The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ZNAMEK
Member

Od: 09.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2009, 18:25
17 lipca odbędzie się losowanie kolejnej III rundy el. CL. Drużyny poniżej to wybrany zestaw par II rundy i zarazem drużyny, które nie będą rozstawione w III rundzie kwalifikacji. Oznacza to że jest to 20 -tka potencjalnych rywali Wisły z których dziesięciu zwycięzców par będzie dolosowywanych do rozstawionej Wisły( oczywiście jeśli Wisła przejdzie II rudne- w co chyba nikt nie wątpi na tym forum)

1. SK Tirana Alb - Stabæk IF Nor
2. Georgia Tbilisi Geo - NK Maribor Slo
3. EB Streymur Far - APOEL Nicosia Cyp
4. DVSC Debrecen Hun - Kalmar FF Swe
5. FH Hafnarfjardar Isl - FK Aktobe Kaz
6. FK Ventspils Lat F91 - Dudelange Lux
7. Ekranas Panevezys Lit - FK Baku Azb
8. FC Salzburg Aut - Bohemians Dublin Irl
9. Zrinjski Mostar Bos - bSlovan Bratislava Svk
10. Inter Turku Fin - Sheriff Tiraspol Mol

potencjalnie (moim zdaniem) większy problem Wisła mogła by mieć ze zwycięzcą pary nr 3 ( jeśli to będzie APOEL), ze zwycięzcą pary nr 4, ze zwycięzcą pary nr 8 (jeśli to będzie Salzburg) i chyba... z nikim więcej. Więc szanse na wylosowanie drużyny która może nam narobić problemów oceniam na max 30%. Dodając do tego jeszcze jakieś niespodzianki w ww. parach może to wyglądać jeszcze przyjemniej.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 14.07.2009, 19:23
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Czemu zamieniłeś słowo: "pod warunkiem" z "jeśli". Podtrzymuje swoje zdanie, że pierwsza sentencja jest nie prawdziwa. Wytłumaczę Ci ,,możliwe pod warunkiem" równoważne jest z "nie możliwe jeśli warunek nie będzie spełniony". Co już widać, że jest nieprawdą. Nadal masz wątpliwości ?

Po za tym kolego już wiadomo, że odpadną dwie drużyny z wyższym współczynnikiem w 3 rundzie el LM z drabinki niemistrzowskiej i nadal Lech jakoś ma szanse
Szkoda mi czasu na dyskusje o różnicy słów "jeśli" i "pod warunkiem". To po pierwsze.
Po drugie, skąd wiadomo, że odpadną dwie drużyny z wyższym współczynnikiem?

Badyl1999 napisał(a):Wyświetl post
Nie zgadzam się z tą opinią, ponieważ Polska nie musi żadnego punktu zdobyć wiecej niż Słowacja
Jeśli Na koniec tegorocznego rankingu Polska chce być przed Słowacją to musi się ostro napocić by wyprzedzić Słowację.
Ja piszę o tegorocznym rankingu Ty o przyszłorocznym.

Analiza rankingu od miejsca 22 nie ma sensu ponieważ po zmianach w rankingu miejscem które daje nam korzyści w postaci 5 drużyn w EP jest pozycja 15
I do tego powinniśmy sie odnosić!!

Pozdrawiam
Wiecie co. Najpierw Goral wyjechał dziś o pisaniu prawdy. Teraz kolejny mędrca się pojawił i pisze co ma a co nie ma sensu albo jakich założeń powinienem się trzymać.
W moich analizach będę się trzymał moich założeń takich jakie uznam za celowe.
Ty Badylku jak uważasz, że do analiz powinno się przyjąc inne założenia to po prostu napisz coś a nie mów mi co i jak ja mam pisać.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 14.07.2009 o godz. 19:54.
pepemasta
Member

Od: 10.2008

Stary 14.07.2009, 19:47
100% poparcia dla Witka
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.07.2009, 20:25
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Szkoda mi czasu na dyskusje o różnicy słów "jeśli" i "pod warunkiem". To po pierwsze.
Po drugie, skąd wiadomo, że odpadną dwie drużyny z wyższym współczynnikiem?
To ty zacząłeś dyskutować wytykając mi, że lekką ręką zwracam Ci błąd, zamiast przyznać się do błędu. Błędy każdemu się zdarzają.
Wiadomo stąd, że dwie nie rozstawione drużyny w 3 rundzie el LM w drabince niemistrzowskiej czyli Sparta Praga i Twente mają wyższy współczynnik od Lecha.

Wiecie co. Najpierw Goral wyjechał dziś o pisaniu prawdy. Teraz kolejny mędrca się pojawił i pisze co ma a co nie ma sensu albo jakich założeń powinienem się trzymać.
Przepraszam ale co mamy wiedzieć, czy już nie można napisać, że coś jest nie prawdą. Szanse Lecha na rozstawienie są i są dość duże.
Badyl1999
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 14.07.2009, 20:39
Ale dzisiaj napadli na WitKa Żeby sie chłop nie zamknął w sobie

Nie jestem mędrcą tylko jednym z wielu których interesuje to forum i nie ma się co oburzać , wciekać , denerwoać i tak dalej bo się tutaj nikogo nie obraża , a forum to jest miejsce wymiany poglądów i dobrego relaksu więc wyluzuj.

Ty masz swoją niekwestjonowana pozycje w tym forum, i wykonujesz kupe dobrej roboty

Ja piszę o tegorocznym rankingu Ty o przyszłorocznym.

Ty Badylku jak uważasz, że do analiz powinno się przyjąc inne założenia to po prostu napisz coś a nie mów mi co i jak ja mam pisać.
Ja nie pisze Ci jak masz to robić,tylko zgłaszam pewne sugestie, jeżeli niechcesz odnosić sie do rankingu przyszłorocznego, no to już wiem że nie

to zatem ja zrobie po II rundzie kolejną tabelke z uwzględnieniem RK 2011 napewno kogoś zaciekawi

Uszy do góry Jutro gra WISŁA!!!
WislakP
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.07.2009, 21:11
O rozstawieniu lub jego braku, w przypadku Lecha zadecydują nie tylko eliminacje LM, losowanie IV rundy będzie przecież po zakończeniu III, a zatem jeśli ktoś mocny sensacyjnie odpadnie w III rundzie LE to Lech na tym zyska bo sprawca sensacji nie przejmie współczynnika "swej ofiary".
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 15.07.2009, 01:33
W czwartej rundzie kwalifikującej do Ligi Europejskiej weźmie udział 76 zespołów – 38 rozstawionych i 38 nierozstawionych w tym:
17 zdobywców Pucharów z krajów, które w rankingu krajowym zajmują miejsca 1-17
9 klubów, którym prawo startu w tej rundzie przysługiwać będzie ze względu na ich miejsce w rozgrywkach w krajach, które w rankingu krajowym zajmują miejsca 1-9
35 zespołów, które wygrają dwumecz w trzeciej rundzie kwalifikującej do Ligi Europejskiej
10 zespołów – mistrzów , które odpadły z rozgrywek Ligi Mistrzów
5 zespołów, które odpadły z rozgrywek Ligi Mistrzów

W związku z powyższym jeśli w drugiej i trzeciej rundzie kwalifikującej do Ligi Europejskiej zawsze w dwumeczu lepszy będzie zespół rozstawiony to do czwartej rundy awans wywalczą lub prawo gry przysługujące ze względu na zajęte miejsce w silnej lidze mięć będą następujące kluby:

Dodatkowo w tej rundzie grać będzie 10 mistrzów – klubów, które odpadną z eliminacji Ligi Mistrzów w III rundzie Mistrzowskiej. Owa dziesiątka wyłoni się z dwumeczów losowanych spośród poniższych klubów

Dodatkowo w tej rundzie grać będzie 5 klubów, które odpadną z eliminacji Ligi Mistrzów w III rundzie Niemistrzowskiej. Owa piątka wyłoni się z dwumeczów losowanych spośród poniższych klubów

Jeśli uporządkujemy kluby wg jego pozycji w rankingu klubowym i zestawienie to tworzyć będą:
Zespoły które awansowały do IV rundy kwalifikującej do LE jako rozstawione w III rundzie kwalifikującej do LE zgodnie z zasadą rozstawiony wygrywa – nierozstawiony przegrywa oraz kluby, którym przysługuje prawo gry ze względu na zajęte miejsce w silnej lidze. Kluby te w zestawieniu posiadają nazwy na białym tle
Klubu nierozstawione w III rundzie niemistrzowskiej LM – nazwy klubów na szarym tle
Klubu nierozstawione w III rundzie mistrzowskiej LM - nazwy klubów na żółtym tle

Jak widać Lech jest ostatnim rozstawionym zespołem. Jeśli więc w III rundzie kwalifikującej do Ligi Mistrzów choćby jeden klub , który ma wyższy współczynnik niż Lech zostanie wyeliminowany przez klub o współczynniku niższym niż Lech to Lech to rozstawienie straci.
Oczywiście kołem ratunkowym dla Lecha będzie odpadnięcie z rozgrywek o Ligę Mistrzów lub Ligę Europejską jakiegokolwiek klubu o współczynniku wyższym niż Lech.
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 15.07.2009, 06:50
Doprawdy ciekawe, Lech zajmuje ostatnie miejsce wśród rozstawionych wyprzedzając kolejną drużynę o 0,001 punktu. Czyli słuszna uwaga - bez wygranej Wisły z Barceloną czy remisu z Tottenhamem poznaniacy byliby 'unseeded'...

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 15.07.2009, 10:22
ale i tak beda unseeded.
jak pisze Witek, wystarczy, ze jedna druzyna z unseeded wygra mecz z rozstawiona. a nie wierze, ze tak sie nie stanie. jest tam przeciez genoa, partizan belgrad, salzburg, sivasspor, dinamo moskwa. a z drugie strony slabeusze jak hapoel, austria, metalist, litex, odense. jak trafilyby sie takie pary z tymi druzynami, to wiekszosc druzyn, ktore by awansowaly, to bylyby to nierozstawione. zawsze jakas niespodzianka bedzie
-Goral-
Senior Member

Stary 15.07.2009, 10:33
W lidze mistrzów w drabince mistrzowskiej jest 8 klubów które mogą odpaść ze słabszymi w 3 rundzie el LM powodując przesunięcie Lecha do klubów nierozstawionych + 3 kluby z drabinki nie mistrzowskiej(nie liczę już Sparty i Twente).

Czyli 11 pojedynków w których niespodzianka spycha Lecha na miejsce nie rozstawione.

W lidze mistrzów w 2 rundzie może odpaść 5 zespołów z wyższym współczynnikiem + w 2 rundzie ligi europejskiej może odpaść 5 klubów z wyższym współczynnikiem + w 3 rundzie LE może odpaść 19 drużyn z wyższym współczynnikiem.

Czyli łącznie 29 pojedynków w których niespodzianka podwyższa miejsce Lecha na rozstawienie.

Jeśli liczba niespodzianek w tych dwóch przypadkach będzie równa lub więcej będzie niespodzianek w tych 29 pojedynkach do Lech będzie rozstawiony. Inaczej mówiąc Lech nie będzie rozstawiony tylko jeśli liczba niespodzianek w tych pierwszych 11 pojedynkach będzie większa od liczby niespodzianek w tych drugich 29 pojedynkach.

To wyraźnie pokazuje, że szanse Lecha na rozstawienie są duże, można powiedzieć, że jak 29/40 czyli prawie 75 %
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 15.07.2009 o godz. 10:37.
WislakP
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.07.2009, 23:23
Austriacy są na 20 miejscu w rankingu UEFA. Jeśli jednak nie brać pod uwagę sezonu 2004/2005 to spadają na 26. Czyżby bycie współorganizatorem mistrzostw europy nie poprawiało wyników osiąganych przez kluby?
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 14.08.2009 o godz. 16:48.
Perel
Junior Member

Od: 06.2009

Stary 16.07.2009, 21:13
Polonia w 3 meczach zdobyła 2\3 pkt. (0,5) do rankingu krajowego.
Legia w 1 meczu 1\1 pkt. (0,25) do rankingu krajowego.
Wisła w 1 meczu 0,5\1 (0.125) do rankingu krajowego.

W sumie 3,5/5 pkt. (0,875) do rankingu. Czyli 70% .

Mogło byc lepiej, ale nie ma co narzekać. Prawdziwe punkty zaczniemy zdobywać jeśli nasze drużyny wejdą do grup. Bo to 30% można nadrobić jednym zwycięstwem w lidzie mistrzów.

I jeszcze pytanie. CZy 4 punkty które zdobylibyśmy jeśli byśmy awansowali do grupy ligi mistrzów liczą się do rankingu krajowego? Gdzieś ktoś pisał że punkty bonusowe wliczają sie do rankingu krajowego po skończeniu kwalifikacji. CZli awans do grupy też? W koncu 4 runda jest punktowana normalnie. (2 pkt za zwycięstwo)
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 16.07.2009, 22:01
Aktualny przedział dla pozycji 21-27
21 Słowacja 13.332 0.750 14.082
22 Szwecja 11.691 0.875 12.566
23 Izrael 11.625 1.125 12.750
24 Serbia 11.000 0.625 11.625
25 POSLKA 10.416 0.875 11.291
26 Austria 10.200 0.625 10.825
27 Chorwacja 9.332 0.750 10.082

Jak widać mamy drugie miejsce razem ze Szwecją. Najwięcej zyskane nad Austria i Serbią 0.150 (czyli nic).
Kilka niespodzianek w tym Wisła :(.

Jak wiadomo w kwestiach rankingów mądrzejsi jesteśmy po rewanżach. Tak więc czekajmy na nię.
Badyl1999
Junior Member

Stary 16.07.2009, 22:37
Oto wyniki druzyn z miejsc 14-27

Oraz tabelka
Co ciekawe tylko cypr i izrael gra narazie lepiej w pucharach niż Polska

A to jest tabela rankingu krajowego i miejsce z jakiego na dzień dzisiejszy rozpoczynali byśmy rozgrywki

Ranking krajowy 2011

Wynika z niego ze uciekamy chorwcji słowcji i serbi ale także cyp i izrael odskakuje
Narazie to srodek II rundy wiec dużo sie zmieni.
Ranking na 2011 pokazuje ze realnie walczymy z drużynami miejsc 18-26
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 15.08.2009 o godz. 01:11.
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 16.07.2009, 23:14
Za tydzień wyklaruje się sytuacja na miejscach 26-i niżej. Sporo klubów poodpada będzie można mówić o tym kto lepiej a kto gorzej wypadł. Ta 2ga runda dzieki szczęśliwym wylosowaniu San Marino przez zdecydowanie najsłabszą Polonię, była i pozostaje tylko formalnością (choć zaskakująco, Wisła będzie musiała się choć trochę zmobilizować żeby awansować). Prawdziwym wyznacznikiem czy ten sezon będzie dla nas udany czy nie będzie runda 3, i myślę że 33% sukcesu to jutrzejsze losownie. Jesli będzie w porządku, to już będzie mozan z pewną dozą pewności powiedzieć żę ten sezpon nie będzie dla nas stracony.

Zawsze mówiłem że celem Polskich drużyn na ten sezon rozgrywek w europie jest miejsce 20-21. Co nam ono da ? 3 drużyna ligi (albo 4 jeśli puchar polski zdobedzie ktoś z miejsc 1-3) zacznie od 2giej rundy . No i dobrą pozycję startową za rok, gdzie będziemy mogli się zbliżyć do miejsc 15-18...

http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/access2009.html

tu widać co da nam miejsce 19-21, a następnie 16-18
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 15.08.2009 o godz. 01:13.
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.07.2009, 23:43
Angmir napisał(a):Wyświetl post
zawsze mówiłem że celem Polskich drużyn na ten sezon rozgrywek w europie jest miejsce 20-21.
w poprzednim sezonie , głównie dzięki świetnej postawie Lecha , zajeliśmy w europejskim rankingu wysokie , 14 miejsce . Nie trzeba mówić co by nam dawała przynajmniej taka postawa w każdym roku . W najbliższych latach jest szansa doskoczenia do czołowki: 15 miejsce i wyżej daje nam 5 drużyn w pucharach w tym 2 w el . LM , wbrew pozorom nie jest to takie nierealne , bo w najbliższych sezonach poodpadają nam nasze ' suche lata 05/06 , 06/07 , 07/08 .
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 17.07.2009, 01:40
Za nami pierwsze mecze polskich drużyn a co za tym idzie pierwsze punkty do rankingu krajowego i klubowego.
Bieżący sezon pucharowy odbywa się na zupełnie innych zasadach niż dotychczas. Nie ma już rozgrywek o Puchar UEFA. Nie ma też rozgrywek o Puchar Intertoto. W ich miejsce pojawiła się Liga Europejska. Inne są także zasady obliczania punktów zdobywanych przez kluby i państwa do odpowiednich rankingów.

W dniu rozpoczęcia rozgrywek pucharowych ranking krajowy przedstawiał się następująco:

Jak widać powyżej, w tegorocznym rankingu krajowym na starcie rozgrywek Polska traciła do 21 miejsca 2,916 pkt to jest ponad dwukrotnie więcej niż do o oczko niższego 22 miejsca. Podobnie Polskę na starcie rozgrywek od 28 miejsca dzieliło 2,250 pkt to jest ponad dwukrotnie więcej niż do o oczko wyższego 27 miejsca. W związku z powyższym jest wysoce prawdopodobne, że na koniec tegorocznych rozgrywek pucharowych Polska zajmie w rankingu krajowym miejsce w przedziale 22-27.
W bieżącym tygodniu kluby z krajów zajmujących obecnie miejsca 22-27 zakończyły swoje spotkania następującymi wynikami:

Na czerwono zaznaczone zostały wyniki niekorzystnie wpływające na dystans dzielący Polskę z innym krajem w rankingu.
Na żółto zostały zaznaczone remisy a więc wyniki wpływające na dystans Polski z innym krajem w rankingu, ale nie tak niekorzystnie jak w przypadku wygranej klubu z innego kraju niż Polska lub nie tak korzystnie jak wpłynęłaby wygrana polskiego zespołu.
Na zielono zostały wyniki korzystnie wpływające na dystans Polski do innego kraju w rankingu.

Spośród 18 rozegranych meczów połowa zakończyła się zwycięstwami klubów pochodzących z krajów zajmujących miejsca 22-27, cztery zakończyły się zwycięstwami poprawiającymi pozycję Polski w rankingu krajowym, pięć meczów zakończyło się wynikiem remisowym.

Analizując zdobywane punkty przez poszczególne kraje warto spojrzeć na osiągane wyniki przez pryzmat skuteczności tj. iloraz liczby zdobytych punktów i liczby możliwych punktów do zdobycia. Poniższe zestawienie ukazuje skuteczność w zdobywaniu punktów krajów zajmujących obecnie miejsca 20-28 po pierwszych meczach II rund kwalifikujących do Ligi Mistrzów lub Ligi Europejskiej

Wśród państw zajmujących miejsca 20-28 Polska pod względem skuteczności zajmuje przeciętne 5 miejsce. Ze względu na niewielką liczbę rozegranych meczów, efekt statystyczny w tej klasyfikacji mogą zajść jeszcze bardzo duże zmiany. Niemniej, jak dotąd to spośród 5 krajów, które zajmują miejsca 20-24 tylko Słowacja mniej skutecznie niż Polska zdobywa punkty. Jak by tego było mało to Austria, której Polska czuje oddech na plecach, też posiada wyższy odsetek punktów zdobytych.
Jednak to, co powinno wzbudzać respekt to dotychczasowe wyniki Cypru i Izraela. W obu klasyfikacjach Cypr i Izrael zajmują czołowe miejsca. Na 5 rozegranych meczów przez kluby z Cypru wszystkie zakończyły się ich zwycięstwem. Spośród 5 rozegranych meczów przez kluby żydowskie, 4 zakończyły się zwycięstwami klubów z Izraela a 1 remisem. Taka skuteczność przełożyła się także na punkty do rankingu krajowego, których wysokość także sytuuję wspomniane kraje w czołówce (w odróżnieniu od Białorusi, która zdobyła najwięcej punktów, ale wyłącznie, dlatego, że rozgrywając najwięcej meczów miała najwięcej okazji do zdobywania punktów).

By jednak nie popadać hurraoptymistyczny nastrój, w który pozornie może wprawić wiadomość, że Polska pod względem liczby zdobytych punktów do rankingu krajowego wśród krajów zajmujących miejsca 20-28 zajmuje 4 miejsce polecam analizę poniższego wykresu.

29 czerwiec to dzień poprzedzający rozpoczęcie rozgrywek pucharowych, 16 lipiec do dzień kończący tydzień pucharowy, w którym rozegrano mecze II rundy kwalifikującej do Ligi Mistrzów i Ligi Europejskiej.
Jak widać w stosunku do stanu sprzed rozpoczęcia tegorocznych rozgrywek Polska zbliżyła się do 24 miejsca o 0,250 pkt. Niestety w stosunku do miejsc 22 i 23 dystans, jaki dzieli nasz kraj się zwiększył. We wspomnianym okresie, zajmujące miejsca 26 i 27 Austria i Chorwacja zdobyły odpowiednio o 0,250 i 0,125 pkt mniej niż Polska tak, więc dystans, jaki dzieli nasz kraj od miejsc 26 i 27 zwiększył się. Warto zwrócić uwagę na zmniejszenie się dystansu, jaki dzieli Polskę i 28 miejsce aż o 0,500 pkt. Tak duża zmiana była możliwa ze względu na wynik Białorusi, której kluby ze względu na niskie miejsce Białorusi w rankingu krajowym wcześnie zaczęły udział w pucharach.

A to jest tabela rankingu krajowego i miejsce z jakiego na dzień dzisiejszy rozpoczynali byśmy rozgrywki

Ranking krajowy 2011

Wynika z niego ze uciekamy chorwcji słowcji i serbi ale także cyp i izrael odskakuje
Narazie to srodek II rundy wiec dużo sie zmieni.
Ranking na 2011 pokazuje ze realnie walczymy z drużynami miejsc 18-26
Mam prośbę. Trzymajmy się tematu...
To jest temat Ranking krajowy 2009/2010. Nie mieszajmy rankingów z różnych lat bo się będzie robić bałagan i zamieszanie.
Skoro uważacie, że warto już dyskutować i analizować ranking 2011 to zakładam nowy temat http://www.wislakrakow.com/forum/sho...342#post763342 Ranking krajowy 2011 i proszę na temat przyszłorocznego rankingu piszmy w temacie, który będzie dla tegoż rankingu przeznaczony.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 15.08.2009 o godz. 01:15.
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 17.07.2009, 09:31
No i teraz hula :]

Teraz czas na losowania, kolejna informacja;]

Według mnie nie ma co demonizować na temat Białorusi, zawsze tak jest że drużyny z doła na starcie nadganiają Co najgorsze że niby to 21 miejsce fajne, ale za rok jeśli je osiągniemy to tracimy raczej pewne 0,5 pkt ( za 2 wygrane w 1 rundzie LE), ale lepiej je stracić i być na 21. Tak naprawdę po tych zmianach cel jest tylko jeden 2 drużny w LM każda inna pozycja ma marginalne znaczenie
Badyl1999
Junior Member

Stary 17.07.2009, 09:41
Sensej napisał(a):Wyświetl post
No i teraz hula :]

Teraz czas na losowania, kolejna informacja;]

Według mnie nie ma co demonizować na temat Białorusi, zawsze tak jest że drużyny z doła na starcie nadganiają Co najgorsze że niby to 21 miejsce fajne, ale za rok jeśli je osiągniemy to tracimy raczej pewne 0,5 pkt ( za 2 wygrane w 1 rundzie LE), ale lepiej je stracić i być na 21. Tak naprawdę po tych zmianach cel jest tylko jeden 2 drużny w LM każda inna pozycja ma marginalne znaczenie
Zgadzam się z tą opinią i dlatego wstawiam tabelki od 15 miejsca bo to jest istotne jak zagrają czesi,szwajcaria, cypr, belgia ile zyskamy do nich w tym roku

Ale inni uważaja że to jest bez znaczenia

Mam prośbę. Trzymajmy się tematu...
To jest temat Ranking krajowy 2009/2010. Nie mieszajmy rankingów z różnych lat bo się będzie robić bałagan i zamieszanie.
Skoro uważacie, że warto już dyskutować i analizować ranking 2011 to zakładam nowy temat http://www.wislakrakow.com/forum/sho...342#post763342 Ranking krajowy 2011 i proszę na temat przyszłorocznego rankingu piszmy w temacie, który będzie dla tegoż rankingu przeznaczony.

Pozdrawiam
Witek.
dyskutować na nowym forum można, ale jedna tabelka z RK 2011 jest do ogarnięcia.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 15.08.2009 o godz. 01:16.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 17.07.2009, 11:54
Cele są różne, ale zawsze muszą być SMART, czyli:
  • Szczegółowy - zawierający konkretny przekaz;
  • Mierzalny - aby można było go zmierzyć, czyli liczbowo wyrazić jego realizację;
  • Atrakcyjny - aby nie był nudny oraz wzbudzał ciekawość i chęć do działania;
  • Realistyczny - aby był możliwy do osiągnięcia (wysokość celów a także ich realizacja znacznie różni się w każdej metodyce);
  • Terminowy - aby był określony czasowo (wyznaczony czas osiągnięcia celu mobilizuje)
Popatrzcie poniżej:

Polskę od 15tego miejsca dzieli ponad 10,7 pkt.
W ciągu minionych 7 lat najlepszy wynik, jaki Polska osiągnęła to 6,625. Najgorszy wynik, jaki w tym czasie osiągnęła Grecja to 3,333.
Jeśli więc założymy, że my od tego roku będziemy zawsze osiągać nasz najlepszy wynik 6,625 a Grecja wyłącznie swój najgorszy wynik – 3,333 to każdego roku Polska będzie „do przodu” o 3,292.
Odrobienie 10,7 pkt wymaga czterech lat. Czterech lat wyników Polski tak dobrych jak zdarzyło się nam tylko raz w ciągu 7 lat i czterech lat kalectwa Grecji takiego, jakie im się zdarzyło raz w ciągu 7 lat.

Jeśli więc czytam, że „ cel jest tylko jeden – 15 miejsce” to myślę sobie cel ten jest nierealny…
Nierealny w ciągu 5 lat…
Chciałbym się mylić, ale nie wierze, że Polska najbliższe 4 lata będzie, co roku zdobywać powyżej 6,6 pkt. Nie wierzę w to, że Grecja w ciągu 4 lat, co roku będzie zdobywać max. 3,3 pkt.
Tak jak napisałem w artykule. Na koniec tegorocznego rankingu najbardziej prawdopodobnym miejscem jest miejsce z przedziału 22-27.
Nadrobienie 1,5 pkt uważam, że jest w zasięgu Polski, nadrobienie 2,8 a tyle dzieli nas do 21 miejsca będzie OGROMNYM SUKCESEM ale jest bardzo mało prawdopodobne.
Awans na 20 miejsce to póki, co science – fiction. Niestety
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.07.2009 o godz. 11:56.
Perel
Junior Member

Od: 06.2009

Stary 17.07.2009, 12:35
Jeśli nadrobienie 2 punktów jest w miare realne osiągnięcie 15 miejsca w ciągu 2 lat jest bardzo realne. Trzeba porostu dobrze zagrać.
Jeśli w tym roku nadrobimy do Cypru (co będzie trudne) to w następnym rankingu(2010\2011) będziemy na miejscu 18. Jeśli wtedy dobrze zagramy mamy szanse na pierwszą piętnastkę. Bowiem drużyny z miejsc 10-20 stracą dużo punktów. I jedynie cypr pozostanie groźny. Co ciekawe Rumunia w tym roku Rumunia traci 16 pkt w następnym 11. Jeśli nie zagra dobrze w tych sezonach za fdwa lata będziemy przed nimi.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 17.07.2009, 13:44
Co do 15tego miejsca. Może za 3 lata nadrobimy, może za 5 lat może nigdy. Póki co dzieli nas prawie 11 pkt więc ja w swoich analizach będe pisał o tym czy realny staje się awans Polski na miejsce w okolicy 22.

Zachęcam wszystkich do pisania o tym co jest realne i poparte liczbami a nie życzeniem, że kiedyś Polska będzie mocna i piękna.
Piszcie o tym co prawdziwe a nie mrzonki na zasadzie "kiedyś będziemy mieli 2 zespoły w Lidze MIstrzów" bo skoro w zeszłym sezonie Polska osiągnęła 14 wynik to jak będzie tak jej szło przez następne 5 lat to będzie 14 w rankingu.
To nie takie proste. Białoruś zdobyła w tym roku 1,375 bo wiele jej zespołów zaczynało od I rundy. Gdyby była 21 w rankingu a nie 28 to miałaby za sobą 3 mecze a nie 8. Miałaby za sobą mecze w których uciułała do rankingu krajowego tylko 0,625 czyli nawet nie połowe tego co ma.

Ide ochłonąć...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.07.2009 o godz. 13:59.
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 17.07.2009, 13:47
Co do 15tego miejsca. Może za 3 lata nadrobimy, może za 5 lat może nigdy. Póki co dzieli nas prawie 11 pkt więc ja w swoich analizach będe pisał o tym czy realny staje się awans Polski na miejsce w okolicy 22.

Zachęcam wszystkich do pisania o tym co jest realne i poparte liczbami a nie życzeniem, że kiedyś Polska będzie mocna i piękna.
Ludzie zejdźcie na ziemie. Mistrz Polski w ostatniej akcji remisuje z Mistrzem Łotwy. Jakie 15 miejsce...
Estonii
Badyl1999
Junior Member

Stary 17.07.2009, 14:20

Piszcie o tym co prawdziwe a nie mrzonki na zasadzie "kiedyś będziemy mieli 2 zespoły w Lidze MIstrzów" bo skoro w zeszłym sezonie Polska osiągnęła 14 wynik to jak będzie tak jej szło przez następne 5 lat to będzie 14 w rankingu.
To nie takie proste. Białoruś zdobyła w tym roku 1,375 bo wiele jej zespołów zaczynało od I rundy. Gdyby była 21 w rankingu a nie 28 to miałaby za sobą 3 mecze a nie 8. Miałaby za sobą mecze w których uciułała do rankingu krajowego tylko 0,625 czyli nawet nie połowe tego co ma.

Ide ochłonąć...
Patrząć realnie i liczbowo to na dzień dzisiejszy co prawda tracimy do grecji 11 pkt ale wyznacznikiem realnym dla Polski powinien być ranking 2011(nie będe juz go wklejał) z którego wynika liczbowo (nie zyczeniowo ) ze panstwem do którego powinniśmy się odnosić jest belgia lub szwajcaria, i do tej belgi na dzień dzisiejszy tracimy 4,334 pkt a mamy przed sobą cały ten sezon i następny by odrobić straty co daje
2,167 pkt na sezon czy jest to nie realne sami oceńcie. I dodam jeżeli faktycznie nie doszlibyśmy tych belgów to w następnym roku rumunia traci 11 pkt. Szanse są ale wszystko zależy tak naprawde od Polski.

Jeżeli chodzi o pobożne życzenia to uważam ze za rok jak 3 zespoły Wsła legia lech bedą dysponować potężnymi stadionami to automatycznie budżety tych klubów będą bardziej przemawiały za kupnem nowych dobrych piłkarzy. (Ale to pobożne życzenia)
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 17.07.2009, 15:06
Patrząć realnie i liczbowo to na dzień dzisiejszy co prawda tracimy do grecji 11 pkt ale wyznacznikiem realnym dla Polski powinien być ranking 2011
To jest temat o rankingu 2009/2010 więc jeśli ranking 2011 jest już teraz jakimś wyznacznikiem to polecam temat ranking 2011.

z którego wynika liczbowo (nie zyczeniowo ) ze panstwem do którego powinniśmy się odnosić jest belgia lub szwajcaria, i do tej belgi na dzień dzisiejszy tracimy 4,334 pkt a mamy przed sobą cały ten sezon i następny by odrobić straty co daje
2,167 pkt na sezon czy jest to nie realne sami oceńcie.
Bardzo dobry post do tematu o rankingu 2011...
Badyl. Piszesz fajne mądre rzeczy ale nie związane z rankingiem tegorocznym. To nie ten temat...
Badyl1999
Junior Member

Stary 17.07.2009, 15:11
Oto zestawienie par po losowaniu oczywiście teoretyczne
Wybrałem najlepsze pod kątem Polski

Wynika z niego ze najlepiej (najgorzej) rozlosowano chyba norwegów o ile Lech nie da ciała, mają szanse na spory spadek
Poza tym mamy 2 z austri, szwecji, izraela łącznie z

Polonia nieważne kogo by wylosowała to i tak marne ma szanse. niestety.
Piotrek 1985
Junior Member

Od: 08.2007

Stary 17.07.2009, 18:04
Patrząć realnie i liczbowo to na dzień dzisiejszy co prawda tracimy do grecji 11 pkt ale wyznacznikiem realnym dla Polski powinien być ranking 2011(nie będe juz go wklejał) z którego wynika liczbowo (nie zyczeniowo ) ze panstwem do którego powinniśmy się odnosić jest belgia lub szwajcaria, i do tej belgi na dzień dzisiejszy tracimy 4,334 pkt a mamy przed sobą cały ten sezon i następny by odrobić straty co daje
2,167 pkt na sezon czy jest to nie realne sami oceńcie. I dodam jeżeli faktycznie nie doszlibyśmy tych belgów to w następnym roku rumunia traci 11 pkt. Szanse są ale wszystko zależy tak naprawde od Polski.

Jeżeli chodzi o pobożne życzenia to uważam ze za rok jak 3 zespoły Wsła legia lech bedą dysponować potężnymi stadionami to automatycznie budżety tych klubów będą bardziej przemawiały za kupnem nowych dobrych piłkarzy. (Ale to pobożne życzenia)
Patrząć realnie i liczbowo to na dzień dzisiejszy my mamy ciut ponad 11 punktu, więc musielibyśmy tylko w tym sezonie zdobyć tyle punktów co w ciągu poprzednich 4 lat + to co zdobyliśmy w tych rozgrywkach. Dodatkowo trzeba liczyć, że Grecy przegrają wszystkie swoje mecze w tym sezonie (może jeszcze do 0 ).

Liczenie Na Spadek rumunii gdzieś w okolice 3 dziesiątki RK, które może pomóc nam awansować o 10 pozycji też jest zabawne. Puki co musimy spinać się, żeby nam Dania czy cypr zabardzo nie odjeżdzają, którym tak w tym jak i ubiegłym sezonie szło bardzo dobrze. Coś co realnie może nam pomóc, to:
==> utrzymanie przez Flore Tallin zaliczki z I meczu (wygrana z Broendby 0:1) na wyjeździe i wyeliminowanie jednego duńskiego klubu ,który później nie da rady Legii
==> Utrzymanie przez DVSC 2-bramkowej zaliczki ze szwedzkim Kalmar (Szwecja obecnie w RK jest 24, czyli jedno miejsce nad nami), których szczęscie będzie trwało do meczu z Wisłą, która ich wyeliminuje
==> Utrzymanie się słabej formy Fredrikstatu, który po 18 kolejkach rozgrywek I ligi norweskiej Fredrikstad FK z 18 punktami zajmuje 13. miejsce w tabeli (5 zwycięstw, 3 remisy, 10 porażek).

Źródło: http://www.90minut.pl/news/97/news97...ch-Poznan.html

Ja sam, (przynajmniej narazie) patrze na poczynania drużyn z miejsc 23-27.
Chorwatom (27 miejsce) po tym sezonie odpadnie 0,333 pkt, Serbom (23 miejsce) 4,333 pkt, nam natomiast 1,125 pkt.
Tyle wiedzy dotyczącej następnych rankingów mi wystarczy.

PUENTA.Ironiczna.
Jeśli bierzesz się za liczenie rankingu na 2011 rok to czy mógłbyś nam podać skład Ekstraklasy i I ligi zbliżającego się sezonu
Ostatnio edytowane przez Piotrek 1985 : 17.07.2009 o godz. 18:07.
-Goral-
Senior Member

Stary 17.07.2009, 18:27

Polskę od 15tego miejsca dzieli ponad 10,7 pkt.
W ciągu minionych 7 lat najlepszy wynik, jaki Polska osiągnęła to 6,625. Najgorszy wynik, jaki w tym czasie osiągnęła Grecja to 3,333.
Jeśli więc założymy, że my od tego roku będziemy zawsze osiągać nasz najlepszy wynik 6,625 a Grecja wyłącznie swój najgorszy wynik – 3,333 to każdego roku Polska będzie „do przodu” o 3,292.
Odrobienie 10,7 pkt wymaga czterech lat. Czterech lat wyników Polski tak dobrych jak zdarzyło się nam tylko raz w ciągu 7 lat i czterech lat kalectwa Grecji takiego, jakie im się zdarzyło raz w ciągu 7 lat.
Nie prawda przy takich wynikach jak piszesz po 3 a nie po 4 latach wyprzedzamy Grecję.
Jyba
Junior Member

Od: 10.2008

Stary 17.07.2009, 19:27
Śmieszne jest to jak mówicie że polska musiała by zdobywać po 6 p a Grecja po 3p
1.Polska osiąga dobry winnik raz na 3/4 lata ( no i jakoś nie wierzę ze teraz przez 4 będzie mieć bardzo dobry)
2 Nie tylko Grecja jest przed nami ale dozo więcej państw więc te 9/10 drużyn musiało by grać słabo przez 4 lat
Podsumowując bądźmy realistami i piscie o tym ze powinnismy puki co myśleć o 22 mijscu(nawet na 2011 rok)
Ostatnio edytowane przez Jyba : 17.07.2009 o godz. 19:35.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 17.07.2009, 19:35
Przeczytałem te nasze 6 stron jeszcze raz od początku i chyba zaczynam rozumieć skąd się bierze upodobanie Badyla do rankingu 2011. W poście nr 54 napisał on:
15 Belgium 14.500
16 Czech Republic 13.250
17 Switzerland 13.250
18 Cyprus 10.999
19 Israel 10.375
20 Bulgaria 10.125
21 Norway 10.100
22 POLSKA 9.541

To jest ranking na sezon 2011 bez uwzględnienia pkt z obecnego sezonu
...
Chyba się wkradło pewne nieporozumienie...
Bo to nie jest ranking na sezon 2011...

Rankingi krajowe są sporządzane nie na sezon, który rozpocznie się zaraz gdy skończą się rozgrywki pucharowe ale na sezon, który będzie w kolejnym roku. Ranking krajowy 2011 będzie decydował o liczbie drużyn z danego kraju w LM lub LE w sezonie 2012/2013 czyli za 3 lata...
Stąd moje nawoływanie byśmy odpuścili na co mamy szanse w rozgrywkach pucharowych, które odbywać się będą za trzy lata.

Zerknijcie na stronę http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/access2009.html tu najlepiej widać, że o tym ile klubów w jakich rozgrywkach będzie z jakiego kraju od kiedy klub grać w sezonie 2009/2010 wynika z rankingu krajowego 2008, który można zobaczyć tu http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/data/method3/crank2008.html
a pisząc krótko w sezonie 2009/2010 został użyty ranking krajowy 2008
Ranking krajowy 2011 to ranking, który zostanie użyty w sezonie 2012/2013 tj za 3 lata.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.07.2009 o godz. 19:39.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów