The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.06.2009, 15:59
W skrócie - moim zdaniem te wybory są katastrofą dla lewicy i porażką Rydzyka. Ale od początku.

PO - piękny wynik, po 2 latach nierządzenia. Liczyłem na mniejszą różnicę do PiSu, ale trudno. Z wyniku tych wyborów wnioskuję, że PO osiągnęła kraniec swoich możliwości. Wyżej w następnych wyborach niż 45% raczej nie zdobędą. Wbrew oczekiwaniom najbardziej twardym okazuje się być elektorat wielkomiejski, a nie wiejski + starsi ludzie. Dlatego też partia euroentuzjastyczna z zasady powinna uzyskać lepszy rezultat w takich wyborach, niż w wyborach gdzie głosują również osoby programowo nie głosujące w wyborach europejskich z powodu poglądów antyeuropejskich.

Na uwagę zasługuje kapitalny wynik Hubner w Stolicy. Moim zdaniem, choć uważam tę kandydaturę za kontrowersyjną, to ta kandydatura była przez wyborców odebrana jako jedyna merytoryczna kandydatura w tych wyborach, jako że Hubner jest komisarzem. Stąd bonus dla PO, myślę że Hubner z jakiejkolwiek listy by nie startowała, to w Wawie by dostała dość zbliżoną liczbę głosów.

PiS - moim zdaniem wynik nieco zbyt słaby by się cieszyć, ale na tyle dobry by się nie martwić. Gdyby było 30% to byłbym zadowolony. PiS ma jednak powody do zadowolenia - po pierwsze, ma znacznie lepszy wynik niż wskazywały sondaże (były takie które dawały PiS 14 czy 16%). Po drugie, po prawej stronie wyłącznie spalona ziemia. Po trzecie, to są wybory trudne dla partii, którą przedstawia się jako wstyd w europarlamencie. Po czwarte, wyniki kandydatów wskazują, że poparcie Ojca Dyrektora ma stosunkowo niewielkie znaczenie. To jest wedle moich szacunków około 2%. Kandydaci RM praktycznie nie zyskali mandatów, poza przypadkami w których RM poparło kandydatów z własnym dorobkiem (np. Ziobro). Wręcz można powiedzieć, że powchodzili wszyscy kandydaci, których Rydzyk "wyklął". To dobra wiadomość dla PiSu, bo po pierwsze, to Rydzykowi musi teraz zależeć na tym by się wiązać z PiSem (np. w nadziei na rozwój geotermii w Polsce), a nie na odwrót. Tutaj mogą być pewne zmiany, z uwagi na brak oficjalnych danych o tym kto zdobył mandat, ale wygląda na to, że Rydzyk znacznie obniżył swoją rangę. Rzeczywiste wagę poparcia RM będzie można oszacować po wynikach kandydatów z dalszych miejsc, którzy startowali z namaszczeniem Ojca Dyrektora.
Kolejną pozytywem dla PiSu jest to, że ma znacznie większy potencjał rezerw niż PO. Skoro od dwóch lat wyborcy na wsi idą mniej chętnie do wyborów niż mieszkańcy miast, to PiS ma pole do działalności i przekonania wsi do siebie. To moim zdaniem znacznie łatwiejsze zadanie dla PiSu niż dla PO, jak wiadomo wieś jest znacznie bardziej tradycyjna. Inna sprawa, że PiS musi przestać przypominać sobie o wsi dopiero przed wyborami. Druga sprawa to fakt, że na zachodzie jest znacznie większa różnica na korzyść PO niż na wschodzie na korzyść PiS. Znacznie łatwiej uzyskać będzie PiSowi większe poparcie w Poznaniu czy w Szczecinie i podnieść wynik z mniej niż 20% do 25%, niż Platformie na wschodzie podnieść wynik z 35% do 40%.

Nie są to rzecz jasna rzeczy, które jest łatwo zrobić, ale PiS ma pewne możliwości, pytanie czy będzie umiał skorzystać.

Jeśli chodzi o minusy, to muszę powiedzieć że jestem rozczarowany sposobem prowadzenia kampanii przez PiS. Owszem, spoty są niezłe, motyw z Cugier-Kotką kapitalny. Ale to jest kampania prowadzona dla wyborców kierujących się podobnym sposobem postrzegania rzeczywistości jak wyborcy PO. Kamiński z Bielanem jako spin doktorzy PO dokonaliby zapewne cudu. Problem polega na tym, że w przypadku docelowego elektoratu PiS kampania w TV to zdecydowanie za mało. To jest rzecz jasna konieczność, ale pamiętam że w 2005 roku wielu podkreślało, że PiS wygrał dzięki strukturom, dzięki dotarciu do wyborcy. Już od poprzednich wyborów pojawiły się takie głosy o tym, że PiS odszedł od ludzi i dlatego przegrał. Wydaje mi się, że to słuszna uwaga.

Na uwagę zasługuje kapitalny wynik Ziobry, który umacnia swoją pozycję w PiSie. Prawdopodobnie wszystkie jego kandydatury (Kempa, Mularczyk i chyba Kurski) przeszły, mimo że startowali z dalszego miejsca. Ziobro jest głównym rozgrywającym w PiSie po JK. Ktoś na Frondzie napisał, że JK to genialny strateg bo UE będzie płacić przez 5 lat Ziobrze za to, by nie konkurował z JK w partii, i coś w tym jest. Ja osobiście jestem nieco sceptyczny wobec Ziobry, ponieważ poza jego zainteresowaniem wymiarem sprawiedliwości nie wiem o nim praktycznie nic.

SLD - jak dla mnie to największy przegrany tych wyborów. Jedyny plus to fakt, że poza SLD inna lewica nie istnieje. Jeśli liczyć jeszcze fakt zdrady Hubner i Cimoszewicza dla PO, to SLD ma niewesołe perspektywy. Zwłaszcza że elektorat wielkomiejski (a więc euroentuzjastyczny) poszedł w większej ilości niż ten antyeuropejski i eurosceptyczny. W rzeczywistych wyborach przy frekwencji 45% SLD otrzymałby na moje oko około 9%, a to już jest klęska. SLD nie ma też perspektyw na zmianę trendu, bo w Polsce na lewicę nie ma zapotrzebowania. W Polsce jest zapotrzebowanie na prawicę nieco "szorstką" i na partię bardziej umiarkowaną. Jeśli tą umiarkowaną partią jest centoprawica, to pozostałym wyborcom to wystarczy.

PSL - dla PSL te wybory nie są powodem do satysfakcji, ale też nie ma co rwać włosów z głowy. Wynik średni, ale jak zawsze nad kreską. Z drugiej strony wieś się odwróciła od PSLu i chyba już nie wróci. Ponoć PSL otrzymał w tych wyborach więcej głosów w miastach niż na wsi, choć "twardego" wyniku nie widziałem.

Co do pozostałych partyjek do komentarz tylko do Prawicy Jurka i Libertasu.

Libertas - kompletna porażka, z czego nie ukrywam, szalenie się cieszę. Sam pomysł żeby partię w której zasiadają kontestatorzy Okrągłego Stołu, zwolennicy lustracji, dekomunizacji itd. wspierał Lech Wałęsa, uważam za wyjątkowo zabawny. Rydzyk miał nosa, że nie postawił na tego konia. Szkoda tylko Artura Zawiszy, bo facet w PiSie by się znacznie bardziej przydał.

Marek Jurek - tutaj moja uwaga jest jedna - szkoda że facet odszedł z PiSu, dzisiaj wziąłby euromandat. PiSowi te 2% by się przydały, a Jurek miałby znacznie większy wpływ na politykę w Polsce niż w PR. Jak przypomnę sobie wyniki głosowania nad Traktatem Lizbońskim i jak bardzo podzielony był PiS, to się zastanawiam co by było, gdyby Jurek był nadal jedną z czołowych postaci tej partii. Mam wiele zrozumienia dla niego i jego decyzji, ale uważam że znacznie lepiej przysłużyłby się Polsce jako jeden z liderów PiSu i lider katolików w tej partii (gdzie mógłby liczyć na kilkadziesiąt "szabel" co najmniej), niż jako lider ugrupowania z poparciem rzędu błędu statystycznego. Nie wiem czy byłaby szansa na jakiś powrót, ale ja uważam że zarówno dla Jurka jak i dla PiSu byłby to wielki zysk. Zwłaszcza że nie przypominam sobie, by Jurek kiedykolwiek rzeczywiście wypowiadał w stylu np. Zalewskiego ostatnio, albo Libickiego po odejściu z PiSu, czy też np. Dorna. Owszem, krytyka pewnej bezideowości PiSu była, ale nawet ona była merytoryczna i nie agresywna. Nie ukrywam, że to byłaby dla mnie świetna wiadomość.

Podsumowując, czuję duży niedosyt, ale też mówiąc za JK "nie jest źle". Tym samym wracam do "hiatus", bo gdybym miał komentować to co wyprawia obecny rząd, to chyba miałbym zawał przed 30tką.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 08.06.2009, 17:07
http://en.wikipedia.org/wiki/Academi...ean_Parliament

Jeszcze przy okazji wyborów , bardzo ciekawa analiza partii politycznych zasiadających w PE .
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.06.2009, 17:33
a co do klasy polityków to niejaka senyszym w rozmowach dnia po kronice przed chwila pokazała klase na najwyższym poziomie, jechałą równo po Krakusach
Powód: bo a to nie o
Ostatnio edytowane przez Maciejj : 08.06.2009 o godz. 17:43.
orzeu
Senior Member

Stary 08.06.2009, 17:41
Co powiedzial ten tuman? :d
WISŁA PANY !!
Maciejj
Senior Member

Stary 08.06.2009, 17:49
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Co powiedzial ten tuman? :d

Ziobro odpowiada za korupcje w krakowskiej prokuraturze
- Krakusy to ziobrowe berety
- nie myślą
- kaczyzm w czystej postaci
- nie miał żadnych argumentów
itp rzeczy imputowała i jechała na całego.........

Sonik jako tako się zachował ale przez gardło mu nie przeszło żeby pogratulowac Ziobrze
Prowadzący z 5 razy hamował senyszyn w zapędach......
Powód: dziesięc znaków
Ostatnio edytowane przez Maciejj : 08.06.2009 o godz. 17:50.
Mareq
Senior Member

Stary 08.06.2009, 19:15
http://ww6.tvp.pl/6273,20090608912057.strona

Jest już w necie

http://www.youtube.com/watch?v=j-Ps7fJm7rk

A to tak zupełnie z innej beczki .
Niektórzy mówią , że u nas w sejmie jakieś niebywałe chamstwo , warcholstwo , dziecinada , czy piaskownica ma miejsce podczas ostrzejszych debat.
O to jak wyglądają starcia(premiera z liderem opozycji!) w jednej z najstarszych(najstarszej?) izb parlamentarnych na świecie .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.06.2009 o godz. 19:39.
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 08.06.2009, 20:27
Krakow wybral jak wybral...
Ziobro za jakis czas odejdzie z PiS bo Jaro nie wytrzyma kogos, kto ma mozliwosci byc bardziej popularnym od niego i do tego czasami ma przeblyski w postaci wlasnego zdania czy sprzeciwu
Senyszyn to jednak psychicznie chore stworzenie.Kaczyzm itp...Nie pamieta skad sie wywodzi miernota ?
Leje na PO i na PiS ale tych popluczyn czerwonych to mam dosc na kilka zywotow. Wszyscy byle nie oni.

Warszawa to jak wszyscy wiedza byla juz "obstawiona" przed wyborami.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
piter19
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 08.06.2009, 21:03
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Marek Jurek - tutaj moja uwaga jest jedna - szkoda że facet odszedł z PiSu, dzisiaj wziąłby euromandat. PiSowi te 2% by się przydały, a Jurek miałby znacznie większy wpływ na politykę w Polsce niż w PR. Jak przypomnę sobie wyniki głosowania nad Traktatem Lizbońskim i jak bardzo podzielony był PiS, to się zastanawiam co by było, gdyby Jurek był nadal jedną z czołowych postaci tej partii. Mam wiele zrozumienia dla niego i jego decyzji, ale uważam że znacznie lepiej przysłużyłby się Polsce jako jeden z liderów PiSu i lider katolików w tej partii (gdzie mógłby liczyć na kilkadziesiąt "szabel" co najmniej), niż jako lider ugrupowania z poparciem rzędu błędu statystycznego. Nie wiem czy byłaby szansa na jakiś powrót, ale ja uważam że zarówno dla Jurka jak i dla PiSu byłby to wielki zysk. Zwłaszcza że nie przypominam sobie, by Jurek kiedykolwiek rzeczywiście wypowiadał w stylu np. Zalewskiego ostatnio, albo Libickiego po odejściu z PiSu, czy też np. Dorna. Owszem, krytyka pewnej bezideowości PiSu była, ale nawet ona była merytoryczna i nie agresywna. Nie ukrywam, że to byłaby dla mnie świetna wiadomość.
.
Nie zgadzam się z tym. Bardzo dobrze że założył taką partię która w 99% procentach spełnia moje poglądy. Dobrze by było żeby ci ludzie którzy mają poglądy katolickie, patriotyczne eurosceptyczne itd. glosowali na PR. PiS sam nie wie chce, robi na siłe z siebie prawice, którą nie jest. W Polsce są 2 partie prawicowe UPR i PR. Reszta się tylko za nie podaje
"Na Reymonta wychowani naszej wiary nie sprzedamy to jest oczywiste, bo codziennie mamy wybór i stawiamy na Wisłe"
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 08.06.2009, 21:04
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Skipper - jak dla mnie PO mniej niż 45 - 1.75 , Pis więcej niż 25 - 1.75 - to takie małe pewniaki.Na oko jak dla mnie - 41/30/14/6 -licząc partie które są w sejmie .
Postawił ktoś?
A jeśli chodzi o krótkie podsumowanie to cyferki które przewidywałem ,myślę że dobrze oddają atmosfere wśród partii które się dostały.

PO na pewno zadowolone, co prawda niektóre sondaże dawały im więcej(choć nie tak dawno był jakiś co 38 im przewidywał) ale jak wiemy co innego sondaże a co innego jak trza ruszyć dupsko.

PIS - 'nie jest źle' to chyba dobre stwierdzenie.Bali się blamażu ale i po cichu pewnie liczyli na niespodziankę.Strata 5% jest jednak bolesna.

LSD - na bank liczyli na więcej ale jak to ostatnio bywa, przeliczyli się

PSL - idą równo.

ps. w ogóle smieszna sprawa z Cymańskim - podpięli go pod listę tylko po to by podciągnął wynik a tu się dostał - po minie było widac że kompletnie mu to nie w smak jest.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 08.06.2009 o godz. 21:23.
94 - Allah Akbar!!
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 08.06.2009, 21:44
"Podsumowanie wyborów", red. Stanisław Michalkiewicz dla "Aktualności dnia" w "Radio Maryja". Bezpośredni link do MP3, 5MB, czas trwania: 22minuty.

W skrócie - moim zdaniem te wybory są katastrofą dla lewicy i porażką Rydzyka(...)
Dobrze,że nie piszesz Pana Rydzyka" . W "Radio Maryja" nikogo wprost nie popierali, to że "RM" ma "swoich" to uproszczenie. Oni na pewne osoby stawiają, to normalne, ale w żaden sposób się nie wiążą.

Dwa - "na katafalk" w "RM" często składano Kamińskiego, Bielana, Czarneckiego o LPR'owcach już nie wspominam. Jeśli brać to pod uwagę to tylko Kamiński uciekł spod topora.

I tak lekko obok, ale w związku. Na Youtube można zobaczyć wypowiedzi Cejrowskiego w których popiera Jurka. M.in. jest klip o tym, że "WC kwadransa" to już nigdy nie będzie bo sie nie da. Bo KRRiTV wszystko trzyma w łapie itd. itp. Przypominam, że o.Rydzyk od bodaj 17 lat robi swoje media bez niczyjej pomocy działając cały czas w warunkach skrajnie trudnych.
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 08.06.2009 o godz. 21:57.
bb.1906
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.06.2009, 21:56
W skrócie - moim zdaniem te wybory są katastrofą dla lewicy
Taaaa 4 lewicowe partie z mandatami.
Mareq
Senior Member

Stary 08.06.2009, 21:58
Cytat:
po minie było widac że kompletnie mu to nie w smak jest.
Bo kto teraz będzie podziwiał jego talent sceniczny ?
Na dodatek będzie się musial nauczyć kilkudziesięciu przyslów z całej Europy

Polemika Skwiecińskiego
,,Europarlament-cicha , rosnąca potęga''

http://www.rp.pl/artykul/316920.html

z Wildsteinem
,,Europejski spektakl pozorów''

http://www.rp.pl/artykul/314005.html

Jak doniósł Bielan w programie u Lisa , przewodniczący liberałów Watson , zaproponował koalicję między swoją partią , chadecją i nową wersją UEN tj partią konserwatywną , ponad głowami socjalistów . To może być ciekawa perspektywa .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.06.2009 o godz. 22:07.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 08.06.2009, 22:44
ot "bonusik" na rozluźnienie
bojówki PO "in action"
http://www.rp.pl/artykul/2,317325_Po...potow_PiS.html

"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę
przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza
ludowa odrąbie w interesie klasy robotniczej, w interesie chłopstwa
pracującego i inteligencji, w interesie walki o podnoszenie stopy
życiowej ludności, w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia,
w interesie naszej Ojczyzny."

prawym sierpowym, w imię.... polityki miłości
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 08.06.2009 o godz. 22:49.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.06.2009, 23:19
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
ot "bonusik" na rozluźnienie
bojówki PO "in action"
http://www.rp.pl/artykul/2,317325_Po...potow_PiS.html

"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę
przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza
ludowa odrąbie w interesie klasy robotniczej, w interesie chłopstwa
pracującego i inteligencji, w interesie walki o podnoszenie stopy
życiowej ludności, w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia,
w interesie naszej Ojczyzny."

prawym sierpowym, w imię.... polityki miłości
Jedyne, co mnie dziwi, to że tak długo musieliśmy czekać na efekty medialnej nagonki. Mechanizm psychologiczny jest prosty - należy przeciwnika zohydzić, ośmieszyć, zdehumanizować. Później już można wszystko.
Nic dziwnego, że kilku "młodych, wykształconych, z dużego miasta" postanowiło wyrazić swój patriotyzm czymś więcej, niż tylko skreśleniem krzyżyka pod kandydatem PO.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 08.06.2009, 23:43
Bardzo interesujący tekst Sędziego. Jak to zwykle bywa z pewnymi rzeczami można się zgodzić z innymi nie natomiast napewno warto się z nim zapoznać. Jeśli o mnie chodzi to osobiście zwróciłem uwagę na kilka spraw:

1. Sondaż wyborczy.
Z założenia byłem zawsze bardzo sceptyczny jeśli chodzi o sondaże telefoniczne a tu proszę: okazało się że przewidzieli wyniki głównych partii z dokładnością do około 2%. Trzeba chyba zacząć traktować takie sondaże bardziej na serio.
Drugie zaskoczenie to że wbrew oczekiwaniom okazało się (podobno ludzie boją się przyznawać nawet przez telefon że zagłosują na "obciachowe" partie) że faktyczny wynik PiS był gorszy niż ten sondażowy. Też raczej nietypowe.

2. Wynik wyborów (obiektywnie)
Pomimo swoich PiSowskich sympatii muszę przyznać że tę rundę wygrała PO dość wyraźnie. Nie można co prawda mówić o żadnym nokaucie czy nawet k.o. ale o jednogłośnym zwycięstwie na punkty już tak. PO zwiększyła swój wynik w porównaniu z wyborami parlamanetarnymi podczas gdy PiS nieco stracił. I tu nie zgodził bym się z oceną Sędziego: o ile może być prawdą że PO bedzie bardzo ciężko ten wynik poprawić to sądzę że jeśli nie wydarzy się coś nadzwyczajnego (wzrost bezrobocia wywołany recesją, powstanie nowej partii z np: Rakietą, Sikorskim i Ujazdowskim, jakaś grubsza afera na skale tej Rywina itp.) to do nastepnych wyborów (prezydenckich i parlamanetarnych) PO tej dużej przewagi nie straci.

3. Wynik wyborów (subiektywnie)
Wynik PiS jest lepszy niz wskazywały sondaże ale gorszy niż sądziłem. Oczekiwałem że różnica pomiędzy dwoma głównymi partiami będzie nie większa niż 13% (było koło 17%). Moim zdaniem PiSowi zaszkodził fakt że proporcja wyborców wiejskich (głównie PiS) w stosunku do wielkomiejskich (głównie PO) wydawała się być w tych wyborach niższa niż w wyborach parlamantarnych. Dodatkowo swoje zrobiły odejścia: Jurek, Dorn, Ujazdowski, Zalewski itp. Każdy z nich powodował odejście jakiejś części elektoratu. Tym niemniej wynik wyborów pokazuje bardzo wyraźnie że jeżeli ktoś chce myśleć o jakiejś alternatywie dla PO to może to być tylko PiS. Żadne inne ugrupowanie nie ma szans na przebicie się.
I tu powstaje dylemat dla tego całego "planktonu" (PR, Libertas, UPR itp): okopy Św. Trójcy czy pójście razem z PiS (no chyba że ktoś zdecyduje się na PO).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 08.06.2009 o godz. 23:48.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 08.06.2009, 23:47
wolfy - nie przesadzaj.Gdyby medialna nagonka miała 'moc' to wiele osób ucierpiało by fizycznie na tym.Hameryka jest najlepszym przykładem na to od wielu lat.
Ciężko mi akurat to komentować , szczególnie że informacja jest lekko naciągana - brutalne pobicie i idziemy do domu?Po brutalnym ląduje sie na intensywnej/a przynajmniej na obserwacji...Jak kompletnie nie jestem w stanie wyobrazić sobie zorganizowanej akcji to też ciężko uwierzyć że 'chłopaki z osiedla' w imię solidarności z PO, rozpoznali i pobili jakąś aktorkę ze spotu.
94 - Allah Akbar!!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 09.06.2009, 00:14
wolfy - nie przesadzaj.Gdyby medialna nagonka miała 'moc' to wiele osób ucierpiało by fizycznie na tym.Hameryka jest najlepszym przykładem na to od wielu lat.
Ciężko mi akurat to komentować , szczególnie że informacja jest lekko naciągana - brutalne pobicie i idziemy do domu?Po brutalnym ląduje sie na intensywnej/a przynajmniej na obserwacji...Jak kompletnie nie jestem w stanie wyobrazić sobie zorganizowanej akcji to też ciężko uwierzyć że 'chłopaki z osiedla' w imię solidarności z PO, rozpoznali i pobili jakąś aktorkę ze spotu.
I to jest właśnie kwestia wrażliwości. Jeszcze kilka dni temu toczyłeś pianę na temat raportu o śmierci geofizyka w Pakistanie a teraz bagatelizujesz pobicie kobity za to że wystąpiła w spocie PiS. Czy jesteś w stanie zrozumieć że ktoś może zarzucić Ci 'relatywizm moralny'?
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 09.06.2009, 00:30
To żaden relatywizm - Nie da się po pierwsze porównać obcięcia komuś łba do tego że dostajesz w dziób ale na drugi dzień oprócz jakiś siniaków , funkcjonujesz tak jak dzień wcześniej.I pójdę dalej - otóż pobicie tej pani będzie miało najpewniej większe szanse rozwiązania niż pobicie 'Kowalskiego'.U nas generalnie jest metoda że jak tylko dostaniesz w.......(chodzi mi o wariant że dostajesz za free) i nie nastąpią 2 warianty
a - rozpoznasz kto Cię zmasakrował
b - nie złapią go/ich na gorącym bądź chwile później

To wszyscy mają głęboko w dupie by znaleźć tego/tych , co Ci najebali.A że będziesz leżał miesiąc w szpitalu a przez następne 6 dochodził do siebie..nikogo to nie interesuje.Dopiero jak dostaniesz tak że udasz się do krainy gdzie bohaterowie żyją wiecznie - to psy zaczynają grubo węszyć, bo psuje im to najważniejszą statykę.
Jako że przykład tej aktorki jest medialny, a nie popadajmy w paranoje że pójdzie jakiś prikaz, to i tak szanse znalezienia bandziorów(kim by oni nie byli), są i tak większe niż w przypadku 'Kowalskiego' - czyli tak Ciebie jak i mnie.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 09.06.2009 o godz. 00:32.
94 - Allah Akbar!!
wolfy
Senior Member

Stary 09.06.2009, 01:15
To żaden relatywizm - Nie da się po pierwsze porównać obcięcia komuś łba do tego że dostajesz w dziób ale na drugi dzień oprócz jakiś siniaków , funkcjonujesz tak jak dzień wcześniej.I pójdę dalej - otóż pobicie tej pani będzie miało najpewniej większe szanse rozwiązania niż pobicie 'Kowalskiego'.U nas generalnie jest metoda że jak tylko dostaniesz w.......(chodzi mi o wariant że dostajesz za free) i nie nastąpią 2 warianty
a - rozpoznasz kto Cię zmasakrował
b - nie złapią go/ich na gorącym bądź chwile później

To wszyscy mają głęboko w dupie by znaleźć tego/tych , co Ci najebali.A że będziesz leżał miesiąc w szpitalu a przez następne 6 dochodził do siebie..nikogo to nie interesuje.Dopiero jak dostaniesz tak że udasz się do krainy gdzie bohaterowie żyją wiecznie - to psy zaczynają grubo węszyć, bo psuje im to najważniejszą statykę.
Jako że przykład tej aktorki jest medialny, a nie popadajmy w paranoje że pójdzie jakiś prikaz, to i tak szanse znalezienia bandziorów(kim by oni nie byli), są i tak większe niż w przypadku 'Kowalskiego' - czyli tak Ciebie jak i mnie.
Szczęściara...

Co do nagonki - w USA przekaz nie jest tak jednostronny. U nas w dobrym tonie jest pluć na "mohery", bo tak nakazują "autorytety". Przeginano pałkę od dawna, a akurat ta pani jakiś czas temu była bohaterką "niusa" TVN-u. Cóż, mogli jej jeszcze głowę ogolić, wszak to w walce o wolność i demokrację.

Granice już dawno zostały przekroczone.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 09.06.2009, 01:19
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
I tu powstaje dylemat dla tego całego "planktonu" (PR, Libertas, UPR itp): okopy Św. Trójcy czy pójście razem z PiS (no chyba że ktoś zdecyduje się na PO).
Dopóki pierwszych ról w PiS nie będą grać Kowal, Poncyliszu (a grać będą Mularczyk, Ziobro, Kamiński, Bielan, Kempa) - okopy Św. Trójcy (PR - M. Jurek).
Coglin
Senior Member

Stary 09.06.2009, 06:48
tak popatrzylem na wyniki w mojej gminie i widze za Ziobro zebral praktycznie wszystkie glosy z PiSu.
w PO nawet jak PO w ilosci glosow wygrywala, to Thum przegrywala z Ziobro, bo glosy rozkladaly sie jeszcze na Sonika i Miodowicza.
zabraklo Platformie jakiegos konkretnego kandydata - bo ciezko za takiego uznac Thum, ktory by zebral glosy jak Ziobro. chyba, ze PO z gory zakladalo, ze z Ziobra nie maja szans w Krakowie.
cieszy, ze w Zabierzowie i wygrala PO z PiS i Thum z Ziobro.

p.s. i tak jest prawie w calym Krakowie, stad taki wynik Ziobry - reszta na liscie PiSu byla tylko tlem.
Ostatnio edytowane przez Coglin : 09.06.2009 o godz. 06:55.
Wisła Kraków
szczebrzeszcz
Senior Member

Stary 09.06.2009, 08:17
ale czy personalia na liście by coś zmieniły, i tak głosuje się na partię
wszystkie głosy na jednego kandydata lub na wszystkich na liście, to nie ma znaczenia, można się nie dostać do jakiekgolwiek parlamentu pomimo większej liczby głosów niż rywal

Buzek, który jest dobrze rozpoznawalny, bez jakiejkolwiek reklamy zdobywa po raz drugi najwięcej głosów w Polsce, dzięki temu dostał się kandydat z ponad 10.000 głosów

tacy kandydaci mogą być zadowoleni z indywidualnego poparcia
Jery
Senior Member

Stary 09.06.2009, 10:55
Widze, że wybory zaowocowały wzmożoną aktywnością w tym temacie... Panie Kamyk to nie jest forum onetu więc radziłbym uważać na słowa. Oczywiście wyborcy PO wiedzą najlepiej czemu i kto głosował na Ziobre...

Co do pobicia Cugier - Kotki to zapewne dziś wieczór się dowiemy, że pobiła się sama, w dodatku jest wariatką, a jak była mała to nie lubili jej w szkole... Ide o zakład. Temat zniknie w atmosferze ogólnego potępienia zdrajczyni.
MJ
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 09.06.2009, 11:04
Cytat:
Według prawa traktatów jest nim związana
To , że kraj nie wyaraził zogdy na jego ratyfikacje nie oznacza , że przestaje on istnieć .
Ten dokument jako akt prawa międzynarodwego nigdy faktycznie nie przestanie istnieć , on rozpoczął swój żywot momencie podpisania go 13 grudnia 2007 r w Lizobnie .
Może nigdy nie wejść w życie i przy np 2 negatywnym referendum w Irlandii umrzeć politycznie.
Państwa , które go ratyfikowały i złożyły dokumenty ratyfikacyjne u depozytariuszy , są nim związane , ale skutki w stosunku do nich zacznie wywoływać w momencie wejścia w życie , czyli jak zostało ustalone w momencie ratyfikacji we wszystkich krajach członkowskich .
Wydaje mi się , że Cameron w głębi serca liczy , że TzL wejdzie przed wyborami i nie będzie musiał wywiązywać się z tych obietnic.
A kiełbachę wyborczą to wiadomo , że każdy oferuje bardzo smaczną
Myli się Pan jeszcze raz to napisze

Doument nie zaczął swojego życia bo nie został ratyfikowany. W świetle prawa międzynarodowego nie istnieje do czasu ratyfikacji. Ponad to Wielka Brytania, nawet gdyby faktycznie dokument żył, zgodnie ze swoją konstytucją może wypowiedzieć umowę międzynarodową i odwołać swoje poparcie dla niej.

Niezależnie od wyników 2 referendum w Irlandii (to że UE unieważniła wyniki pierwszego to po prostu skandal), Traktat będzie tam przepychany siłą. Zresztą Irlandia powie tak, dlatego że UE zastraszyła ich "izolacją w UE", a także przekupiła komisarzem. Inaczej zupełnie ma się sprawa z Wielką Brytanią, dlatego jeżeli tam Traktat przepadnie to UE będzie musiała znów zmienić nazwę tak jak zrobiła to z Eurokonstytucją, którą przemieniono na Traktat Lizboński. Wielka Brytania w przeciwieństwie do Irlandii "nie da sobie w kasze dmuchać". Traktat zaś nie wejdzie nawet jeżeli Irlandia ratyfikuje i Wielka Brytania też. Prezydent Klaus bowiem w Czechach nie podpisze tego dokumentu, a jego kadencja trwa aż do 2013r. . Do 2010 nie wejdzie Traktat w Polsce - zapewne będzie śmieszna sytuacja że Kaczyński powie że czeka na podpis Klausa, a Klaus że na podpis Kaczyńskiego Mam też szczerą nadzieję że Kaczyński wystartuje i wygra wybory prezydenckie - wtedy bowiem eurofederaści jak Sarkozy czy Barroso na zawał umrą Boję się tylko jednego widząc jak zakłamana i niedemokratyczna Unia robi się przez Traktat - po Irlandzkim referendum i głosowaniu na tak, może mieć miejsce "nieszczęśliwa katastrofa lotnicza" w drodze na szczyt UE.

Rozśmieszył mnie mój kolega głosujący na PO. Jak go zapytałem dlaczego głosuje na partie, która głosowała przeciw uczczeniu pamięci rotmistrza Pileckiego - to powiedział że to "nieporozumienie było", że POwcy się pomylili. Ciekawe jak - przyciski im się pomyliły?

Szczerze żałuje że się w ogóle zainteresowałem tematem Traktatu i że go czytałem. Tak to żyłbym sobie jak wszyscy, nic nie wiedział, nic nie rozumiał i miał to w nosie. Czasem lepiej być nieświadomym.

Taka smutna refleksja mnie nachodzi, że to jednak prawda iż większa część inteligencji tego narodu wyginęła podczas II wojny i w łagrach. Brakuje ludzi, którym zależałoby na Polsce, dziś wszyscy politycy i nawet zwykli ludzie mają ten kraj głęboko w dupie. Nie ma już Piłsudskich, Dmowskich, Paderewskich, Sikorskich, Andersów, Fieldorfów, Pileckich.... Dziś zostały same odpady, tylko zachłanne świnie którym zależy żeby jak najwięcej zeżreć z koryta. Jest w tym kraju chociaż jeden czy dwóch polityków, którzy kochają Polskę choć trochę jak tamci, których wymieniłem? Może jeden - Giertych, ale oczywiście jak się przyznawał otwarcie do tego że kocha Polskę i Polska jest dla niego najważniejsza to media go zniszczyły, przypieły łatę oszołoma bo chciał "wychowanie patriotyczne" do szkół wprowadzić. A jak wiadomo NIE WOLNO, absolutnie ZABRANIA się bycia patriotą w dobie globalizacji, bo to może zaszkodzić globalizacji i odmóżdżaniu ludzi. Jeszcze by otwarcie wystąpili przeciw federacji Europejskiej i co by było - cały wieloletni plan podporządkowania Europy poszedł by w .....

Ech, by żył Piłsudski to by było inaczej...
Ostatnio edytowane przez MJ : 09.06.2009 o godz. 11:58.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 09.06.2009, 12:53
Jery napisał(a):Wyświetl post

Co do pobicia Cugier - Kotki to zapewne dziś wieczór się dowiemy, że pobiła się sama, w dodatku jest wariatką, a jak była mała to nie lubili jej w szkole... Ide o zakład. Temat zniknie w atmosferze ogólnego potępienia zdrajczyni.
Bo wygląda to na kompletną scieme.
94 - Allah Akbar!!
szczebrzeszcz
Senior Member

Stary 09.06.2009, 13:12
raczej chodliwy temat, dodać trochę emocji i mamy "ńjusa"

zmieniając temat na poważniejszy:

Cytat:
"GP": Zapłacimy 29 mld zł za oszczędzanie prądu, gazu i ciepła

Nawet 29 mld zł w ciągu najbliższych 10 lat może kosztować odbiorców energii ustawa, której projekt przygotował resort gospodarki. Zgodnie z zaleceniami unijnymi zużycie prądu w UE do 2020 roku powinno spaść o 20 proc. - pisze "Gazeta Prawna".

Zgodnie z pomysłem Urząd Regulacji Energetyki ma ogłaszać konkursy dla producentów, dystrybutorów oraz odbiorców końcowych na projekty pozwalające oszczędzić energię. Najlepsze projekty otrzymają tzw. białe certyfikaty.

Jeśli system obejmie także ciepło i gaz to redukcja zużycia paliw wyniesie ok. 1,1 proc. zużycia energii z 2008 roku, ocenia prof. Krzysztof Żmijewski, współautor koncepcji.

Gazeta obliczyła, że przy takim założeniu koszt systemu do 2016 roku wynosiłby ok. 18,5 mld zł, a do 2020 - ok. 28,9 mld zł.

Projekt ustawy budzi wiele zastrzeżeń w URE.

- Porywamy się z motyką na słońce. Białe certyfikaty to system wybitnie biurokratyczny i kosztowny. Z projektu ustawy wynika, że sześciu urzędników będzie obsługiwało skomplikowany system, który może objąć nawet kilka milionów interesantów. Daję 100 proc. gwarancji, że przy takich założeniach system nie będzie funkcjonował - mówi Mariusz Swora, prezes Urzędu Regulacji Energetyki.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...adu__gazu.html
Jery
Senior Member

Stary 09.06.2009, 13:19
Bo wygląda to na kompletną scieme.
A jaki byłby sens takiego ściemniania już po wyborach? Bo przed to rozumiem... Nawet jeśli nie została "brutalnie pobita", a tylko poturbowana to w każdym normlanym kraju powinna być z tego gruba afera, nie mówie już o smsach i mailach z groźbami. Kto zajmuje się wysyłaniem takich smsów to chyba wszyscy wiemy, historia nie kłamie... Bagatelizujesz tą sprawe tylko dlatego, że ta pani poparła PiS i tak samo będą robić media. Przecież wysyłanie pogróżek Cugier - Kotce czy prof. Nowakowi to nic takiego...

Szczebrzeszcz: Nie ma się co martwić, za pare lat zakażą używania kuchenek gazowych, potem elektrycznych. Prąd powinniśmy wytwarzać siłą naszych mięśni. "Kto nie pedałuje ten nie je!" Nie będzie nicze... CO2, a my będziemy zdrowi!!
Ostatnio edytowane przez Jery : 09.06.2009 o godz. 13:25.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 09.06.2009, 13:40
Nie bagatelizuje sprawy ,tylko to co czytam przekonuje mnie do tego ze pani Cugier-Kotka z płatnej roli wyborcy PO , poprzez płatną rolę wyborcy Pisu, tym razem gra męczennika systemu.
Pobito ją o 8...Na 112 zadzwoniła o 14tej, po....6 godzinach.Czy tak postepuje osoba pobita która chce by złapano sprawców?Wcale nie mówi o brutalnym pobiciu , tylko o jakiejś szarpaninie - nie idzie na obdukcję, bo po co,nie wzywa karetki, nie ma też mowy o żadnym szpitalu .W poniedziałek daje wywiad TVN-owi - słowem nie wspominając o całej akcji i nagle...bum.Brutalne pobicie na zlecenie - spisek całego państwa, nikt nie chce jej pomóc - adwokaci i lekarze nie chcą mieć z tym niczego wspólnego - Dziś Pis grzmi ustami swojego wodza - przypadek, czy może kolejny popis aktorski , zasugerowany przez Pisowskich spin doktorów?

kompletnie nie kupuje tej historii, przynajmniej narazie i żadne moje sympatie/antypatie nie mają tutaj nic do rzeczy, tak jak nie kupowałem sex - historii z Lepperem.
94 - Allah Akbar!!
Maciejj
Senior Member

Stary 09.06.2009, 14:40
a mnie jedno ciekawi i zastanawia.........
juz od jakiś 2-3 tygodni cicho o paligłupie............ ciekawe z czym teraz wyskoczy........
wolfy
Senior Member

Stary 09.06.2009, 16:27
Komentarz autora artykułu w "Rzepie"(źródło):
Wojciech Wybranowski napisał(a):

W związku z zadanymi przez Pana pytaniami- pozwolę sobie odejść od zasady obowiązującej w "Rz", że nie komentujemy własnych materiałów i napisać parę słów tytułem wyjaśnienia.

1. Dwie rzeczy są dziś niezaprzeczalne, nie próbuje ich zakwestionować nawet TVN24 uparcie usiłujący Cugier-Kotce odebrać wiarygodność.- Kobieta stała się ofiara napaści, zawiadomiła o tym policję. A ta nie wszczęła postępowania. Prokuratorzy, z którymi rozmawiałem twierdzą, że telefon z informacją "zostałam pobita prosze o pomoc" powinien sprawić wszczęcie przez policjantów śledztwa z urzędu. Czy gdyby pani Kotka została tak pobita, że zapadłaby w śpiączkę- z wszczęciem postępowania policja czekałaby aż zostanie wybudzona? Po latach? Pewne jest też, że jeszcze wczoraj wieczorem i dzisiaj rano policja twierdziła, że w ogóle nie ma zgłoszenia. Teraz twierdzi, ze ma...ale Cugier nie dopełniła formalnosci, a w ogóle została tylko klepnięta za przeproszeniem w tyłek. Oparte jest to tylko i wyłącznie na notatkach służbowych policjantów. Zadnego podpisu Cugier-Kotki, zadnych zeznan. Te informacje policjantów są tak wiarygodne, jak za przeproszeniem publikacje "Dz" na temat związków Kataryny z Kwiatkowskim

2. Istotna sprawa- roznica czasu. o 9 tej dokonano napasci, o 14 przyjechała policja. Rzeczywiscie zawiadomienie zostało złożone telefonicznie o 13.51. Ze sklepu pod ktorym napadnięto panią Cugier-Kotkę do jej domu jest jakieś 10 minut drogi. Proszę wziąć poprawkę, że musiała ją pokonać kobieta, ktorą pobito, z uszkodzonym kolanem ( w te, w które została kopnięta ma "wmontowany" implant
Co dalej? W pierwszej kolejnosci dzwoni się w takiej sytuacji po pomoc lekarską, nie do "psiarni". Aktorka dzwonila do kilku prywatnych klinik. W niektorych usłyszała, ze nie udzielaja pomocy wyjazdowej, ze ma przyjsc. Ostatecznie, poniewaz zasłabła- wezwała karetkę z prywatnej firmy w Wawie. Opatrzono jej kolano, zaaplikowano cos na uspokojenie. Pozniej telefony do przyjaciol i prosba o przyjazd. ILe czasu to Pana zdaniem musiało zająć? Wie Pan jak sie jezdzi po Warszawie w południe?

3. Dlaczego o tym nie powiedziala TVN? Za komuny, którą niestety dobrze pamietam nie było przestępczości bo nie pisała o tym Trybuna Tu w wykonaniu dziennikarzy TVN mamy ten sam motyw. O sprawie wsrod dziennikarzy było głosno juz od niedzieli, ale jak mogl Pan sam zauwazyc wczoraj na twitterze- sprawe relatywizowano ze jedno kopnięcie to nie pobicie, a wlasciwie moze ja tylko szturchnięto. Nie będe tego komentował, tak jak napisałem wczoraj brzydze się ludzmi, którzy uwazaja, ze obok pobicia kobiety mozna przejsc obojetnie, bo nie leje sie krew albo jest z niewlasciwej partii.

Dlaczego nie powiedziała tego TVN-owi? Nie powiedziała tego tez Rz. info mamy z zupełnie innych zrodeł. Kobieta rzeczywiscie chciała sie oderwac od polityki, nie usmiecha sie jej bycie ikoną tej czy innej partii. Wiem, ze odmowila min juz w sobote pisowi prawa do zorganizowania w tej sprawie konferencji prasowej. I tyle.
Z dedykacją dla 1q2.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów