The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.05.2009, 23:28. Świat motocykli
Wiosenna pogoda już od kilku tygodni u nas gości, sezon motocyklowy rozpoczęty.Więc i temat jak najbardziej na miejscu.
Specjalnie założyłem nowy wątek, żeby znajdowały się tutaj opinie jedynie o jednośladach. Temat samochodowy już jest więc i motocykliści na takowy zasługują

Od kilku sezonów zbierałem się do zrobienia prawka kat.A i w końcu w czerwcu rozpoczynam kurs. Mam nadzieję, że będziecie w stanie polecić jakąś dobrą szkołę nauki jazdy, gdzie można zrobić prawko kat. A!! Nie piszmy tutaj nic o samochodach. Temat o prawie jazdy "samochodowym" też już jest. Więc niech tutaj pojawiają się jedynie tematy motocyklowe.

Jak prawko zdobędę to trzeba będzie pomyśleć o jakiejś maszynie. Możecie polecić coś "na początek". Trzeba na pewno liczyć się z pierwszymi upadkami więc i sprzęt nie może być zbyt drogi, żeby żalu nie było. Słyszałem opinie, że np Suzuki GS 500 jest w sam raz na początek.. co o tym sądzicie? A może macie jakieś swoje typy? Na czym sami zaczynaliście? Jakie macie historie z początku Waszej kariery na jednośladach?

Ciekawe ilu forumowiczów posiada swój jednoślad.. Pochwalcie się czym jeździcie. Może jakieś fotki (tylko w rozsądnych rozmiarach) zamieścicie?

Mam nadzieję, że podzielicie się też z początkującymi motocyklistami swoim doświadczeniem. Np interesuje mnie co z ubioru trzeba zakupić koniecznie na początek? Może znacie jakieś sklepy na terenie Krakowa, gdzie można liczyć na fachową pomoc i duży wybór artykułów motocyklowych?

Zapraszam wszystkich do dyskusji!
Ostatnio edytowane przez QBAS : 18.05.2009 o godz. 23:49.
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 18.05.2009, 23:32
eee, widzę ze stawiasz na szybkosc, sprobuj kiedys pojezdzic crossem to dopiero przyjemnosc,
poczatki bywają trudne, a upadki bolesne, ale po czasie, staje to sie nalogiem
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 19.05.2009, 15:56
Na szybkość to wolę na razie nie stawiać. Bo skończyć się to różnie może Ale o czymś takim jak na zdjęciu to rzeczywiście myślałem na początek:

Co do crossa to też mi po głowie chodzi, ale chyba jednak ta opcja nie zwycięży. Choć kto to wie..

Widzę, że na razie nikt nie chce się ujawnić i przyznać do miłości do jednośladów.. Więcej odwagi Panowie
Odpowiedz cytując
PrawdziwośćDlaGry
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 19.05.2009, 16:06
ja zamierzam zrobić kat.A
a tak to na nielegalu jeździłem po wsi i trochę po terenach podwiejskich
miałem pod sobą Y R6(2008rocznik) i Ninje ZX10. powiem że jazda motocyklem to sama przyjemność.
z tego co wstępnie się orientowałem to można kupić za 14 tys porządną maszynę. osobiście zakochany jestem w R6 i R1. Tak samo jak uwielbiam oglądać MotoGP i każdą inną klasę tak samo lubię pojeździć. Ale póki co na nie swoich motocyklach. Mam nadzieję że wkrótce się coś zmieni.
PdG.

TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 19.05.2009, 16:20
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Na szybkość to wolę na razie nie stawiać. Bo skończyć się to różnie może Ale o czymś takim jak na zdjęciu to rzeczywiście myślałem na początek:

Co do crossa to też mi po głowie chodzi, ale chyba jednak ta opcja nie zwycięży. Choć kto to wie..

Widzę, że na razie nikt nie chce się ujawnić i przyznać do miłości do jednośladów.. Więcej odwagi Panowie
Wygląda identycznie jak motor na naukę jazdy, to tak jakbyś kupił aveo po egzaminie na B
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem.
Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata,
Żeby z Tobą zostać na calutkie lata....
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 19.05.2009, 16:29
R6 i R1 to klasyka ostatnich kilku latek. I przyznam rację, że to chyba najładniejsze motory aktualnie.
Co do jazdy, to od dobrych 10 lat wożę się jako pasażer. I przyznam, że i tego trzeba się w pewnym sensie "uczyć". Od paru latek też lubię w sezonie pośmigać crossem (już jako kierowca ). Jeżdżę Yamahą WR 450-tką i powiem Wam, że chyba warto delikatnie zrezygnować z mocy i pojemności kosztem redukcji wagi i wysokości siedzenia. Jeśli mnie pamięć nie myli to WRka jest najcięższym i największym wyczynowcem na rynku i przyznam, że mi, jako dziewczynie, trochę to wadzi, bo ciężko się manewruje taką maszyną w terenie. A co do szosowych, to w czerwcu zabieram się za prawko A, żeby w końcu przenieść swoją pasję także na ulicę, za kierownicą. A jak przyjdzie pomyśleć o zakupie jednośladu, to chyba postawię na Ninję 600. Z tą pojemnością, jest chyba najlżejszym motorem. Nie warto na początek pakować sie w 900 czy litrówkę, bo..hmmm...człek młody, głupi i różnie to może być. Po oswojeniu się ze wszystkim, można myśleć o czymś mocniejszym - przynajmniej takie mam zdanie. A i od rodzica można mocniejszą maszynę zawsze pożyczyć

Kamil napisał(a):Wyświetl post
poczatki bywają trudne, a upadki bolesne,
Zgadzam się w 100%
Ale z każdym upadkiem doświadczenie rośnie. Już wiesz, co robić inaczej, a czego nie należy robi wcale
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 19.05.2009 o godz. 16:36.
Odpowiedz cytując
Kuba_WD
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 19.05.2009, 16:51
A jak jest z motorami lub skuterami do 16 roku życia co polecacie ?
Odpowiedz cytując
stempek
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 19.05.2009, 16:52
ja sie gibam od tygodnia Yamaha fazerką 600 ccm 100 KM 2006 rok

niby motorek turystyczny ale dosyc zwinny
z wodka nie wygrasz; ty ja w morde, a ona Cie o ziemie
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 19.05.2009, 17:00
stempek napisał(a):Wyświetl post
ja sie gibam od tygodnia Yamaha fazerką 600 ccm 100 KM 2006 rok

niby motorek turystyczny ale dosyc zwinny
Ja na fazerku 1000. Od jakichś 2 lat. Na "tylnym siedzeniu". Rewelacyjny motorek.

A, i zdaje się, że Fazer nie jest turystykiem O ile się nie mylę, to zalicza się do sportowo-turystycznych
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 19.05.2009 o godz. 17:04.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 19.05.2009, 17:06
Ktoś tam pisał o R1. Uher z ironią odniósł się do "mojej" GS 500..

Ale chyba mimo wszystko jestem trochę myślącym człekiem i na początek wolę "aveo", niż prawdziwego ścigacza, na którym pierwszy wypadek będzie od razu ostatnim. Wydaje mi się, że na początek właśnie coś takiego turystycznego powinienem wybrać. Oczywiście myślę o używce, ale mam nadzieję, że za dwa, trzy sezony zakupię coś prawie nowego - np. rocznego.

Widzę, że kilku jeżdżących się już ujawniło, co bardzo mnie cieszy. Powiedzcie zatem w co z ubraniowego sprzętu warto zainwestować na początku? Bo cały ekwipunek to trochę za duży wydatek ot tak. Więc chciałbym listę najpotrzebniejszych rzeczy stworzyć i systematycznie wykreślać z niej rzeczy
Odpowiedz cytując
stempek
Senior Member

Stary 19.05.2009, 17:06
mam nadzieje ze w sierpniu znajde chwilke czasu i zrobi sie prawko na kat A
Odpowiedz cytując
stempek
Senior Member

Stary 19.05.2009, 17:09
QBAS

napewno buty zwykle ci sie szybko zuzyja
kurteczka jakas z zołwikiem
jak dla mnie wazne sa tez spodnie bo przeziebic sobie stawy jest przeje...
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 19.05.2009, 17:13
Pochwalcie się czym jeździcie.
Simson S51
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 19.05.2009, 17:15
uher napisał(a):Wyświetl post
Wygląda identycznie jak motor na naukę jazdy, to tak jakbyś kupił aveo po egzaminie na B
Jakby połowa tych co zdała prawko B kupiła aveo a nie 200 konne fury to ilość wypadków by spadła o połowę.

500 cm3 na początek to w 101% wystarczający motor no i Suzuki bardzo dobre opinie zbiera jako marka sama w sobie
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
atbb
Member

Od: 11.2005

Stary 19.05.2009, 19:04
A jaką szkołę polecicie?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 19.05.2009, 20:17
Piaggio - choć też drogi...ale dobra jakość.

nie kupuj tego koreańskiego i chińskiego gó***, którego ostatnio pełno na polskim rynku.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 19.05.2009, 21:18
Jak dla mnie dobry motocykl na początek to np Kawasaki GPZ 500 - model którym ścigał się Maverick z F16 w TOP GUN (tam byla wieksza pojemnosc w sumie ) Suzuki wcześniej wywoływane do tablicy również dobry sprzęt do nauki, z tej samej półki mógłbym polecić również Kawasaki ER 5.

Jak dla mnie klasyką gatunku jest np Ducati Monster - dzwięk wydechu jest porażający oraz Suzuki Bandit, którego ubóstwiam zwłaszcza jeśli widzę w kolorze czarny mat z pługiem pod silnikiem )))

PS

Chwilowo bez motocykla.

Pozdro
Odpowiedz cytując
Bati_NS_TSW
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 19.05.2009, 21:26
Ja jeżdże, aktualnie jestem jedynie posiadaczem A1 kategorii, przez co śmigam na 125 cm3. Ale motory we krwi, zaliczyłem jedna klepe także już jakiśtam chrzest jest.

Czy ktoś z was jeździ na zlot motocyklowy do Zdyni koło gorlic w ostatni weekend sierpnia ? Takie sondowe pytanie, jeśli nie to polecam serdecznie, jako brat jednego z organizatorów
Urodzony sam przeciw wielu, wytrwale dążę do celu.
!!TYLKO WISŁA!!
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Stary 19.05.2009, 22:42
Ktoś tam pisał o R1. Uher z ironią odniósł się do "mojej" GS 500..

Ale chyba mimo wszystko jestem trochę myślącym człekiem i na początek wolę "aveo", niż prawdziwego ścigacza, na którym pierwszy wypadek będzie od razu ostatnim. Wydaje mi się, że na początek właśnie coś takiego turystycznego powinienem wybrać. Oczywiście myślę o używce, ale mam nadzieję, że za dwa, trzy sezony zakupię coś prawie nowego - np. rocznego.

Widzę, że kilku jeżdżących się już ujawniło, co bardzo mnie cieszy. Powiedzcie zatem w co z ubraniowego sprzętu warto zainwestować na początku? Bo cały ekwipunek to trochę za duży wydatek ot tak. Więc chciałbym listę najpotrzebniejszych rzeczy stworzyć i systematycznie wykreślać z niej rzeczy
Skoro jak sam mówisz chcesz zacząć od mniejszej pojemności (i słusznie) to na razie nie kupuj nie wiadomo czego. Zwykła kurtka motocyklowa, rękawice, bardzo dobry kask i chyba tyle.
Nie pakowałbym się w specjalistyczne spodnie do tego i w żółw bo jak zaczniesz kupować cały pancerz ze skórzanym kombinezonem to Ci wyjdzie że więcej za to dasz niż za dobrą GS500 ). Takie moje zdanie
Odpowiedz cytując
re_set
Member

Od: 05.2009

Stary 20.05.2009, 23:20
Panowie (i Panie, jesli jakies tu sa),
jako, ze powoli zaczynam realizowac marzenia o wlasnym motocyklu, uznalam, ze pora zainteresowac sie prawem jazdym- poleccie mi prosze dobra szkole w Krakowie, gdzie mozna zrobic kurs kat. A (najchetniej jeszcze w miare rozsadna cenowo).
I jeszcze pytanie- czy majac prawo jazdy kat B musze uczeszczac na czesc teoretyczna w calosci? Bo czasu u mnie jak na lekarstwo, a i sale wykladowe powoli mnie odrzucaja, wiec wolalabym uniknac koniecznosci uczenia sie, co oznacza czerwony znak z bialym prostokatem itp
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 20.05.2009, 23:35
re_set napisał(a):Wyświetl post
Panowie (i Panie, jesli jakies tu sa),
jako, ze powoli zaczynam realizowac marzenia o wlasnym motocyklu, uznalam, ze pora zainteresowac sie prawem jazdym- poleccie mi prosze dobra szkole w Krakowie, gdzie mozna zrobic kurs kat. A (najchetniej jeszcze w miare rozsadna cenowo).
I jeszcze pytanie- czy majac prawo jazdy kat B musze uczeszczac na czesc teoretyczna w calosci? Bo czasu u mnie jak na lekarstwo, a i sale wykladowe powoli mnie odrzucaja, wiec wolalabym uniknac koniecznosci uczenia sie, co oznacza czerwony znak z bialym prostokatem itp
powiem tak, jezeli umiesz jezdzic juz na motorze, to byle jaką szkołe bierz, byle by szybko papiery wypisali, bo i tak sie niczego szczegolnego tam nie nauczysz,
moge ci polecic przynajmniej jesli chodzi o teorie klakson, 4 lekcje po 1.5 godziny, wszystko ogladanie filmow, tyle ze z wypisaniem wczesniej papierow w trakcie jazd moze byc problem
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 21.05.2009, 00:30
Cieszę się, że powoli kolejne osoby, które zaczynają myśleć o swoich dwóch kółkach, dołączają się do dyskusji. A jeśli to są kobiety to już wogóle znakomicie

Co prawda nie zdawałem jeszcze kat.A, ale swego czasu zaliczyłem kat.D. I jeśli chodzi o część teoretyczną kursu to w zasadzie wystarczyło przyjść i posiedzieć na pierwszych zajęciach. Później powiedziałem, że zajęty strasznie jestem, poza tym mam już kat.B od kilku lat. No i skończyło się tym, że musiałem tylko egzamin wewnętrzny przyjść i zaliczyć. Mam nadzieję, że podobnie uda się z prawkiem na motor.

Jednak co do praktycznej części, to jeśli ktoś zna dobrą szkołę gdzie można kat.A zrobić to czekam na wiadomość. Jeszcze jakby ktoś miał namiar na instruktora, który potrafi na prawdę nauczyć podstawowych zasad jazdy jednośladem to byłbym bardzo zobowiązany. Bo jak już mam te jazdy robić to wolałbym to z odpowiednim instruktorem robić niż z jakimś dyletantem.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Stary 21.05.2009, 07:53
Egzamin teoretyczny niestety także trzeba zdać razem z tymi, którzy zdają na B (tyle że do testu dodają kilka pytań odnośnie motocykla).
Na egzaminie w ośrodku robisz tylko ósemkę i ruszanie pod górkę więc to jest pestka, jedna trasa przejazdu w mieście czyli nie jest tak trudno. Jeśli ktoś miał wcześniej jakiś skuter to jednak takie doświadczenie może się przydać, choć porównywanie skutera (suszary ;p) do motocykla jest trochę nie na miejscu

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
raztaman
Socios Wisła Kraków

Stary 21.05.2009, 09:33
Witam,
fajnie ze pojawil sie temat o motocyklach, sam smigam juz od 3 lat na jednym jednosladzie - suzuki gsx750f 89r (pozniej moze fotki zamieszcze). Wrotce jednak bede sie musial go z bolem serca pozbyc dlatego ze mam za maly garaz, a musze kupic wieksza fure bo rodzina sie powieksza ) moze chetny na motorek znajdzie sie na forum

co do szkoly to polecam: http://juma.prawojazdy.com.pl/
a co do szkolenia od zera to nie wiem jak u nich dokladnie wyglada dlatego ze idac tam juz mialem doswiadczenie jezdzac po jakis odludnych miejscach... prawko na B juz tez mialem kilka lat wiec z jazda po miescie nie bylo wiekszych problemow....

jesli ktos tylko ma choc troche oleju w glowie to spokojnie mozna kupowac na poczatek docelowy motor. ja tego scigacza kupilem jezdzac wczesniej 3 razy jako pasazer na jawie, ok 15lat temu....

bardzo wazne zeby odrazu zaopatrzyc sie we wlasciwe ciuchy! minimum dobra kurtka i rekawice, nie wspominajac o kasku pewnie predzej czy pozniej zdarzy sie wam jakis lekki slizg, szkoda potargac ciuchy...

ubrania w rozsadnych cenach mozna kupic na gieldach organizowanych co jakisz czas w krk, i to nawet na terenie naszego klubu ) tam wlasnie kupilem kurtale...

pzdr
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Stary 21.05.2009, 09:59
Prezydent TS napisał(a):Wyświetl post
Jaki skuterek polecicie na początek? Słyszałem dużo o marce aprillia lecz za droga jest. Macie coś tańszego i w miarę dobrego?
może nie skuter ale polecam. Ma kopa i historię. polecam kazdemu początkującemu

http://wskmotor.fm.interia.pl/wsk%20001.jpg

pozdrawiam
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
pawlos33
Member

Od: 01.2009

Stary 22.05.2009, 17:37
Możecie coś powiedziec o POCKET BIKE Wygodnie dla osób dorosłych? Bo ludzie ogólnie sobie chwalą. Jezdził ktos? Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 23.05.2009, 11:08
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Jakby połowa tych co zdała prawko B kupiła aveo a nie 200 konne fury to ilość wypadków by spadła o połowę.

500 cm3 na początek to w 101% wystarczający motor no i Suzuki bardzo dobre opinie zbiera jako marka sama w sobie

500 czy 600 nie wiem czy jest jakaś wielka różnica. W sumie sam już drugi rok próbuje skończyć kurs w jumie ale cały czas to przekładam. Raz, że nie miałbym gdzie trzymać motoru, dwa częste sytuacje, w których nieudolni kierowcy samochodów ignorują motocyklistów mnie przerażają. Motor to niesamowita adrenalina ale w 40% przypadków winę za wypadki ponoszą kierowcy aut. Ogólnie rzecz biorąc, trzeba mieć jaja do tej zabawy.

Jednak co do praktycznej części, to jeśli ktoś zna dobrą szkołę gdzie można kat.A zrobić to czekam na wiadomość. Jeszcze jakby ktoś miał namiar na instruktora, który potrafi na prawdę nauczyć podstawowych zasad jazdy jednośladem to byłbym bardzo zobowiązany. Bo jak już mam te jazdy robić to wolałbym to z odpowiednim instruktorem robić niż z jakimś dyletantem.
Tu jest największy problem, bo w sumie nauka na 250ccm nijak się ma do jazdy na prawdziwej bestii.
Ostatnio edytowane przez uher : 23.05.2009 o godz. 11:14.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 23.05.2009, 11:15
uher napisał(a):Wyświetl post
W sumie sam już drugi rok próbuje skończyć kurs w jumie ale cały czas to przekładam.
A ja sobie właśnie pluję w brodę że jak zdawałem na prawko w 94' roku to nie zrobiłem od razu motorów ... głupie 5 pytań więcej no i jazda.
A teraz muszę od początku wszystko i ... się nie chce
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 23.05.2009, 11:20
Kocur napisał(a):Wyświetl post
A ja sobie właśnie pluję w brodę że jak zdawałem na prawko w 94' roku to nie zrobiłem od razu motorów ... głupie 5 pytań więcej no i jazda.
A teraz muszę od początku wszystko i ... się nie chce

Też przeraża mnie po raz kolejny nauka teorii, no i ta nieszczęśliwa ósemka. 8-10 godzin jeżdżenia w kółko potrafi zniechęcić człowieka do życia. Zostało mi 16 godzin do wyjeżdżenia i egzamin może w tym roku się zbiorę, bo mają wprowadzić kat A od 24 lat

Jest cudo...
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 23.05.2009, 13:11
No to widzę, że nas "żałujących" jest więcej

Też tak teraz myślę, że trzeba było od razu zrobić jazdy na motocyklu i dokument miałbym już w ręku. No ale trudno. Ten "błąd młodości" można naprawić. Wymaga to tylko trochę czasu. Ale mam nadzieję, że jak się zapiszę na kurs to go w miarę szybko skończę i zdam egzamin. A że kilkanaście godzin robienia "ósemki" może zniechęcić..? Pewnie tak..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów