The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
daeclan
Junior Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.08.2009, 16:42
Wydaje mi się, że z tych wszystkich nowych stadionów zbudowanych (budowanych), stadion Wisły będzie miał najdalej oddalone trybuny od boiska, co uważam za "in minus". Za niezbyt trafne rozwiązanie uważam też różne wysokości trybun, to raczej jakieś dziwactwo niż nowoczesne rozwiązanie, ale tak chyba musiało być, skoro stadion buduje się na raty, przez różne firmy. Mam jednak nadzieję, że po "złożeniu" całości, mimo wszystko będzie to fajny obiekt.
Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Odpowiedz cytując
chojrak
Member

Od: 12.2006

Stary 07.08.2009, 16:46
daeclan napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się, że z tych wszystkich nowych stadionów zbudowanych (budowanych), stadion Wisły będzie miał najdalej oddalone trybuny od boiska, co uważam za "in minus". Za niezbyt trafne rozwiązanie uważam też różne wysokości trybun, to raczej jakieś dziwactwo niż nowoczesne rozwiązanie, ale tak chyba musiało być, skoro stadion buduje się na raty, przez różne firmy. Mam jednak nadzieję, że po "złożeniu" całości, mimo wszystko będzie to fajny obiekt.

Po co piszesz coś, co już jest wiadomo od bardzo dawna i wszyscy o tym wiedzą?
Odpowiedz cytując
ciastek11
Member

Od: 05.2009

Stary 07.08.2009, 17:27
Ciekaw jestem, czy z punktu widzenia architekta możliwe jest na tym etapie jakieś rozsądne połączenie dachu trybuny wschodniej z dachem trybuny południowej i północnej tak, aby stanowiło to jakąś spójną całość. Myślał ktoś nad tym?

Tutaj proszę ciebie jest pytanie na które odpowiedziałem w pierwszej kolejności , następnie napisałem , że nie wiem czy rozwianie jakie proponuje jest z technicznie wykonalne .
PS. zaczniemy wreszcie komentować budowę? bo 3/4 to jest słowna przepychanka kto ile błędów ort popełnił lub źle zdanie zbudował, dziękuję za takie forum ale udzielanie się na nim nie ma sensu .
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.08.2009, 17:43
Ja to bym do D i E dołożył kilka rzędów od góry tak aby zespoić cały dach w jedną całość bez żadnych uskoków
No ale z punktu widzenia architekta i kosztów to jest raczej nierealne
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 07.08.2009, 17:58
Odetniesz dach i dołozysz?

nic nie trzeba dokładać, wystarczy złączyć dachy trybun i gra. to żaden problem.. tzn problemem będzie dla osób odpowiedzialnych za budowę, a osoby z klubu też raczej mają wypchane na to jak to będzie wyglądać.
troche chęci a wszystko da się zrobić. Nie są to duże koszty czy też pracochłonne.. a można tym rozwiązaniem dużo zyskać, od braku wpychającego się róznego rodzaju gówna z nieba po dużo lepszy wygląd stadionu.

takie rozwiązania jak jedne z trybun są wyzsze od pozostałych są na wielu stadionach, także na Chelsea czy Manchesterze United (celowo dla przykładu podałem stadiony najlepszych druzyn świata bo ktoś bredził że to jakieś dziwactwo... , wręcz przeciwnie, fajnie to wygląda). W ogóle Angielskie stadiony podobają mi się najbardziej. I nasz będzie bardzo podobny, wystarczy tylko złączyć ten dach i będzie zajebiście to wyglądać. Narożniki będą ok, szpar między dachami a trybunami (jak jest na Koronie, Zagłębiu, a będzie na Legii) nie ma , także stadion będzie zamknięty, super akustyka i tym samym super petarda dopingowa (jedyny - to okrąglak) . Co do ogległości to w ogóle jej się nie odczuje.. przynajmniej jeśli o mnie chodzi bo skoro jestem na samym dole D i mam wrażenie jakbym bramkarza miał na wyciągniecie ręki to nie powinno być problemu i z C & A/B tym bardziej że tam nie będzie płotów (które zresztą mam nadzieje zlikwidują z D & E.), murawa będzie obnizona a kąt nachylenia nowych trybun będzie lepszy aniżeli miało to miejsce za czasów starych trybun .
Ostatnio edytowane przez aNouc : 07.08.2009 o godz. 18:08.
Odpowiedz cytując
FajQ
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 07.08.2009, 18:15
Cytat:
. W ogóle Angielskie stadiony podobają mi się najbardziej. I nasz będzie bardzo podobny, wystarczy tylko złączyć ten dach i będzie zajebiście to wyglądać. Narożniki będą ok, szpar między dachami a trybunami (jak jest na Koronie, Zagłębiu, a będzie na Legii) nie ma , także stadion będzie zamknięty, super akustyka i tym samym super petarda dopingowa (jedyny - to okrąglak) .E.
Mam takie samo zdanie.Zawsze podobały mi się angielskie stadionu z prostym dachem i trybunami prostymi.Nasz będzie miał coś z anglika i bardzo mnie to cieszy.Szkoda trochę że jest okrąglak ale i tak uważam że stadion będzie super.Wbrew pozorom na angielskich stadionach trybuny wcale nie są tak blisko jak się wydaję.Oczywiście wiadomo że jest blisko ale znowu bez przesady.Ja się ciesze z tego stadionu i cieszę się że stadion nie jest przekombinowany np Lecha który wygląda jak pieczarka.
Nie wiem jak wam ale mi np stadion Lecha,Legii, Korony,Zagłebia średnio się podobają.Z tych nowo budowanych to Cracovii jest całkiem ładny, też taki angielski.Co do połączenia dachów rzeczywiście było by to fajne rozwiązanie i fajnie gdyby weszło w życie, stadion nabrałby spójności ale bez połączeń i tak prezentuję się według mnie super.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 07.08.2009, 20:22
daeclan napisał(a):Wyświetl post
Proponuje Ci zobaczyć na Celtic Park. Tam dach też nie jest równy. Co by nie mówić stadion będzie o niebo lepszy niż ten co mieliśmy. Ty pewnie nie pamiętasz czasów sprzed ery Cupiała kiedy jeszcze nie było A i B które notabene wybudował z własnej kasy. Jednak o gustach się nie dyskutuje jednym się ten podoba[ja się do nich zaliczam] innym za sławetna oponka, która dla mnie jest tylko chwilową modą bo nie ma jak kwadrat[styl angielski]
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 07.08.2009, 20:52
Pomysł łączenia dachu przy obecnym projekcie jest moim zdaniem całkowicie chybiony. Nie jest problemem to, że dach nie jest jedną całością. Na stadionach typu "oponka" dach jest jeden, ale u nas będzie coś na kształt angielskich stadionów i takiej formy należy się konsekwentnie trzymać.

Ja tylko żałuję, że trybuny boczne będą tak daleko od boiska...
Ilekroć patrzę na stadion Wisły, tylekroć widzę oczyma wyobraźni poprawioną jego wersję: trybuny D i E węższe ale za to wyższe (tak aby nie utracić przy nich nic na pojemności) i dzięki temu trybuny boczne bliżej boiska i też przy okazji wyższe (i siłą rzeczy pojemniejsze). To byłby idealny stadion...
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.08.2009, 23:00
Zobaczie jak wyglada oponka a jak wyglada boisko. Odległosci na takiej oponce musza być ponad 20 metrów na łukach. Inaczej fizycznie to nie jest możliwe. Wiec u nas odleglosci nie sa tragiczne. O wiele większe były na stadionie gdzie byl fiał ligi mistrzów. I nikt tak nie płakał jak u nas.
Odpowiedz cytując
zOOn
Member

Od: 01.2003

Stary 07.08.2009, 23:19
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
[...]Ty pewnie nie pamiętasz czasów sprzed ery Cupiała kiedy jeszcze nie było A i B które notabene wybudował z własnej kasy. [...]
Nie Cupial i nie ze swojej kasy. Troche sie rozpedziles...
Odpowiedz cytując
terror_TSW
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 08.08.2009, 00:29
Stary A i B byly wybudowane za kase miasta i Totalizatora Sportowego..
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 08.08.2009, 11:46
Coś dzisiaj większość prac stanęła ?

Lekko martwi mnie tempo prac. Nie wiem czy mi się wydaje, ale jakbyśmy troszkę zgubili dystans w postępie prac w stosunku do stadionów Legii czy Poznania. Na Legii wyciągnięto już dwa poziomy na 3 trybunach wokól starej zadaszonej. W Poznaniu prawie 2 trybuny już wyciągnięte do drugiego poziomu trybun. U nas w sumie 1 trybuna z narożnikami wyciągnięta do 1 poziomu i częściowo zaawansowany drugi poziom. Jak widzę narożniki pochłaniają najwięcej czasu i dziwię się, że narożnik przy D i zachodniej jeszcze nie rozpoczęto. Przecież pod nim nie będzie ani garażu ani lewelu podziemnego, więc chyba można wystartować szybciej, niż z główną trybuną zachodnią ? Z tego co czytam, to u nas pracuje najmniej chyba osób ze wszystkich aktualnie prowadzonych budów. Jeśli wykonawca nie podgoni tego lata i jesieni, to zimą nie ma co liczyć na taki scenariusz, bo i mroźno i ciemno się zrobi.

Nie żebym narzekał ale martwię się o terminowe oddanie stadionu, gdyż nie wyobrażam sobie, aby w lipcu przyszłego roku, znowu nie rozgrywać meczów pucharowych przy R 22. W Poznaniu już nastąpiło przesunięcie terminu powrotu drużyny na stadion, nieważne czy z przyczyn wykonawcy czy podwykonawcy. Nie wiem czy ktoś w klubie ( Wilczek ? ) monitoruje postęp prac ? Wiem, że nie są to nasze zadania, ale ewentualnie będą to nasze kłopoty za rok. Może dlatego warto co miesiąc zażądać ( poprosić ) sprawozdania od Prezydenta czy wszystko gra z terminami ? Ja postaram się co miesiąc dokonać analizy i porównań w postępach prac. Tak just in case. W razie czego trzeba będzie głośniej pytać w sprawach terminowości wykonania stadionu.

Ps. przy Łazienkowskiej kończą właśnie jedno boisko trningowe ze sztuczną murawą, podobno inną i lepszą od wszystkich dotychczasowych na rynku. Stawiają tam już także oświetlenie tego boiska. Czy ktoś coś wie co z naszymi planami w sprawie boisk treningowych przy R 22 ?
Ostatnio edytowane przez kot : 08.08.2009 o godz. 14:00.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Stary 08.08.2009, 11:49
kot w sobote zawsze mniejszy ruch na budowie ;-)
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.08.2009, 13:03
Mimo wszystko przy tych wszystkich narzekaniach lubię sobie od casu do czasu włączyć wizualizację stadionu Wisły i jak ogladam przewijający się film to powiem, że podoba mi się on coraz bardziej. Mimo wszystko będzie miał swój styl i duszę.
Odpowiedz cytując
Fifiorek
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 08.08.2009, 15:33
A można gdzieś znaleźć harmonogram prac ? Tzn interesuje mnie jak trybuna C będzie wyglądać na początku października.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Stary 09.08.2009, 00:07
Polecam nową galerię na 11.pl: http://www.11.pl/kask_na_glowe/kask_...we_czesc_lxix/ , dobre zdjęcia

Ależ to w praktyce będzie mała szczelina

No nie powiem, jaram się
Przetrwać ten rok i wracamy na piękny stadion!
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 09.08.2009 o godz. 00:10.
Odpowiedz cytując
mIcHaL666
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 09.08.2009, 08:53
Kot nie musisz robić jakichkolwiek analiz i porównań, bo wszystko jest zgodnie z terminem. Nie po to firmy jak Polimex płacą niemałą kasę ludziom układającym harmonogramy robót, żeby były one zrobione do d..py. Nie martw się więc niczym, stadion będzie w czerwcu przyszłego roku gotowy.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Stary 09.08.2009, 10:41

Patrząc na to zdjęcie, linia boczna boiska będzie (wedle moich "obliczeń") ciut bliżej trybun niż linia którą rysuje ten pozostały jeszcze trawnik na 1 planie. Chyba nie jest tak źle?
A fotorelacja z 11.pl świetna, o wiele lepsza niż te z oficjalnej strony Wisły.
Ostatnio edytowane przez Jazon : 09.08.2009 o godz. 10:43.
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 09.08.2009, 11:00
Jazon napisał(a):Wyświetl post

Patrząc na to zdjęcie, linia boczna boiska będzie (wedle moich "obliczeń") ciut bliżej trybun niż linia którą rysuje ten pozostały jeszcze trawnik na 1 planie. Chyba nie jest tak źle?
A fotorelacja z 11.pl świetna, o wiele lepsza niż te z oficjalnej strony Wisły.
No właśnie mógłby ktoś narysować gdzie będzie przebiegała boczna linia na tym zdjęciu? Jeśli ma być to 17m to chyba dużo dalej od trawnika...
Odpowiedz cytując
damian3k
Member

Od: 12.2008

Stary 09.08.2009, 11:08

Wydaje mi się że mniej więcej tak
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.08.2009, 11:36
mIcHaL666 napisał(a):Wyświetl post
Kot nie musisz robić jakichkolwiek analiz i porównań, bo wszystko jest zgodnie z terminem. Nie po to firmy jak Polimex płacą niemałą kasę ludziom układającym harmonogramy robót, żeby były one zrobione do d..py. Nie martw się więc niczym, stadion będzie w czerwcu przyszłego roku gotowy.
O ile w przypadku C termin jest sporo wyprzedzany, to w przypadku A/B jest poślizg i to nie tylko kilkudniowy. Niemniej jednak powinni go dość szybko nadrabiać.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Stary 09.08.2009, 11:56
@Damian, Kordel
Moje "obliczenia" wzięły się z mówiąc fachowo analizy porównawczej dwóch zdjęć. Tego:

i tego:

Jak widać, linia boczna starego boiska jest mniej więcej w tym miejscu, gdzie linia tego pozostałego trawnika z drugiego zdjęcia. Kamera jest nieruchoma i daje cały czas ten sam rzut na boisko, więc myślę, że można w ten sposób to porównywać. Ponieważ boisko będzie nieznacznie przesunięte w stronę C, to linia boiska będzie ciut bliżej niż linia tego trawnika z drugiego zdjęcia.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Stary 09.08.2009, 14:35
Przyznaję się do błędu! Rację ma niestety damian3k!
Na zdjęciach wszystko ładnie widać, tylko ja je źle odczytałem nie zauważając wyraźnych szczegółów resztek trawnika, chyba za bardzo chciałem, aby się przekonać co do tego, że jednak nie będzie tak źle z odległością:(
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 09.08.2009, 14:41
damian3k napisał(a):Wyświetl post

Wydaje mi się że mniej więcej tak
Panowie, czy taki stan trybuny pozostanie, czy zostaną jeszcze dobudowane te słynne 3 rzędy krzesełek i murawa zostanie obniżona? bo jeśli dojdą jeszcze 3 rzędy to nie będzie tak źle.
czy może te dodatkowe rzędy już są, tylko pozostało obniżenie murawy?
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Stary 09.08.2009, 14:47
Nie będą dobudowane bo jest "liczba rzędów 1 poziomu: 18 rz." i tyle dokładnie jest i do tego dwa rzędy na samej górze dla vipów.
No i jeden sektor na D/E to 20m, po wyśrodkowaniu murawy (68m) wychodzi, że po 4m zahacza murawa o skrajne sektory na D i E czyli jakoś wychodzi te 17m do C/AB
Ale to tym lepiej bo zostanie obniżona murawa, pojemność się nie zmniejszy czyli będzie te +33tys miejsc a polepszy się dla wszystkich widoczność.
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 09.08.2009 o godz. 14:51.
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 09.08.2009, 14:59
To skąd te wszystkie legendy o dobudowaniu 3 rzędów krzesełek i po co jest obniżana murawa w takim razie ?
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Stary 09.08.2009, 15:02
Skąd legendy to nie wiem ale poziomy murawy obniżany jest po to żeby ją wyrównać i polepszyć wszystkim widoczność
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Stary 09.08.2009, 16:57
^^Dokładnie tak. Gdyby murawa nie była obniżona, widok z 1 rzędu bocznych trybun byłby beznadziejny. Chodzi głównie o widok.
A z tym dobudowaniem 3 rzędów krzesełek to taki mit który już dawno żyje własnym życiem. Obserwuję wypowiedzi na różnych forach, głównie SSC, i tam chyba po raz pierwszy pojawiły się takie dywagacje. Ktoś powtórzył te dywagacje jako plotkę, a ktoś następny jako news. Doprawdy zabawne jak pewne rzeczy stają się faktami w Internecie
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 09.08.2009, 17:44
+++
hunter napisał(a):

mIcHaL666 napisał(a):

O ile w przypadku C termin jest sporo wyprzedzany, to w przypadku A/B jest poślizg i to nie tylko kilkudniowy. Niemniej jednak powinni go dość szybko nadrabiać.
Oczywiście, że wschodnia trybuna nie powinna być zagrożona terminowością jej wykonania. Zgodzę się z hunterem, że jest czas nadgonić opóźnienia przy trybunie zachodniej. Tylko trzeba to zrobić w/g mnie teraz a nie zimą czy wiosną, dlatego dziwi mnie zbyt mała ilość pracowników czy wolne Soboty i Niedziele. Niby trybuna nie ma tak jak wschodnia dwóch narożników, ale zamiast narożnika ma dodatkowy poziom garażowy. Mimo, że wykonawca wyraził zgodę na przesunięcie terminu startu z trybuną zachodnią ( na prośbę Wisły ), to i tak potem może się tłumaczyć z poślizgiem terminu, właśnie tym czynnikiem. Widzę, że wykonawca postępuje tak jak mnie się wydawało za logiczne i rozpoczęto już budowę narożnika trybuny D i zachodniej, nie czekając na gotowość ścianki szczelinowej pod całą trybuną zachodnią, bowiem narożniki są najbardziej praco i czasochłonne - http://w.fotka.pl/e87b833cbe.jpg . Wszyscy wiemy, że trybuna z krzesełkami to nie wszystko. Wykończenie wymaga niejednokrotnie więcej czasu niż budowa samej zadaszonej i przeszklonej bryły. Akurat trybuna zachodnia zawiera szatnie i oczywiście one powinny być urządzane w pierwszej kolejności, tak jak pomieszczenia sędziowskie czy dziennikarskie. Owszem, że UEFA może popatrzeć przez palce ale nie musi a na pewno już przy dopuszczeniu stadionu w ewentualnej IV rundzie pucharowej. A jest jeszcze ogromna ilość pomieszczeń VIPowskich a także klubowych czy komercyjnych, podczas gdy weźmiemy pod uwagę, że do dziś o wiele mniej pomieszczeń trybuny D, nadal jeszcze nie zostało wykończonych. Myślę, że warto jadnak monitorować postęp prac i dokonywać miesięcznych ocen czy analiz harmonogramu prac, bo ryzyko nie grania latem pucharów przy R 22 jest nieakceptowalne.

Poruszałem uprzednio ( http://www.wislakrakow.com/forum/sho...304#post773304 ) sprawę narożnika przy szklaku i trybunie zachodniej i uważam raczej za żart wyjaśnienia, jakoby przyczyną nie zabudowania go, byłoby uniemożliwienie w przyszłości wymiany szklaka na typowy narożnik. Nikt raczej nie wywali w najbliższych kilkudziesięciu latach szklaka za kilkanaście milionów i nie wybuduje narożnika za kilkadziesiąt. Trzeba realnie patrzeć na to co jest i ma być teraz, póki jeszcze być może jest możliwa tego rodzaju, logiczna i dość praktyczna korekta tego narożnika.
Tutaj przedstawiam trzy rysunki a) oryginalny plan - b) zabudowane piętro trybuny zachodniej do wysokości betonowego fundamentu przybudówki szklaka - c) zabudowane piętro trybuny zachodniej bezpośrednio do szklaka. Chociaż jest kilka wolnych metrów aby tę przedłużkę piętra trybuny zachodniej usytuować pod narożnikowym kątem, nie wydaje mi się jednak aby to było konieczne ( to ledwie kilka metrów przedłużenia ). Uwzględniając oryginalną szerokość jednego pionu okien zabudowy zewnętrznej trybuny zachodniej, wydaje się że powinna być zastosowana koncepcja z linku c zabudowy narożnika przy szklaku. Wtedy trybuna zachodnia styka się tak samo ze szklakiem, jak trybuna E i taka zabudowa narożnika, spełnia wszelkie praktyczne zalety, wymieniane przeze mnie uprzednio oraz dodatkowo chowa częściowo do wewnątrz, stojący na zewnątrz biały kontener z agregatami. Aby tak się stało i o ile Obtułowicz poszedł taką właśnie koncepcją zmiany tego narożnika ( rok temu zapowiadał jakieś zmiany tego narożnika - http://www.wislakrakow.com/www/showa...zacja+stadionu ), murek stawianej teraz ścianki szczelinowej trybuny zachodniej przy szklaku, powinien być dalej układany tak, jak pokazuje to moja czerwona strzałka w tym linku - http://w.fotka.pl/d8d7ee3975.jpg . Ścianka szczelinowa powinna mniej więcej 3/4 metry za przybudówką skręcać w lewo pod kątem 90 stopni w stronę kontenera i szklaka a następnie skręcić pod kątem 90 stopni w prawo, na planową głębokość trybuny. Nie jestem fachowcem, więc nie wiem tak naprawdę, czy można pociągnąć ściankę szczelinową na wprost bez skręcania w stronę szklaka i w jej obrębie umieścić podziemne poziomy pomieszczeń, a ten dodatkowy pion trybuny piętrowej w stronę szklaka, umocować w gruncie na zasadach innych ( tak jak w narożnikach lub jeszcze inaczej ) ? . A tutaj są linki abc przedstawiające korektę planu na rysunku technicznym, ukazującą możliwość tych zmian od oryginału do wybranej przeze mnie opcji w linku c ( zmiany piętra trybuny zachodniej zaznaczyłem zielonym kółkiem ) :

a) - http://w.fotka.pl/1bfb4847e3.jpg
b) - http://w.fotka.pl/988f90c249.jpg
c) - http://w.fotka.pl/c89b6a48f8.jpg

Ktoś już wcześniej nałożył na ten rysunek techniczny stadionu linie czerwoną, ukazującą przebieg starej lini bocznej boiska ( linia czerwona na linkach a,b,c i linia żólta na linku d ) oraz wycentrował nowe usytuowanie boiska, centrując go wobec trybuny wschodniej i zachodniej. Tak więc widać, że boisko w takiej metodzie jego wycentrowania, przybliża się troszkę bardziej w stronę trybuny wschodniej ( linia czerwona na linku d ). Aktualnie trybuna wschodnia chyba już zawiera te poszukiwane 3 dodatkowe rzędy i dlatego schodzi aż do samej ziemi, podczas gdy trybuny D i E kończą się ok. metr powyżej tego poziomu ziemi ( link e ). Obniżenie płyty boiska może jednak spowodować szansę, nie tylko na ewentualną ( ? ) poprawę widoczności z najniższych rzędów trybun E i D lub przypuszczalnie wschodniej i zachodniej, ale także na przykładowe dołożenie ok. 3 rzędów krzesełek przy trybunach D i E, gdyby obniżono te trybuny do poziomu zero ( ziemi ), tak jak jest to w przypadku trybuny wschodniej i narożników ( czerwone strzałki przy trybunie wschodniej i E na linku e ). Wtedy przybliżamy trybuny południową i północną w stronę boiska i jednocześnie powiększamy pojemność stadionu o ok. 1200 miejsc ( podobnie jak przy zabudowie narożnika przy szklaku zyskujemy dodatkowe ok. 300 miejsc oraz likwidujemy zbędną i zbyt dużą przerwę między szklakiem a trybuną zachodnią) :

d) - http://w.fotka.pl/c765ebcd9f.jpg
e) - http://w.fotka.pl/14eb335de0.jpg

W praktyce jednak kibice na D i E i tak musieliby stać prawdopodobnie na poziomie widoczności powyżej bramek ( nie korzystając z najniżej położonych miejsc siedzących), aby mieć lepszy obraz boiska, gdyż teraz także bramki przesłaniają widok z najniższych rzędów tych trybun i nikt na nich nie siedzi. Zakładam, że w przyszłości nie tylko na D będziemy mieli młyn, ale i na E także, tak więc dla tych kibiców, niemożność siedzenia nie powinna być przeszkodą, tak jak nie jest obecnie, gdyż na młynie i tak mało kto siedzi. Swoją drogą to miejsca dolnych rzędów narożników na poziomie gruntu, także część boiska będą miały przesłonięte przez bramki, więc czemu nie obniżyć do poziomu ziemi trybun D i E także ?. Oczywiście nie jest to niezbędne, ale taka, wydaje się że logiczna możliwość, istnieje. Zwiększyłaby się dodatkowo pojemność stadionu (uwzględniając dodatkowe miejsca narożnika przy szklaku) - z ok.33.600 do ok. 35.100 , choć powiem szczerze, że wielu podaje dane o pojemności 33.680 , które tak naprawdę dotyczyły starego projektu stadionu - http://www.wislakrakow.com/www/showa...n+wizualizacja i przyznam, że trudno mi było doszukać się konkretnej informacji o pojemności stadionu w wersji obecnie budowanej. Strona - http://www.krakow.pl/miasto/krakow_go/?id=4.html podaje wielkość 33.221 w wersji pod Euro 2012 ? Podobnie jak wielkość 33.000 podawana przez tą stronę - http://www.2012.org.pl/pl/miasta-gos...w/stadion.html ?. Niby najbardziej wiarygodne powinny być dane o 33.594 miejscach, wynikające z wywiadu Obtułowicza w tym linku - http://www.wislakrakow.com/www/showa...n+wizualizacja , ale czy na pewno ( przwiduje się także strefy buforowe dla kibiców przyjezdnych, neutralizujące każdorazowo ok. 700 miejsc ) ?. Niezależnie od powiększenia pojemności stadionu do takiej czy innej wielkości, dodatkowo trybuny D i E przybliżyłyby się do boiska a także zintegrowałyby się bardziej z trybunami wschodnią i zachodnią, nadając bardziej spójny charakter całości stadionu ( wrażenie wizualne ). Wtedy fosy także byłyby wszędzie na jednakowym poziomie z zachowaniem wszelkich niezbędnych dystansów ( drogi ewakuacyjne). Gdyby zaś można obniżyć murawę boiska troszeczkę więcej niż wstępnie planowano, to znacznie lepsza widoczność byłaby zapewniona dla wszystkich trybun i narożników.
Ostatnio edytowane przez kot : 10.08.2009 o godz. 15:13.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Sami
Senior Member

Stary 09.08.2009, 17:55
kot wyjaśnił sporo, bo sam miałem pisać, że owe dołożenie 3 rzędów krzesełek ma dotyczyć trybun D i E a nie wschodniej i zachodniej
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów