The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
GBO
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.07.2009, 19:30
FredzIo napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie to piłkarze mogą nawet leżeć na plaży, albo ćwiczyć kondycje w burdelu. Co Cie interesuje jak trenują, skoro efekty tego są takie, że są najlepsi w Polsce? Liczą się efekty. Do mnie bardziej przemawiają dwa mistrzostwa, niż wpadka z Levadią.
I właśnie przez takie głupie myślenie Europa odjeżdża z prędkością Expresu. Może i wystarczy to na Cracowię, Odrę Wodzisław czy Polonię Bytom. Ale w Europie leją nas coraz więksi przeciętniacy.

Podtrzymuję to co napisał już ktoś wcześniej że Wisła w organizacji gry stoi w miejscu.

Potrafi ktoś wymienić z 3 piłkarzy, którzy pod wodzą Pana Maćka zrobili znaczący krok do przodu i rozwinęli swoje umiejętności piłkarskie?
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 26.07.2009, 19:36
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Nie.

Ale za jedno Dana szanowałem. Nawet jak nam nie szło, to zespół gryzł trawę, trzeszczały kości a zawodnicy po 90 minutach faktycznie byli zmęczeni.

Z Danem wtopy z Levadią pewnie by nie było, bo nie byłoby zlekceważenia przeciwnika, pozwalania Estończykom na swobodną grę w środku pola. Byłoby zap.przanie przez pełne 180, a może i 210 minut rywalizacji.
Byłeś w Tallinie, że twierdzisz, iż brakło im woli walki?

Według mnie zapierdalali ostro, i nie brak ambicji był przyczyną tego, że Ćwielong nie trafiał do pustej bramki, czy że Brożek trafiał w słupek...
GBO napisał(a):Wyświetl post
Potrafi ktoś wymienić z 3 piłkarzy, którzy pod wodzą Pana Maćka zrobili znaczący krok do przodu i rozwinęli swoje umiejętności piłkarskie?
Przecież on tu jest dopiero dwa lata...

Ale i tak zaliczyłbym: Małeckiego, Piotra Brożka, Marcelo i być może Cwielonga (zobaczymy co pokarze w tym sezonie)...
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 26.07.2009 o godz. 19:38.
Ddf
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 26.07.2009, 19:37
Ostatni piłkarz Wisły, który rozwinął swoje umiejętności piłkarskie pod wodzą Macieja Skorży to Marek Zieńczuk. Ale był to jedno-sezonowy epizod. Można też tu dorzucić Pawła Brożka, ale to trochę naciągane. Bo Brożek dojrzał piłkarsko poprzez okoliczności (brak innego napastnika), a nie przez trenera. No i ma teraz straszny dół formy.

Ostatni zawodnicy Wisły, którzy trwale rozwinęli swoje umiejętności to Błaszczykowski i Boguski. Pierwszy dzięki wyśmiewanemu Liczce i Danowi Petrescu, drugi dzięki również wyśmiewanemu w tym wątku Lenczykowi.

Więc jak ja słyszę o pogłoskach, co by Orest mógł przejąć Wisłę - to wcale mnie to nie martwi. Wręcz przeciwnie. To dobry fachowiec.

PS. Konrad, w Krakowie im tego zabrakło na pewno. I to nie tylko mojej odczucia, ale i wszystkich moich kolegów - jak również dziennikarza Radia Kraków, który komentował mecz. I nie mógł zrozumieć, dlaczego przy stanie 0-1 naszym nawet nie spieszyło się do wybicia autu.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 26.07.2009, 19:43
I darujcie sobie ironię, że Petrescu nie musi grać w eliminacjach. Fakty są takie, że jak Dana zwalniano to złośliwcy pisali, jaki to słaby trener. Teraz widać, że to świetny trener, tylko Cupiałowi brakło cierpliwości.
Że niby co?! Świetny trener? A czym to pokazał? Wynikami 1:0 lub 2:1 u siebie i przegraną 0:1 z Iraklisem gdy trenował Wisłę? I te wszystkie wyniki po jakże pięknej, kreatywnej, pomysłowej grze. Tóż to poezja futbolu!

Skończcie stosować jakieś chore analogie i schematy.

Typowo polskie podejście: "cudze chwalicie, swojego nie znacie".

Nadchodzący sezon wszystko zweryfikuje. Zweryfikuje między innymi profesjonalizm Petrescu. Aż z ciekawości będę śledził skrupulatnie postępy Unirei i w duszy będę się z Was śmiał. Profesjonalista pełną gębą, taktyczny generalissmus, wspaniały orator. Trenerski ideał!

Z resztą nie ważne, jakiś anonimowy rumuński trener przedmiotem dyskusji w nieodpowiednim miejscu. A ja wciąż czekam na propozycję szanownego użytkownika Eustachego odnośnie kandydatury na nowego trenera dla nas. Ale coś nie chce odpisać, chyba mu się głupio zrobiło bo zrozumiał że takowego po prostu nie ma.

Jesteśmy mistrzem. Ba, jesteśmy podwójnym mistrzem. I co więcej, jest ogromna szansa na to że będziemy mistrzem po raz trzeci. Ale to przecież nie ważne. Bo ważne że przegraliśmy z Levadią. Bo Skorża zły. Bo piłkarze olewają. No ****a... serce się kraje czytając takie pierdoły.
Ostatnio edytowane przez michu-k : 26.07.2009 o godz. 19:58.
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 26.07.2009, 19:45
devios napisał(a):Wyświetl post
Ja sądzę, że on sam jeszcze nic nie wie...
http://www.youtube.com/watch?v=omPlPHyRFKk

Ten filmik chyba wszytko wyjaśnia.
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

"...każdy żyd to wie, kto rządzi w mieście, TYLKO ABG!"
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 26.07.2009, 19:47
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Na obrone trenera :
- brak wystarczających transferów , Kirm i Jop to za mało , ławka rezerwowych z samymi juniorami mówi sama za siebie
- brak możliwości grania w Krakowie czyli zespół traci swoją przewagę grając u siebie
- fatalna skuteczność zespołu , na to nie ma jednego lekarstwa i wina trenera jest tutaj minimalna , ( dwa słupiki i dwie poprzeczki w dwumeczu mówią same za siebie )
- najwazniejszy zawodnik w zespole bardziej myśli o transferze niż dobrej i skutecznej grze
Niestety, te argumenty nie wytrzymują, gdy przypomnimy sobie kto był naszym rywalem.

Transfery? Ten zespół, w takim składzie, miał obowiązek przejść Levadię. Grając czy to w Sosnowcu, czy przy Reymonta. O braku wzmocnień możnaby porozmawiać w przypadku odpadnięcia z Debreczynem, ale do cholery - nie z Levadią!
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 26.07.2009, 19:57
rav napisał(a):Wyświetl post
Niestety, te argumenty nie wytrzymują, gdy przypomnimy sobie kto był naszym rywalem.

Transfery? Ten zespół, w takim składzie, miał obowiązek przejść Levadię. Grając czy to w Sosnowcu, czy przy Reymonta. O braku wzmocnień możnaby porozmawiać w przypadku odpadnięcia z Debreczynem, ale do cholery - nie z Levadią!
Ba... nawet jeśli w wyjściowej pojawił się ktoś z młodych zawodników (Czekaj, Mączyński, Leszczyński czy Burliga)
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

"...każdy żyd to wie, kto rządzi w mieście, TYLKO ABG!"
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 26.07.2009, 19:59
Jak to nie ma?

Na rynku są dwaj doświadczeni trenerzy: Smuda i Lenczyk. Spokojnie by sobie w Wiśle poradzili, a obecna sytuacja wymaga wprowadzenia doświadczonego trenera z autorytetem. Są bez pracy, więc jest spora szansa że przyjmą ofertę Cupiała - jeśli taka się pojawi.

Drużyny nie może prowadzić dobry wujaszek, tu trzeba kogoś z silniejszą ręką.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
kicu
Member

Od: 04.2006

Stary 26.07.2009, 20:01
michu-kozlowek napisał(a):Wyświetl post
Że niby co?! Świetny trener? A czym to pokazał? Wynikami 1:0 lub 2:1 u siebie i przegraną 0:1 z Iraklisem gdy trenował Wisłę? I te wszystkie wyniki po jakże pięknej, kreatywnej, pomysłowej grze. Tóż to poezja futbolu!
Zauważ, że Petrescu osiągnął sukces z Unireą bo jest tam od trzech lat. Może gdyby BC się nie pospieszył i nie zadziałał pod wpływem chwili dziś też mielibyśmy Ligę Mistrzów. Gdy niezłemu trenerowi da się komfort i czas na budowanie zespołu, po dwóch - trzech latach widać efekty. Inna sprawa, że mentalność polskich gwiazdek nie pozwalała Petrescu rozwinąć skrzydeł. I żeby było jasne - nie jestem fanatykiem talentu Dana Petrescu, stwierdzam tylko fakty, że u siebie, z piłkarzami chcącymi zapierniczać na każdym treningu osiągnął niemały sukces.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 26.07.2009, 20:01
Jak to nie ma?

Na rynku są dwaj doświadczeni trenerzy: Smuda i Lenczyk. Spokojnie by sobie w Wiśle poradzili, a obecna sytuacja wymaga wprowadzenia doświadczonego trenera z autorytetem. Są bez pracy, więc jest spora szansa że przyjmą ofertę Cupiała - jeśli taka się pojawi.

Drużyny nie może prowadzić dobry wujaszek, tu trzeba kogoś z silniejszą ręką.
no tak ale ten Smuda wlasnie przegrał ze Skorża walkę o MP Lenczyk już tu był niczego rewelacyjnego nie wymyślił piłkarze podobno go zwolnili dlai rady raz zrobią i drugi

zresztą Smuda zaliczył 3 nieudane sezony w lidze przecież on był juz trenerem Amiki jak Petrescu tam zremisował 3-3
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 26.07.2009, 20:04
rav napisał(a):Wyświetl post

czy zgodzisz się w takim razie ze stwierdzeniem że kto by nie prowadził Wisły , czy przysłowiony Kowalski czy trener Skorża to jego obowiązek wygrania z Levadią byłby taki sam ? Jednymi słowy :

niestety , nie da się wyjaśnić już tego faktu że ci sami ( prawie ) piłkarze i ten sam trener stać na dotkliwe porażki jak i na świetne zwycięstwa . Trener może tutaj powiedzieć że przygotował i nastawił zespoł identycznie jak na rewanż z Beitarem , czemu wynik był inny ? Powodów jest wiele i nie będe ich wymieniał

Trzeba by sobie zadać sobie pytanie , kto w największym stopniu jest odpowiedzialny za porażkę w Levadią :

- trener i jego asystenci
- piłkarze
- działacze
- zarząd i p. Cupiał

Jeśli każdy miał obowiazek wygrać z Levadią to zawiedli tutaj w zdecydowanym stopniu piłkarze. Zwolnienie trenera nie zmieni stanu rzeczy . Bardzo małym pocieszeniem będzie dla nas wejście Levadi do ligi mistrzów ( sic) , ale chciałbym tego , bo chociaz mielibyśmy małą satysfakcje, że jednak nie z takimi frajerami odpadliśmy jak ich nazywaliśmy i niedocenialismy przez ostatni miesiąc . A i Estońska piłka będzie miała swego rodzaju święto lasu które my zaznalismy już dwa razy lata temu .
Ostatnio edytowane przez Karherop : 26.07.2009 o godz. 20:06.
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 26.07.2009, 20:04
Jesteśmy mistrzem. Ba, jesteśmy podwójnym mistrzem. I co więcej, jest ogromna szansa na to że będziemy mistrzem po raz trzeci. Ale to przecież nie ważne. Bo ważne że przegraliśmy z Levadią. Bo Skorża zły. Bo piłkarze olewają. No ****a... serce się kraje czytając takie pierdoły.
Mecz z Levadią był najważniejszy w sezonie. Po spodziewanym trzęsieniu ziemi i wywaleniu kilku piłkarzy, braku transferów, nie będziemy mieć trzeciego mistrzostwa. Zwłaszcza, gdy przyjdzie jakiś nieudolny szarlatan na ławkę trenerską.
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 26.07.2009, 20:06
kicu napisał(a):Wyświetl post
Zauważ, że Petrescu osiągnął sukces z Unireą bo jest tam od trzech lat. Może gdyby BC się nie pospieszył i nie zadziałał pod wpływem chwili dziś też mielibyśmy Ligę Mistrzów. Gdy niezłemu trenerowi da się komfort i czas na budowanie zespołu, po dwóch - trzech latach widać efekty. Inna sprawa, że mentalność polskich gwiazdek nie pozwalała Petrescu rozwinąć skrzydeł. I żeby było jasne - nie jestem fanatykiem talentu Dana Petrescu, stwierdzam tylko fakty, że u siebie, z piłkarzami chcącymi zapierniczać na każdym treningu osiągnął niemały sukces.
Wstaw za Petrescu Skorżę, a za Unireę Wisłę. Przeczekaj jeszcze rok. Masz gwarancję że my nie zagramy za rok w LM?

KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Mecz z Levadią był najważniejszy w sezonie. Po spodziewanym trzęsieniu ziemi i wywaleniu kilku piłkarzy, braku transferów, nie będziemy mieć trzeciego mistrzostwa. Zwłaszcza, gdy przyjdzie jakiś nieudolny szarlatan na ławkę trenerską.
Ja za trzęsieniem ziemi się nie opowiadam, ale Co więcej, wyjebanie Kazmierskiego, Janasa i Bednarza to tylko kosmetyczne zmiany które wyjdą nam tylko na dobre, jest więc szansa na odpowiedniej klasy fachowców. Pewnie powiecie "wyjebać sztab a zostawić trenera? dobre sobie." Tylko zwróćcie uwagę na pewną kwestię- czy nie jest za późno na przemeblowywanie stylu gry, zmianę koncepcji i założeń. Skład nie jest zły, trener nie popełni już tego samego błędu, będzie stadion i większa kasa. Myślicie że piłkarzy nie gryzie wpadka z drużyną z Estonii? Chcą pokazać nam, kibicom, swoją wartość. I zrobią to, pokazali już niejednokrotnie że potrafią- wygrzebując się z bagna przegrywając w derbach, przełamując się w decydującej części sezonu, czy też walcząc mimo braku Pawła Brożka przez pewien czas.

Po co dmuchać na ogień skoro wieje wiatr? Odpowiedzcie sobie na to pytanie, bo pytanie to jest zasadnicze.
Ostatnio edytowane przez michu-k : 26.07.2009 o godz. 20:17.
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 26.07.2009, 20:07
Dlaczego to trwa tak dlugo ? Dlaczego Skorza jeszcze oficjalnie jest trenerem Wisly?
Malinowy król malowanych róż
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 26.07.2009, 20:11
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego to trwa tak dlugo ? Dlaczego Skorza jeszcze oficjalnie jest trenerem Wisly?
Zal.pl....
Mam ogormna nadzieje ze wlasnie takim jak Ty wszyscy dadza kopa w dupe i Skorża zostanie trenerem...
Wszystkiemu winien trener a moze by ktos pomyslal o grajkach i popatrzyl w inny sposob na to wszystko...
kicu
Member

Od: 04.2006

Stary 26.07.2009, 20:19
Wstaw za Petrescu Skorżę, a za Unireę Wisłę. Przeczekaj jeszcze rok. Masz gwarancję że my nie zagramy za rok w LM?
Dlatego jestem za tym, żeby trener Skorża został w Krakowie. Kto wie, może LM byłaby już rok temu gdyby nie najgorsze z możliwych losowań.
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 26.07.2009, 20:22
Ja też już kiedyś napisałem że za porażkę z Levadia winni są przede wszystkim piłkarze, z prostej przyczyny, trener nie wyjdzie za Ćwielonga lub Brożka na boisko i nie strzeli bramki i nie stanie za Pawełka w bramce i nie obroni wszystkich strzałów, to nie jest wina trenera.

Wydaje mi się jednak że bez względu na to powinni przejść Levadie, w tym zespole było paru zawodników którzy pamiętają poprzednie wpadki z pucharów ( Valerenga, Dynamo) i to oni powinni najbardziej uczulić drużynę że NIKOGO nie należy lekceważyć. Polska mentalność jest niestety tak jak jest czyli mobilizacja na dobre drużyny a olewanie przysłowiowych ogórków.
Jeżeli piłkarze wychodzą z założenia że jak ograliśmy Barcelonę to z taką Levadia wygramy z palcem w dupie, po co mamy biegać jak piłka i tak wpadnie do bramki, bo my jesteśmy z Wisły i nam należy się zwycięstwo w każdym meczu. Faktycznie w 2 meczu walczyli ale czy nie powinni tak samo walczyć w 1 spotkaniu Wtedy za pewne nie byłoby dyskusji na temat ewentualnego odejścia trenera, który i tak robi co może aby ta drużyna grała na wysokim poziomie.

Nie ma trenera w Polsce który mógłby zastąpić Skorże bo ani Smuda ani Lenczyk nie są lepszymi trenerami!! Zostawić Skorże i budować nowy zespół...
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 26.07.2009, 20:36
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Zal.pl....
Mam ogormna nadzieje ze wlasnie takim jak Ty wszyscy dadza kopa w dupe i Skorża zostanie trenerem...
Wszystkiemu winien trener a moze by ktos pomyslal o grajkach i popatrzyl w inny sposob na to wszystko...
Ja nie wiem skad w Krakowie umilowanie dla trenerow nie majacych wynikow...
Byl Kasperczak znalazl sie Skorza pojdzie Skorza znajdzie sie ktos inny.
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 26.07.2009, 20:39
Bo to jest trener ktory z niczego wyciagnal zespol po roku na majstra wcale nie majac takiego skladu jak keidys miala Wisła.
Bo to jest trener niezwykle ambitny.
Bo to jest trener ktory w wieku 36 lata ma 2 mistrzostwa kraju.
Bo jezeli jego nasteoca ma byc Lenczyk czy Smuda to sorry ale oni jzu mieli swoje piec minut w naszym klubie wiec dziekuje...
żuraw_9
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 26.07.2009, 20:40
Ostatni piłkarz Wisły, który rozwinął swoje umiejętności piłkarskie pod wodzą Macieja Skorży to Marek Zieńczuk. Ale był to jedno-sezonowy epizod. Można też tu dorzucić Pawła Brożka, ale to trochę naciągane. Bo Brożek dojrzał piłkarsko poprzez okoliczności (brak innego napastnika), a nie przez trenera. No i ma teraz straszny dół formy.
Aha, czyli mam rozumieć, że Brożek dwa razy pod rząd zdobył króla strzelców na farcie. Skorża widział, że Paweł jest zupełnie bez formiy tylko, że nie mając zastępcy stawiał na niego bo nie miał wyjścia. A to, że strzelił w przeciągu dwóch sezonów ok. 40 bramek to "trochę naciągane". Beenhaker też go powoływał za czapkę gruszek i w ogóle ten Paweł to straszny jest - bo ma teraz "straszny dół formy".

Bez odbioru
"Po burzy słońce wychodzi zza chmur,i nad Krakowem zaświeci znów.O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem."

AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 26.07.2009, 20:43
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Bo to jest trener ktory z niczego wyciagnal zespol po roku na majstra wcale nie majac takiego skladu jak keidys miala Wisła.
Bo to jest trener niezwykle ambitny.
Bo to jest trener ktory w wieku 36 lata ma 2 mistrzostwa kraju.
Bo jezeli jego nasteoca ma byc Lenczyk czy Smuda to sorry ale oni jzu mieli swoje piec minut w naszym klubie wiec dziekuje...
Walkowane jest to od ilus tam stron ja juz napisalem raz ze z tym trenerem nie chce gonic Europy, podobnie jak wymienionych przez Ciebie trenerow tak i czas Macieja w naszym klubie minal.

Fajnie ze wiekszosc kibicow jest cierpliwa ale jakim cudem z jednej strony nawolywujecie do wydawania kasy na niewiadomo jakich zawodnikow i za jaja wieszalibyscie wszystkich od Cupiala do lysego ch*** Bednarza tak nie rozumiem jak do trenera ktory mogl potencjalnie najwiecej zarobic w historii tego klubu (a droge mial do tego NAJLATWIEJSZA) macie dosc lagodna reke mowiac "dajcie mu KOLEJNA szanse".
Pomijam fakt ze Wisla od momentu objecia sterow przez Skorze gra slabiej z rundy na runde.
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 26.07.2009 o godz. 20:48.
ociec Ciemka
Senior Member

Stary 26.07.2009, 20:44
Nie podoba mi się, że po raz kolejny w Wiśle rozpoczyna się polowanie na czarownice bez sensownej analizy. Nie fantazji uczestników forum. Rzeczowej analizy czego zabrakło i dlaczego zabrakło. Czy ktoś stawiając cele przed Skorżą (słynne "teraz LM trenerze") zapytał Skorżę czego do tego potrzebuje? I na kiedy? Ktoś to wie?
Wydaje się, że najważniejszą teraz dla zarządzających klubem kwestią jest znalezienie koziołka ofiarnego. Coś nie wyszło - musi być winny! Pozbędziemy się winnego i będzie cacy!

Już to przerabialiśmy!

Mamy taki śmieszny cykl - robimy pozorowane ruchy, nie udaje się - bijemy koziołka - wszyscy zachwyceni bo pozbędziemy się winnego i już tylko świetlana przyszłość przed nami! I historia się powtarza.
Głupota typu bolszewickiego (jak mawiał Lenin przede wszystkim kadry).

Błędne koła mają to do siebie, że łatwo w nie wpaść. Ciężko wyjść.

Presja na Cupiale jest ogromna - każdy patrzy i czeka aż coś zrobi, musi przecież coś zrobić! Cupiał też jest zakładnikiem własnej legendy, też poruszają nim naciski zewnętrzne. Jak ciężko mu musiało być podczas rewanżu! Więc jako twardziel na kimś przecież musi zemstę wywrzeć! Wszyscy na to czekają!

A może zamiast myśleć o przeszłości pomyśleć do przodu? Szukać rozwiązań, które pozwolą klubowi nie tracić dystansu, pozwolą na zrównoważony rozwój.

Wracając do trenera.
Moim zdaniem Skorża celując z formą na sierpień nie popełnił błędu. Kto z Was będąc trenerem przygotowałby szczyt formy na Levadię? Z rączką na serduszku? Biegali wolniej bo mieli w nogach ciężkie treningi dlatego wziął ich pod parasol biorąc winę na siebie! Ale miał obowiązek wręcz takiego przygotowania drużny! Gdyby miał wszystkich piłkarzy sprowadzonych tak jak powinno to być (obiecywano mu czy nie?) to żaden Jop nie miałby szansy zagrać w tym meczu, a na prawej stronie grałby prawy obrońca i nie stracilibyśmy głupio bramki. Pewnie jakąś udałoby się strzelić a forma jak widać po meczu z Lechem idzie w górę! Więc błędu w przygotowaniach - moim zdaniem nie było!

Skorża wziął odpowiedzialność na siebie! Moim skromnym zdaniem: tyle powinieneś mieć władzy ile masz odpowiedzialności. Jeśli czujesz się odpowiedzialny, szukasz swoich błędów (nie oszukujmy się tylko gówniarze uważają, że da się przejść przez życie bez porażek i błędów) to się rozwijasz.
Może jakiś zagraniczny trener byłby gwarantem lepszego rozwoju klubu. Może. Chociaż przykład Leo pokazuje, że oni mogą w pewnym momencie stracić motywację.

Jako właściciel wolałbym tych, którzy czują się odpowiedzialni, niż tych którzy uważają się za nieomylnych.
Skorżę pozostawiłbym na stanowisku. Zastanowiłbym się nad strukturą i funkcjonowaniem klubu, czy rzeczywiście wszyscy ciągną ten wózek w jednym kierunku.
jhevi
Junior Member

Od: 04.2008

Stary 26.07.2009, 20:44
Na porażkę z Levadią składały się przede wszystkim:

1. Błąd w rozpoznaniu przeciwnika przez Janasa. Analizowane były tylko dwa mecze ze słabymi przeciwnikami na własnym podwórku
2. Błąd wynikający z 1 polegający na kalkulacji trenera, jeśli chodzi o obciążenia i taktykę, przede wszystkim przed meczem w Sosnowcu. Należy jednak wziąść pod uwagę to, że trener miał do wyboru dwie opcje:
a) dobrać od ociążenia, tak żeby od początku eliminacji drużyna była w optymalnej formie licząc się z tym że grając kolejne spotkania z coraz trudniejszymi przeciwnikami forma już nie będzie rosła i prawdopodobnie znowu odpadniemy w końcówce
b) zagrać vabanque licząc że drużyna da radę pokonać słabszych przeciwników i jest szansa przy odrobinie szczęścia przejść tych trochę silniejszych później
3. Katastroficzne braki w składzie - zdziesiątkowana i niezgrana obrona w Sosnowcu, kontuzja Boguskiego i Garguły, niezgrani nowi zawodnicy
4. Brak waloru własnego boiska - właściwie wszystkie mecze gramy teraz na wyjeździe

Podumowując wina trenera to tylko fragment większej układanki. Biorąc pod uwagę jednak całokształt: dwa MP, wygraną z Barcą, choć symbolicznie a jednak i mimo wszystko fachowość orazi brak szansy na lepszego zmiennika jestem za zostawieniem trenera
spartan
Senior Member

Stary 26.07.2009, 20:45
Bo u nas same huśtawki nastrojów. Lament gdy odchodzili Baryła, Kasper teraz pewnie Skorża albo ciskanie gromów na Peczego, Liczkę czy Okukę (nota bene jakoś ci obcokrajowcy nam się nie sprawdzili - ja np. za Danem nie płaczę ale to zupełnie inna historia). A Wisła cały czas trwa a mu z nią. Ave Wisła nawet gdy raz lepiej , raz gorzej....
Ostatnio edytowane przez spartan : 26.07.2009 o godz. 20:48.
ANTY-RABBIN-FRONT
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 26.07.2009, 20:56
Mam mieszane uczucia.

Z jednej strony rodzi się pytanie "Kto po Skorży?". Odpowiedź na nie jest prosta jak konstrukcja cepa: Na polskim rynku nikt.

Z drugiej jednak Skorża popełnił całą masę błędów, między innymi:
- sprowadzenie Blachy do Wisły (nikt mi nie wmówi, że nie wiedział o jego "drugim życiu")
- trzymanie Kazimierskiego na stanowisku trenera bramkarzy
- jeśli prawdą jest, że Jop to jego pomysł to niestety ale to kolejny błąd
- konflikt z Bednarzem (tak pięknie ostatnio mówił o profesjonalnym podejściu do wykonywanego zawodu, ale po mojemu profesjonalizm przedstawia się również w umiejętności wspólnego działania na korzyść klubu z każdym, nawet z osobami, do których sympatii się nie odczuwa).
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.07.2009, 20:57
ociec Ciemka napisał(a):Wyświetl post
Jako właściciel ...
...Zastanowiłbym się nad strukturą i funkcjonowaniem klubu, czy rzeczywiście wszyscy ciągną ten wózek w jednym kierunku.
Pozwolę sobie jak Ojciec do oćca :

12 lat to mało na takie rozmyślania ?

Tych skrzyżowań, na których wózek się wykolejał nie zauważał nasz Pan i władca ?

Kolejnym tupnięciem nogą, (czytaj: zwolnieniem Skorży), chyba wiele nie zmieni.
...nieczytelny...
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 26.07.2009, 21:05
Dlaczego zostawić Skorżę? Ano dlatego:
- 2 mistrzostwa pod rząd nie zdarza sie byle komu.Nie mozna zwalać że druzyna była przygotowywane przez kogoś innego.Grał tym czym mial.Przygotowywania były w pełni wykonane za jego kadencji.Więc wie co robi
- młody trener, perspektywiczny- chyba to każdy widzi.
- nie dostał gwiazd do składu- jak chociażby Kasperczak czy Smuda 1 i grał tym co miał
- nie narzekał co chwile że zarząd nie spełnia jego zachcianek ( choc tu trudno o zachciankach mówic ale o pilnych potrzebach)
- zachował sie jak na faceta z jajami przystało po porażce i nie szukał kwadratowych jaj szukajac winnych
-
podając sie do dyspozycji zarządu zrzekł sie ponoć odszkodowania- jeśli to prawda to....czapka z głowy.
- porażki kompromitujące ponoszą najlepsi trenerzy .
- nowy trener - jeśli przyjdzie- będzie tuz przed poczatkiem rozgrywek zmieniał taktykę, tasował zawodnikami.Wiec będzie burdel.Dokladając do tego caly sezon w Sosnowcu prorokuje 5-8 miejsce w tabeli

Dlatego po kiego grzyba szukać dziury w całym i kogos zwalniac żeby wziąśc starego repa (Smuda,Lenczyk) który za poł roku i tak wyleci.Obaj zreszta jużpo 2 razy wylatywali od nas .A mamy młodego , zdolnego trenera z charakterem ( czyt.jajami który co prawda popełnia błędy jak kazdy ale lepszego na horyzoncie nie widać
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 26.07.2009, 21:06
Fajnie ze wiekszosc kibicow jest cierpliwa ale jakim cudem z jednej strony nawolywujecie do wydawania kasy na niewiadomo jakich zawodnikow i za jaja wieszalibyscie wszystkich od Cupiala do lysego ch*** Bednarza tak nie rozumiem jak do trenera ktory mogl potencjalnie najwiecej zarobic w historii tego klubu (a droge mial do tego NAJLATWIEJSZA) macie dosc lagodna reke mowiac "dajcie mu KOLEJNA szanse".
Pomijam fakt ze Wisla od momentu objecia sterow przez Skorze gra slabiej z rundy na runde.
O jakiej KOLEJNEJ szansie mówisz? Dla mnie dwuletni okres pracy Skorży to same sukcesy, i dopiero pierwsza powazna wpadka - Levadia.

Dlatego dałbym mu szanse, niech wyciągnie wnioski i za rok osiągniemy coś w pucharach...

Marzył mi się od dawna w Wiśle, ktoś pokroju Fergusona - trenera związanego z jednym klubem kilkanaście lat...

Co do gonienia Europy, pamiętasz gdy odchodził Żurawski do Celtiku, pierwszy ich mecz w pucharach? Przegrali 5-0 ze słabiutką Armedia i w konsekwencji odpadli... Czy ktokolwiek myślał wtedy o zwalniainu Strachana? Nie, ani wtedy ani po paru beznadziejnych wynikach w lidze... Rok później było już dużo lepiej...

Dziwie się, że jeden beznadziejny dwumecz, może przekreślić dwa lata pracy trenera...
Ddf
fond
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 26.07.2009, 21:09
Bo u nas trenerów mających wyniki nie było
grzesiek632
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 26.07.2009, 21:14
Oto lista trenerów z ostatnich lat:

2007 Maciej Skorża -2x Mistrzostwo Polski
2007 Kazimierz Moskal
2007 Adam Nawałka
2006 Dragomir Okuka
2006 Dan Petrescu
2005 Tomasz Kulawik
2005 Jerzy Engel
2005 Werner Liczka - 1x Mistrzostwo Polski
2002 Henryk Kasperczak - 2x Mistrzostwo Polski, 2x Puchar Polski
2001 Franciszek Smuda - 1x Mistrzostwo Polski
2001 Adam Nawałka
2000 Orest Lenczyk
2000 Adam Nawałka
2000 Wojciech Łazarek
1999 Marek Kusto
1999 Jerzy Kowalik
1998 Franciszek Smuda - 1x Mistrzostwo Polski
1998 Jerzy Kowalik
1997 Wojciech Łazarek
1997 Kazimierz Kmiecik

jak widzimy dosc czesto w naszym klubie zmienia sie trenerów... i ja sie pytam: jakie sa efekty tak czestych zmian? Ano znikome....

Jak widac najdłuzej pracowali Skorża i Kasperczak... i widac jak na dłoni efekty pracy ( wiem ze na sukces jednego trenera czesto mial duzy wplyw jego poprzednik ale.. ).

Myśle ze nikt tu obecny nie chce znow przezywac cyrku zwiazanego z co polroczyna zmiana trenera..
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.."

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów