The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Polsce wystarczy czasu na przygotowanie się do organizacji finałów EURO 2012?
Tak 333 52,28%
Nie 304 47,72%
Głosujących: 637. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.05.2009, 12:00
To może głos z Wrocławia.
Strasznie 90% was tutaj (tak na oko ) przeżywa, że Kraków nie dostanie EURO 2012. Bo przecież macie najwięcej hoteli, miasto jest piękne, duże, znane, infrastruktura dobra itd. Lecz zauważcie kilka faktów, Kraków nie robił prawie NIC, kiedy starano się o EURO, choć na pewno więcej niż taka Łódź, gdzie pomylono nawet o jedno zero datę w raporcie. W tym samym czasie miasta takie jak Poznań, Gdańsk czy Wrocław (Wawa to osobny przypadek), ostro lobbowały za imprezą. Pamiętajcie, wtedy u władzy nie było Tuska i Schetyny, więc nie mogli lobbować w rządzie za swoimi miastami. Mam wrażenie, że wasz magistrat wyszedł z założenia, że Krakowowi się "należy", jak psu zupa, bo jesteście 2 miastem w Polsce, bo znane miasto, bo tradycja itp. To was zgubiło, zresztą poczytajcie posty tutaj, wielu z was dalej tak myśli, że wam się należy. Z jakiej racji? Kraków przypomina uzdolnione dziecko w szkole, wiele umie, ale na lekcjach nie chce mu się nic robić, w efekcie wyprzedzają je pracowite "średniaki". Ja o Wrocław bałem się kiedy, były spore sądowe o wykonawcę stadionu, ale miasto ostro przyśpieszyło bieg spraw (teraz buduje się i obwodnica, stadion, zaraz będzie wybrany wykonawca nowego terminalu na lotnisku, buduje się szybki tramwaj itd.) w waszym pięknym mieście tego nie widziałem niestety. Nie ma się co oszukiwać, nic nie jest dane z racji pochodzenia, a zwłaszcza takie prestiżowe imprezy. Nie ma się co doszukiwać spisku tylko trzeba umieć się uderzyć we własne piersi. Ja osobiście wybrałbym Kraków, ale wasze władze sprawę przegrały w momencie wyboru gospodarza imprezy na EURO 2012 dwa lata temu, kiedy zostaliście tylko miastem REZERWOWYM. A to oznacza, że bylibyście wybrani TYLKO w wypadku istotnych opóźnień w miastach GŁÓWNYCH. Tak jednak się nie stało. A poza tym była minister pani Jakubiak słusznie dodaje, że były podpisane umowy z miastami wybranymi na główne (Gdańsk,Poznań,Wrocław,Warszawa), a pacta sunt servanda. Nie odbierzcie proszę, tego postu jako ataku na wasze piękne miasto, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Np. 7 Kotów pisał, że był pewny, że Wrocław wyrzucą, to świadczy tylko o indolencji i niewiedzy jak sprawy z EURO 2012 mają się w innych miastach. Bo Wrocław ma najbardziej zaawansowane prace przy nowo budowanym stadionie, oraz będzie miał najlepszą infrastrukturę dojazdowa do niego. Poznań miał problemy z trybunami- od razu zaczęto je naprawiać, Gdańsk na błędach poprzedników (Wrocławia zwłaszcza) sprawnie wybrał wykonawcę stadionu itd itd...
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez 63624 : 13.05.2009 o godz. 12:01.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 13.05.2009, 12:00
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Tak jego za to że zabiega o ten stadion i jakby nie patrzyć to się on buduję. Więc najlepiej go na taczki jeszcze wsadzić.

Dla mnie jeśli będzie stadion ukończony to na Euro mam wywalone. Żal tego że może można by było wybudować więcej, ale trudno. I tak damy radę
Chyba nie pamiętasz faktu że czerwony Jacuś w ogóle nie zgłosił nas do organizacji Euro ? Bo stwierdził że przecież Polska i tak nie ma szans...

63624 - ochłoń i jaraj sie w domowym zaciusz z łaski swojej, i nie pij do nas jako ludzi tylko do tych "nadludzi" na górze bo to oni zajebali a nie mi.
Ostatnio edytowane przez WILU TS : 13.05.2009 o godz. 12:02.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 13.05.2009, 12:06
Proponuje zważać na słowa. Pamietajcie, że piszecie o miastach dla nas bliskich- czyli o Wrocławiu i Gdańsku.

Nie siejcie tu fermentu.

Sambo, poprosze o konkrety z tym Poznaniem.Dawno się tak nie rozbawiłem.

Chcesz, to zaraz ja Ci podam swoje a propos Poznania.Ale poprosze najpierw Twoje
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 13.05.2009 o godz. 12:08.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.05.2009, 12:08
kohprzem'68 - ja akurat o 'dwie dziury w ziemi' tragedii bym nie robił.Harmonogram jest - ponoć wszystko idzie zgodnie z planem, więc to że u nas już coś stoi a tam nie stoi to żaden argument.

Jak dla mnie argumentem jest to że obecna i była stolica, są najbardziej naturalnymi kandydatami do euro.Od nich powinno się zaczynać ustalanie miast.

sambo - wszystko pięknie tylko powiedz mi komu my tak na prawdę mamy wierzyć? - czy tym co mówili że oferta Krakowa była do dupy, czy tym że była dobra, czy tym co już później twierdzili że jesteśmy najlepiej przygotowani, czy Platiniemu że tak na prawdę miasta wybrał Pis? - ja osobiście nie wierze nikomu i pewnie nie uwierze bo jestem pewien że nie powstanie jakieś obiektywne i kompleksowe wyjaśneinie tego wszystkiego.

To by trzeba było mieć te wszystkie 6 ofert - siąść na pół roku, przeanalizować punkt po punkcie i wtedy mielibyśmy jasność kto dał dupy.

I też panowie nalegam - bez jechania na Wrocław czy Gdańsk.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 13.05.2009 o godz. 12:15.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 13.05.2009, 12:08
kohprzem'68 napisał(a):Wyświetl post
Wygrały Stolyca , pyry i dwie dziury w ziemi gdzie lobinng był najsilniejszy czyli jak się chce to nic nie mając można wygrac już na starcie , kij im w nery niech potem utrzymują stadiony molochy .
Nie rozumiesz, że Euro rozgrywane jest w 2012 roku, i mało kogo obchodzi jak wyglądają miasta/stadiony obecnie?

Co z tego, że Kraków ma pół obwodnicy, a Wrocław nawet kilometra? W roku 2012 będą mieli piękną trzy pasmówke okalajaca miasto z węzłami obok stadionu czy lotniska...

To samo tyczy się stadionu - dla UEFY ważne było, że wszystkie umowy mają podpisane i stadion powstanie w terminie...

---

I jeszcze co do Krakowa - nie ma się co bać, jeśli chodzi o nasz stadion. Na szczęście miasto już podpisało umowy, i nie może pod groźbą setek milionów kary się z nich wycofać. Jedynie w drodze oszczędności mogą spowolnić niektóre przetargi (budowa parkingów, przebudowa Reymonta, Reymana i Piastowskiej), czy odłożyc przebudowę innych stadionów, gdzie żadne decyzje poza projektem nie zapadły (Hutnik, Cracovia).

---

Sambo, napisz od razu o co ci chodzi - nienawidzisz czerwonych, Majchrowski jest czerwony - siłą rzeczy musisz nienawidzieć Krakowa. No chyba, że wrzucisz jakiekolwiek dane wskazujące na TOTALNĄ DOMINACJE GOSPODARCZA Poznania nad Krakowem...
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 13.05.2009 o godz. 12:15.
Ddf
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 13.05.2009, 12:10
Willu TS to ty lepiej ochłoń, napisałem tylko swój punkt widzenia.
Sambo słusznie zauważył, że EURO 2012 to nie jedyna impreza jaka wam przepadła, ME koszykówki też nie dostaliście, to też wina spisków? Oczywiście, nie zaprzeczę, że kto gdzie rządzi miało wpływ na decyzję, ale chyba UEFA nie patrzyła kto jest z PiS, PO czy SLD? W końcu skoro ta sławetna rodzina UEFA lubi tak pojeść i popić, to powinniście mieć EURO jak w banku a nie macie.
OK widzę, że moja opinia wam nie pasuje, wasza wola. Rozumiem waszą złość, sam byłbym wściekły jakby Wrocław odpadł. Każdy wyciągnie swoje wnioski i tyle.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.05.2009, 12:11
Ja nie wiem jakie pobudki kierowaly owczesnym MENiS (pisowksim) dlaczego kraków dostał tak słabe oceny:

2. Stadion i inne obiekty kluczowe w mieście:
- Poznań 12
- Gdańsk 10
- Warszawa 8
- Wrocław 6
- Kraków 4
- Chorzów 2

3. Baza noclegowa:
- Warszawa 12
- Poznań 10
- Gdańsk 8
- Wrocław 6
- Kraków 4
- Chorzów 2

4. Transport:
- Poznań 12
- Warszawa 10
- Wrocław 8
- Gdańsk 6
- Kraków 4
- Chorzów 2

6. Doświadczenie w organizacji imprez masowych:
- Warszawa 6
- Chorzów 5
- Poznań 4
- Wrocław 3
- Kraków 2
- Gdańsk

Jedynym wytłumaczeniem jest pan Majchrowski i jego polityczne pochodzenie..
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 13.05.2009, 12:16
WILU TS napisał(a):Wyświetl post
Chyba nie pamiętasz faktu że czerwony Jacuś w ogóle nie zgłosił nas do organizacji Euro ? Bo stwierdził że przecież Polska i tak nie ma szans...
Ja mówię o samym podejściu do budowy stadionu, to że się buduję i że budował się przed przyznaniem nam euro, a nawet przed naszą aplikacją do Euro. A tego faktu rzeczywiście nie pamiętam że nie zostaliśmy zgłoszeni, możesz jakieś info dokładniejsze podać?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 13.05.2009, 12:21
Grzadq napisał(a):Wyświetl post
Ale dyskusja tutaj jest nie o naszych bliskich miastach tylko o ME2012. I obiektywnie patrząc (rankingi uefa, rozpoznawalność itp ) to my powinniśmy mieć to euro, nie ważne czyim kosztem. Kolego z Wrocławia - tak, to euro nam się należało jak psu buda. Odsyłam jeszcze raz do rankingów uefowskich. Rozmawiajmy merytorycznie.
Ale rankingi mówią chyba o stanie obecnym, a nie o tym co bedzie w 2012 roku, czyż nie?
Ddf
Odpowiedz cytując
T-driver
Member

Od: 06.2003

Stary 13.05.2009, 12:22
Zaczyna mnie nieco irytować ta nagonka na osoby związane z organizacją Euro 2012 w Krakowie. Widzieliście co było robione? Czy powtarzacie jeden po drugim jakieś pierdoły szukając kozłów ofiarnych?
W niczym, powtarzam: w niczym nasze przygotowania oraz prezentacje nie ustępowały tym z innych miast. Co mieli jeszcze zrobić? Laskę Platiniemu?! Ochłońcie!
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 13.05.2009, 12:24
Ale na podstawie rankingów na stan obecny można wydedukować jaki stan będzie w 2012 roku. Jeśli ktoś ma problemy z lotniskiem, dojazdem, hotelami, ogłoszono dopiero przetarg na stadion a inne miasto ma już np bazę hotelową, stadion w budowie (itp) to raczej marne szanse żeby miasto gdzie się dopiero buduje wszystko przegoniło to lepiej rozbudowane. Nikt pieniędzy z kapelusza nie wyjmuje i nic za darmo nie powstaje. Poza tym decyzja była podejmowana na stan obecny, a nie na stan jaki będzie w 2012. Na obecną chwilę 1 we wszelkich rankingach jest Kraków.

Z szacunkiem dla braci z Gdańska i Wrocławia, ale dla mnie decyzja o takim podziale euro2012 jest skandalem. I staram się być obiektywny, gdyby (teoretycznie) W-wa nie dostała organizacji to również darłbym się że to skandal.
Ostatnio edytowane przez Grzadq : 13.05.2009 o godz. 12:28.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.05.2009, 12:26
KOnrad daj spokój. My przyjmujemy 7mln turystów rocznie a Wrocław czy Gdańsk koło miliona o Prylandii niewspominając , choćby zrobili cuda na kiju, to nam do zorganizowania tkaiej imprezy brakuje troszeczkę a im wszystkiego i przyminimalnym wysiłku ze strony Krakowa, wszystie miasta poza Warszawą nie mają

Oprócz tego historycznie ta decyzja to jak juz pisałem blamaż UEFy.
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
irman
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.05.2009, 12:27
Konrad. napisał(a):Wyświetl post

I jeszcze co do Krakowa - nie ma się co bać, jeśli chodzi o nasz stadion. Na szczęście miasto już podpisało umowy, i nie może pod groźbą setek milionów kary się z nich wycofać.
A widziałeś te umowy, że piszesz o tych setkach milionów kar? Ja na przykład pamiętam historię budowy hali na Czyżynach. Kilka lat temu wybrano projekt (swoją drogą podobnie jak w wypadku stadionu tragiczny), wybrano wykonawcę i odtrąbiono wielki sukces. Po jakimś czasie Budimex stwierdził, że za taką kasę jak w umowie, to oni na pewno nie wybudują, bo podskoczyły koszty. Miasto stwierdziło, że nie dopłaci. Zerwano umowę, Budimex wygrał ostatnio w sądzie 20 milionów. W ten sposób nie mamy hali, nie mamy imprez, które mogłyby się tam odbyć, no i wielce prawdopodobne, że budżet miasta straci 20 milionów przegranych z Budimexem. Brawo panie Majchrowski.

Jak więc widać zerwanie umowy z wyłonionym wykonawcą to żaden problem dla ekipy rządzącej Krakowem. Jak coś będzie zawsze można zwalić na spisek warszawki, PZPN, UEFA i rządu.
:/
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 13.05.2009, 12:33
Grzadq napisał(a):Wyświetl post
Ale na podstawie rankingów na stan obecny można wydedukować jaki stan będzie w 2012 roku. Jeśli ktoś ma problemy z lotniskiem, dojazdem, hotelami, ogłoszono dopiero przetarg na stadion a inne miasto ma już np bazę hotelową, stadion w budowie (itp) to raczej marne szanse żeby miasto gdzie się dopiero buduje wszystko przegoniło to lepiej rozbudowane. Nikt pieniędzy z kapelusza nie wyjmuje i nic za darmo nie powstaje. Poza tym decyzja była podejmowana na stan obecny, a nie na stan jaki będzie w 2012. Na obecną chwilę 1 we wszelkich rankingach jest Kraków.
No nie do końca, bo idąc przykładem tej obwodnicy Wrocławia - będą ją mieli lepszą od nas, bo zaprojektowaną w XXI w. nie za komuny...[quote=pan_premier;726488]KOnrad daj spokój. My przyjmujemy 7mln turystów rocznie a Wrocław czy Gdańsk koło miliona o Prylandii niewspominając , choćby zrobili cuda na kiju, to nam do zorganizowania tkaiej imprezy brakuje troszeczkę a im wszystkiego i przyminimalnym wysiłku ze strony Krakowa, wszystie miasta poza Warszawą nie mają/quote]
Niby racja...

I w sumie jak popatrzy się na raporty:
Ddf
Odpowiedz cytując
bb.1906
Senior Member

Stary 13.05.2009, 12:37
A co do tego mają Niepołomice?
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 13.05.2009, 12:38
sambo napisał(a):Wyświetl post
Poznań niestety wyprzedza nas w każdym calu. Oczywiście, my mamy więcej hoteli i więcej turystów - NO I CO Z TEGO?

Gospodarczo Wrocław i Poznań już nas przegonili a i widzę, że Gdańsk zaczyna doganiać.
A wg mnie miasta są na równym poziomie. W 2008 roku mieliśmy najniższe bezrobocie w Polsce.

Cytat:
Nie wystarczy wiele - wystarczy popatrzyć na ilości i położenie geograficzne kontrahentów z którymi prowadzi się interesy, wystarczy popatrzyć na dynamikę wzrostu spółek kapitałowych w największych miastach - w szczególności wystarczy szukać pracy w wykwalifikowanych zawodach - w Krakowie i Katowicach - aby przekonać się gdzie jest stagnacja a gdzie rozwój
Konkrety proszę.

Druga sprawa turystyka to nie jest przypadkiem gałąź gospodarki? Nasza wina, że na tym potrafimy zbić 6x razy tyle kasy co Poznań? Dlaczego "to sie nie liczy" a jedynie "dynamika wzrostu spółek kapitałowych"?
bb.1906 napisał(a):Wyświetl post
Bo Niepołomice mają ostatnio wiele inwestycji, za parę lat wchłoną Kraków.

Oczywiście porównywać 8 tysięczne miasteczko do 800 tysięcznego miasta, potrafi nie wiele osób.
Ddf
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 13.05.2009, 12:38
bb.1906 napisał(a):Wyświetl post
ano mają bo wskaźnikiem inwestycji to małe miasteczko w pewnym moemncie przegoniło Kraków - śmieszne? niee prawdziwe.

Nie dziw się więc, że i euro nie mamy.. Nie mamy bo nie było i ma gospodarza w tym mieście

A wg mnie miasta są na równym poziomie. W 2008 roku mieliśmy najniższe bezrobocie w Polsce.

Konkrety proszę.

Druga sprawa turystyka to nie jest przypadkiem gałąź gospodarki? Nasza wina, że na tym potrafimy zbić 6x razy tyle kasy co Poznań? Dlaczego "to sie nie liczy" a jedynie "dynamika wzrostu spółek kapitałowych"?

Jak przestaniesz być studentem to dodziesz do wniosku, że ci turyści oprócz tłoku na rynku, to nic Ci nie dają konkretnego. Natomiast taka spólka kapitałowa owszem - pracę Ci da i podatek odprowadzi, gdzie trzeba.

Żeby było jasne - nie jestem przeciwko turystyce - jestem przeciw temu, że prócz turystyki nie ma nic. Nie ma nic dla zwyczjnego obywatela tego miasta
Ostatnio edytowane przez sambo : 13.05.2009 o godz. 12:42.
Odpowiedz cytując
kohprzem'68
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.05.2009, 12:39
Nie rozumiesz, że Euro rozgrywane jest w 2012 roku, i mało kogo obchodzi jak wyglądają miasta/stadiony obecnie?

Co z tego, że Kraków ma pół obwodnicy, a Wrocław nawet kilometra? W roku 2012 będą mieli piękną trzy pasmówke okalajaca miasto z węzłami obok stadionu czy lotniska...

To samo tyczy się stadionu - dla UEFY ważne było, że wszystkie umowy mają podpisane i stadion powstanie w terminie...

---

I jeszcze co do Krakowa - nie ma się co bać, jeśli chodzi o nasz stadion. Na szczęście miasto już podpisało umowy, i nie może pod groźbą setek milionów kary się z nich wycofać. Jedynie w drodze oszczędności mogą spowolnić niektóre przetargi (budowa parkingów, przebudowa Reymonta, Reymana i Piastowskiej), czy odłożyc przebudowę innych stadionów, gdzie żadne decyzje poza projektem nie zapadły (Hutnik, Cracovia).

---

Sambo, napisz od razu o co ci chodzi - nienawidzisz czerwonych, Majchrowski jest czerwony - siłą rzeczy musisz nienawidzieć Krakowa. No chyba, że wrzucisz jakiekolwiek dane wskazujące na TOTALNĄ DOMINACJE GOSPODARCZA Poznania nad Krakowem...
Nie rozumiem jak mozna wygrac za pomocą papierów akcesyjnych nic nie mając po za silnym poparciem PO i nic innego nie usprawiedliwia takich wyborów i kryteriów gdzie przegrywaliśmy juz na starcie bo w każdej kategorii fałszowano nasz stan posiadania i przygotowań .
A teraz by nie było obciachu na Europę w tych miastach trzeba naprawdę wiele zrobic pytanie jak bedzie z obiecankami Drzewieckiego bo kurek z kasą zostanie skierowany właśnie do tych miast a minister już wiele naobiecywałi mamił więc czekajmy ale cześciowo się na nas to musi odbic .

Byliśmy , widzieliśmy już wiele ..."we all hope this is our moment."
Odpowiedz cytując
bb.1906
Senior Member

Stary 13.05.2009, 12:48
Oczywiście, ze nesta ma rację. Kraków zbija kupe kasy na turystyce, bo jest najatrakcyjniejszym pod tym względem miastem Polski. Oczywistym jest, że Poznań musi czymś nadrabiać, więc ma wyższe wskaźniki jeżeli chodzi o Business Environment . I tyle w temacie. Pytanie czy to, że jakaś japońska firma zainwestuje nie w Krakowie ale Poznaniu, powinno decydować o tym kto dostanie Euro?
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 13.05.2009, 12:54
63624 napisał(a):Wyświetl post
Np. 7 Kotów pisał, że był pewny, że Wrocław wyrzucą, to świadczy tylko o indolencji i niewiedzy jak sprawy z EURO 2012 mają się w innych miastach. Bo Wrocław ma najbardziej zaawansowane prace przy nowo budowanym stadionie, oraz będzie miał najlepszą infrastrukturę dojazdowa do niego. Poznań miał problemy z trybunami- od razu zaczęto je naprawiać, Gdańsk na błędach poprzedników (Wrocławia zwłaszcza) sprawnie wybrał wykonawcę stadionu itd itd...
Wyjasnie ci moze chlopcze, dlaczego uwazalem ze Wroclaw wyleci.
Bo Poznan i Wroclaw to bardzo podobne do siebie miasta - i absolutnie nie chodzi mi tu o archietkture czy uklad urbanistyczny, bo to tak jakby porownywac Manchester i Verone. One sa do siebie podobne w kontekscie euro.
Krakow jest centrum turystycznym na poludniu Polski, Gdansk polnocy, a o Worclawiu sie mowi co najwyzej, ze jest "zajebisty". Poznan oczywiscie tez jest zajebisty, ale tylko dla Poznaniakow.
Uwazalem, ze majac 2 miasta lezace stosunkowo niedaleko siebie, w niemal tym samym rejonie, o podobnej infrastrukturze, jedno z nich wyleci. I bedzie to raczej mniejszy Wroclaw.
Myslalem, uwazalem, ale jak mi sie to ostatnio zdarza nader czesto - sie pomylilem.

... będzie miał najlepszą infrastrukturę dojazdowa do niego....
A w Krakowie sie idzie na stadion 20min z Rynku. I to trzymajac 3-latka za reke.
Wiec mam w dupie Wasze "dojazdy".
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 13.05.2009, 12:59
Swoją drogą, ta klęska wcale nie musi okazać się klęską. Chodzi mi o promocje miasta. Jeżeli masa turków, hiszpanów, angoli, francuzów (...) nawiedzi nas w Polsce to przy odpowiednim wypromowaniu miasta (połączenia lotnicze, reklamy w tych państwach itp.) można by tak zrobić, że no mistrzostwa mistrzostwami, ale jeżeli już się wysapali do tej Polski to może warto by było odwiedzić ten "słynny" Kraków? I tym sposobem, no, niech 10% tych wszystkich kibiców co przylecą do Polski postanowi "przy okazji" odwiedzić Kraków... Zobaczymy teraz jak to rozegrają urzędnicy.

Porażka porażką, w moim osobistym przekonaniu głównie przez pisowców i Jakubiak, ale mnie jako wyborce interesuje również jak się teraz władze Krakowa zachowają. Szansa, jak już wyżej napisałem, dalej jest.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.05.2009, 13:00
No dokladnie bb.. Czesto mi sie zdarza bywac we Wloszech i jak tam sie dowiedza, ze Polonia to odrazu.. aaa Cracovia... i usmiech na twarzy. Mozna powiedziec, ze ITA jest wyjatkiem bo osluchali sie z Krakowem przez Papieza, mecze Wisly itd. Ale To samo mnie spotkalo pare razy w innych krajach wiec to akurat nie jest wymysl, ze jestesmy rozpoznawalnym miastem.

Dwa..Dzieki temu KR by sciagnal wielu ludzi przy okazji Euro, turystow i nie tylko, a wiadomo jak kreci sie koniunktura, turystyka to tez zyskuje miasto, region, drogi rowniez caly kraj. Zawsze lepiej zeby przyjechalo wiecej ludzi, a calym szacunkiem do Poznania, to o nim malo kto slyszal na swiecie i duzo bardziej skuteczniejszy w sciaganiu ludzi do Polski bylby KR wlasnie.

7 kotow myslal racjonalnie, tak jak powinno sie do sprawy podejsc. I to pokazuje roznice jak nas wyruchala polityka jak zawsze.
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 13.05.2009, 13:06
Ja rozumiem rozgoryczenie profesora Majchrowskiego, ale skoro on nazywa te decyzję polityczną, to dlaczego ogranicza się do zwalania winy na Kaczorów? Niech profesor łaskawie pokaże co zrobił obecny ząd aby lobbować za Krakowem? Ja rozumiem że postkomuniście w obecnych czasach krytykować PO nie wypada, bo ci zawsze mogą mu coś dać zarobić. Nie to co....

Skoro na wszelkie inwestycje miejskie związane z Euro środki i tak miały pochodzić z budżetu miasta, to w czym problem aby Majchrowski w trzeciej kadencji je zrealizował? Turyści jak będa przyjeżdzać tak będą. Samochody jak będą jeździć, tak będą. Czy dwukrotna wizyta 50 tysięcy piwoszy jest dla miasta aż taką tragedią?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 13.05.2009 o godz. 13:15.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.05.2009, 13:07
Bo sambo wybrał taktyke prostą - nie walić w Pis - bo co złego to nie oni, nie walic w PO, no bo ciężko to uzasadnić, więć trza walić w Machera.
Gdzie prezydent do przeciętny, i z tym każdy się zgodzi - tyle że pytanie jest proste a odpowiedź ciężka - czy akurat on jest tego winien/czy gdyby był ktoś inny to zrobił by coś więcej - czy by to coś dało.

Tak na zimno to mi się jednak wydaje że Kraków odpadł przez politykę a dokładniej przez to że nie było tu żadnego zaplecza politycznego, bądź polityczno biznesowego które w tej pierwszej fazie, miało by możliwości czy też chęci by dać się za nas i euro pokroić.

Właśnie to że tu nie ma biznesu wielkiego, wielkiej polityki, zadecydowało że zostaliśmy wyruchani a wyruchani bo powiedzmy sobie szczerze - miejsce na Euro nie potrzebuje wielkich fabryk,milionerów itp - potrzebuje by był w miarę konkretny dojazd ,było gdzie zagrać, spać, zjeść - ogólnie rzecz biorąc - przyjąć sporą grupe ludzi w krótkim czasie a w większości tych rzeczy juz bijemy wszystkich na głowę bo z tego to miasto żyje.
Tak jak choćby Praga Czeska, która 'żywi' większość kraju a która żywi ich w zdecydowanej większości poprzez tłumy turystów odwiedzających ją a nie przez firmy/fabryki które są rozlokowane w innych częściach kraju.

Szkoda i to szkoda nie dla tych kilku meczy ale szkoda dla naszego miasta które miało szansę stać się bardziej nowoczesne a tak to jedynie może stadion nam wybudują, co tak na prawdę nic oprócz nas kibiców, miastu nie da.

kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post

Skoro na wszelkie inwestycje miejskie związane z Euro środki i tak miały pochodzić z budżetu miasta, to w czym problem aby Majchrowski w trzeciej kadencji je zrealizował? Turyści jak będa przyjeżdzać tak będą. Samochody jak będą jeździć, tak będą. Czy strata dwukrotnej wizyty 50 tysięcy piwoszy jest dla miasta aż taką tragedią?
Tak też i powinno być, tyle że kto w to wierzy...
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 13.05.2009 o godz. 13:12.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.05.2009, 13:09
Bo Niepołomice mają ostatnio wiele inwestycji, za parę lat wchłoną Kraków.

Oczywiście porównywać 8 tysięczne miasteczko do 800 tysięcznego miasta, potrafi nie wiele osób.
tym bardziej, ze to 8 tys lezy na peryferiach tego samego 800tys i gdyby nie ten zły Krakow to w Niepołomicahc byłaby tylko Biedronka i Lidl

zresztą te niepołomickie inwestycje to...popytajci pracujacych tam ludzi
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.05.2009, 13:18
4 Polskie miasta ktore zorganizuja Euro byly juz wybrane dawno.

Potem tylko pie#$#@ nie pana Drzewieckiego jaki to Kraków cacy i wogole jestemy debeściaki.

Dzis kubel zimnej wody ,Majchrowski postkomuchu won jak najdalej mam nadzeje ze jak pojawisz sie na ostatnim meczu to cie wygwizdaja jak Dolhe.

dobrze ze umowy sa pozawierane ,problem moze byc natomiast w innych inwestycjach typu przebudowa ulic czy parkingi.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 13.05.2009, 13:21
Cytat:
Jak to jest, że zacofany Kraków ma więcej biur niż bogaty Poznań? Turyści wynajmują?
Zasypałeś nas już tyloma faktami (tak mocnymi, że brak słów) odnośnie Poznania i Krakowa, że już każdy chyba wie, iż tam jest bogactwo a tu bieda...
sambo napisał(a):Wyświetl post
o więc dlaczego Niepołomice a nie Kraków
Powiem więcej, ostatnio na Zakopiance otwarto nowego McDonalda. Dosłownie 4 kilometry za granicą miasta Krakowa (sic!)... W jakieś wiosce Gaj/Mogilany...

Dlaczego nie w Krakowie!? Co zrobił Majcher w tej sprawie!? Kolejne miejsca pracy uciekają...
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 13.05.2009 o godz. 13:24.
Ddf
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 13.05.2009, 13:22
Teraz pewnie na otarcie łez dostaniemy losowanie grup,bo nie wierzę że Platini i reszta odpuszczą sobie przyjemność pomieszkania za free i wielki darmowy bankiet w Krakowie.

PS. Gratulacje dla Warszawy, Poznania, Wrocławia i Gdańska. Nam pozostaje żal i rozgoryczenie. Kto wierzy w dalsze brednie Drzewieckiego o jakichś szansach na Euro w Krakowie powinien mocno puknąć się w dynię.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
born2b3k
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 13.05.2009, 13:27
Podobnie jak w Poznaniu pół roku temu napompowali balon pt. "Lech Poznań piłkarskim MP 2008/2009" tak samo Kraków nakręcono w wyścigu do Euro. Dzisiaj przyszła weryfikacja, nie po naszej myśli niestety... Głowa do góry, nie ma co lamentować. Pomimo braku Euro trzeba starać się przekuć narodowe osiągniecie, w sukces naszego regionu.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 13.05.2009, 13:28
BTW, zajrzałem na stronę UEFY i wyczytałem tam:
Cytat:
Consequently, the two Polish reserve cities – Chorzow and Krakow – are not appointed as official host cities nor retained as reserve cities.
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, nie jesteśmy już nawet na liście rezerwowej. Z projektem EURO 2012 mamy wspólnego tyle samo co Łódź albo Pcim Dolny.

Chociaż, jak się zastanowić, po co nam te EURO? Stadion będzie tak czy siak, pijanych zagranicznych turystów więcej nam nie trzeba, a gadanie o promocji miast, czy zyskach finansowych z takiej imprezy to bzdury.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów