The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2009, 18:25
to jest jakas masakra, jak kiedys popierałem Leo bo przyjechał do Polski i rzucał nowe spojrzenie na piłke to teraz tez go zupelnie nie rozumiem i strasznie mnie on irytuje. Mysle ze to przez niego tak slabo gramy, moze nawet awansujemy do tych MS ale co z tego, to nie zmienia faktu ze teraz potrafimy przegrac z kazdym, doslownie z kazdym i tak jak za Janasa objechalismy kogo mielismy objechac w El MS to teraz strach sie bac Słowenii, Słowacji czy nawet San Marino, a juz w ogole dobre mecze, wygrane po dobrej grze zdarzaja sie baaardzo rzadko, meczu z Grecja nie ma co liczyc bo to mecz towarzyski ;/
Nie wiem jak mozna brac do kadry Komorowskiego jesliw ldize gra Piotrek Brozek sto razy lepiej od tego pana, nie wiem czemu Mały noe dostanie swojej szansy, nie wiem czemu przebojowy, szybki Grosicki nie zostanie nagrodzony powolaniem do kadry, nie wiem czemu powolanie ma Krychowiak ktory nie gra we Francji a jest młody a nie dostanie go troche starszy Małecki ktory prezentuje wysoki poziom czy Grosik!
Załosne dla mnie ejst to e Gancarczyk dostał powolanie, na Ukrainie byl niezauwazany nagle transfer do super mocnej Polskiej ligi i wow juz moze byc reprezentantem bo zagrał kilka meczow w Ekstraklasie hehe to ejst jakas paranoja. Nie wiem czemu tego dziadka Krzynowka bierzemy i to chcemy wykreowac z niego obronce, co on namda na Euro2012, czy nei powinnismy pod ta impreze sie szykowac? Nie wiem czemu z Grecja Obraniak nie zagrał od 1 polowy, nowy ok wszystko rozumiem tylko kiedy jak nei w sparingu ma sie zgrac z druzyna?
To jest jakas kompletna porazka co ten Holender wycyznia, czekam az odejdzie z kadry bo osmiesza nasz kraj :(

PS Jelen ostatnio nie grał w lidze, tutaj tez niepowołany. Napewno jakas kontuzja (cos mi sie o uszy obiło) czy to cos powaznego, kiedy wraca?

Cytat:
Jeśli dobrze pamiętam za ok. 2 miesiące.
łooo no to niekolorowo :(( znowu chlop przespi czesc sezonu w Lidze francuskiej ;/ a szkoda. Mysle ze w formie i w pellni zdrowia moglby walczyc o tytul Krola Strzelcow
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 19.08.2009 o godz. 18:38.
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 19.08.2009, 18:28
Bardzo dobrze, że tylko Brozio i Łobo wzięci, chociaż bez nich też by się obejść mogło. I tak realnych szans już na żaden awans nie ma (wiem, wiem, matematycznie to ho, ho ile to jest możliwe) a te zgrupowania dla naszych zbyt często kontuzjami się kończą.
Jak nie na treningach to na samym meczu. Albo nasi niedotrenowani i nie wytrzymują obciążeń albo jakiś rzeźnik przegina z ćwiczeniami.

Odpowiedz cytując
Weez3r
Member

Od: 06.2007

Stary 19.08.2009, 18:32
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
PS Jelen ostatnio nie grał w lidze, tutaj tez niepowołany. Napewno jakas kontuzja (cos mi sie o uszy obiło) czy to cos powaznego, kiedy wraca?
Jeśli dobrze pamiętam za ok. 2 miesiące.
Odpowiedz cytując
kubawislak
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 19.08.2009, 18:38
Cytat:
Załosne dla mnie ejst to e Gancarczyk dostał powolanie, na Ukrainie byl niezauwazany nagle transfer do super mocnej Polskiej ligi i wow juz moze byc reprezentantem bo zagrał kilka meczow w Ekstraklasie hehe to ejst jakas paranoja. Nie wiem czemu tego dziadka Krzynowka bierzemy i to chcemy wykreowac z niego obronce, co on namda na Euro2012, czy nei powinnismy pod ta impreze sie szykowac?
ŚWIĘTA RACJA!!!!
Dlatego za Krzynówka powinien jechać Pieta.
Moim zdaniem Benhałer zgubił soczewki i na nowe go nie stać ;p
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 19.08.2009, 18:47
Ja nie rozumie jak gościu (LEEEEEEEoooo) może powoływać zawodniaka który w polskiej lidze siedzi na ławie czyli jest słaby a w reprezentacji gra Chodzi o Rogera
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Stary 19.08.2009, 18:48
Donki napisał(a):Wyświetl post
Ja nie rozumie jak gościu (LEEEEEEEoooo) może powoływać zawodniaka który w polskiej lidze siedzi na ławie czyli jest słaby a w reprezentacji gra Chodzi o Rogera
Albo gosćia który nie ma klubu a jak go ma to siedzi w nim na ławie. Chodzi o Smolarka
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 19.08.2009, 19:21
Fuks napisał(a):Wyświetl post
A Komorowskiego w jaki sposob rozumiesz? Bo ja nie bardzo ~~
Zaznaczyłem to co mi się przy pierwszym przeglądnięciu w oczy rzuciło
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 20.08.2009, 11:47
Obraniaka zostawcie bo to polak , ma korzenie polskie ROger - to jest przybysz
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 20.08.2009, 11:59
BRTS39 napisał(a):Wyświetl post
Obraniaka zostawcie bo to polak , ma korzenie polskie ROger - to jest przybysz
Coś w tym małym p jest. Moim zdaniem on się czuje Francuzem. Jakby się czuł związany z Polską to by się przynajmniej od lat paru uczył języka polskiego i polskiej historii.

Jasne, jego i Rogera porównywać nie można, ale dziecko Chińczyków urodzone w Polsce i wychowane w polskiej kulturze bardziej byłoby polskie niż Ludwik(?) (zażyczył sobie aby mówić do niego Ludovic, po francusku. tak?).
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 20.08.2009 o godz. 12:03.
Odpowiedz cytując
Deever
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 20.08.2009, 12:15
O ile mnie pamięć nie myli, jakiś czas temu w wywiadzie, bodajże dla PS, Obraniak zapytany o to, kto jego zdaniem był najwybitniejszym Polakiem w historii odpowiedział, że Jacek Bąk.

To tak w kwestii jego polskości.
Co to k***a jest "rów widokowy"?
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 20.08.2009, 12:27
Deever napisał(a):Wyświetl post
O ile mnie pamięć nie myli, jakiś czas temu w wywiadzie, bodajże dla PS, Obraniak zapytany o to, kto jego zdaniem był najwybitniejszym Polakiem w historii odpowiedział, że Jacek Bąk.

Czyli zakwestionowales tez polskosc wielu innych Polakow, ktorzy nie bardzo orientuja sie w historii czy wydarzeniach zycia codziennego w kraju, czy w czymkolwiek innym zwiazanym z naszym krajem..."fajnie" . Dobrze, ze kwestie rozstrzyga prawo, a nie ludzie z takim podejsciem do innych ludzi.

P.S - A powolywanie sie na PS, to juz wogole...zdecydujcie sie w koncu, czy ta gazeta jest wiarygodna czy nie...troszke wiecej konsekwencji.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 20.08.2009, 12:40
Deever napisał(a):Wyświetl post

No to Cię myli pamieć, bo to powiedział Damien Perquis, a nie Obraniak.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 20.08.2009, 12:56
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Czyli zakwestionowales tez polskosc wielu innych Polakow, ktorzy nie bardzo orientuja sie w historii czy wydarzeniach zycia codziennego w kraju, czy w czymkolwiek innym zwiazanym z naszym krajem..."fajnie" . Dobrze, ze kwestie rozstrzyga prawo, a nie ludzie z takim podejsciem do innych ludzi.
Pomijając już czy tak Ludovic powiedział czy nie,,, TY NA SERIO?! Domyślam się, że jesteś z tych co po trupach do celu i dla sukcesu obok zasad, ale z porównaniem ludzi wychowanych tutaj do człowieka wychowanego we Francji to już przegiąłeś. Prawo,,, Żeby ono było tak "sprawiedliwe" dla wszystkich,,, I przypuszczam, że kolega którego cytujesz nic nie ma do Obraniaka jako człowieka, ocenia tylko jego polskość, a raczej jej brak. Mnie się Ludovic nawet sympatyczny wydaje. Tylko co z tego.

Przyznaj po prostu - jesteś głodny sukcesu i wszystko przyjmiesz i zniesiesz by sukces przyszedł. Nie broń na siłę polskości kogoś, kto zapewne ma to daleko w poważaniu.
Postawy są różne - ja np bym też chciała, żeby moje pokolenie miało swój rok 74, ale nie za wszelką cenę. Ty masz prawo czuć inaczej. Z tym się kłócić nie będę, bo dziś to ja jestem dinozaurem ze swoimi przekonaniami i nic nie wywalczę. Ale nie róbmy cyrku z argumentami za i przeciw, szczególnie za.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 20.08.2009 o godz. 13:00.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 20.08.2009, 13:16
ja jestem zdecydowanie przeciwny takim Polakom jak Olisadebe, Roger, a nawet Obraniak.

Wole abyśmy dostawali łomot od słabeuszy, ale grali rdzennymi Polakami.

Reprezentacja to nie klub...mają w niej grać ludzie, którzy wiedzą co to jest mieć Orzełka na piersi...

smutne jest również sposób przyznawania obywatelstwa...słyszałem o ludziach mieszkających za granicą, z pochodzenia Polakach, dla których obywatelstwo polskie wiele znaczy, bo czują się i są Polakami! Znają język, historie, tradycje naszego Kraju. Czekają na nadanie obywatelstwa kilka lat...a taki Roger dostaje je po roku...bo jest nam potrzebny do kadry...dla mnie to jest dramat.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 20.08.2009, 13:25
Zastanówmy sie przez chwile jakie są fakty:
-Obraniak mial dziadka Polaka
-dostał obywatelstwo
-gra w reprezentacji Polski

O jego polskości trudno jest rozmawiać nie wiedząć jak on to wszystko widzi.Dla mnie Roger nie powinnien w żadnym razie otrzymać obywatelstwa gdzyż ani nie mieszka w Polsce jakiś długi czas ani nie ma żony Polki .W ogóle nie jest związany z naszym krajem oprócz gry w jednym z klubów naszej ligi, jest jak turysta.
Moim zdaniem inna sprawa jest z Obraniakiem który już w 2006 roku starał się o Polskie obywatelstwo i miał przodków z Polski.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 20.08.2009, 13:45
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Pomijając już czy tak Ludovic powiedział czy nie,,, TY NA SERIO?! Domyślam się, że jesteś z tych co po trupach do celu i dla sukcesu obok zasad, ale z porównaniem ludzi wychowanych tutaj do człowieka wychowanego we Francji to już przegiąłeś. Prawo,,, Żeby ono było tak "sprawiedliwe" dla wszystkich,,, I przypuszczam, że kolega którego cytujesz nic nie ma do Obraniaka jako człowieka, ocenia tylko jego polskość, a raczej jej brak. Mnie się Ludovic nawet sympatyczny wydaje. Tylko co z tego.

Przyznaj po prostu - jesteś głodny sukcesu i wszystko przyjmiesz i zniesiesz by sukces przyszedł. Nie broń na siłę polskości kogoś, kto zapewne ma to daleko w poważaniu.
Postawy są różne - ja np bym też chciała, żeby moje pokolenie miało swój rok 74, ale nie za wszelką cenę. Ty masz prawo czuć inaczej. Z tym się kłócić nie będę, bo dziś to ja jestem dinozaurem ze swoimi przekonaniami i nic nie wywalczę. Ale nie róbmy cyrku z argumentami za i przeciw, szczególnie za.
Ty masz chyba jakis problem z czytaniem ze zrozumieniem (co tutaj jest niestety duzym problemem). To pan, ktorego cytowalem ustala czyjas polskosc na podstawie wiedzy o naszym kraju i w ten sposob wyklucza duza czesc naszego spolczenstwa mieszkajaca na miejscu. Miej pretensje do tego kogos, bo ja zareagowalem oburzeniem na takie slowa.

Hmm, czyli wedlug ciebie twoj kolega wyzej ma prawo decydowac, kto jest Polakiem i kto czuje sie Polakiem? Brawa dla was .

P.S - Gdzie w moich wypowiedziach jest pisanie o wynikach sportowych? Nie ma to, jak przekrecac celowo czyjes slowa.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 20.08.2009 o godz. 13:47.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 20.08.2009, 13:46
martinius028 napisał(a):Wyświetl post
Zastanówmy sie przez chwile jakie są fakty:
-Obraniak mial dziadka Polaka
-dostał obywatelstwo
-gra w reprezentacji Polski

O jego polskości trudno jest rozmawiać nie wiedząć jak on to wszystko widzi.Dla mnie Roger nie powinnien w żadnym razie otrzymać obywatelstwa gdzyż ani nie mieszka w Polsce jakiś długi czas ani nie ma żony Polki .W ogóle nie jest związany z naszym krajem oprócz gry w jednym z klubów naszej ligi, jest jak turysta.
Moim zdaniem inna sprawa jest z Obraniakiem który już w 2006 roku starał się o Polskie obywatelstwo i miał przodków z Polski.
Można nie wiedzieć jak on to wszystko widzi, ale można na podstawie pewnych faktów podejrzewać.
Fakty są takie:
- facet nie mówi ani słowa po polsku
- nie ma pojęcia o historii Polski (no bo chyba specjalnie by wiedzy nie ukrywał?), i nie mówię o jakiś szczegółach,, (swoją drogą,, ciekawe ile razy był w Polsce zanim się pojawił pomysł o reprezentacji,,,,)
- ma w 1/4 polską krew, a w 3/4 francuską.

A więc podejrzewam: woli być kapitanem na cudzym statku niż majtkiem na własnym. Nie widziałam jak gra, ale niech ktoś mi powie - miałby duże szanse być gwiazdą reprezentacji Francji? Tylko tak obiektywnie.

Kiedyś kluby składały się z wychowanków, ale z biegiem czasu to się zmieniło. Pewno też nie wszystkim się podobało. Tylko klub to firma, a reprezentacja to fundacja, niech będzie "czysta" .

ps. Jak się Roger ożeni z Polką to ani krzty bardziej na reprezentację nie zasłuży.

For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Ty masz chyba jakis problem z czytaniem ze zrozumieniem (co tutaj jest niestety duzym problemem). To pan, ktorego cytowalem ustala czyjas polskosc na podstawie wiedzy o naszym kraju i w ten sposob wyklucza duza czesc naszego spolczenstwa mieszkajaca na miejscu. Miej pretensje do tego kogos, bo ja zareagowalem oburzeniem na takie slowa. Czyli wedlug ciebie twoj kolega wyzej ma prawo decydowac, kto jest Polakiem i kto czuje sie Polakiem? Brawa dla was .

P.S - Gdzie w moich wypowiedziach jest pisanie o wynikach sportowych? Nie ma to, jak przekrecac celowo czyjes slowa.
Albo Ty z wyrażaniem własnych myśli. Sprawa nie do rozstrzygnięcia. I błagam - nie mów mi co jest problemem na tym forum - ja również mam o nim wyrobioną opinię.

Nie napisałam jakie masz podejście do wyników sportowych, napisałam "DOMYŚLAM SIĘ". Na podstawie Twojej wypowiedzi. Mam do tego prawo. Nie jest tak? Ok - przecież nie będę Ci tego wmawiać. To, czego człowiek broni, pozwala na powiedzenie czegoś o nim. I to jest moja opinia a Tobie, a nie Ty. Ty na pewno masz jakąś o mnie.
Post Deevera wziąłeś albo zbyt dosłownie albo po prostu się teraz wymigujesz od odpowiedzialności za głupotę, którą napisałeś. Co jak co, ale Polak Jacka Bąka jako wybitnego Polaka nie poda. No litości. Chyba, że jakiś debil, a za takiego Ludovicia nie mamy? (pomijamy cały czas, że on tego nie powiedział - mówimy o tym, co autor posta miał na mysli). To, że poznasz dobrze historię Hiszpanii nie uczyni Cię Hiszpanem, ale nie wmawiaj mi, że to nie jest dziwne, że chłopak, który tak bardzo chce reprezentować Polskę nic o niej nie wie.
I gdybym decydowała czy Obraniak Polakiem ma być czy nie to by nim nie był. Ja tylko tę jego polskość oceniam. Do oceny prawo mam. Nie muszę brać bezkrytycznie czegoś, o czym ktoś zadecydował. Dlaczego? Dlatego, że niektóre decyzje są po prostu głupie. Bez dyskusji jest jego polskie pochodzenie. Jego przywiązanie do Polski (a m.in. tego wymagam od kogoś, kto ten kraj reprezentuje) już wątpliwości budzi.

Podsumowując: dla mnie jest Francuzem z polskimi korzeniami. Tyle.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 20.08.2009 o godz. 16:29.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 20.08.2009, 13:59
Dajcie spokój wirtualni patrioci. Boli Was to? To trzeba było reagować aktywnie a nie wyżalać się przed komputerem! Tylko tyle umiecie.

I bardzo dobrze. Obraniak, Roger, mam nadzieję że Hernani itd.

Odpowiedz cytując
unpredictable_wislaczka
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 20.08.2009, 14:38
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
I bardzo dobrze. Obraniak, Roger, mam nadzieję że Hernani itd.
I Marcelo, Diaz niestety odpada, ale może z Paulistą się uda? I będziemy mieli wtedy reprezentację POLSKI, która będzie zdobywała punkt za punktem. Bo przecież najważniejsze,żeby wygrywali,a kto jest na boisku to już mało istotne...

ed: Swoją drogą, co według Ciebie oznacza aktywne reagowanie na nadawanie komuś obywatelstwa? Czy na powołania Leeeoooo też można w jakiś sposób aktywnie reagować?
Ostatnio edytowane przez unpredictable_wislaczka : 20.08.2009 o godz. 14:41.
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."

M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić."

Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 20.08.2009, 15:03
Po prostu jesteście internetowymi krzykaczami, tyle. Świata nie zmienicie, kibicować nie musicie.

Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 20.08.2009, 15:13
ja bym Marcelo widział w reprezentacji

chłop grać potrafi, a i wydaje się sympatycznym piłkarzem z Białą Gwiazdą w sercu!

Kirma też bym wziął bo u nas na lewej bieda, ale niestety on już gra w innej reprezentacji.. a Stilic - grał już w seniorskiej?
Odpowiedz cytując
Eleusis
Senior Member

Stary 20.08.2009, 15:30
Stilic już grał w reprezentacji, bodajże 1 albo 2 mecze, na końcówki wchodził.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 20.08.2009, 15:40
Można nie wiedzieć jak on to wszystko widzi, ale można na podstawie pewnych faktów podejrzewać.
Fakty są takie:
- facet nie mówi ani słowa po polsku
- nie ma pojęcia o historii Polski (no bo chyba specjalnie by wiedzy nie ukrywał?), i nie mówię o jakiś szczegółach,, (swoją drogą,, ciekawe ile razy był w Polsce zanim się pojawił pomysł o reprezentacji,,,,)
- ma w 1/4 polską krew, a w 3/4 francuską.
- po polsku nie mówi, stwierdził, że zacznie się uczyć, a przynajmniej spróbuje - jego sprawa
- pojęcie o historii Polski ma, a przynajmniej tej dotyczącej czasów jego pradziadka, imponuje też wiedzą o II WŚ - jeśli chodzi o Polskę. W Polsce nie był ani razu przed meczem reprezentacji, znamienne jest, że po meczu pojechał do Pobiedzisk, gdzie żyła jego rodzina, mógł wypiąć francuski kuper i lecieć do siebie, nie zrobił tak i tradycja, rodzina - jest dla niego ważna
- czyli człowiek z 1/4 jak to ujęłaś krwi polskiej nie ma prawa być Polakiem tak? Daruj...

Po drugie nie nazywaj faktem czegoś, co faktem nie jest. To że Tobie się wydaje, że tak właśnie sytuacja się przedstawia - faktu z tej okazji nie czyni.

Po trzecie uświadom sobie, że jest różnica "kupionym" Rogerem i Olisadebe, którzy byli sprowadzeni jedynie po to, aby podnieść poziom sportowy a Obraniakiem, który tak czy siak starałby się o polskie obywatelstwo (a właściwie jego potwierdzenie). Piłka jest dla niego bonusem, występy w polskiej reprezentacji pewnie do niczego nie są mu potrzebne, ale nawet jeśli założyć, że są - to najważniejsza jest tożsamość z Polską, a nie piłka nożna.
Wy chyba o tym zapominacie i stawiacie nie tam punkt odniesienia gdzie trzeba. Dla Rogera najważniejsza była piłka - Polakiem chciał się stać, aby grać w polskiej reprezentacji (bo lubi nasz kraj, bo chciał się wypromować - cholera wie - my potrzebowaliśmy gościa w środku pola - jest). Dla Obraniaka najważniejsza była rodzina, tradycja, ot miał rodzinę, prawdziwą polską emigracyjną rodzinę, która go wychowała w duchu narodowym. Coś czego obecnie 90% polskich półgłówków nie pojmie, bo odbiera kwestię patriotyzmu z własnego poziomu (mamy kraj, średnio zamożny, w Europie, praktycznie nic nam nie zagraża, jesteśmy członkiem UE itd.). O kwestii tożsamości i miłości do własnego kraju napisały dużo mądrzejsze głowy dużo więcej i mądrzej.

Post Deevera wziąłeś albo zbyt dosłownie albo po prostu się teraz wymigujesz od odpowiedzialności za głupotę, którą napisałeś. Co jak co, ale Polak Jacka Bąka jako wybitnego Polaka nie poda.
To tak samo, jakby przyjmować za pewnik to, że Deever teraz przyjdzie i napisze, że jesteś głupią solarą - kibicujesz Cracovii, ale udzielasz się na forum Wisły. Tymczasem okaże się, że to nie o Ciebie chodziło, tylko o Twoją koleżankę, ale już ja na tej podstawie będę Cię mógł skrytykować za to co ktoś mylnie na Twój temat powiedział.

[quote=Tiramisu;781505] I gdybym decydowała czy Obraniak Polakiem ma być czy nie to by nim nie był. Ja tylko tę jego polskość oceniam. Do oceny prawo mam. Nie muszę brać bezkrytycznie czegoś, o czym ktoś zadecydował. Dlaczego? Dlatego, że niektóre decyzje są po prostu głupie. Bez dyskusji jest jego polskie pochodzenie. Jego przywiązanie do Polski (a m.in. tego wymagam od kogoś, kto ten kraj reprezentuje) już wątpliwości budzi.
Jeśli zabierasz się za ocenianie czyjejś polskości, to najpierw 1) sprawdź czy masz do tego wszelkie możliwe dane, bo jak Ty byś się czuła, gdyby 16-latek spod bloku powiedział, że jesteś Rumunką (bo tak Deever na forum napisał - a on to przytoczył jako koronny argument).
2) czy sama rozumiesz pojęcie narodu, tożsamości narodowej, krwi itd. i na ile wiąże się to z własną rodziną - i kogo kochasz bardziej matkę czy Polskę, i szczerze czy poświęciłabyś matkę dla obrony Polski?
3) czy masz jakiekolwiek prawo do wymagania od kogoś czegokolwiek, a jeśli masz to dlaczego

Oceniać jest łatwo, ale nie zawsze przystoi wszystkim oceniać wszystko.

Podsumowując: dla mnie jest Francuzem z polskimi korzeniami. Tyle.
I już nie może być Polakiem? Bo o Polsce, skąd pochodzi jego rodzina dowiedział się nie z podręcznika sztywno wbijanego w klasie, lecz właśnie od swojej rodziny. Bo to wciąż młody chłopak, który jednak wykazał się już bardzo dużą wolą uzyskania prawnego statusu bycia obywatelem Polski? Łatwo Ci szafować historią Polski, bo miałaś ją na lekcjach.

A więc podejrzewam: woli być kapitanem na cudzym statku niż majtkiem na własnym. Nie widziałam jak gra, ale niech ktoś mi powie - miałby duże szanse być gwiazdą reprezentacji Francji? Tylko tak obiektywnie.
Gwiazdą nie, zmiennikiem Ribery'ego jak najbardziej. Obiektywnie jest to piłkarz sporego formatu.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 20.08.2009, 15:51
Obraniaka sie nei czepiajcie gdzie ma chłopak grac jak naprzywozili na statkach atletycznych murzynów z WKŚ i Senegalu?

Francuzi swojej reprezentacji nie mają to beda sie teraz tułać po świecie.
Ciekawe gdzie Polacy w takim razie zagrają, bo coś czuje że ani w Białoruskiej ani w Ukraińskiej reprezentacji naszych ligowców by nikt nie zechciał
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 20.08.2009, 16:38
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Po prostu jesteście internetowymi krzykaczami, tyle. Świata nie zmienicie, kibicować nie musicie.
Ty Polsce też nie musisz...

czemu kibicujesz Polskiej Reprezentacji?

wybierz sobie jakąś z sukcesami i szansami na sukces, skoro nie ważne dla Ciebie, kto biega po boisku. 2,3, może 5 obcokrajowców...to weź sobie np Hiszpanie, tam nie ma żadnego Polaka...a zespól lepszy.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.08.2009, 16:48
Niestety, ale niektórzy wychowani na FM kibice mają już tak wszystko wymieszane, że chcieliby robić transfery do Reprezentacji.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 20.08.2009, 16:58
Sprawa jest prosta: Obraniak - TAK. Perejro czy inny Olisadeobowski - NIE.

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.08.2009, 17:13
eye63 napisał:
Cytat:
- czyli człowiek z 1/4 jak to ujęłaś krwi polskiej nie ma prawa być Polakiem tak? Daruj...
A człowiek np. z 1/325 polskiej krwi wg. Ciebie ma prawo być Polakiem ? bo jeśli tak, to może się okazać, że mógłbyś zagrać w reprezentacji np. Mongolii, Turcji, Niemiec, Rosji, Szwecji, Austrii itd. (jeśli by się można cofnąć i sprawdzić korzenie)
Napisz ile wystarczy tej krwi. Czy prapraprapra dziadek moze być, by czuć się Polakiem, Chińczykiem itd. ?
No bo jeśli np. 100 lat temu babcia...itd. Przeciez wg. tych teorii nie można nikomu zabronić. Bo jakie to ma znaczenie czy to 50 lat, czy 150 lat temu ?
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 20.08.2009, 17:23
eye63
Skąd wiesz, że imponująca jest jego wiedza o II WŚ?
Dlaczego wcześniej nie przyleciał na wakacje do Polski? Chłopak ma 25 lat i kupę forsy. Nie był ciekawy swego kraju?
Człowiek z ź krwi polskiej ma prawo być Polakiem, ale na takich samych prawach ma zdobyć obywatelstwo jak zwykli ludzie. Myślisz, że zależałoby mu na tym obywatelstwie jakby nie piłka? Bo ja pod tym kontem patrzę, uważając że trudu by sobie nie zadał. Może się mylę, ale Ty też nie powiesz, że mylę się na pewno. Tego nie dowiemy się nigdy. To, że będzie się interesował Polską teraz nie ma już dla mnie znaczenia. Miło z Jego strony, że nie wypiął francuskiego kupra, ale czemu nie był w Pobiedziskach wcześniej?
Przeoczyłeś coś bardzo ważnego w moich postach. Otóż napisałam, że Ludovicia do Rogera czy Olisadebe porównywać nie będę, bo to zupełnie dwie różne bajki. I skąd to stwierdzenie, że piłka jest dla LO bonusem? Wyjaśnij mi – JAK można kochać kraj i utożsamiać się z nim i słowa nie umieć w języku tego kraju powiedzieć? Jaka tożsamość z Polską? Czym się ona przejawia? Wychowany w duchu narodowym? Polskim znaczy? Skąd wiesz? Jego rodzice to Francuzi. Tego zdania o półgłówkach nie rozumiem, więc się nie odniosę.
Głupią solarę też pominę, ten przykład świadczy tylko o Tobie. Natomiast mi nie chodzi o to czy Denver się pomylił czy nie. To zostało wyjaśnione, i to nie przez autora postu, który mu odpisał, a więc zakładam, że zupełnie go nie obchodziło to czy on się myli czy nie, tylko odniósł się dokładnie do tego, że nie można na podstawie czyjejś wiedzy o kraju ocenić jego poczucia polskości. Moim zdaniem można. Jak z człowiekiem – kochasz kogoś to Cię ten ktoś interesuje.

Punkty:
1) Nie odniósł się autor posta do tego, że Deever się myli, tylko do tego, że na tej podstawie nie ma prawa ocenić Obraniaka. Zdecyduj się o czym rozmawiamy.
2) Jakbym nie rozumiała pojęcia tożsamości narodowej brałabym Rogera i innych w ciemno. I nie wyjeżdżaj z jakimiś skrajnościami, bo rozmawiamy tylko o minimum poczucia tożsamości, nie wymagam od Obraniaka obrony kraju przed ruskim bombardowaniem w III WŚ
3) Ale o co chodzi? Jako Polka nie mam prawa wymagać by w reprezentacji mego kraju grali Polacy? Nie rozumiem.
Oceniać jest łatwiej lub trudniej. Ja naprawdę tego Francuza w specyficzny sposób lubię. Dlaczego uważasz, że nie wypada nam oceniać Obraniaka pod kątem gry w reprezentacji? Przecież to NASZA reprezentacja! A tylko i wyłącznie pod tym kątem go oceniamy, my w sensie przeciwnicy jego transferu.

eye63 napisał(a):Wyświetl post
I już nie może być Polakiem?

Ależ może być Polakiem! Zobacz – Roger też nim jest . Tylko to nie jest kwestia papierka dla mnie. I rozchodzi się właśnie nie o obywatelstwo, a o reprezentowanie kraju, z którym wiele wspólnego poza dziadkiem się nie ma. I powtarzam pytanie: uważasz, że tej woli byłoby równie dużo, gdyby nie chodziło o repre? Serio. Ja nic do gościa i jego polskości nie mam. Tylko tej zwykłej, a nie przynoszącej profity.

Może zmiennikiem być nie chce. Może chce być gwiazdą. Może wie, że zmienników Ribery’ego znalazłoby się albo za chwilę znajdzie kilku. Jakoś szczególnie się o niego Francja nie bije.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niestety, ale niektórzy wychowani na FM kibice mają już tak wszystko wymieszane, że chcieliby robić transfery do Reprezentacji.
To nie FM, to dzisiejsze czasy,,, Ci bardziej podatni na wpływ mediów mają w dupie to, w co wierzyli nasi dziadkowie. Jaka Polska? Mamy UE! :/
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 20.08.2009 o godz. 17:32.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 20.08.2009, 17:40
Dlaczego...dlaczego...dlaczego...
Myslicie ze te orly z naszej repry gadajace o " orzelku na piersi, dumie i cholera wie czym jeszcze " to tak na serio? Prosze, nie oslabiajcie mnie

Rogerowi nadali obywatelstwo ale Obraniakowi nie musieli, wiec skoro chcial grac to gra, tak samo jak Brozki,Boruce i inne Lewandowskie.
"Jaki z niego Polak skoro jego rodzina wyjechala za chlebem a on nie umie polskiego"...A jacy Polacy z tych ktorzy wypierniczaja do Irlandii i po roku juz z akcentem na sile mowia ?

Nie mozna sobie wziac do repry Messiego, czemu? Bo nie ma obywatelstwa, Obraniak ma wiec gra
Nikt z niego Polaka nie musial robic wiec to czy zna historie Polski czy nie, mam centralnie z tylu bo liczy sie dla mnie gra.
Jestem przeciwny naturalizowaniu przyjezdnych kolesi, ktorzy graja tutaj bo musza. Co innego koles ktory ma polskie korzenie i obywatelstwo. Cos go laczy z tym krajem a co, to juz nie wasza sprawa i nie macie licencji na stwierdzanie kto moze a kto nie/ kto jest a kto nie jest.
Moze przyczepmy sie do inteligentych wypowiedzi Jelenia,Krzynowka czy innych gosci ktorzy zyjac w tym kraju od urodzenia nie potrafia sie wyslowic?
Ostatnio edytowane przez kreseq : 20.08.2009 o godz. 17:45.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów