The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.07.2009, 22:01
seta napisał(a):Wyświetl post
odnośnie Pawła:
http://goool.pl/main_v3.php?id=20947

i to jest najlepsza dzisiejsza wiadomość
Paradoskalnie to oznacza jedno Pawel Brozek na pewno nie odejdzie z naszego klubu chyba ze do takiego ktory nie bedzie gral w euro pucharach w tym sezonie. A na to Pawel juz by sobie tez nie pozwolil sam. Mam tutaj bardziej na mysli to ze Brozek z Wisly teraz nie odejdzie bo go nie chca sprzedac a zaden klub grajacy w EPucharach nie pozwoli sobie na to by wydac conajmniej 3mln euro by ten nie gral w nich i tylko wystepowal w lidze.
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 05.07.2009, 22:07
rav napisał(a):Wyświetl post
Jakie tam postawili... Po prostu ta ''oferta'' Fulham to jedna wielka sciema
Też mam lekką paranoję , ale twoja teoria dot. "wielkiej ściemy" jest troche grubo przesadna...Jest gdzieś nawet wywiad z Gargułą gdzie mówi o Brożku i jego rozmowach z Fulham. Coś było na rzeczy, nie dogadali się co do kasy i temat upadł...tyle.
Odpowiedz cytując
Chesteroski
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.07.2009, 22:10
Cytat:
Mimo iż spodziewano się, że Wisła przetestuje jeszcze w Grosspetersdorf jednego zawodnika na pozycję bramkarza, to, jak informuje Gazeta Wyborcza, Wisła zatrudni Nurkovicia. Warunki kontraktu 23-letniego Bośniaka z klubu NK Travnik zostały już wcześniej ustalone. W poniedziałek zawodnik ma przyjechać do Krakowa na badania, a po nich ma dojść do podpisania umowy.

wislakrakow.com
(redakcja)
No to Nurkovic teraz jedzie na testy medyczne, do Austrii przyjeżdża nowy testowany, jak się okaże lepszy to się chłopaka do Bośnii odeśle a NK Travnik wyśle się fax o kłopotach finansowych...

Mam nadzieje że info iż Brozio na razie zostaje, nie oznacza że klub rezygnuje z angażu nowego napastnika. Oby nie ...
Nie! Jeszcze trochę! Mamy czas! Bo widzicie
Do stracenia nikt z nas nie ma nic - i tyle!
A więc krzyczmy! Krótką chwilę - całe życie!
Nim znikniemy - głośno krzyczmy krótką chwilę!

Kasperczak trzymaj się!!!
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 05.07.2009, 22:10
Kordel_Walker napisał(a):Wyświetl post
Też mam lekką paranoję , ale twoja teoria dot. "wielkiej ściemy" jest troche grubo przesadna...Jest gdzieś nawet wywiad z Gargułą gdzie mówi o Brożku i jego rozmowach z Fulham. Coś było na rzeczy, nie dogadali się co do kasy i temat upadł...tyle.
No, dziś nawet rozmawiał z jakimś ichnim skautem (czy szefem skautów?!) w Grosspetersdorf. A potem menedżer Pawła pokazywał mu klip z golami na pożyczonym laptopie Jakieśtam rozmowy z przedstawicielem Fulham były, tylko coś mi mówi, że ogromne zainteresowanie wykazywał menedżer, a ci z Fulham zaglądnęli, skoro już byli niedaleko...
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 05.07.2009, 22:12
rav napisał(a):
„Łeeee, Guła, ale ty jesteś naiwny. Guła, przecież ja przyjechałem pociągiem. Pociągiem, rozumiesz? Samochód stoi, ale w Poznaniu! A ty, ojjj. Ty naprawdę sądziłeś, że ci dam te kluczyki? Łeee, Guła, mój kochany”.
Hmm... czyli coś w stylu :

„Łeeee, Pawełku ale ty jesteś naiwny, Pawełek przecież nie ma żadnej oferty, chciałem żebyś tylko dostał nowy kontrakt w Wiśle lepszy.. Łeee oj Ty Pawełku, Pawełku ;] Myślałeś że Cie chcą kupić? ŁEee Pawełek mój kochany"
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 05.07.2009, 22:29
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Hmm... czyli coś w stylu :

„Łeeee, Pawełku ale ty jesteś naiwny, Pawełek przecież nie ma żadnej oferty, chciałem żebyś tylko dostał nowy kontrakt w Wiśle lepszy.. Łeee oj Ty Pawełku, Pawełku ;] Myślałeś że Cie chcą kupić? ŁEee Pawełek mój kochany"
Nie zdziwiłbym się gdyby tak bylo
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 05.07.2009, 22:30
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Te liczby chyba każdemu uzmysławiają, że nam są potrzebne nie tylko transfery jakościowe, ale i ilościowe. Braz ma być takim transferem. Ubezpieczy nam trzy pozycje, jak nie wypali to zimą bez słowa się go pozbędziemy, jak nie okaże się potrzebny, to też można go bez problemu upchnąć na trybunach. Jeżeli się sprawdzi, to nam żadna opcja pierwokupu/ klauzula odstępnego nie pomoże, bo Panathinaikos zwyczajnie będzie chciał go z powrotem, a Braz raczej wybierze Ateny niż Kraków.
I właśnie dlatego sprowadzamy Jopa, w razie jakiejś kontuzji czy coś to nie ma bata żeby sobie w lidze nie poradził.

Jeżeli chodzi o Braza to bądźmy obiektywni, że to wypożyczenie w ogóle nie ma sensu.
Nie ma sensu dla Wisły, jeżeli nie ma klauzuli kupna za daną kwotę. Po co ma przyjeżdżać jakiś piłkarz, żebyśmy go ograli? może nawet i pokaże się z dobrej strony, może się wypromować w Europie a tymczasem nie będziemy go mogli kupić.
Nie ma sensu dla PAO bo jak oni sobie tak pomyślą "hmm co to ma być, wypożyczamy im naszego piłkarza i dopiero jak się sprawdzi to go kupią, co to jakieś testy mają być?!"
Tak więc dla Wisły nie ma sensu to wypożyczenie jeśli nie ma klauzuli a dla PAO nie ma sensu jeśli klauzula jest.

Ciekawe czy jeszcze rozmawiają z Carlinhosem
Odpowiedz cytując
WislakP
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.07.2009, 22:48
Carlinhos jest pewnie jak Bożok - opcją rezerwową. Tylko jeśli on jest wolnym zawodnikiem to komu będziemy się tłumaczyć problemami finansowymi?
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 05.07.2009, 22:49
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
I właśnie dlatego sprowadzamy Jopa, w razie jakiejś kontuzji czy coś to nie ma bata żeby sobie w lidze nie poradził.

Jeżeli chodzi o Braza to bądźmy obiektywni, że to wypożyczenie w ogóle nie ma sensu.
Nie ma sensu dla Wisły, jeżeli nie ma klauzuli kupna za daną kwotę. Po co ma przyjeżdżać jakiś piłkarz, żebyśmy go ograli? może nawet i pokaże się z dobrej strony, może się wypromować w Europie a tymczasem nie będziemy go mogli kupić.
Nie ma sensu dla PAO bo jak oni sobie tak pomyślą "hmm co to ma być, wypożyczamy im naszego piłkarza i dopiero jak się sprawdzi to go kupią, co to jakieś testy mają być?!"
Tak więc dla Wisły nie ma sensu to wypożyczenie jeśli nie ma klauzuli a dla PAO nie ma sensu jeśli klauzula jest.

Ciekawe czy jeszcze rozmawiają z Carlinhosem
Co do Jopa i Braza. Jop jako trzeci stoper jest nam potrzebny tak czy tak. Braz jako dodatkowe zabezpieczenie kolejnych pozycji nam nie zawadzi. Na pewno nie dajemy za niego kokosów. Po prostu trzech stoperów to i tak mało. Na stoperze łatwo o kontuzję i kartki, potrzebujemy 4 stoperów. Singlar ma grać na prawej obronie, Diaz musi być zmiennikiem Brożka, na dodatek po kadrze trzeba mu dać odpocząć, bo facet podróżuje przez sześć jak nie więcej stref czasowych. Po prostu potrzebujemy 4 stoperów. Zimą wróci Kowalski, to Braz przestanie być potrzebny. A jakby z tego całego zamieszania przez przypadek wyszło, że Braz w Wiśle zostaje i okazuje się wartościowym piłkarzem to tylko na naszą korzyść. My na tym układzie dużo nie możemy stracić, ryzykujemy tylko stawkę kontraktu zawodnika, który to kontrakt i tak komuś musielibyśmy zaproponować.

Co do Carlinhosa, to już nie pamiętam gdzie czytałem, że jest już potwierdzone, że to zawodnik bez klubu. Jednocześnie testy medyczne i rozmowy kontraktowe najprawdopodobniej ma też już za sobą. Oznacza to tyle, że negocjujemy z kimś jeszcze, z kimś kto na liście życzeń jest wyżej( inaczej Carlinhos już by u nas był). W artykule sugerowali, że chodzi o Braza, ale ja jestem praktycznie pewien, że Braz ma być stoperem. Może chodzi o Urugwajczyka z Regginy albo Krajcika? W każdym razie Carlinhosa weźmiemy jeśli aktualnie rozpatrywana opcja nie wypali.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 05.07.2009 o godz. 22:52.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 05.07.2009, 23:19
Ci ktorzy mowicie ze transfer Braza bez opcji pierwokupu jest bezsonsowny to pomyslcie troche
Po pierwsze to i tak jesli sie sprawdzi w Wisle, poakze sie z dobrej strony to nie chciałby zapewne zostawac w Polsce tylko kariere kontynuowac w Grecji, jesli w Panathinaikosie mogłby liczyc na regularne granie albo gdziess indziej, w słabszym klubie moze ale na zachodzie a nie w Polsce w jakims sredniaku europejsiej piłki... jesli zas sie przez te pol roku nei sprawdzi to nawet nie pomyslelibysmy o kupowaniu go

Po drugie jest jedna wazniejsza kwestia. Porzeba nam pilkarza na tera, najlepiej za darmo bo kasy mamy mało, a chcemy chyba jeszcze kupic bramkarza, napadziora moze tez za kase? wykosztowalismy sie na Kirmie, gramy cały sezon na wyjazadach wiec wynajem stadionu kosztuje.
Wypozyczenie Braza na pol roku nawet bez mozliwosci kupna pozniej jest swietnym posunieciem bo mamy goscia za darmo!!
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 05.07.2009, 23:36
Tym bardziej ze wszystko wskazuje na to ze Braz zostal poniekad zmuszony przez Panate na wypozyczenie i wcale by sie nie palil do tego by tu zostac gdyby zaistniala mozliwosc sprowadzenia go tutaj na stale.
Odpowiedz cytując
el Nuero
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 05.07.2009, 23:41. Parę wariantów w defensywie
Uran235 – czyżby w obronie Wisły rozważanych było kilka wariantów, jak myślisz?

- Braz – stoper lub prawa obrona (wypożyczenie);
- Carlinhos – skoro faktycznie jest wolnym zawodnikiem (tyle że w Brazylii sprawy własności kart zawodniczych są często tak pokręcone) – może być alternatywą (rezerwowym);
- Jop – na stoperze, jak mu się uda rozwiązać kontrakt z FK;
- Urugwajczyk z Regginy – prawy obrońca Pablo Alvarez nie wygląda na darmowego gracza; Kalabryjczycy z Reggio na pewno chcieliby za niego $$$ - a Wisełka ewentualne pieniądze będzie raczej wolała wykorzystać na wzmocnienie ofensywy (świeży pozytywny przykład to A. Kirm).

Mam nadzieję, że poniedziałek przyniesie rozstrzygnięcie. A dla uzupełnienia defensywy, że zakontraktują tego Nurkovicia. W sparingach nieźle się pokazał, a niechętna mu opinia Kazimierskiego (nawet nie oglądał pierwszego sparingu z Ruzemborokiem) kompromituje raczej trenera naszych bramkarzy, niż Bośniaka, który naprawdę chce u nas grać.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 06.07.2009, 00:06
Ciekawe ,sam do konca co do Braza przekonany nie jestem,ale wszytsko wyjasni sie niedlugo bo ten ma ponoc przyleciec

Co do Pawla..duza role wg mnie odegral Skorza...namawial pewnie go zeby powalczyc o LM,bo wie ze bez niego bedzie duzo ciezej,

A Nurkovica brac,nie sugerowac sie Kaziemirskim ,tylko brac bo widac ze gosc umiejtnosci ma.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
canarinhos
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 06.07.2009, 00:36
Super wiadomosc, ze zostaje Pawel. Zreszta po wypowiedzi widac, ze bardziej, aby odszedl to chcial Osuch niz sam zawodnik. I wypowiedz, ze nie opusci druzyny nawet w wypadku niepowodzenia... Od razu przypomina mi sie jedna z przyspiewek Wislackich, a jej fragment widnieje pod kazdym moim postem. Szacunek Pawel!!!

Pawel Brozek = 1906% Wiślak
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 06.07.2009, 01:01
el Nuero napisał(a):Wyświetl post
Uran235 – czyżby w obronie Wisły rozważanych było kilka wariantów, jak myślisz?

- Braz – stoper lub prawa obrona (wypożyczenie);
- Carlinhos – skoro faktycznie jest wolnym zawodnikiem (tyle że w Brazylii sprawy własności kart zawodniczych są często tak pokręcone) – może być alternatywą (rezerwowym);
- Jop – na stoperze, jak mu się uda rozwiązać kontrakt z FK;
- Urugwajczyk z Regginy – prawy obrońca Pablo Alvarez nie wygląda na darmowego gracza; Kalabryjczycy z Reggio na pewno chcieliby za niego $$$ - a Wisełka ewentualne pieniądze będzie raczej wolała wykorzystać na wzmocnienie ofensywy (świeży pozytywny przykład to A. Kirm).

Mam nadzieję, że poniedziałek przyniesie rozstrzygnięcie. A dla uzupełnienia defensywy, że zakontraktują tego Nurkovicia. W sparingach nieźle się pokazał, a niechętna mu opinia Kazimierskiego (nawet nie oglądał pierwszego sparingu z Ruzemborokiem) kompromituje raczej trenera naszych bramkarzy, niż Bośniaka, który naprawdę chce u nas grać.
Jak dla mnie to w tej chwili przede wszystkim mamy bardzo szczupłą kadrę. Te wszystkie czystki w klubie doprowadziły do sytuacji, że praktycznie nie mamy w drużynie piłkarzy nieprzydatnych. Choć są znaki zapytania przy sześciu nazwiskach. Varga jest po długiej kontuzji, ale z wcześniejszych wypowiedzi Bednarza i Skorży oraz z zawchowania klubu wynika, że liczymy jeszcze na tego zawodnika. Łobodziński i Jirsak na razie nie w pełni podołali oczekiwaniom, ale chyba nikt ich jeszcze nie skreślił, tym bardziej, że w sumie kosztowali ponoć przeszło milion euro. Trochę zawodzi też Ćwielong, ale trener wielokritnie podkreślał, że liczy na tego zawodnika. Największy problem jest z Cantoro, który zarabia dużo, a gra mało i Gołosiem, który ma po prostu pecha. Z Cantoro sprawa wyjaśni się do zimy, Gołoś ma chyba kontrakt jeszcze na rok. Niedzielan jest wyraźnie na aucie i nie wierzę, że nie odejdzie. Myślę też, że dla czwórki Ćwielong, Łobodziński, Jirsak, Varga ten sezon też będzie decydujący o ich przyszłości w klubie.

Siłą rzeczy musimy kiedyś uzupełnić to co ubyło, a wypadałoby też zabezpieczyć się już na ewentualność przyszłych ubytków. Dlatego, w granicach rozsądku, niemalże każdy wariant transferowy jest teraz możliwy. Na pewno musimy sprowadzić co najmniej jednego prawego obrońcę, jednego( a najlepiej dwóch) stoperów, bramkarza, i klasycznego napastnika. Do tego tradycyjnie rozglądamy się za wysokim napastnikiem, przydałby się zmiennik dla Garguły, Skorża w jednym z wywiadów przebąkiwał coś o lewym obrońcy( Diaz z Lechem delikatnie mówiąc zawiódł). W skrócie mamy 17 piłkarzy i potrzebujemy jeszcze, co najmniej 4, najlepiej 6-7. Na pewno mamy jakąś listę zawodników, z którymi rozmawiamy, z hierarchią priorytetów, ale ogranicza nas budżet. Stąd kombinujemy żeby jak najtaniej sprowadzić jak najwięcej jak najlepszych zawodników. W tej chwili w kontekście przyjścia do Wisły wymienia się tyle nazwisk, a my mamy tyle wakatów, że nie sposób prorokować kogo sprowadzimy.

Główny problem z takim podejściem jest taki, że tracimy dużo czasu. Ci piłkarze już powinni zgrywać się z drużyną. Z Levadią powinien poradzić sobie np. Burliga, ale w trzeciej rundzie może być już bardzo ciężko i na te mecze już powinniśmy mieć kompletną, zgraną kadrę. My na transfery możemy poczekać, ale trener na pewno wolałby mieć już kompletną kadrę.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 06.07.2009, 07:54
Podpisuję się pod tym co pisze Uran 235.
W tym momencie 4-5 nowych graczy to minimum, aczkolwiek myslę, że skończy sie na 3 (br,pob i nap.). Co do Braza mam wrażenie, że mogłaby to być bardzo szybka aklimatyzacja-jak Marcelo.
Odpowiedz cytując
WislakP
Senior Member

Stary 06.07.2009, 09:40
Co do aklimatyzacji... na pewno łatwiej zaaklimatyzować się gościowi, który jest już pól roku w europie, niż komuś kto dopiero przylatuje z Brazylii.
Odpowiedz cytując
Sopranos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.07.2009, 09:43
Jak dla mnie to w tej chwili przede wszystkim mamy bardzo szczupłą kadrę. Te wszystkie czystki w klubie doprowadziły do sytuacji, że praktycznie nie mamy w drużynie piłkarzy nieprzydatnych.
Chyba o to właśnie chodzi Skorży. Kadra może być szeroka, ale w granicach rozsądku, bo wiadomo, że 23-24 zawodnik w kadrze, który na boisko wybiega raz na kilka kolejek ligowych i to na końcówki będzie praktycznie nieprzydatny. Skorża stawia bardziej na uniwersalność zawodników, niż na ich liczebność w kadrze. To jest moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie, bo praktycznie każdy jest w rytmie meczowym i wchodząc na boisko nie osłabia drużyny. Weźmy przykład lewego skrzydła. Tam mamy obecnie właściwie tylko Kirma, jako nominalnego zawodnika na tą pozycję. Jednak grać tam będą mogli również: Diaz, Garguła, Ćwielong, Małecki, a od biedy nawet Boguski.

Choć są znaki zapytania przy sześciu nazwiskach. Varga jest po długiej kontuzji, ale z wcześniejszych wypowiedzi Bednarza i Skorży oraz z zawchowania klubu wynika, że liczymy jeszcze na tego zawodnika.
Umiejętności tego zawodnika de facto nigdy nie zostały poważnie zweryfikowane. Zagrał w 6 meczach, w których pokazał, że jest zawodnikiem twardym, dobrym w defensywie i nieźle ustawiającym się, ale ma zauważalne braki w ofensywie, dlatego praktycznie nie ma szans by wygrał rywalizację z Sobolewskim czy Diazem. Myślę, że tu chodzi głównie o danie mu szansy, ale prognozuję, że on wkrótce odejdzie. Jak nie zimą, to najdalej za rok.

Największy problem jest z Cantoro, który zarabia dużo, a gra mało i Gołosiem, który ma po prostu pecha. Z Cantoro sprawa wyjaśni się do zimy, Gołoś ma chyba kontrakt jeszcze na rok.
Sądzę, że obaj odejdą. Zaangażowanie i przydatność dla drużyny Cantoro od dłuższego czasu pozostawiają wiele do życzenia w stosunku do pensji jaką pobiera za każdy sezon. W dalszym ciągu jest w czołówce najlepiej zarabiających w drużynie. Wisła zeszła teraz mocno z kosztów nie przedłużając kontraktów Dawidowskiego, Baszczyńskiego, Zieńczuka, Beto, a wcześniej transferując również sporo zarabiającego Clebera. Kolejnymi do odstrzału są Niedzielan i właśnie Cantoro. Ich łączne zarobki to około 450 - 470 tys euro za sezon. Natomiast Gołoś faktycznie ma kontakt na rok, z czego pół roku będzie się doprowadzał do stanu używalności. Zatem nikłe szanse żeby przedłużono z nim kontrakt.

Myślę też, że dla czwórki Ćwielong, Łobodziński, Jirsak, Varga ten sezon też będzie decydujący o ich przyszłości w klubie.
Nie sądzę by był decydujący dla pierwszej trójki jeśli nie znajdzie się na nich kupiec. Nie zapominajmy, że Ćwielong to darmowy zawodnik, który nie zarabia zbyt dużo, a zabezpiecza nam de facto 3-4 pozycje. Ponadto prezentuje duże zaangażowanie. Myślę, że warto go zatrzymać na dłużej, no chyba, że nagle nasza kadra znacznie się rozrośnie i okaże się, że Ćwielong będzie bardzo daleko na liście rezerwowych. Łobodziński i Jirsak nie odejdą jeśli nie pojawi się dla nich odpowiednia oferta. Obaj mają teraz mocnych konkurentów w postaci Małeckiego i Garguły, a jeśli nie wygrają tej rywalizacji, to ofert nie będzie. A też nie jest w interesie Wisły rozwiązywać kontrakty z piłkarzami, za których łącznie zapłacono ponad milion euro.

Siłą rzeczy musimy kiedyś uzupełnić to co ubyło, a wypadałoby też zabezpieczyć się już na ewentualność przyszłych ubytków.
W Wiśle nie rozumuje się w ten sposób. Przecież obecny niedobór zawodników na pozycji środkowego obrońcy był do przewidzenia i mimo to Wisła nie zdecydowała się zakontraktować Braza pół roku temu, choć miała go na wyciągnięcie ręki.

Na pewno musimy sprowadzić co najmniej jednego prawego obrońcę, jednego( a najlepiej dwóch) stoperów, bramkarza, i klasycznego napastnika. Do tego tradycyjnie rozglądamy się za wysokim napastnikiem, przydałby się zmiennik dla Garguły, Skorża w jednym z wywiadów przebąkiwał coś o lewym obrońcy( Diaz z Lechem delikatnie mówiąc zawiódł). W skrócie mamy 17 piłkarzy i potrzebujemy jeszcze, co najmniej 4, najlepiej 6-7. Na pewno mamy jakąś listę zawodników, z którymi rozmawiamy, z hierarchią priorytetów, ale ogranicza nas budżet.
W chwili obecnej raczej nie przyjdzie więcej niż jeden napastnik. Będzie to najpewniej wysunięty napastnik, najpewniej powyżej 184 cm wzrostu, czyli taki spełniający kryteria. To jest potrzeba pierwszego rzędu. Cofniętych napastników mamy: Boguski, Ćwielong, ewentualnie Małecki, wysuniętych póki co wystarczy dwóch: Brożek i nowy zawodnik. Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że Wisła w pucharach może grać tylko z jednym nominalnym napastnikiem, za którego plecami grać będzie Garguła. Skorża może przebąkiwać o lewym obrońcy, ale teraz raczej takiego nie dostanie, bo są inne priorytety. Środek pola mamy dobrze obsadzony, w 4-4-2 nie będzie problemy ze zmiennikiem dla Garguły, a w 4-2-3-1 może nim być choćby Boguski. Sprowadzenie kolejnego piłkarza na tą pozycję oznaczałaby całkowitą rezygnację z Jirsaka. Z tych trzech pozycji, które wymieniłem, jeśli udałoby się wygospodarować środki ponad to co jest przeznaczone na wzmocnienia konieczne, sprowadzałbym zawodników w takiej kolejności: 1. Napastnik 2. Lewy obrońca 3. środkowy pomocnik.

Natomiast bardziej priorytetowe są wzmocnienia na pozycji bramkarza, środkowego i prawego obrońcy oraz (pierwszego) napastnika.

Główny problem z takim podejściem jest taki, że tracimy dużo czasu. Ci piłkarze już powinni zgrywać się z drużyną. Z Levadią powinien poradzić sobie np. Burliga, ale w trzeciej rundzie może być już bardzo ciężko i na te mecze już powinniśmy mieć kompletną, zgraną kadrę. My na transfery możemy poczekać, ale trener na pewno wolałby mieć już kompletną kadrę.
Myślę, że dlatego właśnie Skorży zależy na tym by wszyscy pozyskiwani zawodnicy byli w rytmie treningowym. Chyba właśnie dlatego do Wisły prawdopodobnie nie trafi ostatecznie Carlinhos. To jest zawodnik, którego trzeba byłoby doprowadzać do odpowiedniej formy fizycznej, a potem dopiero szlifować z nim taktykę. Przykładowo Kirm bardzo dobrze odnalazł się w zespole i jemu raczej wiele nie zajmie aklimatyzacja i dostosowanie się do taktyki. A oprócz lewej pomocy mamy de facto tylko dwie kluczowe pozycje, na które potrzebujemy zawodników już teraz do grania. Jest to prawa obrona i ewentualnie napad. Zresztą sam Skorża chyba zdaje sobie sprawę z tego co niesie ze sobą wprowadzenie od razu pięciu nowych zawodników do pierwszego składu.
Konrad Gołoś: Czasami potrzeba momentu, w którym trener naprawdę na ciebie postawi. Jeśli wiesz, że masz zaufanie trenera i kolegów, wtedy też się rozwijasz. Nabierasz pewności. Czasami jest tak, że młody zawodnik idąc do jakiegoś klubu po prostu traci pewność i trudno jest to odbudować.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.07.2009, 09:55
wydaje mi sie że na obecną chwile z Jopem jest podobna sytuacja co z Bożokiem który był od początku planem B bo tak naprawde chciano Kirma i udało sie go ściągnac dlatego myśle że Skorża woli Braza niż gracza FK Moskwa.Jeśli uda sie zakontraktowac Braza to uważam że Bednarz za wszelką cene bedzie chciał ściagnac jeszcze tylko napastnika ( fajnie jakby to był ten Urugwajczyk z Reggiany).Uważam że Małecki,Cwielong czy Boguski to są bardziej pomocnicy niż napastnicy.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.07.2009 o godz. 09:59.
Odpowiedz cytując
wislakrakow124
Senior Member

Stary 06.07.2009, 10:15
cwielong pokazuje ze kapitalnie potrafi trzymac sie przy pilce!! sadze ze z czasem zacznie wykorzystywac sytuacje i moze byc lepszy do brozia!! jesli bylby awans do LM to sadze ze wisla bardzo poszla by do przodu nowi zawodnicy regularna gra w europejskich pucharach i bilans meczow ligowych bedzie taki 30-0-0
JAZDA JAZDA JAZDA BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
anhellic
Junior Member

Od: 06.2009

Stary 06.07.2009, 10:16
AYALA napisał(a):Wyświetl post
wydaje mi sie że na obecną chwile z Jopem jest podobna sytuacja co z Bożokiem który był od początku planem B bo tak naprawde chciano Kirma i udało sie go ściągnac dlatego myśle że Skorża woli Braza niż gracza FK Moskwa.
Braz ma wypełnić lukę na prawej obronie, podczas gdy Jop ma stanowić rezerwę na pozycji środkowego obrońcy. Tak to widzę. Z tej perspektywy te transfery się nie wykluczają, nie są dla siebie konkurencyjne, jak piszesz. Poza tym te dwie sytuacje różni fakt, że Jop ma przyjść za darmo, a zarówno za Kirma, jak i Bożoka trzeba było płacić.
Zawsze w sercu Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
Seb@.
Member

Od: 08.2007

Stary 06.07.2009, 10:34
Tymczasem w angielskiej prasie jest informacje jakoby cena za Brozka to okolo 3.5 milina funtow. Z notki wynika ze Fulham wczoraj negocjowal i chcial wzmocnic swoj sklad przed liga europejska. http://www.timesonline.co.uk/tol/spo...cle6643475.ece
Transfer dla Fulham po eliminacjach do LM chyba bylby niezbyt oplacalny w takiej sytlacji, a juz napewno nie w grudniu po ewentualnej grze w lidze europejskiej.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 06.07.2009, 10:41
Sopranos napisał(a):Wyświetl post
Umiejętności tego zawodnika de facto nigdy nie zostały poważnie zweryfikowane. Zagrał w 6 meczach, w których pokazał, że jest zawodnikiem twardym, dobrym w defensywie i nieźle ustawiającym się, ale ma zauważalne braki w ofensywie, dlatego praktycznie nie ma szans by wygrał rywalizację z Sobolewskim czy Diazem. Myślę, że tu chodzi głównie o danie mu szansy, ale prognozuję, że on wkrótce odejdzie. Jak nie zimą, to najdalej za rok.
Nie sądzę by Skorża wciąż liczył na Vargę. Przed transferem ten zawodnik sam mówił, że jest uniwersalnym piłkarzem i, że w poprzednich klubach grał na każdej defensywnej pozycji, a teraz jakoś nikomu nie przychodzi do głowy by wypróbować go jako zmiennika np. na prawej obronie.
Ostatnio edytowane przez jova : 06.07.2009 o godz. 10:47.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 06.07.2009, 11:06
Z tego co pisali dzis mial sie pojawic ten Braz,tak?
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
ZwrABG
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 06.07.2009, 11:11
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Z tego co pisali dzis mial sie pojawic ten Braz,tak?
Tak
10 znaków

Odpowiedz cytując
Lukasz15wisla
Member

Od: 05.2007

Stary 06.07.2009, 11:16
Jest potwierdzenie, dziś wieczorem w Krakowie spodziewany jest Braz
Odpowiedz cytując
mercury
Member

Stary 06.07.2009, 11:24
Cytat:
Testowany w ostatnich dniach bośniacki bramkarz opuścił zgrupowanie. Wczorajsze negocjacje zostały zakończone niepowodzeniem, jednak w klubie można usłyszeć, że Wisła wciąż będzie w tej sprawie rozmawiać.
ech.. ja jestem cały czas za tym, że jak nie zatrudnimy Nurkovica to popełnimy wielki błąd..
Odpowiedz cytując
Crusi
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 06.07.2009, 11:24
Ze Braz przychodzi to elegancko, ale ze Nurka wyrabali to juz troszke mniej... ;/ Mam nadzieje ze ten dzisiejszy bramkarz to niebedzie zaden ogorek...
"WHAT DON'T KILL US, WILL MAKE US STRONGER"
THE WHITE STAR DIVISION
Odpowiedz cytując
dawidex44
Banita

Stary 06.07.2009, 11:26
Chyba że ten 20 testowany bramkarz to będzie golkiper z Premier League
Odpowiedz cytując
KuLwIk
Senior Member