The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.08.2009, 01:34
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Można nie wiedzieć jak on to wszystko widzi, ale można na podstawie pewnych faktów podejrzewać.
Fakty są takie:
- facet nie mówi ani słowa po polsku
- nie ma pojęcia o historii Polski (no bo chyba specjalnie by wiedzy nie ukrywał?), i nie mówię o jakiś szczegółach,, (swoją drogą,, ciekawe ile razy był w Polsce zanim się pojawił pomysł o reprezentacji,,,,)
- ma w 1/4 polską krew, a w 3/4 francuską.

A więc podejrzewam: woli być kapitanem na cudzym statku niż majtkiem na własnym. Nie widziałam jak gra, ale niech ktoś mi powie - miałby duże szanse być gwiazdą reprezentacji Francji? Tylko tak obiektywnie.

Kiedyś kluby składały się z wychowanków, ale z biegiem czasu to się zmieniło. Pewno też nie wszystkim się podobało. Tylko klub to firma, a reprezentacja to fundacja, niech będzie "czysta" .

ps. Jak się Roger ożeni z Polką to ani krzty bardziej na reprezentację nie zasłuży.

Albo Ty z wyrażaniem własnych myśli. Sprawa nie do rozstrzygnięcia. I błagam - nie mów mi co jest problemem na tym forum - ja również mam o nim wyrobioną opinię.

Nie napisałam jakie masz podejście do wyników sportowych, napisałam "DOMYŚLAM SIĘ". Na podstawie Twojej wypowiedzi. Mam do tego prawo. Nie jest tak? Ok - przecież nie będę Ci tego wmawiać. To, czego człowiek broni, pozwala na powiedzenie czegoś o nim. I to jest moja opinia a Tobie, a nie Ty. Ty na pewno masz jakąś o mnie.
Post Deevera wziąłeś albo zbyt dosłownie albo po prostu się teraz wymigujesz od odpowiedzialności za głupotę, którą napisałeś. Co jak co, ale Polak Jacka Bąka jako wybitnego Polaka nie poda. No litości. Chyba, że jakiś debil, a za takiego Ludovicia nie mamy? (pomijamy cały czas, że on tego nie powiedział - mówimy o tym, co autor posta miał na mysli). To, że poznasz dobrze historię Hiszpanii nie uczyni Cię Hiszpanem, ale nie wmawiaj mi, że to nie jest dziwne, że chłopak, który tak bardzo chce reprezentować Polskę nic o niej nie wie.
I gdybym decydowała czy Obraniak Polakiem ma być czy nie to by nim nie był. Ja tylko tę jego polskość oceniam. Do oceny prawo mam. Nie muszę brać bezkrytycznie czegoś, o czym ktoś zadecydował. Dlaczego? Dlatego, że niektóre decyzje są po prostu głupie. Bez dyskusji jest jego polskie pochodzenie. Jego przywiązanie do Polski (a m.in. tego wymagam od kogoś, kto ten kraj reprezentuje) już wątpliwości budzi.

Podsumowując: dla mnie jest Francuzem z polskimi korzeniami. Tyle.
Hmm, czyli jakie sa te kryteria w ustalaniu i mowieniu komus, ze jest Polakiem lub tez nie? Zakreslcie je w koncu . O ile mnie pamiec nie myli, to byly premier naszego pieknego kraju mial problem z odspiewaniem hymnu, czyli wedle waszych ustalen nie zalicza sie juz do grona Polakow...bo jaki debil nie zna hymnu(parafrazujac twoje slowa)? Poraz kolejny usprawiedliwasz swojego kolege, ktory po pierwsze powoluje sie na gazete(ktora wedle 90% forumowiczow jest niewiarygodna i pewnie dla niego rowniez, ale zeby komus dopiec stala sie wiarygodna w tym przypadku...), po drugie - cytuje slowa zupelnie kogos innego(nawet o tym nie wiedzac) . btw. skad wiesz, ze Obraniak nic nie wie o Polsce? Jakie zrodla? No i wlasnie...na jakiej podstawie oceniasz jego polskosc? Na jakiej podstawie rzucacie pod jego adresem tak ciezkie oskarzenia? Chce wiedziec, bo jestescie lepiej poinformowani od dziennikarzy z tego co widze . Nie godze sie z tym, zeby kogos oczerniac, bo tym takie posty de facto sa.

Widze tez poraz kolejny, ze nieznajomosc prawa jest w naszym kraju powszechna. Obraniak byl Polakiem w momencie urodzenia...rodzice zaniedbali tylko ta sprawe, bo nalezalo wowczas zlozyc odpowiednie dokumenty w Polsce(ale rozumiem - lata '80, komuna, inny swiat), a w przeciagu kilku tygodni formalnosci bylyby zalatwione.'

Jeszcze jedno...jak powiedzialem wczesniej, jesli ustalacie i oceniacie czyjas polskosc, to robcie to na rownych warunkach dla wszystkich. W ten sposob wykluczacie spora czesc spoleczenstwa, ktora nie interesuja sie historia, polityka, przyziemnymi sprawami codziennymi naszego kraju lub czymkowiek innym zwiazanym z Polska.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 21.08.2009 o godz. 02:08.
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 21.08.2009, 09:45
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego...dlaczego...dlaczego...
Myslicie ze te orly z naszej repry gadajace o " orzelku na piersi, dumie i cholera wie czym jeszcze " to tak na serio? Prosze, nie oslabiajcie mnie

Rogerowi nadali obywatelstwo ale Obraniakowi nie musieli, wiec skoro chcial grac to gra, tak samo jak Brozki,Boruce i inne Lewandowskie.
"Jaki z niego Polak skoro jego rodzina wyjechala za chlebem a on nie umie polskiego"...A jacy Polacy z tych ktorzy wypierniczaja do Irlandii i po roku juz z akcentem na sile mowia ?

Nie mozna sobie wziac do repry Messiego, czemu? Bo nie ma obywatelstwa, Obraniak ma wiec gra
Nikt z niego Polaka nie musial robic wiec to czy zna historie Polski czy nie, mam centralnie z tylu bo liczy sie dla mnie gra.
Jestem przeciwny naturalizowaniu przyjezdnych kolesi, ktorzy graja tutaj bo musza. Co innego koles ktory ma polskie korzenie i obywatelstwo. Cos go laczy z tym krajem a co, to juz nie wasza sprawa i nie macie licencji na stwierdzanie kto moze a kto nie/ kto jest a kto nie jest.
Moze przyczepmy sie do inteligentych wypowiedzi Jelenia,Krzynowka czy innych gosci ktorzy zyjac w tym kraju od urodzenia nie potrafia sie wyslowic?
Zgadzam się z tym co powiedział kolega, tylko ja bym dodał, że obcokrajowcy którzy przyjechali tutaj i przesiedzieli parę(nawet więcej) lat też można zaliczyć jako związani z Polską, patrz Cantoro - nauczył się się polskiego, dostał po wielu latach obywatelstwo i myśle że jakoś czuje się z nią związany.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.08.2009, 09:54
Ja mysle ze kryteria w przyznawaniu obywatelstwa powinny byc takie z ejelsi ktos ma korzenie polskie to moze byc Polakiem, jak nie ma to nie. Nie ma co sie klocic co taki Obraniak wie o Polsce, co powinien wiedziec? Kiedy była bitwa pod Grunwaldem? jak to bedzie wiedizał to juz moze byc Polakiem? Ile lat Polak był papiezem? To jak wiem to jestem Polakiem? Nie robmy z tego ze ktos jest Polakiem jakiegos konkursu historycznego, bo wreszcie bedzie tak ze zanim przyzna sie obywatelstwo to bedzie trzeba uzyskac ocene bdb z testu wiedyz o Polsce hehe, skoro plynie w nim choc pierwiastek poslkiej krwi, a on czuje sentyment do Polski, czuje ze chciałby grac dla tej reprezentacji i cos dla niej zrobic to niech gra, jakis pan Kowalski ktory wychowal sie w Polsce i z historii tez nic nie wie nie powinien grac w reprezentacji?
Wlasnie gra w kadrze to formalnie jest kwestia samego papierka, nie musimy wiedziec duzo o Polsce zeby byc Polakiem, tylko niech Ci Polacy typu Obraniak maja polskie pochodzenie a nie bierzemy jakichs Rogerow ktorzy chca tylko sie wypromowac w reprze i sie wytransferowac dalej do lepszego klubu!
Duzo osob musiało z Polski uciekac lata temu w czasach II WŚ i teraz ich potomkowie maja rowne prawa do nas, tez moga byc Polakami! Tak smao za X lat w Anglii bedzie multum Polakow ... ja juz to widze jak połowa reprezentacji to poł Polacy poł Anglicy hehe, coz latwiej sie sportowo rozwinac w kraju gdzie sa do tego perspektywy niz u nas... i jakby poszło wsyztsko dobrze to by grali u nas Obraniak, Klose, Podolski, Trochowski, Borowski itd
Kiedys ludzie musieli uciekac z Polski i teraz tak samo do Anglii za kasa uciekali, zeby moc godnie zyc, postawcie sie w ich sytuacji i w sytuacji ich potomkow, to ze kiedys ich dizadkowie musieli wyemigrowac nie zabiea teraz tym Polakom tego ze sa Polakami (w mniejsyzm stopniu ale sa) i tego ze moga reprezentowac nasz kraj
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 21.08.2009, 10:19
For Fun - tak już w skrócie, bo zupełnie zagubiłeś powód przez który się do Twojego posta przyczepiłam, mimo że już ze 3 razy go przypominałam (nie usprawieldliwiam Deevera, Ty nie zająknąłeś się w swoim poście o jego błędzie, odniosłeś się zupełnie do czegoś innego - cholera, 4 raz przypominam):
* mówisz coś o równych warunkach dla wszystkich,, no właśnie ja też. Uważasz, że dostał je na takich samych warunkach jak "zwykli" ludzie?
* ja nie kwestionuje tego, że należy mu się obywatelstwo, jak się należy to się należy - o jejuśku, co mnie do tego, niech się nawet przeprowadzi tu na starość
* kwestionuje coś innego - nie wierzę w jego przywiązanie do Polski, co skutkuje tym, że uważam że nie powinien grać w reprezentacji naszego kraju. Na jakiej podstawie nie wierzę? A choćby na takiej, że do tej pory się polskiego nie nauczył. To jest dla mnie dziwne. Dlaczego uważasz go za większego Polaka niż Francuza? Co tu jest CIĘŻKIM oskarżeniem? Że chce się wypromować na reprezentacji? A Ty naprawdę wierzysz, że tak z dobrego serca przyszedł pomóc naszym fajtłapom? Żal mu się zrobiło? Proszę Cię,,,
* i co do tej wiedzy: źle rozumiesz, chodzi mi o to, że jak się kocha kraj, w którym się nie mieszka, to dąży się do tego, by coś o nim wiedzieć, bardziej niż dążą do tego Ci, którzy w nim mieszkają. Moim zdaniem. Dlaczego on nigdy tu na wakacjach nie był? Nie chciało mu się? Nie był ciekawy? Dlaczego nie był ciekawy swojego kraju? Bez sensu.
* w reszcie zupełnie się nie rozumiemy, skoro nie widzisz różnicy w Polaku mieszkającym tutaj, czy mającym polskich rodziców a Francuzie z polską krwią w 3 pokoleniu wychowanym we Francji przez rodziców Francuzów (a propo,,, Jego ojciec w końcu obywatelstwo polskie miał czy nie?), to na tym ja zakończę.

Takie myślenie jak Twoje (dzisiaj bardzo popularne, bo przecież konserwatyzm to obciach i zacofanie) w przeciągu paru pokoleń doprowadzi do tego, że nie będzie czegoś takiego jak przywiązanie do kraju. Ludzie będą jedną wielką kochającą się, najprawdopodobniej muzułmańską, rodziną. Cieszę się, że mnie w tym burdelu już nie będzie.

Jeszcze jedno mnie niepokoi: u nas szkolenie młodzieży leży i kwiczy, nie zanosi się na zmiany jednak jakaś nadzieja by była, gdyby to było niezbędne, ale jeśli zaczniemy ściągać sobie reprezentantów na gotowe, to po pierwsze szkolenie nadal będzie leżało i kwiczało na pewno, po drugie za kilka lat będziemy mieli reprezentację mówiącą w większości języków Europy, byle nie po polsku, albo chociaż polskiemu. Ja tak nie chcę.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 21.08.2009 o godz. 10:31.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 21.08.2009, 10:54
Pisałem kiedyś, powtórzę się - R E P R E Z E N T A N T - co to znaczy "reprezentować"? Odwrócę pytanie For_Funa i poproszę o definicję "Niepolaka". Istnieją w ogóle "niepolacy"?

I dla przypomnienia opowiastka o rodzinnej imprezie - kiedy For_Funowie wybierają się w odwiedziny do jakiejś innej zacnej familii to zamiast swojego nieokrzesanego synka biorą syna sąsiadów / kuzyna, bo oczytany, wzorowy uczeń i w ogóle..?

Widzę a nie grzmię :/

PS. Najciężej spojrzeć w lustro, nic się nie zmienia. Pudrujmy dalej łysinę Laty. Nasza piłka ma się świetnie.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 21.08.2009, 12:38
For Fun - tak już w skrócie, bo zupełnie zagubiłeś powód przez który się do Twojego posta przyczepiłam, mimo że już ze 3 razy go przypominałam (nie usprawieldliwiam Deevera, Ty nie zająknąłeś się w swoim poście o jego błędzie, odniosłeś się zupełnie do czegoś innego - cholera, 4 raz przypominam):
* mówisz coś o równych warunkach dla wszystkich,, no właśnie ja też. Uważasz, że dostał je na takich samych warunkach jak "zwykli" ludzie?
* ja nie kwestionuje tego, że należy mu się obywatelstwo, jak się należy to się należy - o jejuśku, co mnie do tego, niech się nawet przeprowadzi tu na starość
* kwestionuje coś innego - nie wierzę w jego przywiązanie do Polski, co skutkuje tym, że uważam że nie powinien grać w reprezentacji naszego kraju. Na jakiej podstawie nie wierzę? A choćby na takiej, że do tej pory się polskiego nie nauczył. To jest dla mnie dziwne. Dlaczego uważasz go za większego Polaka niż Francuza? Co tu jest CIĘŻKIM oskarżeniem? Że chce się wypromować na reprezentacji? A Ty naprawdę wierzysz, że tak z dobrego serca przyszedł pomóc naszym fajtłapom? Żal mu się zrobiło? Proszę Cię,,,
* i co do tej wiedzy: źle rozumiesz, chodzi mi o to, że jak się kocha kraj, w którym się nie mieszka, to dąży się do tego, by coś o nim wiedzieć, bardziej niż dążą do tego Ci, którzy w nim mieszkają. Moim zdaniem. Dlaczego on nigdy tu na wakacjach nie był? Nie chciało mu się? Nie był ciekawy? Dlaczego nie był ciekawy swojego kraju? Bez sensu.
* w reszcie zupełnie się nie rozumiemy, skoro nie widzisz różnicy w Polaku mieszkającym tutaj, czy mającym polskich rodziców a Francuzie z polską krwią w 3 pokoleniu wychowanym we Francji przez rodziców Francuzów (a propo,,, Jego ojciec w końcu obywatelstwo polskie miał czy nie?), to na tym ja zakończę.

Takie myślenie jak Twoje (dzisiaj bardzo popularne, bo przecież konserwatyzm to obciach i zacofanie) w przeciągu paru pokoleń doprowadzi do tego, że nie będzie czegoś takiego jak przywiązanie do kraju. Ludzie będą jedną wielką kochającą się, najprawdopodobniej muzułmańską, rodziną. Cieszę się, że mnie w tym burdelu już nie będzie.

Jeszcze jedno mnie niepokoi: u nas szkolenie młodzieży leży i kwiczy, nie zanosi się na zmiany jednak jakaś nadzieja by była, gdyby to było niezbędne, ale jeśli zaczniemy ściągać sobie reprezentantów na gotowe, to po pierwsze szkolenie nadal będzie leżało i kwiczało na pewno, po drugie za kilka lat będziemy mieli reprezentację mówiącą w większości języków Europy, byle nie po polsku, albo chociaż polskiemu. Ja tak nie chcę.
Wlasnie, niestety masz problem z wyrazaniem sie, bo do tej pory nie wiem, o co masz do mnie pretensje? W moim poscie odnioslem sie dokladnie do slow twojego kolegi, ktory ustala i decyduje kto jest Polakiem.
a) Obraniak czekal, jak kazdy inny Polak, a nawet dluzej - wiec juz tutaj widac, ze nie wiesz o czym piszesz, a "fakty" pochodza z twojej glowy, a nie z szeroko dostepnych zrodel. Facet czekal ponad rok na potwierdzenie(nie przyznanie! to jest spora roznica) obywatelstwa.
b) kwestionujesz jego polskosc...nie wiadomo dlaczego i na jakiej podstawie? Rozumiem, ze z nim rozmawialas lub jestes bliska przyjaciolka .
c) zacytuj fragment mojej wypowiedzi, w ktorym uwazam go bardziej za Polaka, niz Francuza? Dalej nie czytasz uwaznie tego, o czym pisze. Wyraznie napisalem, ze sprzeciwiam sie rzucaniu powaznych oskarzen wzgledem kogokolwiek...bo tym jest poddawanie w watpliwosc jego polskosci. Wiesz co on nosi w sercu, co ma w glowie? Nikt nie wie, dlatego nie powinno sie uzywac takich slow. Wymaga chocby tego odrobina kultury osobistej. Obraniak mogl grac w reprezentacji Francji, gra dla Polski...to cos znaczy. Do promocji mu kadra nie jest potrzebna, bo to pilkarz bardziej znany w Europie od wiekszosci naszych graczy. Zreszta to juz wnikanie w jego sprawy osobiste.
d) czyli zwalniasz z obowiazku nauki o Polsce, rodowitych Polakow? To ciekawe podejscie .
e_ tutaj pokazalas, ze kompletnie nie czytasz tego co napisalem. Podaj mi cytaty, bo znowu wkladasz w moje usta swoje slowa...przykre. Ale jak sie nie ma argumentow. Nie bede w kolko powtarzal tego samego.

Co ma konserwatyzm do ludzi z polskimi korzeniami? Mowie, ze niektore wypowiedzi zahaczaja o nazistowskie Niemcy. Mam nadzieje, ze wyjdziesz z jakas inicjatywa, gdzie ze swoimi kolega bedziecie ustalac kto jest czystej krwi Polakiem i w ilu pokoleniach.

Nie jestesmy Francja i najwyzej 10% kadrowiczow bedzie w przyszlosci urodzonych poza granicami kraju(widze, ze nie uznajesz ich za Polakow...to nawet nie poglady PiSu, a LPRu).
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 21.08.2009, 12:40
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Pisałem kiedyś, powtórzę się - R E P R E Z E N T A N T - co to znaczy "reprezentować"? Odwrócę pytanie For_Funa i poproszę o definicję "Niepolaka". Istnieją w ogóle "niepolacy"?

I dla przypomnienia opowiastka o rodzinnej imprezie - kiedy For_Funowie wybierają się w odwiedziny do jakiejś innej zacnej familii to zamiast swojego nieokrzesanego synka biorą syna sąsiadów / kuzyna, bo oczytany, wzorowy uczeń i w ogóle..?

Widzę a nie grzmię :/

PS. Najciężej spojrzeć w lustro, nic się nie zmienia. Pudrujmy dalej łysinę Laty. Nasza piłka ma się świetnie.
Niepolak-obcokrajowiec, to czlowiek nie majacy nic wspolnego z Polska(tj. bez korzeni polskich) . Szkoda, ze musze Ci takie rzeczy wykladac.

P.S - Jak zwykle ataki ad persona, zamiast rzeczowych argumentow.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.08.2009, 12:44
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Niepolak-obcokrajowiec, to czlowiek nie majacy nic wspolnego z Polska(tj. bez korzeni polskich) . Szkoda, ze musze Ci takie rzeczy wykladac.
W takim razie poproszę o definicję krajowca i na dokładkę definicję polskich korzeni.

Cytat:
P.S - Jak zwykle ataki ad persona, zamiast rzeczowych argumentow.
Gdzie?

Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 21.08.2009, 12:59
dobrze opisał to kreseq:
z Obraniakiem jest tne problem, ze on obywatelstwo polskie ma, i nijak nie mozan zarzucić mu braku polskości, bo nie wiecie jak do Polski odnosza sie inni reprezentanci.

Komisję trza by powołac?

Obraniak, smolarek i wielu innych dowodza tylko jednego: to nie Polacy sa uposledzonymi piłkarzami, ale szkolenie jest chujowe.

Jest to klasyczna sytuacja w której dochodzi sie do paranoi:
kto lepszy 100% Polak który okrada swój kraj jak może
czy w 1/4, 1/64 Polak, który może szczerze chce dla niego dużo zrobić.

i jedno i drugie jest bez sensu

PS czy Cantoro tez nie ma jakis polskich przodków?
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.08.2009, 13:08
@premieru

komisja powoływana była i to zapewne nie jeden raz. Bo obywatelstwo to sprawa formalna. Na fakty i formalinę można się wykrzywiać, ale pozostają. Ja krytykuję nie kwestie prawne tylko - po pierwsze - uznaję, że takie istnieją - i kiedy proszę For_Funa o uścislenie / sprecyzowanie pojęcia narodowości to nie pytam o ideę polskiej romantycznej duszy tylko o konkrety. A po drugie - krytykuję trend, małpi trend, polegający na doszukiwaniu się Polski i Polaka w każdym choćby ciupinę kumajacym czaczę piłkarzu. Nie tędy droga.

A wyjeżdżanie z nazizmem, kiedy tylko porusza się temat narodowości, wymogów prawnych, definicji - no cóż. Nie moje rybki, nie moje akwarium.

Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 21.08.2009, 13:13
trend głupi wczoraj o tym pisałem, niemniej chodiz mi tylko o to, że komisja musiała by sprawdzac tezinnych Borubarów czy Kiełbasy.

bo cześc z nich lepszej opinii Polakom niż Obraniak nie robi, a orzełek na ich piersi tez sie zbytnio nie raduje
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Weez3r
Member

Od: 06.2007

Stary 21.08.2009, 13:17
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
PS czy Cantoro tez nie ma jakis polskich przodków?
"Przed przybyciem do Polski Cantoro nie wiedział, że stąd pochodzi jego pradziadek. Dziadek jego matki - Bazyli Wolczak - urodził się w 1901 roku w Galicji, skąd w 1915 roku wyemigrował do Argentyny; tam urodziła się babcia piłkarza, Rosa (jak i on sam)."

http://www.rp.pl/artykul/135053.html
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.08.2009, 13:37
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
trend głupi wczoraj o tym pisałem, niemniej chodiz mi tylko o to, że komisja musiała by sprawdzac tezinnych Borubarów czy Kiełbasy.

bo cześc z nich lepszej opinii Polakom niż Obraniak nie robi, a orzełek na ich piersi tez sie zbytnio nie raduje
znowu - co do faktów zgoda, bo swój potrafi zrobić siarę. Ale własnie dlatego tak boli, że to swój -->

ergo: najpierw musimy uściślić pojęcie swojskowści. Cała reszta jest tylko faktem dokonanym / niedokonanym. Żadna dodatkowa komisja nie obroni nas przed robieniem siary przez któregokolwiek z reprezentantów. Mogłaby co najwyzej wykluczać tych skompromitowanych. Ale po co ją tworzyć, w koncu od czegoś jest selekcja zresztą i tak nie lubię komisarzy ;-)

Odpowiedz cytując
vacs
Member

Od: 03.2009

Stary 21.08.2009, 14:32
Bez Polskich kibiców w Słowenii http://www.wykop.pl/ramka/226135/pzp...cialny-protest
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 21.08.2009, 15:22
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
eye63 napisał:
A człowiek np. z 1/325 polskiej krwi wg. Ciebie ma prawo być Polakiem ? bo jeśli tak, to może się okazać, że mógłbyś zagrać w reprezentacji np. Mongolii, Turcji, Niemiec, Rosji, Szwecji, Austrii itd. (jeśli by się można cofnąć i sprawdzić korzenie)
Napisz ile wystarczy tej krwi. Czy prapraprapra dziadek moze być, by czuć się Polakiem, Chińczykiem itd. ?
No bo jeśli np. 100 lat temu babcia...itd. Przeciez wg. tych teorii nie można nikomu zabronić. Bo jakie to ma znaczenie czy to 50 lat, czy 150 lat temu ?
Panie Gwiaździsty - a kim jest dla Ciebie Mirosław Klose? Polakiem czy Niemcem? Kim jest Dariusz Michalczewski? Polakiem czy Niemcem?

Według mnie każdy człowiek, który może poszczycić się polskim pochodzeniem, może, jeśli tylko sam tego chce, zostać Polakiem. Jeśli ten kraj będą traktować jak ojczyznę, stawiać na pierwszym miejscu to co? Nie są godni?
Jeśli przyjechał do nas człowiek z Mongolii, osiedlił się tutaj - i poświęcił swe życie - na życie właśnie tutaj. Zrezygnował z własnego dorobku kulturowego, synów nauczył mówić wyłącznie w j. polskim, historię i kulturę poznali polską, utożsamiają się z tym krajem - to kim są Mongołami czy Polakami? A jeśli z kolei ich synowie, zechcą się dowiedzieć, dlaczego inaczej wyglądają od miejscowych i poczują chęć odwiedzenia Mongolii - tam się przekonają, że to jest ich kraj, dziadek się wzruszy i opowie im historię przyjazdu do Polski, a oni stwierdzą, że tam im się bardzo podoba i chcą coś zrobić, żeby pomóc Mongolii - np. będą występować w tamtejszej reprezentacji ping-ponga - to są Mongołami, tak jak chcą, czy już na zawsze są skazani na "Polskość"?

Tiramisu - po krótce, bo nie chce mi się rozpisywać, a dobrze (o dziwo) wypunktował Cię For_Fun. Twoje fakty mylisz z Twoim subiektywnym odczuciem i tym, co gdzieś tam zasłyszałaś, i przyjmujesz to za pewnik.

Zarzucasz Obraniakowi, że dostał coś więcej w porównaniu z innymi? Według prawa, obywatelstwo mu się należało, dokładnie tak samo jak Tobie. Ktoś czegoś nie dopilnował i sprawa się rypła - musiał przez kilka dobrych miesięcy wyszukiwać dokumenty, stawiać się w konsulacie - odpisywać na listy polskich urzędów - po to tylko, żeby mu potwierdzono obywatelstwo. Jeśli byłaś kiedykolwiek w polskim urzędzie, to wiesz jak one pracują i ile nerwów można tam stracić.
Teraz wyobraź sobie, że Ty tracisz obywatelstwo z jakichś tam przyczyn i musisz je odzyskać. Tracisz swój prywatny czas na latanie po urzędach, załatwianie papierków i chciałbym Cię zobaczyć po tym np. pół roku biegania i męczenia się o potwierdzenie czegoś, co Ci się prawnie należało.

Ogółem trudno jest z Tobą dyskutować, bo nie masz żadnego rozeznania w temacie. Jedyną Twoją bronią jest to, że umiesz dyskutować - ale wybacz, taka dyskusja z merytorycznego punktu widzenia jest jałowa, dlatego nawet For_Fun wytknął Ci niemal wszystkie Twoje ogromne luki w argumentacji i rozłożył prawie wszystko co napisałaś na łopatki. Pomijając już to, że na plan pierwszy wysuwasz "ja", "dla mnie nie będzie Polakiem" (przy czym tak samo odmawiasz mu bycia Polakiem, jak i Rogerowi - więc nie traktujesz ich tak samo?) - to Ci powtórzę, obywatelstwo i kwestia narodowości, to zbyt ważna sprawa dla człowieka, by za jego ocenę zabierał się ktoś tak poinformowany jak Ty. I wszystkie Twoje argumenty może chce być gwiazdą, może to, może tamto, a może we Francji go nie chcieli - "może sroże" jak to mówił jeden mało znany kabaret. Weź poczytaj trochę Dziewczyno o Obraniaku - o jego wypowiedziach dla dziennikarzy (i nie Faktu, ani SE) - to się czegoś więcej na jego temat dowiesz, zanim go skreślisz z listy Polaków .
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.08.2009, 17:03
For_FuN_ napisał:

Cytat:
Hmm, czyli jakie sa te kryteria w ustalaniu i mowieniu komus, ze jest Polakiem lub tez nie? Zakreslcie je w koncu . O ile mnie pamiec nie myli, to byly premier naszego pieknego kraju mial problem z odspiewaniem hymnu, czyli wedle waszych ustalen nie zalicza sie juz do grona Polakow...bo jaki debil nie zna hymnu(parafrazujac twoje slowa)?
A obecny bez czekania dostałby obywatelstwo niemieckie. Wystarczyłoby tylko zdjęcie dziadka w mundurze Wehrmachtu.

Cytat:
Widze tez poraz kolejny, ze nieznajomosc prawa jest w naszym kraju powszechna. Obraniak byl Polakiem w momencie urodzenia...rodzice zaniedbali tylko ta sprawe, bo nalezalo wowczas zlozyc odpowiednie dokumenty w Polsce(ale rozumiem - lata '80, komuna, inny swiat), a w przeciagu kilku tygodni formalnosci bylyby zalatwione.'
Co Ty bredzisz. Rodzice Obraniaka urodzili się we Francji, więc co niby mieli załatwiać, gdy syn dziadka, Fabrice Obraniak dorósł i pobrał się z Francuzką, a potem urodził im się syn Ludovic ? Jakie lata 80-te ? Dowiedz się historii jego rodziny, a potem pisz. Widać skoro inni mają takie pojęcie to nic dziwnego, ze takie duby smolą

eye63 napisał:
Cytat:
Panie Gwiaździsty - a kim jest dla Ciebie Mirosław Klose? Polakiem czy Niemcem? Kim jest Dariusz Michalczewski? Polakiem czy Niemcem?
Masz problemy z rozpoznawaniem ? Oboje są Polakami, urodzili się w Polsce. Jeden z nich udaje Niemca, a drugi juz nie musi.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 21.08.2009, 18:48
eye63 - Przyznaję, że się trochę zapędziłam z moimi argumentami i zgubiłam sedno sprawy, o którą mi chodziło. A więc do rzeczy:
Nie odmawiam Obraniakowi obywatelstwa. Należy mu się według prawa - spoko, nic mi do tego. W reprezentacji go nie chcę, ponieważ w moim odczuciu ten chłopak mnie nie reprezentuje. Jest w 3/4 Francuzem, więc dlaczego ma reprezentować Polskę? Jasne, to nie jego wina, że dziadek wyjechał. Ani wina mojej babci, że nie urodziłam się w Hiszpanii. Ale takie jest życie. Przodkowie w pewien sposób mają wpływ na nasze losy. Chce być Polakiem - niech będzie, ale na reprezentanta Polaków się nie nadaje, bo prawie nikt nie będzie się z nim identyfikował. Obcy człowiek. Przyjechał z jakiegoś kraju, w którym jedzą żaby i stoi jakiś przereklamowany kolos z żelaza.

POWTARZAM - do jego "szarej" polskości nic nie mam. Odmawiam mu bycia reprezentantem mojego kraju.

Mam nadzieję, że teraz jest jasno.

Wytykasz mi, że mam marną wiedzę w tym temacie. A Ty albo Fun (nie chce mi się sprawdzać) wiecie nawet jak go rodzice wychowali . Skąd?
I kto latał po polskich urzędach? Obraniak?!
A Rogera to zostaw w spokoju, bo to temat jasny, klarowny i poza dyskusją. Skoro jestem przeciwna Rogerowi to muszę się godzić na Obraniaka, bo zasłużył "trochę więcej"? Bo wydaje mi się, że to sugerujesz.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 21.08.2009 o godz. 19:01.
Odpowiedz cytując
ItaloPolak
Member

Od: 07.2009

Stary 21.08.2009, 19:44
Nie wiem o co wam chodzi ? Nie ma pilkarzy z polskiej diaspory - bardzo zle, sa pilkarze z pochodzeniem Polskim - jeszcze gorzej.

Ludzie wyjezdziali z Polski dekady temu i sie wymieszali z ludzmi z krajow do ktorych wyjechali- normalna sprawa. Ja sam jestem mieszanka Polsko-Wlosko-Arabska a Ludovic Obraniak Polsko-Francuzko-Wloska-Czeska mieszanka. Takze jak ja, Ludovic sie identyfikuje z Polska, bo jak by sie chcial tylko wypromowac to by nigdy nie rozpoczol procedure o przyznaniu obywatelstwa polskiego ktora trwa przeciez lata, to samo dotyczy dla pilkarzy Sochaux, Lorient oraz Lyonu - Perquisa, Koscielnego oraz Kolodziejczaka !

Ja mam szacun dla naszych Franko-Polakow za to ze nigdy nie zapomnieli skad pochodza (polecam piosenke Funky Polak - Pamietaj), a inny juz temat "Naszych" Polakow w Niemczech. Ja sam mieszkam w Niemczech i NIGDY ! bym nie zagral dla Niemcow, powody historyczne. Oni nas podzielili, okupowali i chcieli nas zniszczyzc ! A jak widze jak ludzie w Polsce podziwiaja Lukasa P. to mi sie (za przeproszeniem) zygac chce ! To jest najwiekszy .... Janas byl u niego i dal mu koszulke Nummer 10 Reprzentacji Polski, ale wielkie Panisko z Gliwic odmowilo. Co trzeba chciec wiecej jako mlody zawodnik ktory dopiero zagral 2 mecze w Bundeslidze ? To samo dotyczy gwiazdorow Piotra T. oraz Sebastiana B. a ich rodzice przeciez znimi wyjechali z Polski. To ze Klose dla nas nie gra to zasluga jego starego.

Dla Polakow w Polsce Obraniak zdaje sie byc tylko Francuzem, dla nas Polakow na wieloletnej emigracji to koles ktory nie zapomnial skad pochodzi i przyklad dla innych pilkarzy polskiego pochodzenia poza granicami zeby zagrac z orzelkiem na Koszulce. Jezyki mozna sie nauczyc czy polski czy chinski, ale o swoim pochodzeniu nigdy nie wolno zapomniec.

Pozdrawiam i mam nadzieje ze za bledy orotgraficzne nikt mnie tu nie zlynczuje
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 21.08.2009, 20:05
Masz problemy z rozpoznawaniem ? Oboje są Polakami, urodzili się w Polsce. Jeden z nich udaje Niemca, a drugi juz nie musi.
No to w porządku... Miło, że gość, który mimo, że urodził się w Polsce, wyparł się polskości, gra dla Niemiec jest Polakiem, a ten który urodził się we Francji, ale za sprawą dziadka, chciał zostać Polakiem, zaczął występować w polskiej reprezentacji, nie wstydzi się podkreślania, że ma polskie obywatelstwo i robi coś dla tego kraju - jest głupim Żabojadem, który Polakiem nijak nie jest. Brawo! Zaścianek rodem z LPR-u.

PS. Obaj, obaj... Polaku.

eye63 - Przyznaję, że się trochę zapędziłam z moimi argumentami i zgubiłam sedno sprawy, o którą mi chodziło. A więc do rzeczy:
Nie odmawiam Obraniakowi obywatelstwa.
O obywatelstwo nikt Cię tutaj nie pytał, przynajmniej nie ja.
W reprezentacji go nie chcę, ponieważ w moim odczuciu ten chłopak mnie nie reprezentuje. Jest w 3/4 Francuzem, więc dlaczego ma reprezentować Polskę? Jasne, to nie jego wina, że dziadek wyjechał. Ani wina mojej babci, że nie urodziłam się w Hiszpanii. Ale takie jest życie. Przodkowie w pewien sposób mają wpływ na nasze losy. Chce być Polakiem - niech będzie, ale na reprezentanta Polaków się nie nadaje, bo prawie nikt nie będzie się z nim identyfikował. Obcy człowiek. Przyjechał z jakiegoś kraju, w którym jedzą żaby i stoi jakiś przereklamowany kolos z żelaza.
Znów wyrok przez własne "widzimisię". To, że Ty go nie chcesz w reprezentacji nie znaczy zupełnie nic. Bo reprezentacja jest narodowa (narodu polskiego, wszystkich Polaków), a nie Twoja.
Poza tym nie nadaje się na reprezentanta bo prawie nikt się nie będzie z nim identyfikował? Chcesz się założyć, że więcej osób będzie się z nim identyfikowało, niż np. z takim rodowitym Jodłowcem? Wyjdź ze swojego własnego, ciasnego punktu widzenia świata a dużo ciekawych rzeczy zobaczysz, nie wszyscy (na szczęście) są obdarzeni Twoim tokiem wiedzy, myślenia i oceny.

A Rogera to zostaw w spokoju, bo to temat jasny, klarowny i poza dyskusją. Skoro jestem przeciwna Rogerowi to muszę się godzić na Obraniaka, bo zasłużył "trochę więcej"? Bo wydaje mi się, że to sugerujesz.
Ale dlaczego? Tutaj opcje masz dwie - albo komuś łaskawie pozwalasz reprezentować Polskę, albo nie pozwalasz. Skoro Rogerowi i Obraniakowi nie pozwalasz - to stawiasz ich na jednej stopie.

Wytykasz mi, że mam marną wiedzę w tym temacie. A Ty albo Fun (nie chce mi się sprawdzać) wiecie nawet jak go rodzice wychowali . Skąd?
I kto latał po polskich urzędach? Obraniak?!
To sobie lepiej sprawdź, bo jak tak ze wszystkim podchodzisz do sprawy, to nie dziw, że brednie zdarza Ci się wypisywać. Nie wiem jak wychowali go rodzice, wiem co wpajał mu dziadek - bo wyobraź sobie sam Ludovic o tym mówił - nawet dla francuskich mediów - wystarczy poczytać.
Obraniak latał osobiście do polskiego konsulatu, potwierdzał T. Fogiel, który pilotował tę sprawę od strony francuskiej i to głównie dzięki niemu Obraniak zagrał dla reprez., bo piłkarzowi chodziło głównie o obywatelstwo (właśnie dla uczczenia pamięci swojego dziadka). Z polskiej strony w załatwieniu dokumentów pomagał burmistrz Pobiedzisk. I wiem, że dla Ciebie piłkarze to wielkie, świetliste ikony, a Obraniak to w ogóle ma szoferów, ale jak składasz dokumenty zwłaszcza w konsulacie, w którym obowiązuje prawo polskie - to podpisać za Ciebie się nie może nikt. I wyobraź sobie, że w takim konsulacie nikt przed nazwiskiem Obraniak nie klękał i nie rozganiał kolejki. A co do tych nieszczęsnych rodziców, to dowiedz się łaskawie kto z nich był na meczu z Grecją i czemu w mediach pojawiały się informacje, że cała rodzina jest dumna z decyzji Ludovica.
Ostatnio edytowane przez eye63 : 21.08.2009 o godz. 20:34.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.08.2009, 21:16
eye63 ! Nie chce mi się już z Tobą rozmawiać bo bredzisz.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 21.08.2009, 21:37
eye63 napisał(a):Wyświetl post
O obywatelstwo nikt Cię tutaj nie pytał, przynajmniej nie ja.
Y,,, A to nie mogę się odezwać niepytana? :O. Poprzednim postem chciałam w pigule przedstawić swoje stanowisko, aby nadal nie dyskutować o czymś, o czym nie miałam zamiaru. Przepraszam, jesli Cię uraziłam tą samowolą.

Znów wyrok przez własne "widzimisię". To, że Ty go nie chcesz w reprezentacji nie znaczy zupełnie nic. Bo reprezentacja jest narodowa (narodu polskiego, wszystkich Polaków), a nie Twoja.
Poza tym nie nadaje się na reprezentanta bo prawie nikt się nie będzie z nim identyfikował? Chcesz się założyć, że więcej osób będzie się z nim identyfikowało, niż np. z takim rodowitym Jodłowcem? Wyjdź ze swojego własnego, ciasnego punktu widzenia świata a dużo ciekawych rzeczy zobaczysz, nie wszyscy (na szczęście) są obdarzeni Twoim tokiem wiedzy, myślenia i oceny.
Przez własne "widzimisię". A przez czyje? Przecież nie mogę mnówić za kogoś. A wierzę w to, że w tym kraju żyją w większości Polacy, a nie kosmopolici, jeszcze. Ty masz odmienne zdanie. Ale udowodnić mi nie możesz, że tak nie jest? Mój punkt widzenia jest ciasny, ale uważam, że to nie jest obelga. A propo otwartych umysłów: nie popieram też adopcji dzieci przez pary homoseksualne. No ale ja mam ciasne horyzonty myślowe, nie dzisiejszam. Nie wszyscy (na szczęście) dali sobie wmówić, że wszystko trzeba akceptować.

Ale dlaczego? Tutaj opcje masz dwie - albo komuś łaskawie pozwalasz reprezentować Polskę, albo nie pozwalasz. Skoro Rogerowi i Obraniakowi nie pozwalasz - to stawiasz ich na jednej stopie.
Albo albo. A ja wybieram albo. Panów różnią powody, dla których im odmawiam, ale aż żal, że muszę Ci to pisać.

To sobie lepiej sprawdź, bo jak tak ze wszystkim podchodzisz do sprawy, to nie dziw, że brednie zdarza Ci się wypisywać. Nie wiem jak wychowali go rodzice, wiem co wpajał mu dziadek - bo wyobraź sobie sam Ludovic o tym mówił - nawet dla francuskich mediów - wystarczy poczytać.
Obraniak latał osobiście do polskiego konsulatu, potwierdzał T. Fogiel, który pilotował tę sprawę od strony francuskiej i to głównie dzięki niemu Obraniak zagrał dla reprez., bo piłkarzowi chodziło głównie o obywatelstwo (właśnie dla uczczenia pamięci swojego dziadka). Z polskiej strony w załatwieniu dokumentów pomagał burmistrz Pobiedzisk. I wiem, że dla Ciebie piłkarze to wielkie, świetliste ikony, a Obraniak to w ogóle ma szoferów, ale jak składasz dokumenty zwłaszcza w konsulacie, w którym obowiązuje prawo polskie - to podpisać za Ciebie się nie może nikt. I wyobraź sobie, że w takim konsulacie nikt przed nazwiskiem Obraniak nie klękał i nie rozganiał kolejki. A co do tych nieszczęsnych rodziców, to dowiedz się łaskawie kto z nich był na meczu z Grecją i czemu w mediach pojawiały się informacje, że cała rodzina jest dumna z decyzji Ludovica.
Wiesz to wszystko, bo Obraniak tak powiedział? A czemu mu wierzysz? Proste pytanie: skąd wiesz, że nie kłamie? I dlaczego on nie umie języka polskiego? Sory, ale zastanawia mnie to niezmiernie. Czemu mu dziadek ducha polskiego po francusku przekazywał?
Po co to?
Łaskawie mi powiedz co ma do rzeczy kto z rodziców był na meczu z Grecją? I dlaczego nie miałaby być dumna? Syn jest gwiazdą.

ps. zastanowiło mnie coś. DLACZEGO pisałeś tego posta podczas meczu Wisły? :O
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 21.08.2009 o godz. 21:40.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 21.08.2009, 22:32
POWTARZAM - do jego "szarej" polskości nic nie mam. Odmawiam mu bycia reprezentantem mojego kraju.

Dobre, dobre. Bardzo dobre.

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 21.08.2009, 23:48
Odmawiam mu bycia reprezentantem mojego kraju.

.
huhu powiało wielką polityką

Swoją drogą to ja mu się nie dziwie że woli kopać z nami niż pod banderą francuską z ziomami z Senegalu,Kongo,WKS itp.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 21.08.2009, 23:52
Nie macie większych problemów?

Co żeście się tak uczepili do tego Obraniaka jak rzep do psiego ogona?

Nie no pewnie, lepiej żeby dalej grały Krzynówki, Polczaki, Komorowskie, Rzeźniczaki...
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 21.08.2009, 23:53
1q2 napisał(a):Wyświetl post
huhu powiało wielką polityką

Swoją drogą to ja mu się nie dziwie że woli kopać z nami niż pod banderą francuską z ziomami z Senegalu,Kongo,WKS itp.
Buhahahahahaha . Faktycznie patetycznie .
Też mu się nie dziwię. I z chęcią zmieniłabym poglądy, bo taki chłopaczysko sympatyczny się wydaje . Ale nikt nie umie mnie przekonać. Wszyscy jacyś tacy agresywni. Na tym forum dziwne obyczaje są. Nie dyskutuje się, by kogoś przekonać, a żeby dogryźć.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 21.08.2009 o godz. 23:56.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 22.08.2009, 00:14
Y,,, A to nie mogę się odezwać niepytana? :O. Poprzednim postem chciałam w pigule przedstawić swoje stanowisko, aby nadal nie dyskutować o czymś, o czym nie miałam zamiaru. Przepraszam, jesli Cię uraziłam tą samowolą.
A odzywać się możesz. Tylko trzymaj się tematu... Bo to tak samo jakbyś rozmawiała o czekoladowych ciastkach, a nagle wyskoczyła z tym, że arbuzy w sumie też są smaczne.

Przez własne "widzimisię". A przez czyje? Przecież nie mogę mnówić za kogoś. A wierzę w to, że w tym kraju żyją w większości Polacy, a nie kosmopolici, jeszcze. Ty masz odmienne zdanie. Ale udowodnić mi nie możesz, że tak nie jest? Mój punkt widzenia jest ciasny, ale uważam, że to nie jest obelga. A propo otwartych umysłów: nie popieram też adopcji dzieci przez pary homoseksualne. No ale ja mam ciasne horyzonty myślowe, nie dzisiejszam. Nie wszyscy (na szczęście) dali sobie wmówić, że wszystko trzeba akceptować.
A ja nie popieram komarów, które tną po nocach. Tych tnących w dzień też nie popieram - co to ma do rzeczy? Ogarnij się. To jak się już nie ma wąskiego myślenia na temat narodowości, to trzeba być za gejami i ich adopcjami? Przygrzało gdzieś może za mocno? . Ogółem nie ma co z Tobą rozmawiać, bo naprawdę jest to jałowa dyskusja. Niedługo dojdziesz do tego, że Twoje ciasne poglądy są na tyle fajne, że nie popierają też Rosji, Niemiec, transwestytów i robaczków świętojańskich.
A co do "widzimisię" - Ty choć w minimalnym stopniu rozumiesz co się do Ciebie pisze? I jak masz zamiar po gimnazjalnemu odpisać, że tak, ale to ja Ciebie nie rozumiem - to daruj sobie.

Wiesz to wszystko, bo Obraniak tak powiedział? A czemu mu wierzysz? Proste pytanie: skąd wiesz, że nie kłamie? I dlaczego on nie umie języka polskiego? Sory, ale zastanawia mnie to niezmiernie. Czemu mu dziadek ducha polskiego po francusku przekazywał?
Po co to?
Łaskawie mi powiedz co ma do rzeczy kto z rodziców był na meczu z Grecją? I dlaczego nie miałaby być dumna? Syn jest gwiazdą.
Jaką gwiazdą, bo zagrał w reprezentacji Polski? Polczak też jest gwiazdą? Niech do Ciebie dotrze, że reprezentowanie Polski, tylko dla Polaków jest sprawą ważną. On tam w Francji ma lepszą markę grając w Lille, niż przez to, że zagrał uuu... dla Polski, która w ostatnich 20 latach ile to razy była przynajmniej w ćwierćfinale wielkiej imprezy? A po drugie, czemu mam mu nie wierzyć? Bo co? Coś zrobił nie tak jak mówił? Mówił, że będzie się starał o obywatelstwo polskie - starał się, wszyscy mówili, że na pewno, żeby zagrać w Francji - mylili się, wszyscy mówili, że z pewnością i tak nie zagra dla Polski - zagrał, więc dlaczego mam mu nie wierzyć? Strzela dwie bramki dla reprezentacji, daje dużo radości polskim kibicom, po meczu zamiast pakować manaty, jedzie na jakąś zapyziałą wiochę, gdzie słowo komar jest wymawiane dwa razy częściej od wyrazu mama - to dlaczego mam mu nie wierzyć?
Panią w piekarni jak chodzisz po pieczywo, też wypytujesz, czy aby piekarze na pewno nie napluli Ci do chleba. I jak masz odpisać, że nie jadasz chleba bo od niego się tyje i doszłaś do tego dzięki swoim ciasnym poglądom...

ps. zastanowiło mnie coś. DLACZEGO pisałeś tego posta podczas meczu Wisły? :O
Takie chwyty stosują głupie dzieci. Ciebie dużo rzeczy zastanawia, natomiast mało z tego wynika. Powinienem Ci odpisać, żebyś się łaskawie odwaliła i nie wtrącała w nie swoje sprawy, ale dla świętego spokoju odpiszę - na posta odpisałem w przerwie, ale nie zdążyłem go wysłać, bo się owa przerwa skończyła - natomiast w trakcie meczu zj...ł mi się transfer na sopcaście, więc czekając aż się naprawi wysłałem Ci tę wiadomość. Mam nadzieję, że Cię ta wiadomość usatysfakcjonuje, no bo jeszcze możesz przypadkiem mi odmówić mojego obywatelstwa .

A i PS. Wiesz czemu nikt Cię nie próbuje przekonać, tylko każdy Ci pokazuje jak głupie stawiasz argumenty? Bo jesteś niereformowalna, cokolwiek się do Ciebie pisze, Ty nie jesteś w stanie tego pojąć. Przekonanie Cię to syzyfowa praca, mądrzej spożytkować czas można by rzucając grochem o ścianę i po tym poście rzeczywiście zakończę tę jakże jałową dyskusję.
Ostatnio edytowane przez eye63 : 22.08.2009 o godz. 00:20.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 22.08.2009, 00:18
Ale jaka agresja? - po prostu proponuje trochę dystansu miast epatowaniem tekstami typu 'odmawiam...'.
Ja się nie pisze na to by przekonywać Cię do zmiany zdania bo i dla mnie to jest baardzo dyskusyjne.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 22.08.2009, 00:47
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Ale jaka agresja? - po prostu proponuje trochę dystansu miast epatowaniem tekstami typu 'odmawiam...'.
Ja się nie pisze na to by przekonywać Cię do zmiany zdania bo i dla mnie to jest baardzo dyskusyjne.
Nie wiem czy ktoś na tym forum ma więcej dystansu . Po prostu mnie poniosło . Wiesz,,, Wczułam się w rolę tej "złej" . I nie mówiłam, że Ty jesteś agresywny .

eye63 dzięki Bogu, że zakończyłeś. będę pamiętać, by z Tobą dyskusji nie zacząć nigdy więcej.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 22.08.2009 o godz. 00:51.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 22.08.2009, 12:17
For_FuN_ napisał:

A obecny bez czekania dostałby obywatelstwo niemieckie. Wystarczyłoby tylko zdjęcie dziadka w mundurze Wehrmachtu.

Co Ty bredzisz. Rodzice Obraniaka urodzili się we Francji, więc co niby mieli załatwiać, gdy syn dziadka, Fabrice Obraniak dorósł i pobrał się z Francuzką, a potem urodził im się syn Ludovic ? Jakie lata 80-te ? Dowiedz się historii jego rodziny, a potem pisz. Widać skoro inni mają takie pojęcie to nic dziwnego, ze takie duby smolą

eye63 napisał:

Coz za wysublimowane argumenty. Teraz chyba nikt nie mamy watpliwosci, ze mamy do czynienia z mlodym czlowiekiem. Gdybys zainteresowal sie troche sprawa dziadka Tuska(co to wogole za maniera w atakowaniu przeszlosci czlonkow czyjejs rodziny? chamstwo niespotykane...z prezentowana przez Ciebie logika, dziecko przestepcy musi w przyszlosci zostac przestepca), to nie wypisywalbys takich glupot(zostal wcielony na sile, po czym zbiegl i walczyl w polskiej armii).
Jesli chodzi o Obraniaka, to mial obywatelstwo po dziadku...rozumiem, ze nie znasz prawa, ale nie musisz poraz kolejny wypisywac takich rzeczy, bo jak inaczej moge to skomentowac, jak nie szerokim usmiechem? Poczytaj, potem sie wypowiadaj. Ja w dodatku znam z autopsji takie przypadki.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 22.08.2009, 12:19
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
W takim razie poproszę o definicję krajowca i na dokładkę definicję polskich korzeni.

Gdzie?
Widzisz i nie grzmisz. Do ksiazek odsylam. Troszke edukacji jeszcze nikomu nie zaszkodzilo.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów