|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
ale mógł się do tego stanowczo przyznać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Wiecei co? niektóre pytania są tu naprawdę żenujące... To miały być fakty i mity na temat Tomasza Frankowskiego czyli kulisy jego odejścia z Wisły, i ewentualnie pytania dotyczące jego gry(lub nie gry) na zachodzie. Niedługo ktoś się zapyta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
99% polskich ligowców rokrocznie wyjeżdża zagranicę albo za kasą, albo z góry wiedząc, że szybko wyląduje na ławie rezerwowych. To już rozumiesz i nie masz pytań, ale przy Frankowskim nagle tracisz "rozum" i pytania masz? To ma być dla niego jakaś kara za to, że zrobił dla swojego klubu znacznie więcej niż ogromna większość z nich dla swoich polskich klubów? Ma być przez to gorzej traktowany?
Ostatnio edytowane przez Sloth : 27.03.2009 o godz. 21:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
A nie mieliscie nigdy takiej sytuacji w życiu, po ktorej chcielibyście całkowicie zmienic otoczenie, wyjechać daleko stąd i odciąć się od wszystkiego, budując coś nowego? Zapewne po meczu z PAO Franek miał zruinowaną psychikę, więc nie dziwmy mu się że odszedł, w końcu też jest tylko człowiekiem. ![]()
Gdybym dostawał pieniądze za moją miłość do Wisły, byłbym milionerem
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
Szanuję go za to ile zrobił dla Wisły, nie zapominam jednak ile nasza Wisła zrobiła dla niego. Frankowski zapisał się w historii Wisły - to fakt. Legendą nie jest (a wierzyłem, że będzie).
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 27.03.2009 o godz. 21:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Zapewne każdy miał albo wielu. Ale jeśli jest sie piłkarzem powinno myśleć sie też o kibicach. Wiem że to brzmi banalnie ale taka jest prawda. Frankowski myślał tylko o sobie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
23 lata temu byłem pierwszy raz świadomie na meczu Wisły i jestem do dzisiaj na każdym na R22. 115 goli Franka dla Wielkiej Wisły widziałem na żywo lub w Tv 60-pare-to nr mojej legitymacji SKWK 2 lata jak sie jej wstydzę. Nie zastraszycie Wszystkich.Nie przekonacie że 20 lat przyjaźni z Jagą i 115 chwil szczęścia to NIC! Wy macie mięśnie i łyse głowy.My mamy rodziny i własny rozum.Dlatego Wam sie jeszcze udaje Nas zastraszyć. ps.Panów poniżej 25 roku proszę o powstrzymanie sie od komentarza.Dziękuję. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Cytat:
Edit
Ostatnio edytowane przez Kurt : 27.03.2009 o godz. 21:44.
![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
Duzy plus za to ze w ogole sie odezwal na forum bo inny Kalu Uche mialby nas kibicow w ..4 literach i nie chodzi mi o ucho ![]()
.....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mając 18 lat trudno żebym miał. Ale nikt mi nie wmówi że za swoje zarobki nie mógł jej utrzymać...
|
|
|
|
Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Tak - reasumując całą dyskusję i odgrzewany jak nieświeży kotlet temat.... Wiele poruszanych wątków to po prostu żenada. Zaglądanie komuś do kieszeni, wyliczanie pieniędzy, łapanie za słówko, wciąganie rodziny, wyszukiwanie cytatów wyrwanych z kontekstu, zarzucanie materializmu i obłudy, puszczanie w eter plotek. Niektóre metody oczerniania i dyskryminacji człowieka, których by się nie powstydziła UBecja w poprzednim ustroju.... Drodzy młodzi przyjaciele z SKWK - nie tędy droga! Trasparentami o Judaszach czy Frankowskiej wystawiacie sobie sami świadectwo. I nie .......cie proszę tutaj o zasługach dla Wisły - bo większość was (poza Szymkiem) to młodzież, która nic wielkiego w życiu i na Wiśle nie osiągnęła. A Kempes - który też jakimś weteranem nie jest (31 lat) na pewno zasługuje na ogromny szacunek, co nie znaczy, że błedów nie popełnia. Marcin - do ****y nędzy, przyjmij do wiadomości, że Franek był piłkarzem grającym przez najlepsze swoje lata kariery w Wiśle, za określoną gażę w kontrakcie. Tak jak wszyscy grajkowie Wisły jakich Ci dane było zobaczyć na oczy. Przyszedł za grosze, swoją robotę wykonywał celująco, na koniec Wisła za niego zainkasowała niemałą sumę. Dostawał to co mu się należało jak psu buda. I **** komukolwiek do tego. Nie macie innych problemów, prawdziwych wrogów ? Obrażanie Franka takimi metodami to wiocha bez dwóch zdań. Jak widzę małolatów aktywistów, którzy uprawiali na tym forum propagandę (obraźliwe sygnaturki etc.)a teraz prowadzą pseudo dialogi, próbując pozować na merytoryczność, to chce mi się żygać. Takiej obłudy nie powstydziłby się sam Faryzeusz (utrzymując starożytne klimaty żydowskie)....
Ostatnio edytowane przez TSW_forever : 27.03.2009 o godz. 21:44.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
Nie wiem, komu Pan liże dupę i nie obchodzi mnie, gdyż Pańskie życie seksualne nie jest przedmiotem tego topiku. Natomiast, kto opluwa publicznie Pana Frankowskiego jest dla mnie...nie, nie zerem, traci po prostu prawo nazywanie się kibicem Wisły. I żadne stróżowanie SKWK nic tu nie zmieni. Wasze zachowanie jest obrzydliwe i godne potępienia. Skąd w was tyle nienawiści, buty i zadufania? Rzucacie wielkimi słowami, jak wierność, zdrada....pada słowo "Judasz". To ostatnie sugeruje, że należycie do kręgu kultury judeo-chrześcijańskiej...zatem pozwolę sobie coś Wam zacytować: "Każdy Twój wyrok przyjmę twardy Przed mocą Twoją się ukorzę. Ale chroń mnie Panie od pogardy Od nienawiści strzeż mnie Boże." jesteście w swym zacietrzewieniu niereformowalni i póki co, nie można Was przekonać do do samego Pana Frankowskiego. Proponuję jednak przemyśleć swoją postawę z punktu widzenia właśnie wartości, w których powinniście być wychowani. Nienawiść, pogarda...to są tak płytkie uczucia. Długo jeszcze będziecie się w nich taplać? |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
yhm.. tez mam go za Judasza ale da sie to zrozumiec![]()
.....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Cytat:
Nie mówimy że 115 chwil szczęscia to NIC. To były piękne chwile bez znaczenia czy bramke strzelała legenda czy judasz* (niepotrzebne skreślić). Bo bramke zdobywała Wisła Kraków ta sama, której kibicujemy MY i WY (przynajmniej mam taką nadzieję). My tylko jesteśmy bardziej wymagający. Wy uważacie że 115 bramek wystarcza, aby zostać legendą Wisły Kraków. My uważamy, że do tego potrzeba dużo więcej. Jesteśmy w stanie zrozumieć Wasze zadnie, a Wy nasze? Jeżeli coś prezentujemy to wyrażamy stanowisko jakiejś grupy. Organizujemy się. Wam też nikt nie zabrania. Miesiąc temu było spotkanie SKWK. Mogliście ogłosić na forum, zapisać się, zebrać się w kupe. Wystarczyłoby 100 osób (przecież Was są tysiące! ponoć...) I bylibyście w stanie przegłosować swój zarząd, króry do dyspozycji ma conajmniej witrynę tudzież zakazaną i gazetę FW. Zamiast zrobić coś wolicie płakać na forum? To smutne że siedzą tu 40 latkowie jak podkreślasz mający rodziny i rozum i płaczą na forum zamiast zacząc działać. ![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Tak dalej kręcimy się wokół faktów i mitów pewnie jeśli ktoś na postawione pytanie Frankowi Dlaczego ? usłyszy odpowieź - Dla kasy , to może w końcu przyjmie to do wiadomości i zaakceptuje lub też nie .
Każdy ma wolny wybór, więc nie bijmy piany o to co nie jest zaczęło się pewnego 23.sierpnia 2005 w Atenach gdzie byliśmy o krok od LM . ![]() Byliśmy , widzieliśmy już wiele ..."we all hope this is our moment." |
|
|
|
Guest
|
|
Zresztą cieszę się że sam Tomasz odcina się od tego określenia. Jeśli w Juventusie legendą jest Del Piero który nie uciekł kiedy klub leciał do 2 ligi mimo tego że miał wolną rękę a ty chcesz uznać Frankowskiego za legendę to kim on jest w porównaniu do gościa która wypruwał sobie płuca aby Juve wróciło na swoje miejsce. Dla mnie zawodnik legenda oznaczana piłkarza który ma następujące cechy: oddanie, miłość do klubu, utożsamianie się z klubem i jego kibicami.... w każdym razie liczba strzelonych goli jest kryterium które nie znajduje się u mnie nawet w pierwszej 5. Ale róbcie jak chcecie nadawajcie zawodnikom określenia legendy patrząc na liczbę strzelonych goli a nie przez to jakimi byli ludźmi. Wstyd mu za Ciebie i za wszystkich dla których Frankowski uzyskał miano legendy.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 27.03.2009 o godz. 22:02.
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Franek zrobil wiele dobrego dla naszego klubu
ale po tym meczu w atenach dobil mnie gdy odszedl i stracil wiele nie tylko w moich oczach ale tez innych kibicow ![]()
WISLA TO CALE NASZE ZYCIE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Ale zgadzam się z Tobą, na miano legendy trzeba sobie zasłużyć. Zwłaszcza że panowie Reyman i Kmiecik zawiesili wysoko poprzeczkę, i mało kto zasługuje by stać w jednym szeregu z nimi. Już prędzej widziałbym w tej roli Maćka Żurawskiego... ![]() ![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów, O jednym marzę o jednym wciąż śnię, mistrzem będzie Wisełka na pewno to wiem!! |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Dla jednych LEGENDA dla drugich JUDASZ a czy możecie zaakceptować to coś po środku - piłkarz który zrobił wiele dla Wisły i tyle.
Czy mozliwe jest spotkanie po środku Czy możliwe jest nie wyzywanie się od karków ABS-ów ( absolutny brak szyji) pikników lizodupców. Czy możliwe jest spotkanie po środku ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
ps.dzieki za sensowne postawienie sprawy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
PvD jak Cie lubie tak tutaj nie zrobiłeś szału..
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Bardzo jestem ciekaw jak ci wszyscy przeciwnicy Franka (że mówił, że nie odejdzie z Wisły itp) spojrzą sobie w oczy biorąc kiedyś rozwód z własna żoną, której w kościele albo urzędzie przysięgną, że do śmierci itp. (żeby nie wspominać o dziewczynach, którym też co nieco pewnie obiecają).
Szykujcie prześcieradła i farby na samokrytyczne transparenty "MOGŁEŚ BYĆ MĘŻEM, A ZOSTAŁEŚ JEDYNIE JUDASZEM" ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
I kto tu pojękuje nad bzdetami z przed 4 lat stowarzyszenie wzajemnej adoracji nie macie większych problemów jakiejś innej misji do spełnienia niz dzielenie ludzi z Reymonta , pełno tu gości udziela madrych rad co mieli wtedy 12-cie czy 13-cie lat pogratulowac pamięci i rozsądnej dojrzałej oceny w tamtych czasach .
![]() Byliśmy , widzieliśmy już wiele ..."we all hope this is our moment." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A o czym był ostatni akapit artykułu o Frankowskim? Chyba nie o piknikach i lizodupcach tylko o jedności kibiców Wisły.
Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tyle już jest tematów mówiących o Frankowskim, że powoli gubię się, gdzie kierować swoje posty...Powtórzę więc to, co napisałem w innym miejscu:
Przede wszystkim – rozpętywanie kolejnej wojny o Frankowskiego i dalsze atakowanie go, szkodzi Wiśle. Nie wiem, co chcą osiągnąć osoby postępujące w ten sposób, bo na podobnym zachowaniu nikt niczego nie może wygrać, a przegra Wisła. Ewentualne wywieszanie transparentów typu tego „judaszowego”, wygwizdywanie, bluzganie na Frankowskiego itd. będzie działaniem godzącym w wizerunek i dobro Białej Gwiazdy. Taka postawa nie znajdzie zrozumienia nie tylko u wielu rozsądnych ludzi, ale i w całej sportowej Polsce, kompromitując nasz klub. Dla większości ludzi słusznie będzie to zachowanie kuriozalne i haniebne. Moje zdanie o Frankowskim jest jasne: jego sportowy dorobek w naszym klubie stawia go w gronie symboli i największych piłkarzy w całej historii Wisły Kraków. Daje mu prawo do szacunku i wdzięczności ze strony kibiców. To, czy i jak kibice je okażą, będzie świadczyło o nich i o całym klubie. Jest oczywiste, że decyzja o tym, czy Frankowski jest legendą Wisły, nie należy do SKWK i nie zależy tylko od zdania jego członków. Nie daje prawa do szkalowania Frankowskiego i nie przekreśla jego dorobku, czy komuś pomachał po meczu z Odrą, niektóre niefortunne sformułowania w paru wywiadach - nigdy nie obrażające jednak Wisły - bardziej lub mniej zgrabne tłumaczenia, zrealizowanie transferu blisko końca okna, czy nawet największa chęć gry na zachodzie. A już na pewno nie warunkuje bycia przez niego wielką postacią Wisły to, czy pożegnał się z SKWK równie czule, jak Błaszczykowski. Frankowski nigdy nie sprzeniewierzył się Wiśle, nie wykroczył poza ramy postępowania dopuszczalne i akceptowalne w świecie sportu. Nie zrobił nic, czego nie robili również inni piłkarze. Nie może być karany i gorzej od nich traktowany za to, że uczyniłł dla Wisły znacznie więcej dobrego. Innych zarzutów wobec Frankowskiego nie ma – są tylko plotki i insynuacje. Wojowanie nimi szkodzi Wiśle. Przykre, że niektórym pieniaczom znów udało się popisowo podzielić i skłócić kibiców.
Ostatnio edytowane przez Markus : 27.03.2009 o godz. 22:23.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Guest
|
|
Napisze to już ostatni raz Frankowski jest piłkarzem któremu należy się uznanie za to zrobił ale nie można określać go legendą.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 27.03.2009 o godz. 22:23.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A mnie sie wydaje że Ci ,,pieniacze" podjęli próbe załatwienia sprawy raz na zawsze, właśnie w kontekście meczu z Jagiellonią...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niestety, trzeba się zgodzić. W sprawie Frankowskiego SKWK swoimi działaniami kibiców nie łączy, tylko coraz bardziej dzieli i skłóca.
Zresztą, nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
A jakby jeszcze włączyła się policja, to byłaby zadyma dziesięciolecia. Proponuję Planty, żeby ograniczyć ewentualne zniszczenia mienia, poza tym łatwiej będzie karetkom dojeżdżać. P.S. Jakby jeszcze rozdać kostiumy, to moglibyśmy sprzedawać bilety wycieczkom szkolnym na inscenizację bitwy pod Grunwaldem. Można by zacząć tak: wolfy napisał(a):
Zrobi się relację na żywo na TWSD, żeby Ci zwolennicy Frankowskiego, którzy przyjechać nie mogą - bo walczą akurat o zachowanie lasów deszczowych w Chełmnie i Tarnobrzegu - mogli na bieżąco śledzić sytuację. Mam tylko nadzieję, że jacyś się pojawią, bo nie będzie się SKWK napieprzało samo ze sobą**(ew. można załatwić w odwodzie kibiców Cracovii). P.S.2 Przepraszam urażonych, ale już nie mogłem. Jestem złym, złym modem. P.S.3 Tak, biorę silne leki. P.S.4 Nie, jak widać nie bardzo pomagają. __________________________________________________ ____________ * wersja hard/soft ** chyba...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.03.2009 o godz. 23:27.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|

|
||||||
![]() |
|
|