The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
arsfan90
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2009, 23:48
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
Raczej nie bo jeśli mogliby zwiększyć pojemność to już teraz by to zrobili przy obniżaniu murawy. Skoro już obniżają to nie wiem czy to aż taki duży problem między obniżeniem murawy o 80cm a 120cm więcej. Widocznie są jakieś problemy techniczne albo w projekcie... Nie wiem w każdym razie ktoś tu z forum robił amatorską wizualizacje stadionu i napisał że są możliwe do dobudowania 3 rzędy krzesełek - ciekawe czego akurat 3 a nie więcej.
Jeśli chodzi o powiększenie stadionu to mi by się widziało zdjęcie dachu z D i E i dorobienie kilku rzędów krzesełek tak aby przyszły dach na D i E był na takim samym poziomie jak dach na A,B,C. Wtedy wszystkie miejsca byłyby zadaszone a dach tworzyłby jedną spójną całość. Ale tu nie wiadomo czy to jest możliwe z przyczyn technicznych.

Jeśli chodzi o ten projekt 3d to jakiś stary jest gdyż są szczeliny w narożnikach

Ciekawe jak chcesz dobudować 3 rzędy krzesełek do góry?! Może i jest taka możliwość sc-fi... ale w dół jest zdecydowanie prościej...I proszę bez lamentów że jakby to było takie proste to już by budowali stadion na 60 tys. widać ktoś ocenił że nasz potencjał na ten dzień nie przekracza 34. tys. i tyle.. Chociaż gdyby się uprzeć tow miejscu obecnego/byłego A/B można by postawić trybune nawet na 30 tys. bo jest tem tyle miejsca ale po co?!
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY
Z NIĄ SIĘ LICZY KAŻDY
JESTEŚMY DUMĄ TEGO MIASTA
A W NASZYCH SERCACH BIAŁA GWIAZDA
I NAWET JEŚLI BĘDZIE ŹLE
MY NIGDY NIE PODDAMY SIĘ

Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 21.06.2009, 00:06
Oczywiście od góry o wiele trudniej dobudować, na pewno dużo większe koszty ale chyba nie zaprzeczysz, że tak byłoby lepiej - zamknięty, spójny dach a więc i cały stadion, wszystkie miejsca zadaszone...
Wątpie aby nasz potencjał aktualnie przekraczał więcej niż 25tys miejsc skoro trudno było zapełnić 15... będzie 34tys żeby stadion mógł mieć status "elite" bo był/jest budowany z myślą o Euro.
Natomiast uważam, że to się szybko może zmienić. Po pierwsze sam stadion to już jest reklama dla klubu. Po drugie kibice, niewątpliwie dużo nowych ludzie przyjdzie zobaczyć jak to wygląda taki "europejski" stadion i jak usłyszą przed, w trakcie i po meczu zaje*isty doping ABG to się mogą nakręcić. Jeszcze jeżeli teraz awansujemy do LM to możemy w niej na jakiś czas już zagościć bo kasy z jednego udziału w takiej imprezie będzie tyle ile aktualnie wynosi nasz budżet. Wtedy też na pewno nagle znajdą się "kibice".
Ciekaw tylko jestem czy będzie można wtedy powiększyć stadion od dołu, jak tam ktoś wyliczył koło 8tys krzesełek, nieźle.

EDIT

preseant
Mógłbyś napisać jak wyszło Ci to, że obniżając murawę o 1m przybliżamy trybunę D i E o 3m do boiska?
Wg moich obliczeń wygląda to tak: mamy trybuny D i E pod kątem 27* (pierwsze 21 rzędów) więc żeby zachować harmonię budujemy kolejne rzędy pod tym samym kątem
wychodzi coś takiego:

Zielona kreska to aktualny poziom murawy, obniżamy poziom o 1m i z tangensa wyliczamy odległość o jaką przybliży się trybuna do murawy x = 1,96m, a trybuny C, A i B przybliżyły by się o 2,75m, hmm
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 21.06.2009 o godz. 00:44.
Odpowiedz cytując
GregorTS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.06.2009, 00:24
element napisał(a):Wyświetl post
Stadion jeszcze nie powstał a niektórzy już rozkminy na temat rozbudowy..

jak wyżej, jakieś dziwne szczeliny w narożnikach..w ogóle jakieś ucięte te narożniki..

jakby stadion był dobrze zaprojektowany to bi nikt nie mysal zeby go poprawiac od razu a tak dastajemy za wlasne pieniadze bubel stadionowy bo pan inzynier nie pomyslal zeby trybna byla blisko boiska.
"W Wiśle Kraków nikt i nic nie jest ważniejszy niż klub"
Odpowiedz cytując
nicolas
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 21.06.2009, 00:43
1. myślę, że to miejsce między trybuną wschodnią a murawą jest zostawione ze wzgledów bezpieczeństwa i z rozmysłem, np. dla karetki.

2. ciekawi mnie taka sprawa - przy budowaniu teraz te pojazdy mechaniczne ;p wszystkie jeżdżą po murawie, a murawa jest przecież podgrzewana - ta instalacja pod murawą się nie zniszczy? bo nie zauważyłem, żeby likwidowali murawę jak dotąd.
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 21.06.2009, 01:10
Najwiekszym minusem wg mnie nie jest brak dachu, niemożność połączenia narożników itp. Najwiekszy problem to moim zdaniem zbyt małe nachylenie trybuny, aby obniżyć tak drastycznie murawę. Kąt patrzenia z C na linię boczną boiska w tej chwili jest dosyć duży mimo, że nachylenie trybuny nie jest zbyt duże, bo jest duża odległość od trybuny do linii bocznej (17 metrów). Obniżając murawę zmniejsza się kąt patrzenia widza siadzącego np. na najwyższym miejscu I pietra trybuny C na linię boczną obok trybuny C, obniżając murawę za bardzo może dojść do sytuacji, że osoba siedząca w najwyższym rzędzie I piętra trybuny C widzi zamiast linii bocznej plecy osoby siedzącej rząd niżej
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 21.06.2009, 08:51
nicolas napisał(a):Wyświetl post
.

2. ciekawi mnie taka sprawa - przy budowaniu teraz te pojazdy mechaniczne ;p wszystkie jeżdżą po murawie, a murawa jest przecież podgrzewana - ta instalacja pod murawą się nie zniszczy? bo nie zauważyłem, żeby likwidowali murawę jak dotąd.
Caly system podgrzewania i drenażu zostanie wymienony na nowy po obniożeniu murawy. Obecy nadaje sie na śmietnik.
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 21.06.2009, 15:00
Dzień przerwy, mam nadzieję że do końca czerwca zrobią wykop pod nową trybunę
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.06.2009, 15:27
Grzadq napisał(a):Wyświetl post
Dzień przerwy, mam nadzieję że do końca czerwca zrobią wykop pod nową trybunę
Teraz może już nie pracują , ale w południe koparki były w ruchu.
Odpowiedz cytując
preseant
Junior Member

Od: 04.2006

Stary 21.06.2009, 15:38
Mógłbyś napisać jak wyszło Ci to, że obniżając murawę o 1m przybliżamy trybunę D i E o 3m do boiska?
Wg moich obliczeń wygląda to tak: mamy trybuny D i E pod kątem 27* (pierwsze 21 rzędów) więc żeby zachować harmonię budujemy kolejne rzędy pod tym samym kątem
wychodzi coś takiego:

Zielona kreska to aktualny poziom murawy, obniżamy poziom o 1m i z tangensa wyliczamy odległość o jaką przybliży się trybuna do murawy x = 1,96m, a trybuny C, A i B przybliżyły by się o 2,75m, hmm

I tu wyłożyłeś moją teorię, nie całkiem ale jednak :( Nie popatrzyłem na trójkąt tylko liczyłem to w głowie. stąd ten błąd. Wniosek z tego taki, że żeby przybliżyć trybuny o taką odległość jaką mówiłem wcześniej trzeba obniżyć murawę dużo bardziej. Pomyłka wychodzi jakoś 1/3 - 1/4 pojemności. czyli to dawałoby dodatkowe 6000-6500 mie[QUOTE=royalmichael;748525]

Cytat:
Najwiekszym minusem wg mnie nie jest brak dachu, niemożność połączenia narożników itp. Najwiekszy problem to moim zdaniem zbyt małe nachylenie trybuny, aby obniżyć tak drastycznie murawę. Kąt patrzenia z C na linię boczną boiska w tej chwili jest dosyć duży mimo, że nachylenie trybuny nie jest zbyt duże, bo jest duża odległość od trybuny do linii bocznej (17 metrów). Obniżając murawę zmniejsza się kąt patrzenia widza siadzącego np. na najwyższym miejscu I pietra trybuny C na linię boczną obok trybuny C, obniżając murawę za bardzo może dojść do sytuacji, że osoba siedząca w najwyższym rzędzie I piętra trybuny C widzi zamiast linii bocznej plecy osoby siedzącej rząd niżej
To też może być problem i pisałem o tym wcześniej. Ale ciężko wyczuć czy to rzeczywiście bardzo zepsułoby widoczność. Odległości od linii boiska to w tej chwili 6 i 10m., więc nie musi to tak źle wpływać na widocznosc ale nie wiem. Trudno mi sobie to wyobrazic.
Odpowiedz cytując
preseant
Junior Member

Od: 04.2006

Stary 21.06.2009, 15:42
wychodzi coś takiego:

I tu wyłożyłeś moją teorię, nie całkiem ale jednak :( Nie popatrzyłem na trójkąt tylko liczyłem to w głowie. stąd ten błąd. Wniosek z tego taki, że żeby przybliżyć trybuny o taką odległość jaką mówiłem wcześniej trzeba obniżyć murawę dużo bardziej. Czyli przybyłoby nie 12 rzędów a 8 (przy trybunie E i W) i nie 9 a 6 rzędów przy N i S. Wciąż to daje dodatkowe 6 tys miejsc.
Dzieki za znalezienie błedu.

aha a odleglości w tej sytuacji wynosiłyby 10m i 7m.

Cytat:
To też może być problem i pisałem o tym wcześniej. Ale ciężko wyczuć czy to rzeczywiście bardzo zepsułoby widoczność. Odległości od linii boiska to w tej chwili 7 i 10m., więc nie musi to tak źle wpływać na widocznosc ale nie wiem. Trudno mi sobie to wyobrazic.
Ostatnio edytowane przez preseant : 21.06.2009 o godz. 15:47.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 21.06.2009, 16:12
Po cholere 2 posty mówiące to samo? I murawa nie będzie obniżana o metr tylko 80 cm a to jest różnica. Teraz zapomnijcie o jakimkolwiek powiększaniu stadionu, bo skoro 15tys nie dało się zapełnić to jak chcielibyście nawet te 40tys zapełnić w meczu z Odrą czy Piastem? Na chwile obecną ten stadion jest w sam raz.
Grzadq: W końcu jest niedziela i robotnicy też chcą mieć coś wolnego.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
nicolas
Senior Member

Stary 21.06.2009, 17:07
to już pewne, że murawa ma być obniżona? Czemu?
Odpowiedz cytując
UH f B
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 21.06.2009, 17:33
nicolas napisał(a):Wyświetl post
to już pewne, że murawa ma być obniżona? Czemu?
tak, pewne
obniżają po to żeby do bocznych trybun dołożyć po 3 rzędy przez co trybuny będą bliżej boiska

P.S. przed zadaniem pytania przeglądajcie temat albo spróbujcie sami poszukać w necie odpowiedzi bo bardzo dużo pytań się co jakiś czas powtarza
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 21.06.2009, 17:49
Nie często przeglądam ten temat i mam dwa "naiwne" pytania:
-dlaczego zaprojektowano piętrowe trybuny wzdłóż boiska? Ze względów estetycznych? praktycznych?
- ile metrów będzie do trybun - 17m? czy po obniżeniu murawy mniej?
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 21.06.2009, 20:05
Kordel_Walker napisał(a):Wyświetl post
-dlaczego zaprojektowano piętrowe trybuny wzdłóż boiska? Ze względów estetycznych? praktycznych?
dwie trybuny, tak samo głębokie (dajmy na to, odległość od boiska do reymana) ,i szerokie.
Jedna jest jednopiętrowa - wchodzi na nią mniej osób i jest tańsza
Druga jest dwupiętrowa - więcej miejsc, ale też jest droższa.

chodzi o to, że mamy mało miejsca między boiskiem a reymana, więc piętrowa jest lepszym wyjściem.
.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 21.06.2009, 20:10
vote-for-mikey napisał(a):Wyświetl post
dwie trybuny, tak samo głębokie (dajmy na to, odległość od boiska do reymana) ,i szerokie.
Jedna jest jednopiętrowa - wchodzi na nią mniej osób i jest tańsza
Druga jest dwupiętrowa - więcej miejsc, ale też jest droższa.

chodzi o to, że mamy mało miejsca między boiskiem a reymana, więc piętrowa jest lepszym wyjściem.
ALe z tego co wiem to trybuna jest też dwupiętrowa ponieważ na tyle osób ile tam bedzie musi byc więcej wejść/wyjść.
Już sektor D i E powinien byc podzielony
Odpowiedz cytując
wdały
Banita

Od: 06.2009

Stary 21.06.2009, 20:13
a czy budują narożniki już teraz, po między wszystkmi trybunami?

czy po skończeniu budowy będzie opcja dobudowania np balkonów, czy narożników i tym samym zwiększenie pojemności?
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 21.06.2009, 20:15
wdały napisał(a):Wyświetl post
a czy budują narożniki już teraz, po między wszystkmi trybunami?

czy po skończeniu budowy będzie opcja dobudowania np balkonów, czy narożników i tym samym zwiększenie pojemności?
Już teraz są budowane narożniki.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 21.06.2009, 21:25
Tak właściwie do czego są te dwie ogromne rury które leżą na murawie? http://kamera.orge.pl/krakow3/
Są tam już od dobrych 2 tygodni jak nie dłużej i nic, tylko leżą
Odpowiedz cytując
gromaders
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 21.06.2009, 21:28
to są zdemontowane maszty oświetleniowe
Odpowiedz cytując
Brzeszczot
Senior Member

Od: 07.2005

Tak właściwie do czego są te dwie ogromne rury które leżą na murawie? http://kamera.orge.pl/krakow3/
maszty oswietleniowe
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

słupy oświtleniowe (jupitery)

edit: Wiślacka Brać czuwa! refleks nie ma to tamto....
Ostatnio edytowane przez Proud : 21.06.2009 o godz. 22:01.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Stary 21.06.2009, 22:09
przeciesz mieli je przewiesc na stadion Wandy juz by byl wiekszy porzadek
Odpowiedz cytując
miras108
Member

Od: 02.2008

Stary 22.06.2009, 10:32
Mnie się wydaje czy kamera http://www.krakow.pl/kamera/wisla/ pokazuje obraz z wczorajszego poranka? i to tylko kilka sekund?
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.06.2009, 10:35
Mi sie zdaje ze obraz jakos sie zaciął a prace moze nawet wczoraj trwały tylko kazdy widzial nie obraz z kamery tylko po prostu jakny zdjecie (bo jak dla mnie to nic sie nie rusza na tym obrazie), bo wczoraj jak wszedłem zobaczyc co sie dzieje około 23 jak juz bylo rzecz jasna ciemno to nie widziałem szarego obrazu jak zawsze tylko własnie taki jak teraz, jakby był dzien
Odpowiedz cytując
grzesiek632
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 22.06.2009, 10:35
miras108 napisał(a):Wyświetl post
Mnie się wydaje czy kamera http://www.krakow.pl/kamera/wisla/ pokazuje obraz z wczorajszego poranka? i to tylko kilka sekund?
moze robotnicy emocjonuja się losowaniem do LM i zeszli na chwile do ''budki"
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.."

Odpowiedz cytując
Sinoos
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.06.2009, 10:39
nie działa. Zobaczcie na godzinę transmisji. cały czas 4 rano
Życie bym dał za krakowską Wisłę....
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.06.2009, 10:55
Donki napisał(a):Wyświetl post
ALe z tego co wiem to trybuna jest też dwupiętrowa ponieważ na tyle osób ile tam bedzie musi byc więcej wejść/wyjść.
Już sektor D i E powinien byc podzielony
czego dowodem jest bodajże Sudtribune w Dtm
.
Odpowiedz cytując
emailowiec
Socios Wisła Kraków

Stary 22.06.2009, 12:15
Kamerka "na żywo" na AB znowu działa i można na niej zaobserwować, że przeszliśmy do kolejnej fazy czyli kopania dziury. Chyba, że to tylko usuwanie nadmiaru ziemi. Przecież jeszcze nie było ścianki szczelinowej Bliżej trybuny D trwa jeszcze usuwanie ostatków gruzu.
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Stary 22.06.2009, 13:05
"...Podobny los jak inwestycję przy Karmelickiej spotkał pozostałe trzy "krakowskie" hotele Hiltona, których budowę planowano przy stadionie Wisły. Wszystkie miały być gotowe na Euro 2012. Nie będą. Decyzję o wstrzymaniu projektu podjął główny inwestor - fundusz rodziny królewskiej z Kuwejtu. Planowane obiekty, których koncepcje opracowali architekci z biura DDJM, w standardzie pięciu i czterech gwiazdek oraz jeden Garden Inn miały dać w sumie blisko 800 nowych miejsc noclegowych."

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...o_Hiltona.html
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów