesory i poki co nikt nie narzeka. Stabilne, wydajne, bezawaryjne poki co. Niski pobor pradu to zasluga 45 nm technologii. Dodatkowo na dobrej plycie osiagaja zawrotne taktowania. Jedyny ich problem to marka ktora wbila sie ludziom do glowy, tymczasem AMD teraz mimo wielkiego kryzysu jaki miala to w mojej opinii rownorzedna firma dla Intela(nieliczac rewelacyjnych i7...). Dodatkowo z tego co obserwuje to karty graficzne tej firmy beda prawdziwa rewolucja a kolejna generacja procesorow tez niezle sie zapowiada.
Odnosnie wydajnosci w mojej opinii jesli nie widac roznicy to... po co przeplacac? AMD wypuscilo swietnego Phenoma II wlasnie tego 945. Jest to obecnie najlepiej sprzedajacy sie procesor tej firmy bo ma standardowe taktowanie bardzo wysokie a rowniez ma odblokowany mnoznik i swietnie sie kreci nawet bez koniecznosci zmian mnoznika. Naprawde ciezko tutaj wymienic jego slabe strony chyba jedyna slaba jego strona jest to ze z i7 nie wygra za chiny ludowe. No i oczywiscie marka jego... Porownac to mozna do marki KIA w motoryzacji i ich Cee`d`a. Rewelacyjny samochod tylko ze gdyby mial zamiast znaczka Kia znaczek np VW lub Fiat to on by sie sprzedawal 5 razy lepiej. Identycznie jest z Phenomami. Sam ze swojej strony kazdemu klientowi polecam teraz Phenomy bardziej niz C2D bo sa tansze a tak samo wydajne. Proste.Oczywiscie wybor zostawiamy koledze, bo to jego komputer. W kazdym razie ze swojej strony polecam budowanie komputera o baze AMD. Bedzie rownie wydajny co na bazie Intela a odrobinke tanszy. |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Zdaje się, że faktycznie poczekam na te procesory Intela i5. Wydają się najrozsądniejszym zakupem, a przy moich zarobkach na następny komputer pozwolę sobie nie prędko. Do grania starczy na razie konsola, bo czasu na to też za dużo nie ma. Pozdrawiam.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jesli juz to Samsung z tych co podales. I Tak najlepsze monitory LCD produkuje Asus, najbardziej niezawodne, ze swietnym hmmmm... kineskopem i doskonala jakoscia obrazu
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Otoz to.
10 znakow. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Mam tego Asusa i mogę go z czystym sumieniem polecić
Godny uwagi jest też ten monitor http://allegro.pl/item714524685_full...sklep_wwa.html kupowałem go dla siostrzeńca i jak do tej pory sprawuje się bez zarzutu |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Dziekie Wielkie Koyot i Seta za pomoc , w takim razie biore Asusa
![]() Posty z gory wykasowalem zeby nei bylo moich wpisow za duzo. Poleca pod spodem dla potomnych. Cytat:
![]() Mapa sklepów z Białą Gwiazdą
http://tnij.com/mapa_sklepow_z_biala_gwiazda |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja potrzebuje LCD 19 cali. Troche sie rozejrzalem i znalazlem takie cos:
http://allegro.pl/item717667580_supe...d_dvi_wwa.html http://allegro.pl/item725800777_19_s...gwar36_fv.html Warto? Czy lepiej dolozyc i kupic chwalonego chyba wszedzie -> http://www.komputronik.pl/index.php/...1952TQ-PF.html Z gory dzieki. ![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hehe, wislak_92 patrz wyzej ktory monitor polecalem
. Znajdz 19 a bedziesz naprawde zadowolony . |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
mam 2233SN, świetna sprawa. nadaje się do gier jak i do zwykłej pracy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Jednak po dluzszym przesledzeniu cen monitorow stwierdzam, ze nie oplaca sie za bardzo 19 cali i wybiore cos z Samsungow 22 calowych: 2233SN lub 2243LNX. ~Kisis: tak z ciekawosci? Ile dales za niego? Ja znalazlem na allegro za 575 z jakims tam prezentami i gratisami z mozliwoscia odbioru w Krk. A do takiego monitora sa jakies wymagania co do karty graf.? Pytam bo mam Gigabyte 7600GS AGP.
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 31.08.2009 o godz. 14:16.
![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Monitor nie ma wymagan odnosnie grafiki. Wazne by miala odpowiednia dziurke pod monitor
.Ogolnie to radzilbym jeszcze przemyslec i zastanowic sie nad Asusem, raczej bedziesz zadowolony. Ale wybor nalezy do ciebie . |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Płyta główna - Asus P7P55D 540
Procesor - Core i5 750 QuadCore 64 Bit 2,66GHz BOX Pamięć RAM - Patriot 2x2GB 1600MHz Dual LLK Karta graficzna - Asus RAdeon HD 4770 Fromula 512M DDR5 (128-bit) ( PCI-E) Zasilacz - Chieftec GPS-450 AA-101A 450W Dysk juz mam z poprzedniego ![]() Jak się zapatrujecie na ten zestawik ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
tak karta przy takim procesorze? pozatym sprawdź czy RAM jest DDR3, bo jak nie to nie będzie pasować z płytą. co do karty - dołóż troche kasy i weź przynajmniej GTX 260, po ostrym OC możesz z tego zrobić 275(choć wiadomo że taka sama nie będzie, ale wydajność podobna). |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
a co jest nie tak z tą kartą i prockiem? RAM to na bank DDR3
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no cóż, nie chodzi o to, że nie są ze sobą kompatybilne czy coś, tylko że i5 jest NOWYM procesorem, a 4770 to już troche stara karta, do takiego procesora dałbym przynajmniej GTX 260.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ekhem panstwo. Pozwolcie ze ja wtrace swoje 3 grosze. Do takiego zestawu to minimum GTX 275. Po prostu bedzie to marnotrawienie mocy obliczeniowej tego zestawu jesli zastosujesz nawet GTX`a 260. I jeszcze jedno. Zamiast 2x2GB ram, lepiej wez 3x1 GB. Lepiej bedzie sie sprawowal w tym zestawie przez wsparcie dla tripple channel niz jakbys mial miec pamiec w dwoch kosciach. 3 gb to juz jest bardzo duzo.
Moj blad. Wyglada na to ze i5 ma wbudowany kontroler pamieci w ukladzie DUAL nie tripple channel.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 04.09.2009 o godz. 12:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nagrywarke zmien na Asusa lub Optiarc. To sa w tej chwili dwie najlepsze jesli chodzi o bezawaryjnosc firmy. Inne kryteria nie sa wazne, bo zdazylo sie juz pare razy tak ze nagrywarki DVD ktore teoretycznie powinny nagrywac wszystkie rodzaje plyt poza wiadomymi(Blue-Ray, HD DVD) nie nagrywaja wogole plyt CD. Asusy i Optiarc nie maja z tym problemow.
|
|
|
|
Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Hej, jak oceniacie ten laptop?
Czy będzie w stanie normalnie pracować całymi dniami, mam na myśli włączony net i parę aplikacji biurowych. Generalnie też będę używał do gier komputerowych i do oglądania filmów czy też do projektowania czy przetwarzania aplikacji z zastosowaniem zaawansowanych programów. Czy warto zakupić taki laptop? http://www.komputronik.pl/index.php/...10%29_LED.html |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Czy za ok. 2000zł da się złożyć w miarę dobrego kompa do gier (oczywiście komputer nie tylko przeznaczony do gier ale do różnych inny aplikacji typu Photoshop), takiego na którym pogra się w jakieś nowości na full detalach? Oczywiście z obudową. Czy jednak lepiej dołożyć kasy (ile ?). Znalazłem takie zestawy:
Komputer Świat: Porcesor: AMD Phenom II X3 2,3 GHz / Intel Core 2 Duo 2,8 GHz Pamięć: 3 GB Dysk twardy: 320 GB K. graficzna: ATI Radeon HD3650 / NVIDIA GeForce 9500GT Nagrywarka DVD: 16x, Dual Layer Karta sieciowa, czytnik kart pamięci Darkwarez: MOBO: AsRock A780GXH 240 zł CPU: AMD PHENOM II X3 720 439 zł RAM: 4GB Corsair XMS2 CL5 175 zł GPU: GALAXY GEFORCE GTS 250 399 zł HDD: Seagate ST3500418AS 189 zł PSU: Fortron FSP400-60GHN 136 zł DVD: Samsung SH-S223F 88 zł MOBO: AsRock A780GXH 240 zł CPU: AMD PHENOM II X3 720 439 zł RAM: OCZ DDR2 PC2-8500 1066MHz 4GB Vista Upgrade Edition 209 zł GPU: Palit GeForce GTX 260 896MB 608 zł HDD: Seagate ST3500418AS 189 zł PSU: OCZ 500W ModXStream Pro 259 zł DVD: Samsung SH-S223F 88 zł + jakaś obudowa co śadzicie o Chieftec Dragon CH-07B-B (tylko do niej trzeba będzie zasilacz dokupić czyli koszta wzrosną, a kosztuje ona 533zł), albo o Qoltex GlareStripe 5692 (jest zasilacz 455 W - czyli odpowiedni) - 218zł. A czy chłodzenie też powinienem nowe zakupić? |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
![]()
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ogolnie to ja bym radzil poczekac kilka tygodni. Ceny zaczynaja znow spadac i przewiduje ich spadek w okresie okolo 2-3 tygodni o 5% natomiast w okresie miesiaca moze nawet dojsc do 15%. Wszystko przez nowe uklady zaczynajace wchodzic do sprzedazy.
Do kolegow pytajacych o ta tasme. Na mnie nie patrzcie ja na lapkach sie nie znam, a jedyne co w nich widzialem wewnatrz czy wogole to piksele na monitorze po zbiciu matrycy w moim. A w normalnych stacjonarkach nie widzialem takiej tasmy(choc w sumie... ja juz glupieje od tego wszystkiego...) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A to nie przypadkiem do robienia SLI? ten kabelek
Powód: ten kabelek :P
Ostatnio edytowane przez brylant17 : 06.09.2009 o godz. 18:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Do SLi potrzebna jest plytka nie kabelek.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widzial ty kiedys uklad SLi?
http://www.tomshardware.pl/graphic/2.../sli-intro.jpg Jesli to ci wyglada na kabelek to gratuluje perystaltyki w oczach. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
gdzie mozna kupic najtaniej nowego laptopa?
vobis, sferis, komputronik, mediamarkt, saturn czy moze poszukac w internecie (np allegro)? znacie moze jakis dobry sklep pozdrawiam |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|