The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2009, 14:52
Jeszcze trochę kwiatków o naszym wczorajszym przeciwniku

http://www.sport.pl/sport/1,65025,68...ajwiekszy.html

Cytuję:

...budżet Levadii to ledwie 700 tys. euro na sezon. Średni piłkarz mistrza Estonii zarabia 2 tys. euro miesięcznie, najlepszy maksimum 6 tys. Z 10 zespołów ligowych tylko połowa jest w pełni zawodowa. W sumie mamy tylko 132 profesjonalnych piłkarzy - opowiada estoński dziennikarz...

Ave
Wisła
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.07.2009, 14:54
mozdzierz napisał(a):Wyświetl post

Cytuję:

...budżet Levadii to ledwie 700 tys. euro na sezon. Średni piłkarz mistrza Estonii zarabia 2 tys. euro miesięcznie, najlepszy maksimum 6 tys. Z 10 zespołów ligowych tylko połowa jest w pełni zawodowa. W sumie mamy tylko 132 profesjonalnych piłkarzy - opowiada estoński dziennikarz...

ale tak nie można oceniac rywala, z zespołami z dawnego ZSRR zawsze trzeba sie liczyc bo już wielokrotnie eliminowały Polskie zespoły.
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 23.07.2009, 14:55
mozdzierz napisał(a):Wyświetl post

Cytuję:

to dobitnie pokazuje, że nasi piłkarze powinni popełnić zbiorowe samobójstwo, a nie wracać samolotem do Polski...

wstyd na cały świat..
lucekj
Banita

Od: 02.2003

Stary 23.07.2009, 14:55
Maćko napisał(a):Wyświetl post
Aniołku, Mariusza znam praktycznie odkąd mieszka w Krakowie, także jeśli mógłbym Cię prosić, skończ pier***ić głupoty.
Widziałeś go u kosmetyczki, na solarium czy może w kasynie? Nie widziałeś? To po cholerę się wymądrzasz?
To, że posiada pewne(oczywiście ograniczone) umiejętności, które zdaniem jednych są, a innych - nie są wystarczające na Wisłę to kwestia do dyskusji, jednak nie pozwolę Ci i Tobie podobnym na to, abyście zarzucali komuś coś, co absolutnie nie jest prawdą.
A o "kibicach" i ich gwizdach już kiedyś pisałem, stąd ten podpis. Pomyśl sobie, czy cwaniaczki wyskoczyłyby do Mariusza pojedynczo i patrząc mu w twarz mieliby odwagę powiedzieć to, co chcieli wyrazić przez gwizdy. Odpowiem Ci - nie.
Przemyśl to wszystko, najlepiej się prześpij.
Przemyśl to.
Mariusz nie jest czuperowcem moze? Skad wiesz ze nie widzialem go w miejscach o ktorych piszesz? Przeciez to nie papiez,

spoko masz swoje zdanie, ja mam swoje, nigdy nie dam do podpisu słowa obecnych piłkarzyn bo zaden z nich nie jest moim idolem i nie bedzie w szczegolnosci gosc z czuprem na glowie Mario P.i goscie z wytatuowanymi przedramionami.
Ostatnio edytowane przez lucekj : 23.07.2009 o godz. 15:12.
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 23.07.2009, 15:00
FlyingLotus napisał(a):Wyświetl post
Skorża ma tyle wspólnego z porażką Wisły co Wójcik, Boniek, Engel, Janas czy Beenhakker z porażkami kadry narodowej. Wszystko sprowadza się do tego, że nie ma kim grać i ciągle brakuje pieniędzy - na wszystko. Po prostu tak wygląda nasze małe, smutne, Polskie podwórko i już. Piłka nożna nie jest tutaj żadnym wyjątkiem jeżeli chodzi o regres.

Anglicy,Niemcy,Grecy,Portugalczycy,Czesi,Rumuni,Sz wedzi,Włosi,Holendrzy,Duńczycy,Turcy,Rosjanie,Hisz panie,Francuzi,Ukraińcy...potrafią, a Polacy nie. Może coś z naszą wodą jest nie tak?
skończcie pisać, że nie ma pieniędzy na wszystko...

budżet: 10 mln euro
budżet Leviadi: 700 tys euro

dalej uważasz, że nie mamy wystarczająco pieniędzy, żeby ogrywać takich ogórasów? po prostu.. olali przeciwnika.. gwiazdeczki.. niech lepiej idą sobie kolejne tatuaże zrobić, jacy to oni są religijni i kozaccy..
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.07.2009, 15:10
pysio napisał(a):Wyświetl post
skończcie pisać, że nie ma pieniędzy na wszystko...

budżet: 10 mln euro
budżet Leviadi: 700 tys euro

dalej uważasz, że nie mamy wystarczająco pieniędzy, żeby ogrywać takich ogórasów? po prostu.. olali przeciwnika.. gwiazdeczki.. niech lepiej idą sobie kolejne tatuaże zrobić, jacy to oni są religijni i kozaccy..
Ja widze ze ta porazka bardzo ci cieszy bo mozesz te swoje zale tu wypisywac.

Od kiedy graja budzety? to po co wogole grac zrobmy ranking klubowej kasy i na tej podstawie wybierajmy mistrza, zdobywce LM i LE po co grac?.

Tylko wes pod uwage ze Levadi byla w rytmie meczowy i to byl jedn z kilku czynnikow dla czego poleglismy.

Co ci przeszkadzaja ich tatuaze, kolczyki czy wlosy za swoje zrobili i po pracy Ciebie nikt w pracy nie pyta co w domu robisz, wiec wes wyluzuj bo sie zawiesisz z przegrzania.

Nie bronie naszych pilkarzy ale tez nie ma powodu zeby po nich jezdzic jak po burej suce i czepiac sie wszystkiego.
Jak zdobyli mistzra to byli cacy wychwalani podniebiosa, jak Brozka chcieli kupic za 3 mln euro to gdzie tam frajery jestesmy przynajmniej 5 jest wart a teraz co poniektorzy od patalachow go wyzywaja a teraz be, co z was za kibice? sukcesu chyba
,
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.07.2009, 15:11
Nie wiem coz zescie sie tak tych biednych pilkarzy uczepili

Jak oni mieli byc odpowiednio zmotywowani na Levadie, skoro przed meczem wiekszosc prasy i cale forum (z drobnymi wyjatkami ) przekonywalo, ze rozjechanie estonskich ogorkow bedzie formalnoscia. Malo tego, sztab szkoleniowy wpoil swoim podopiecznym dokladnie to samo
kosa.wroc
Banita

Od: 07.2009

Stary 23.07.2009, 15:17
http://www.uefa.com/competitions/ucl...report=rp.html
kotyrek
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 23.07.2009, 15:37
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Od kiedy graja budzety? to po co wogole grac zrobmy ranking klubowej kasy i na tej podstawie wybierajmy mistrza, zdobywce LM i LE po co grac?.

Tylko wes pod uwage ze Levadi byla w rytmie meczowy i to byl jedn z kilku czynnikow dla czego poleglismy.

Co ci przeszkadzaja ich tatuaze, kolczyki czy wlosy za swoje zrobili i po pracy Ciebie nikt w pracy nie pyta co w domu robisz, wiec wes wyluzuj bo sie zawiesisz z przegrzania.
Od kiedy grają budżety Jak wylosujemy Beitar czy inny Olimpiakos to wtedy budżety grają ale jak przegramy z Levadia to już nie....

Dla mnie Levadia mogła być w życiowej formie,mogła przylecieć do nas samolotem, mogła być w trybie meczowym, mogła być na dopingu, mogli korzystać z wróżki i bioenergoterapeuty a i tak naszym obowiązkiem było WYGRAC.

I co zaśpiewacie - nic się nie stało Czy może powiecie spróbujemy za rok (który to już raz)
Nie ma żadnego usprawiedliwienia.
tragez88
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 23.07.2009, 15:53
Ja bym bardzo chciał, żeby się wypowiedział obiektywnie ktoś, kto był wczoraj na stadionie. Chciałbym wiedzieć czy nasi zawodnicy dali z siebie wszystko czy przeszli obok meczu- wszyscy zapewne czujemy sie zawiedzeni wynikiem ale w Talinie świat się nie kończy!! Wszyscy którzy myslą inaczej sa równie przywiązani do Wisły co marne pismaki i warci okresleń duzo gorszych niż "sezonowcy" i "chorągiewki"!
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 23.07.2009, 15:59
Właśnie wróciłem do Krakowa.

Drodzy państwo,

Wiślacy, Wiślaczki, Moderatorzy, Banici i Pokemony,

Czuję w sobie niezwykle silną potrzebę uzewnętrznienia się i wylania na klawiaturę całej złości, która tkwi we mnie od wczoraj.

Gdy myślę o tym trudnym okresie, który nas czeka nachodzi mnie ta niezwykle głęboka myśl.

Drodzy państwo,

Wiślacy, Wiślaczki, Moderatorzy, Banici i Pokemony,

K U R W A M A Ć!
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 23.07.2009, 16:05
I niech to będzie kwintesencja tego całego tematu. Chyba teraz, ewentualnie jeszcze paru wypowiedziach osób, które były w Tallinie, temat należy zamknąć.
GJ1906
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2007

Stary 23.07.2009, 16:06
pysio napisał(a):Wyświetl post
to dobitnie pokazuje, że nasi piłkarze powinni popełnić zbiorowe samobójstwo, a nie wracać samolotem do Polski...

wstyd na cały świat..

Wystarczy ze ty je popełnisz i będzie w porządku, miałem cichą nadzieję iż zniknąłeś z tego forum jako że ostatnio nie widywałem twoich postów ale widzę że ta porażka dodała ci nowych motywacji do pisania głupot, najpierw podpis o postach, teraz o Skorży. Czy ty naprawdę jesteś taki głupi czy tylko głupka zgrywasz.

Stało się i tyle przegraliśmy, odpadliśmy to nie koniec świata, zdarza się najlepszym klubom, porażkę trzeba przyjąć z godnością z kimkolwiek byśmy nie przegrali. Ale lepiej jest ślęczeć cały dzień na forum i wypisywać jacy wszyscy w klubie są żałośni, grają jak patałachy, przegrali z ogórami, pewnie trzeba być trendy nie...? Ciekawe, pewnie gdybyśmy np. w IV fazie rozgrywek tej fazy ograli Olympiacos, pewnie pierwszy zająłbyś się lizaniem dupy trenerowi i zawodnikom bo wtedy właśnie to byłoby na czasie.

Gratuluje Ci
dawidex44
Banita

Od: 03.2009

Stary 23.07.2009, 16:13
http://wislaportal.pl/news.php?id=15781

Franz się wymądrza...jakby Wilna nie pamiętał.......
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 23.07.2009, 16:16
Powiem takL ja byłem na meczu. Obiektywnie? Biegali jak muchy w smole, niecelne długie podania Diaza, którego i tak szanuję za oddawane serce. Ćwielong jeżeli ma zdobyć bramkę, to tylko i wyłącznie jeżeli ma strzelić do pustej. Panowie Brożkowie grali przysłowiowy "piach". Oprócz paru dośrodkowań Małecki grał jak wyżej wymienieni. Poza tym niech mi ktoś wytłumaczy: JAK MOŻNA Z TYLU ROŻNYCH NIE STRZELIĆ BRAMKI !? Grali "trochę" lepiej niż w Sosnowcu ale co z tego? Od Pawełka już ja lepiej bronię. Dali z siebie wszystko? Jedna, jedyna żołta kartka Diaza. Tak naprawdę Tak naprawdę tylko 4 piłkarzy zagrało tak, jakbym tego od nich oczekiwał: Marcelo, Głowacki,Kirm , Diaz. Nie podawali, a jak już to rzadko co do Kirma, który musiał wyprowadzać indywidualne akcje. I tak WALECZNOŚCIĄ wywalczył kilka razy rzut wolny. Brakowało mi strzałów z dystansu Sobolewskiego. Jedna próba? Co to ma K***A być?
Powód: pomyliło mi się
Ostatnio edytowane przez WiślakMyślenice : 23.07.2009 o godz. 16:23.
dawidex44
Banita

Stary 23.07.2009, 16:24
CAŁY WROCŁAW SMIEJE SIE Z WISŁY !!!
WSTYD I HAŃBA TAKIE DRUŻYNY TRZEBA ZLIKWIDOWAĆ BO TYLKO POLSKĘ OŚMIESZAJĄ
Autor: WKS - [dodano: 2009-07-23 14:01:48 z adresu: chello087207152205.chello.pl] 143900
z wislaportal

Mam już dość tych 10 latków. Ten w dodatku podał się za fana Śląska. I mógłby się wypowiedzieć za siebie, bo nmie wierzę, że kibice Śląska jadą po Wiśle. To niemożliwe...
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 23.07.2009, 16:28
ŁAPY PRECZ OD SKORŻY!!!

Druzyna byla do tego rewanzu nastawion i ustawiona prawidlowo ! (tym czym Maciek mogl dysponowac na ta chwile). Przewazalismy caly czas, Levadia nie miala nic do powiedzenia, w drugiej polowie to chyba 2 razy wyszli ze swojego 30 metra a my akcja za akcją i... no wlasnie, nie wina Skorzy tych wszystkich słupków i poprzeczek, strzałów chybionych o centymetry. Czy gdybysmy odpadli z 20 poprzeczkami i slupkami to tez by Skorzy wina byla

Pech Pech to by był jakbysmy wygrali 3:0 i mieli te slupki i poprzeczki i potem mowili "kurcze, pech ze nie bylo wiecej" To bylo jakies kuwa fatum nieszczescia i armagedon do jasnej cholery. Czytając tekstową to sie oczom nie wierzylo co sie czyta (sledzilem na interi), a jakbym to widział to bym chyba zszedł na serce.

Skorza i tak zostanie, chyba że sam trzasnie drzwiami.
aadrian321
Member

Od: 12.2006

Stary 23.07.2009, 16:32
I dobrze teraz okazuje sie kto jest sezonowcem i kibicem sukcesu!!! Czy wygrywasz czy nie ja i tak kocham Cie...!!!
dawidex44
Banita

Stary 23.07.2009, 16:38
Zgadzam się z Tobą w 1906%. Mieliśmy pecha. Ale pismaki, sezonowcy i inne #@&$(&^#$ nie mogą tego pojąć. A powiedzenie, że to największy wstyd w historii polskeigo futbolu jest żałosne. Polonia po bardzo słabym meczu u siebie przegrał z czarnogórskim(ale nie mistrzem) i ledwo wygrała na wyjeździe ze zdobywcą pucharu...San Marino. Niech ktoś cos jeszcze powie złego na Wisłe!
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 23.07.2009, 16:42
Ja uważam że to piłkarze po prostu zlekceważyli przeciwnika, z myśleniem co nam może zrobić taka Levadia która gra w pół amatorskej lidze gdzie bodaj są 2 kluby zawodowe daleko się nie zajdzie, ale przecież to nie powinno się zdarzyć w tym składzie są zawodnicy którzy dobrze wiedzą że ŻADNEJ drużyny nie wolno lekceważyć ( Głowacki, Jop, Brożki, Cantoro) oni wiedzą jak smakuje porażka z niżej notowanym przeciwnikiem, oni najbardziej powinni pomóc drużynie w przejściu tego rywala. Ale niestety potwierdza się nasza mentalność 0 mobilizacji na teoretycznie słabszych rywali, i tu nie chodzi tylko o Wisłe ale także inne polskie kluby!!
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 23.07.2009, 16:42
Cytat:
ŁAPY PRECZ OD SKORŻY!!!

Druzyna byla do tego rewanzu nastawion i ustawiona prawidlowo ! (tym czym Maciek mogl dysponowac na ta chwile). Przewazalismy caly czas, Levadia nie miala nic do powiedzenia, w drugiej polowie to chyba 2 razy wyszli ze swojego 30 metra a my akcja za akcją i... no wlasnie, nie wina Skorzy tych wszystkich słupków i poprzeczek, strzałów chybionych o centymetry. Czy gdybysmy odpadli z 20 poprzeczkami i slupkami to tez by Skorzy wina byla

Pech Pech to by był jakbysmy wygrali 3:0 i mieli te slupki i poprzeczki i potem mowili "kurcze, pech ze nie bylo wiecej" To bylo jakies kuwa fatum nieszczescia i armagedon do jasnej cholery. Czytając tekstową to sie oczom nie wierzylo co sie czyta (sledzilem na interi), a jakbym to widział to bym chyba zszedł na serce.

Można by się popłakać ze śmiechu czytając te wypociny, gdyby nie to, że ten blamaż znowu stawia nasz klub na zakręcie. Gdyby każdy trener tak się tłumaczył jak to co napisałeś to puszczaliby to w kabaretach.
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 23.07.2009, 16:43
Tommiyacht, owszem do rewanżu drużyna była ustawiona najlepiej jak być mogła, ale była źle przygotowana fizycznie i mentalnie. Chodzi mi szczególnie o kondycję. Biegali jak muchy w smole. Skorża źle ustawił zespół na mecz w Sosnowcu. Co to za ustawienie 1-4-4-1-1? Jeszcze z wysuniętym Jirsakiem? Na mistrza Estonii takie ustawienie?

PS: Widzisz, mam wytrzymałą pikawę ale i tak po meczu ryczałem jak bóbr.....
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 23.07.2009, 16:44
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnosci/przepraszamy/

Jeśli chodzi o Arka to (z tego co przeczytałam), jemu ewentualnie można wybaczyć. Ale całej drużynie? Że niby się "piłkarze czują jak kibice" ?! nie wiem czy z tych słów się mam śmiac czy płakać... Oni tak na prawdę mają to gdzieś! Swoje dostaną, a to, że nie zagrają nigdy w Liverpoolu czy Barcelonie- to pewne było gdy w wieku nastu lat weekendami chodzili z kolegami nie na boisko, jak powszechnie wiadomo, lecz na imrezki i %.
Wybaczyć? Może za kilka[naście/dziesiąt/setek] dni się uda. Lecz zapomnieć - nigdy! Jak pisałam gdzieś wcześniej, tą kasę za lipiec i sierpień co im się z kontraktów należy, powinni oddać kibicom (SKWK), gdyż w tym czasie powinni raczyć nas emocjami w europejskich pucharach (początek lipca- mieli się przygotowywać, jak widać, coś poszło nie tak...).
Mam pytanie do kibiców, ktorzy byli w Talinie: czy te nasze piłkarzyny dały wam koszulki? (na zdjęciach widzialam, że tam kilku schodziło bez, ale może w gaciach je mieli?) Bo mogliby chociaż w ten sposób zrekompensować [przynajmniej części] 0,00001% tego wstydu itd...
Porażka w tym dwumeczu to jest owy ARMAGEDON.
Krakowska Wiślaczka!
gris
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 23.07.2009, 16:51
aadrian321 napisał(a):Wyświetl post
I dobrze teraz okazuje sie kto jest sezonowcem i kibicem sukcesu!!! Czy wygrywasz czy nie ja i tak kocham Cie...!!!
Jakbyś się dowiedział, że Cię żona zdradziła to byś jej zaśpiewał : Czy mnie zdradzasz czy nie ja i tak kocham Cię? Nawet jeśli, to byś i tak potrzebował trochę czasu. Każdy chyba po wczorajszym meczu może się wkurzyć, to chyba normalne.
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 23.07.2009, 16:53
Cytat:
Mam pytanie do kibiców, ktorzy byli w Talinie: czy te nasze piłkarzyny dały wam koszulki?
Osobiście nie widziałem, ale mój przyszły wujek z którym byłem na meczu dostał koszulke. Ja kupiłem we "Wiślackim Świecie" meczówkę. Były na (dosłowne) otarcie łez.....
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 23.07.2009, 16:56
ale ja pisze o wczorajszym meczu.

Gwiazdzisty, trzeba odroznic to jak sie tlumaczy trener, od tego jak to naprawde wygladalo. Bo Ty rozumiem powiesz że estonczycy bylli lepsi i wygrali zasluzenie ? Czy moze nasi byli zle przygotowani fizycznie i mentalnie dlatego Levadia oddychala rekawami po 1 polowie i potem nie mogla ze swojej wyjsc
metalww
Junior Member

Od: 01.2006

Stary 23.07.2009, 17:04
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
ale ja pisze o wczorajszym meczu.

Gwiazdzisty, trzeba odroznic to jak sie tlumaczy trener, od tego jak to naprawde wygladalo. Bo Ty rozumiem powiesz że estonczycy bylli lepsi i wygrali zasluzenie ? Czy moze nasi byli zle przygotowani fizycznie i mentalnie dlatego Levadia oddychala rekawami po 1 polowie i potem nie mogla ze swojej wyjsc
Lepsi może nie byli, ale jedną bramkę więcej nam strzelili. Nie ma się zresztą co rozwodzić nad tym, kto był lepszy (tym nawet podobno szczęście sprzyja, a nam wyraźnie nie sprzyjało), bo boisko to zweryfikowało.

A mentalnie chyba źle byli przygotowani, bo wystarczyłoby odrobinę pazerności i bramka by wpadła.
saklak1906
Senior Member

Stary 23.07.2009, 17:15
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
ŁAPY PRECZ OD SKORŻY!!!

Bardzo dobrze napisane, ale i tak trzeba im celowniki nastawic ale tu trzeba zapierda..nia na pelnych obrotach w kazdym treningu.

Bo zeby z takiej ilosci sytuacji nic nie wykozystac to sie w glowie nie miesci
,
saklak1906
Senior Member

Stary 23.07.2009, 17:18
gris napisał(a):Wyświetl post
Jakbyś się dowiedział, że Cię żona zdradziła to byś jej zaśpiewał : Czy mnie zdradzasz czy nie ja i tak kocham Cię? Nawet jeśli, to byś i tak potrzebował trochę czasu. Każdy chyba po wczorajszym meczu może się wkurzyć, to chyba normalne.

Nic sie nie stalo, kochanie nic sie nie stalo
Normalnie tekst roku
,
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 23.07.2009, 17:21
Popatrzcie sobie na zdjęcia z treningów Wisły przed meczami z lewatywą. Co to K***A za podbijania pilki sposobem dolnym? Za przeproszeniem do jakiej LM chciał się dostać Skorża?! Siatkarskiej !? To niech idzie sobie trenować Skrę Bełchatów a nie Wisłę. Kolejny trening. Granie w rugby. Piłkarze chyba pomylili strony Błoń. To jest Reymonta 22 i Wisła, a nie Juvenia Kraków !!! Zamiast tego ćwiczyć strzały z dystansu, dośrodkowania, pojedynki 1 na 1 i stałe fragmenty gry, co jak widać po ostatnim meczu w ogóle nie idzie naszej drużynie......

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów