|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Byly takie pogłoski na przełomie listopada i grudnia...
![]() "Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
chodzilo o moment gdy Wisla szukala trenera i naszlo na Skorze .... wtedy Arka spadala do 2 ligi i Stawowy odmowil nam i zostal w drukArce
![]()
Jovanovic - masz plusa.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Ja osobiście nie wierzę w ani jedno słowo Stawowego.
Bardzo mało prawdopodobne wydaje mi się, że Wisła mu złożyła ofertę. ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
WILU TS
Niestety, ale są to słowa Muchy aktualne, wypowiedziane teraz po jego powrocie z kadry w lutym 2009. Owszem Mucha jest drugim bramkarzem kadry słowackiej a chodzi tutaj o to, że trener kadry powiedział mu, że aby być nr. 1 w bramce słowackiej, musi zmienić klub Legia Warszawa na lepszy. Sęk właśnie w tym, że ich pierwszy bramkarz Stefan Sanecky gra w Ankaraspor Kulübü w Turcji i dla Słowaków Legia Warszawa jest nieakceptowalna w porównaniu z tym tureckim nonamem. Jak dla mnie skandaliczna wypowiedź tak Muchy, jak i ocena Legii przez Słowaków. Tu masz linka do wczorajszej wypowiedzi Muchy , bezpośrednio dla serwisu Legia. com. - a więc nie ma mowy o nieporozumieniu lub przekręcie medialnym przez jakiś złośliwych dziennikarzy. http://www.legia.com.pl/pl/24270,Muc...a_Polonia.html Ps. tomaszek67 myślę, że nie do końca, gdyż w kadrze słowackiej, gra wielu piłkarzy z ligii choćby słowackiej i trudno tu uznawać tę ligę za zdecydowanie lepszą od naszej. Napewno należy założyć, że Słowacy uważaja naszą ligę za nic nie wartą, ale to nie zmienia faktu, że przesadzają w ubliżaniu bezpośrednio Legii, gdyż Mucha gra właśnie w Legii a nie w innym polskim klubie. Może Legionistów to nie wkurzyło , ale mnie tak i bardzo bym chciał aby w najbliższych pucharach dostać w losowaniu ich mistrza za rywala i przekonać się, kto jest lepszy. Ps Marszałek W końcu nasi bramkarze trafiają do lepszych lig z naszej ligi, nieprawdaż ? A swoją drogą nie wmawiaj mi, że słowacka liga jest lepsza od naszej. Wróćmy do ligi tureckiej. Wisła puknęła Trabsonspor a Szymek był tam znacznie większą gwiazdą , niż swego czasu w Wiśle . Tam są tylko Galatasaray i Fenerbachce i być może Besiktas, choć ostatni ich blamaż z Liverpoolem ( 0:8 w LM ) był odpowiedzią, że poza dwoma tam klubami, reszta jest napewno na poziomie naszej ligi i raczej poniżej Wisły Kraków ( tam tylko lepiej płacą) . Podobnie w innych ligach naszego rejonu. Po dwa lub trzy zespoły z topu i reszta ligi daleko za nimi. Ja rozumiem Ligi rzeczywiście nas dystansujące, ale nie przesadzajmy ze Słowakami czy nawet Turkami, a zwłaszcza nonamem, w którym gra 1 bramkarz Słowacji.
Ostatnio edytowane przez kot : 15.02.2009 o godz. 16:35.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
a może chodzi nie o samą Legię, a zespoły, przeciwko którym gra. Dopiero wtedy będzie mieć miejsce w kadrze, gdy zmieni Legię na inny klub (== inna liga), bo wtedy będzie mógł grać przeciwko lepszym zespołom).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Jeszcze raz odnośnie rankingu kibiców. Liczba jest przesadzona i nie ma co sobie nią głowy zawracać, w moim odczuciu ważniejsze jest co innego. Mianowicie to, że było, nie było Wisłę dostrzeżono poza granicami Polski co dowodzi że jest to zdecydowanie najpopularniejszy klub z Polski.
W dziele marketingu nie mogli puknąć się w głowę, bo zwyczajnie nie mamy takiego działu ![]() Do Stawowego przymiarki były. O ile się nie mylę to nawet SKWK pisało list "Nie dla Stawowego" do zarządu...
Ostatnio edytowane przez Gordian : 15.02.2009 o godz. 15:33.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kocie.
A w jakich to lepszych ligach grają nasi bramkarze? Włochy,Anglia,Hiszpania,Szkocja?, oni tam się po czołach kopią,vide dzisiejsze derby Glesgow,silna liga to to nie jest. Co najwyżej porównywalna z naszą. Co do Turcji. Własnie o to chodzi, że tam są 3 mocne kluby, które coś w Europie znaczą. To znaczy grają regularnie w europejskich pucharach. Więc nawet jak ktoś gra w zespole no name tamtej ligi, to 6 razy co najmniej w sezonie gra przeciwko dobrym klubom. Czyż nie? dla porównania, w naszej lidze Mucha grając w Legii, z jakimi to silnymi zespołami ma przyjemność się wykazywać?Wisła oraz Legia bynajmniej nie jest na poziomie Fenerbache czy Galatasaray, i nawet Besiktasu. My jestesmy średniakami aspirującymi do miana średnio dobrych klubów Europy. Poza tym sam piszesz, że w Turcji poza wymienioną przez Ciebie trójką, inne zespoły są słabsze od Wisły, ale lepiej tam się płaci. No to skoro tam płaci się w średnich zespołach tyle co w naszym najlepszym, to raczej lepsi gracze grają tam,nie tu. Kasa przyciaga. Ot logika chyba prosta. To, że my kiedyś w czasach legendarnych lepiej kopnelismy piłkę od niewiernych z nad Bosforu nie znaczy,że od nich lepsi jestesmy. To tak jakbym napisał, że jestesmy słabsi od Ziliny, bo ta pokonała Aston Villę, a Villa kiedyś pokonała MU,więc proste, że lepsza jest Zilina. O taką logikę opierasz to, że jestesmy lepsi od średnich Turasów. Dość naciąganie to chyba, przyznasz. Nasza liga nad Słowacką ma tą przewagę, że w TV jest pokazywana. Ja całkowicie rozumiem trenera, który tak a nie inaczej radził Musze. Kiedy to nasz zespół pokonał czołowy zespół z Premier League? Tak dawno, że Mila już zdążył do Polski wrócic. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
A ja przestałem żyć złudą. Teraz od polskiej ligi są silniejsze ukraińska, turecka, szkocka, duńska, a nawet austriacka. Jesteśmy w dupie ze szkoleniem i funduszami, więc po prostu nie możemy być od nich lepsi.
![]()
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Marszałek.
Oglądałem mecz z Aston Villą i tam grały jej rezerwy, gdyż oni już mieli awans w kieszeni. Ale choćbyś nie wiem, jakie argumenty mi tu przytaczał, to nie przesadzaj z tym samobiczowaniem. Ja tylko twierdzę, że rożnica między jakimś tam tureckim nonamem a Wisłą Kraków, jest na korzyść Wisły. Nie przypominam sobie, żeby Wisła dostała od luminarzy piłkarskich, takie baty, jak Beskitas. Brakło nam tylko awansu do LM, choć z PAO wyrąbał nas sędzia i Cupiał nie kombinuje u nas w lidze czy w pucharach, jak inni z sędziami. Co nie zmienia faktu, że ja także uważam naszą ligę za bardzo słabą i liczę, że po ME 2012 i takich sponsorach , jak Solorz i kolejni ją zasilający, nasza liga dla takich Słowaków będzie drogą ich awansu sportowego a taka , jak turecka przestanie być już lepsza w wydaniu, nawet tych ich topowych zespołów. A swoją drogą może powiesz mi kiedy ostatnio Słowacja, od powstania w 1992 roku, grała w MŚ czy ME, bo jakoś nie pamiętam ? A jeśli na podstawie jednorazowego wyskoku Petrzałki, chcesz mi udowodnić, jej wyższość nad Wisłą, to tego nie przyjmę do wiadomości, choćbyś nie wiem, jakie argumenty stosował. ![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
ja tam żalu do Muchy za jego wypowiedz nie mam.
Nie są to jego słowa, to po pierwsze. A pod drugie jest to szczery facet, co ma w sercu to i na języku, nie owija w bawełnę. Już nie raz przecież mówił, że ma ambicję aby grać w silniejszych ligach. Mi się takie podejście podoba. Nie chce stać w miejscu, lecz chce się dalej rozwijać. A skorzysta tez na tym i Legia, biorąc za niego pewnie ładną sumkę. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ja tam się zgadzam z kotem. Nie chodzi tu konkretnie o jakiś zespół (czyt.Legia) ,ale o cało ligę ! Jak dla mnie mówienie ,że bramkarz Legii (bądz ,co bądz od lat czołowej polskiej drużyny),który prezentuje naprawdę bardzo dobrą formę, nie ma szans na bronienie w pierwszej jedenastce , (podczas gdy numerem jeden jest bramkarz z podrzędnego klubu tureckiego) jest poprostu śmieszne i niedorzeczne.Szczególnie ,że mówią to Słowacy ,którzy piłkarsko nie są wcale od nas lepsi !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mimo całej niechęci do Liverpoolu, do wmawiania jacy to ci byle rzemieślnicy są cacy, to luminarzami nazwać ich bym nie nazwał. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
![]()
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Tyle tylko, że nie wynikało to z ich umiejętności, a bardziej naszej głupoty i tego ze Boruc zawiesił się w decydującym momencie...
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Czyli wynikało to z naszej nieumiejętności. Byliśmy gorsi od nich, bo nie mieliśmy umiejętności dowieźć zwycięstwa do końca. Można te nieumiejętności nazywać to głupotą, zawieszeniem. Może i na papierze jesteśmy lepsi, ale na boisku to oni wygrali.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Z drugiej strony u nas też się mówiło(nie od dziś) że byłoby dobrze gdyby Boruc trafił do lepszego kluby.
Gdybyśmy mieli bramkarza regularnie grającego w dobrym klubie europejskim ,to i najprawdopodobniej on by grał w reprezentacji . PS . Też uważam że jesteśmy lepsi ,nie uniżajmy się tak już ![]() ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Coraz więcej klubów planuje wzrost swoich budżetów w nadchodzących sezonach. Szykują się naprawdę tłuste lata w polskiej piłce klubowej.
Tu mamy ciekawą opinię nowego (już?) inwestora Lechii, Andrzeja Kuchara: Cytat:
Wcześniej o swoich planach informował Lech. W tym roku ma budżet w wysokości 45 mln zł. W 2010 może to już być 70-80 mln zł. Legia mająca teraz 48 mln zł budżetu chce go podwoić do 2012 - a dokładniej zwiększyć przychody do 100 mln - i przy okazji wejść na giełdę, choć ostatnio mówi się, że się to opóźni. Bardzo ciekawie to wszystko wygląda. Szkoda, że nie słychać o żadnych planach Wisły na najbliższe sezony. Mimo wszystko jestem pewien, że będziemy w ścisłej czołówce ligi jeśli chodzi o możliwości finansowe. Chce zwrócić jednak uwagę na to, że chyba brakuje nam jakiejś sensownej strategii na najbliższe lata bo nic się w tej kwestii nie mówi a potencjał się marnuje... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
http://www.evertiq.pl/news/636 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zdaje się, że Lech formalnie nie jest własnością Amiki ale innej spółki.
Ostatnio edytowane przez Raphael : 16.02.2009 o godz. 03:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Właściwie, kiedyś zastanawiałem się, za co tak Wielkopolanie nie lubią tej Legii - Powninno być przcież na odwrót ( odebranie mistrza na rzecz Lecha w 93).
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Co za bzdury. Owszem, jest coraz lepszy klimat dla piłki, zaczynamy stopniowo piąć się do przodu. W mojej ocenie nadchodzi okres, kiedy już nie będziemy się cofać, a bardzo powoli zaczniemy zbliżać się do piłkarskiej Europy.
Ale ten postęp będzie wynikał z faktu, że u nas jest Euro 2012, a w Europie Zachodniej kryzys będzie poważniejszy. Co nie znaczy, że u nas kryzysu nie ma. Dlatego nie wierzę w budżety rzędu 25-30 mln €, to są totalne bzdury. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Smuda wciąż marzy o Bundeslidze !!
Trener Lecha mówi, że cały czas dostaje różne propozycje pracy, ale tak naprawdę tylko oferta z naprawdę dobrego klubu Bundesligi mogłaby spowodować jego odejście z Poznania. - Są różne propozycje, ale cokolwiek zmieniłaby tylko jedna, która zawsze tkwiła mi w głowie - Bundesliga. Musiałaby to jednak być oferta, przy której każdy mi powie: "Tego nie możesz odrzucić" - mówi. - Myślę bowiem, że można zrobić Bundesligę w Poznaniu.http://www.sport.pl/pilka/1,65050,62...undeslige.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
* budżety w sezonie 2006/07 wg money.pl: - Wisła 25 mln zł - Legia 24 mln zł - Lech 14 mln zł * budżety w sezonie obecnym wg "Polski" - Wisła 42 mln zł - Legia 48 mln zł - Lech (budżet na rok 2009 - inny okres rozliczeniowy) 45 mln zł Moim zdaniem uwzględniając ostatnie lata my się wcale nie cofaliśmy tylko inni rozwijali się szybciej niż my i to nie tylko najbogatsze ligi zachodnioeuropejskie, ale też takie ligi jak rosyjska, ukraińska czy rumuńska. Teraz ta tendencja znacząco się zmieni ale nie będzie to następowało powoli jaki piszesz tylko w ciągu 5-10 lat dokonamy dużego skoku do przodu. Inna sprawa to to, że budżet rzędu 25-30 mln € to nie jest tak dużo na warunki europejskie. Startu w Lidze Mistrzów nam tak kasa nie zapewni...
Wisła już od paru lat na siebie zarabia, przekazując prawdopodobnie zarazem część przychodów Cupiałowi. Lech potrafił sobie zdobyć rzeszę sposnorów i zrobił bardzo duże postępy w marketingu, dzięki czemu na ich stadion przychodzą tłumy kibiców. Po prostu zaradność wreszcie wkracza do polskich klubów i żadne defetystyczne myślenie nie może temu zaprzeczyć.
Ostatnio edytowane przez Raphael : 16.02.2009 o godz. 11:03.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeden myśli. że obalił Komunizm a czytać do końca nie umie, drugi czeka propozycję z Bundesligi, zawodowej ligę w piłce nożnej i miałby trenować tam jeden z zespołów
, a kolejni w czasach,gdzie kasy zwyczajnie nie ma na nic ogłaszają ,że będą łądować grube miliony euro w piłkę . Kto naiwny ten uwierzy. Tutaj chyba klimat jest sprzyjający dla takich Lolków, którzy po ziemi nie stąpają,a w swojej bucie wynikającej z braku wiedzy,obycia, myślą,że mogą nie wiadomo co.![]()
|
|
|
|
Guest
|
|
|
[quote=Raphael;675171]Żadne bzdury. Wystarczy chociażby przeanalizować sobie tempo wzrostu budżetów Wisły, Legii i Lecha w ostatnich latach* i uwzględnić postępujące ulepszenia w infrastrukturze stadionowej oraz korzyści płynące z organizacji Euro żeby sporządzić takie prognozy.
* budżety w sezonie 2006/07 wg money.pl: - Wisła 25 mln zł - Legia 24 mln zł - Lech 14 mln zł * budżety w sezonie obecnym wg "Polski" - Wisła 42 mln zł - Legia 48 mln zł - Lech (budżet na rok 2009 - inny okres rozliczeniowy) 45 mln zł quote] Te budżety to nie wiem skąd wzięte. Tak na oko - to Lech - owszem poszedł do góry - lepsi gracze, szerszy skład - więc budżet musi być większy niż był - aczkolwiek czy na tyle zeby aż był potrojony? Legia - może ciut lepszy skład - budżet x2 Wisła - słabsza paka i jaki tu wzrost? Jeśli powiedzmy płace są na poziomie ok.15 mln, a budżet (czyli przychody?) jest rzeczywiście 42mln to proszę - niech mnie ktoś uświadomi na co niby idzie te 27mln zlotych? Co do tych 25-30mln euro to jest jeszcze pytanie czy euro będzie po 3,2zł (i wtedy bym uwierzył) czy po 5zł. (wtedy to sorry). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
[quote=arti;675194]W Wiśle to chyba więcej niż 15 milionów jest przeznaczane na płace zawodników.Co do reszty to napewno utrzymanie boiska sporo kosztuje, wymiana murawy przed sezonem to pewnie kilka baniek do tego obozy,zgrupowania( zazwyczaj zagraniczne) koszty leczenia zawodników (czesto jest to w klinikach poza granicami a to napewno nie jest tanie).No i ten niby dług wobec Bogusia ale to z nim nie wiem jak jest do końca.Jedni mówią że jest a inni że został umorzony
Ostatnio edytowane przez AYALA : 16.02.2009 o godz. 13:01.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|