The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.08.2009, 15:31
Powiem tak, ten samochód był w paru warsztatach, w kazdym zmieniono coś co sie potem okazało że bylo dobre. Omawiany samochod to FORD MONDEO 2001 2.0 TDDI kombi sprowadzony z dojczlandu.

Jakie mnie marki interesuja? Napewno nie Fordy, to mój drugi Ford (Ford gówno wort, a Fiat jego brat)
Mialem też 2 ople, całkiem porzadne autka...

Musi być rodzinny, z duzym bagaznikiem, wygodny, no nie wiem co wiecej pisać...

Zauwazylem takie auteczko na allegro: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9557524

Ładne autko, przestronne, cena w miare ok, i mozliwa zamiana z doplata....

Nie wiem za ile mojego niedobitka mozna sprzedać.... dymi przy zapalaniu z 10 sekund, potem jest ok... i czasami traci moc przy starcie i w wysokie góry boje sie nim jechac...

Poradzcie cos...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 17.08.2009, 16:23
Lancia i Alfa Romeo to też koncern Fiata Ogólnie do Alfy są drogie części,pewnie do Lancii też.
Ja bym się zastanawiał jeżeli samochód ma być podobnej wielkości co Mondeo nad Audi a4 lub a6,lub Vectra o swojskiej nazwie Caravan
http://allegro.pl/item714346182_vect...zwajcarji.html tu masz podrasowaną
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 17.08.2009, 16:38
Zapomniałem dodać auto nie starsze niz 8-10 latek, np Audi A4 czy A6 z 2000 nie mieszcza sie w budzecie...
Ostatnio edytowane przez StelmiOriginal : 18.08.2009 o godz. 16:15.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 17.08.2009, 16:50
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Jaki samochód polecacie do 20 000 złotych, kombi, diesel, ewentualnie benzyna+LPG, klimatyzacja, automatik...?)
20tys.? Kombii? Diesel? Automat?
Hmm... Cóż może być lepsze niż poczciwy Passat B5 Np.:
http://moto.allegro.pl/item709311157...lna_opcja.html
Wiadomo, jak każde auto trzeba obejrzeć, ale Passat, to brak problemów z eksploatacją czy odsprzedażą. Do tego miły dla oka wygląd i przyjemne właściwości jezdne, a z tym silnikiem niezły kopniak. Natomiast turbinkę czy wtryski można zaadoptować z jakiegoś rozbitka czy anglika więc z kosztami dramatu nie ma. Nie ubierałbym się tylko w 4Motion.

Co do Forda TDCI, to obejrzałbym wtryski czy gdzieś nie leci ropa. albo nie są zapchane przez polskie paliwo. Czasem wystarczy wyczyścić, nalać V-Powera i przedmuchać
Odpowiedz cytując
Mlody Wislak
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 17.08.2009, 21:12
a ja słyszałem ,że te silniki 2,5 tdi bardzo awaryjne są. Choć w wypadku tego passata możesz nic nie wykładać a naprawę.Wielką loterią jest trafić owy silnik by nic się nie działo. Wałki szybko się ścierają i jak padnie pompa wtryskowa (a pada bardzo często) będziesz musiał wybulić ok 5tys Mój tata jeździł kiedyś A6 c5 2,5 tdi i miał jakieś problemy. Dokładnie nie pamiętam.
Natomiast co do silnika 1.9tdi to jest to mistrzostwo świata.
Ogólnie to passat b5 na tak ale z silnikiem 2.5 tdi to na nie .
oderint dum metuant

JEDNA WIARA CAŁE ŻYCIE - WISŁA KRAKÓW PYCHOWICE
Odpowiedz cytując
ted
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 18.08.2009, 00:09
do 20tys, disel, combi to tylko passat buda b5, wiem co pisze.
Odpowiedz cytując
Rybka fan :)
Member

Od: 04.2003

Stary 18.08.2009, 01:12
Opel Astra II (classic) 1.4 twinport, ma ktos takie auto? jak awaryjnosc, spalanie?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 18.08.2009, 06:59
Kilku znajomych jeździ Astrami II i bardzo sobie chwalą 1.4 oraz 1.6.

Blacha bardzo dobrze trzyma, silnikiem z palcem w d... zrobisz 150 tys albo i dużo więcej. Drobne usterki jak zresztą w każdym aucie po kilku latach ale ogólnie eksploatacja tania no i zamienników w cholerę a i oryginalne części nie takie strasznie drogie.

Jak każde auto przy zakupie gruntownie obejrzeć ale wybór ok.

8 latki z dobrym wyposażeniem do 15 tys wybór olbrzymi a i taniej się znajdzie bez problemu

EDIT. ile spali to w 95% zależy od kierowcy bo jak ktoś umie jeździć to 3 litrowym autem spali tyle samo co jakiś niedzielny kierowca 1 litrowym.
1.4 nie spali po mieście więcej niż 9 litrów (zimą) a przy ekonomicznej jeździe poniżej 8 zejdzie spokojnie a na trasie znam takich co spokojnie poniżej 7 schodzą.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 18.08.2009 o godz. 07:02.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
ted
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 18.08.2009, 14:32
passatem TDI na trasie to 4,5l przy spokojnej jezdzie sie robi
Odpowiedz cytując
Pawel.Busko
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 18.08.2009, 14:40
Panowie a Alfa Romeo 156? Ropniak oczywiście Ma ktoś? Wiem ,że drogie części, ale po za tym jak się sprawuje?

Odpowiedz cytując
AOT
Droga jeszcze długa...

Od: 10.2003

Stary 18.08.2009, 14:48
Pawel.Busko napisał(a):Wyświetl post
Panowie a Alfa Romeo 156? Ropniak oczywiście Ma ktoś? Wiem ,że drogie części, ale po za tym jak się sprawuje?
Pff ropniak... Ja mam w benzynie.

Nie wiem jak ropniaki, ale to chyba ogólnie tyczy się 156tek, że jeśli trafisz zadbany egzemplarz (sprawdź wszystko GRUNTOWNIE przed zakupem !) to czysta przyjemność z jazdy. Ja mam swoją od 2,5 miesiąca dopiero, ale już jestem zakochany. Wiadomo, części drogie, o spalaniu Ci nie będę opowiadał jak chcesz diesla, ale jeśli będziesz o nią dbał, to ona Ci się odwdzięczy. Póki co nic poważnego mi się nie działo.
Dla mnie auto w takim przedziale cenowym najlepsze i obecnie nie zamieniłbym go na żadne inne. Może kiedyś zmienię, ale jeśli już to tylko na kolejną Alfę. Wiadomo, niektórzy wolą passata który pali 4 litry, inni opla bo tanie części, ale jeśli chodzi o radość z jazdy, wygląd, dla mnie AR156 jest bezkonkurencyjna.

Tak na marginesie, polecam Ci lekturę, na pewno się przyda: http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...f08e20de61d697

Zajrzyj ogólnie na to forum, jest tam też taki dział chyba, gdzie ludzie sprzedają swoje egzemplarze.
np coś takiego tam znalazłem właśnie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=710322663
Ostatnio edytowane przez AOT : 18.08.2009 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 18.08.2009, 14:55
co do Astr II to mam znajomego, który w nich siedzi (ma warsztat i zajmuje się tylko Oplami, Fordami i Volkswagenami) i mówi, że te Ople Astry, które są robione w Gliwicach, mają bardzo słabe blachy. Dlatego odradza zakup Astr II wypuszczanych na nasz rynek. Co innego, gdy chce się sprowadzić Astrę z Niemiec czy Holandii, wtedy problemu nie ma.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 18.08.2009, 15:10
Jaki samochód polecacie do 20 000 złotych, kombi, diesel, ewentualnie benzyna+LPG, klimatyzacja, automatik...?

I drugie pytanie, co moze byc przyczyna tego że jak zapalam to samochód strasznie dymi z początku... 6 (!) mechaników ogladalo auto i nie wiedza co sie dzieje...
Wstyd pisac, ale auto lezalo ponad pol roku z przerwami (!!!) w warsztacie w Nowej Hucie i goscie codziennie mieli nowe pomysly i chuja
Rzucę takie hasło nie wiem czy to juz było na tapecie ale : kąt wyprzedzenia zapłonu, wtrysku.
Druga opcja to że EGR może trzeba zaślepić?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 18.08.2009, 15:46
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Rzucę takie hasło nie wiem czy to juz było na tapecie ale : kąt wyprzedzenia zapłonu, wtrysku.
Druga opcja to że EGR może trzeba zaślepić?
Mechanik to juz sprawdzał.... nic z tych rzeczy co pisaliscie. Ja podejrzewam że auto bylo kiedys podtopione zanim kupiono i to sie objawilo niedlugo po kupnie.... niestety... przy kupnie bylo ok, pojezdzilo sie 2mce i sie zaczelo...

A drugie pytanie, czy za 1500zł kupi się jakies dobre autko dla poczatkujacego? Co polecacie?
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 18.08.2009, 15:51
Mechanik to juz sprawdzał.... nic z tych rzeczy co pisaliscie. Ja podejrzewam że auto bylo kiedys podtopione zanim kupiono i to sie objawilo niedlugo po kupnie.... niestety... przy kupnie bylo ok, pojezdzilo sie 2mce i sie zaczelo...

A drugie pytanie, czy za 1500zł kupi się jakies dobre autko dla poczatkujacego? Co polecacie?
Stelmi doskladaj cos do 3 tys a za to juz bys cos do jazdy kupil,pamietaj ze jeszcze przy zakupie lepiej wymienic olej,pasek rozrzadu,filtry a to tez kosztuje Do tego urzedy + oc..
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 18.08.2009, 15:52
Wlasnie najgorsze jest OC, przykladowo patrzylem ze autko kosztuje 1000zł, kierowca świezo upieczony to OC kosztuje około 1200zł... zero znizek itp...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 18.08.2009, 15:59
A nie masz wujka/taty/mamy ze znizkami ? Ja pamietam jak po prawku kupowalem auto to wzialem wujka na wspolwlasciciela,mial maksymalne znizki to zaplacilem cos ponad 400 zł,tak to bym zaplacil grybo ponad 1 tys ;/
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 18.08.2009, 16:07
Można i tak... ale jak np zrobie wypadek samochodem 'swoim' to wtedy starszemu przepada czesc znizek, chyba...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Mlody Wislak
Senior Member

Stary 18.08.2009, 16:42
od razu zakładasz najgorsze Prawdą jest ,że część zniżek przepada ale po co się tym przejmować. Ja mam samochód na tatę , jestem od niedawna kierowcą i płacę za OC + AC w PZU 1200zł A jeżdżę A4 b6 1.9tdi.
Co do pytania: czy za 1500zł kupi się dobre autko dla świeżaka . odpowiem Ci ,że wątpię Jakiegoś rzęcha co najwyżej
oderint dum metuant

Odpowiedz cytując
eryk_cartman
Senior Member

Stary 19.08.2009, 10:33
eryk_cartman napisał(a):Wyświetl post
Mam prosbe do znawcow tematu Mianowicie planuje kupic samochod do 16 000 zlotych Interesuja mnie mniejsze samochody, poniewaz tym samochodem bedzie jezdzic rowniez moja mama Bardzo bym prosil o jakies propozycje
Pomozecie Moge zaznaczyc ze auto na benzyne mnie interesuje
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......

Rafał Ziemkiewicz.

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/
Odpowiedz cytując
re_set
Member

Od: 05.2009

Stary 19.08.2009, 10:49
Jaki samochód polecacie do 20 000 złotych, kombi, diesel, ewentualnie benzyna+LPG, klimatyzacja, automatik...?

I drugie pytanie, co moze byc przyczyna tego że jak zapalam to samochód strasznie dymi z początku... 6 (!) mechaników ogladalo auto i nie wiedza co sie dzieje...
Wstyd pisac, ale auto lezalo ponad pol roku z przerwami (!!!) w warsztacie w Nowej Hucie i goscie codziennie mieli nowe pomysly i chuja
A ja polece Toyote Avensis kombi, tylko ze I generacje. Co prawda nie automat, nie mniej jednak auto swietne.
Sama jezdze 10 letnia, bardzo sobie chwale- auto praktycznie bezawaryjne (faktem jest, ze wyladowalam na lawecie raz, gdy zawilgotniala pompa wodna, ale naprawa w granicach 100 zl, a laweta gratis z ubezpieczenia), poza tym dwukrotnie zapiekla sie linka hamulcowa po zimie- rzecz mozliwa w kazdym aucie, wiec z Toyota jej nie wiaze.
Auto prowadzi sie swietnie (co zreszta jest odczuciem nie tylko moim, pozyczylam ostatnio wujkowi i stwierdzil, ze dawno tak wygodnym autem nie jezdzil), delikatnie brakuje mu 'kopa'- ale to moze subiektywne wrazenia, bo ostatnio mam okazje jezdzic takze alfa147 Co wiecej- auto, mimo gabarytow, zwrotne niesamowicie, parkuje sie nim swietnie (nawet mnie- niewielkiej blondynce), ba- miesci sie w miejsca, w ktore nie powinien
Utrzymanie i amortyzacja na bardzo przystepnym poziomie- sama mam przebieg ok 210 tys km i przy ostatnim przegladzie tylko standard- olej, filtry, plyn do chlodnicy itp- generalnie w 500 zl sie zamknelam. Jedyne, co mnie czeka w blizszej przyszlosci to wymiana sprzegla i tu juz zabawa drozsza, bo ok 1600 zl, ale przy takim przebiegu oryginalne sprzeglo powoli ma prawo padac.

I moze jestem stronnicza, bo w rodzinie Toyoty kochamy miloscia wierna i niezmienna, ale akurat moje auto polecic moge z czystym sumieniem.
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.08.2009, 11:05
Mistrzostwo świata -> 1,9 tdi? Wolne żarty. Auto na lpg dużo pali, dymi itd.? Baardzo przesadzona opinia...
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 19.08.2009, 11:17
pietras1234 napisał(a):Wyświetl post
Mistrzostwo świata -> 1,9 tdi? Wolne żarty. Auto na lpg dużo pali, dymi itd.? Baardzo przesadzona opinia...
jak sie gaz reguluje na 5 lat, i co tyle samo zmienia kable itp, to czemu nie
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 19.08.2009, 11:19
Z takim pojazdem jak Astra II Bertone miał ktoś do czynienia? Głównie chodzi o silnik 2.0 turbo.
ToTylkoJa może Twój znajomy wie coś na ten temat
Odpowiedz cytując
Mlody Wislak
Senior Member

Stary 19.08.2009, 12:35
pietras1234 napisał(a):Wyświetl post
Silnik 1.9tdi jest bardzo wytrzymały , mało pali i przy okazji jest dynamiczny. Sam mam w mojej A4 i jestem bardzo zadowolony. Na trasie pali maks 5-5,5. W mieście 7-7,5. Mówię serio. Jedynie mógłbym zamienić ów silnik na coś mocniejszego tracąc przy tym na spalaniu
oderint dum metuant

Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 19.08.2009, 16:13
Stelmi a jeszcze w tych Twoich kryteriach warta uwagi jest Skoda Octavia Combi,silniki te same co w VW a zakup tańszy
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
1986
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.08.2009, 20:36
Mlody Wislak napisał(a):Wyświetl post
Silnik 1.9tdi jest bardzo wytrzymały , mało pali i przy okazji jest dynamiczny. Sam mam w mojej A4 i jestem bardzo zadowolony. Na trasie pali maks 5-5,5. W mieście 7-7,5. Mówię serio. Jedynie mógłbym zamienić ów silnik na coś mocniejszego tracąc przy tym na spalaniu
Każdy mechanik Ci powie że silniki 1,9 TDI w VW,Audi,Seatach,Skodach są naprawde świetne, niemal niezniszczlane a przytym dynamiczne i dobre spalanie.

W Leonie u mnie przytym silniku maks spalanie to 5,4 trasa, miasto średnio 7,5-8
STOŁECZNE KRÓLEWSKIE MIASTO KRAKÓW

TYLKO WISŁA
Anty Jude
Odpowiedz cytując
godzilla
Senior Member

Stary 19.08.2009, 22:08
nie jestem oczytany w tym temacie za bardzo poniewaz jestem swiezo upieczonym kierowca, pytanie dla siedzacych w branzy gdyz uzbieralem sobie sumke 2.000 na auto i nie wiem czy szukac za te pieniadze czy zbierac dalej, a jesli kupowac to co? pozdrawiam
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.08.2009, 22:40
Zgadza się, dynamiczne (turbodziura), małe spalanie (czy najmniejsze?) i kultura pracy (pyr, pyr, pyr). I czy niezniszczalne to też bym się zastanowił. Mistrzostwo świata? Chyba nie. A i nie piszcie mi tu o mechanikach że każdy powie itd. bo już dobrych kilka lat siedzę w temacie i sporo widziałem.
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
re_set
Member

Od: 05.2009

Stary 19.08.2009, 23:17
godzilla napisał(a):Wyświetl post
nie jestem oczytany w tym temacie za bardzo poniewaz jestem swiezo upieczonym kierowca, pytanie dla siedzacych w branzy gdyz uzbieralem sobie sumke 2.000 na auto i nie wiem czy szukac za te pieniadze czy zbierac dalej, a jesli kupowac to co? pozdrawiam
nie wiem, na ile jestes sklonny przyjmowac rady od kobiety (choć pare lat juz jezdzacej) w zakresie motoryzacji, ale pozostawiajac wszelkie uprzedzenia szowinistyczne na boku, poradzilabym Ci, zebys sie chwilke wstrzymal z zakupem i dozbieral jeszcze troche- nie ma sensu kupic auta, ktore za chwile przestanie jezdzic i stanie sie skarbonka bez dna... mysle, ze chocby 1000 zl wiecej da Ci wieksze pole manewru, a juz podwojenie tej sumy tym bardziej!
no i pamietaj, ze auto to jedno, a do tego dochodzi utrzymanie i takie rzeczy jak przeglady rejestracyjne, oc itp., a nie tylko koszty benzyny/gazu.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów