The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2009, 12:06
cassius31krakow napisał(a):Wyświetl post
Popatrz jakich Wisła ma sponsorów i partnerów. Kasę mamy tylko od bookmacherów i deweloperów-przekrętasów, choć słyszałem plotki, że przekrętasy mają kryzys i nie płacą). Pozostali sponsorzy to zapewne bartery:
Umbro gratisowe stroje
Gerling daje polisy
Bytom garniturki dla kadry
Gatorade - napoje na kaca
itd. itp.

Popatrzmy na reklamy wokół boiska. Po pierwsze brak elektronicznych banerów - dyskwalifikujący u wielu potencjalnych partnerów. A jakie reklamy możemy zobaczyć na dykcie?: Beton towarowy, Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej (też pewnie barter - klub nie musi opłacać CO), jakaś woda mineralna ze zwykłego kranu itp.

A ja się pytam co robi dział marketingu, że nie ma reklam żadnej z firm branży:
motoryzacyjnej,
elektroniki użytkowej,
elektrotechnicznej (np. elektronarzędzia),
kosmetycznej (np NIVEA FOR MAN jest obecna na wielu stadionach Europy)
browarów, poważnych banków a nie banków do minet (wiem, że Ekstraklasa S.A. chce pozyskać sponsora z tej branży, ale ch...j mnie to obchodzi - klub powinien powalczyć o takich sponsorów),
producentów napojów (coca, pepsi),
telekomunikacyjnej,
reklamy sieci handlowych.

Tu jest pole do popisu i zarobienia sporo grosza dla naszego klubu. Niestety do tej pory zarządowi dobrze wychodziło tworzenie stanowisk: manager ds. marketingu, dyrektor ds sprzedaży biletów itp. Do klubu przyssała się cała masa pijawek, która poza własnym odżywianiem się nie potrafi nic innego.

A już szczytem nieudolności zarządu naszego klubu jest fakt, że cały sezon gramy poza Krakowem!
Działając w taki sposób pozbawiamy się znaczących wpływów, wydajemy masę kasy i nie dziwota, że nie można zrównoważyć budżetu.

Kolejna sprawa - budowa stadionu. Dlaczego nie można dokonywać już rezerwacji przestrzeni komercyjnej na stadionie? Ja szukam nowej siedziby dla mojej firmy i chętnie wynajmę biuro na stadionie Wisły. Chętnie dokonałbym wpłaty rezerwacyjnej. Myślę, że w czerwcu po zdobyciu mistrzostwa wiele bogatych przedsiębiorców skusiłoby się abyy dokonać rezerwacji loży na stadionie. Ciekawe ile osób dzisiaj dokonałoby takiej rezerwacji?

Aż prosi się aby wprowadzić system internetowego rezerwowania/zakupu biletów. Ale po co? Pijawki wokół klubu lepiej żyły ze sprzedaży na lewo biletów na szlagierowe mecze. A kibiców szlag trafiał w kilkugodzinnych kolejkach.

Dobrze napisane niekompetencja marketingu Wisly jest po prostu razaca, ale pisanie tego na forum nie zmieni nic do poki o tym nie bedzie wiedzial Cupial.
A ze Wisla go interesuje tylko kiedy gra a na glowie ma problemy w TF to sie nie wtraca w dzialalnosc.
A te problemy powinny byc zalatwione juz kilka lat temu.

Jedynym sposobem na zmiane jest spianie tych problemow i wreczenie Cupialowi do reki. Nie przez Prezesa, sekretarke osobiscie zeby gdzies po drodze nie zginelo a tak to dalej pseudo doradcy beda mieszac tak jak by im nie zalezalo na rozwoju tego klubu.

Teraz jestem ciekawy odnosnie transferow z klubu jaki i do klubu. Z klubu na pewno tylko pytanie kto i kto w zamian, bo jezeli oslabimy sie jeszcze bardziej to nie widze naszej przyszlosci najlepiej
Ostatnio edytowane przez saklak1906 : 23.07.2009 o godz. 12:11.
,
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.07.2009, 12:13
MaG, cassius,

Mądre rzeczy piszecie, tyle że:
Na tyle, na ile się orientuję, to kwestia relacji Śląska z Solorzem wcale nie jest taka różowa, jak to jest ogólnie pokazywane. Diabeł tkwi w szczegółach umowy ale tej nie znam, podobnie chyba jak Wy.
Co do zagospodarowania powierzchni stadionowej - stadion buduje sobie Miasto Kraków. Nie wiadomo dokładnie jak wygląda kwestia możliwości dysponowania przyszłą powierzchnią użytkową - póki co pewnie leży to w gestii Miasta a nie Wisły. A patrząc na to, jak załatwianych jest tam wiele spraw to można przyjąć, że urzędasy mają jeszcze sporo czasu, żeby o tym myśleć.
Co do potencjalnych sponsorów, to oczywiście nie jestem kompetentny żeby oceniać klubowy dział marketingu ale jak popatrzeć na czołowe, krajowe drużyny piłkarskie czy siatkarskie (sport najbardziej promowany w TV) to tych firm z branży bankowej, kosmetycznej, sieci handlowych ani pepsi z colą nie widać.
Może po prostu nie są zainteresowane reklamą w sport?
Poza tym znalezienie jakiegokolwiek większego sponsora w sytuacji, gdy przez rok nie ma Wisły w Krakowie jest chyba naprawdę niełatwe.

Ps. Przepraszam za OT.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Ejdzbiol
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 23.07.2009, 12:23
Głowacki na głównej stronie przeprosił. Dla niektórych może nie ma to znaczenia ale dla mnie ma!
Odpowiedz cytując
Alov
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.07.2009, 13:05
Piszecie tutaj o sponsorach ale od ilus tam lat nasz stadion to nieustajaca budowa (czyli dla sponsora nie za aktrakcyjne jest budowanie wizerunku w oparciu o wertepy), brakuje nam pilkarzy medialnych grajacych na wysokim poziomie (kiedys firmy chcialy krecic rklamy z naszymi graczami a teraz z kim - albo sa sredni na boisku albo zupelnie nie medialni), Wisła przestała byc hegemonem o którym się pisze non stop (jak juz to pisze sie bardziej w kontekscie negatywnym, bo to ze wygrywa mistrza jest dla prasy nudne) - teraz na topie jest Lech, za chwilę będzie Śląsk itp. Poza tym dla mnie nie wazne czy na bandzie jest Masarnia kogos tam czy coca -cola a wazne kto ile dal kasy dla klubu za ta bande.

A co do polityki to ja bym sprzedał obu Brożków, Pawełka, Jirsaka, Boguskiego, Ćwieląga,Łobodzinskiego,
zakończył współpracę z Cantoro a za kase zbudował porządne obiekty treningowe i szkółkę + siec scautingu zeby w końcu pojawili sie jacys wychowankowie, do tego zatrudnił jakiegos brazylijczyka który by se siedział na plażyw Brazylii i łowił perełki sredniej klasy (jak Marcelo), a za reszte kasy kupił jakis srednich, ambitnych zastępców tych sprzedanych zawodników.

A od działu marketingu wymagałbym przygotowania porządnego planu marketingowego na następne 5 lat.
Odpowiedz cytując
lord damien
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 23.07.2009, 13:51
A według mnie żadna rewolucja nie naprawi skutków wczorajszego meczu. Trzeba iść do przodu i uczyć się na błędach a nie rozprzedawać piłkarzy. Teraz musimy się skupić na mistrzostwie, apotem jak się uda to o Lidze Mistrzów.
Wisła górą,
Wisła pany,
jestem w sobie zakochany
Odpowiedz cytując
Selene
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 23.07.2009, 14:21
moim zdaniem i mam nadzieję że Cupiał pójdzie po rozum i wyrzuci Pawełka i Łobodzińskiego. Za kasę z nich kupić Gikiewicza. Moze jacyś Ruscy się na nich by skusili, kto to wie.
Odpowiedz cytując
kieu
Member

Od: 07.2009

Stary 23.07.2009, 14:23
Selene napisał(a):Wyświetl post
moim zdaniem i mam nadzieję że Cupiał pójdzie po rozum i wyrzuci Pawełka i Łobodzińskiego. Za kasę z nich kupić Gikiewicza.
Nie wiedziałem, że Gikiewicz kosztuje aż tak dużo pieniędzy.
A poza tym czy on jest faktycznie aż tak dobry?
Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Odpowiedz cytując
kosa.wroc
Banita

Stary 23.07.2009, 14:39
MaG* napisał(a):Wyświetl post
Wszystko już wiadomo z wypowiedzi Wilczka : W KLUBIE NIE BYŁO KASY!!

Co teraz? boje się nawet pomyśleć.Jeżeli Cupiał odpuści to jesteśmy w tym sezonie w dupie.
Mam jednak nadzieję ,że zaciśnie zęby i znajdzie się kasa na zawodników.
Mimo wczorajszej kompromitacji trzeba myśleć dalej o naszej drużynie i widac jak na dłoni, że transfery chybione, albo niewystarczające... Panie Cupiał, nadal budujmy drużynę, żyję się dalej, my gramy dalej, kibice wierzą nadal bez ustanku !!!!

MaG* napisał(a):Wyświetl post

Potrzebujemy przynajmniej jednego klasowego napastnika ,który potrafi strzelać.Solidnego bramkarza.
Dla mnie idealni byliby Jurgen Macho i Marek Saganowski !! Ponoć obaj są zainteresowani grą w Krakowie, nawet mimo obecnej sytuacji.
Odpowiedz cytując
rozan
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 23.07.2009, 14:50
W klubie nie ma już Vargi (rozwiązana umowa) ciekawe czy efekt wczorajszego meczu i cięć w budżecie czy wcześniej zaplanowany ruch.
Odpowiedz cytując
kosa.wroc
Banita

Stary 23.07.2009, 14:53
rozan napisał(a):Wyświetl post
W klubie nie ma już Vargi (rozwiązana umowa) ciekawe czy efekt wczorajszego meczu i cięć w budżecie czy wcześniej zaplanowany ruch.
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ga_rozwiazana/

sie zaczyna .. ze strachem otwieram oficjalną.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 23.07.2009, 14:54
I dobrze.. ale jest jakieś oficjalne info na ten temat?
Edit: ok już mam
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 23.07.2009, 14:55
Juz wczoraj rako byly informacej ze go juz w Wisle nie ma i ze podobno podpisal dwu letni kontrakt z Arad.
,
Odpowiedz cytując
Pawel.Busko
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.07.2009, 15:00
Szkoda, ze nic za niego nie dostaniemy, ale przynajmniej kontrakt o jeden mniej. Jeszcze tylko kontrakt Cantoro by pasowało rozwiązać.

Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Stary 23.07.2009, 15:06
No i super! jednego mniej.
Jeszcze sprzedać takich kopaczy jak Cantoro, Diaz, Jirsak, Pawełek, Brożek, Ćwielong i budować nową drużynę na młodych którym się coś chce i mają jakieś umiejętności
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 23.07.2009 o godz. 15:37.
Odpowiedz cytując
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 23.07.2009, 15:07
Renegocjować kontrakty z zawodnikami, a jak się któryś nie zgodzi to do ME. Klub zaoszczędzi, a piłkarze postąpią honorowo... Ktoś w ogóle wierzy w takie rozwiązanie?
Odpowiedz cytując
Pansław
Junior Member

Od: 05.2009

Stary 23.07.2009, 15:07
Kontrakt Cantoro ma się sam rozwiązać w grudniu. Nie ma co sobie zawracać już głowy Mauro. Tylko ta runda i bye-bye.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 23.07.2009, 15:18
Hives4 napisał(a):Wyświetl post
Renegocjować kontrakty z zawodnikami, a jak się któryś nie zgodzi to do ME. Klub zaoszczędzi, a piłkarze postąpią honorowo... Ktoś w ogóle wierzy w takie rozwiązanie?
Jak sie im placi premie za wystepy, mistrzostwo to powinni miec zapis w kontraktach na taka ewentualnosc.

Wszystko zalezy jak sa umowy zapisane ale raczej nie wiele mozna, tylko mloda ekstraklasa ale to sa wysokie koszty bo i tak trzeba im sporo placic a i znalesc kogos w ich miejsce ale moze jak w przypadku Niedzielana wymusic odejscie(zreszcze ciekaw jestem czy juz jest po)
,
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.07.2009, 15:26
Ejdzbiol napisał(a):Wyświetl post
Głowacki na głównej stronie przeprosił. Dla niektórych może nie ma to znaczenia ale dla mnie ma!
Jeśli w Sobotę też będą przepraszać to również będzie miało dla ciebie znaczenie? Nie ma innej możliwości ja dać grać młodzieży, ale z rozwagą. Nie można się pozbywać wszystkich doświadczonych, ale ograniczyć liczbę ich występów. Co nam szkodzi wystawić Cebanu w sobotnim meczu skoro Pawełek już do niczego się nie nadaje[a przynajmniej nie z tym trenerem bramkarzy]
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.07.2009, 15:39
Teraz aby załatać lukę w budżecie trzeba będzie sprzedać Brożka, może też Marcelo.

To powinno pokryć straty i dać klubowi możliwość zakontraktowania w miejsce Brożka jakiegoś napastnika, bo z samym Cwielągiem na szpicy, jako jedynym napastnikiem wspieranym przez Boguskiego i Małeckiego to nawet pucharów w przyszłym sezonie raczej nie będzie.

Gdyby wcześniej wkalkulowano ich sprzedaż w tym sezonie i sprowadzono dodatkowego napastnika do gry, zapewne w ogóle nie byłoby tej rozmowy, ani dramatu z Estrończykami. Niestety u nas postępuje sie nieracjonalnie. Dziś warto sie zastanowić, czy naprawdę nie warto było dać Zurawskiemu lepszej propozycji kontraktoweej? Wydalibyśmy więcej o 300-400 tys Euro, ale i z nim w składzie z pewnością nie straiclibyśmy tych 2-3 mln Euro...

Pilną potrzebą jest także zmiana na bramce - Pawełek pod ręką Kazimierskiego gra co sezon gorzej, powoli sięga już dna.

Za rok będzie nowy stadion, nowe rozdanie w LM, pucharach. Ciągle warto o nią walczyć. Tyle, że Wisła, nie chcąc sie kompromitować i dalej równać w dół, musi być do nich niestety znacznie lepiej przygotowana kadrowo i mentalnie.

Obecnie mamy za słabych piłkarzy w składzie na sprostanie temu wyzwaniu.
Ostatnio edytowane przez Markus : 23.07.2009 o godz. 15:44.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 23.07.2009, 15:58
http://sport.onet.pl/0,1248711,2013646,wiadomosc.html

Co o tym sądzicie? Jaka ma być ta "nowa Wisła" ?
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 23.07.2009, 16:02
Nowa Wisła? Jak ja sobie to wyobrażam?
Bez Brożków, Pawełka, Ćwielonga, Jirsaka, Diaza, Cantoro i jeszcze kilku.
Z trenerem, który teraz jest.
Z innym człowiekiem od skautingu.
Z innym człowiekiem jako prezesem.
Konkretnych kandydatów nie podam, bo sam nie wiem kogo można dać za Bednarza, czy Wilczka.
Na pewno należy pozbyć się i Kazimierskiego i Janasa. To dwa wielkie skarania.
Co będzie to będzie. Mnie już w tym lichym kraju nic nie zdziwi.
Pewne jest jedno - Cupiał, jeśli faktycznie chce "nowej Wisły", ale takiej która w końcu odrobi długi, która zaistnieje w Europie, to niestety ale musi wydać więcej niż kilka milionów Euro.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.07.2009, 16:14
Vargi w klubie nie ma już przynajmniej od początku tygodnia. Jak nie wcześniej. Zresztą... on i tak tu nie chciał grać, a my.. cóż w chwili obecnej na środek pomocy są: Diaz, Sobol, Cantoro, Jirsak, Mączyński, jest kontuzjowany Garguła.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Ogin
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 23.07.2009, 16:16
a co do Vargi to u nas mial kontuzje pojechal do UTA Arad i cudownie ozdrowial gdzies to wyczytalem nie pamietam juz dokladnie gdzie
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 23.07.2009, 16:18
Cytat:
Co o tym sądzicie? Jaka ma być ta "nowa Wisła" ?
Ja bym sobie życzył: z trenerem, który potrafi ją przygotować na pierwszy mecz (oby pucharowy). Tzn. będzie umiał się posługiwać kalendarzem i dzięki temu bedzie wiedział jak i kiedy dobrać odpowiednie treningi, aby w dniu meczu zespół nie prezentował się tak jak w Sosnowcu i Tallinie.
Odpowiedz cytując
swój chłop
Member

Od: 08.2004

Stary 23.07.2009, 16:23
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Ja bym sobie życzył: z trenerem, który potrafi ją przygotować na pierwszy mecz (oby pucharowy). Tzn. będzie umiał się posługiwać kalendarzem i dzięki temu bedzie wiedział jak i kiedy dobrać odpowiednie treningi, aby w dniu meczu zespół nie prezentował się tak jak w Sosnowcu i Tallinie.

Ufff, to pewnie nie byłby to Smuda, bo owszem Amica ładnie zagrała z Udinese (choc i tak odpadła), ale przynajmniej potem nie bruździła nam w zdobyciu mistrzostwa...
WISŁA ZAWSZE PANY
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 23.07.2009, 16:26
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post

Pewne jest jedno - Cupiał, jeśli faktycznie chce "nowej Wisły", ale takiej która w końcu odrobi długi, która zaistnieje w Europie, to niestety ale musi wydać więcej niż kilka milionów Euro.
Trudno się nie zgodzić przede wszystkim lepszy skauting, nie potrzeba nam gościa który wynajduje same wynalazki typu Beto i któryś tam z kolei bramkarz. I tak zresztą nie zakontraktowali żadnego. Myślę że nie mamy być klubem który przygarnie każdego wracjącego z zagranicy zawodnika w wieku emerytalnym.

Zmiana polityki transferowej to podstawa, jeżeli Cupiał marzy o stworzeniu Nowej Wisły to tak jak pisze poprzednik musi wydać dużo pieniędzy, i dać trenerowi czas na budowę nowej drużyny, a nie 1 sezon i jak się nie uda to do widzenia.
Rozwiązać kontrakt z Cantoro może sprzedać Łobodzińskiego może innych zawodników ale zacznijmy coś zmieniać bo daleko tak nie zajedziemy a anielska cierpliwość Cupiała kiedyś się skończy...
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 23.07.2009, 16:29
Cytat:
Ufff, to pewnie nie byłby to Smuda, bo owszem Amica ładnie zagrała z Udinese (choc i tak odpadła), ale przynajmniej potem nie bruździła nam w zdobyciu mistrzostwa...
Nie jestem miłośnikiem Smudy, ale jego dokonania pucharowe w porównaniu do dokonań Skorży są jednoznaczne. Narazie to Pan Maciej zapisze się w naszej wiślackiej historii jako twórca największek kompromitacji pucharowej.
Odpowiedz cytując
maciekwisla
Member

Od: 07.2005

Stary 23.07.2009, 16:32
Nie zapominasz, że 2 razy z rzędu zdobył MP?
TYLKO WISŁA!
Semper Fidelis!
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Stary 23.07.2009, 16:33
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Nowa Wisła? Jak ja sobie to wyobrażam?
Bez Brożków, Pawełka, Ćwielonga, Jirsaka, Diaza, Cantoro i jeszcze kilku.
I bez Łobodzińskiego, a trenera bym zmienił na kogoś pokroju Dana. Nie podobają sie treningi? To WYPIE*DALAĆ, nie po to zarabiają krocie żeby zrobić kilka przysiadów na treningu. z resztą się zgadzam
tu są potrzebne ostre reformy i zmiany bo inaczej nic nie osiągniemy

Edit:
Czy to czasem nie Putin wyj*bał i zmienił ten cały ruski odpowiednik naszego PZPN + kadre trenerów? Bo doszli do półfinału ostatnio na euro2008 i coś takiego mi się o uszy obiło
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 23.07.2009 o godz. 16:39.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 23.07.2009, 16:36
Cytat:
Nie zapominasz, że 2 razy z rzędu zdobył MP?
Rozmawiamy o pucharach ! i tym co się stało wczoraj czyli katarstofie, chyba, ze jesteś zwolennikiem "Nic się nie stało, Wisełko nic się nie stało" ?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów