The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.07.2009, 23:25
Boomcha napisał(a):Wyświetl post
...dla mnie, niewykształconego mieszkańca małych miast i wsi ....
Cytat:
No i klops :(
Boia chi molla !
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 19.07.2009, 19:40
Dawno tutaj nie dyskutowałem, ale wyjątkowo ciekawi mnie zdanie tutaj dyskutujących w sprawie ataku naczelnego Rabina z Angli na Michała Kamińskiego. - http://fakty.interia.pl/swiat/news/r...inskim,1340913 / http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...wiadomosc.html . Zapewne po tym ataku bezpośrednim Rabina, będziemy mogli zaobserwować, czy w ślad za tym atakiem, nastąpi medialna kontynuacja niszczenia Michała Kamińskiego czy też być może jego oczyszczania z pomówień, tak w Angli i Polsce, jak i całej UE, ukazując od podstaw, obraz mechanizmów funkcjonowania, wolnych mediów w UE.

Może ktoś objaśniłby mi, jakim cudem Rabin Angli, może żądać odsunięcia ze stanowiska szefa frakcji europarlamentarnej, i to demokratycznie wybranego eurodeputowanego w UE ? .
Sama funkcja Rabina mówi tutaj o mieszaniu z polityką religii, ale co ma religia do UE a tym bardziej, co ma Rabin Anglii (a nawet Rabin Polski ) do sprawy Jedwabnego w Polsce czy frakcji EKR w UE ?
A nawet jeśli jakimś cudem, wyznaniowy Rabin Anglii wypowiada się w imieniu całego narodu żydowskiego, to co ma Izrael do wtrącania się w UE, bo same mniejszości etniczne (żydowskie ) w Angli, raczej nic do spraw polskich mieć nie powinny ?

Zaznaczam, że absolutnie nie chcę wywoływać dyskusji i nie będę dyskutował o anysemitach i Jedwabnym czy całym, szroko rozumianym problemie żydowskim a jedynie chciałbym uzyskać konkretne ustosunkowanie się, do moich konkretnych pytań, bo uważam, że mamy tutaj do czynienia z prawdziwym testem, czy UE jest tym ciałem, za które ją uważamy, bo jeśli tak, to UE oraz rząd Anglii, powinni pouczyć Rabina z Londynu, że łamie wszelkie obowiązujące normy prawne, swoim żądaniem usunięcia Michała Kamińskiego z EKR czy nawet Europarlamentu i nie ma takiej siły, aby ktokolwiek mógł go dotknąć ( Rabin Angli nie żąda usunięcia go z angielskich partii politycznych czy struktur rządowo-parlamentarnych ). Zwłaszcza, że bycie Polakiem i reprezentowanie woli społeczności polskiej w roli demokratycznie wybranego eurodeputowanego i szefa frakcji politycznej w UE a przedtem posła do Sejmu RP, nie można z założenia nazywać antysemityzmem, nie mówiąc tutaj o powoływaniu się na subiektywną, prasową notkę GW, gdzie Michał Kamiński w rzeczywistości, reprezentował wtedy w roli posła tej ziemi, społeczność Jedwabnego anno domini 2001 a nie 1941 i w najmniejszym stopniu nie dał powodu ani się nie poczuwa, do bycia antysemitą. Widać, że pojęcie antysemityzmu w stosunku do Polaków, dochodzi już u Żydów do absurdu. Powstaje także logiczne pytanie o zdefiniowanie nazwy i roli Żydów w UE, mogących tak skutecznie funkcjonować w prawnie niezidentyfikowanej formie narodowo-religijnej, ponad wszelkimi strukturami państw i instytucji polityczno-parlamentarnych, gdyż nie posiadają oni, żadnej formalnej reprezentacji mniejszości narodowej, nie tylko w instytucjach UE ale i poszczególnych jej krajów ( nie tylko zresztą w Europie ) a żydowskie gminy wyznaniowe za takowe nie mogą być przecież uznawane, podobnie jak i wszystkie inne wyznania i struktury religijne. Natomiast państwo żydowskie Izrael nie należy do UE i nie może się do niej wtrącać.
Zobaczymy czy UE zda ten swoisty egzamin z demokracji ?

A swoją drogą, to większej reklamy, przynajmniej w Polsce, Kamińskiemu i PiS-owi nie można było zafundować ?

Ps. w sprawie Jedwabnego warto zapoznać się z częściowo interesująym tekstem J.K Mikke - http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/o_r...jedwabnem/216/
Ostatnio edytowane przez kot : 20.07.2009 o godz. 12:00.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 19.07.2009, 22:09
Takim cudem kocie jak np nasi politycy 'żądali' by Erika S nie była w zarządzie fundacji.Taki z brzegu przykład.Ogólnie to rabin może sobie żądać - jego prawo.
94 - Allah Akbar!!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 19.07.2009, 22:30
Cytat:
Może ktoś objaśniłby mi, jakim cudem Rabin Angli, może żądać odsunięcia ze stanowiska szefa frakcji europarlamentarnej, i to demokratycznie wybranego eurodeputowanego w UE ? .
Sama funkcja Rabina mówi tutaj o mieszaniu z polityką religii, ale co ma religia do UE a tym bardziej, co ma Rabin Anglii (a nawet Rabin Polski ) do sprawy Jedwabnego w Polsce czy frakcji EKR w UE ?
A nawet jeśli jakimś cudem, wyznaniowy Rabin Anglii wypowiada się w imieniu całego narodu żydowskiego, to co ma Izrael do wtrącania się w UE, bo same mniejszości etniczne (żydowskie ) w Angli, raczej nic do spraw polskich mieć nie powinny ?
Żądać sobie może każdy i wszystkiego a treść , adresat czy nadawca takich żądań pozostaje do oceny ogółu . W tym przypadku reprezentant jakiejś potencjalnej grupy wyborców brytyjskich śle na łamach lewicowego ,,the observer'' swoje żądania do szefa jednaj z angielskich partii politycznych której teoretyczna linia programowa jest o 180 stopni rożna od lini programowej tej gazety . Wydaje mi się , że zawartosć merytoryczna tych rządań jest równie wykwintna jak stawianie przed komisją etyki prezesa PiS za działalność akwizytorską .
Jeżeli chodzi o działalność PE w związku z personaliami , to o wiele bardziej niebezpieczną i niezrozumiałą sprawą była blokada kandydatury na jednego z komisarzy Rocco Buttiglionego , której dokonała parlamentarna lewica podczas powoływania KE w 2004 r .
Wracając do sprawy Kamińskiego , to wielu mówiło juz od dawna , że Cameron nie będzie miał łatwo na wyspach jeżeli wejdzie w sojusz z PiSem . Jednak w tym przypadku wydaje mi się , że rządania rabina zostaną ,,,olane'' a sama sprawa mimo iż na onecie wisi cały dzień na miejscu nr 1 , to na wyspach jest raczej pomijana w szerszej debacie publicznej . O wiele ciekawiej będzie , kiedy odezwą się środowiska gejów , które to przywódca Torysów ostatnio przepraszał za Margaret Thatcher .

Cytat:
żądaniem usunięcia Michała Kamińskiego z EKR czy nawet Europarlamentu i nie ma takiej siły, aby ktokolwiek mógł go dotknąć
Tylko , że ten rabin nie mówi nic o usuwaniu go z parlamentu
Oczywistym jest , że takie żądanie było by ośmieszaniem się a w ustach osoby ,,znanej i poważanej'' czymś niebezpiecznym . Ale ani takiego żądania nie było ani rabin jakiś tam nie jest chyba osobą ,,znaną i poważaną'' napewno w Europie i zapewne na Wyspach również .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 19.07.2009 o godz. 22:34.
kot
Senior Member

Stary 19.07.2009, 22:44
1q2

Nie da się porównać sprawy Eriki S do sprawy angilelskiego Rabina, pod względem formalno prawnym. Niemiecki wątek usytuowany jest w prawnych ramach między dwoma sąsiadującymi w UE państwami. Ponadto w sprawie Eriki S głos nie zabrał np. Prymas Polski ale jak sam słusznie zauważyłeś, prawni politycy naszego kraju i to z wielu partii politycznych. Natomiast wątek angielskiego Rabina nie mieści się w takich prawnych ramach. Rabin Angli, niestety nie reprezentuje od strony prawnej, żadnego państwa UE czy jego prawnych instytucji politycznych, ani też polskiej mniejszości żydowskiej ( gdyż takowa formalnie nie istnieje a jeśli by istniała, to głos w jej sprawie powinien zabrać Izrael a nie Rabin Angli, lecz państwo żydowskie Izrael nie należy do UE i nie może ingerować w jej sprawy wewnętrzne, podobnie jak i wyznawcy religii żydowskiej ) , aby mógł wtrącać się w sprawy Polski czy UE a nawet w politykę Anglii. Taki lobbing lub nacisk a zwłaszcza na unijny a nie angielski EKR, jest od strony prawnej niedopuszczalny i chyba w UE karalny ?.

Czy przykładowo UE dopuszcza możliwość skutecznego wtrącania się w jej sprawy polityczne, żyjących podobnie do Żydów na jej terytorium, wyznawców innych religii czy narodowości z poza UE, choćby Islamu np. z Iraku czy Afganistanu, za przykładową śmierć wielu ich rodaków ? Wtedy chyba wielu więcej polityków UE nie mogłoby sprawować funkcji w UE z uwagi na ich aktualną zgodę na wysyłanie wojsk unijnych do tych państw i jednoczesnych protestów Ajatollahów na kształt żydowskich Rabinów ? Może w ten sposób przybliżę sedno swojego zadziwienia w sprawie żydowskiego Rabina w przypadku Kamińskiego, który nie dość, że z dużą dozą prawdopodobieństwa, nie jest żadnym antysemitą, to tym bardziej przecież, osobiście ani nawet pośrednio nie odpowiada za śmierć Żydów w Jedwabnem i to pod niemiecką okupacją. Tak jak np. obecni acz zapewne nie wszyscy politycy UE, chcąc nie chcąc i abstrachując czy słusznie czy niesłusznie, pośrednio jednak odpowiadają za śmierć wielu Irakijczyków naszych czasów, akurat wrogów Żydów z Izraela i można tu wymienić szczególnie polityków z Polski i Anglii właśnie ( strefy wojskowe w Iraku ). Ja rozumiem oczywiście prawo do sojuszów UE czy poszczególnych jej państw, z innymi, wybranymi państwami, ale sojusze te nie mogą pozwalać sojusznikom, do wtrącania się w wewnętrzne sprawy UE czy poszczególnych państw UE.

Irak czy Izrael łączy w tej dyskusji to samo, tzn. nie należą do UE i zgodnie z prawem oraz przepisami unijnymi czy wewnętrznymi poszczególnych jej państw, jednakowo nie mają prawa wtrącać się w jej sprawy czy sprawy poszczególnych państw UE, podobnie jak ich religijni przedstawiciele pośród żyjących ich społecznosci w UE. Ale czy rzeczywiście jednakowo ? UE oddzieliła wszelkie religie, w tym chrześcijańską także, od spraw świeckich i wtrącania się w jej sprawy polityczne. Jeśli piętnujemy za to wtrącanie się Biskupów czy Ajatollahów, to czemu nie możemy piętnować Rabinów ?

Ps. 1q2 i Mareq - dzięki za próby odpowiedzi na te moje dylematy. Tak jak zapowiedziałem, nie chcę nazbyt drążyć tej niezrozumiałej dla mnie nadal sprawy i chyba ze swojej strony na tym ją zakończę .
Ostatnio edytowane przez kot : 20.07.2009 o godz. 02:52.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.07.2009, 18:24
Rabin swoim wystąpieniem wywołuje temat i daje hasło do ataku. Jest to znak dla wszelkiej maści pismaków ze słusznych gazet (GW, NYT itp. ) propagandzistów z równie słusznych merdiów, których właściciele kręcą podobne loki na baczkach jak ww. rabin. Uruchamia się natychmiast zgraja podobnych polityków, wtórująca ogólnej linii nakreślonej przez jego wystąpienie. Merdia te wzajemnie się popierają i cytują. Często sprawdza się to i ma duże znaczenie kiedy w lokalnych merdiach zacytuje sie newsa z USA w podobnym tonie. Wówczas krajowy ogladacz widzi, ze w USA też potępiaja itp. Karierę na tym też chcą zbić politycy lokalni, ktorzy też potępiając moga zrobic karierę i w zamian zostać poklepanym przez rabina i jego lobby dysponujące merdiami, ktore odtąd będą walić w ich przeciwników politycznych. W zamian, w przyszłości przyjdą po zapłatę lub domagać się będą czegoś w zamian za półdarmo (np. Przychodzi Rywin do Michnika).
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 20.07.2009, 21:42
Co do Buzka to pod względem "imidżu" nie można go porówynywac do Marcinkiewicza.Pod koniec jego kadencji poparcie oscylowało mu wokół -12% Pamiętam doskonale te hasła w stylu :"Buzek na wózek"
Nie prawdą jest również że wypłynął tuż przed wyborami do Europarlamentu.Już 5 lat temu zdecydowanie wygrał wybory na Śląsu i to podobno nawet bez jednego "bilbordu" co i tu masz racje 1q2 dowodzi jak krótka jest pamięc elektoratu.
Co do Jedwabnego i Kamińskiego to sprawa jest bardzo kontrowersyjna.Jak widzę na tym forum dorobiłem się opini dosyc liberalnego jeśli chodzi o podejscie do Żydówi(taką opinę mam zwłaszcza u jednego osobnika o którym na końcu),natomiast moim zdaniem z historycznej perspektywy nie ma powodu aby Polacy jako cały naród musieli przeprosic za Jedwabne.Pytanie brzmi czy co oczywiste tragiczny mord na kilkuset Żydach przez polskich chłopów w większoci pewnie nawet nie umiejących pisac może świadczyc o antysemityzmie całego narodu jak uważa Jan.T.Gross? -moim zdaniem nie.Gdyby Niemcy kazali im wymordowac Ukraińców bądź jakikolwiek inny naród zrobili by dokładnie to samo.Natomiast sam Kamiński powinien zając jasne stanowisko i twrdo powiedziec np:"Nie nie jestem antysemitą i koniec" a nie zasłaniac się brakiem pamięci.

Kocie każdy ma prawo mówic co się mu podoba.Ja mam prawo żądac samorozwiązania się PZPn-u a rabin ma prawo stwierdzic że żąda odwołania Kamińskiego.W kwestii formalno-prawnej nasze żądanie mają taką samą wartosc natomiast różnica polega na tym że o jego żądaniach piszą gazety a o moich jakoś nie

I na koniec bardzo żałuje że zbanowany został użytkownik Boomcha.Niestety merytorycznie nie ustosunkował się do mojej wypowiedzi ale i tak miałem nadzieję na jakąś wymianę poglądów.A tak bedę musiał czekac aż go po raz x odbanują.
Ostatnio edytowane przez Martinus : 20.07.2009 o godz. 21:45.
Eppur si muove!
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 20.07.2009, 23:29
kocie - da się porównać.Gdybyś Ty był mającym wpływy Rabinem to pewnie w****ił byś się że ktoś taki jak Kamiński zostaje szefem frakcji partii z m.in Twojego kraju, gdzie co ciekawsze, zachodnia prawica ma inne priorytety niż nasza. Ja wcale nie uważam Kamińskiego za jakiegoś odkleja, któremu do pogrążenia brakuje tylko zdjęcia jak kupuje 5 piw. Problem będzie jeśli Kamińskiego odwołają natomiast same protesty są rzeczą naturalną.Żydzi są grubo przewrażliwieni na różne sprawy , my w tym do pięt im nie sięgamy ale też mamy swoje jazdy.

Ja generalnie nie jestem za tym by na wyrost się martwić że ktoś wpływowy czegoś żąda, szczególnie że ma ku temu swoje osobiste racje.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 20.07.2009 o godz. 23:33.
94 - Allah Akbar!!
kot
Senior Member

Stary 21.07.2009, 16:42
1q2

Kończąc definitywnie ten wątek, pragnę podsumować swoje uwagi, które chyba nie do końca zostały zrozumiane. Nie docierają do mnie banalne odpowiedzi na moje konkretne pytania, że Rabin mający wpływy w Angli ma prawo robić co chce.

Jedynym prawnym reprezentantem narodu żydowskiego w UE, jest państwo żydowskie Izrael i istniejące jego ambasady w UE. Żaden prawny przedstawicel z Izraela nie zabrał w sprawie Kamińskiego głosu, bo i nie powinien się wtrącać w wewnętrzne sprawy UE, gdyż Izrael nie jest członkiem UE.

Zwierzchnicy religii żydowskiej mogą dyskutować wyłącznie o sprawach swojej wiary i warunkach posługi religijnej w relacjach z UE i jej państwami, tak jak wszystkie inne religie. Głos Rabina Anglii, jest sprzeczny z zasadami prawnymi UE o nie wtrącaniu się wszelkich religii do polityki UE. W UE żydowska gmina wyznaniowa reprezentuje jedynie swoich wiernych i religijnych zwierzchników a nie naród żydowski czy państwo Izrael. W UE jest rozdział państwa od religii i Żydzi z Izraela oraz obywatele UE wyznania czy pochodzenia żydowskiego, muszą to prawo UE respektować na równi z innymi. Żydowska gmina wyznaniowa w UE, to nie ambasada Izraela a Rabin to nie ambasador. Czas najwyższy stosować jednakowe normy prawne w UE wobec wszystkich narodów, mniejszości etnicznych i religii.

Sprawa Jedwabnego, zakończona została w porozumieniu z Izraelem przez państwo polskie w roku 2001. Rabinom nic więcej do tego. Rabin Angli nie zarzucił Kamińskiemu w swojej synagodze przed swoimi wiernymi, utrudniania lub zwalczania ich wiary, lecz wystosował publiczny apel do polityków angielskich i unijnych o usunięcie Kamińskiego z EKR-u unijnego, pod absurdalnym zarzutem rasizmu wobec narodu żydowskiego, gdyż antysemityzm to inaczej rasizm. To nie rola Rabina stawiać komuś taki zarzut, lecz ambasady Izraela w Anglii i to tylko w ramach oficjalnej noty dyplomatycznej, zawierającej merytoryczne uzasadnienie. Dlatego nie wolno tych religijnych nadużyć i antysemickich pomówień Rabinów czy wtrącania się do polityki, w nieskończoność lekceważyć i tolerować lub zwalać winę na tradycyjny lecz niezgodny z zasadami UE, żydowski sposób funkcjonowania w UE. UE to nie Izrael. W UE jest rozdział religii od polityki.

Moje pytanie dotyczyło mojego nierozumienia, jakim cudem UE i jej państwa, mogą bez żadnej reakcji, pozwalać Rabinowi z Angli, tak ewidentnie łamać prawo i zasady unijne. I chyba nikt rozumny tego logicznie nie pojmuje.
Ostatnio edytowane przez kot : 22.07.2009 o godz. 01:39.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.07.2009, 23:15
Czy nikt nie ma ochoty skomentować praktycznego pokazu "polityki miłości" zaserwowanego nam dziś w Warszawie przez obecnie rządzących?

Aż nie chce myśleć jak by wyły gadzinowe publikatory gdyby podobny dym zdarzył się za rządow PiS.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 21.07.2009, 23:29
2 grube błedy. Raz - prawnicy tego czegoś powinni wyjść do komornika z dokumentami, które podobno mieli.
Dwa - wjazd powinna zrobic prewencja i to od razu.
A Ty Wiślak co sądzisz?

EDIT: Ale najbardziej to mnie rozwalił jakiś komentarz jednego z polityków - "Nie może być tak, żeby prawo było egzekwowane siłą".
Ostatnio edytowane przez sandbender : 21.07.2009 o godz. 23:35.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.07.2009, 23:36
Ja z chęcią - choć mam dylemat bo nie raz nawdychałem się gazu, bądź wracałem z pręgami na plerach, mimo iż nie podniosłem ręki na władzę.

Ogólnie rzecz biorąc dobrze że ktoś w końcu odważył się zlikwidować targowisko w sercu stolicy.Stawiam dobrą flaszkę temu kto znajdzie coś w tym stylu w samym centrum jakiejś liczącej się europejskiej stolicy.
A sama akcja?Nie mi to oceniać, choć przywykły do sytuacji kibicowskich, chciałbym by na stadionach/pociągach/dworcach milicja była tak przewidywalna i łagodna.
94 - Allah Akbar!!
wislak68
Senior Member

Stary 21.07.2009, 23:52
sandbender napisał(a):Wyświetl post
2 grube błedy. Raz - prawnicy tego czegoś powinni wyjść do komornika z dokumentami, które podobno mieli.
Dwa - wjazd powinna zrobic prewencja i to od razu.
A Ty Wiślak co sądzisz?

EDIT: Ale najbardziej to mnie rozwalił jakiś komentarz jednego z polityków - "Nie może być tak, żeby prawo było egzekwowane siłą".
Ja sądzę że:

1. Bufetowa do spóły z kimś wyżej zrobi gruby interes na sprzedaży/dzierżawie ziemi po kupcach (gdyby ktoś nie wiedział mówimy o prawdopodobnie najlepszej lokalizacji w Polsce pomiędzy Marszałkowską a Pałacem Kultury)
2. Bufetowa zrobiła kupców w bambuko bo wstępnie uzgodniono przeniesienie do innej lokalizacji w Warszawie (na co kupcy się zgodzili) po czym do tej pory miasto nie wywiązało się z umowy.
3. Skala całego zamieszania (wieść gminna niesie że ktoś zginął) zaskoczyła chyba Bufetową i samego Ryżego dlatego Donek będzie chciał wiedzieć kto za tym (przejęciem ziemi) stoi. A jak się dowie to pewnie będzie ciekawie.
4. Rządzenie w oparciu o businessowe grupy interesów prędzej czy później prowadzi do anarchizacji której przykład mieliśmy właśnie wczoraj.
5. Jestem ciekaw sandender czy proponowane przez siebie środki (wjazd prewencji) zastosowałbyś to wspomnianego wcześnej protestu pielęgniarek?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.07.2009 o godz. 23:54.
sandbender
Graf Zero

Stary 22.07.2009, 00:22
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Ja sądzę że:

1. Bufetowa do spóły z kimś wyżej zrobi gruby interes na sprzedaży/dzierżawie ziemi po kupcach (gdyby ktoś nie wiedział mówimy o prawdopodobnie najlepszej lokalizacji w Polsce pomiędzy Marszałkowską a Pałacem Kultury)
No, a co? Miasto nie może tego sprzedać? Nie może lepszego interesu ubić? (tak ogólnie - na razie zakładamy, że ewentualna sprzedaż odbyłaby się za dobrą cenę - miasto chce 65 mln co dla kupców jest za dużo "bo miało być 42").
Oficjalnie od przyszłego roku to ma być plac budowy.

Cytat:
2. Bufetowa zrobiła kupców w bambuko bo wstępnie uzgodniono przeniesienie do innej lokalizacji w Warszawie (na co kupcy się zgodzili) po czym do tej pory miasto nie wywiązało się z umowy.
Ja słyszałem, że mieli osiem propozycji, żadnej nie przyjęli (od razu zaznaczam, że opieram się na doniesieniach prasowych i wypowiedzi HGW), a władze W-wy oskarżaja zarząd KDT o ukrywanie tych propozycji przed kupcami. Tutaj jest opisane co nieco.

Cytat:
3. Skala całego zamieszania (wieść gminna niesie że ktoś zginął) zaskoczyła chyba Bufetową i samego Ryżego dlatego Donek będzie chciał wiedzieć kto za tym (przejęciem ziemi) stoi. A jak się dowie to pewnie będzie ciekawie.
Owszem chyba ich zaskoczyła.

Cytat:
4. Rządzenie w oparciu o businessowe grupy interesów prędzej czy później prowadzi do anarchizacji której przykład mieliśmy właśnie wczoraj.
Zgadza się.

Cytat:
5. Jestem ciekaw sandender czy proponowane przez siebie środki (wjazd prewencji) zastosowałbyś to wspomnianego wcześnej protestu pielęgniarek?
A to nie usunięto ich siłą sprzed kancelarii i ze środka? Uważam, że zrobiono to o parę dni za późno.
Więcej - te okupujace KPRM powinny wylecieć najdalej po godzinie, a nie takie cackanie jak to miało miejsce.
A w ogóle każdy komu się zamarzy "wtargnięcie" do budynków rządowych powinien zwyczajowo lądowac w pierdlu na otrzeźwiające 48 godzin.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 22.07.2009 o godz. 00:24.
wislak68
Senior Member

Stary 22.07.2009, 01:18
No, a co? Miasto nie może tego sprzedać? Nie może lepszego interesu ubić? (tak ogólnie - na razie zakładamy, że ewentualna sprzedaż odbyłaby się za dobrą cenę - miasto chce 65 mln co dla kupców jest za dużo "bo miało być 42").

Nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Interes ubije nie miasto a Bufetowa (i jakaś szycha która ją kryje). Miasto też coś z tego dostanie ale po odliczeniu "prowizji".

Ja słyszałem, że mieli osiem propozycji, żadnej nie przyjęli (od razu zaznaczam, że opieram się na doniesieniach prasowych i wypowiedzi HGW), a władze W-wy oskarżaja zarząd KDT o ukrywanie tych propozycji przed kupcami. Tutaj jest opisane co nieco.

Zgodnie z moją wiedzą (za warszawską prasą lokalną) przyjęli lokalizację przy ulicy Okopowej (Wola).

Owszem chyba ich zaskoczyła.

Cieszę się że się zgadzamy

Zgadza się.

Tym bardziej się cieszę

A to nie usunięto ich siłą sprzed kancelarii i ze środka? Uważam, że zrobiono to o parę dni za późno.
Więcej - te okupujace KPRM powinny wylecieć najdalej po godzinie, a nie takie cackanie jak to miało miejsce.
A w ogóle każdy komu się zamarzy "wtargnięcie" do budynków rządowych powinien zwyczajowo lądowac w pierdlu na otrzeźwiające 48 godzin

Pogląd tyle samo słuszny co nie polityczny. W wersji abstrakcyjnej jestem w stanie się z nim zgodzić ale w wersji realnej trąci bezmyślnym dogmatyzmem.
Jest jeszcze jeden aspekt do rozważenia w tej kwestii: tak długo jak wymiar sprawiedliwości w Polsce nie zostanie "uwolniony" od zaszłości (mam tu na myśli mn: korporacjonizm wśród sędziów, prokuratorów i adwokatów, patologiczne powiązania pomiędzy pracownikami wymiaru sprawiedliwości a businesem, uwikłanie w lokalne układy, korupcję itp.) tak długo prawo nie będzie miało nic wspólnego ze sprawiedliwością a będzie raczej metodą za pomocą którego "grupa uprzywilejowana" będzie kontrolować resztę społeczeństwa. Przyzwolenie na dominację prawa w takim układzie pachnie mi głupotą raczej niż rozsądkiem. A wygląda mi na to (przy jasnym stwierdzeniu że szczegółów sprawy nie znam) że analizowany case jest bardzo dobrym przykładem takiej właśnie sytuacji.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.07.2009 o godz. 01:21.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 27.07.2009, 22:12
Jest juz długo oczekiwany przez wykształciucha trailer " Hitler`s Dauther"

http://hitlersdaughtermovie.com/

Po niebywałym wyczynie rządzącej partii w kwestii ułatwienia wykształciuchowi zapodania tzw. speeda bedzie mógł on zasiąść wygodnie w fotelu... i zatrwozyć się.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 27.07.2009, 23:23
sambo napisał(a):Wyświetl post

Po niebywałym wyczynie rządzącej partii w kwestii ułatwienia wykształciuchowi zapodania tzw. speeda bedzie mógł on zasiąść wygodnie w fotelu... i zatrwozyć się.
Życzę Ci z całego serca czasów, gdzie po złapaniu Cię z piwem, Twoje życie potoczy się znaną ścieżką
Areszt, rewizja na chacie czy czasem drugiego piwa nie trzymasz pod łóżkiem no i wyrok ,po którym będziesz musiał jechać do sąsiednich krajów by napić się, bo jak wiadomo recydywa przy zawiasach nie popłaca.

ps.żeby nie było - nie spiduje..zawiasów narazie też nie posiadam
94 - Allah Akbar!!
wtf
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 28.07.2009, 03:19
Miasto nie może tego sprzedać nawet za 100mln z tej prostej przyczyny, że ma tam być muzeum sztuki nowoczesnej. Nie zdziwiłbym się jednak gdyby Bufetowa się wyłgała i opchnęła to komuś pod jakiś biurowiec czy następne złote tarasy. Nawiasem mówiąc to interesuje mnie czy jak już Ratusz wymiksuje się z budowy muzeum to czy tvn24 też zrobi taką fajną całodniową relację live z tego wałka czy się nawet nie zająkną o tym że kiedyś miało tam być jakieś tam muzeum.
Po drugie oficjalnie to może i może to być plac budowy bo jak wiadomo papier wytrzyma wszystko a w rzeczywistości po rozebraniu hali to będzie tam syf, smród i brud dlatego że pod tym muzeum ma być stacja metra, dodam drugiej linii metra a ta jak na razie to czyste sf.

PS Nie za bardzo mnie Warszawa jako taka obchodzi i można ją całą zaorać jak dla mnie ale wyczuwam w całej awanturze z KDT, że ktoś coś chce tu sobie ugrać na boku i to mnie drażni niezmiernie.

PS2 http://www.sfora.pl/Chca-zabrac-stud...a-bilety-a9538
Ulgi jak ulgi ale zastanawia mnie, że Mordasiewicz z Lewiatana tak się na wszystkim zna i popiera każdą propozycję zabrania przywilejów jakiejś szerszej grupie społecznej, za to każde naruszenie status quo dotyczące np OFE to według pana eksperta Mordasiewicza zamach na wolny rynek. Swoją drogą likwidacja tych ulg to by była prawdziwa lekcja demokracji dla młodych wykształconych miłośników pseudoliberalizmu za pieniądze rodziców.
"Nie ma odpornych na ciosy,
są tylko źle trafieni"
Jerzy Kulej
orzeu
Senior Member

Stary 28.07.2009, 04:56
Z ta hala to troche jednak przesadzacie wszyscy. Byl nakaz o eksmisji, to po prostu tej eksmisji dokonano. Takie rzeczy w Polsce w ciagu roku maja miejsce kilkukrotnie. Niedawno bylo w Toruniu, wczesniej w Szczecinie. Warszawa ma to do siebie ze jak cokolwiek sie tam dzieje to musi wiedziec o tym cala Polska. Przykladowo zadyma kibicow w centrum Wawy - media truja o tym miesiac. Taka sama afera w Przemyslu - nius na jeden dzien. To samo bylo z kupcami wyrzuconymi z zajmowanego miejsca w innych miastach, jakos malo kogos to obchodzilo.
I mam prosbe, nie gdybajcie ze "sie nie zdziwicie" albo "pewnie na tym ktos cos ugra" bo to sa takie argumenty gdybaniowe z ktorych nic nie wynika. Waltz to nie moja bajka bynajmniej ale to co robicie to przesada w druga strone.
A sama hala KDT, w Wawie pare razy kumpla pytalem jak to jest mozliwe ze takie cos stoi w centrum miasta. Nie sledzilem wczesniej tej sprawy ale najwyrazniej ktos juz jakis czas temu zadal sobie to samo pytanie i postanowil cos z tym zrobic. I cokolwiek tam nie powstanie bedzie to z korzyscia dla miasta. Czy to bedzie muzeum czy biurowiec czy biblioteka czy park czy nawet jakas zenada w postaci kolejnego centrum handlowego lub parkingu wielopoziomowego.
WISŁA PANY !!
wislak68
Senior Member

Stary 28.07.2009, 08:53
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Z ta hala to troche jednak przesadzacie wszyscy. Byl nakaz o eksmisji, to po prostu tej eksmisji dokonano. Takie rzeczy w Polsce w ciagu roku maja miejsce kilkukrotnie. Niedawno bylo w Toruniu, wczesniej w Szczecinie. Warszawa ma to do siebie ze jak cokolwiek sie tam dzieje to musi wiedziec o tym cala Polska. Przykladowo zadyma kibicow w centrum Wawy - media truja o tym miesiac. Taka sama afera w Przemyslu - nius na jeden dzien. To samo bylo z kupcami wyrzuconymi z zajmowanego miejsca w innych miastach, jakos malo kogos to obchodzilo.
I mam prosbe, nie gdybajcie ze "sie nie zdziwicie" albo "pewnie na tym ktos cos ugra" bo to sa takie argumenty gdybaniowe z ktorych nic nie wynika. Waltz to nie moja bajka bynajmniej ale to co robicie to przesada w druga strone.
A sama hala KDT, w Wawie pare razy kumpla pytalem jak to jest mozliwe ze takie cos stoi w centrum miasta. Nie sledzilem wczesniej tej sprawy ale najwyrazniej ktos juz jakis czas temu zadal sobie to samo pytanie i postanowil cos z tym zrobic. I cokolwiek tam nie powstanie bedzie to z korzyscia dla miasta. Czy to bedzie muzeum czy biurowiec czy biblioteka czy park czy nawet jakas zenada w postaci kolejnego centrum handlowego lub parkingu wielopoziomowego.
Co o zasady masz rację: rzucanie bez twardych dowodów oskarżeń pod adersem kogokolwiek jest nie w porządku. Problem polega na tym że mówimy o Polsce i (w szczególności) Warszawie gdzie z upływem czasu okazuje się że większość tych plotek to szczera prawda. Moje odczucie jest bardzo podobne do tego które ma wtf: za tym stoi jakiś grubszy numer. Nie mam po temu żadnych dowodów ale jest całkiem sporo przesłanek że podam chociażby opinię Piskorskiego (też człowieka z nie mojej bajki ale na "sprawach" warszawskich znającego się jak nikt inny): jego zdaniem (powtarzam za Rz) budowa w najbliższym czasie stacji metra czy muzeum to absolutna niemożliwość bo po pierwsze miasto nie ma na to pieniędzy a po drugie nawet gdyby one były to nie zostały one zabudżetowane na te projekty. Jego zdaniem w najbliższych latach nie ma szans aby te projekty ruszyły i zdaje się sugerować właśnie jakieś ciemne historie w tej sprawie. Dodatkowo dodaje że Bufetowa zrobiła kupców w bambuko bo podobno przed wyborami miała im wprost obiecać że ich nie ruszy.
Podobno jest też tak że hali nie można ot tak rozebrać bo trzeba mieć do tego pozwolenie którego uzyskanie zajmuje kilka miesięcy i ewentualna rozbiórka (konieczne są przetargi na firmę rozbierajacą itp) nie zacznie się wcześniej niż w styczniu.
Nie chciałbym się powtarzać ze swoimi argumentami dlatego powołam się znowu na felieton Ziemkiewicza w Rz z zeszłego tygodnia (jak ktoś m ochotę niech sobie znajdzie) który dość dobrze oddaje również i moje poglądy.
Ode mnie tylko dwie dodatkowe sprawy: do fanatyków prawa pytanie dlaczego nie zwracacie uwagi że wynajęta przez miasto firma ochroniarska też złamała prawo (np: stosując gaz)? A do wszystkich innych pytanie czy nie napawają was obrzydzeniem te relacje medialne które robią z kupców tych przysłowiowych "warchołów"? Czytają większość z nich mam poczucie że cofnąłem się do lat 70-80.
sandbender
Graf Zero

Stary 28.07.2009, 10:00
Podobno jest też tak że hali nie można ot tak rozebrać bo trzeba mieć do tego pozwolenie którego uzyskanie zajmuje kilka miesięcy i ewentualna rozbiórka (konieczne są przetargi na firmę rozbierajacą itp) nie zacznie się wcześniej niż w styczniu.
Ja sie nie znam ale czy to też nie jest tak, że żeby uzyskac pozwolenie na taka rozbiórke to budynek nie musi byc czasem pusty?

Poza tym: miasto wypowiedziało umowe do czego ma prawo. Prawo to potwierdziło KDT podpisując stosowną umowę dzierżawy. A potem nie chciało tej umowy respektować. Rację miastu przyznał sąd.

Dlaczego więc krzyk? Co jeszcze powinno zostac zrobione? Wypłacić odszkodowanie?
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.07.2009, 12:30
sambo napisał(a):Wyświetl post
Jest juz długo oczekiwany przez wykształciucha trailer " Hitler`s Dauther"

http://hitlersdaughtermovie.com/

Przecież tak nie lubisz wykształciuchów, to po co im podsuwasz jeszcze materiały do przemyśleń.
Podsuń inne spojrzenie - może do kogoś dotrze.
...nieczytelny...
wislak68
Senior Member

Stary 28.07.2009, 15:57
Ja sie nie znam ale czy to też nie jest tak, że żeby uzyskac pozwolenie na taka rozbiórke to budynek nie musi byc czasem pusty?

Poza tym: miasto wypowiedziało umowe do czego ma prawo. Prawo to potwierdziło KDT podpisując stosowną umowę dzierżawy. A potem nie chciało tej umowy respektować. Rację miastu przyznał sąd.

Dlaczego więc krzyk? Co jeszcze powinno zostac zrobione? Wypłacić odszkodowanie?
No dobrze to spróbuj mi odpowiedzieć dlaczego pomimo wyroku sądu przez szmat czasu miasto pod wodzą Bufetowej tolerowało ten stan rzeczy i nagle pomimo tego że nie ma pieniędzy (a nawet nie zabudżetowało ich) na zagospodarowanie tego terenu w trybie nagłym decyduje się na eksmisję?
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.07.2009, 18:24
ciekawe jak sie ułoży wizyta Putina na obchody 70-lecia wybuchu Drugiej Wojny Światowej.Wiem że wielu naszych Rodaków potraciło swoich bliskich w Łagrach i czeka na przepraszam ale chyba czas ocieplic stosunki z Rosją bo myśle ze to potężny rynek na którym nasze firmy moga sprzedac swoje towary.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,902,9...ajcieplej.html
sandbender
Graf Zero

Stary 29.07.2009, 13:24
No dobrze to spróbuj mi odpowiedzieć dlaczego pomimo wyroku sądu przez szmat czasu miasto pod wodzą Bufetowej tolerowało ten stan rzeczy i nagle pomimo tego że nie ma pieniędzy (a nawet nie zabudżetowało ich) na zagospodarowanie tego terenu w trybie nagłym decyduje się na eksmisję?
Według miasta umowa dzierżawy wygasła 1.01.2009. W umowie KDT miało 30 dni na zwrot terenu. Nie zwróciło. W związku z tym miasło wysłało 2 monity o opuszczenie hali i jedna komisję do odebrania kluczy. Bezskutecznie.
W związku z tym 18 lutego sąd wyznaczył komornika. Wyznaczenie czasu egzekucji lezało w gestii komornika.
W czerwcu (około 28) wyznaczono tą datę na lipiec. Czemu przerwa od lutego do czerwca? Pewnie dlatego ze były wybory.

A teraz pytanie zwrotne: skoro to jest kant to rozumiem, że ten kant jest realizowany od połowy zeszłego roku lub nawet wczesniej (2005 lub nawet 2002)? Wiesz dlaczego?
wislak68
Senior Member

Stary 29.07.2009, 14:42
A teraz pytanie zwrotne: skoro to jest kant to rozumiem, że ten kant jest realizowany od połowy zeszłego roku lub nawet wczesniej (2005 lub nawet 2002)? Wiesz dlaczego?
Dlaczego od 2005 lub nawet od 2002? Nie rozumiem Twojego sposobu myślenia.

Ustosunkujesz się do braku kasy i braku zabudżetowania środków na inwestycje w tym miejscu?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 29.07.2009 o godz. 15:05.
sandbender
Graf Zero

Stary 29.07.2009, 16:02
Ustosunkuje się.
Jak widać z tego co napisalem sąd komornika wyznaczył w lutym. W tym czasie jeszcze była mowa ze rząd sfinansuje czy tez będzie to sfinansowane ze środków UE. O tym ze MSN będzie finansowane całkowicie z budżetu Warsawy napisano w gazetach okolo połowy maja.

A rok 2002 czy 2005 (nie pamietam dokladnie) - wtedy zniknęła stamtąd pierwsza hala - Universalu.

Obecnie bez takich ceregieli rozmontowywana jest hala Marcpol-u. Ich umowa dzierżawy wygasała mniej wiecej w tym samym okresie gdy wygasała umowa KDT - oczywiście nie obyło się bez problemów bo chcieli ich wyrzucić wczesniej, umowa była przedłużana itp.
Podobnie jak przedłużana była umowa KDT.
Wszyscy sie wyniesli tylko nie oni.
orzeu
Senior Member

Stary 29.07.2009, 20:11
AYALA napisał(a):Wyświetl post
ciekawe jak sie ułoży wizyta Putina na obchody 70-lecia wybuchu Drugiej Wojny Światowej.Wiem że wielu naszych Rodaków potraciło swoich bliskich w Łagrach i czeka na przepraszam ale chyba czas ocieplic stosunki z Rosją bo myśle ze to potężny rynek na którym nasze firmy moga sprzedac swoje towary.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,902,9...ajcieplej.html
Nie wielu rodakow tylko WSZYSCY Polacy zostali przez Rosje zaatakowani, wiec na "przepraszam" czeka cala Polska. Przepraszam nie tylko za Ribbentrop-Mołotow ale tez za 50 lat pozniejszej okupacji. I zapewne nigdy sie nie doczeka.
Smiesza mne te gadki o "duzym rosyjskim rynku zbytu" bo prawda jest taka ze rynek ten jest gowniany. Poza Moskwa i Petersburgiem (ktore tez srednio jest dla nas rynkiem bo tam sie kupuje albo Rolexy za tysiace dolarow albo chinskie podroby za 5 rubli) ludzie tam w gigantycznej wiekszosci nie sa dla nas zadnym kupcem, bo sa biedni i nie interesuja ich nasze "dobra".
Straszne jest to ze w Polsce po 50 letniej okupacji tych s****ysynow sa nadal ludzie ktorzy chca cokolwiek z nimi zalatwiac i wierza ze sie zmienili. Otoz Rosja zawsze pozostanie Rosja. Nigdy winna, zawsze pojebana.
WISŁA PANY !!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 29.07.2009, 20:16
Romy S. napisał(a):Wyświetl post
Przecież tak nie lubisz wykształciuchów, to po co im podsuwasz jeszcze materiały do przemyśleń.
Podsuń inne spojrzenie - może do kogoś dotrze.
Widzisz Romy - widocznie wyznaczyłem sobie rolę pewnego rodzaju wstępu do uciechy.

Wykształciuch musi czuć ten dyskomfort swoj prawdziwej wartości.

Wykształciuch musi czuć, że owszem tvn go poklepie po plecach ale są miejsca gdzie przedstawi sie jego prawdziwe oblicze.

Po prostu - w tym wypadku jest jak z żłopaniem wina. Żul może żłopać na ulicy na ocach wszystkich - moze też bardziej cywilizowanie - pod budką.

Zapewne dowiedzenie się przez wykształciucha o MEGA produkcji z forum młodzieżówki PO, a juz nie daj Boze z jego prawdziwej skarbnicy wiedzy - z forum onetu, albo i z samego onetu - miałoby w psyche wykształciucha inny wydźwięk niz z mojego postu( co z reszta szybko można zauważyć odnosnie tematu różnych trunków...)
Ostatnio edytowane przez sambo : 29.07.2009 o godz. 21:04.
wislak68
Senior Member

Stary 30.07.2009, 13:08
Ustosunkuje się.
Jak widać z tego co napisalem sąd komornika wyznaczył w lutym. W tym czasie jeszcze była mowa ze rząd sfinansuje czy tez będzie to sfinansowane ze środków UE. O tym ze MSN będzie finansowane całkowicie z budżetu Warsawy napisano w gazetach okolo połowy maja.

Czyli co: jeśli miasto nie miało pieniędzy na inwestycje w lutym gdy miało to być współfinansowane z budzetu centralnego bądź z Unii to nagle znalazło je w maju gdy okazało się że będzie musiało wszystko sfinansować samo? Trochę to się kupy nie trzyma.

A rok 2002 czy 2005 (nie pamietam dokladnie) - wtedy zniknęła stamtąd pierwsza hala - Universalu.

Myślę że w obecnej wersji temat rozpoczął swoje życie nie wcześniej niż po "osadzeniu" się Bufetowej na stołecznym stolcu.

Obecnie bez takich ceregieli rozmontowywana jest hala Marcpol-u. Ich umowa dzierżawy wygasała mniej wiecej w tym samym okresie gdy wygasała umowa KDT - oczywiście nie obyło się bez problemów bo chcieli ich wyrzucić wczesniej, umowa była przedłużana itp.

Wydaje mi się że to są jednak dwie różne sprawy. Wiadomo kim jest Mikuśkiewicz. W przypadku KDT mamy do czynienia z ludźmi którzy naprawdę walczą o swoje miejsca pracy. O przeżycie.

I z innej beczki: jakiś czas temu na tym forum dyskutowano o angielskim rabinie krytykującym Kamińskiego. Tym razem do krytyki przyłączył się i polski rabin...
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 30.07.2009 o godz. 14:30.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów