The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.03.2009, 05:52
Zanim zaczne odpowiadać (szczególnie chodzi mi o o inflacje itd.. (i tak mi wychodzi że od czasów starozytnych jakos to wiele sie nie zmienia jesli weźmiemy twardy pieniądz pod uwage..)) - to abym nie zgubił kilku rzeczy..

Na podstawie tego -> http://www.romanum.historicus.pl/zol...zymskiego.html - zrobiłem na razie jedno wyliczenie.:

Zarobki zwykłego legionisty ( hmm.. nasi chlopcy jednak w Iraku czyw Afagnie mniej zarabiaja..):

legionista = 225 denarów = 35,67 uncji = 33877$ (przyjałem ostatnia srednia na poziomie 950$) = 118569zł rocznie, co równa się 9800zł miesięcznie

Pretorianin 3.3 razy więcej (chyba BORowiki powinny się wkur.. bo mimo wszystko w porównaiu do tej liczby dostaja ochłapy) co daje nam 32640 zł miesięcznie

I za wikipedią...

Cytat:
Reforma monetarna II-III wiek

Wprowadzono jednostkę monetarną antoninian (antoninianus) - drobną monetę srebrną, później brązową i miedzianą. W III wieku legionista otrzymywał 10-15 antoninianów dziennie. Przykładowe ceny
zdrowy niewolnik - 800-1200 antoninianów
koń - 250 antoninianów
osioł - 145 antoninianów
prosty miecz rzymski - 60 antoninianów
buty - 12 antoninianów
wino (1 pinta) - 4 antoniniany
półkilowy bochenek chleba - 1 antoninianus
lampa oliwna - 1 antoninianus
złoty pierścień - 122 antoniniany
mała łódź rybacka - 186 antoninianów
hmm.. jakby to nie liczyc artykuły pierwszej potrzeby, jakoś nadal tyle samo (powiedzmy w granicach 50% (chyba przeszarżowałem..)) kosztują jesli to odniesiemy do ceny kruszcu... wot zagadka..

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_...stwie_rzymskim
_______________________________________-
wislak68 napisał(a):Wyświetl post

Nie żebym się wcinał między wódkę a zakąskę ale...

Chińczycy wcale nie mają pieniądza (USD). Wiekszość kasy zainwestowali w obligacje wyemitowane przez rząd USA (denominowane w USD). I teraz chcąc sprzedać obligacje (aby dostać USD za które mogliby kupić cokolwiek) muszą iść na rynek. Rynek na określoną płynność (ilość papierów które możesz sprzedać w danym czasie bez obnizania ceny). Nagła podaż dużej ilości obligacji spowoduje ich gwałtowne potanienie.
Racja - to przecież oczywiste, drukarki nawet dzisiaj nie nadążą i dlatego Chiny ładuja te puste dolce np. w Afrykę.

Zebysmy sie zrozumieli - pieniądz w sam sobie nie jest wartością on ma za zadanie jedno - ułatwienie wymiany dóbr. Czyli potrzeba czegoś rzadkiego, o ograniczonej liczbie i jednocześcnie niewielkich rozmiarów, aby ta rzecz stała się pieniadzem - czymś takim jest złoto i inne metale szlachetne (wiadomo gdzie indziej skorupki muszelek itd..), pieniądz papierowy to ułatwinie kolejne (ale to naiastka realu nr2), kolejne to inne papiery (typu obligacje czeki itd - czyli nr.3) a kolejny nr to wirtual... i w pewnym momencie wirtual rozjechał się z realem..

Cytat:
A to bedzie mieć dwa skutki:

Dla Chin obniżenie wartości ich rezerw (jeśli teraz mają np: 1 bln USD w obligacjach wartych np: 1000 USD każda to przy spadku ceny tych obligacji do np: 800 USD wartość rezerw spada do 800 mld USD).
Nie do końca musi byc tak źle

Bo ten spadek nie musi oznaczać iż sa w plecy. Dlaczego? - bo juan w tym samym czasie moze np. spaść o 40%, w zwiazku z tym...

Cytat:
Dla USD wzrost stóp procentowych (jeśli banki mogą kupić od Chinczyków tanie obligacje to nie bedą pożyczać firmom w USA chyba że na wyższy procent) co w konsekwencji prowadzi do recesji a zatem obniżenia importu. Na obniżeniu importu przez USA ucierpi najwiecej najwiekszy eksporter do USA czyli Chiny.
Ooo!! - i tu tykasz realu, tylko że normalne procesy ze względu na skalę nie działają.. tak jak my nie rozumieliśmy dlaczego jen ma stope w okolicach 0% a oni sie nie rozwijaja i to samo czeka dolca :], i jeszcze druga rzecz - banki nie mają pieniędzy!!! W tym cały dowcip I dlatego te mld. pompowane w banki USA nie powoduja hiperinflacji.. a dolar rosnie (tymczasowo)

Cytat:
Tę analizę można jeszcze pogłębić (jeśli tylko bedziesz miał ochotę) ale konkluzje sa takie że ani Chinom ani USA nie opłacają się zbyt gwałtowne ruchy w tym obszarze.
A pewnie - tylko nie ma co dumać. Wracamy do realu. Czyli jest produkcja = jest forsa. (o ile chce to cos ktoś kupić).

I owszem Chinom obecnie nie opłaca się powalić USA, bo straca rynek.. i dlatego zanim ich powalą stworzą inny - gdzieś obiło mi się o uszy że zaczeli od poziomu ponad 600mld $ u siebie...

Z drugiej strony bądź tu człowieku mądry... czytałem jakieś wyliczenia że USA moga produkować u siebie wsztytko i tak na prawdę dzisiaj brakuje im aby sami siebie zaspokoic niecałe 15% PKB.. gdyby zachciało im sie izolacjonizmu..

No niezupełnie tak jest.
Inflacja to spadek siły nabywczej pieniądza.
Np wczoraj precel kosztował 1 PLN dziś kosztuje 1,2 PLN.
1 PLN to nadal 1 PLN więc nominalnie nic się nie zmieniło, ale siła nabywcza tego 1 PLN spadła. To jest inflacja.
Krissu spadła? - ale tylko wstosunku do tego precla - może było tylu chetnych ze sprzedawcy postanowili dać wyższą ceną i zanim pojawiło ise tylu dodtkowych porducentów ta cena sie utrzymywała.. natomiast dlaczego siła nabywcza spadła nie wiem..

Cytat:
To o czym ty piszesz, przyrost ilości pieniądza, dodruk tego pieniądza, to przyczyna wystąpienia inflacji. A nie sens tego zjawiska.
Podobnie jak np przytoczony przeze mnie wzrost kosztów produkcji (w tym przypadku ropy) czy kilka innych czynników.
Przyczyna inflacji jest zawsze jedna "dodruk" (no wiem dzisiaj inne czasy i bank jako jedyna firma (podmiot) może pożyczać coś czego realnie nie ma, i nikt za to nie idzie do pierdla ().. - wiec nazwijmy to dodrukiem wirtualnym) co wyjasni nam dlaczego stopy reguluje nie rynek a NBP (w zalezności od kraju)..

Cytat:
Dodruk pieniądza to nowoczesny odpowiednik psucia pieniądza w średniowieczu. Prowadzi do spadku jego wartości, skoro spada wartość pieniądza to rosną ceny towarów.
Realne?

W którymś momencie tak.

Z tym że wiesz doskonale co to podatek inflacyjny, i że na inflacji obławiają się pierwsi z tego łancucha pokarmowego..

Cytat:
Tak samo może być w przypadku nagłego wzrostu ceny czynników wytwórczych, np wzrost cen zboża w wyniku klęski suszy, powodzi czy wzrost ceny ropy z powodu, powiedzmy, wojny.
No tak ale to nie inflacja a drożyżna.. - mylę sie?

Cytat:
Inne przyczyny efekt ten sam: spadek siły nabywczej pieniądza.
Ale skąd on sie bierze?
Cytat:
Koszyk służy tylko do mierzenia poziomu inflacji.
Własnie.

I koszyk obecny a np. ten sprzed kilkudziesieciu lat powduje iż inflacja jest liczona np zamiast na realnym poziomie 12-15% na poziomie 3-6%, co to oznacza? Ano np że emerytom można dać realnie co roku mniej iż im przysługuje...
__________________________________________________ _
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Tak się wtrącę słówkiem tylko a'propo Farfała. To jego były pryncypał i guru, obecnie mecenas Giertych, wcale się tej kupy g. nie wypiera i jak zauważyłem podczas jednej z jego wypowiedzi w tv... (tfu wsi24), po przeprowadzonym "zamachu" na stanowisko prezia TVP, nie zaprzeczył na pytanie dziennikarza o rzekomego esemesa jakiego miał dostać od Sikorskiego z tekstem "dorżneliśmy watahę".
Za takie "dorżnięcie", gdzie wypadają najlepsze programy i wyrzucani są najlepsi dziennikarze, a twarzą TVP ponownie staje się aparatczyk A. Kwiatkowski (inna sprawa, że do pracy w TVP wrócił już za Urbańskiego), mam nadzieję, że wkrótce mu (Farfałowi) ktoś "jaja urwie".

Jędrek,

trudno mi się wypowiadać - tv nie ogladam od prawie roku, a tym bardziej wsi24..

Dla mnie PiSowksie watahy są szkodliwe tak samo jak inne.. i wypije browara gdy PiS zdechnie.. dla dobra prawicy.

Cytat:
A co do Wildsteina, to pamiętasz Wilku naszą dysputę o zmianie przez "stryjka siekierkę na kijka", mam wrażenie, że historia mi jednak rację przyznała
Owszem pamiętam, i sam pamietasz gdy prosiłem o Reszczyńskiego czy Czabańskiego - za to trafił się z nominacji Kaczek Urbański.. no wybacz ale ja byłem za realnymi zmianami, nie za pudrowaniem...

Mareq napisał(a):Wyświetl post
Ostatnie czasy pokazały , że świetnie sobie radzą z atakami bez mechanizmu ERM II .
phi...

Funciak nie był w stanie się obronić a co dopiero złotówka..

Cytat:
JAk na Ciebie to i tak nieźle , że dajesz jej jeszcze nawet 91 lat .
Hehe - no az takim pesymistą nie jestem

Cytat:
A teksty o centralce są zwyczają paranoją zresztą dementowaną przez fakty , vide 5 mld E na projekty energetyczne , których to pienięcy Niemcy wcale w ten sposób wydawać nie chcieli .
?

Ja tu nie pisze o jakis planach tylko o walucie.

Ale zaciekawiło mnie - podaj na tacy o czym piszesz.

Cytat:
Jak Ci to mam policzyć ? PKB mam sobie porównywać ?
Istnienie tych mechanizmów jest gwarancją i zabezpieczeniem silnej pozycji Euro , to że nie wszystkie wymagania są spełniane przez kraje które są członkami Eurolandu jest inną sprawą.
Nikt nie przyjmie kraju nie spełniającego tych wymagań , ponieważ odrazu odbije się na to ,,opini" o Euro na rynku walutowym .
Stek bzdur.

Waluta może być głowną nawet w banalandzie. (Czarnogóra o ile wiem nadal opiera się na ojro)
Gospodarczo pod względem deficytu itd.. stoimy przed takimi tuzami jak Niemcy czy Francja, wiec nasze przyjecie nic ich nie kosztowałoby (a raczej zarobiliby).

Cytat:
Zgadzam się , że Farfał to kupa gnoja
Zapewne z innych przyczyn niz Wy , ale ...
Tusk napewno nie zachował ,,europejskiego ducha" pozwalając by prezesem największej polskiej telewizji w okresie kampanii wyborczej do PE był człowiek o którym można powiedzieć , że jest anty unijny , ale np. ta ponadstan promocja Ganleya pozycji PO w wyborach do PE i tak nie zaszkodzi , więc zapewne po premierze to spływa .
Echhh w zwiazku z tym Ganleyem to zaczynam załowac tych ostrych słów - bo myslałem ze patrzy wyłącznie na swoją dupe, a tu taki zonk...

ps.1

Szkoda że takich kwiatków w TV nie pokazuja...

Farfał dasz radę

ps.
wybaczcie za literówki ale tyle ich jest ze nie mam siły..:/

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.03.2009, 21:05
Róża Thun ma być nr 1 w ,,Krakowie" . Kandydatura jak najbardziej pro-europejska .

Cytat:
Stek bzdur.

Waluta może być głowną nawet w banalandzie. (Czarnogóra o ile wiem nadal opiera się na ojro)
Gospodarczo pod względem deficytu itd.. stoimy przed takimi tuzami jak Niemcy czy Francja, wiec nasze przyjecie nic ich nie kosztowałoby (a raczej zarobiliby).
Przyczyną tego , że euroland nie chce poluzować ustanowionych w traktacie wymagań(poza tym , że chcą zniszczyć naszą gospodarkę ) jest ... ?

Cytat:
Ale zaciekawiło mnie - podaj na tacy o czym piszesz.
http://finanse.wp.pl/kat,104122,titl...l?ticaid=17bbe

Cytat:
phi...

Funciak nie był w stanie się obronić a co dopiero złotówka..
Napisałem , że spekulanci mogą sobie równie dobrze radzić bez tego iż dany kraj jest w ERM II .
Zresztą atak na funta nie był skutyczny , tylko i wyłącznie dlatego , że GB była w ERM . Były też inne okoliczności i akurat wszystko się zbiegło w czasie .

http://wiadomosci.onet.pl/1940840,12,item.html

worldnetdaily na topie
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.03.2009 o godz. 21:21.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 25.03.2009, 22:12
Zawsze znajdziesz jakieś dziwaczne porównania , ale erystyka faktom nie zaprzeczy.
Udowodnij mi na konkretnym przykładzie(przedsiębiorstwo francuskie , niemieckie) , że dana pomoc była nielegalna w świetle prawa unijnego a że pomoc dla stoczni była legalna.
A porównania banków ze stocznią , to sobie możesz stosować w przekonywaniu potencjalnego elektoratu PiSowskiego przed wyborami do PE . nie ze mną .

wot oświecony Mareczek z elektoratem pisowskim mi wyjeżdża i to w kwestii, której OBRONIC NIE MOŻESZ.

A, że obronic nie mozesz to mi każesz coś udowadniać.

- otóż drogi Mareczku - w UE jest tak, że przepisy są łamane wtedy, kiedy Komisja Europejska tak zdecyduje. No i przekładając to na realne przykłady - 3 miliardy pomocy publicznej dla francuskiego Renault i Peugeot-Citroën (PSA).

No i co? i g... - wszystko jest w porządeczku i nie słychać aby sie zmieniło.

Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka majtek - a że elektora peło tego nie wie to sie nie dziwię. Ignoracja Twoich ziomków jest widoczna na codzień.

Pomoc publiczna bankom w Niemczech jest tak oczywista jak to, że jutro bedzie dzień. Już w latach 90 był podobny cyrk.

Mówię - tresuj psa Mareczku, może zobaczysz, że polityka to nie lekcje integracji europejskiej, co z reszta widać na filmiku zapodanym przez WIlka
Ostatnio edytowane przez sambo : 25.03.2009 o godz. 22:14.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 25.03.2009, 22:24
oświecony mareczku,mareczku, mareczku, mareczku...wrócił szef, trza zabłysnac wysokim poziomem dyskusji
94 - Allah Akbar!!
Mareq
Senior Member

Stary 25.03.2009, 23:05
Cytat:
- otóż drogi Mareczku - w UE jest tak, że przepisy są łamane wtedy, kiedy Komisja Europejska tak zdecyduje. No i przekładając to na realne przykłady - 3 miliardy pomocy publicznej dla francuskiego Renault i Peugeot-Citroën (PSA).

No i co? i g... - wszystko jest w porządeczku i nie słychać aby sie zmieniło.
Sa łamane wtedy kiedy są niezgodne z traktatem. Prosiłem Cię Sambuś żebyś mi wskazał przykład nielegalnej pomocy publicznej. Nie zrobiłeś tego i basta .

Cytat:
Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka
I oczywiście skutki upadku banku i upadku stoczni są takie same

Cytat:
co z reszta widać na filmiku zapodanym przez WIlka
Uważaj bo zaraz uklękne przed Faragem .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.03.2009 o godz. 23:16.
sambo
dziarski chłop

Stary 25.03.2009, 23:19
1q2 napisał(a):Wyświetl post
oświecony mareczku,mareczku, mareczku, mareczku...wrócił szef, trza zabłysnac wysokim poziomem dyskusji
1q2 - boli Cię widzę boli - Mareq się nie obraża na to stwierdzenie a Mareczku jest zupełnie stwierdzeniem pozytywnym i przychylnym. Cenię tego gościa za inteligencje i lubie z nim podyskutować. Nie musisz wyważać otwartych drzwi

Sa łamane wtedy kiedy są niezgodne z traktatem. Prosiłem Cię Sambuś żebyś mi wskazał przykład nielegalnej pomocy publicznej. Nie zrobiłeś tego i basta .

I oczywiście skutki upadku banku i upadku stoczni są takie same

Uważaj bo zaraz uklękne przed Faragem .

Otóz mówisz teraz nieprawdę - bo powiedz mi - dlaczego 1 milard dla X jest pomocą publiczną a Y nie jest? Kto o tym decyduje?

Twoje postrzegania świata zawęża sie do pozytywizmu jaki obecnie króluje a prawda jest taka, że jesli ktoś popełni przestestwo, to dopóki policja i prokurator nie zrobią mu koło d...y to de facto odpowiedzialnosci za przestepstwo nie ma - a skoro nie ma odpowiedzialnosci - to nie ma przestepstwa.

Nie pogążaj się też w skutkach upadku - bo Twoje pozytywistyczne mysłenie powinno Cie jednak przekonać, że fakt, iż pomimo tego, że upadek hipermarketu zatrudniajacego 1000 ludzi jest boleśniejszy dla gospodarki niż upadek budki z piewm - to dla systemu prawnego te dwa podmioty są równorzędnymi.

I mój drogi, żeby potwierdzić - akcja za bankami w Niemczech juz miała miejsce w latach 90 - kiedy RFN ładowało kasę w banki na wschodnie landy. I kiedy się juz sprawa wyklepała i banki staneły na nogi - to KE w 2004 albo 2005 chyba - dlatego, że zaczęła sie dosrywać do innych krajów (szczególnie nowowprzyjmowanych, które to najgłośniej o tym zaczęłay mówić) naraz zauważyła, że to była pomoc publiczna i kasę kazała zwrócić. Teraz jest podobnie i zapewne za 20 lat KE każe kasę zwrócić - tyle tylko, że za 20 lat a polska stocznia juz w tym czasie bedzie tylko wspomnieniem w niemieckich stoczniach dziać sie będą ciekawe rzeczy a na zamówienia kasę bedzie wykładał wspomożony niezgodnie z prawem niemiecki bank.

Dura lex sed lex - a czy to jest bank, czy budka z piwem to dla Ciebie jako superpozytywisty znaczenia mieć nie moze- Sam fakt, że idziesz w tes strone dyskusji sugeruje mi, że jednak sam w ten pozytywizm nie wierzysz i jest on tylko zgrabnym narzędziem do tłumaczenia przed smaym sobą swojego sposobu mysłenia
Ostatnio edytowane przez sambo : 25.03.2009 o godz. 23:34.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Mareq
Senior Member

Stary 25.03.2009, 23:56
Cytat:
Otóz mówisz teraz nieprawdę - bo powiedz mi - dlaczego 1 milard dla X jest pomocą publiczną a Y nie jest? Kto o tym decyduje?
Zarówno dal X i dla Y jest pomocą publiczną , ale może być zgodną ze wspólnym rynkiem pomocą publiczną ,albo zostać (na podstawie określonych przesłanek) uznana za zgodną z wspólnym rynkiem pomocą publiczną .
Te pomoce , które są przyznawane obecnie mogą być uznawane przez KE za zgodne z ze wspólnym rynkiem na podstawie art 3 lit b TWE .

Musiałbym być superkretynem a nie superpozytywistą gdybym mając wpływ na pewne działania prawne nie rozróżniał skutków i stosował do każdego przypadku te same metody .
Zresztą same normy traktaowe dają możliwości manewru w zależność od sytuacji w państwie , lokacji przedsiębiorstwa czy nawet bardzo szeroką możliwość polegającą na tym , że Rada (kwal.) może ustalić dowolny przypadek kiedy taka pomoc może być uznana za zgodną .
Więc gdzie tu miejsce na wyłącznie jednakową ocenę sytuację ?

Co do banków niemieckich , to RFN miała przyznane spore możliwości traktowe ze względu na to żę wzieła na siebie modernizację NRD jakby nie patrzeć kraju komunistycznego , który został wcielony do RFN i bez żadnego przygotwania stał się częścią WE . Nie ma się co dziwić , że mogło wtedy dochodzić do nadużyć jeżeli chodzi o kwestię pomocy publicznej .
KE nie zwróciła uwage dlatego , że nagle zaczełą się ,,dosrywać" masowo do innych krajów , tylko zwróciła uwagę jak jej doniosły o tym inne banki (zresztą na tej zasadzie ten system działa , przedsiębiorcy skarżą w komisji na innych przedsiębiorców - konkurencja) .
Wilku
lupus albus

Stary 26.03.2009, 00:54
Róża Thun ma być nr 1 w ,,Krakowie" . Kandydatura jak najbardziej pro-europejska .
A ta pani to Polka?

Cytat:
Przyczyną tego , że euroland nie chce poluzować ustanowionych w traktacie wymagań(poza tym , że chcą zniszczyć naszą gospodarkę ) jest ... ?
Nie rozumiesz mnie.

Po pierwsze nie ma powodu czego luzować, bo wyniki mamy lepsze wyniki niż inni będący w tej strefie. Po drugie walutę mozna mieć każdą jako środek płatniczy, wsytarczy iz uzna ja ludność i sie będzie nią posługiwała.

Tu biega o cos innego - o zysk z łupienia niewolników (inflacje), i bez oficjalnego przyjecia jego nie ma.. ot po prostu.

Biedactwa... nie mogli przegiąc na całej lini..

Cytat:
Napisałem , że spekulanci mogą sobie równie dobrze radzić bez tego iż dany kraj jest w ERM II .
Zresztą atak na funta nie był skutyczny , tylko i wyłącznie dlatego , że GB była w ERM . Były też inne okoliczności i akurat wszystko się zbiegło w czasie .
Kiedy, nie był?

Cytat:
Soros nagle stał się znany 22 września 1992 roku, gdy uważając, że funt szterling jest przewartościowany, dokonał spekulacji przeciw tej walucie angażując 10 mld USD i grając na zniżkę kursu[1]. W wyniku tego, Bank Anglii był zmuszony wycofać walutę z Mechanizmu Kursów Walutowych (ERM II), a Soros zarobił około jednego miliarda dolarów. Został nazwany człowiekiem, który złamał Bank Anglii. W roku 1997 w podobnej sytuacji w trakcie azjatyckiego kryzysu finansowego malezyjski premier oskarżył Sorosa o spowodowanie załamania waluty tego kraju.
http://pl.wikipedia.org/wiki/George_Soros

I wiesz doskonale ze ujecie waluty w widełki to powoduje, ze spekulanci wiedza kiedy musi nastapic interwencja.

Cytat:
http://wiadomosci.onet.pl/1940840,12,item.html

worldnetdaily na topie
Ciekawe czy kolejny prezio którego zastrzelą, choc na razie postepuje jak powinien według banksterów wiec nie wiem dlaczego to przeszło...

ps.
Jak to sie wszystko zmienia - kiedys skakali sami, a teraz trza im o tym przypominać...

Cytat:
A widziałem taką piękną demonstrację na Wall Street z pięknym transparentem, na którym było napisane: Jump fuckers.
Czyli?
– „Skaczcie, sukinsyny”.
http://przekroj.pl/ludzie_rozmowy_artykul,3400.html

sambo napisał(a):Wyświetl post
Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka majtek - a że elektora peło tego nie wie to sie nie dziwię. Ignoracja Twoich ziomków jest widoczna na codzień.

No Sambo nie do końca..

..zwykła fabryka nie może pozyczać i czerpać dochodu z czegoś czego nie posiada..

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Mareq
Senior Member

Stary 26.03.2009, 12:01
Cytat:
A ta pani to Polka?
Kpisz?

,,
Trudno znaleźć osobę o bardziej inteligenckim rodowodzie. W malutkim mieszkaniu w Krakowie matka biolog trzymała w słoikach przedmiot fascynacji naukowej – nietoperze, a ojciec, prof. Jacek Woźniakowski, historyk sztuki, żołnierz AK, związany z kołem poselskim Znak, „Tygodnikiem Powszechnym”, „Więzią”, przyjmował kolegów, o których teraz jej dzieci uczą się w szkołach. O Woźniakowskim, wyróżniającym się z szarzyzny PRL, Ewa Haczyk, rzecznik UKIE, przyjaciel rodziny, mówi, że samochód parkuje długo, bo od dziecka nie lubi kantów. A o Róży, że jest nieodrodną córką swojego ojca.
Pochodzi z ziemiańskiej rodziny. I po mieczu, i po kądzieli ma sławnych przodków. Była wśród nich Emilia Plater, dziad dziada to Henryk Rodakowski, jeden z najwybitniejszych portrecistów europejskich XIX w., wuj to Józef Czapski, malarz, pisarz, tropiciel zbrodni katyńskiej, współredaktor paryskiej „Kultury”. Jego siostra Maria Czapska spisała dzieje przodków w książce „Europa w rodzinie”. "

http://www.polityka.pl/roza-europy/L...137,185870,18/

Cytat:
Kiedy, nie był?
Cytat:
Najbardziej spektakularnym sukcesem George Sorosa był atak spekulacyjny na funta w 1992 roku. Wielka Brytania przeżywała w tym czasie recesję gospodarczą, która spowodowana była zbyt wysokimi stopami procentowymi i zbyt wysokim kursem funta. Funt znajdował się od roku 1990 w Europejskim Systemie Walutowym (ERM), który zakładał względnie stałe kursy pomiędzy walutami wchodzącymi w skład systemu. Ekonomiści uważali, ze funt wszedł do tego systemu ze zbyt wysokim kursem. Dodatkowo banki centralne krajów członkowskich były zobligowane na mocy nieformalnych porozumień do prowadzenia zbliżonej polityki monetarnej. Oznaczało to w praktyce, że wszyscy dostosowywali się do polityki Bundesbanku, a Niemcy w tym czasie obawiali się o przegrzanie swojej gospodarki, spowodowane przez wysokie koszty zjednoczenia obu państw niemieckich. Bazowe stopy procentowe utrzymywane były na wysokich poziomach. Fundusz Quantum postanowił zarobić na tej nieprawidłowości.
Nie napisałem ,że nie był wogóle , tylko że nie był jedyną z przyczyn.

Żebym nie został źle zrozumiany. W żadnym wypadku nie bronię polityki banków i finansiery , tylko wskazuje , że porównanie które użył Sambo(między bankami a stocznią) jest tak populistyczne , że nadaje się conajwyżej do codziennych konferencji JarKacza a nie w dyskusji w tym temacie .

http://wiadomosci.onet.pl/1941113,12,item.html

worldnetdaily on top
Chłopaki z onetu dorwały fajną stronę i chyba prędko nie odpuszczą.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 26.03.2009 o godz. 15:36.
sambo
dziarski chłop

Stary 26.03.2009, 16:51
Zarówno dal X i dla Y jest pomocą publiczną , ale może być zgodną ze wspólnym rynkiem pomocą publiczną ,albo zostać (na podstawie określonych przesłanek) uznana za zgodną z wspólnym rynkiem pomocą publiczną .
Te pomoce , które są przyznawane obecnie mogą być uznawane przez KE za zgodne z ze wspólnym rynkiem na podstawie art 3 lit b TWE .

Musiałbym być superkretynem a nie superpozytywistą gdybym mając wpływ na pewne działania prawne nie rozróżniał skutków i stosował do każdego przypadku te same metody .
Zresztą same normy traktaowe dają możliwości manewru w zależność od sytuacji w państwie , lokacji przedsiębiorstwa czy nawet bardzo szeroką możliwość polegającą na tym , że Rada (kwal.) może ustalić dowolny przypadek kiedy taka pomoc może być uznana za zgodną .
Więc gdzie tu miejsce na wyłącznie jednakową ocenę sytuację ?

Co do banków niemieckich , to RFN miała przyznane spore możliwości traktowe ze względu na to żę wzieła na siebie modernizację NRD jakby nie patrzeć kraju komunistycznego , który został wcielony do RFN i bez żadnego przygotwania stał się częścią WE . Nie ma się co dziwić , że mogło wtedy dochodzić do nadużyć jeżeli chodzi o kwestię pomocy publicznej .
KE nie zwróciła uwage dlatego , że nagle zaczełą się ,,dosrywać" masowo do innych krajów , tylko zwróciła uwagę jak jej doniosły o tym inne banki (zresztą na tej zasadzie ten system działa , przedsiębiorcy skarżą w komisji na innych przedsiębiorców - konkurencja) .

Dokładnie to chciałem usłysszeć - pomoc publiczna jest wtedy, kiedy zostanie za taka uznana w naszym przypadku - pomoc dla polskich stoczni została uznana za niedozwoloną - pomoc dla francuskiego koncernu samochodowego niedozwolona pomocą publiczna nie jest bo...... nie została za taką uznana.

No wiec Marqu dokładnie wyłożyłeś ideologię Unii Europejskiej.

Przed prawem wszyscy winni byc równi - w UE niestety tak nie jest i zgodnie z tym nawet wielcy fanatycy to wyznają - choć gdy przychodzi do wyjasnień w zgrabny spoób posługują się pozytywizmem prawniczym.

To jest właśnie kwintesencja UE - narzędzie w rękach Niemców i Francuzów do prowadzenia polityki.

Jeśli chodzi o dalszą częśc wypowiedzi - PUDŁO - konkurencja po 15 latach - chyba sobie kpisz.

Sprawa sie sypła dlatego, że juz dłuzej nie można było udawać , że nie ma sprawy - a że to juz był okres, kiedy niemieckie banki się odkuły to można był w wielkim geście kazać te pieniadze zwrócić.

Możesz Marqu tu wojować i wykazywać niesamowite rzeczy - ale wobec wydarzeń ostatnich miesiecy jesteś bezbronny - nie masz argumentów sensownych - bo te które wykładasz - albo się wykluczaja nawzajem albo wykluczaja wszelkie twierdzenia, które tu mężnie stawaiasz od kilkuset stron.

W dramacie stoczniowców i zręcznej polityki tandemu niemiecko-francuskiego wychodzi obrzydliwa gęba tej instytucji kołchoźniczej
Mareq
Senior Member

Stary 26.03.2009, 19:04
Cytat:
No wiec Marqu dokładnie wyłożyłeś ideologię Unii Europejskiej.
Ideologie ? Beznadziejnie dobrane określenie.

Cytat:
Przed prawem wszyscy winni byc równi - w UE niestety tak nie jest i zgodnie z tym nawet wielcy fanatycy to wyznają - choć gdy przychodzi do wyjasnień w zgrabny spoób posługują się pozytywizmem prawniczym
Zgadza się podmioty takie same w tej samej sytuacji powinny być równie traktowane , ale jak już wspminałem nie zawsze pomoc A jest równa pomocy B . Przecież to jest oczywiste . Dlatego też istnieją mechanizmy ocenne pozwalające na dopuszczenie jednej pomocy a innej już nie.

Cytat:
To jest właśnie kwintesencja UE - narzędzie w rękach Niemców i Francuzów do prowadzenia polityki.

Tak bo pomoc dla polskich , greckich czy hiszpańskich przedsiębiorstw nigdy nie uzyskała akceptacji Komisji

Cytat:
Możesz Marqu tu wojować i wykazywać niesamowite rzeczy - ale wobec wydarzeń ostatnich miesiecy jesteś bezbronny - nie masz argumentów sensownych - bo te które wykładasz - albo się wykluczaja nawzajem albo wykluczaja wszelkie twierdzenia, które tu mężnie stawaiasz od kilkuset stron.
Taki ogólnik bez konkretów to sobie każdy może napisać

Cytat:
W dramacie stoczniowców i zręcznej polityki tandemu niemiecko-francuskiego wychodzi obrzydliwa gęba tej instytucji kołchoźniczej
tak , tak , tak
Bogu dzięki Ty i ludzie pojmujący świat podobnie są w defensywie od 60 lat . W przeciwnym razie Unii nigdy by nie było.

I jak już wspomniałem nie rozgrywaj swoich politycznych gierek na stoczniowcach , bo to się żałosne robi .
Chyba , że wynika to z niewiedzy . W tym przypadku mogę to zrozumieć .
Bo tu nie ma żadnej winy tandemiu nieckiego - francuskiego , tylko nieudolność rządów polskich , również Twojego ulubionego .

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...003:01:PL:HTML

przykładowa decyzja negatywna

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...018:01:PL:HTML

przykładowa decyzja pozytywna

Miałeś mi kiedyś znaleźć przepis unijny wprowadzający absolutny nakaz używania e-faktur i bezpiecznego podpisu elektronicznego
Miałeś mi znaleźć przykład niezgodnej Twoim zdaniem z traktatem pomocy publicznej , która przez KE została uznana za dopuszczalną
A Ty tymczasem próbujesz mi mydlić oczy pozytywizmem od czasu do czasu przeplatając go z dysonansem. Bawiąc się podstawami filozofii prawa czy podstawami psychologii , do swoich argumentów mnie napewno nie przekonasz .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 26.03.2009 o godz. 19:26.
Wilku
lupus albus

Stary 26.03.2009, 19:30
Kpisz?
Nie.

Cytat:
,,
Trudno znaleźć osobę o bardziej inteligenckim rodowodzie. W malutkim mieszkaniu w Krakowie matka biolog trzymała w słoikach przedmiot fascynacji naukowej – nietoperze, a ojciec, prof. Jacek Woźniakowski, historyk sztuki, żołnierz AK, związany z kołem poselskim Znak, „Tygodnikiem Powszechnym”, „Więzią”, przyjmował kolegów, o których teraz jej dzieci uczą się w szkołach. O Woźniakowskim, wyróżniającym się z szarzyzny PRL, Ewa Haczyk, rzecznik UKIE, przyjaciel rodziny, mówi, że samochód parkuje długo, bo od dziecka nie lubi kantów. A o Róży, że jest nieodrodną córką swojego ojca.
Pochodzi z ziemiańskiej rodziny. I po mieczu, i po kądzieli ma sławnych przodków. Była wśród nich Emilia Plater, dziad dziada to Henryk Rodakowski, jeden z najwybitniejszych portrecistów europejskich XIX w., wuj to Józef Czapski, malarz, pisarz, tropiciel zbrodni katyńskiej, współredaktor paryskiej „Kultury”. Jego siostra Maria Czapska spisała dzieje przodków w książce „Europa w rodzinie”. "

http://www.polityka.pl/roza-europy/L...137,185870,18/
Ładnie tylko co to mówi o niej?

O ile mnie pamięć nie myli to tatuś Wildsteina był żydowsko-sowieckim politrukiem (oficer polityczny u krasnoarmiejców), i jakos Bronek nie leży Gazowni czy Kwaśniewskim..

Ładny cytat zapodałeś tylko ja paniusi w żaden sposób nie moge skojarzyć z niczego, poza tym iż Jewrope chce nam zafundować, może pełne jej nazwisko wytłumaczy dlaczego Róża Gräfin von Thun und Hohenstein (swoją drogą wystapi pod prawdziwym nazwiskiem, czy na kartkach wyborczych liczą się pseudonimy?) marzy o tej zjednoczonej Jewropie.

Cytat:
Nie napisałem ,że nie był wogóle , tylko że nie był jedyną z przyczyn.
Wyniesli sie z ERMII? - wyniesli - funt nadal istnieje? - istnieje.
Soros zarobił milairdzik? - zarobił.

Dziekuje.

Cytat:
Żebym nie został źle zrozumiany. W żadnym wypadku nie bronię polityki banków i finansiery , tylko wskazuje , że porównanie które użył Sambo(między bankami a stocznią) jest tak populistyczne , że nadaje się conajwyżej do codziennych konferencji JarKacza a nie w dyskusji w tym temacie .
Zaraz.. w czym populistyczne (i co to kurde znaczy?) Bank to nie firma zajmujaca sie jakąś czescia gospodarki, bankster to coś innego niz dyrekto czy inzynier?

Cytat:
http://wiadomosci.onet.pl/1941113,12,item.html

worldnetdaily on top
Chłopaki z onetu dorwały fajną stronę i chyba prędko nie odpuszczą.
Może... z tym ze ładna spychologie stosujesz.

Kwestia ojro wyparowała...

tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 27.03.2009, 19:52
Taka ciekawostka,

Oglądam teraz Fakty po faktach na tvn24, wypowiada się Leszek Mazan, publicysta z Krakowa. Omawiają kandydatury do Europarlamentu i tu w pewnym momencie prezenter pyta o szanse J.M. Rokity gdyby startował doń - otóż gość komentujący mówi: " daj pan spokój z Rokitą on jest kibiicem Cracovii wiec go w ogole nie komentuje ;D " uciął temat i rozmowa o Rokicie upadła
snemies
Member

Od: 03.2007

Stary 27.03.2009, 20:17
Dyskutujecie tu o pomocy publicznej dla stoczni i o tym czy UE powinna była nam pozwolić czy nie, a taka dyskusja jest po prostu bez sensu. Po pierwsze świadczy to o tym, że Polska NIE JEST niepodległym państwem skoro jakaś obca instytucja może mieć wpływ na to czy damy sobie pieniądze dla jakieś stoczni czy tez nie ,a po drugie i ważniejsze samo to że tzw pomoc publiczna w UE w tym w Polsce istnieje i jest powszechnie stosowana jest świadectwem że żyjemy w głębokim socjalizmie, całkowitym upadku idei wolnego rynku i kapitalistycznej gospodarki.

Samo to, że w krajach zachodu przeznacza się miliardy euro czy dolarów (USA też już jest krajem socjalistycznym) zrabowanych w podatkach obywatelom by dać je nieudolnie zarządzanym firmą jest wystarczającym świadectwem końca cywilizacji wolności, końcem tego co stworzyło potęgi Europy i USA w XIX wieku czyli wolnego rynku. Dlatego dyskusja nad tym czy UE prawidłowo nie pomogła polskiej stoczni a mogła pomóc jakieś francuskiej firmie jest po prostu śmieszna a bronienie faktu istnienia takich instytucji jak pomoc publiczna żałosne.

Powstanie wspólnoty europejskiej a niedługo nie daj Boże Unii Europejskiej to największa klęska naszych czasów, jeżeli nic się nie zmieni to już wkrótce ziści się to co mówią Chińczycy mający względny kapitalizm i rozwijających się w kryzysie 9% zamiast poprzednich 12%, że Europa to tylko mały cypel na zachodzie, który stanie się tylk rynkiem zbytu i to coraz biedniejszym....
www.activebrain.pl - odżywki i suplementy dla mózgu
Mareq
Senior Member

Stary 27.03.2009, 21:16
Cytat:
Ładnie tylko co to mówi o niej?
Jakbyś poczytał ten artykuł + kilka innych , to już byś wiedział coś więcej niż nic .

Cytat:
może pełne jej nazwisko wytłumaczy dlaczego Róża Gräfin von Thun und Hohenstein (swoją drogą wystapi pod prawdziwym nazwiskiem, czy na kartkach wyborczych liczą się pseudonimy?) marzy o tej zjednoczonej Jewropie.
No tłumaczy...że arystokracja jest za zjednoczoną Europą
Nie na darmo Otto von Habsburg (który w PE spędził 20 lat) był przewodniczącym(teraz jest honorowym) paneuropy

Cytat:
Wyniesli sie z ERMII? - wyniesli - funt nadal istnieje? - istnieje.
Soros zarobił milairdzik? - zarobił.
Wynieśli się z ERM (II jeszcze nie było )
Dania jest w ERMII ? Jest
Soros(albo inna jemu podobna ,,niewidzialna ręka rynku'' ) zarobił miliardzik na koronie ?
Spłycanie całego problemu do mechanizmu ERM jest niegodne , tylko nie wiem czy wynika z zaślepienia czy z celowego ułatwiania obrony swoich argumentów prostymi hasełkami .
Wszystkiemu trzeba przyjrzeć się bliżej .

Cytat:
Dziekuje.
i vice versa .

Cytat:
Zaraz.. w czym populistyczne (i co to kurde znaczy?) Bank to nie firma zajmujaca sie jakąś czescia gospodarki, bankster to coś innego niz dyrekto czy inzynier?
populistyczny czyli w tym przypadku oddziałujący powszechnie na emocje ludzkie a nie na rozum .
Hasełko Bruksela zamyka nam stocznie a ratuje obce banki bardzo może oddziaływać na emocje szerokiego grona obywateli .
Ja sobie jestem w stanie wyobrazić gospodarkę wolnorynkową bez stoczni(nawet są takie ! ) natomiast wyobrazić sobie kapitalizm bez banków jest mi niezmiernie ciężko .

Cytat:
Może... z tym ze ładna spychologie stosujesz.

Kwestia ojro wyparowała...
Już trzeci raz piszę o tej stronce(a raczej o tym z czego onet czerpie informacje) i jest to na zupełnym marginesie , kwestii Euro nie unikam .

Cytat:
Dyskutujecie tu o pomocy publicznej dla stoczni i o tym czy UE powinna była nam pozwolić czy nie, a taka dyskusja jest po prostu bez sensu. Po pierwsze świadczy to o tym, że Polska NIE JEST niepodległym państwem skoro jakaś obca instytucja może mieć wpływ na to czy damy sobie pieniądze dla jakieś stoczni czy tez nie
Jeżeli Polska zaciągnęła na siebie jakieś zobowiązania , to musi ich przestrzegać . Ciężko nazwać niewolnikiem osobę , która ma podpisaną określoną umowę z której wynikają zobowiązania w stosunku do drugiego podmiotu .
Czy w ogóle istnieje coś takiego jak pełna suwerenność w rozumieniu XVI w teoretyków , to już inna kwestia . Ja stałem i stoję dalej na stanowisku , że nie ma czegoś takiego jak pełna suwerenność.

Cytat:
Powstanie wspólnoty europejskiej a niedługo nie daj Boże Unii Europejskiej to największa klęska naszych czasów
Niech Bóg da aby integracja przebiegała dalej tym właściwym torem , ku największemu sukcesowi naszych czasów .

Cytat:
jeżeli nic się nie zmieni to już wkrótce ziści się to co mówią Chińczycy mający względny kapitalizm i rozwijających się w kryzysie 9% zamiast poprzednich 12%, że Europa to tylko mały cypel na zachodzie, który stanie się tylk rynkiem zbytu i to coraz biedniejszym....
Towarzysz wódz Zedong się wypowiadał w taki właśnie sposób , porównując Europę do mało znaczącego przylądka w porównaniu do wielkiego i jedynie słusznego państwa środka .Ale to było dawno temu i nie wiadomo czy prawda .
Wprowadźmy względny kapitalizm chiński ! Łącznie z względnym totalitaryzmem chińskim .
Proponuję rozpocząć rewolucję od uchylenia prawa pracy , następnie zajmiemy się wprowadzeniem względnie doskonałego systemu sprawiedliwości a ustanowienie względnie wolnych mediów pozostawimy sobie na deser.
Niech żyją czerwone Chiny . Wielkie państwo środka !

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...7beb&_ticrsn=3

Cytat:
Ani policja ani tym bardziej przestępcy nie powinni mieć możliwości śledzenia aktywności użytkowników w sieci elektronicznej. Eurodeputowani chcą zagwarantować internautom prawo do prywatności - podaje "Rzeczpospolita".

Posłowie Parlamentu Europejskiego zaapelowali do Rady UE i Komisji Europejskiej o podjęcie działań dla zagwarantowania anonimowości podczas korzystania z sieci elektronicznej. Tak, aby dane użytkowników internetu nie mogły być wykorzystywane przeciwko nim przez władze publiczne, ale także oszustów i złodziei.

Zdaniem parlamentarzystów, nowe przepisy powinny zostać przyjęte przez wszystkie państwa UE. Powinny one przewidywać zakaz zdalnego przeszukiwania sieci bez wcześniejszego nakazu sądu.

Eurodeputowani sprzeciwili się zbyt pochopnej zgodzie na monitorowanie internetu przez policję, w celu przeciwdziałania terroryzmowi. Ich zdaniem powszechne odczucie zagrożenia nie może być wykorzystywane do wprowadzenia, postulowanej ostatnio, kontroli wypowiedzi w sieci.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 27.03.2009 o godz. 21:58.
snemies
Member

Stary 28.03.2009, 00:49
dzisiejsze Chiny mają tyle wspólnego z czasami Mao co Europa z wolnym rynkiem czyli nic. Chiny już od 20 lat nie sa czerwone, czerwona jest Europa i coraz bardziej USA ze swoim nowym czerwonym prezydentem. Zobacz sobie na tempu rozwoju gospodarczego państw europejskich, takich potęg jak Niemcy czy Francja które rozwijają się w tempie blędu statystycznego a Chinami które mają kolo 10% rocznie od wielu lat a potem opowiadaj bzdury o komuniźmie w chinach, a co do totalitaryzmu to czym jest np odbieranie dzieci rodzicom bo są "za grube" przez urzędników co mialo niedawno miejsce w Anglii i nie tylko albo wydanie przez polskie sądy polskiego obywatela obcemu państwu jawnie wbrew polskiej konstytucji ktora podobno jest najwyższym prawem w tym kraju?

Masz też calkowicie błedne wyobrażenie o wolnym rynku, oczywiście banki są potrzebne ale nie w takiej formie jak obecnie kiedy zajmują się glownie spekulacją. W normalnym kraju ludzie nie placą 70% tego co zarobią w podatkach więc i kredytów nie muszą tyle brać, prawdziwy rozwój bierze się z PRACY a nie pieniędzy dlatego chińczycy pracują i się bogacą a u nas tylko rozdaje się jednym pieniądze zrabowane innym bo tym sa chociażby doplaty z unii czy też zasilki.

Największym złem jest przymus ubezpieczeń, zus to najwyższy podatek w naszym kraju zabijający przedsiębiorczość, powodujący szarą strefę, wiem coś o tym z autopsjii, niedawno musiałem zamknąć firmę własnie przez ZUS, ale nawet niezwykle liberalny jak na nasze warunki pomysł by u nas wprowadzić model kanadyjski co niedawno przedstawiło centrum im, Adama Smitha czyli taki w którym emerytura jest po prostu świadczeniem wyplacanym przez państwo a jednymymi kryteriami sa obywatelstwo i wiek i nie istnieje w związku z tym ani ZUS ani składka u nas nie przejdzie bo w obecnym systemie zbyt wielu ludzi może po prosytu kraść

Ale jeżeli dla Ciebie "prawa pracownicze' są ważniejsze od wolnego rynku to nie ma o czym dyskutować. Socjalizm to taki ustrój w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w innych systemach i tak właśnie jest czego najlepszym przykladem jest UE
Mareq
Senior Member

Stary 28.03.2009, 01:33
Cytat:
Zobacz sobie na tempu rozwoju gospodarczego państw europejskich, takich potęg jak Niemcy czy Francja które rozwijają się w tempie blędu statystycznego a Chinami które mają kolo 10% rocznie
Angola ma jeszcze lepsze tempo rozwoju gospodarczego . Również tam możesz poszukać prawdziwego wolnego rynku .

Cytat:
a co do totalitaryzmu to czym jest np odbieranie dzieci rodzicom bo są "za grube" przez urzędników co mialo niedawno miejsce w Anglii i nie tylko albo wydanie przez polskie sądy polskiego obywatela obcemu państwu jawnie wbrew polskiej konstytucji ktora podobno jest najwyższym prawem w tym kraju?
O grubych dzieciach mogę przeczytać tylko w n-czasie , albo w artykułach przetłumaczonych z daily telegraph , więc wolę się nie odnosić . Natomiast przeczytaj lepiej ten przepis Konstytucji i wtedy się wypowiadaj czy wydawanie obywateli jest czy nie jest zgodne z Konstytucją .
A próby porównywania totalitaryzmu chińskiego z rzekomym europejskim , to jest już maksymalna bezczelność , więc wypowiadaś się w tej kwestii nie mam zamiaru .

,,W środę Chińczycy obudzili się bez YouTube. Ten największy na świecie serwis z plikami wideo został zablokowany przez chińskie władze. Jego właściciel - notowany na nowojorskiej giełdzie koncern Google - nie ma pojęcia, dlaczego tak się stało. MSZ w Pekinie nie udziela żadnych komentarzy. "

Cytat:
Masz też calkowicie błedne wyobrażenie o wolnym rynku, oczywiście banki są potrzebne ale nie w takiej formie jak obecnie kiedy zajmują się glownie spekulacją
Nie mówię , że banki funkcjonują wspaniale , tylo że inny jest skutek ich upadku niż upadku wspomnianych wcześniej stoczni .

[qupte]Ale jeżeli dla Ciebie "prawa pracownicze' są ważniejsze od wolnego rynku to nie ma o czym dyskutować. Socjalizm to taki ustrój w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w innych systemach i tak właśnie jest czego najlepszym przykladem jest UE[/quote]

Nie są ważniejsze , bo to są dwie różne wartości mogące występować wspólnie.
Tyle że ta pierwsza wartość obraca się wokół osoby ludzkiej a ta druga wokół mammona , co już daję pewną wskazówkę na co powinno się zwracać szczególniejszą uwagę.

Cytat:
dzisiejsze Chiny mają tyle wspólnego z czasami Mao co Europa z wolnym rynkiem czyli nic
Jeżeli przyjąć , że pierwsza częśc zdania jest prawdziwa , to jednak coś mają współczesne Chiny wspólnego z wodzem towarzyszem .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.03.2009 o godz. 01:37.
snemies
Member

Stary 28.03.2009, 15:23
Typowe rozmywanie tematu, nie rozmawiamy o Angoli tylko o europie i chinach. Europa jest bogata i jako taka ma o wiele większy potencjał wzrostu niż Chiny nie mówiąc o Angoli ale go nie wykorzytuje bo jest dławiona przez biurokracje i socjalizm. Chiny ci sie nie podovbają bo kiedyś żył tam Mao? No to może Tajwan? Również o niebo więcej wolnego rynku niż u nas a Mao tam nie bylo, a może Singapur albo Malezja, to tez według Ciebie obrzydliwe totalitarne reżimy i tylko wspaniala Europa, nasz wymarzony kołchoz jest idealny? Tak

Nie chcesz rozmawiać o totalitaryzmie w Europie? Nie dziwię się bo to niewygodne. Ale w europie faszyzm się szerzy i to bez większych przeszkód, wybory są tylko po to aby ugruntować to co ustalone, glosuje się do skutku jak np w referendach dotyczących traktatu lizbońskiego czy wcześniej przyjmowania nowych członków, już stalinizm był pod tym względem lepszy bo przynajmniej nie marnowano kasy na kolejne referenda tylko od razu okazywało się że 99% jest za i już. Dlatergo traktat lizbonski mimo że zgodnie z "prawe" powinien był już trafić do kosza i tak zostanie przepchnięty i to według ciebie nie jest totalitaryzm? narzucenie ludziom Nowego porządku, panstwa jakim stanie się UE z prezydentem i ministrem spraw zagranicznych?
W dodatku w większośc krajów w ogole nie było referendów bo a nóż mimo obzydliwej propagandy ludzie i tak zagłosowali by przeciw, ty piszesz o yuotube w chinach a nie dostrzegasz belki we wlasnym oku.

Co do praw pracowniczych i mammonaie, otóż narzucone z góry prawa pracownicze są zaprzeczeniem wolnego rynku i jako takie wykluczają sie wzajemnie dlatego nie mogą współistnieć. Wolny rynek polega na tym że relacje miedzy pracodawcą i pracownikiem sa regulowane TYLKO przez umowy jakie ze sobą zawierają, jeżeli istnieje prawo nakazujące wygląd takiej umowy to nie może być mowy o wolnym rynku.

A kasę na takich "prawach" zbijaja tylko związkowcy, jak np teraz gornicy chcący po prostu okraść resztę społeczeństwa bo im się należy, każde przedsiębiorstwo które upada ma upaśc bo sztucznie podtrzymane powoduje o wiele większe szkody.

Jak retorycznie pytal się Robert Gwiadwowski, czy mozna mówić o wolnym rynku w kraju w ktorym bezdomy i bezrobotny człowiek który znajdzie na smietniku ostrzałke do noży nie może stanąc na placu i ostrzyc ludziom noży i tak dorobić się i nie byc uzaleznionym od pomocy innych? Nie jest to kraj z wolnym rynkiem bo taki człowiek nie ma prawa tak na zycie zarobić.

Rozumiem że możesz mieć poglądy socjalistyczne ale nie klam przynajmniej że w Europie jest wolny rynek

ps: cytat za wikipedią: Dziś jednak tempo wzrostu gospodarczego Angoli wynosi 19,1%
Oczywiście to główie dzieki surowcom naturalnym ale jednak, Europa jest bogatsza, również w surowce, kadry itd a ma srednio 2%, dlaczegops2 milo że czytasz nczas ale skoro to niewiarygodne źródło to masz choćby interię http://fakty.interia.pl/newsroom/new...odzicom,876077
Mareq
Senior Member

Stary 28.03.2009, 16:51
Cytat:
już stalinizm był pod tym względem lepszy
Krew człowieka zalewa jak czyta takie chore , totalnie absurdalne głupoty .
Szkoda , że nie przyszło Ci rozkręcać wolnego rynku w takim państwie stalinowskim . Jedno jest pewne , długo byś nie pożył .

Cytat:
Dlatergo traktat lizbonski mimo że zgodnie z "prawe" powinien był już trafić do kosza i tak zostanie przepchnięty i to według ciebie nie jest totalitaryzm? narzucenie ludziom Nowego porządku, panstwa jakim stanie się UE z prezydentem i ministrem spraw zagranicznych?
Nie chce mi się komentować takich głupot , że Unia jak będzie miała ,,prezydenta" i ,,ministra spraw zagranicznych'' to stanie się państwem . To jest tak banalne rozumowanie , że aż ręce opadają . W nowy porządek wierzę tak jak w pape smerfa i nawet 100 filmów nakręconych przez paranoikó z za oceanu tego nie zmieni.
Zgodnie z jakim prawem TzL powinien trafić do kosza ?

Cytat:
W dodatku w większośc krajów w ogole nie było referendów bo a nóż mimo obzydliwej propagandy ludzie i tak zagłosowali by przeciw,
Mieliśmy idealny przykład obrzydliwej propagadny ... w Irlandii .

Cytat:
, ty piszesz o yuotube w chinach a nie dostrzegasz belki we wlasnym oku.
Dostrzegam , że moge sobie korzystać z youtube i że Ty nie siedzisz jeszcze w więzieniu po ,,sprawiedliwym'' procesie w kontekście tego co piszesz o tym jakże strsznym ,,totalitarnym kołchozie''

Cytat:
Co do praw pracowniczych i mammonaie, otóż narzucone z góry prawa pracownicze są zaprzeczeniem wolnego rynku i jako takie wykluczają sie wzajemnie dlatego nie mogą współistnieć. Wolny rynek polega na tym że relacje miedzy pracodawcą i pracownikiem sa regulowane TYLKO przez umowy jakie ze sobą zawierają, jeżeli istnieje prawo nakazujące wygląd takiej umowy to nie może być mowy o wolnym rynku.
Dziwnym trafem jest , że to zwykle jedna strona wyciąga korzyści z tego typu umów jeżeli nie ma gwarantowanych pewnych praw .

Cytat:
Rozumiem że możesz mieć poglądy socjalistyczne ale nie klam przynajmniej że w Europie jest wolny rynek
Każdy , kto sie nie zgadza z absurdalnym mikkizmem jest socjalistą i te pojmowanie świata mnie najbardziej bawi .

Cytat:
milo że czytasz nczas
Mówie tylko o artykułach internetowych , których poszukałem by dowiedzieć się jakie są źródła tych informacji . Szkoda by by mi było każdych 10 gr i każdych 10 s czasu na to coś .

Cytat:
, dlaczego
Bo tu nie ma prawdziwego wolnego rynku jak w Angoli no i są socjalistyczne prawa pracy , których nie ma Chinach .

Cytat:
Chiny ci sie nie podovbają bo kiedyś żył tam Mao?
Chiny mi sę nie podobają , bo przyjmujac hipotetycznie , że byłbym zwolennikiem ustroju tam panującego , to nie miał bym się z kim posprzeczać na forum , co mogę czynić tutaj w Europie .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.03.2009 o godz. 16:57.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 28.03.2009, 20:52
fju fju - nowy zawodnik się pojawił - też mój nowy kolego myślę że stalinizm był cool , nie to co ta czerwona jewropa teraz.
94 - Allah Akbar!!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.03.2009, 21:38
Mareq napisał:
Cytat:
Pochodzi z ziemiańskiej rodziny.
Jaruzelski ?
Mareq
Senior Member

Stary 28.03.2009, 22:08
Cytat:
Mareq napisał:

Cytat:
Pochodzi z ziemiańskiej rodziny.
Jaruzelski ?
Kolejna kompromitacja , ale więcej się spodziewać nie mogłem.
Jestem przyzwyczajony do tego poziomu.
Ale jestem w stanie w pewnym stopniu zrozumieć frustrację zatwardziałego pisowczyka.
Rysiowi Wazelince do Róży Thun ,,trochę'' brakuje .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.03.2009 o godz. 22:17.
snemies
Member

Stary 29.03.2009, 00:47
Nie tylko nie czytasz to jeszcze przeinaczasz to co piszę.

Traktat lizboński musiał być ratyfikowany przez wszystkie państwa członkowskie i w momencie gdy został odrzucony przez Irlandię nie ma prawa być ratyfikowany. Sąd najwyższy Irlandii orzekł że nie można głosować drugi raz nad tym samym ale to eurozwolennikom nie przeszkadza i kolejne referenda bedą, az do skutku, zaiste iście demokratyczne podejście

Jak w Irlandii ktoś zorganizował kampanię przeciw ratyfikacji to jest obrzydliwa propaganda, ale jak w innych krajach jak np u nas przed wstąpieniem do unii była tylko propaganda za to wszystko w porządku

Ty pewnie sobie nie zadałeś trudu chociaż przejrzenia traktatu (bo przeczytać się go nie da) ale ja tak, i zapewniam cie że reformuje on unię z konfederacji państw w państwo federalne, takie są po prostu fakty, ale ty dalej żyj sobie w swoim świecie, może to i słuszna postawa, i tak nie możemy nic zrobić więc może lepiej zacząć mysleć jak to wspaniale?

Co do umów o pracę mylisz się po raz kolejny, żadnym dziwnym trafem jedna strona nie ma kozysci bo są prawa pracownicze więc nie istnieje sytuacja o której piszesz. To obecnie pracodawca poprzez istniejące ograniczenia musi o wiele więcej wydac by kogoś zatrudnić i kto cierpi?

Żaden mikkizm nie ma tu nic do rzeczy, ani raz o nim nie wspomniałem, to widać dla ciebie każdy kto nie uważa unii za raj jest jakimś wyimaginowanym mikkistą. Poczytaj chociaż ekonomistów z austriackiej szkoły ekonomistów jak Von Hayek czy Mises to się dowiesz co to jest wolny rynek.

Dziś mamy taki: Wyobraź sobie że jesteś całkowicie wolnym człowiekiem .... ale gdy chcesz wyjść na pole ktoś skontroluje czy aby nie wychodzisz w bokserkach na mróz, albo jak chcesz coś zjeść to czy na pewno nie będziesz miał sraczki. Taki mamy właśnie wolny rynek. Spróbuj założyć firmę to się przekonasz

W dodatku nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie, dlaczego w Europie jest tak niski wzrost gospodarczy, dlaczego Niemcy mają w ostatnich latach w zasadzie zerowy, Francja Kolo 2% skoro są to takie potęgi ekonomiczne? Dlaczego w takich krajach jak Malezja, Nowa Zelandia, Tajwan nie ma takiego kryzysu jak tu? Nie odpowiesz na to pytanie bo odpowiedź jest niepoprawna politycznie.

Liczyłem na bardziej inteligentna wymianę poglądów ale ty tylko potrafisz próbować ośmieszać poprzez wtykanie mi tego czego nie piszę jak np o jako pochwalaniu prze zemnie stalinizmu czy tez Mao albo udzielasz dpowiedzi wymijających

Uciesze was, nie ma sensu już pisac w tym temacie nie dlatego że się ze mną nie zgadzacie ale dlatego że nawet nie umiecie czytać ze zrozumieniem co udowodnił 1q2 chyba że pokaże mi gdzie napisałem że stalinizm był cool

dobranoc
Ostatnio edytowane przez snemies : 29.03.2009 o godz. 00:52.
Mareq
Senior Member

Stary 29.03.2009, 01:32
Cytat:
Traktat lizboński musiał być ratyfikowany przez wszystkie państwa członkowskie i w momencie gdy został odrzucony przez Irlandię nie ma prawa być ratyfikowany. Sąd najwyższy Irlandii orzekł że nie można głosować drugi raz nad tym samym ale to eurozwolennikom nie przeszkadza i kolejne referenda bedą, az do skutku, zaiste iście demokratyczne podejście
Nie może wejść w życie dopóki nie zostanie ratyfikowany przez wszystkie Państwa Członkowskie. Tak poprawnie powinno brzmieć to zdanie.
To o orzeczeniu Sądu Najwyższego Irlandii wiesz z
a) n-czasu
b) daily telegraph
c) obrzydliwej propagandy

Bo ja nie słyszałem o tego typu orzeczeniu , które szczególnie w kontekście Nicei wydaje się bardzo dziwne.
Ale liczę , że wskażesz jakieś źródła , które pozwolą mi się z nim zapoznać .

Cytat:
Jak w Irlandii ktoś zorganizował kampanię przeciw ratyfikacji to jest obrzydliwa propaganda, ale jak w innych krajach jak np u nas przed wstąpieniem do unii była tylko propaganda za to wszystko w porządku
Jeżeli ktoś jako jeden z argument przeciwko Traktowi mówi iż w Irlandii zostanie wprowadzone za jego pomocą mniej restrykcyjne prawo odnośnie aborcji , to jest to wyjątkowo obrzydliwie plugawa propaganda.

Cytat:
Ty pewnie sobie nie zadałeś trudu chociaż przejrzenia traktatu (bo przeczytać się go nie da) ale ja tak, i zapewniam cie że reformuje on unię z konfederacji państw w państwo federalne, takie są po prostu fakty, ale ty dalej żyj sobie w swoim świecie, może to i słuszna postawa, i tak nie możemy nic zrobić więc może lepiej zacząć mysleć jak to wspaniale?
Czytam go dosyć swodobnie , pomiając przepisy gdzie zmiany w stosnku do np TWE są kosmetyczne . Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem i nie potrafisz go przeczytać , to już Twój problem .
Podaj trzy argumenty opierające się na przepisach traktatowych , które według Ciebie przemawiają za tym , że Unia stanie się państwem federalnym. Wtedy będziemy mogli podyskutować na ten temat.

Cytat:
Co do umów o pracę mylisz się po raz kolejny, żadnym dziwnym trafem jedna strona nie ma kozysci bo są prawa pracownicze więc nie istnieje sytuacja o której piszesz. To obecnie pracodawca poprzez istniejące ograniczenia musi o wiele więcej wydac by kogoś zatrudnić i kto cierpi?
W obecnej sytuacji są prawa pracownicze i nie istnieje dzięki temu sytuacja o której piszę . Jednak obecnie nam panujący stan rzeczy nie wziął się z kosmosu , tylko właśnie w celu wyeliminowania sytuacji o której piszę. Nikt nie cierpi . Mammon może trochę .

Cytat:
Liczyłem na bardziej inteligentna wymianę poglądów ale ty tylko potrafisz próbować ośmieszać poprzez wtykanie mi tego czego nie piszę jak np o jako pochwalaniu prze zemnie stalinizmu czy tez Mao albo udzielasz dpowiedzi wymijających
Nie napisałem , że pochwalasz stalinizm ,tyko że porównujesz sytuację obecną z sytuacją tamtych czasów . Jest chyba znacząca różnica między tym a pochwalaniem ?

Cytat:
W dodatku nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie, dlaczego w Europie jest tak niski wzrost gospodarczy, dlaczego Niemcy mają w ostatnich latach w zasadzie zerowy, Francja Kolo 2% skoro są to takie potęgi ekonomiczne? Dlaczego w takich krajach jak Malezja, Nowa Zelandia, Tajwan nie ma takiego kryzysu jak tu? Nie odpowiesz na to pytanie bo odpowiedź jest niepoprawna politycznie.
Pytanie jest może i proste , ale odpowiedź napewno nie sprowadza się tylko i wyłącznie do słowa socjalizm.
Zawiodłem Twoje nadzieje ?
Ale jeżeli Ty napiszesz mi rozbudowaną analizę tego , dlaczego Angola rozwija się w tempie 15 % rocznie , to ja poprzez negację postaram się dokonać podobnej analizy dla Europy .

Cytat:
Żaden mikkizm nie ma tu nic do rzeczy, ani raz o nim nie wspomniałem, to widać dla ciebie każdy kto nie uważa unii za raj jest jakimś wyimaginowanym mikkistą. Poczytaj chociaż ekonomistów z austriackiej szkoły ekonomistów jak Von Hayek czy Mises to się dowiesz co to jest wolny rynek.
Wolę poczytać coś innego.

,,W tym sensie słusznie można mówić o walce z ustrojem gospodarczym rozumianym jako system zabezpieczający absolutną dominację kapitału oraz własności narzędzi produkcji i ziemi nad podmiotowością i wolnością pracy człowieka. W walce z tym systemem, modelem alternatywnym nie jest system socjalistyczny, który w rzeczywistości okazuje się kapitalizmem państwowym, lecz społeczeństwo, w którym istnieją: wolność pracy, przedsiębiorczość i uczestnictwo. Tego rodzaju społeczeństwo nie przeciwstawia się wolnemu rynkowi, ale domaga się, by poprzez odpowiednią kontrolę ze strony sił społecznych i państwa było zagwarantowane zaspokojenie podstawowych potrzeb całego społeczeństwa''

Jeżeli piszez , że jestem socjalistą bo nie chcę np. natychmiastowego zniesienia prawa pracy , to oznacza że przejawiasz tendencję do bardzo dziwnego dualistycznego mikkowistycznego podziału świata. Co gorsza ten podział przebiega tylko i wyłącznie na płaszczyźnie gospodarki , co powoduje , że jest dla mnie wyjątkowo wypłowiały i ograniczony .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 29.03.2009 o godz. 02:48.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.03.2009, 11:28
Posłowie chcą alkoholu w pociągach.Hmmmm... czasem pamietam jak jeździłem pociagiem to na stacji wskakiwał pan z reklamówką piw i sprzedawał podczas postoju.

http://www.rp.pl/artykul/2,282182.html
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 30.03.2009, 02:06
snemies napisał(a):Wyświetl post
chyba że pokaże mi gdzie napisałem że stalinizm był cool
Otóż odpowiem Ci zbytnio się nie rozpisując -sugerując że w stalinizmie było prawdziwiej, bo tam nikt się nie jebał w gierki(w odróżnieniu do tej strasznej UE) , jest dla mnie żenadą do potęgi setnej.Tego w zasadzie nawet nie da się skomentować,bo takie coś może tylko napisać osoba która żyje w jakimś matriksie.W całym dosyć krytycznym podejściu do UE(gdzie zdaje sobie sprawę że jest nam to na rękę), to w życiu nie wymyśliłbym tak żenującego porównania.Równie dobrze można stwierdzić że w czasach hitlerowskich, zajebiste było to że komunikacja się nie spóźniała a teraz ..... mają taką czelność.

Kolejne ośmieszenie to przywoływanie przez Ciebie statystyk które oderwane od rzeczywistości może robią szał, ale każdego kto choć w stopniu minimalnym ma pojęcie o świecie współczesnym, doprowadzają do pęknięcia zajadów.

Angola ze wzrostem 19 procent, PKB 4400 a 16000 u nas - jasne przykład idealny na wspaniały wzrost, szczególnie że Angola będzie musiała ostro jechać przez 50 lat przynajmniej by może dorównać nam - Chiny z PKB mniejszym od nas o połowę....jest się czym podniecać, szczególnie że statystyczny chińczyk żyje za 'miskę ryżu'.Wyzysk który u nas też jest ale w porównaniu do Chin, to jest jakaś czysta abstrakcja
Czy tak trudno jest pojąć że bogata i faszystowska wd Ciebie jewropa ,już miała swoje 5 minut i wzrosty rzędu kilkunastu procent rocznie i teraz cały problem tkwi w tym jak utrzymać to co się ma nie jak w przypadku krajów które są opóźnione o kilkadzięsiąt lat i teraz w końcu mają swoje 5 minut.
To tak jakbyś wychwalał kogoś kto miał 100 ojro i pomnożył przez rok to do 200 ojro - a ganił kogoś kto ma milion ojro a po roku ma tylko 1.1 mln...

Ja mam radę jedną - jak Ci ciąży czerwona jewropa to przeprowadź się do ulubionych krajów - pożyj tam, zobacz jak żyją inni i wtedy krytykuj - akurat m in ta faszystowska jewropa daje Ci taką możliwość...Pamiętaj o 19% i dawaj do Angoli, może powrócisz po latach do kraju chwaląc ich wspaniałe podejście do wszystkiego....

A co masz do 'czerwonego prezydenta USA - ? - kolejne ograniczenie myślowe? - to akurat 'czarny' ,w sensie poglądów, prezydent zafundował m innymi nam, taki ni stąd ni zowąd kryzysik...Wielki prawicowiec i republikanin - kpisz sobie kolego oskarżając o cokolwiek, bądź ostrzegając na przyszłość przed nowym prezydentem....czy może Twoje ograniczenie jest tak wielkie że nie jesteś w stanie w jakikolwiek sposób logicznie i racjonalnie pomyśleć?

Zostawiam Cię z tymi pytaniami i jak czas ci na to pozwoli weź sobie urlop...pojedź w tą straszną jewrope czerwoną. Zobacz jak ludzie żyją , nie ograniczając się do obserwowania marginesu - zobacz jak wielki, bądź jak mały jest to margines w porównaniu do Twoich ulubionych krajów i wtedy weź się za komentowanie rzeczywistości.
94 - Allah Akbar!!
Kocur
semper fi

Stary 30.03.2009, 11:22
http://wiadomosci.wp.pl/kat,50316,ti...osc_prasa.html

Cytat:
Lech Wałęsa grozi, że nie będzie uczestniczył w żadnych rocznicowych obchodach, zwróci wszystkie nagrody i tytuły i wreszcie, że wyjedzie z Polski. Jak pisze "Dziennik", to jego reakcja na książkę Pawła Zyzaka "Lech Wałęsa. Idea i historia".

Mam nadzieję że się nie rozmyśli, widać książka bardzo zabolała
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.03.2009, 19:06
Kocur napisał(a):Wyświetl post
http://wiadomosci.wp.pl/kat,50316,ti...osc_prasa.html

Mam nadzieję że się nie rozmyśli, widać książka bardzo zabolała
A w dzisiejszej Rzepie Gontarczyk jedzie z tą książką. Czyżby pozazdrościł popularności ?
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 30.03.2009, 19:12
Niezłe jaja z tą książką. Raz, że to magisterka. Dwa, że chłopak "robi" na kserze w IPNie, ergo, IPN za tym stoi. I już się jeb*** Donek bez zapoznania ze sprawą rzucił, że tak być nie może. IPN zły! A Komorowski, kończył Instytut Historyczny UW, a u Olejnik się wypowiada, że w sumie to nie może być wolności wypowiedzi jeśli chodzi o pracę naukową historyków. Cymes!
Niszcz socjalizm!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.03.2009, 19:24
shad napisał(a):Wyświetl post
Niezłe jaja z tą książką. Raz, że to magisterka. Dwa, że chłopak "robi" na kserze w IPNie, ergo, IPN za tym stoi. I już się jeb*** Donek bez zapoznania ze sprawą rzucił, że tak być nie może. IPN zły! A Komorowski, kończył Instytut Historyczny UW, a u Olejnik się wypowiada, że w sumie to nie może być wolności wypowiedzi jeśli chodzi o pracę naukową historyków. Cymes!
Nie jestem pewien na 100% ale przeczytałem gdzieś że promotorem/opiekunem naukowym tej książki jest prof. Nowak z UJ, moim osobistym zdaniem jeden z najmądrzejszych ludzi zajmujących się w Polsce historią/geopolityką. Czytałem kilka jego książek i byłem pod naprawdę dużym wrażeniem. Jeśli jest faktem że pomagał on przy pisaniu tej książki to będzie mi bardzo ciężko uwierzyć że jest to gniot.
Zresztą sam Gontarczyk ma zastrzeżenia do metody badawczej ("oral history') bardziej niż do samych faktów.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów