The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.05.2009, 06:49
manager1906 napisał(a):Wyświetl post
Gadaj swoje, a ja i tak podpisy będę zbierał. Bo rozwiązanie PZPN w trybie refernedum jest zgodne z prawem. Dziękuje i tyle z Tobą polemiki w tym temacie. Sam może jesteś z propagandy pzpnu...
Jak jest kurde zgodne? PZPN jest stowarzyszeniem - o jego bycie nie decyduje Sejm, Senat Prezydent czy też Naród. O jego bycie decyduje Sąd. A uwierz mi, referendum ogólnonarodowe nie jest w tym kraju źródłem prawa.

Nie możesz rozwiazać, za pomocą referendum, ani PZNP, ani SKWK ani Fundacji Anny Dymnej - nieważne jak bardzo by Ci na tym zależało.

http://wislakrakow.com/forum/showpos...55&postcount=5

Odpowiedz cytując
manager1906
Member

Od: 12.2007

Stary 14.05.2009, 07:50
do dostuffca i For_FuN_ :
Od początku rozumiem o co Wam chodzi i może nawet macie racje...zobaczymy... wypowiadam sie tu ponieważ mam na ten tema pewną wiedzę, gdyż jestem na studiach powiązanych z prawem i mam różne przedmioty prawne.I dlatego moim zdaniem nie macie, ponieważ ustawa w polski systemie prawa stoi wyżej od statusu pzpn-u.
USTAWA
z dnia 14 marca 2003 r.
o referendum ogólnokrajowym

Art. 63.
1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod referendum z inicjatywy
obywateli, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500
000 osób mających prawo udziału w referendum.
2. Referendum z inicjatywy obywateli nie może dotyczyć:
1) wydatków i dochodów, w szczególności podatków oraz innych danin publicznych;
2) obronności państwa;
3) amnestii.

Jak widać w z ustawy rozwiązznie pzpnu nie podchodzi pod żaden z ust.1-3.
Bez obrazy nie jesteście dla mnie autorytetami w sprawie, prawa ponieważ was nie znam a przez neta to każdy może być konstytucjonalistą. Bez napinki.
Oczywiście jest również konstytucja w której:

Art. 12.
Rzeczpospolita Polska zapewnia wolność tworzenia i działania związków zawodowych, organizacji społeczno-zawodowych rolników, stowarzyszeń, ruchów obywatelskich, innych dobrowolnych zrzeszeń oraz fundacji.

Art. 58.
  1. Każdemu zapewnia się wolność zrzeszania się.
  2. Zakazane są zrzeszenia, których cel lub działalność są sprzeczne z Konstytucją lub ustawą. O odmowie rejestracji lub zakazie działania takiego zrzeszenia orzeka sąd.
Ja jako, podkreślam to, student dopiero pierwszego roku z Art. 58 ust.2 wnioskuję że będzie można rozwiązać pzpn, gdy po przeprowadzeniu referendum następnie sejm w drodze USTAWY rozwiąże związek. Dobra, ale może się mylę bo nie uważam się za eksperta, więc pójdę za Waszą dobra radą i poproszę na wydziale o poradę w tej sprawie profesora, bo nie stać mnie na poradę prawna w kancelarii. A może jakiś prawnik się wypowie?
Pozdrawiam i dzięki za uwagi
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.05.2009, 13:23
manager1906 napisał(a):Wyświetl post
Ja jako, podkreślam to, student dopiero pierwszego roku z Art. 58 ust.2 wnioskuję że będzie można rozwiązać pzpn, gdy po przeprowadzeniu referendum następnie sejm w drodze USTAWY rozwiąże związek.
Nawet w art konstytucji, które przytoczyłeś, jest napisane jak byk, że Sejm ustawą związku rozwiązać nie może. Na podstawie ustawy sąd może odmówić rejestracji, lub zakazać działania. Nie może jednak być to ustawa pt. "zakaz działania PZNP i innych organizacji pokrewnych", gdyż sama taka ustawa jest niekonstytucyjna.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów