|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Moja lista transferowa Wisły, pod kątem przyszłorocznych pucharów.
1. Paweł Brożek - czas najwyższy na ostateczną decyzje o transferze zagranicznym ( albo odchodzi teraz albo zostaje na przyszłe puchary). ---------------------------------------------------------------------- 2. Piotrek Brożek - sprzedać 3. Piotr Ćwielong - sprzedać 4. Tomas Jirsak - sprzedać 5. Mariusz Pawełek - sprzedać 6. Wojciech Łobodziński - sprzedać lub oddać gdziekolwiek W obecnym lub najdalej w zimowym okienku transferowym, stary lub ewentualny nowy trener z doświadczeniem europejskim, a być może nowy dyrektor sportowy Wisły, powinni znaleźć lepszych zastępców dla tych piłkarzy. W międzyczasie, od zaraz w bramce bronić powinien np. Cebanu a w ataku więcej szans powinien dostawać Leszczak czy inny ambitny młodzieniec, dla okazania determinacji klubu w dążeniu do niezbędnej przebudowy drużyny. Ktokolwiek lekceważący jakikolwiek mecz i zalecenia trenera, powinien z automatu zaliczać trybuny w kolejnym meczu a przy braku zmiennika w obecnej sytuacji kadrowej, dla zasady, testować powinniśmy kolejnych 17-to latków z ME. Dla piłkarzy Wisły, nigdy więcej w historii klubu, nie może być pobłażania minimalizmu i lekceważenia klubu. Po Levadii w Wiśle nie ma gwiazd a są piłkarze okryci największą hańbą pucharową w historii klubu Cupiała. Mistrzostwo zobowiązuje do szacunku i godności a nie do kompromitacji i hańby klubu na arenie międzynarodowej i w Polsce. Straty finansowe klubu powinni pokryć piłkarze i działacze, którzy do nich doprowadzili, ale ich na to nie stać i dlatego nie mam dla nich nawet słowa pocieszenia, do czasu zmazania przez nich tej hańby w oby przyszłorocznych pucharach. Cupiał musi wykazać niespotykaną dotąd determinacje do zmian na lepsze, aby raz na zawsze zakończyć powtarzające się z regularnością szwajcarskiego zegarka, scenariusze hańby i ogromnych strat sportowo-finansowych w pucharach.
Ostatnio edytowane przez kot : 26.07.2009 o godz. 03:35.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
teraz to Cię fantazja poniosła
poza tym zły temat, Nibylandia lub Gdybym był... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
Ósme miejsce przed 3 laty pokazało, że to wcale nie jest niemożliwe, Zwłaszcza, jeśli egzekutorami będa tacy "snajperzy" jak Małecki, czy Ćwieląg. Wynik meczu z Lewadią nakazuje też w innym świetle spojrzeć na pojedynek z Valerengą przed laty. Tamta drużyna, mająca jeszcze większe problemy kadrowe i słabszy skład niż teoretycznie jest dziś i tak doszła o wiele dalej niż obecna, po drodze pokonując przecież znacznie lepszych od Lewadi holendrów z NEC Nejmehen. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Ktoś mówił ,żę celem polityki transferowej jest odmłodzenie drużyny i pozbycie sie piłkarskiego szrotu. Więc po co sprowadzenie Jopa
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
szczebrzeszcz
Skromnie wydaje mi się, że temat polityki transferowej, zawiera transfery z klubu i resztę uzasadnienia mojego postu ( moja lista trasferowa oznacza moje zdanie w temacie polityki transferowej pod przyszłoroczne puchary ). Podobnie jak ocenianie transferów Bednarza przed LM w ostatnim sezonie przed tą LM. Temat gdybym był Bednarzem, może za chwilę być nieaktualny. Przypomnę zatem te transfery. Transfery Bednarza przed zapowiadaną jako historyczną LM dla Wisły. Okienko zimowe Cleber sprzedany bez zastępstwa ( Wisła i Skorża na wiosnę nie ma zmiennika na stoperze). Baszczyński i Zieńczuk powiadomieni już zimą o nieprzedłużeniu umowy latem. Po Dudu,Matusiaku, Niedzielanie i Ćwielongu, wiadomo,że Beto jest 5-tą pomyłką Bednarza w ataku. Bramkarza Bednarz szuka od początku pracy w Wiśle ( Pawełek nadal nie ma ani konkurenta ani zmiennika ). Okienko letnie Na 10 dni przed meczem LM Bednarz oficjalnie i nieodpowiedzialnie rozważa sprzedaż Brożka, nie mając do tego prawdopodobnie, nikogo zaklepanego w jego miejsce ( sensownego ), o do dziś niezbędnym drugim napastniku już nie mówiąc. Zastępca Zieńczuka Kirm zakontraktowany na tydzień przed meczem w LM. Zastępca Clebera Jop zakontraktowany na dzień przed meczem w LM. Zastępca Baszczyńskiego Alvarez zakontraktowany na dzień przed rewanżem w LM ( bez prawa gry ). Cebanu cofnięty z wypożyczenia, po 20-tej abstrakcji z Nurkovicem, jako niezbędny drugi bramkarz do LM. Wydaje mi się, że czasu od zimy do lata Bednarz miał wystarczająco aby nowi piłkarze stawili się na pierwszym treningu przed sezonem i historyczną szansą na LM a trener Skorża miał szansę na ich wkomponowanie w zespół. Jeśli młodziutki dyletant Janas wykazał się arogancją w ocenie przeciwnika w LM, to czym w takim razie wykazał się swoją kurizalną polityką, profesjonalista Bednarz, uważając między innymi, że transfery można przeprowadzić dopiero przed III lub IV rundą LM ? Bezmyślnością ? Profesjonaliści przecież tej cechy nie mają ? A więc jak ocenić tak przemyślane działania ?. Nie ma żadnego tłumaczenia. Pieniądze jak widać nie tylko na Kirma miał. Pobiera niemałą pensję aby wypełniać swoje zadania należycie i na czas. Wilczek, zamiast wchodzić w kompetencje innych w klubie, oglądając np. przydatność testowanych bramkarzy, powinien spełniać swoją rolę prezesa klubu i nie dopuszczać do możliwości zlekceważenia przeciwników czy pucharów wogóle, nie mówiąc tu o konieczności upominania czy rozliczania Bednarza ze swoich zadań o wiele wcześniej, niż teraz, gdy posprzątać po katastrofie ( rzetelnie rozliczyć ), musi za wszystkich Cupiał. Wyraźnie Wisła, szeroko rozumiana jako cały klub, nie stanowi współpracującego i zgranego teamu na rzecz sukcesu i rozwoju klubu i z tymi najsłabszymi ogniwami w tym teamie oraz ze szwankującą koordynacją pracy tego teamu, trzeba coś zrobić.
Ostatnio edytowane przez kot : 26.07.2009 o godz. 00:35.
![]()
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Tak sobie to czytam i się zastanawiam. Fakt faktem,że funduszy Bednarz nie miał, więc ciężko przyzwoitego zawodnika ściągnąć,a pomimo tego mamy w klubie : Marcelo, Diaza,Kirma,Gargułę... więc myślę mamy fajnych piłkarzy za minimalny wkład finansowy.Aby pozyskać gracza,który ma poziom europejski trzeba wydać trochę pieniędzy.
Do największych pomyłek Bednarza można zaliczyć transfer Jirska za ogromne pieniądze! To w jego interesie jest,aby znaleźć piłkarza i później przekonać Cupiała,aby go ściągnął i wyłożył większe pieniądze. To on powinien go zachwalać robić co się da ,aby były transfery. Jedno co mnie boli jeszcze to jak Bednarz się wypowiadał o Lewandowskim,kiedy mówiło się,że do Wisły może trafić. Mówił,że nie są przekonani do wydania takich pieniędzy właśnie na niego, ale mógł namówić Cupiała nawet mówiąc tak: '' Panie Prezesie jest młody chłopak 21 lat,gwarantuję Panu,że będzie strzelał gole, może być na poziomie Pawła Brożka bądź lepszy,pogra dla nas 1 rok lub 2 przy czym pomoże nam w zdobyciu Mistrzostwa oraz w Pucharach zaistnieć ,a po dwóch latach jak Pan będzie chciał to może go Pan sprzedać za 3 mln Euro'' I co da się? Nie dość,że facet nam pomaga zdobywając gole i prezentuje dobry poziom , to jeszcze możemy na nim zarobić masę kasy.. Co myślicie?
Ostatnio edytowane przez mar07 : 25.07.2009 o godz. 19:37.
![]()
Chcemy trenera Wisełko chcemy trenera!
|
|
|
|
Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Bednarz to się już popisał transferami w Wawie, za co został zwolniony. Powinno się zatrudnić dyr. spor.z Bundesligi, Serie A, Ligue 1 itd. Przecież to nie musi być Polak. Osoba znająca organizację klubów zachodnich, skauting, z dobrym rozeznaniem wśród zawodników danej ligi(nie tylko 1 ale i 2- tacy gracze mogą być gwiazdami ligii).
Żeby załatać dziurę finansową sprzedąć: Łobo(i tak wchodzi tylko na końcówki), Cantoro, Jirsaka(jest Guła), Ćwielonga, Diaza(na jego pozycji może grać Brożek). |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
uwagi odnośnie "tematu" z przymrużeniem oka proszę potraktować ;-)
co do reszty to i tak twierdzę, że Cię fantazja poniosła, ładnie brzmi to co mówisz, ale... ... tak jakoś mało realne się to wydaje ![]() ze słowem "powinien" to czasem tak jak ze słowem "gdyby"... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Oddajcie Jasia Pauliste !!!!!!
Co do srodka pomocy to lubie i szanuje Jirsaka i Diaza ale czekam na Gułe ........ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
wg mnie bardzo przyzwoicie zagrał last minute Bednarza... Pablo Alvares! na prawde bedzie z niego pozytek, miejmy tylko nadzieje ze po okresie wypozyczenia, nie bedzie uciekal gdziekolwiek...
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Member
Od: 12.2002
Offline |
|
![]()
Say it right
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
pawelo 84
Jeśli będzie mi wybaczone, że w tym temacie, to odpowiem ci szerzej, że dla mnie nie ma najmniejszych wątpliwosci, iż wszyscy w klubie zlekceważyli sobie przynajmniej II i III rundę w pucharach. To był wspominany przeze mnie błąd w sztuce klubu i winnych jest wielu a nie jeden czy jedni. Potwierdza to wiele faktów. Transfery rozłożono w ratach aż do 4 rundy. Trener i piłkarze szykowali formę pod 4 rundę i ewentualnie grupy w LM oraz udaną walkę o kolejne mistrzostwo. Klub stwierdził nawet, że Levadii nie ma co dalej podglądać, bo to nie ma sensu. Plany były dalekosiężne. Tylko że przestrzegałem także przysłowiem o indyku, który myślał o niedzieli a w sobotę mu łeb ucieli. Zabrakło szacunku do Wisły i jej rywali. Nawet kibice zbiorczo twierdzili o spacerku siedem do zera. Teraz żaś szuka się określonych winnych. Stąd piszę o konieczności zmiany sposobu i koordynacji pracy całego klubu ( pokorze i ogromnym rachunku sumienia wszystkich ). W pucharach inaczej niż w lidze, jest tylko jedna szansa w roku i trzeba się do niej przygotowywać odpowiednio wcześnie a nie na ostatnią chwilę. Nie mieści mi się w głowie aby po tylu wcześniejszych blamażach w pucharach Wisły i ich przykrych konsekwencjach dla klubu, możliwe było lekcewazenie sobie pucharów przez kogokolwiek i kiedykolwiek więcej. Myliłem się bardzo. Przystąpiliśmy do pucharów nieprzygotowani kompletnie. Do tego bez piłkarzy na niektórych pozycjach i praktycznie bez ławki rezerwowych. To Bednarz odpowiada, kiedy i kto wzmocni Wisłę w pucharach i to od niego najbardziej zależało, czy i kiedy, drużyna będzie mogła się do nich prawidłowo przygotować wraz z trenerem i nowymi piłkarzami. Transfery z klubu i do klubu zimą i latem, to było jego zadanie, na które otrzymał zgodę od szefostwa klubu i trudno uwierzyć, aby organ właścicielski detonował potem własną zgodę, jak sugerujesz ( słynne zielone światło ). RN WK i prezes klubu nie są tutaj bez winy napewno, przynajmniej tej samej, czyli zlekceważenia pucharów. Nie mniej jednak Bednarz jest szefem i fachurą sportowym klubu i dlatego myślę, że to jego lekceważące podejście do sprawy pucharów, najbardziej determinowało podejście innych. Nie zwalam winy wyłącznie na Bednarza, ale chyba od szefa sportowego Wisły, należy oczekiwać właściwszej postawy, choćby alarmującej, której to chyba Skorży brakowało także ( o transfery). Co nie znaczy, że innych można usprawiedliwiać. Podobno wszyscy w klubie to profesjonaliści pełną gębą
Ostatnio edytowane przez kot : 26.07.2009 o godz. 05:28.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Panowie -nie ma co sie oszukiwać
Po wspaniałej środzie nie bedzie wzmocnień |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Tak Bednarz nie miał kasy...dobre sobie 700 tyś euro na Jirsaka, 400 tyś na Łobodzińskiego, 200 tyś na Diaza, 450 tyś na Kirma, więc chyba kasa jednak jakaś jest i pewnie przez nieudolność Łysego i jego fachowe wyszukiwanie grajków na ostatnią chwilę sprawiło że jesteśmy tam gdzie jesteśmy. Zresztą na Nurkovicia kasa jakaś też była i na tego króla strzelców ligi węgierskiej też miała być ale z awansu pewnie. Tylko czemu tak późno te transfery
Ostatnio edytowane przez Mar85 : 26.07.2009 o godz. 09:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Nie pisze że klub nie daje kasy ale że łysy nie umie wykorzystać tych środków co ma. A że klub daje mało to inna sprawa. Patrzą jak najmniejszym kosztem grać i złomem wejść do LM.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
No niestety mam wrażenie że już po środzie napastnika nie kupią.Co do Małeckiego to zastanawiam się nad jednym - jakim cudem on nastrzelał tyle bramek w juniorach etc gdyż jak oddaje strzał to zawszę sie "napala" i wali bezsensowne armaty zamiast uderzyć lżej ale przynajmniej celnie...A co do Ćwielonga to już lepiej Leszczaka ogrywać już w pierwszej drużynie bo może się prędzej strzelać nauczy niż on...
![]()
|
|
|
|
Member
Od: 02.2006
Offline |
|
nie jestem przeciwnikiem Bednarza, zreszta oredwonikiem tez. nie wiadomot ak naprawde ile dostal fundoszy itd. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
a aby pilkarz byl wzmocnieniem dla Wisły musi byc na rynku warty 2-3 mln euro a kupiony przez Bednarza za 400-500 tys euro max ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Problem w tym, że nie wiemy kto odpowiada w klubie za nieprzeprowadzone transfery - Bednarz, Rada nadzorcza czy stan finansowy klubu (brak dofinansowania spółki przez Cupiała). Dlatego ciężko jednoznacznie ocenić kto jest winny.
Nie można jednak odjąć Bednarzowi zasług bo np. taki transfer Marcelo to majstersztyk. Jeszcze jedna rzecz - jak myślicie o czym rozmawiał Cupiał z prezesem Levadii - może o tym jak prowadzić klub z budżetem 0,7 mln euro rocznie? To trochę deprymujące... ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Mam takie pytanko, była kiedyś taka historia że menedżer został dyrektorem sportowym lub łączy te 2 funkcje naraz? Taki Peralta mógłby być dobrym dyrektorem, choć pewnie mielibysmy multum Brazylijczyków wtedy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
niech mi ktoś powie, że Bednarz jest słabym dyrektorem sportowym... ;/ Marcelo, Alvares, Singlar, Garguła wyliczylem same darmowe transfery, a gdzie gotówkowe... Kirm, Diaz... przy tak okrojonym budzecie na transfery gosc wyczynia cuda! Wara wiara od Bednarza!
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
tylko jak odejdzie Bednarz to mozna byc na 100% ze zadnych transferow do klubu już nie bedzie
chociaz ja watpie ze beda Ale zanim znajdziemy nowego to troche potrwa to. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Nie wierzę że tego lata będą jeszcze jakieś transfery. Raczej powinnismy się pogodzić ze stanem posiadania jaki mamy w ataku, i ewentualną stratą Brożka. To smutne, ale skoro tak głośno jest o tej wyrwie finansowej, a posada Bednarze wisi na włosku, to raczej nie ma szans by kadra została wzmocniona...
Ja się martwię bardziej by tych ubytków nie było za dużo... ![]()
Nie! Jeszcze trochę! Mamy czas! Bo widzicie
Do stracenia nikt z nas nie ma nic - i tyle! A więc krzyczmy! Krótką chwilę - całe życie! Nim znikniemy - głośno krzyczmy krótką chwilę! Kasperczak trzymaj się!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Nieprawda. Na przykład Frankowski przyszedł do Wisły za mniej niż 0,5 mln Euro. Podobnie Chinyama do Legii, czy za pierwszym razem do nas Kuźba. Teraz wedle różnych źródeł słyszymy, że za podobną kwotę mógł przyjść do Wisły król strzelców ligi Węgierskiej. Więc jak zwykle kompletnie nie masz racji.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|