The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.04.2009, 17:01
W Polsce jest PUSZ. Polska Unia Studentów Żydowskich. Ale nie zauważłem aby koszuli swoje mieli
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.04.2009, 18:07
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
http://www.middle-east-info.org/take/wujshasbara.pdf

Ciekawe.
pamietam, ze w czasch studenckich Moderator Orzeu nosil koszulke z napisem WUJS.

Twierdzil ze to klub pilkarski z Ameryki Pld.

Dziwne to wszystko :(
A nie pomylil ci sie napis na koszulce? O pare literek? Zamiast "uj" było "i" a na koncu jeszcze "ła".
Choc w tych czasow co wspomniales to czesto bywalo tak ze faktycznie mogly Ci sie literki poprzestawiac ze wzgledu na usterki wzrokowe
WISŁA PANY !!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 22.04.2009, 20:35
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Sambo

Wobec idei , nie wobec instytucji .

Mareq - historia XX posiedzenia KPZR w 1956 i rola Nikity Chruszczowa na tymże w postaci referatu "О культе личности и его последствиях" i dalsze losy pewnej super i fajnej idei - winna Cię nauczyć, że bezkrytycyzmowi wobec idei towarzyszą wypaczenia na etapie jej wdrażania czyli również wypaczenia na polu instytucji, które powodują, że idea staje się czczym sloganem, pod którym załatwia się zupełnie sprzeczne z nią interesy.

I ja drogi kolego nie jestem antagonistą tzw. zjednoczenia Europy - ja jestem antagonista wypaczeń, których Ty nie dostrzegasz i których nie dostrzegali inni ideowcy innej tak samo fajnej idei.

Tyle tytułem Twoich rejterad.

[QUOTE=Mareq;712765]

Cytat:
PS: Ja tam mam do Marqa szacun za pojedynczą walkę z ciemnogrodem.[/quot]

Inni walczący już są banitami

tzn? kto - K_2 był Twoim sprzymierzeńcem? Gratuluje kompanów...
Ostatnio edytowane przez sambo : 22.04.2009 o godz. 20:39.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.04.2009, 20:58
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Archiwa koscielne sa jeszcze wieksze
Fakt, i niejednokrotnie dublują te z UB. I teraz pomyśleć ile tego musi być w Moskwie. Co ważniejszy oryginał.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.04.2009, 21:58
sambo napisał(a):Wyświetl post
I ja drogi kolego nie jestem antagonistą tzw. zjednoczenia Europy - ja jestem antagonista wypaczeń, których Ty nie dostrzegasz i których nie dostrzegali inni ideowcy innej tak samo fajnej idei.
Socjalizm - TAK!

Wypaczenia - NIE!
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 22.04.2009, 23:05
Prokuratura podejrzewa Cenckiewicza i Gontarczyka o ujawnienie notatki UOP

ceg , man , mk , pap , tvn24 , zyt 22-04-2009, ostatnia aktualizacja 22-04-2009 19:09
Prokuratura Okręgowa w Bydgoszczy prowadzi śledztwo w sprawie możliwości ujawnienia tajnych dokumentów w wydanej przez IPN książce Sławomira Cenckiewicza i Piotra Gontarczyka "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii".
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Fotorzepa
Sławomir Cenckiewicz i Piotr Gontarczyk

+zobacz więcejW załączniku publikujemy strony 471- 474 książki "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii"
Za co prokuratura ściga Gontarczyka i Cenckiewicza? Jak się dowiedzieliśmy, w śledztwie chodzi o ujawnioną przez historyków notatkę służbową z UOP z 1991.
Rzecznik bydgoskiej prokuratury Jan Bednarek poinformował tylko (potwierdzając informację portalu trojmiasto.pl), że "śledztwo dotyczy ujawnienia w 2008 r. tajemnicy państwowej przez zamieszczenie w jawnym dokumencie treści zawartych w dokumencie objętym klauzulą tajności".
– Postępowanie zostało wszczęte 9 stycznia przez Prokuraturę Okręgową w Gdańsku, ale Prokuratura Apelacyjna przekazała nam sprawę do prowadzenia w połowie marca - powiedział rzecznik. Zarówno Bednarek, jak i rzeczniczka gdańskiej Prokuratury Okręgowej Grażyna Wawryniuk odmówili podania, jakich dokumentów dotyczy śledztwo, argumentując to klauzulą tajności postępowania.
"Rz" ustaliła, że źródłem kłopotów historyków jest dokument umieszczony przez nich na stronach 471- 474 książki "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii". To sporządzona 20 czerwca 1991 roku notatka służbowa por. Krzysztofa Bolina z delegatury UOP w Gdańsku. Dokument opisuje oględziny akt sprawy obiektowej kryptonim "Arka".
W dokumencie UOP jest informacja, że w aktach tej sprawy jest notatka oficera SB Edwarda Graczyka z rozmowy przeprowadzonej z Lechem Wałęsą 19 grudnia 1970 roku. Poza tym jest informacja o tym, że doniesienia od TW "Bolka" przejmował czasami rezydent wydziału III KW MO w Gdańsku o ps. "Madziar". Funkcjonariusz UOP napisał też w notatce, że "Arkę" SB wszczęła w 1971 roku w sprawie Stoczni Gdańskiej.
Śledztwo jest prowadzone "w sprawie", co oznacza, że dotychczas nikomu nie postawiono zarzutów. Prokuratorzy mają wyjaśnić, czy doszło do naruszenia art. 265 par. 1 Kodeksu karnego, który za "ujawnienie lub wbrew ustawie wykorzystanie informacji stanowiących tajemnicę państwową" przewiduje karę od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.
- To jest zupełny absurd, państwo policyjne i nagonka polityczna - tak Piotr Gontarczyk komentuje w rozmowie z TVN24 podejrzenia o ujawnieniu tajemnicy państwowej.
Książka "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii" ukazała się w połowie zeszłego roku. Jej autorzy postawili tezę, że Wałęsa w latach 70. był tajnym współpracownikiem SB. Publikacja wywołała wiele kontrowersji.
=======================================

Prokuratorzy zajmą się historykami

Piotr Semka 22-04-2009, ostatnia aktualizacja 22-04-2009 21:48
Historię należy pozostawić historykom – ten slogan słyszeliśmy od polityków przez ostatnie dwie dekady. Gdy historycy wzięli się w końcu za historię Lecha Wałęsy, dziś grozi im prokurator. Oczywiście, broń Boże, nie chodzi o żadne naruszenie zasady wolności badań. Pan prokurator martwi się podobno jedynie o tajemnicę państwową.
Sławomir Cenckiewicz i Piotr Gontarczyk w swojej książce podjęli próbę wyjaśnienia losów dokumentów TW "Bolka" i okoliczności ich zniknięcia z UOP. Wskazali na łamanie prawa i bezprawne zagarnianie akt. Teraz odgrzewa się przepisy o tajemnicy państwowej, aby ich za to ukarać.
To paradoks, że w kraju, w którym żaden prokurator od lat nie ma ochoty zapytać Lecha Wałęsę, co zrobił z zaginionymi dokumentami na swój temat, prokuratorska machina bierze pod lupę właśnie tych dwóch badaczy, którzy opisali wyszabrowanie akt "Bolka".
Wczoraj przez parę godzin wahały się losy 200-milionowej dotacji dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, którą uczelni mieli odebrać senatorowie Platformy. Rząd oczywiście zarzekał się, że nie chodzi mu o zemstę na uczelni, która nieopatrznie obdarzyła tytułem magistra Pawła Zyzaka, autora książki o Lechu Wałęsie. Może nawet bym uwierzył, gdyby nie wcześniejsze pomysły minister Barbary Kudryckiej, która domagała się skierowania na krakowską uczelnię komisji mającej zbadać okoliczności przyznania magisterium Zyzakowi. W końcu jednak – gdy krzyk podniosły media – dotacje dla UJ ocalały.
Atmosfera wokół badania najnowszej historii jednak wciąż gęstnieje. Gdy niedawno prezydent Lech Kaczyński wręczał ordery pracownikom IPN i mówił o ich odwadze, wielu publicystów zareagowało kpinami. Nie wątpię, że i teraz wszczęcie śledztwa przeciw Cenckiewiczowi i Gontarczykowi zbędą jakimś innym dowcipem.
Niestety – czas żartów chyba się skończył. Za odwagę pisania, bycia niepokornym historykiem płaci się coraz wyższą cenę. Niedawno Sławomir Cenckiewicz odszedł z IPN w atmosferze politycznego nacisku na tę instytucję. Teraz grozi mu prokurator. Piotr Gontarczyk w IPN jeszcze pracuje, ale zarzuty prokuratorskie mogą oznaczać odebranie mu certyfikatu dostępu do dokumentów tajnych – i może o to chodzi, bo oznaczałoby to usunięcie współautora książki o Wałęsie z pionu lustracyjnego instytutu.
Zrobiliśmy kolejny krok na drodze do aksamitnego zamordyzmu. Decyzja o rozpoczęciu śledztwa w sprawie rzekomego złamania tajemnicy przez dwóch badaczy historii wygląda jak próba zniechęcenia ludzi nauki do poruszania niewygodnych tematów. Ponurą ironią jest to, że dzieje się to za rządów premiera – byłego opozycjonisty, historyka z wykształcenia, który sam walczył o swobodę badań.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 22.04.2009 o godz. 23:08.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 23.04.2009, 13:56
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Dobra,dobra panowie, tak w skrócie, bo nie mam czasu teraz się rozpisywać - trochę zabrnąłem ale chodziło mi generalnie o konstrukcje Europy po 2wś. Militarna - Nato- ekonomiczna , której aktualnym spadkobiercą jest UE.
I to ogólnie uważam za wielkie osiągnięcie bo po wiekach wzajemnego wyżynania się,w końcu udało się stworzyć się organizacje które dają nam względny ład i porządek tak w kwestii militarnej jak i gospodarczo-ekonomicznej.
No to już brzmi trochę lepiej. Opinia napewno kontrowersyjna ale można z nią już dyskutować.
Zgadzm się że Unia wprowadziła do polityki europejskiej pewną stabilizację ale trudno ocenić na ile był to wpływ samej Unii a na ile efekt ZSRR i nacisków USA. Myślę że na ówczesnym etapie było to nawet pożyteczne. Odnoszą jednak wrażenie że po upadku ZSRR to co było polityczną koniecznością (rozsądkiem) zostało zastąpione przez jakiś sabat różnej maści masonów i lewaków którzy pod chasłem "Europa" próbują forsować swoje idelogiczne idiotyzmy (ateizm, prawa gejów, etatyzm,jakieś równouprawnienia itp.). Jednym słowem bełkot w którym żadną miarą nie widać głębszego sensu. Moim zdaniem na dłuższą metę (jeśli nie pojawi się w tym jakaś myśl lub czynnik zewnętrzny) skończy się to wszystko wielkim buuum. Bylebyśmy tylko do tego czasu wyciągnęli z UE jak najwięciej kasy a w chwili rozpadu zajeli dobrą pozycję.

Jeśli chodzi o porządek gospodarczo-ekonomiczny to nie mogę sie zgodzić że UE wprowadziła tu jakiś porządek lub ład.

A z Cenckiewiczami to czyste jaja. Z czystej przekory można sobie tylko zadać pytanie co by się działo gdyby za rządu Kaczyńskiego prokurator zaczał się interesować np: publikacjami pani Torańskiej albo profesora Friszke? Nawet nie mogę sobie wyobrazić słów jakimi zostałby określony "reżim Kaczyńskich". Nie wspominając o reakcji Rady, Parlamentu i Komisji Europejskiej i co tam jeszcze bozia dała. A to jeszcze raz potwierdza to co napisałem powyżej: tzw Europa stała się forum oderwanych od rzeczywistości masonów i lewaków których chore opinie mają się nijak do rzeczywistości. Na dłuższą metę to musi paść.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 23.04.2009 o godz. 14:09.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 24.04.2009, 10:48
Z Polski płynie więcej pieniędzy niż dostaniemyz UE

Cytat:
Polski wypłynie więcej pieniędzy niż dostaniemy z UE?

PAP | 24.04.2009 | 01:55

Czy banki wyegzekwują wszystkie należności wynikające z opcji walutowych?

Jeśli banki zdołają wyegzekwować od firm pieniądze z
tzw. opcji walutowych, z Polski wyprowadzonych zostanie więcej pieniędzy niż otrzymamy z unijnych funduszy - 60 mld złotych - informuje "Nasz Dziennik".

Według gazety, umowy oferowane przedsiębiorcom były inaczej wyceniane na użytek klientów, a inaczej w dokumentach bankowych, do których ci nie mieli dostępu.

- Dotarcie do wyceny księgowej transakcji opcji walutowych i marży to pierwszy krok do wykazania, iż bank, proponując kontrakt fałszywie informował swoich klientów o stopniu ryzyka - uważają eksperci ze Stowarzyszenia na rzecz Obrony Polskich Przedsiębiorstw, których cytuje "Nasz Dziennik".

No i jak tu lubić tę gazetę
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.04.2009 o godz. 10:51.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.04.2009, 11:43
Eksperci ze Stowarzyszenia na rzecz Obrony Polskich Przedsiębiorstw...Ja ciekaw jestem jaka jest wiarygodność tychże ekspertów i skąd wzieli takie dane....no ale przecież to nasz dziennik

ps.Lisice chyba wywalili
Zjecie mnie ale jak dla mnie telewizja którą rządzą ludzie będacy w opozycji i do rządu i do opozycji , najbardziej podoba.
94 - Allah Akbar!!
kalashnikov2
Senior Member

Stary 24.04.2009, 12:07
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Eksperci ze Stowarzyszenia na rzecz Obrony Polskich Przedsiębiorstw...Ja ciekaw jestem jaka jest wiarygodność tychże ekspertów i skąd wzieli takie dane....no ale przecież to nasz dziennik

http://www.opcjestowarzyszenie.pl/?page=4&id=13

Cytat:
Organizatorami konferencji było Stowarzyszenie na rzecz Obrony Polskich Przedsiębiorstw, Kancelaria Nowakowski i Wspólnicy oraz LTC Group Sp. z o.o. Patronat nad wydarzeniem objął natomiast Business Center Club.
No ale jak ND to napewno sianem śmierdzi. I wozem drabiniastym. Nie?

Cytat:
ps.Lisice chyba wywalili
Zjecie mnie ale jak dla mnie telewizja którą rządzą ludzie będacy w opozycji i do rządu i do opozycji , najbardziej podoba.
1q2 wiesz, że właśnie stałeś się brunatnym faszyzującym nazistą?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.04.2009 o godz. 12:18.
sambo
dziarski chłop

Stary 24.04.2009, 22:14
Jeśli kiedykolwiek było mi wstyd za kraine w której żyje, to nigdy bardziej niż teraz

http://wiadomosci.onet.pl/2681,19583...e_lokalne.html

W JAKIM KRAJU MY ŻYJEMY?

Palikot pije wódkę na ulicy i to jest halo - podczas gdy przychodzi do niego biznesmen z projektem ustawy, który zostaje przepchniety

W Polsce odkrywane są złoża ropy i ... Tusk szykuje ustawę, która te złoża odda za bezcen.

Kasa z unii miała płynąc - nie płynie, bo Tusk zwyczajnie pozbierał ekipę kolesi i nieudaczników

Głupi egzamin gimnazialny nie może obyć się bez pprzecieków i błędów w zadaniach.

- ok - to mnie nie zaskoczy. Przez te nedzne 20 lat nie takie wałki widziałem.

Ale to co zrobiła ta moja "szacowna" uczelnia będąca w 4 setce uczelni na świecie zakrawa na wstyd tak wielki, że pod ziemię się można zapaść.

WSTYD i HAŃBA
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 24.04.2009, 23:42
Sambo, ale o który element tego artykułu Ci chodzi?
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 25.04.2009, 18:00
Cytat:
W Polsce odkrywane są złoża ropy i ... Tusk szykuje ustawę, która te złoża odda za bezcen
gdzie te złoża?
sambo
dziarski chłop

Stary 26.04.2009, 13:57
Jędrek sanbender

sandbender napisał(a):Wyświetl post
Sambo, ale o który element tego artykułu Ci chodzi?

"Szanując niezbywalne prawo każdego promotora do niezależnego wyboru tematu i zakresu prac dyplomowych, nad którymi sprawuje opiekę merytoryczno-metodologiczną, jednocześnie dostrzegamy potrzebę rozważnego ich dostosowywania do stopnia dojrzałości naukowej studenta, w szczególności w odniesieniu do zagadnień z najnowszej historii

sorry Panowie ale mi to przypomina zapiski Wołodzi w tomie " o inteligencji", który to wydajac wyrok śmierci na rosyjską inteligencję, stwierdził, że jest ona genetycznie niezdolna do przeprowadzenia rewolucji.

Nasuwają mi się wnioski jeszcze dalej idące - otóż ten fragment przypomina mi debaty komunistów w "nowosocjalistycznych" krajach, którzy zastanawiali się, czy z inteligencją postępować tak, jak Dzierżyński postępował w 1917/1918.

Otóż doszli do wniosku, że owszem, tak jak przykazał Lenin - inteligencja nie jest zdolna to przeprowadzenia zmian ustrojowych w państwach, ale wybicie tejże spowoduje upadek gospodarki i załamanie na skalę tak wielką, jaką doznała bolszewia na początku istnienia.

Toż to Panowie jest STALINOWSKA retoryka i argumentacja - poczułem sie dokładnie tak, jakbym czytał rozprawy komuchów z 45 i Lenina o inteligencji.

To jest kurde rada naukowców? To jest wypowiedź ludzi po 20 latach niby zrzucenia jarzma komuny?

Nie widzicie tego?

Nie widzicie tego, że tu jest ukryta retoryka stalinowska + samokrytyka na poziomie takim aby obie strony były szczęśliwe?

Toż to czasy stalinowskie!!

Zyzak jest niedojrzałym naukowo karłem reakcji. Dojrzałość naukową stwierdzać będzie gremium, tak jak kiedyś komitet centralny.

Najlepszy jest fragment - w szczególnosci do najnowszej historii"

- otóż okazuje się, że wolnosć słowa i badań nie dotyczy najnowszej historii - dokładnie jak za czasów komuny, gdzie pod szczególnym nadzorem znajdował sie okres od zaborów wzwyż - nie mówiąc już o faszystach XXlecia międzywojennego.

"„Rada Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego przyjęła stanowisko, w którym protestuje przeciwko utożsamianiu rozprawy magisterskiej, podlegającej naukowej ocenie promotora i recenzenta, z autorską publikacją książkową, wydaną w niezależnym, prywatnym wydawnictwie. „"

Rada oczywiście nie widzi nic zdrożnego że jedno z "dzieci" uniwersytetu jest bezczelnie łgany, szykanowany, biczowany za to, że wydał książkowo pracę magisterską . Nie widzi represji politycznej wobec instytucji szykanując ją odebraniem 200 mln zł.

Nieprawomyslnością jest obarczony recenzent i promotor. Gdyby rada miała wybór na możliwość doboru recenzenta i promotora to by juz wyszła taka praca naukowa, która da sie opublikować książkowo i UJ może sięz nia utożsamiać.

To jest XXI wiek - to są najznamienitsi naukowcy? Po trzeciej setce..... uczelni światowych - tyle.

wstyd

szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
gdzie te złoża?
ano pod Gubinem i generalnie w lubuskim
Ostatnio edytowane przez sambo : 26.04.2009 o godz. 14:00.
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.04.2009, 14:02
A ja mam pytanie do tych co glosowali na PO. Jak wam się podobają rządy Tuska? Jak wam się podobają niespełnione obietnice? Co zrobiła Platforma za swoich dotychczasowych rządów?

darotsok73
Senior Member

Stary 26.04.2009, 14:22
Gordian
Jestem lekko rozczarowany rządami Donalda . "Gruszki na wierzbie" przed wyborami obiecują i obiecywali wszyscy , Jaruś tak samo . Realizować obietnice próbowało tylko AWS. Dzisiejsze próby reform skutecznie " bombarduje" lokator pałacu .
Wolę jednak żyć w obecnych realiach niż w kraju nienawiści , fundamentalizmu religijnego , wszechpolaków i Lepperów .
Na PO głosowałem przeciwko Kaczyńskim a nie z miłości do neoliberałów.
frano_rozrywka
Member

Od: 11.2006

Stary 26.04.2009, 14:26
sambo napisał(a):Wyświetl post

Rada oczywiście nie widzi nic zdrożnego że jedno z "dzieci" uniwersytetu jest bezczelnie łgany, szykanowany, biczowany za to, że wydał książkowo pracę magisterską .
Sambo, nie jestem do końca pewien, ale z tego co mi wiadomo to praca magisterska była podstawą tej książki, czyli, że w formie książkowej Paweł Zyzak tą swoją magisterkę rozszerzył. Myślę, że oto chodziło historykom, gdy protestowali co nie zmienia faktu, że przegięli.
pozdrawiam
Tylko Wisła
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 26.04.2009, 15:04
Sambo w dalszym ciągu uważam, że wyolbrzymiasz "trochę".

Otóż za istotniejsze w stanowisku przyjętym przez Radę Wydziału uważam obronę wolności do dochodzenia do prawdy w badaniach historycznych i olanie próby narzucenia przez wtopę-Kudrycką jakiejś formy "przeczołgania" zarówno Zyzaka jak i Jego promotora i recenzenta, za czym stoi ten fragment:

Rada Wydziału napisał(a):
[...] Niezbywalnym prawem każdego autora jest swoboda wypowiedzi, za którą ponosi on wyłączną odpowiedzialność zgodnie z obowiązującym prawem i przyjętymi normami zachowań społecznych. Rada Wydziału nie jest powołana do formułowania odrębnych ocen w tym zakresie [...]
Oznacza to ni mniej ni więcej figę wobec pzpr-owskich zapędów minister wtopy-Kudryckiej stłamszenia młodego magistranta, pracowników naukowych czy wręcz całej Uczelni i oświadczenie, iż jeśli ktoś czuje się urażony ma możliwość dochodzenia swoich praw na drodze sądowej.

Jak już wcześniej Ci napisałem dalszy fragment wypowiedzi potwierdza stanowisko Rady o niezależności promotora w doborze tematu prac studentów nad którymi sprawuje opiekę. Część wypowiedzi którą pogrubiłeś jest jak sądzę dość łagodnym określeniem/ukłonem wobec stanowiska tych członków Rady (zauważ, że stanowisko to zostało przyjęte przez aklamację), którzy co do metod zastosowanych przez Pawła Zyzaka w swojej pracy, byli krytyczni.

Sam, jak już wspominałem, mam wątpliwości co do tej gwaracji anonimowości, którą dawał swoim rozmówcom. Skoro byli ich w stanie przekonać dziennikarze, sądze, że i On miał taką możliwość. Kolejna sprawa to weryfikacja tych ustnych przekazów, której w moim odczuciu Zyzak niestety zaniedbał (w rozmowie ze mną stwierdził, że Brat Matki tego dziecka nie wyraził zgody na to aby w Jego imieniu otrzymał metrykę dziecka, czy też co umożliwiłoby mu zajrzenie do ksiąg parafialnych, uznał iż należy uszanować tą decyzję). Nie zmienia to faktu, iż wykonał kawał olbrzymiej roboty jak na pracę magisterską, a historia i dociekania miejscowych dziennikarzy dowiodły, że to On maił rację. A wobec nagonki, jaką rozpętała wybiórcza wraz z resztą "śmietanki towarzyskiej", wobec Zyzaka Jego Promotora i Recenzenta jak i całej Naszej Alma Mater, będę Zyzaka i Jego pracy bronił jak niepodległości... ale co odbioru tego stanowiska jestem przekonany że nie Masz racji (a "dziennikarz", który dobrał tytuł to jakiś palant bądź wtórny analfabeta).

P.S. Większym wstydem w moim odczuciu jest to iż nie został On w ubiegłym roku przyjęty na studia doktoranckie na UJ, a hańbą jest to w jaki sposób blokuje Mu się wszelką drogę do podjęcia pracy zawodowej vide krakowskie kuratorium, które zablokowało mu możliwość podjęcia pracy w szkole. To rzeczywiście jest stalinizm.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 26.04.2009 o godz. 20:32.
frano_rozrywka
Member

Od: 11.2006

Stary 26.04.2009, 22:58
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
P.S. Większym wstydem w moim odczuciu jest to iż nie został On w ubiegłym roku przyjęty na studia doktoranckie na UJ.
Jędrek tu bym raczej nie doszukiwał się jakiegoś spisku przeciw Pawłowi Zyzakowi. Z tego co mi wiadomo nawet recenzent pracy dr hab. Zblewski miał sporo uwago do jego magisterki, a jest to człowiek ze wszech miar kompetentny. Myślę, że o tym raczej zadecydowały względy czysto naukowe (są kryteria dostania się na studia doktoranckie, a on ich po prostu nie spełnił), a nie polityczne.
pozdrawiam
PS.Gratuluję nagrody o której przeczytałem w styczniowo-lutowym biuletynie IPN .
PS2. Jakby chciał odwiedzić stronkę co to na niej kiedyś pisałeś to pisz na priv, bo pod tamtym adresem już jej nie ma.
Tylko Wisła
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 27.04.2009, 11:48
Tak trochę zmiana tematu i powrót do "politycznej poprawności":

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._na_gejow.html

Cytat:
Samozwańcze milicje religijne od kilku lat polują na irackich gejów, ale dopiero wymyślne tortury, jakie serwują im w ostatnich czasach, biją wszelkie rekordy okrucieństwa
Samo w sobie okrutne ale przyznam bez bicia że wszyscy w pracy jak to przeczytali beknęli śmiechem - a Wasze opinie ?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 27.04.2009, 21:18
Kocur napisał(a):Wyświetl post

Samo w sobie okrutne ale przyznam bez bicia że wszyscy w pracy jak to przeczytali beknęli śmiechem - a Wasze opinie ?
Moja opinia jest taka że to jest swołocz.Beje to jeszcze mały pikuś ale co się dzieje z kobietami w części krajów islamskich to dopiero jest masakra - należy tylko dziękować losowi że żyjemy w Polsce
94 - Allah Akbar!!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 27.04.2009, 22:20
Cytat:
Nadal nic nie wiem - ją interesuje interes Polaków, czy Jewropejczyków?
Nie wiem kim są jewropejczycy .
Co ją dokładnie interesuje dowiemy się podczas kampanii wyborczej , ale biorąc pod uwagę praktykę i teorię działalności posłów w PE , to zakładamy , że interesuje ją interes (masło maślane ) Europejczyków w tym Polaków , jak i Polaków.
Są sprawy gdzie tworzy się prawo dla ogólnie pojętych europejczyków , które dotyczy wszystkich bez względu na narodowość jak i są sprawy (głównie o wymiarze nie prawnym lecz politycznym) , gdzie silniej akcentuje się stanowisko z punktu widzenia danego narodu a konkretniej rzecz biorąć państwa .

Cytat:
Dowpcip polega że to utopia, i ja jej nie daje prawa do tego aby dysponowała w ten sposób przyszłoscia moja czy moich wnuków. Moje wnuki nie będa von tylko -ski, a jezyk którym sie posługiwac bedzie na litere p.., mało tego - decyzje tyczacych się ich beda zapadały w polskim miescie, nie w dawnej słowańskiej wsi na terenie dawnego lenna Polski Księtwa Kopanickiego, znanej dzisiaj pod nazwą Berlina.
Twoje fobie niemieckie nie mają nic wspólnego z merytoryczną dyskusją.
Myślę , że jej standard jej życia prywatnego nie ma nic na rzeczy do wizji Europy , to jest już zupełna abstrakcja .

Cytat:
Lejesz wodę.

Litwa lub Słowacja (jedni przed inni po) niech będą przykładem dobrodziejstwa ojro.
Wskazuąc przykłady na to iż popełniasz błąd uwzględniając tylko mechanizm ERM jako lampę przyciągającą spekulacyjne ćmy , leję wodę ?
Nie ERM jest zła wszelkiego przyczyną i trzeci raz się nie będę powtarzał .
Słowacja to jakiś nowy przykład mitmomanii ?

Cytat:
Cytat:
Czy w ogóle istnieje coś takiego jak pełna suwerenność w rozumieniu XVI w teoretyków , to już inna kwestia . Ja stałem i stoję dalej na stanowisku , że nie ma czegoś takiego jak pełna suwerenność.
Tak istnieje.

Tak jak jesteś wolny - dopóki nie przystawi Ci ktos lufy, nie zaszantazuje (np. zagłodze twoje dzieci). I niesstety Ty proponujesz im i chcesz abysmy zawsze byli przynajmniej w tej drugiej opcji.
Co ma wspólnego wolność osobista z suwerennoścą państwową ?
Poza tym jest to bardzo głupie porównanie , bo nie jesteś ograniczony tylko tym ,że ktoś Ci będzie groził czy to fizycznie czy psychicznie
Państwo suwerenne musiało by się całkowicie oprzeć globalizacji i wycofać ze społeczności międzynardowej
Takich skansenów w zasadzie nie ma .
A te które można pod tą kategorię na siłę podciągnąć , to raczej nalży je wskazywać jako anty-wzór.
Zresztą same pojęcie suwerenności jest ogromnie niedoprecyzowane , więc dziwi mnie ta Twoja pewna i zbywkowa odpowiedź .

Cytat:
Czy koleś w Chinach oglaszajcy publicznie iż pederasta to zboczeniecz, ląduje w pierdlu (albo ma sprawe w sadzie)?
Nie wiem a w Europie ?
Jednak zakładajć , że ta władzuchna którą teraz obficie krytykujesz miała by twarz czerwonej chińskiej oligarchii , to Twoje życie wyglądało by marnie .
Na system sprawiedliwości chiński czy na brak tej okropnej polit-poprawności panującą w Chinach się raczej nie ma co powoływać , grząski grunt .

Cytat:
Wolne merdia... haha

A ile lat trwa wojna przeciwko małej stacyjce z Torunia?
Wojna ? Bez przesady .
Zresztą dobrze , że napisałeś ile trwa ..
W raju totalitarnych chin sprawa zajeła by pewnie maks 24 h , konfiskata majątku , kulka w łeb albo kamieniołom
Oczywiście po sprawiedliwym procesie

Cytat:
A czym sie różni ich władzuchna od naszej... a nie wycieraja cudzych dywanów na kolanach. Jakies kołchozy, wspolne np. telewizory czy cuś?
No właśnie tym ,że tutaj możesz zadwać tego typu pytania a tam nie :]
Różnica zawarta w kilku słowach a w swojej ogólności gigantyczna .

Cytat:
Cytat:
Niech Bóg da aby integracja przebiegała dalej tym właściwym torem , ku największemu sukcesowi naszych czasów .
Nie echhh... zmęcze w końcu Mein Kampf aby skontaktować o co wam biega (tzn własciwie wiem, ale mimo wszystko to taka abstrakcja .. ), wy to macie zawsze lewaki odpał, sukces.. raj.. itd... K... i jak to nie strzelać do socjaluchów...:/ zawsze raj chca komus na siłe wprowadzić.
Wilku nie wiem czy zrobiłeś to celowo czy przez nieuwagę , ale to moje zdanie tyczyło się wypowiedzi snemesisa

..Powstanie wspólnoty europejskiej a niedługo nie daj Boże Unii Europejskiej to największa klęska naszych czasów''

i było czystą tego zdania karykaturą , którą należy traktować z przymróżeniem oka .
Ja raczej staram się powstrzymywać od tak niemerytorycznych i pompatycznych stwierdzeń.

7 kotów

Cytat:
Wiesz co jest twoim problemem ?
To ze zbyt duza wage przywiazujesz nazwom, regulkom, regulaminom, a za mala rzeczywistosci.
Co innego uchwaly, statuty partii a co innego zwykle zycie.
Ty masz w glowie jakis wyidealizowany swiat, reszta w tym swiecie zyje naprawde.
Nawiązując do postu po którym zaczełes sie czepiać mojej ,,propagandowej'' dzialnosci na forum , to własnie był przykład przedstawienia swiata takim jaki jest naprawde , internetowej propagandzie kreujacej jakies zupełnie absurdalne zarzuty odnośnie TzL .
Natomiast wydaje mi się , że raczej posługuje się faktami niż abstrakcjami w swoich wypowiedziach a to że świat jest postrzegany różnie , to nie ma nic do rzeczy.
Np Wilku widzi Unię jako organizm stworzony i sterowany przez ,,Berlinek'' i jeżeli ja tak nie uważam , to wcale nie oznacza , że on ,,bardziej żyje na tym świecie'' niż ja

Sambo

Cytat:
Mareq - historia XX posiedzenia KPZR w 1956 i rola Nikity Chruszczowa na tymże w postaci referatu "О культе личности и его последствиях" i dalsze losy pewnej super i fajnej idei - winna Cię nauczyć, że bezkrytycyzmowi wobec idei towarzyszą wypaczenia na etapie jej wdrażania czyli również wypaczenia na polu instytucji, które powodują, że idea staje się czczym sloganem, pod którym załatwia się zupełnie sprzeczne z nią interesy.
Błąd .
Bezkrytycyzm wobec wdrażania idei a nie wobec niej samej może prowadzić do wypatrzeń.
Zresztą przykład tej ,,idei'' która miała tylko i wyłącznie służyć dla politycznych celów Chruszczowa ma się w dyskusji na temat idei zjednocznia europy jak pięść do nosa .
Te porównia na wszelkiej płaszczyźnie do ZSRR przybierają już postać pewnego zboczenia.

Co do K_2 , to po pierwsze było chyba kilku innych antagonistów
A po drugie i bardziej istotne napisałem to w formie żartu (--> <--) , więc przydało by się więcej dystansu .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 27.04.2009 o godz. 22:42.
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 27.04.2009, 22:31
Wy tu baju baju, a tu się wyłamał jeden pewien pan Senator...
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.04.2009, 14:35
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Tak trochę zmiana tematu i powrót do "politycznej poprawności":

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._na_gejow.html

Czytając o metodzie z perską gumą również parsknąłem śmiechem

Bardzo ciekawy felieton Ziemkiewicza, ale fanom PO radzę się od niego trzymać z daleka. Nie ma tam ani słowa o Palikocie, Tusku ani diabolicznych Kaczyńskich, wibratorach, "małpkach", ani o tym, który z dwóch ostatnich prezydentów jest alkoholikiem i dlaczego akurat chodzi o obecnego. To tak w ramach ostrzeżenia - ani słowa o walce klas i odsuwaniu ciemnogrodu od władzy.
Pytanie do "oszołomów" - ktoś kojarzy film, o którym wspomina Ziemkiewicz?

Spot PiS-u obronił się w apelacji? Tak przypadkiem trafiłem na ten felieton i nie wiem, czy go dobrze zrozumiałem...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 28.04.2009 o godz. 14:57.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
kalashnikov2
Senior Member

Stary 28.04.2009, 15:30
Coś o początkach wspólnot europejskich

http://komentarz_dnia.netbird.pl/?ap...&widget_id=372
Mareq
Senior Member

Stary 28.04.2009, 19:28
wywiad z p.prof Sztaniskis zamieszczony w dzisiejszej ,,rzepie'' (z eurowyborami w tle)
http://www.rp.pl/artykul/297291.html

Cytat:
Jednak Platforma chce wykorzystać zjazd EPL w Warszawie dla potrzeb swojej kampanii. Jak miałby się w tym odnaleźć PiS?
Zamiast kontestować jadłospis zjazdu, jak robią to politycy PiS, Kaczyński powinien wysłać tam delegację i obserwować, o czym ludzie z prawicowej części Europy mówią. Jeśli chce się walczyć z lewactwem w Europie, to trzeba wzmocnić jej część prawicową, a nie szukać niszy z torysami. Tym bardziej że będziemy tam wykorzystywani przez Brytyjczyków jako maszynka do głosowania, nic dla Polski nie załatwiając.
Ta kampania mogłaby być ekscytującą kampanią o Europie. Dyskusją m.in. o tym, co kryzys robi z Unią, w której odradza się hierarchia, a nawet hegemonia.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.04.2009 o godz. 19:31.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 29.04.2009, 12:58
Mareq napisał(a):Wyświetl post
wywiad z p.prof Sztaniskis zamieszczony w dzisiejszej ,,rzepie'' (z eurowyborami w tle)
http://www.rp.pl/artykul/297291.html
Nie ma p. profesor o takim nazwisku a Polsce. Jeśli cytuje się jakąś osobę to wypadałoby przynjamniej poprawnie napisać jej nazwisko. W innym wypadku można bowiem odnieść wrażenie że cytujący nie zna pogladów osoby cytowanej a sam cytat ma służyć nie tyle uczciwemu dyskursowi co raczej koniunkturalnym interesom cytujacego.

Jesli natomiast chodziło by Ci o p. prof. Staniszkis to aczkolwiek juz od kilku lat widać u niej niestety objawy "zjadania własnego ogona" (jeśli ktoś mialby ochotę przeglądnąć jej prognozy sprzed kilku lat to bardzo szybko doszedł by do wniosku że jest jedną z niewielu osób która myliła się absolutnie we wszystkich swoich przwidywaniach, nawet wbrew statystyce) to mimo wszystko zachowała na tyle zdrowego rozsądku aby odmówić propozycji PO kandydowania do europarlamentu.
Mareq
Senior Member

Stary 29.04.2009, 16:54
Cytat:
Nie ma p. profesor o takim nazwisku a Polsce. Jeśli cytuje się jakąś osobę to wypadałoby przynjamniej poprawnie napisać jej nazwisko. W innym wypadku można bowiem odnieść wrażenie że cytujący nie zna pogladów osoby cytowanej a sam cytat ma służyć nie tyle uczciwemu dyskursowi co raczej koniunkturalnym interesom cytujacego.
dobre

Literówka o którą w takim nazwisku nie trudno . Ale powód do przyczepienia sie jest , więc jak tu nie skorzystać
Szczególnie , że p prof Staniszkis jest w niektórych mediach niemal na okrągło , więc ciężko się z jej poglądami/osobą nie ,,zetknąć''

Co do fragmentu który zacytowałem , to szczególną uwagę zwracają dwa zdania

,,Jeśli chce się walczyć z lewactwem w Europie, to trzeba wzmocnić jej część prawicową, a nie szukać niszy z torysami''

,,Ta kampania mogłaby być ekscytującą kampanią o Europie''

Ale ogólnie w wywiadzie jest sporo ciekawych fragmentów , pomijając te o kandydaturze L.Kaczyńskiego na II kadencję .

A co do odmowy startu w wyborach , to widocznie nie chciała podzielać losu dr.Migalskiego .

,,Migalski, który był dotychczas nonkonformistyczny, musi być lojalny w stosunku do linii partyjnej nie przez siebie formułowanej. I co więcej: jego wiarygodność staje się ofiarą formy dyskursu politycznego, który jest w Polsce prowadzony."
Ostatnio edytowane przez Mareq : 29.04.2009 o godz. 17:16.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 29.04.2009, 19:44
Mareq napisał:
Cytat:
,,Migalski, który był dotychczas nonkonformistyczny, musi być lojalny w stosunku do linii partyjnej nie przez siebie formułowanej. I co więcej: jego wiarygodność staje się ofiarą formy dyskursu politycznego, który jest w Polsce prowadzony."
A w stosunku do kogo będzie lojalna kandydatka na POsła do europarlamentu o wdziecznym nazwisku von AdolfHitler und Goeringpummpen ?
kaftan
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 29.04.2009, 19:54
PIŁSUDSKI - BOHATER CZY ZDRAJCA ?

Obalił legalnie wybrany rząd Polski. Zanim tego dokonał napadał na Polskie Banki i Urzędy Pocztowe, by mieć pieniądze na przewrót majowy..

Mordował Polaków już przed rewoltą swoją, a potem przetrzymywał opozycjonistów w Brześciu...

Nie można mu odmówić bitwy Warszawskiej, ale jednak są też ciemne strony Marszałka Józefa, ale o tym nie przeczytamy w podręcznikach szkolnych...

Jakie jest WAsze zdanie na Jego temat ?

Była taka akcja, że ponoć był zamach na życie Piłsudskiego, miało to na celu odwrócić uwagę od obozu w Brześciu...
Ostatnio edytowane przez kaftan : 29.04.2009 o godz. 19:57.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów