The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.04.2009, 20:07
Cytat:
A w stosunku do kogo będzie lojalna kandydatka na POsła do europarlamentu o wdziecznym nazwisku von AdolfHitler und Goeringpummpen ?
do misia gogo
Po raz enty nie zawiodłeś mnie prezentowanym poziomem.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 29.04.2009 o godz. 20:23.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 29.04.2009, 22:55
http://www.rmf.fm/fakty/?id=155043

W razie pandemii świńskiej grypy czeka nas europejski egoizm

Kraje Unii Europejskiej nie chcą ujawniać informacji o swoich zapasach leków na świńską grypę. Nie ma jednak co liczyć na europejska solidarność. Jak donosi korespondentka RMF FM Katarzyna Szymańska Borginion, tak wynika ze słów unijnej komisarz ds. zdrowia Andruli Wasiuliu. W czwartek ministrowie zdrowia Unii mają przygotować wytyczne na temat postępowania w razie epidemii choroby.

< fot. PAP/EPA
Ze słów komisarz jasno wynika, że kraje Unii Europejskiej wcale nie zamierzają się dzielić informacjami na temat swoich zapasów leków. Państwa członkowskie chcą zachować te informacje dla siebie, nie wiem więc, czy w czwartek będą chciały się nimi dzielić - powiedziała Andruli Wasiuliu.

Zasugerowała również, że kraje Unii nie zamierzają sobie pomagać, np. przekazując sobie lekarstwa. W razie pandemii, nie ma więc co liczyć na europejską solidarność. Obowiązywać będzie zasada – każdy sobie.
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 30.04.2009, 04:01
Cytat:
Wolność internetu jest zagrożona! Działajmy teraz, bo piątego maja może być za późno! – alarmują internauci. Wtedy to Parlament Europejski będzie głosował nad tzw. Pakietem telekomunikacyjnym, który pozwoli dostawcom internetu decydować, jakie witryny udostępnią swoim klientom.
Pakiet telekomunikacyjny nowelizuje przepisy dotyczące telekomunikacji na obszarze Unii Europejskiej. Tym razem nie chodzi o zapisy ustalające krzywiznę banana czy definiujące marchewkę jako owoc, ale mające wpływ na dostęp do internetu w całej Unii Europejskiej. A konkretnie, jak alarmują internauci, na ograniczenie tego dostępu.

- Na pierwszy rzut oka Pakiet dotyczy infrastruktury sieci oraz innych czysto technicznych kwestii. Jednakże zagłębiając się w szczegóły dokopiemy się do ważnych zmian prawnych dotyczących egzekwowania praw autorskich. Te zmiany to zagrożenie dla wolności obywatelskich, biznesu i kulturowej różnorodności oraz ryzyko podważenia całej struktury Internetu – alarmuje dr Monica Horten z Instytutu Badań Mediów i Komunikacji Uniwersytetu Westminster, twórczyni bloga Iptegrity.com, na którym śledzi etapy tworzenia unijnego prawa.

O co chodzi? Zdaniem przeciwników, Pakiet pozwoli dostawcom Internetu decydować o dostępie do określonych treści na podobnej zasadzie, jak operatorzy kablówek udostępniają określone kanały. Zamiast, tak jak teraz, oferować w ramach miesięcznej opłaty nieograniczony dostęp do sieci, dostawcy sprzedawaliby witryny w pakietach. A to, jak wskazują internauci, dawałoby uprzywilejowaną pozycję biznesowym gigantom, a dyskryminowałoby małe firmy.

- Jeśli ludzie nie będą mieli tego adresu w swoim "pakiecie" stron, które mogą oglądać - nie będą mogli ciebie odnaleźć. Oznacza to, że nie mogą kupować, rezerwować, rejestrować się lub choćby zobaczyć cię online. Twoja firma nie będzie mogła znaleźć tanich dostawców ani porównać cen. Nie zarobisz żadnych pieniędzy na reklamie internetowej. Kilka największych serwisów, jak Amazon, da sobie radę, bo będą w pakiecie.Ale twoja reklama na Google lub gdziekolwiek indziej stanie się bezsensowna. Skype zapewne zostanie zablokowany. Mały biznes po prostu zniknie, zwłaszcza specjalistyczny, niszowy lub artystyczny – czytamy w manifeście Blackout Europe. Blackout oraz kilka podobnych grup - La Quadrature du Net, Open Rights Group, Asociacion de Internautas, oraz polska i szwedzka Partia Piratów – wysyłają swój manifest europarlamentarzystom, starając się przekonać deputowanych, by 5 maja odrzucili pakiet.

Skutecznie. – Dostaję po 300 maili dziennie, całą skrzynkę mam zapchaną – mówi nam europosłanka SdPl. Genowefa Grabowska. Sama będzie głosować przeciw. – Oczywiście jestem przeciw sterowaniu internetem. Założenie było słuszne: chodziło z jednej strony o walkę z piractwem, a z drugiej o to, by w każdej chwili móc „wyłączyć” z obiegu strony rasistowskie, antysemickie, godzące w dobre imię. Ale w praktyce dalibyśmy wielkim firmom oręż w walce o klienta i narzędzie eliminacji konkurencji na poziomie dostępu do sieci – przekonuje.
Wprowadzenie tych zapisów pozwoliłoby jednak na skuteczna walkę z sieciowym piractwem, jako że witryny p2p (pozwalające na nielegalną wymianę plików) po prostu nie przeszłyby przez filtr nałożony przez dostawcę. Dlatego za Pakietem lobuje Wielka Brytania i Francja, które ostro walczą z internetowymi piratami. Francja niedawno przyjęła prawo pozwalające na odłączanie od sieci osób, którym zostało udowodnione nielegalne pobieranie plików. Takie samo rozwiązanie, w postaci usunięcia z obecnego prawa tzw. Poprawki 138, która chroni prawa internautów przed zablokowaniem dostępu do sieci, znalazło się w Pakiecie, ale przepadło podczas prac w komisjach

Błażej Kaczorowski z Partii Piratów, którzy należą do Blackout Europe, cieszy się z uratowania poprawki, ale uważa, że to za mało. - Wciąż pozostały zapisy, dzięki którym dostawca Internetu będzie mógł blokować niektóre usługi. Wystarczy, że jest na danym terenie monopolistą i już będzie mógł dyktować warunki. Wcale nie musi oferować pełnego pakietu – po co miałby na przykład udostępniać strony konkurencji? Nie wolno grodzić Internetu, a Pakiet telekomunikacyjny więcej niż cenzura. W najgorszych snach nie sądziłem, że ktoś może wymyślić tak głupie prawo – zapewnia.
http://www.tvn24.pl/-1,1597491,0,1,z...wiadomosc.html
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 30.04.2009, 08:55
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...budowala_.html
ludzie! pieniądze z kapelusza, nic tylko brać
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 30.04.2009, 10:01
Według komentatorów, wkrótce może wybuchnąć olbrzymi skandal korupcyjny, którego rozmiary mogą być większe od skandalu wokół programu "Ropa za żywność", jeśli okaże się, że straszenie opinii publicznej efektami efektu cieplarnianego, było tylko pretekstem do wyłudzania olbrzymich środków finansowych. Szacuje się, że na badania nad zmianami klimatu podatnicy przeznaczali co najmniej 10 mld dolarów rocznie, z czego w większości pieniądze te szły na udowodnienie tezy o gwałtownym ocieplaniu się klimatu wskutek działalności człowieka.

http://www.konserwatyzm.pl/publicystyka.php/Artykul/2431/

Mareq
Senior Member

Stary 30.04.2009, 10:20
http://euprofiler.eu

testy przedwyborcze czas rozpocząć

Niektóre pytania dosyć dziwne .
Ciekawą opcją jest to , że można porównać swoje preferencje nie tylko z polskimi partiami , ale również z partiami pozostałych krajów Unii.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 30.04.2009 o godz. 10:48.
nowy_piotrek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 30.04.2009, 11:14
W obecnych czasach, potrzac dla przykladu jak liberalowie wnioskuja o podwyzke skladki rentowej, tego rodzaju testy nie za bardzo sie sprawdzaja.

Życie bym dał, za krakowską Wisłę...
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 30.04.2009, 12:07
http://www.krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/993898.html

Cytat:
Maleszka w IPN: czuję się winny, że donosiłem

dziś

Dawny przyjaciel studenta i początkującego opozycjonisty Staszka Pyjasa i donoszący na niego TW "Ketman" Lesław Maleszka przyznał wczoraj śledczym, że żałuje tego, co zrobił. Prokurator Instytutu Pamięci Narodowej przesłuchiwał go ponad cztery godziny w sprawie pobicia na śmierć Pyjasa w maju 1977 roku.
Maleszka przyjechał do IPN z dwugodzinnym opóźnieniem. Tłumaczył śledczym, że nie mógł wcześniej, bo musiałby wstać o piątej rano na pociąg. Po przesłuchaniu nie chciał rozmawiać z dziennikarzami.
Śledczy w rozmowie z Maleszką chcieli ustalić m. in. związek jego donosów ze śmiercią Pyjasa. Pytany o to Maleszka ocenił samego siebie bardzo surowo. Powiedział, że jest mu przykro, iż donosił. Określił też swoje postępowanie słowami nienadającymi się do druku. To zupełna nowość w postawie najbardziej kontrowersyjnej postaci dramatu. Maleszka, który w czasach studenckich przyjaźnił się z Pyjasem i Bronisławem Wildsteinem, do czasu ujawnienia jego współpracy z SB (2001 r.) chodził w nimbie moralisty. Potem też nie wspominał o poczuciu winy. Pracował w "Gazecie Wyborczej". W filmie "Trzech kumpli" (2008 r.) ze złością potraktował reporterki pytające go o moralną ocenę swojego zachowania.
Jak się dowiedzieliśmy, wczoraj Maleszka tłumaczył się, że w filmie nie mógł powiedzieć więcej, bo... był pracownikiem ,,GW" i miał zakaz publicznego wypowiadania się. Czy teraz jest szczery? - Nie wiem, to bardzo sprytny człowiek - mówi prok. Ireneusz Kunert prowadzący sprawę. Podczas wczorajszego przesłuchania śledczy badali również tezę Wildsteina, jakoby Pyjas zginął, bo był bliski zdemaskowania "Ketmana". - Na ten temat nic nie powiem - ucina Kunert. Podkreśla, że przesłuchań Maleszki już nie będzie. Jego zeznania nie wniosły wiele nowego do śledztwa, jedynie je uporządkowały (to już piąte z kolei śledztwo IPN). Teraz śledczy planują ponownie przesłuchać m.in. prof. Zdzisława Marka, którego podpis widnieje pod ekspertyzą medyczną dotyczącą śmierci Pyjasa.
idę o zakład że tam jeszcze wielu jest takich w gazetce ... wraz z redaktorem naczelnym
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 30.04.2009, 15:20
Ciekawostka:
Janusz Korwin-Mikke napisał(a):

JE Ewa Kopacz, Ministerka Zdrowia i Opieki Społecznej, wypichciła właśnie kolejne, 1234.te (?) „Rozporządzenie”, którego fragment brzmi:
Minister Zdrowia Ewa Kopacz napisał(a):

"Do niezbędnych kwalifikacji zawodowych koordynatorów pobrania lub przeszczepienia należy:
1) wykształcenie medyczne
2) umiejętności koordynatora pobierania lub przeszczepiania. Tu trzeba napisać, na czym polega to zdobywanie umiejętności. Czy to jest po prostu ileś lat doświadczenia zawodowego, czy jakieś przeszkolenie?"

Rząd, jak rozumiem, przeczytał to i zaakceptował, premier podpisał.. i dopiero zrobiła się chryja.
Ja się z tego nie wyśmiewam: mnie samemu przydarzyło się, że wysłałem do Żony treść bloga czy artykułu zakończonego: „Kochanie, wyślij to szybko!” - i Żona z rozpędu wstawiła tekst razem z tym dopiskiem.

===============================

Europa 60-letnich ideologów

Unia Europejska jest potrzebna nam wszystkim. Rolnikom, by modernizowali swoje gospodarstwa. Kierowcom, by mogli jeździć po lepszych drogach. Turystom, by podróżowali bez granic i paszportów. Biznesmenom, by sprzedawali swoje produkty i usługi bez żadnych barier. A ideologom, by wieszczyli nową, świetlaną przyszłość.
I to ci ostatni będą kształtować obraz Unii w najbliższych latach. Skoro już udało się Europejczyków nakarmić, odsunąć od nich groźbę wojen, wręczyć im w prezencie pigułkę antykoncepcyjną i pilota telewizyjnego, skoro udało się zniechęcić ich do zadawania trudnych pytań, skoro już w nic nie wierzą i nic ich nie obchodzi, można przystąpić do ostatniego etapu jednoczenia kontynentu: jednoczenia umysłów.
Będziemy więc jechać dobrą autostradą i bez paszportu z Warszawy przez Monachium do Rzymu albo Madrytu, lecz gnębić nas będzie ponura myśl: czy te mijane po drodze katedry, bawarscy rolnicy witający się słowami “Szczęść Boże” i pielgrzymi zmierzający do Santiago de Compostela to jeszcze Europa czy tylko pokryty patyną relikt. Czy hiszpańscy emeryci oglądający walki byków i włoskie małżeństwa z czwórką hałaśliwych dzieci to jeszcze Europa czy niepoprawny politycznie miraż.
No i ten nieszczęsny Watykan ze swoim sędziwym lokatorem – czy to jeszcze nasza wspólna Europa czy wyłącznie siedlisko reakcji i zabobonu?
Pięć lat po wstąpieniu do Unii satysfakcję z bycia obywatelem Starego Kontynentu przyćmiewa pytanie: czy za pięć kolejnych lat unijni ideolodzy nie postawią nas ostatecznie przed wyborem między starą a nową Europą. Nie w sensie geopolitycznym, lecz światopoglądowym. A będzie to wybór bolesny: między Europą, która chce zachować tradycję i zdrowy rozsądek, a Europą, w której wszystko ma być odwrócone do góry nogami. Bo taki kaprys ma paru 60-latków, którzy za wszelką cenę chcą dokończyć rewolucję 1968 roku.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 30.04.2009 o godz. 22:11.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 01.05.2009, 10:37
Mareq napisał(a):Wyświetl post
dobre

Literówka o którą w takim nazwisku nie trudno . Ale powód do przyczepienia sie jest , więc jak tu nie skorzystać
Oj biedny Mareczek. Czepiają się go nawet o literówki.

A ja jestem ciekaw czy po wyprawie Wałęsy do Rzymu autorytety nie dojdą do wniosku że jednak był Bolkiem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.05.2009 o godz. 10:42.
Mareq
Senior Member

Stary 01.05.2009, 11:43
Cytat:
Oj biedny Mareczek. Czepiają się go nawet o literówki.
Wręcz przeciwnie . Uważam , że biednym trzeba być żeby się o coś takiego czepiać

Nie sądze , żeby do jakichś daleko idących wniosków mieli dochodzić , natomiast ,,pi-ar'' libertasu oceniam na celujący . Zrobili szum i to im chodziło .

Wesoło na tym kongresie
Ganley Wałęse przedstawia na prawdziwego europejskiego bohatera a jacyś polacy z sali krzyczą TW Bolek.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 01.05.2009 o godz. 12:06.
wislak68
Senior Member

Stary 03.05.2009, 12:07
Wręcz przeciwnie . Uważam , że biednym trzeba być żeby się o coś takiego czepiać

Nie sądze , żeby do jakichś daleko idących wniosków mieli dochodzić , natomiast ,,pi-ar'' libertasu oceniam na celujący .
A to akurat typowy pogląd dla formacji którą reprezentujesz. Przykro mi to powiedzieć ale wbijasz się w sztampę.

Ja rozumiem że wpisując się w sposób myślenia reprezentowany przez "autorytety" wyrażasz swoje opinię niejako "od środka" tym niemniej czasami jest tak że patrząc z "zewnątrz" widzi się lepiej/więcej. Jak by to powiedzieć: lepsza jest perspektywa oglądu. I dlatego myślę sobie że jest duża szansa że Wałęsa okaże się jednak być Bolkiem.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.05.2009, 12:45
Zdajesz sobie sprawę, że piszesz głównie o sobie?
Dałeś się podpuścić jak dziecko.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 03.05.2009, 17:47
Cytat:
A to akurat typowy pogląd dla formacji którą reprezentujesz
Reprezentuje siebie . Tylko i wyłącznie .

Cytat:
Zdajesz sobie sprawę, że piszesz głównie o sobie?
Dałeś się podpuścić jak dziecko.
Nie , nie zdaje sobie sprawy z tego , że się czepiam o przekręcone literki w nazwisku i inne tego typu pierdoły , które mają marginalne znaczenie w dyskusji . Widocznie za mało orzechów zjadam . Możesz mi odświeżyć pamięć .

Cytat:
Ja rozumiem że wpisując się w sposób myślenia reprezentowany przez "autorytety" wyrażasz swoje opinię niejako "od środka" tym niemniej czasami jest tak że patrząc z "zewnątrz" widzi się lepiej/więcej. Jak by to powiedzieć: lepsza jest perspektywa oglądu. I dlatego myślę sobie że jest duża szansa że Wałęsa okaże się jednak być Bolkiem.
Czas pokaże . Według mnie sprawa poszumi jeszcze ewentualnie kilka dni i zniknie. Nikt nie będzie wyciągał daleko idących wniosków.
bb.1906
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.05.2009, 21:03
http://wiadomosci.onet.pl/1964341,11,item.html

Gdyby Kaczor dwa lata temu w ten sposób wyrzucił pielęgniarki ze swojej kancelarii, to byłby koniec demokracji w Polsce. Autorytety podniosłyby krzyk, że w Polsce nastał kaczyzm, tvn 24 przeprowadzałaby całodobową relację z pod komendy gdzie byłyby przetrzymywane, a masy głąbów i idiotów jakich pełno w naszym kraju bez większego zastanowienia kupiłoby takie gów*o.
wolfy
Senior Member

Stary 04.05.2009, 21:30
Nie , nie zdaje sobie sprawy z tego , że się czepiam o przekręcone literki w nazwisku i inne tego typu pierdoły , które mają marginalne znaczenie w dyskusji . Widocznie za mało orzechów zjadam . Możesz mi odświeżyć pamięć .
Było tego więcej. Lecytynka by się chyba jednak przydała
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
cpc
Senior Member

Stary 05.05.2009, 08:39
wislak68 napisał(a):Wyświetl post

A ja jestem ciekaw czy po wyprawie Wałęsy do Rzymu autorytety nie dojdą do wniosku że jednak był Bolkiem.
juz lekka nagonka na skarb narodowy LW sie zaczela, wystarczy wejsc dzisiaj na onet
Mareq
Senior Member

Stary 05.05.2009, 10:30
[quote]Było tego więcej. Lecytynka by się chyba jednak przydała[/qupte]

Już myślalłem , ze coś znalazłeś i będzie pkt dla Ciebie , ale jednak nie

Miałem podstawy żeby sądzić , że napisałeś to celowo z małej litery (motywując to tak samo jak ci , ktorzy pisza nazwy klubow ,,zaprzyjaznionych'' z malej litery ) . Żeby się upewnić czy mam racje , to zapytalem o to przy okazji , na koncu postu , nie mieszajc tej sprawy do głownego wątku .
Natomiast wislak68 nie miał żadnych podstaw żeby sądzić , że nie znam prof Staniszkis , ponieważ musiał bym żyć w lepiance w puszczy białowieskiej , żeby przy swoim zainteresowaniu polityką , nie wiedzieć kto to jest . Nigdy nie pamiętam czy nazwisko pewnej poslanki z sld , to Senyszyn czy Seneszyn , co nie oznacza , że nie wiem kim jest i nie znam jej poglądów . Na dodatek wislak68 zrobił ze sprawy przekręcenia jednej literki jakiś wywód psychologiczno-analityczny , co powoduje dodatkową śmieszność całego zamieszania .
Pomijam to , że nawet jeżeli byłby to wywiad z Alojzym Brzytwą a sam tekst wywaiadu spodobal by mi się , odpowiadal by mojemu spojrzeniu na świat , to zupełnie nieistotne było by to , czy znam jego poglądy czy nie

Chyba jednak musisz poszukać w tych ,,więcej''

Cytat:
juz lekka nagonka na skarb narodowy LW sie zaczela, wystarczy wejsc dzisiaj na onet
Ten jeden news odnosnie wypowiedzi Kwasniewskiego ? Nagonka w ch..
Media podpuszczają , bo liczą na to , że ktoś skrytykuje Wałęse , Wałęsa głupio mu odpowie i może na dodatek jeszcze się na siebie poobrażają i będzie zabawanie . Przecież większości mediów a szczególnie , tych internetowych nie interesuje , czy Wałesa wzmocnił pozycje Libertasu , czy nie , tylo interesuje ich to , żeby mieli fajne tytuły do newsow i fajne komentarze pod nimi
A co do mediów , które kreują się na opiniotwórcze . Jeżeli ktoś sądzi , że po występie Wałęsy w Rzymie , GW i tvn24 zaczną przeszukiwać akta SB i zmienią front jeżeli chodzi o tę konkretą sprawę , to się myli .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 05.05.2009 o godz. 10:38.
cpc
Senior Member

Stary 05.05.2009, 11:37
Cytat:
Ten jeden news odnosnie wypowiedzi Kwasniewskiego ? Nagonka w ch..

dodam, ze wypowiadal sie rowniez niejaki Frasyniuk, ktory wprost nazwal LW chlopo-glupkiem, wiec jednak jakas mobilizacja w szeregach salonu wystapila

Cytat:
Jeżeli ktoś sądzi , że po występie Wałęsy w Rzymie , GW i tvn24 zaczną przeszukiwać akta SB i zmienią front jeżeli chodzi o tę konkretą sprawę , to się myli .
masz info z pierwszej reki
Mareq
Senior Member

Stary 05.05.2009, 12:28
Cytat:
masz info z pierwszej reki
Mam na takiej samej zasadzie , jak info o tym że UPR nie przekroczy w najbliższych wyborach progu wyborczego
Jak chcesz możesz to nazywać info z pierwszej ręki
wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2009, 15:43

Natomiast wislak68 nie miał żadnych podstaw żeby sądzić , że nie znam prof Staniszkis , ponieważ musiał bym żyć w lepiance w puszczy białowieskiej , żeby przy swoim zainteresowaniu polityką , nie wiedzieć kto to jest .

Na dodatek wislak68 zrobił ze sprawy przekręcenia jednej literki jakiś wywód psychologiczno-analityczny , co powoduje dodatkową śmieszność całego zamieszania
Jak by to powiedzieć Mareczku ?

1. Po pierwsze gratuluję swietnego samopoczucia (to apropo tego że nie miałem podstaw aby sądzić że nie wiesz kim jest p. profesor przy Twoim zainteresowaniu polityką).

2. Po drugie odnoszę wrażenie (zwrócił już na to zresztą uwagę Orzeu w jednym ze swoich postów) że Twoja własna opinia o swojej wiedzy i inteligencji rozbiega się nieco z opinią pozostałych uczestników forum.

3. W kontekście punktu 2 muszę zaznaczyć że dopiero Twoje wyrażne stwierdzenie że "musiał bym żyć w lepiance w Puszczy Białowieskiej" wyjaśniło mi jednoznacznie że tak nie jest. Myślę że ta informacja będzie interesująca również dla pozostałych użytkowników bo odniosłem wrażenie że przynajmniej część z nich mogła nie mieć co do tego faktu pewności (biorąc pod uwagę niektóre z Twoich postów). Dziękuję.

4. W kontekście punktu 3 zrozumiesz zapewne że miałem podstawy aby sądzić że nie wiesz kim jest p. profesor. Jeśli poczułeś się urażony przepraszam.

5. Mam nadzieję że w kontekście punktów 3 i 4 przyjmiesz ze zrozumieniem (a nie śmiechem) mój "wywód psychologiczno-analityczny". Myslałem że tłumaczę mieszkańcowi lepianki w Białostockiem a okazało się że nie mam racji. Przepraszam.

A jeśli chodzi o Wałęsę to do nowych krytyków należałoby jeszcze dodać marszałka Niesiołowskiego i premiera Tuska. Zasmucony był nawet minister spraw zagranicznych Francji. Tak że Mareczku wychodzi chyba na moje.

A wszystko to dla paru złociszów.
Mareq
Senior Member

Stary 05.05.2009, 17:04
pkt 1-5 marny kabaret erystyczny , ale przeprosiny przyjmuje

Co do krytyków Wałęsy , to wypowiedź marszałka Niesiołowkiego , ciężko nazwać nową , bo z tego co wiem to padła w niedzielej kawie na ławę
Premier Tusk , nie czytałem/nie słyszałem .
Widzisz jakąś drobną chociaż różnicę między krytyką występu Wałęsy na kongresie Libertasu przez tzw ,,salon'' a przypisywaniem mu tego co przypisuje mu tzw. ,,ruch tępicieli Bolka'' ?
To , że krytykują ten ruch Wałęsy w żadym wypadku nie implikuje tego , że zmienią swój front w kontekście oceniania jego roli w obaleniu komunizmu .
Jeżeli już nawet ktoś jest przekonany , że tzw. ,,salon'' robi to z czystej kalkukacji politycznej , to i tak kłania się tutaj zasada proporcjonalności
Więc Wiślaku ze sławetnego rocznika , raczej nie wychodzi na Twoje
Ostatnio edytowane przez Mareq : 05.05.2009 o godz. 17:23.
wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2009, 18:34
pkt 1-5 marny kabaret erystyczny , ale przeprosiny przyjmuje

Co do krytyków Wałęsy , to wypowiedź marszałka Niesiołowkiego , ciężko nazwać nową , bo z tego co wiem to padła w niedzielej kawie na ławę
Premier Tusk , nie czytałem/nie słyszałem .
Widzisz jakąś drobną chociaż różnicę między krytyką występu Wałęsy na kongresie Libertasu przez tzw ,,salon'' a przypisywaniem mu tego co przypisuje mu tzw. ,,ruch tępicieli Bolka'' ?
To , że krytykują ten ruch Wałęsy w żadym wypadku nie implikuje tego , że zmienią swój front w kontekście oceniania jego roli w obaleniu komunizmu .
Jeżeli już nawet ktoś jest przekonany , że tzw. ,,salon'' robi to z czystej kalkukacji politycznej , to i tak kłania się tutaj zasada proporcjonalności
Więc Wiślaku ze sławetnego rocznika , raczej nie wychodzi na Twoje
Cieszę się że przyjąłeś przeprosiny. Co prawda nie jeden by ich nie przyjął ale jak to mówią: są ludzie i ludziska.

Natomiast kategoria kabaret erystyczny to dla mnie nowość (Mumio takie?). Cokolwiek by to nie było przykro mi że rozczarowałem Cię jego marnością (nie taka była moja intencja).

Jeśli chodzi o Wałęsę: wypowiedź z niedzieli moim zdaniem we wtorek jest wciąż świeża (to apropo marszałka), wypowiedź Tuska znajdziesz w dzisiejszej Rzepie, o ruchu tepicieli Bolka nie słyszałem tak samo jak i o tych którzy kwestionują rolę Wałęsy w obaleniu komunizmu (natomiast słyszałem o takich którzy twierdzą że w latach 70 był współpracownikiem SB, żeby było śmiesznie nie neguje tego i sam Prezydent tyle tylko że życzył by sobie aby o tym fakcie pisali tylko"doświadczeni" historycy). A tak ogólnie to daj swoim czas. Oni się dopiero rozkręcają.Jak na początek całkiem nieźle. Tak że chyba jednak na moje.

Natomiast zaintrygowała mnie twoja opinia o salonie. To on istnieje? I to nie salon a tzw. "salon"? Uważaj Mareczku na słowa bo zostaniesz przez swoich wyklęty a wtedy nie będzisz się miał z kim podzielić się swoimi opiniami o Europie, polskiej zaściankowości czy oszołomstwie Kaczyńskich.

I na koniec: liczba przy moim niku może znaczyć cokolwiek. W charakterystyczny dla siebie sposób wyciagasz zbyt pochopne wnioski. Podobnie jak ze "sławetnością" tego rocznika.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.05.2009 o godz. 18:51.
wolfy
Senior Member

Stary 05.05.2009, 21:33
Komuchy z UE biorą wzięły się za internet.
Dla naszego dobra - oczywiście.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 05.05.2009, 23:36
Cytat:
Natomiast zaintrygowała mnie twoja opinia o salonie. To on istnieje? I to nie salon a tzw. "salon"? Uważaj Mareczku na słowa bo zostaniesz przez swoich wyklęty a wtedy nie będzisz się miał z kim podzielić się swoimi opiniami o Europie, polskiej zaściankowości czy oszołomstwie Kaczyńskich.
Nie istnieje bo nie posiada osobowości prawnej (KMWTW )
Jednak jak się domyślam kiedy pisałeś o ,,autorytetach'' miałeś na myśli tzw. ,,salon'' , więc pozwoliłem sobie na użycie tego określenia .
Na nic nie musze uważać , bo nie ma żadnych ,,moich''
A jeżeli chodzi o ,,polska zasciankowosc'' , to chyba pomyliłeś adresy.

Co do reszty , to nie ma juz sensu się odnosić i wymieniac spostrzezeniami , bo do niczego to nie prowadzi .
Wiedz tylko , że przeczytałem i przyjalem do wiadomosci

eDIT : Dziś Czeski Senat będzie głosował zgodę na ratyfikację Traktatu z Lizbony .

no i stało się

Cytat:
Czeski Senat (izba wyższa parlamentu) zaaprobował w środę Traktat Lizboński UE.

Za zatwierdzeniem Traktatu Lizbońskiego UE przez czeski Senat opowiedziało się w środę 54 z 79 obecnych senatorów
Wolfy

Cytat:
Komuchy z UE biorą wzięły się za internet.
Dla naszego dobra - oczywiście.
eee wolfy spoko , bedzie dobrze
w PE maja 41 posłów a co do Rady Unii , to chyba nie rzadza czy to samodzielnie czy koalicyjne w zadnym państwie
Zbyt mała siła przebicia

a porzucajac demagogie

Cytat:
Stając w obronie prawa obywateli UE do dostępu do Internetu, Parlament Europejski odrzucił uzgodnioną
już z krajami członkowskimi wielką reformę unijnego prawa telekomunikacyjnego.
Cytat:
W ostatniej chwili eurodeputowani przyjęli poprawkę zgłoszoną przez liberałów, Zielonych i lewicę zakazującą odcinania Internetu bez wcześniejszego orzeczenia sądu.

http://www.rp.pl/artykul/4,301439_Ni...ie_muzyki.html

To jest internetowy news uaktualniony popołudniu , a dzisiaj w wydaniu drukowanym na żołtych stronach był artykuł o samym pakiecie

http://www.rp.pl/artykul/63036,30098...onimowosc.html

Cytat:
Dostęp do Internetu ma być traktowany jako jedno z podstawowych uprawnień, wolności obywateli Unii.
Dyrektywa nakłada na kraje członkowskie obowiązek i zapewnienia (via sieć telefoniczna) sprawnego i łatwego dostępu do Internetu – w całym kraju. Traktuje Internet jako tzw. usługę interesu publicznego. Nic dziwnego, poza wzrastającą rolę tego medium, coraz więcej procedur urzędniczych, podatkowych czy sądowych, wykorzystuje tę drogę.
Dyrektywa ma wzmocnić anonimowości podczas korzystania z sieci, nie tylko zresztą internetowej, ale szerzej – elektronicznej.

Nie dało się jednak przeforsować stanowiska parlamentu, by wszelkie ingerencje w dostęp do Internetu, ograniczenie czy w końcu odcięcie od sieci, mogło się odbywać tylko na mocy orzeczenia sądu.
Ale jednak się udało .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.05.2009 o godz. 15:44.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.05.2009, 22:19
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ndaliczny.html

Cytat:
Raport ONZ przyznający, że państwo żydowskie ponosi odpowiedzialność za śmiertelne incydenty w Strefie Gazy na przełomie roku, jest skandaliczny - oświadczył prezydent Izraela Szimon Peres
Ojojoj - ktoś napisał coś złego na Izrael ... to szczyt chamstwa !
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
wolfy
Senior Member

Stary 07.05.2009, 23:07
http://www.rp.pl/artykul/4,301439_Ni...ie_muzyki.html

To jest internetowy news uaktualniony popołudniu , a dzisiaj w wydaniu drukowanym na żołtych stronach był artykuł o samym pakiecie

http://www.rp.pl/artykul/63036,30098...onimowosc.html

Ale jednak się udało .
Cóż, szczęście, że głosowanie odbyło się tuż przed wyborami. Nie zmienia to faktu, że sam pomysł jest mocno poroniony, a nie ma pewności, czy po wyborach do niego nie wrócą. Powtarzanie głosowań do skutku to przecież w UE nic nowego...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 08.05.2009, 10:57
Cytat:
a nie ma pewności, czy po wyborach do niego nie wrócą. Powtarzanie głosowań do skutku to przecież w UE nic nowego...
Tutaj wychodzi na wierzch krytyka z punktu niewiedzy.
Oczywiście , że wróci mniej wiecej na takiej samej zasadzie jak wraca ustawa do Sejmu po pracach w Senacie
PE wprowadził poprawki a nie odrzucił akt . Teraz trafi on znowu do Rady , jezeli Rada sie zgodzi na poprawki , to wejdzie w zycie a jezeli sie nie zgodzi , to bedzie koncyliacja miedzy Rada a Parlamentem w celu osiagniecia kompromisowego stanowiska .
Akt jest ciagle w toku prac legislacyjnych .

Natomiast ciekawi mnie dlaczego sadzisz , ze sam pomysł jest mocno poroniony ?
Tylko najlepiej bez linków i cytatów(chyba ze art z dyrektyw)
Bo wydaje mi sie , ze zawartosc tego pakietu znasz dosyc pobieznie.
wolfy
Senior Member

Stary 08.05.2009, 13:59
Tutaj wychodzi na wierzch krytyka z punktu niewiedzy.
Oczywiście , że wróci mniej wiecej na takiej samej zasadzie jak wraca ustawa do Sejmu po pracach w Senacie
PE wprowadził poprawki a nie odrzucił akt . Teraz trafi on znowu do Rady , jezeli Rada sie zgodzi na poprawki , to wejdzie w zycie a jezeli sie nie zgodzi , to bedzie koncyliacja miedzy Rada a Parlamentem w celu osiagniecia kompromisowego stanowiska .
Akt jest ciagle w toku prac legislacyjnych .

Natomiast ciekawi mnie dlaczego sadzisz , ze sam pomysł jest mocno poroniony ?
Tylko najlepiej bez linków i cytatów(chyba ze art z dyrektyw)
Bo wydaje mi sie , ze zawartosc tego pakietu znasz dosyc pobieznie.
Poroniony jest sam pomysł pakietów - vide cenzura internetu.
Poroniony jest pomysł odłączania internetu bez wyroku sądowego, lobbowany przez koncerny fonograficzne.
Wystarczy?

A bełkotem takim jak powyższy nikogo tutaj nie zwiedziesz.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 08.05.2009, 14:17
Cytat:
A bełkotem takim jak powyższy nikogo tutaj nie zwiedziesz.
No i po co te pajacowanie ?
Napisalem Ci jak wyglada sytuacja tego prawa , ze nie zostalo ono odrzucone , tylko legislacja trwa dalej , a Ty cos o bełkocie piszesz .
Sorry , ale bełkot to jest jak dorzucasz jakies niepotrzebne dodatki o tym , ze w UE wszystko sie glosuje dwa razy , nie majac w gruncie rzeczy pojecia o tym jak jest tworzone prawo unijne .
Co to ma k wspolnego ze zwodzeniem ?

Cytat:
Poroniony jest pomysł odłączania internetu bez wyroku sądowego, lobbowany przez koncerny fonograficzne.
Wystarczy?
Po pierwsze z tego co się orientuje to pierwotna wersja pakietow pozostawiała kwestie odcinania internetu do dyspozycji prawodawstwa poszczegolnych krajow z odniesieniem do zachowania wszelkich rygrow zwiazanych z prawami zapisanymi w ekpc , wiec i tak nie bylo to narzucane odgornie przez ta dyrektywe , tylko lezalo w gestii rzadow krajowych , tak jak dalej lezy . Jezeli Sarkozy sobie przeforsuje to swoje prawo antypirackie , to nikt mu nic nie zrobi . Natomiast w tej chwili zostal przeforsowany zapis , ze nie mozna odcinac bez wyroku sadowego , wiec dopuki akt nie przejdzie bez tego zapisu , to w tym punkcie dyskusja jest martwa.
A co do pakietow , to mozesz napisac na czym one polegaja ? Bo ja np. sie nie orientuje w szczegolach dystrybucji uslug telekomunikacyjnych , wiec nie wiem na czym polega podzial na pakiety itp.
I jakies przyklady jak moga one wplynac na cenzure internetu i czy teraz kraje czlonkowskie nie moga wprowadzic tego prawa , ktore rzekomo wplywa na ocenzurowanie internetu ?
Bo z tego co wiem , to Sarkozy probuje juz drugi raz przeforsowac dosyc rygorystyczne prawo dotyczace uslug telekomunikacyjnych i zadne dyrektywy nie sa mu do tego konieczne .

Natomiast wiem o tym , ze te dwie kwestie to ulamek tego co zawieraja te nowe prawo telekomunikacyjne .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.05.2009 o godz. 14:34.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów