|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Co do budżetu to zmienia się on niewiele, wypada TF Kable z podobną kwotą (co by tłumaczyło też, dlaczego jej w ogóle nie ma na koszulkach), w jej miejsce wskakuje BAH. Wszystko zżerają odsetki od długu i jego spłata. Ktoś tam pytał jeszcze o te umowy z browarami itd. Jeśli sponsorem Ekstraklasy zostanie inny browar. Ogółem to z tym będą jaja i najlepiej byłoby skusić jakiegoś operatora telefonii komórkowej. Większą kasę dają pewnie browary albo banki, ale obecnie aż kilka zespołów biega z browarami , dlatego już widzę, jak spółka Ekstraklasa S.A. składająca się m.in. z przedstawicieli tych zespołów, jednomyślnie zgadza się na takiego sponsora, który zastrzega sobie brak konkurencji. |
||
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
Przykro mi, ale Twoje blyskotliwe przemyslenia biora w leb, bo przez ten czas kupilismy tez Cwielonga, Jirsaka, Diaza, Lobodzinskiego, Barreto, Varge, Boguskiego, Pawelka, Golosia, Kryszalowicza, Dudke, Zienczuka i Dawidowskiego. Cale Twoje plany teraz biora w leb. . Dlatego jedynym wyjsciem z tej sytuacji dla Ciebie, jest dalsze narzekanie na nasza polityke i wlasciciela. Moze teraz sproboj oszczacowac ile wynosi ten wymyślony przez dziennikarzy dług. Twoje obliczenia wywarły na mnie kolosalne wrazenie, dlatego czekam na wiecej. Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Fredzio: Cwielong byl za dlugi ktorych Ruch by predko nie oddal ale pokolei: Cwielong - FREE, Jirsak - 700tys euro, Diaz 150 tys euro, Lobodzinski, Barreto, Varga, Dawidowski, Zieniu, Dudka kazdy x 400tys euro, Golos i Kryszal po ok 200 tys euro, Boguski 20 tys euro, Pawelek 100 tys euro lacznie daje to ok ok 3mln 750 tys euro Sprzedani: Kuba 3,5 mln euro (3mln plus 500 tys za awans borussi do uefy) Zuraw 3,1 mln euro, Franek, Kalu, Gora - 1 mln euro kazdy, Dudka 2 mln euro, Kosa 2 mln euro, Jop 500 tys euro, Szymek 700 tys euro lacznie ok 14,5 mln euro mln euro Czyli z transferow oponad 10 mln euro nadwyzki w ostatnich 5 latach czy az tyle wpompowano w poprzednie transfery? Tj Szymek Baszczu Zuraw, Glowa czy Czerwiec? watpie... do tego kasa z pucharow, biletow i sponsorow na pokrycie wszelkiego rodzajow kosztow... Podaj mi liczby ktore ominalem, takie najabrdziej znaczace...
Ostatnio edytowane przez WislaFan123 : 20.02.2009 o godz. 21:29.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
napisane było nawet o 2 mln€ na rok...to byłoby coś.ale chyba bliżej prawdy jest te dwa mln zł za sezon.teraz co do samego kursu.ma on znaczenie i to niemałe niestety.dałes przykład Mauro,że niewiele ta jego penskja wzrosła.ok.nie spieram sie,ale podpisując umowę z Gargułą np nie zakładaliśmy że € będzie po 5...prawda?co do kontarktów wiadomo,że wy[płaty muszą być w złotówkach,ale z tego co wiem może być odniesienie do €,$ czy nawet rubla jak ktos woli.poprostu jest zapis,że wypłata będzie stanowiła równowartość jakiejs tam waluty na dany dzień.a sam przelew na konto odbędzie sie w złotówkach. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
swego czasu kasperczak zarabial w Wisle 20.tys euro miesiecznie.
Mysle ze inengo kontrakty takze sa podawane w wueor wzglednie dolary dla pilkarzy z amrytki poludniowej. Popatrzcie prasa zawsze podaje pensje w Wisle Legii i Lechu w euro tym bardziej mysle ze nie przeliczaja tych pieniedzy ze zlotowek a podaja wartosci z konraktow. Wiem ze kontrakty sa tajne ale dziennikarze dojscia maja ;p Wysoki kurs euro jest na pewno zabojczy dla Wisly, bo budzet juz liczymy w złotówkach, na pewno kopa dostaniemy, niby w poprzednich latach zlotowka silna to i oszczednosci byly ale gdzie sa te pieniadze? pewnie tam gdzie kasa za kube zurawia itd Mamy mega dlugi u telefoniki, cupial zwalnia z myslenicach ludzi na gwalt na pewno kazda zlotowka ktora wisla odda telefonice jest wage zlota. Wiecej moich przemyśleń na moim blogu sportowym Pozdrawiam Gniazdowy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Nie wiem czy zauważyliście, ale piłkarze w meczu z Piastem, nie mieli już z tyłu nowych koszulek, nazwy sponsora Salwator ? - http://www.wislakrakow.com/www/page.php?pageid=688
Umowa z Salwatorem była zawarta latem na rok i nadal powinna być ważna - http://www.wislakrakow.com/www/showa...light=Salwator Może w tym sparingu nie zdążono jeszcze połączyć na koszulkach tych dwóch sponsorów z uwagi na terminarz tego sparingu, tuż po ogłoszeniu strategicznego sponsora ? Ale z drugiej zaś strony, czytamy na TS, że Salwator z uwagi na kryzys zrezygnował z budowy hali sportowej oraz hoteli i Miętta szuka na gwałt innego sponsora na halę, aby nie przepadły pieniądze z UE. Ciekawe, że i Arabów kryzys wywiał z Krakowa ( no to fajnych chcieli nam właścicieli do Wisły zmontować ). Szanujmy ludziska Cupiała i to zwłaszcza teraz, gdy chłop ma kryzys.![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
a jesli nie jest to wtedy obowiazuje z pewnoscia od daty obowiazywania. Jesli chodzi o pieniadze ile daje BAH to pewnie ok 5mln zl, Wisla grala w pucharach, walczy o mistrza i jest o wiele popularniejsza niz wtedy - 2mln zl to bylby smiech na sali.. pozatym Salwator w granicach 1 mln dal.. Ale no mozna tu spekulowac, choc musi to byc w granicach 4-5 mln zlotych za rok plus premie... Ogolnie euro narazie zbyt krotko jest tak wysoki zeby o dziurze mowic, bedzie jeszcze 3-4 msc taka slaba zlotowka to mozna sie martwic, no ale z tego co sie czyta to raczej bedzie sie umacniac |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Guest
|
|
|
lepiej mieć 2 niż nic zwłaszcza, że inni chętni raczej nie stoją w kolejce do Wisły.Ale... oczywiscie kompletnie nie wiem ile jest w rzeczywistości
Ostatnio edytowane przez arti : 21.02.2009 o godz. 07:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
co do euro, to nie sadze aby klub byl na tyle nieroztropny i nie zabezpieczyl sie przed wachaniami kursu... a wiec nawet jak kontrakty sa w euro, to powinny byc zabezpieczenia aby klub nie tracil na slabym zlotym.
Co innego kwestia transferow obecnie do klubu..roznica pomiedzy kwota w euro teraz, a wtedy gdy bylo np po 3.5zl, to ~23%, czyli sporo. I jeszcze kwestia pieniedzy od sponsora, to nawet 2 mln zl rocznie nie jest zle, zwarzywszy na wszystkie okolicznosci.(przeprowadza na inny stadion, kryzys etc.) |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Kocie wspomniałeś o Salvatorze.
Mnie ciekawi również czy Tele-Fonika nadal będzie nas sponsorować? A jeśli tak, to czy wymiar tej pomocy się nie zmieni. ![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nasz klub roztropny Pewnie.. przecież widać, że ma najlepszych prawników na świecie, skoro przegrywa wszystkie konflikty w sprawie zawodników jakie są do przegrania (dla przypomnienia Garguła, Dolha, Kokoszka). Masz facet wyobraźnie![]() |
|
|
|
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.
Od: 10.2003
Offline |
|
http://www.youtube.com/watch?v=6B7H_hT0n3I Generalny: TF Strategiczny: BAH Głowny: Salwator Techniczny Umbro |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy dwa czy cztery miliony, wygląda na to, że Wisła jest solidnie przygotowana do przetrwania kryzysu gospodarczego i rozłąki ze stadionem na Reymonta.
Dla porównania podam jeszcze, że nasz inny poprzedni reklamodawca, Kompania Piwowarska (Tyskie), wpłacał 1 mln € rocznie. (źródło). Z kolei uchodzący obecnie za najskuteczniejszy klub w pozyskiwaniu sponsorów, Lech, podpisał 3 lata temu (czyli z jednej strony w lepszej sytuacji gospodarczej panującej w kraju i na świecie niż teraz, a z drugiej kiedy jeszcze był poza ścisłą czołówką ligową) umowę z Grupą Żywiec (Warka) za 3 mln zł rocznie (źródło). |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Miazga... Cupiałowi nie zależy na Wiśle? Co za cepem trzeba byc zeby nie zauwarzyc ze to dzieki Bogusiowi jestesmy tu gdzie jestesmy a nie gramy o utrzymanie z Hutnikiem Krk? Zastanówcie sie zanim nabijecie bezsensownego posta...
![]() ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY
Z NIĄ SIĘ LICZY KAŻDY JESTEŚMY DUMĄ TEGO MIASTA A W NASZYCH SERCACH BIAŁA GWIAZDA I NAWET JEŚLI BĘDZIE ŹLE MY NIGDY NIE PODDAMY SIĘ |
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Offline |
|
|
z tego co pamiętam, umowa ma obowiązywać tylko na mecze ligowe. albo na rozgrywki Polskie - nie pamiętam dokładnie.
Ostatnio edytowane przez Gucio25 : 21.02.2009 o godz. 13:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dzięki za próbę wyjaśnienia braku reklamy Salwatora w meczu sparingowym z Piastem. Nadal jednak dziwi mnie, że we wszystkich innych sparingach w obecnym okresie przygotowawczym, piłkarze mieli jednak reklamę Salwatora na plecach koszulek - http://www.wislakrakow.com/www/page.php?pageid=682
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
Jestem pewien, że na mecze ligowe piłkarze wyjdą z 'bet-at-home' na klatce piersiowe i 'Salwator' pod numerem . |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Ciekawe co z tymi Arabami xD
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
A co ma być? Przecież to jakaś plotka pewnie była.
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Zaglądam na forum - nie miałem czasu na pisanie od środy - żeby poczytać o nowym sponsorze. I co widzę? Praktycznie tylko narzekanie...
Ludzie, chyba powariowaliście. Kryzys mamy taki, że tylko ten z lat 30-tych XX wieku był równie poważny, a tymczasem zarządowi udało się pozyskać poważnego sponsora strategicznego. I to na dwa lata z opcją przedłużenia umowy na kolejne dwa. Taka wiadomość to czytelna informacja do mediów, że w Wiśle dobrze sie dzieje. Na pewno wpłynie to pozytywnie na nasze finanse i to w kluczowym dla nas momencie - czekajacej nas niemal 2-letniej tułaczce poza Reymonta. Dywagacje, że pieniądze te zostaną przejedzone i zrzędzenie że nie będzie wzmocnień są całkowicie bez sensu. Nawet jeśli pesymiści mają rację, to pieniądze z bet-at-home pozwolą nam uniknąć finansowej katastrofy, Cupiałowi też pozwolą odetchnąć (przecież jego Tele-fonika przeżywa bardzo trudny okres). To i tak sporo. Może wolelibyście, byśmy podzielili los Kmity Zabierzów? I popatrzcie na konkurencję - Lech ma umowę podpisaną jeszcze przed kryzysem z Kompanią Piwowarską, nie wiem na jak długo i czy zostanie ona przedłużona (jeśli któryś z browarów zostanie sponsorem ligi). Legia gra na koszulkach ma Nsport, czyli tak samo jak my Tele-fonikę dotychczas. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Drodzy bracia w wierze - zamiast bawić się w jakieś dziecinne wyliczanki kwot i krytykowanie polityki klubu, proponuję przeanalizować realnie nasz potencjał ekonomiczno-finansowy.
Sprawozdanie finansowe Wisła Kraków SA za rok obrotowy 2007 (czyli stan na 31.12.2007 r.) http://www.chomikuj.pl/Jarek_250/Dokumenty/2007_TSW.pdf Dla osób mniej obytych ekonomicznie podam może parę kluczowych liczb : - wynik za rok 2006 - strata 5,34 mln zł netto (brutto 9,99 mln zł) - wynik za rok 2007 - strata 6,25 mln zł netto (brutto 8,39 mln zł) Zadłużenie wobec TF na koniec 2007 r. - 72,73 mln zł Kapitał własny spółki - minus 51,56 mln zł Przychody w 2007 : - ze sprzedaży - 19,42 mln zł ( z czego 6,68 mln zł od TF Kable) - inne przychody operacyjne - 13,46 mln zł (z czego 10,59 mln zł z transferów piłkarzy) - przychody finansowe - 1,5 mln zł Koszty w 2007 : - z działalności operacyjnej - 36,7 mln zł, na nie składają się : - amortyzacja - 5,26 mln zł - zużycie materiałów i energii - 2,08 mln zł - usługi obce - 8,71 mln zł - podatki i opłaty - 2,06 mln zł - wynagrodzenia - 16,46 mln zł - ubezpieczenia społeczne - 1,41 mln zł - pozostałe koszty 0,32 mln zł Pozostałe koszty operacyjne - 3,98 mln zł Koszty finansowe (odsetki od zadłużenia wobec TF) - 2,08 mln zł Pomijając różne stricte księgowe pozycje i skupiając się tylko na działalności operacyjnej. Mamy budżet na poziomie 31 mln zł (po nie uwzględnianiu amortyzacji). Żeby go dopiąć jest to nie lada wyzwanie biorąc pod uwagę, że sprzedaż zasadnicza stanowi zaledwie niespełna 19,5 mln zł. Gdyby nie wsparcie TF byłoby to tylko 13 mln zł. Pokazuje to dobitnie, że trzeba sprzedawać grajków żeby żyć na takim poziomie. Mimo tego, że w 2007 udało się uzyskać z transferów aż 10,59 mln zł, to i tak nie uchroniło to spółki od straty. Zatem należałoby sobie poczytać trochę ten dokument zanim zacznie się snuć mocarstwowe plany transferowe na drugi raz, albo zacznie opluwać Bogusia Cupiała. A propos naszego długu wobec właściciela, to przeglądając sprawozdanie finansowe za rok 2007 Legii ze zdziwieniem odebrałęm, że oni mają ten dług wobec ITI jeszcze większy niż Wisła. Z tym, że u nas się trąbi o tym od lat. Ciekawe jakby zareagował statystyczny bywalec żylety gdyby się dowiedział, że morda ty moja Walter i Wejchert inwestują w ich klub udzielając mu pożyczek ))A propos wyniki finansowe Legii w ostatnich latach są równie kiepskie jak Wisły. Co pokazuje, że piłka w Polsce to dla inwestora żaden biznes, tylko przykra konieczność dopłacania do interesu... Biorąc pod uwagę korupcję i możliwość ubabrania się tym po uszy, nie może dziwić, że wielki biznes omija naszą kopaną szerokim łukiem (poza małymi wyjątkami - szacunek Boguś!).... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dzięki wielkie,że ci sie chciało.może niektórzy wreszcie zejdą na ziemie,,,
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
proponuje post TSW_forever zapodać chłopakom z "Polityka transferowa Wisły"
ostudzi to nieco nastroje... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
2008 napewno byl troche lepszy... w 2007 dostalismy tylko grosze za lige bo wiadomo 8 miejsce, tym samym zero pucharów... w 2008 i spora kasa od canalu + za mistrza + za mecze w pucharach + cos tam bylo za reprezentantów...
sadze ze mogli byc nawet na plusie i zniwelowac dlug do 70 mln :/ tak naprawde na swiecie nie ma klubow nie zadluzonych zeby byc wlascicielem klubu trzeba byc filantropem |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Ja tak tylko sie zastanawiam czy aby pozyskanie sponsora strategicznego nie spowoduje ze bedziemy.....jeszcze biedniejsi.
Bo rozumiem ze to 6.68 to z racji reklam na koszulkach itp - a to przjemuje bah , ktory co najwyzej bedzie placil polowe tego co TF. ps jestem tez ciekaw co oznaczaja pozostale koszty operacyjne - prawie 4 melony.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 23.02.2009 o godz. 00:30.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak jak od dawna namawiam do szacunku wobec Cupiała i wsparcie w trudnych chwilach kryzysu, tak moje propozycje profesjonalizacji zarządzania klubem, nie stoją w sprzeczności z koniecznością zaciągania pasa w Wiśle. Nie można w panice budżetowej, tłumaczyć własnej niewydolności w transferach. Nie można tworzyć kwadratury koła , zadłużając Wisłę jeszcze bardziej swoją działalnością i twierdzić, że dopóki Cupiał nie wyjdzie z kryzysu i nie rzuci okrąłej sumki do klubu, to w klubie nie powstanie profesjonalny dział transferowy oraz baza treningowa. Nic gorszego, jak tylko popełniać dalej te same błędy i zadłużać ten klub jeszcze bardziej. Musimy sobie raz na zawsze uświadomić, że jedynym wyjściem z sytuacji, jest sukces sportowy, bez którego z długu nie wyjdziemy samą sprzedażą piłkarzy. I dlatego, taki dział transferowy musi powstać aby powstrzymać regres sportowy oraz finansowy. To jest serce i mózg naszego klubu. To najważniejsza część działalności naszego klubu. Choćby w dobie kryzysu wszyscy piłkarze musieli być za darmo sprowadzani, to nic nie zmienia, że muszą to być piłkarze najlepsi z możliwych. Tym bardziej nie ma miejsca na pomyłki transferowe, jeśli nie ma kasy. Tym bardziej potrzebne są prawdziwe wzmocnienia aby osiągać jak najlepsze wyniki sportowe a tym samym promować najlepszych piłkarzy w celu ich sprzedaży za kwoty naprawdę europejskie. A Bednarz proponuje nam właśnie kwadraturę koła i znalazł sobie cwaną wymówkę swojej nieudolności. W skrócie mecenas mówi tak - :
kibice, Wisły nie stać na nic, gdyż Cupiał ma kłopoty i ja nie mam ani grosza na transfery a za darmo, to ja wam mogę nasprowadzać tylko kupę złomu i to cholernie drogiego w obróbce. Tak więc zamknijcie buzie i słuchajcie mnie jak świnie grzmotu. Nie będzie w Wiśle nic, póki Cupiał nie sypnie kasą. My nie będziemy za niego myśleć i zarabiać w Wiśle. TFK nie stać na scoutów i bazę treningową i basta. Nikt nic mi nie zrobi, bo wszyscy wiedzą, ze nie mam kasy. A sam za Was nie będę myślał, bo Wisła nie jest moim klubem marzeń a jedynie intratną fuchą, bo gdzie by mi płacono za nie robienie nic. Mnie płacą za nie robienie transferów a nie odwrotnie i to nie moja wina. Weźcie pod uwagę, że kwestia skromnego acz profesjonalnego działu bezpieczniejszych transferów, to na początek kwestia przeznaczenia na ten cel wypłaty jednego usuwanego z budżetu piłkarza. Spłaci się ona już w kolejnym okienku transferowym, choćby tym, ze nie trafi do nas żadna ewidentna pomyłka transferowa Bednarza a choćby jedno tylko autentyczne wzmocnienie zespołu, to już amortyzacja tego działu na długie lata. Rozmawiamy tutaj o decyzji klubu w sprawie powołania do życia działu sportowego w ramach posiadanych środków przez klub. Rolą Wilczka jest odpowiednie przemieszczenie tych środków na ten cel wewnątrz naszego klubu. To jest wyłącznie kwestia decyzji i woli a nie pozyskania nowych środków na ten cel. W sprawie bazy treningowej należy szukać inwestora w roli sponsora tej bazy, choćby w zamian za reklamę stadionową czy inną. Podobnie z planowanym hotelem, gdzie można się jakoś ułożyć z inwestorem w sprawie spłaty tej inwestycji przez lata. Myślę, że mimo kryzysu, znajdzie się firma chętna na współpracę w sprawie bazy treningowej, choćby z uwagi na ten hotel w tym samym pakiecie i w ogóle Euro 2012. . Stop nieprzemyślanym żądaniom wobec Cupiała i TFK, o ubliżaniu im nie mówiąc, gdyż tylko świąteczne dzieci neostrady widzą w Cupiale wiecznego Św. Mikołaja a rozsądni i prawdziwi kibice klubu, doceniają obecność Cupiała w Wiśle i w chwili jego kłopotow, starają się go wspierać i zrozumieć. Jednak nie można też popadać w skrajność w stronę odwrotną . Bezrefleksyjne popieranie wszystkich działań klubu, jako jedynie słusznych. Powstanie profesjonalnych struktur zarządzania i działania w klubie, to jego być albo nie być. I dług, który mamy wynika przede wszystkim z braku tych struktur w klubie od lat. Obecny kryzys tym bardziej wymusza zmiany w klubie na lepsze. Im szybciej to zrozumiemy, tym lepiej. Nie wolno słuchać Kononowicza Bednarza, że nic już nie będzie, jeśli Cupiał nie sypnie kasą albo kibice wypełnią nowy stadion i kasa będzie płynąć jak rzeką. To jest myślenie wrogie naszemu klubowi, zwłaszcza, że jak to zawsze bywa, leży przecież w interesie mecenasa. Mieć spokój na kilka lat i zgarniać kasę od Cupiała za nic nie robienie i tłumaczenie swoich błędów transferowych brakiem kasy, przy jednoczesnym narażaniu Wisły na koszty takiej wielkośći, jakich jeszcze żaden z dotychczasowych dyrektorów sportowych nie narobił Wiśle ( wszelkie aspekty jego działalności w Wiśle, tak sportowe, jak i finansowe ). Osobiście nie mam nic do pana Jacka, ale swoją wypowiedzią o swoich przyszłych planach w Wiśle, stał się dla mnie personą non grata Nr. 1 w obecnej Wiśle. Każdy, kto będzie twierdził, ze Wisła amatorska będzie lepsza od profesjonalnej, będzie moim wrogiem na śmierć i życie ![]() Ps. Jeśli Salwator był jedyną nadzieją w Krakowie i Polsce w ogóle, na wybudowanie szkółki i bazy oraz hoteli i więcej szans na takiego sponsora już nie ma, to powiem złośliwie, że trzeba się zatem zwrócić do Poznania i zapytać ich, czy ich sponsor Remes nie wybuduje nam bazy treningowej i szkółki
Ostatnio edytowane przez kot : 23.02.2009 o godz. 02:02.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ogółem to mam pytanie do kogoś obeznanego w finansowych tematach - odnośnie tego bilansu.
Po pierwsze - co to są usługi obce i dlaczego wynoszą aż 8 milionów, bo to jest horrendalna suma, tylko właśnie za co? (to są transfery "do"?) Po drugie - jak jest z kapitałem zakładowym, przyjmijmy, że jesteśmy 58 milionów na minusie, jak to się odnosi do długu? W sensie, gdyby ktoś teraz przyszedł, spłacił cały dług, to kapitał byłby na poziomie kilku milionów na plusie czy nie? Po trzecie - jak ktoś, kto wydaje około 17 milionów na wynagrodzenia, jest w stanie zrezygnować z pracownika, który przez pół roku brałby 7 tys. miesięcznie lub jak był w stanie go puścić za darmo, a ofertę, która prawdopodobnie by go zadowoliła, przeznaczyć dla innego piłkarza, za którego jeszcze trzeba było trochę zapłacić. Ja rozumiem takimi gestami się posługiwać jak jest kasa, ale jeśli wychodzi, że jej nie ma - to jest to dla mnie niezrozumiałe. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|