The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2009, 06:59
Racja. Nawet bym powiedział, że jest ciemno jak w ... Dla oglądacza z trybun to pewnie zaskakujące. O tyle dobrze, że mam dobry obiektyw SIgmy 70-200 ze stałym światłem 2.8 więc to mi bardzo dużo daje. ISO ustawiam gdzieś na 800 zazwyczaj żeby nie utracić za dużo na jakości zdjęcia. D60 nie kupuj bo jest praktycznie takie samo jak D40x a troszke droższe. Natomiast fak faktem, że D80 potaniało bardzo przez wypuszczenie D90 i D300 i sam szukam jakiejś dobrej oferty...

pzdr
Odpowiedz cytując
famul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 26.04.2009, 22:41
też mi się tak wydawało że ciemno jak w d.. i musisz mieć całkiem niezły obiektyw.Co do trybun to fakt z perspektywy trybun tego nie widać no chyba ze w TV. Jak Ci się sprawuję ta sigma bo ja posiadam Nikkor 80-200(wersja z pompka) f2.8 , jest jasny lubię go używać do portretu na zewnątrz bo rysuje całkiem nieźle . Niestety nie miałem szansy przetestować go w warunkach stadionowych. Pstrykałem nim tylko kilka fotek w nocy ale ze statywu bo niestety nie utrzymam go w ręce . U mnie przy iso 1600 jest jeszcze ok chociaż czasem widać ziarno więc przeważnie jak jest mega ciemno to iso 1200 w zupełności jest ok , D90 posiadam ale nie jest niczym fajnym (live view = big shit - próbowałem robić fotki w pełnej ciemności to nie wiedział w co ma trafiać i pracuje ogólnie dość długo i głośno , filmy to samo) jedynie to matryca z D300 jak byś widział jakąś ciekawa ofertę odnośnie d300 daj znać bo w Irl niestety ciężko dostać a jak jest to nówka ponad 1500 e (wczoraj widziałem w sklepie foto używkę za 1400e z gripem ;/ i do tego strasznie zniszczona )
Ostatnio edytowane przez famul : 26.04.2009 o godz. 22:50.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 08.05.2009, 15:40
Co polecacie do 2500 zl ? Razem z obiektywem, poza Nikonem D40 (60)
Odpowiedz cytując
famul
Senior Member

Stary 08.05.2009, 15:54
hm Mic ale chcesz lustro ? bo jak lustro no to po za nikonem jest np Canon EOS 450D
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 08.05.2009, 16:04
famul napisał(a):Wyświetl post
hm Mic ale chcesz lustro ? bo jak lustro no to po za nikonem jest np Canon EOS 450D
Lustro na aparatach gowno sie znam (jak narazie) ale czym roznia sie poszczegolne modele ? np Nikon d40 od d60 czy d80 ? Albo wlasnie od tego Canona 450d lub 400d ? Ktora bedzie najlepsza dla poczatkujacego, ale zarazem zeby wystarczyla jak sie doucze, tak zeby nie trzeba bylo kupowac nowego za rok ?
Odpowiedz cytując
famul
Senior Member

Stary 08.05.2009, 16:19
ja powiem tak na początku mojej przygody siedziałem godzinami na forum i nikona i canona czytając opisy poszczególnych modeli. Wybrałem nikona D80 był w przystępnej cenie szczerze odradzał bym d40 bo to jest już lekki zabytek jeśli chodzi o lustra. D60 ulepszone d40 z tych 3 modeli które podałeś najlepszym jest D80 jest to pół profesjonalna lustrzanka małoobrazkowa z matrycą DX , używam go rok i szczerze powiem wciąż nie umiem wykorzystać jego możliwości wciąż się uczę czegoś nowego hm co do canona też zastanawiałem się nad tymi modelami ale wybrałem nikona pstrykałem trochę fotek canonem i niestety mnie bardziej podobały się kolory od nikona. Polecam lekturkę http://www.fotopolis.pl na tej stronie znajdziesz wszystkie testy tych aparatów można się tam dużo dowiedzieć i wywnioskować . Jeśli szukasz dobrego sklepu foto w Kraku to na Sławkowskiej 5 (chyba taki nr) jest foto panorama bardzo dobry sklep z profesjonalna obsługą.

BTW czy ktoś wie gdzie w Krakowie można wyczyścić lustro !

Norek napisał(a):Wyświetl post
Chyba o matryce Ci chodzi?

http://www.fotoserwis.krakow.pl/ - ten serwis ponoć najlepszy. Nie wiem, bo nie korzystałem.
http://www.foto-spec.com.pl/ - z tym miałem dużo przygód, ale generalnie jestem zadowolony. Dbają o klienta i solidnie wykonują robote.
Tak Norku, lekkie przejęzyczenie
niestety D80 nie posiada czyszczenia matrycy a w wizjerze widać paprochy próbowałem gruszka ale nic nie daje więc sam się tym bawić nie będę bo nie mam zamiaru nic popsuć bo wiem że to delikatne elementy,
dzięki , niestety na forum nikona nie znalazłem szczegółowych info gdzie można coś takiego zrobić a że przybywam do Krk to wezmę aparat przy okazji to się go wyczyści
Ostatnio edytowane przez famul : 08.05.2009 o godz. 21:32.
Odpowiedz cytując
Norek
TWSD FOTO

Od: 06.2003

Stary 08.05.2009, 16:50
famul napisał(a):Wyświetl post
BTW czy ktoś wie gdzie w Krakowie można wyczyścić lustro !
Chyba o matryce Ci chodzi?

http://www.fotoserwis.krakow.pl/ - ten serwis ponoć najlepszy. Nie wiem, bo nie korzystałem.
http://www.foto-spec.com.pl/ - z tym miałem dużo przygód, ale generalnie jestem zadowolony. Dbają o klienta i solidnie wykonują robote.
©
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 09.05.2009, 11:29
A jak sie ma Nikon D80 do Canona 450d ?
Odpowiedz cytując
famul
Senior Member

Stary 09.05.2009, 19:06
mic napisał(a):Wyświetl post
A jak sie ma Nikon D80 do Canona 450d ?
Mic nie ma na to niestety odpowiedzi takiej bardzo porządnej dlaczego ten a nie ten one są tylko do siebie podobne ale każdy ma jakieś swoje wady i zalety , ja powiem tak użytkownicy canona doradzą zapewne canona , a użytkownicy nikona doradzą nikona . Jeśli masz trochę czasu posiedź na forum nikona , canona poczytaj recenzje , tak jak już mówiłem wcześniej zaglądnij na fotopolis.pl a jak będziesz już miał gotóweczkę to udaj się do jakiegoś dobrego sklepu foto gdzie można po testować aparaty i obiektywy i popstrykaj i jednym i drugim i dobierz taki który bardziej Ci odpowiada (przynajmniej ja tak zrobiłem) a samo body to nie wszystko bo jak ktoś kiedyś stwierdził" to nie puszka rysuje tylko obiektyw "
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 02.06.2009, 16:59
Powiedzcie co sądzicie o Olympusie 520 dla średnio zaawansowanego amatora ?

JEDNO SERCE JEDNO BICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ZYCIE!!!
Odpowiedz cytując
p e t e r
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 02.06.2009, 17:09
sharkey napisał(a):Wyświetl post
Powiedzcie co sądzicie o Olympusie 520 dla średnio zaawansowanego amatora ?
Jak dla mnie, główna jego wada to zbyt mały wizjer. Zależy, co chcesz fotografować. Przy sporcie wielkość wizjera może mieć znaczenie, ale już przy statycznych portretach myślę, że można się jakoś przyzwyczaić.

Skoro jesteś średnio zaawansowany, na pewno wiesz, że dużo zależy od tego, jakie obiektywy będziesz podpinał do body. No i oczywiście, za ile masz szansę go kupić, bo kwestia pieniędzy to w wypadku zakupu sprzętu foto kwestia podstawowa.
Ostatnio edytowane przez p e t e r : 02.06.2009 o godz. 17:11.
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Stary 02.06.2009, 17:41
Już go mam od pewnego czasu, ale z ciekawości napisałem co o tym sądzicie...masz racje na początku miałem spory problem z tym wizjerem, a w tym momencie nie potrafię już robić zdjęć na żadnym większym Przy okazji możecie polecić jakiś fajny obiektyw do robienia normalnych fotek...żaden tele czy panorama

Odpowiedz cytując
p e t e r
Senior Member

Stary 02.06.2009, 17:55
Ani tele, ani szeroki kąt, to pewnie chciałbyś jakiegoś standardowego zooma? Nie znam dobrze systemu Olympusa, ale w niskich cenach to chyba jedynie uniwersalny Olympus Zuiko Digital 14-42mm f/3,5-5,6. Jego światłosiła nie powala na kolana, ale chyba nie masz też zbyt wielkich wymagań. Poza tym nie napisałeś, ile chcesz przeznaczyć na zakup i w ogóle, jakim(i) obiektyw(ami) dysponujesz. Poleciłbym Olympus Zuiko Digital 14-54mm f/2,8-3,5, bo to dobry obiektyw, ale już za większe pieniądze.

Oczywiście wiesz, jak porównywać te wymienione przeze mnie ogniskowe z ogniskowymi obiektywów innych firm?
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Stary 02.06.2009, 18:06
Odpowiadając na twoje pytania mam 2 obiektywy pierwszy to taki chyba najprostszy i właśnie w jego miejsce czegoś szukam, czyli Olympus Digital 14-42mm 3,5-5,6 + jeszcze drugi już lepszy Olympus Digital 70-300mm 4-5,6 i z tego jestem bardzo zadowolony natomiast ten mniejszy jest lekko mówiąc podstawowy. Co do drugiego pytania to niestety nie zabardzo sie orientuje co do porównywania z ogniskowymi obiektywów innych firm :/

Co się tyczy ceny to nie wiem w jakim przedziale się one mieszczą wiec oczekuje na rozsądne propozycje dla kogoś kto chce mieć ładne zdjęcia np. z wakacji, ale nie jest zaawansowany w pstrykaniu fotek.
Ostatnio edytowane przez sharkey : 02.06.2009 o godz. 18:10.

Odpowiedz cytując
p e t e r
Senior Member

Stary 02.06.2009, 19:33
No to ze standardowych zostaje wymieniony przeze mnie 14-54, ale kosztuje on ok. 2 tys. Możesz też spróbować obiektyw Sigma 18-50 mm f/3,6-5,6 dla systemu 4/3 (czyli pasuje do Olympusa), na pewno tańszy, ale przy niej pewnie nie poczujesz różnicy wobec swojego 14-42. Jest też wersja Sigmy ze światłem 2.8, lepsza pod względem jakości, ale oczywiście droższa (~1,8 tys.). Z Twoim body ta Sigma będzie mieć rzeczywisty zakres ogniskowych 36-100 mm, bo przelicznik w Olympusie niepełnoklatkowym to 2x. Tutaj artykuł o przeliczaniu długości ogniskowej: http://foto.recenzja.pl/Subjects-ind...pageid-44.html i trochę ogólnych wiadomości o rodzajach obiektywów: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a..._wprowadzenie/

Do poczytania o standardowych zoomach ze stajni Olympusa:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6223
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6269
Ostatnio edytowane przez p e t e r : 02.06.2009 o godz. 19:56.
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Stary 02.06.2009, 19:51
Oo wielkie dzięki napewno w najbliższym czasie zagłębie się w lekturę...

Odpowiedz cytując
Bubak
Member

Od: 12.2008

Stary 02.06.2009, 20:07
co powiecie o SONY ERICSON W 810i jako sprzecie do foteg/nagrać - oplaca sie dawac 300 zl jakie ma wady/ zalety?
mam czarny pas w poniżaniu
Odpowiedz cytując
qbek
Member

Od: 05.2003

Stary 05.06.2009, 20:23
Witam .
Potrzebuję aparacik w cenie do 1000zl.
Jestem amatorem. Co polecicie
Every day I love U more, and more, and more, and more...
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Stary 07.06.2009, 13:54
Mam pytanie czy istnieje coś w rodzaju wodoszczelnej obudowy do aparatu Minolta Z-01 (nie chodzi mi tu o jakąś folijke tylko coś porządnego).... będę wdzięczny za informacje gdzie to można dostać!

Odpowiedz cytując
kms
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 10.09.2009, 10:04
Co mysliscie o stalce do Canona 50mm f/1.8 II
w sumie ~400zl ale ten plastik mnie przeraża :O
WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
Rustin
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 25.02.2016, 12:02
Mam nadzieję, że nie dostanę bana do końca życia na "odkopanie" tego tematu.

Posiadam Nikona D5000. Chciałbym kupić jakiś w miarę uniwersalny teleobiektyw. Z racji ograniczonych środków finansowych rozważam zakup Sigmy 70-300mm. Ktoś posiada ten obiektyw, jest w stanie doradzić, czy na początek ten obiektyw będzie "w sam raz"? Od razu uprzedzam, że na Nikkora mnie nie stać.
Wisła ponad wszystko
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 29.02.2016, 12:31
Cześć,
za ile można sprzedać NIKONA D60 + obiektyw 18-55 + obiektyw 55-200 ? Raczej mało używany, w bdb stanie.
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 29.02.2016, 14:48
Rustin napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że nie dostanę bana do końca życia na "odkopanie" tego tematu.

Posiadam Nikona D5000. Chciałbym kupić jakiś w miarę uniwersalny teleobiektyw. Z racji ograniczonych środków finansowych rozważam zakup Sigmy 70-300mm. Ktoś posiada ten obiektyw, jest w stanie doradzić, czy na początek ten obiektyw będzie "w sam raz"? Od razu uprzedzam, że na Nikkora mnie nie stać.
Sigma 70-300 to jest to bardzo dobry obiektyw ale do 200 mm, powyżej troszeczkę gorzej. Ogólnie im mniejsza wartość ogniskowej to wyższa rozdzielczość. Oczywiście trzeba trochę przymknąć przysłonę a nie jest zbyt jasny. Ogólnie jak na swoją cenę bardzo dobry. Polecam oczywiście wersję z APO. Pytanie czy kupujesz wersję do aparatów cyfrowych czy starsze wersje, bo tam uzyskasz rzeczywistą ogniskową 112-480 mm.

baton napisał(a):Wyświetl post
Cześć,
za ile można sprzedać NIKONA D60 + obiektyw 18-55 + obiektyw 55-200 ? Raczej mało używany, w bdb stanie.
Tyle jest wart ile ktoś za niego da. Poszukaj na Alledrogo w zakończonych...
Ostatnio edytowane przez Kaan : 29.02.2016 o godz. 14:58.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów