|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
lupus albus
Od: 09.2003
Offline |
|
|||||||||||||||||
|
Zanim zaczne odpowiadać (szczególnie chodzi mi o o inflacje itd.. (i tak mi wychodzi że od czasów starozytnych jakos to wiele sie nie zmienia jesli weźmiemy twardy pieniądz pod uwage..)) - to abym nie zgubił kilku rzeczy..
Na podstawie tego -> http://www.romanum.historicus.pl/zol...zymskiego.html - zrobiłem na razie jedno wyliczenie.: Zarobki zwykłego legionisty ( hmm.. nasi chlopcy jednak w Iraku czyw Afagnie mniej zarabiaja..): legionista = 225 denarów = 35,67 uncji = 33877$ (przyjałem ostatnia srednia na poziomie 950$) = 118569zł rocznie, co równa się 9800zł miesięcznie Pretorianin 3.3 razy więcej (chyba BORowiki powinny się wkur.. bo mimo wszystko w porównaiu do tej liczby dostaja ochłapy) co daje nam 32640 zł miesięcznie I za wikipedią... Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_...stwie_rzymskim _______________________________________-
Zebysmy sie zrozumieli - pieniądz w sam sobie nie jest wartością on ma za zadanie jedno - ułatwienie wymiany dóbr. Czyli potrzeba czegoś rzadkiego, o ograniczonej liczbie i jednocześcnie niewielkich rozmiarów, aby ta rzecz stała się pieniadzem - czymś takim jest złoto i inne metale szlachetne (wiadomo gdzie indziej skorupki muszelek itd..), pieniądz papierowy to ułatwinie kolejne (ale to naiastka realu nr2), kolejne to inne papiery (typu obligacje czeki itd - czyli nr.3) a kolejny nr to wirtual... i w pewnym momencie wirtual rozjechał się z realem.. ![]() Cytat:
![]() Bo ten spadek nie musi oznaczać iż sa w plecy. Dlaczego? - bo juan w tym samym czasie moze np. spaść o 40%, w zwiazku z tym... Cytat:
Cytat:
I owszem Chinom obecnie nie opłaca się powalić USA, bo straca rynek.. i dlatego zanim ich powalą stworzą inny - gdzieś obiło mi się o uszy że zaczeli od poziomu ponad 600mld $ u siebie... Z drugiej strony bądź tu człowieku mądry... czytałem jakieś wyliczenia że USA moga produkować u siebie wsztytko i tak na prawdę dzisiaj brakuje im aby sami siebie zaspokoic niecałe 15% PKB.. gdyby zachciało im sie izolacjonizmu.. _________________________________________________
Cytat:
Cytat:
W którymś momencie tak. Z tym że wiesz doskonale co to podatek inflacyjny, i że na inflacji obławiają się pierwsi z tego łancucha pokarmowego.. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I koszyk obecny a np. ten sprzed kilkudziesieciu lat powduje iż inflacja jest liczona np zamiast na realnym poziomie 12-15% na poziomie 3-6%, co to oznacza? Ano np że emerytom można dać realnie co roku mniej iż im przysługuje... __________________________________________________ _
Jędrek, trudno mi się wypowiadać - tv nie ogladam od prawie roku, a tym bardziej wsi24.. Dla mnie PiSowksie watahy są szkodliwe tak samo jak inne.. i wypije browara gdy PiS zdechnie.. dla dobra prawicy. Cytat:
Funciak nie był w stanie się obronić a co dopiero złotówka.. Cytat:
Cytat:
Ja tu nie pisze o jakis planach tylko o walucie. Ale zaciekawiło mnie - podaj na tacy o czym piszesz. Cytat:
Waluta może być głowną nawet w banalandzie. (Czarnogóra o ile wiem nadal opiera się na ojro) Gospodarczo pod względem deficytu itd.. stoimy przed takimi tuzami jak Niemcy czy Francja, wiec nasze przyjecie nic ich nie kosztowałoby (a raczej zarobiliby). Cytat:
ps.1 Szkoda że takich kwiatków w TV nie pokazuja... Farfał dasz radę ![]() ps. wybaczcie za literówki ale tyle ich jest ze nie mam siły..:/ ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
||||||||||||||||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
||
|
Róża Thun ma być nr 1 w ,,Krakowie" . Kandydatura jak najbardziej pro-europejska .
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zresztą atak na funta nie był skutyczny , tylko i wyłącznie dlatego , że GB była w ERM . Były też inne okoliczności i akurat wszystko się zbiegło w czasie . http://wiadomosci.onet.pl/1940840,12,item.html worldnetdaily na topie
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.03.2009 o godz. 21:21.
|
|||
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
wot oświecony Mareczek z elektoratem pisowskim mi wyjeżdża i to w kwestii, której OBRONIC NIE MOŻESZ. A, że obronic nie mozesz to mi każesz coś udowadniać. - otóż drogi Mareczku - w UE jest tak, że przepisy są łamane wtedy, kiedy Komisja Europejska tak zdecyduje. No i przekładając to na realne przykłady - 3 miliardy pomocy publicznej dla francuskiego Renault i Peugeot-Citroën (PSA). No i co? i g... - wszystko jest w porządeczku i nie słychać aby sie zmieniło. Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka majtek - a że elektora peło tego nie wie to sie nie dziwię. Ignoracja Twoich ziomków jest widoczna na codzień. Pomoc publiczna bankom w Niemczech jest tak oczywista jak to, że jutro bedzie dzień. Już w latach 90 był podobny cyrk. Mówię - tresuj psa Mareczku, może zobaczysz, że polityka to nie lekcje integracji europejskiej, co z reszta widać na filmiku zapodanym przez WIlka
Ostatnio edytowane przez sambo : 25.03.2009 o godz. 22:14.
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
oświecony mareczku,mareczku, mareczku, mareczku...wrócił szef, trza zabłysnac wysokim poziomem dyskusji
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.03.2009 o godz. 23:16.
|
|||
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
|
Otóz mówisz teraz nieprawdę - bo powiedz mi - dlaczego 1 milard dla X jest pomocą publiczną a Y nie jest? Kto o tym decyduje? Twoje postrzegania świata zawęża sie do pozytywizmu jaki obecnie króluje a prawda jest taka, że jesli ktoś popełni przestestwo, to dopóki policja i prokurator nie zrobią mu koło d...y to de facto odpowiedzialnosci za przestepstwo nie ma - a skoro nie ma odpowiedzialnosci - to nie ma przestepstwa. Nie pogążaj się też w skutkach upadku - bo Twoje pozytywistyczne mysłenie powinno Cie jednak przekonać, że fakt, iż pomimo tego, że upadek hipermarketu zatrudniajacego 1000 ludzi jest boleśniejszy dla gospodarki niż upadek budki z piewm - to dla systemu prawnego te dwa podmioty są równorzędnymi. I mój drogi, żeby potwierdzić - akcja za bankami w Niemczech juz miała miejsce w latach 90 - kiedy RFN ładowało kasę w banki na wschodnie landy. I kiedy się juz sprawa wyklepała i banki staneły na nogi - to KE w 2004 albo 2005 chyba - dlatego, że zaczęła sie dosrywać do innych krajów (szczególnie nowowprzyjmowanych, które to najgłośniej o tym zaczęłay mówić) naraz zauważyła, że to była pomoc publiczna i kasę kazała zwrócić. Teraz jest podobnie i zapewne za 20 lat KE każe kasę zwrócić - tyle tylko, że za 20 lat a polska stocznia juz w tym czasie bedzie tylko wspomnieniem w niemieckich stoczniach dziać sie będą ciekawe rzeczy a na zamówienia kasę bedzie wykładał wspomożony niezgodnie z prawem niemiecki bank. Dura lex sed lex - a czy to jest bank, czy budka z piwem to dla Ciebie jako superpozytywisty znaczenia mieć nie moze- Sam fakt, że idziesz w tes strone dyskusji sugeruje mi, że jednak sam w ten pozytywizm nie wierzysz i jest on tylko zgrabnym narzędziem do tłumaczenia przed smaym sobą swojego sposobu mysłenia
Ostatnio edytowane przez sambo : 25.03.2009 o godz. 23:34.
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Te pomoce , które są przyznawane obecnie mogą być uznawane przez KE za zgodne z ze wspólnym rynkiem na podstawie art 3 lit b TWE . Musiałbym być superkretynem a nie superpozytywistą gdybym mając wpływ na pewne działania prawne nie rozróżniał skutków i stosował do każdego przypadku te same metody . Zresztą same normy traktaowe dają możliwości manewru w zależność od sytuacji w państwie , lokacji przedsiębiorstwa czy nawet bardzo szeroką możliwość polegającą na tym , że Rada (kwal.) może ustalić dowolny przypadek kiedy taka pomoc może być uznana za zgodną . Więc gdzie tu miejsce na wyłącznie jednakową ocenę sytuację ? Co do banków niemieckich , to RFN miała przyznane spore możliwości traktowe ze względu na to żę wzieła na siebie modernizację NRD jakby nie patrzeć kraju komunistycznego , który został wcielony do RFN i bez żadnego przygotwania stał się częścią WE . Nie ma się co dziwić , że mogło wtedy dochodzić do nadużyć jeżeli chodzi o kwestię pomocy publicznej . KE nie zwróciła uwage dlatego , że nagle zaczełą się ,,dosrywać" masowo do innych krajów , tylko zwróciła uwagę jak jej doniosły o tym inne banki (zresztą na tej zasadzie ten system działa , przedsiębiorcy skarżą w komisji na innych przedsiębiorców - konkurencja) . ![]()
|
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
||||||
Cytat:
Po pierwsze nie ma powodu czego luzować, bo wyniki mamy lepsze wyniki niż inni będący w tej strefie. Po drugie walutę mozna mieć każdą jako środek płatniczy, wsytarczy iz uzna ja ludność i sie będzie nią posługiwała. Tu biega o cos innego - o zysk z łupienia niewolników (inflacje), i bez oficjalnego przyjecia jego nie ma.. ot po prostu. Biedactwa... nie mogli przegiąc na całej lini.. Cytat:
Cytat:
I wiesz doskonale ze ujecie waluty w widełki to powoduje, ze spekulanci wiedza kiedy musi nastapic interwencja. Cytat:
ps. Jak to sie wszystko zmienia - kiedys skakali sami, a teraz trza im o tym przypominać... Cytat:
No Sambo nie do końca.. ..zwykła fabryka nie może pozyczać i czerpać dochodu z czegoś czego nie posiada.. ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Cytat:
,, Trudno znaleźć osobę o bardziej inteligenckim rodowodzie. W malutkim mieszkaniu w Krakowie matka biolog trzymała w słoikach przedmiot fascynacji naukowej – nietoperze, a ojciec, prof. Jacek Woźniakowski, historyk sztuki, żołnierz AK, związany z kołem poselskim Znak, „Tygodnikiem Powszechnym”, „Więzią”, przyjmował kolegów, o których teraz jej dzieci uczą się w szkołach. O Woźniakowskim, wyróżniającym się z szarzyzny PRL, Ewa Haczyk, rzecznik UKIE, przyjaciel rodziny, mówi, że samochód parkuje długo, bo od dziecka nie lubi kantów. A o Róży, że jest nieodrodną córką swojego ojca. Pochodzi z ziemiańskiej rodziny. I po mieczu, i po kądzieli ma sławnych przodków. Była wśród nich Emilia Plater, dziad dziada to Henryk Rodakowski, jeden z najwybitniejszych portrecistów europejskich XIX w., wuj to Józef Czapski, malarz, pisarz, tropiciel zbrodni katyńskiej, współredaktor paryskiej „Kultury”. Jego siostra Maria Czapska spisała dzieje przodków w książce „Europa w rodzinie”. " http://www.polityka.pl/roza-europy/L...137,185870,18/ Cytat:
Cytat:
Żebym nie został źle zrozumiany. W żadnym wypadku nie bronię polityki banków i finansiery , tylko wskazuje , że porównanie które użył Sambo(między bankami a stocznią) jest tak populistyczne , że nadaje się conajwyżej do codziennych konferencji JarKacza a nie w dyskusji w tym temacie . http://wiadomosci.onet.pl/1941113,12,item.html worldnetdaily on top Chłopaki z onetu dorwały fajną stronę i chyba prędko nie odpuszczą.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 26.03.2009 o godz. 15:36.
![]()
|
|||
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
Dokładnie to chciałem usłysszeć - pomoc publiczna jest wtedy, kiedy zostanie za taka uznana w naszym przypadku - pomoc dla polskich stoczni została uznana za niedozwoloną - pomoc dla francuskiego koncernu samochodowego niedozwolona pomocą publiczna nie jest bo...... nie została za taką uznana. No wiec Marqu dokładnie wyłożyłeś ideologię Unii Europejskiej. Przed prawem wszyscy winni byc równi - w UE niestety tak nie jest i zgodnie z tym nawet wielcy fanatycy to wyznają - choć gdy przychodzi do wyjasnień w zgrabny spoób posługują się pozytywizmem prawniczym. To jest właśnie kwintesencja UE - narzędzie w rękach Niemców i Francuzów do prowadzenia polityki. Jeśli chodzi o dalszą częśc wypowiedzi - PUDŁO - konkurencja po 15 latach - chyba sobie kpisz. Sprawa sie sypła dlatego, że juz dłuzej nie można było udawać , że nie ma sprawy - a że to juz był okres, kiedy niemieckie banki się odkuły to można był w wielkim geście kazać te pieniadze zwrócić. Możesz Marqu tu wojować i wykazywać niesamowite rzeczy - ale wobec wydarzeń ostatnich miesiecy jesteś bezbronny - nie masz argumentów sensownych - bo te które wykładasz - albo się wykluczaja nawzajem albo wykluczaja wszelkie twierdzenia, które tu mężnie stawaiasz od kilkuset stron. W dramacie stoczniowców i zręcznej polityki tandemu niemiecko-francuskiego wychodzi obrzydliwa gęba tej instytucji kołchoźniczej ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak bo pomoc dla polskich , greckich czy hiszpańskich przedsiębiorstw nigdy nie uzyskała akceptacji Komisji ![]() Cytat:
Cytat:
Bogu dzięki Ty i ludzie pojmujący świat podobnie są w defensywie od 60 lat . W przeciwnym razie Unii nigdy by nie było. I jak już wspomniałem nie rozgrywaj swoich politycznych gierek na stoczniowcach , bo to się żałosne robi . Chyba , że wynika to z niewiedzy . W tym przypadku mogę to zrozumieć . Bo tu nie ma żadnej winy tandemiu nieckiego - francuskiego , tylko nieudolność rządów polskich , również Twojego ulubionego . http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...003:01:PL:HTML przykładowa decyzja negatywna http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...018:01:PL:HTML przykładowa decyzja pozytywna Miałeś mi kiedyś znaleźć przepis unijny wprowadzający absolutny nakaz używania e-faktur i bezpiecznego podpisu elektronicznego Miałeś mi znaleźć przykład niezgodnej Twoim zdaniem z traktatem pomocy publicznej , która przez KE została uznana za dopuszczalną A Ty tymczasem próbujesz mi mydlić oczy pozytywizmem od czasu do czasu przeplatając go z dysonansem. Bawiąc się podstawami filozofii prawa czy podstawami psychologii , do swoich argumentów mnie napewno nie przekonasz .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 26.03.2009 o godz. 19:26.
![]()
|
|||||
|
|
lupus albus
Offline |
|
|||
|
Nie.
Cytat:
O ile mnie pamięć nie myli to tatuś Wildsteina był żydowsko-sowieckim politrukiem (oficer polityczny u krasnoarmiejców), i jakos Bronek nie leży Gazowni czy Kwaśniewskim.. Ładny cytat zapodałeś tylko ja paniusi w żaden sposób nie moge skojarzyć z niczego, poza tym iż Jewrope chce nam zafundować, może pełne jej nazwisko wytłumaczy dlaczego Róża Gräfin von Thun und Hohenstein (swoją drogą wystapi pod prawdziwym nazwiskiem, czy na kartkach wyborczych liczą się pseudonimy?) marzy o tej zjednoczonej Jewropie. Cytat:
Soros zarobił milairdzik? - zarobił. Dziekuje. Cytat:
Cytat:
Kwestia ojro wyparowała... ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
||||
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Taka ciekawostka,
Oglądam teraz Fakty po faktach na tvn24, wypowiada się Leszek Mazan, publicysta z Krakowa. Omawiają kandydatury do Europarlamentu i tu w pewnym momencie prezenter pyta o szanse J.M. Rokity gdyby startował doń - otóż gość komentujący mówi: " daj pan spokój z Rokitą on jest kibiicem Cracovii wiec go w ogole nie komentuje ;D " uciął temat i rozmowa o Rokicie upadła ![]() |
|
|
|
Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Dyskutujecie tu o pomocy publicznej dla stoczni i o tym czy UE powinna była nam pozwolić czy nie, a taka dyskusja jest po prostu bez sensu. Po pierwsze świadczy to o tym, że Polska NIE JEST niepodległym państwem skoro jakaś obca instytucja może mieć wpływ na to czy damy sobie pieniądze dla jakieś stoczni czy tez nie ,a po drugie i ważniejsze samo to że tzw pomoc publiczna w UE w tym w Polsce istnieje i jest powszechnie stosowana jest świadectwem że żyjemy w głębokim socjalizmie, całkowitym upadku idei wolnego rynku i kapitalistycznej gospodarki.
Samo to, że w krajach zachodu przeznacza się miliardy euro czy dolarów (USA też już jest krajem socjalistycznym) zrabowanych w podatkach obywatelom by dać je nieudolnie zarządzanym firmą jest wystarczającym świadectwem końca cywilizacji wolności, końcem tego co stworzyło potęgi Europy i USA w XIX wieku czyli wolnego rynku. Dlatego dyskusja nad tym czy UE prawidłowo nie pomogła polskiej stoczni a mogła pomóc jakieś francuskiej firmie jest po prostu śmieszna a bronienie faktu istnienia takich instytucji jak pomoc publiczna żałosne. Powstanie wspólnoty europejskiej a niedługo nie daj Boże Unii Europejskiej to największa klęska naszych czasów, jeżeli nic się nie zmieni to już wkrótce ziści się to co mówią Chińczycy mający względny kapitalizm i rozwijających się w kryzysie 9% zamiast poprzednich 12%, że Europa to tylko mały cypel na zachodzie, który stanie się tylk rynkiem zbytu i to coraz biedniejszym.... ![]()
www.activebrain.pl - odżywki i suplementy dla mózgu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||||||
|
Cytat:
Cytat:
Nie na darmo Otto von Habsburg (który w PE spędził 20 lat) był przewodniczącym(teraz jest honorowym) paneuropy Cytat:
) Dania jest w ERMII ? Jest Soros(albo inna jemu podobna ,,niewidzialna ręka rynku'' ) zarobił miliardzik na koronie ? Spłycanie całego problemu do mechanizmu ERM jest niegodne , tylko nie wiem czy wynika z zaślepienia czy z celowego ułatwiania obrony swoich argumentów prostymi hasełkami . Wszystkiemu trzeba przyjrzeć się bliżej . Cytat:
Cytat:
Hasełko Bruksela zamyka nam stocznie a ratuje obce banki bardzo może oddziaływać na emocje szerokiego grona obywateli . Ja sobie jestem w stanie wyobrazić gospodarkę wolnorynkową bez stoczni(nawet są takie ! ) natomiast wyobrazić sobie kapitalizm bez banków jest mi niezmiernie ciężko . Cytat:
Cytat:
. Czy w ogóle istnieje coś takiego jak pełna suwerenność w rozumieniu XVI w teoretyków , to już inna kwestia . Ja stałem i stoję dalej na stanowisku , że nie ma czegoś takiego jak pełna suwerenność. Cytat:
Cytat:
Wprowadźmy względny kapitalizm chiński ! Łącznie z względnym totalitaryzmem chińskim . Proponuję rozpocząć rewolucję od uchylenia prawa pracy , następnie zajmiemy się wprowadzeniem względnie doskonałego systemu sprawiedliwości a ustanowienie względnie wolnych mediów pozostawimy sobie na deser. Niech żyją czerwone Chiny . Wielkie państwo środka ! http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...7beb&_ticrsn=3 Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 27.03.2009 o godz. 21:58.
![]()
|
||||||||||
|
|
Member
Offline |
|
|
dzisiejsze Chiny mają tyle wspólnego z czasami Mao co Europa z wolnym rynkiem czyli nic. Chiny już od 20 lat nie sa czerwone, czerwona jest Europa i coraz bardziej USA ze swoim nowym czerwonym prezydentem. Zobacz sobie na tempu rozwoju gospodarczego państw europejskich, takich potęg jak Niemcy czy Francja które rozwijają się w tempie blędu statystycznego a Chinami które mają kolo 10% rocznie od wielu lat a potem opowiadaj bzdury o komuniźmie w chinach, a co do totalitaryzmu to czym jest np odbieranie dzieci rodzicom bo są "za grube" przez urzędników co mialo niedawno miejsce w Anglii i nie tylko albo wydanie przez polskie sądy polskiego obywatela obcemu państwu jawnie wbrew polskiej konstytucji ktora podobno jest najwyższym prawem w tym kraju?
Masz też calkowicie błedne wyobrażenie o wolnym rynku, oczywiście banki są potrzebne ale nie w takiej formie jak obecnie kiedy zajmują się glownie spekulacją. W normalnym kraju ludzie nie placą 70% tego co zarobią w podatkach więc i kredytów nie muszą tyle brać, prawdziwy rozwój bierze się z PRACY a nie pieniędzy dlatego chińczycy pracują i się bogacą a u nas tylko rozdaje się jednym pieniądze zrabowane innym bo tym sa chociażby doplaty z unii czy też zasilki. Największym złem jest przymus ubezpieczeń, zus to najwyższy podatek w naszym kraju zabijający przedsiębiorczość, powodujący szarą strefę, wiem coś o tym z autopsjii, niedawno musiałem zamknąć firmę własnie przez ZUS, ale nawet niezwykle liberalny jak na nasze warunki pomysł by u nas wprowadzić model kanadyjski co niedawno przedstawiło centrum im, Adama Smitha czyli taki w którym emerytura jest po prostu świadczeniem wyplacanym przez państwo a jednymymi kryteriami sa obywatelstwo i wiek i nie istnieje w związku z tym ani ZUS ani składka u nas nie przejdzie bo w obecnym systemie zbyt wielu ludzi może po prosytu kraść Ale jeżeli dla Ciebie "prawa pracownicze' są ważniejsze od wolnego rynku to nie ma o czym dyskutować. Socjalizm to taki ustrój w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w innych systemach i tak właśnie jest czego najlepszym przykladem jest UE ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
|
Cytat:
Cytat:
A próby porównywania totalitaryzmu chińskiego z rzekomym europejskim , to jest już maksymalna bezczelność , więc wypowiadaś się w tej kwestii nie mam zamiaru . ,,W środę Chińczycy obudzili się bez YouTube. Ten największy na świecie serwis z plikami wideo został zablokowany przez chińskie władze. Jego właściciel - notowany na nowojorskiej giełdzie koncern Google - nie ma pojęcia, dlaczego tak się stało. MSZ w Pekinie nie udziela żadnych komentarzy. " Cytat:
[qupte]Ale jeżeli dla Ciebie "prawa pracownicze' są ważniejsze od wolnego rynku to nie ma o czym dyskutować. Socjalizm to taki ustrój w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w innych systemach i tak właśnie jest czego najlepszym przykladem jest UE[/quote] Nie są ważniejsze , bo to są dwie różne wartości mogące występować wspólnie. Tyle że ta pierwsza wartość obraca się wokół osoby ludzkiej a ta druga wokół mammona , co już daję pewną wskazówkę na co powinno się zwracać szczególniejszą uwagę. Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.03.2009 o godz. 01:37.
![]()
|
||||
|
|
Member
Offline |
|
|
Typowe rozmywanie tematu, nie rozmawiamy o Angoli tylko o europie i chinach. Europa jest bogata i jako taka ma o wiele większy potencjał wzrostu niż Chiny nie mówiąc o Angoli ale go nie wykorzytuje bo jest dławiona przez biurokracje i socjalizm. Chiny ci sie nie podovbają bo kiedyś żył tam Mao? No to może Tajwan? Również o niebo więcej wolnego rynku niż u nas a Mao tam nie bylo, a może Singapur albo Malezja, to tez według Ciebie obrzydliwe totalitarne reżimy i tylko wspaniala Europa, nasz wymarzony kołchoz jest idealny? Tak
Nie chcesz rozmawiać o totalitaryzmie w Europie? Nie dziwię się bo to niewygodne. Ale w europie faszyzm się szerzy i to bez większych przeszkód, wybory są tylko po to aby ugruntować to co ustalone, glosuje się do skutku jak np w referendach dotyczących traktatu lizbońskiego czy wcześniej przyjmowania nowych członków, już stalinizm był pod tym względem lepszy bo przynajmniej nie marnowano kasy na kolejne referenda tylko od razu okazywało się że 99% jest za i już. Dlatergo traktat lizbonski mimo że zgodnie z "prawe" powinien był już trafić do kosza i tak zostanie przepchnięty i to według ciebie nie jest totalitaryzm? narzucenie ludziom Nowego porządku, panstwa jakim stanie się UE z prezydentem i ministrem spraw zagranicznych? W dodatku w większośc krajów w ogole nie było referendów bo a nóż mimo obzydliwej propagandy ludzie i tak zagłosowali by przeciw, ty piszesz o yuotube w chinach a nie dostrzegasz belki we wlasnym oku. Co do praw pracowniczych i mammonaie, otóż narzucone z góry prawa pracownicze są zaprzeczeniem wolnego rynku i jako takie wykluczają sie wzajemnie dlatego nie mogą współistnieć. Wolny rynek polega na tym że relacje miedzy pracodawcą i pracownikiem sa regulowane TYLKO przez umowy jakie ze sobą zawierają, jeżeli istnieje prawo nakazujące wygląd takiej umowy to nie może być mowy o wolnym rynku. A kasę na takich "prawach" zbijaja tylko związkowcy, jak np teraz gornicy chcący po prostu okraść resztę społeczeństwa bo im się należy, każde przedsiębiorstwo które upada ma upaśc bo sztucznie podtrzymane powoduje o wiele większe szkody. Jak retorycznie pytal się Robert Gwiadwowski, czy mozna mówić o wolnym rynku w kraju w ktorym bezdomy i bezrobotny człowiek który znajdzie na smietniku ostrzałke do noży nie może stanąc na placu i ostrzyc ludziom noży i tak dorobić się i nie byc uzaleznionym od pomocy innych? Nie jest to kraj z wolnym rynkiem bo taki człowiek nie ma prawa tak na zycie zarobić. Rozumiem że możesz mieć poglądy socjalistyczne ale nie klam przynajmniej że w Europie jest wolny rynek ps: cytat za wikipedią: Dziś jednak tempo wzrostu gospodarczego Angoli wynosi 19,1% Oczywiście to główie dzieki surowcom naturalnym ale jednak, Europa jest bogatsza, również w surowce, kadry itd a ma srednio 2%, dlaczego ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||||||
|
Cytat:
Szkoda , że nie przyszło Ci rozkręcać wolnego rynku w takim państwie stalinowskim . Jedno jest pewne , długo byś nie pożył . Cytat:
Zgodnie z jakim prawem TzL powinien trafić do kosza ? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.03.2009 o godz. 16:57.
![]()
|
|||||||||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
fju fju - nowy zawodnik się pojawił - też mój nowy kolego myślę że stalinizm był cool , nie to co ta czerwona jewropa teraz.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Mareq napisał:
Cytat:
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Jestem przyzwyczajony do tego poziomu. Ale jestem w stanie w pewnym stopniu zrozumieć frustrację zatwardziałego pisowczyka. Rysiowi Wazelince do Róży Thun ,,trochę'' brakuje .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.03.2009 o godz. 22:17.
![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Nie tylko nie czytasz to jeszcze przeinaczasz to co piszę.
Traktat lizboński musiał być ratyfikowany przez wszystkie państwa członkowskie i w momencie gdy został odrzucony przez Irlandię nie ma prawa być ratyfikowany. Sąd najwyższy Irlandii orzekł że nie można głosować drugi raz nad tym samym ale to eurozwolennikom nie przeszkadza i kolejne referenda bedą, az do skutku, zaiste iście demokratyczne podejście Jak w Irlandii ktoś zorganizował kampanię przeciw ratyfikacji to jest obrzydliwa propaganda, ale jak w innych krajach jak np u nas przed wstąpieniem do unii była tylko propaganda za to wszystko w porządku Ty pewnie sobie nie zadałeś trudu chociaż przejrzenia traktatu (bo przeczytać się go nie da) ale ja tak, i zapewniam cie że reformuje on unię z konfederacji państw w państwo federalne, takie są po prostu fakty, ale ty dalej żyj sobie w swoim świecie, może to i słuszna postawa, i tak nie możemy nic zrobić więc może lepiej zacząć mysleć jak to wspaniale? Co do umów o pracę mylisz się po raz kolejny, żadnym dziwnym trafem jedna strona nie ma kozysci bo są prawa pracownicze więc nie istnieje sytuacja o której piszesz. To obecnie pracodawca poprzez istniejące ograniczenia musi o wiele więcej wydac by kogoś zatrudnić i kto cierpi? Żaden mikkizm nie ma tu nic do rzeczy, ani raz o nim nie wspomniałem, to widać dla ciebie każdy kto nie uważa unii za raj jest jakimś wyimaginowanym mikkistą. Poczytaj chociaż ekonomistów z austriackiej szkoły ekonomistów jak Von Hayek czy Mises to się dowiesz co to jest wolny rynek. Dziś mamy taki: Wyobraź sobie że jesteś całkowicie wolnym człowiekiem .... ale gdy chcesz wyjść na pole ktoś skontroluje czy aby nie wychodzisz w bokserkach na mróz, albo jak chcesz coś zjeść to czy na pewno nie będziesz miał sraczki. Taki mamy właśnie wolny rynek. Spróbuj założyć firmę to się przekonasz W dodatku nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie, dlaczego w Europie jest tak niski wzrost gospodarczy, dlaczego Niemcy mają w ostatnich latach w zasadzie zerowy, Francja Kolo 2% skoro są to takie potęgi ekonomiczne? Dlaczego w takich krajach jak Malezja, Nowa Zelandia, Tajwan nie ma takiego kryzysu jak tu? Nie odpowiesz na to pytanie bo odpowiedź jest niepoprawna politycznie. Liczyłem na bardziej inteligentna wymianę poglądów ale ty tylko potrafisz próbować ośmieszać poprzez wtykanie mi tego czego nie piszę jak np o jako pochwalaniu prze zemnie stalinizmu czy tez Mao albo udzielasz dpowiedzi wymijających Uciesze was, nie ma sensu już pisac w tym temacie nie dlatego że się ze mną nie zgadzacie ale dlatego że nawet nie umiecie czytać ze zrozumieniem co udowodnił 1q2 chyba że pokaże mi gdzie napisałem że stalinizm był cool dobranoc
Ostatnio edytowane przez snemies : 29.03.2009 o godz. 00:52.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||||
|
Cytat:
To o orzeczeniu Sądu Najwyższego Irlandii wiesz z a) n-czasu b) daily telegraph c) obrzydliwej propagandy Bo ja nie słyszałem o tego typu orzeczeniu , które szczególnie w kontekście Nicei wydaje się bardzo dziwne. Ale liczę , że wskażesz jakieś źródła , które pozwolą mi się z nim zapoznać . Cytat:
Cytat:
Podaj trzy argumenty opierające się na przepisach traktatowych , które według Ciebie przemawiają za tym , że Unia stanie się państwem federalnym. Wtedy będziemy mogli podyskutować na ten temat. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zawiodłem Twoje nadzieje ? Ale jeżeli Ty napiszesz mi rozbudowaną analizę tego , dlaczego Angola rozwija się w tempie 15 % rocznie , to ja poprzez negację postaram się dokonać podobnej analizy dla Europy . Cytat:
,,W tym sensie słusznie można mówić o walce z ustrojem gospodarczym rozumianym jako system zabezpieczający absolutną dominację kapitału oraz własności narzędzi produkcji i ziemi nad podmiotowością i wolnością pracy człowieka. W walce z tym systemem, modelem alternatywnym nie jest system socjalistyczny, który w rzeczywistości okazuje się kapitalizmem państwowym, lecz społeczeństwo, w którym istnieją: wolność pracy, przedsiębiorczość i uczestnictwo. Tego rodzaju społeczeństwo nie przeciwstawia się wolnemu rynkowi, ale domaga się, by poprzez odpowiednią kontrolę ze strony sił społecznych i państwa było zagwarantowane zaspokojenie podstawowych potrzeb całego społeczeństwa'' Jeżeli piszez , że jestem socjalistą bo nie chcę np. natychmiastowego zniesienia prawa pracy , to oznacza że przejawiasz tendencję do bardzo dziwnego dualistycznego mikkowistycznego podziału świata. Co gorsza ten podział przebiega tylko i wyłącznie na płaszczyźnie gospodarki , co powoduje , że jest dla mnie wyjątkowo wypłowiały i ograniczony .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 29.03.2009 o godz. 02:48.
![]()
|
|||||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Posłowie chcą alkoholu w pociągach.Hmmmm... czasem pamietam jak jeździłem pociagiem to na stacji wskakiwał pan z reklamówką piw i sprzedawał podczas postoju.
http://www.rp.pl/artykul/2,282182.html |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Otóż odpowiem Ci zbytnio się nie rozpisując -sugerując że w stalinizmie było prawdziwiej, bo tam nikt się nie jebał w gierki(w odróżnieniu do tej strasznej UE) , jest dla mnie żenadą do potęgi setnej.Tego w zasadzie nawet nie da się skomentować,bo takie coś może tylko napisać osoba która żyje w jakimś matriksie.W całym dosyć krytycznym podejściu do UE(gdzie zdaje sobie sprawę że jest nam to na rękę), to w życiu nie wymyśliłbym tak żenującego porównania.Równie dobrze można stwierdzić że w czasach hitlerowskich, zajebiste było to że komunikacja się nie spóźniała a teraz ..... mają taką czelność.
Kolejne ośmieszenie to przywoływanie przez Ciebie statystyk które oderwane od rzeczywistości może robią szał, ale każdego kto choć w stopniu minimalnym ma pojęcie o świecie współczesnym, doprowadzają do pęknięcia zajadów. Angola ze wzrostem 19 procent Czy tak trudno jest pojąć że bogata i faszystowska wd Ciebie jewropa ,już miała swoje 5 minut i wzrosty rzędu kilkunastu procent rocznie i teraz cały problem tkwi w tym jak utrzymać to co się ma nie jak w przypadku krajów które są opóźnione o kilkadzięsiąt lat i teraz w końcu mają swoje 5 minut. To tak jakbyś wychwalał kogoś kto miał 100 ojro i pomnożył przez rok to do 200 ojro - a ganił kogoś kto ma milion ojro a po roku ma tylko 1.1 mln... Ja mam radę jedną - jak Ci ciąży czerwona jewropa to przeprowadź się do ulubionych krajów - pożyj tam, zobacz jak żyją inni i wtedy krytykuj - akurat m in ta faszystowska jewropa daje Ci taką możliwość...Pamiętaj o 19% i dawaj do Angoli, może powrócisz po latach do kraju chwaląc ich wspaniałe podejście do wszystkiego.... A co masz do 'czerwonego prezydenta USA - ? - kolejne ograniczenie myślowe? - to akurat 'czarny' ,w sensie poglądów, prezydent zafundował m innymi nam, taki ni stąd ni zowąd kryzysik...Wielki prawicowiec i republikanin - kpisz sobie kolego oskarżając o cokolwiek, bądź ostrzegając na przyszłość przed nowym prezydentem....czy może Twoje ograniczenie jest tak wielkie że nie jesteś w stanie w jakikolwiek sposób logicznie i racjonalnie pomyśleć? Zostawiam Cię z tymi pytaniami i jak czas ci na to pozwoli weź sobie urlop...pojedź w tą straszną jewrope czerwoną. Zobacz jak ludzie żyją , nie ograniczając się do obserwowania marginesu - zobacz jak wielki, bądź jak mały jest to margines w porównaniu do Twoich ulubionych krajów i wtedy weź się za komentowanie rzeczywistości. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
http://wiadomosci.wp.pl/kat,50316,ti...osc_prasa.html
Cytat:
Mam nadzieję że się nie rozmyśli, widać książka bardzo zabolała ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Niezłe jaja z tą książką. Raz, że to magisterka. Dwa, że chłopak "robi" na kserze w IPNie, ergo, IPN za tym stoi. I już się jeb*** Donek bez zapoznania ze sprawą rzucił, że tak być nie może. IPN zły! A Komorowski, kończył Instytut Historyczny UW, a u Olejnik się wypowiada, że w sumie to nie może być wolności wypowiedzi jeśli chodzi o pracę naukową historyków. Cymes!
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Zresztą sam Gontarczyk ma zastrzeżenia do metody badawczej ("oral history') bardziej niż do samych faktów. |
|
|