The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.02.2009, 23:11
Ile razy do tej pory udało się odbić zakładników z rąk talibów ?
Trzeba realistycznie myśleć a nie żyć w świecie gier komputerowych . Czym i na jakie tereny ty byś chciał żeby ,,napadnięto'' ?
Ile w tej sprawie zrobiono i tak się raczej nigdy nie dowiemy .
Oby tylko hieny nie publikowały taśmy z egzekucji.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.02.2009 o godz. 23:15.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.02.2009, 23:15
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Nic się nie dało zrobić? Zastanów się człowieku... :| GROM-u nie mamy? Z Ameryką pogadać ciężko było? Napaść te tereny trzeba było zaraz na początku, a nie pierdzielić się i czekać na to aż mu łeb utną...;/
Do tego "Czterech pancernych" i J23 wysłać. A jak by się dało, to i husarię!
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.02.2009, 23:15
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Ile razy do tej pory udało się odbić zakładników z rąk talibów ?
Zależy gdzie. W Afganistanie taka akcja ma szanse powodzenia. W Pakistanie, to jest nie do wykonania.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 08.02.2009, 23:25
Nic się nie dało zrobić? Zastanów się człowieku... :| GROM-u nie mamy? Z Ameryką pogadać ciężko było? Napaść te tereny trzeba było zaraz na początku, a nie pierdzielić się i czekać na to aż mu łeb utną...;/
Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz!

Z ameryka pogadac...napasc na te tereny

Padlem...

Po pierwsze o wiekszosci dzialan MSZ nie wiesz i pewnie sie nie dowiesz
Po drugie na jakie tereny niby mieliby napasc?
Po trzecie nikt nie placi okupu terrorystom
Po czwarte jakby mieli napadac to nasze f16 by nie dolecialy
TYLKO WISŁA!
Marszałek
Senior Member

Stary 08.02.2009, 23:39
sergio napisał(a):Wyświetl post
Po trzecie nikt nie placi okupu terrorystom
A możesz mnie oświecić jaki to kraj nie płaci terrorystom? Podaj źródło najlepiej.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 08.02.2009, 23:39
dlaczego przez 4 miesiące próbowali się "dogadać" i nie podjęli żadnych ostrzejszych środków, próby odbicia i tym podobne... :|
Z Pakistanu nie szło go odbić. Przyczyn jest wiele. Pierwszą są finanse i złożoność takiej operacji, szczególnie przy naszym zapleczu logistyczno-techniczno-wywiadowczym. Prościej i taniej byłoby zgodzić się na żądania terrorystów. Biorąc pod uwagę, że rzecz miała miejsce w Pakistanie, a więc w pełni suwerennym państwie, a nie marionetce USA, nasze możliwości wywiadowcze byłyby o wiele bardziej ograniczone, a znaleźć grupę ludzi w górach kraju, w którym kozę postrzega się jako środek lokomocji, naprawdę nie jest łatwo. Ponadto nie posiadamy własnego transportu, który byłby w stanie sprawnie, szybko i przede wszystkim cicho przerzucić odzdział w rejon działań. W tej kwestii też musielibyśmy prosić się wielkiego brata. Ponadto, jak już wspomniałem Pakistan to suwerenne państwo, nie zgodziłby się na wkroczenie obcych wojsk na jego terytorium, a ewentualna samowolka byłaby bardzo niekorzystna. Pakistan ma silną pozycję w regionie, jest mocarstwem atomowym, nie chcemy psuć sobie z nimi stosunków( tym bardziej, że region jest głównym zagranicznym rynkiem zbytu produktów naszej zbrojeniówki). Do tego nawet dobrze zorganizowana i zaplanowana akcja to ryzyko utraty żołnierzy i brak gwarancji na odzyskanie porwanego. Ogólnie rzecz biorąc nie było szans na akcję zbrojną, w tej chwili tylko USA i GB może byliby w stanie odbić swojego obywatela w Pakistanie, szans nie dawałbym nawet Francuzom, czy Niemcom.

Wobec polityki nie negocjowania z terrorystami i złożonej sytuacji politycznej w regionie, braku środków nacisku plitycznego, słabej pozycji Polski na arenie międzynarodowej i wysokich żądań porywaczy, facetowi mogli wypisywać akt zgonu w chwili porwania. Brutalne, ale prawdziwe. Tutaj akurat powiem wprost, nie wiem, czy Tusku zrobił wszystko, co mógł, ale co by nie zrobił, to by faceta nie uratował.
sergio
Senior Member

Stary 08.02.2009, 23:53
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
A możesz mnie oświecić jaki to kraj nie płaci terrorystom? Podaj źródło najlepiej.

No z tym sie zagalopowalem niektore kraje zapacily okup wzamian za zycie ich obywateli!

wycofuje to co napisalem ze nikt nie placi terrorystom
TYLKO WISŁA!
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 09.02.2009, 00:04
Sergio - jak już tak strasznie czepiasz się mojej wyobraźni to chociaż kontroluj samego siebie... najprościej na kogoś naskoczyć, a samemu zagalopować się i to dość znacznie...

Post Urana zdaje się do mnie trafiać. Niemniej jednak, ze stwierdzeniem "...Tusku zrobił wszystko, co mógł..." (i t d) , mogę się zgodzić tylko częściowo. Wczoraj przecież wbił sobie wielkiego samobója mówiąc o niechęci do dogadywania się z terrorystami czy o okupie. Uznaję to za wielką porażkę, bo nawet jeśli tak rzeczywiście uważał, to nie powinien był tego mówić na głos (z politycznego punktu widzenia). Ciekawe, jak bardzo spadnie poparcie PO w najbliższych tygodniach...

Ech.. nie pojmuję tego, ale na youtube już pojawiają się filmiki z ostatnimi chwilami życia naszego rodaka... :( [*]
Ostatnio edytowane przez Aro1234 : 09.02.2009 o godz. 00:13.
sergio
Senior Member

Stary 09.02.2009, 00:12
Sergio - jak już tak strasznie czepiasz się mojej wyobraźni to chociaż kontroluj samego siebie... najprościej na kogoś naskoczyć, a samemu zagalopować się i to dość znacznie...

Post Urana zdaje się do mnie trafiać. Niemniej jednak, ze stwierdzeniem "...Tusku zrobił wszystko, co mógł..." (i t d) , mogę się zgodzić tylko częściowo. Wczoraj przecież wbił sobie wielkiego samobója mówiąc o niechęci do dogadywania się z terrorystami czy o okupie. Uznaję to za wielką porażkę, bo nawet jeśli tak rzeczywiście uważał, to nie powinien był tego mówić na głos (z politycznego punktu widzenia). Ciekawe, jak bardzo spadnie poparcie PO w najbliższych tygodniach...

Dosc znacznie to chyba Ty sie kolego zagalopowales zreszta nie bedziemy
sie tu sprzeczac.Jest to oczywiscie wielka tragedia tego czlowieka i rodziny ale uwazam
ze zabicie go bylo od poczatku przesadzone i bylo kwestia czasu.

Jesli chodzi o poparcie to ciekawski bardzo jestes.Chyba czekales na taki news od rana,
a od jutra bedziesz liczyl slubki poparcia dla PO czyz nie?
TYLKO WISŁA!
Mareq
Senior Member

Stary 09.02.2009, 00:13
,,Polskie media nie zdecydowały się na ujawnienie filmu''

Bogu dzięki jakieś ludzkie odruchy w mediach uległy zachowaniu .
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 09.02.2009, 00:15
Tak, jasne, życzyłem sobie od samego początku kadencji Tuska i jego przydupasów właśnie takiego zbiegu negatywnych zdarzeń! Jestem zakompleksionym politycznie gówniarzem, którego każda porażka PO łechta! Usatysfakcjonowany?

A tak poważnie to mocno przeginasz... :/

Mareq - co z tego, że polskie media nie pokażą tego filmu, skoro po youtube już krążą zajebiste fragmenty... brakuje tylko samego aktu cięcia głowy... ;/
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.02.2009, 00:20
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Odbicia skąd? Z jakiejś górskiej kryjówki Talibów?

Od początku było wiadomo, że nic się nie da zrobić.
Myślę, że nie ma sensu więcej pisać w tym temacie.

Gdyby było wiadomo gdzie się ten człowiek znajduje dokładnie i kto go pilnuje można by było wysłać grupę szturmową. Ale nie było. Szkoda człowieka, ale nikt go nie zmuszał do wyjazdu. Dostał wysoki kontrakt i względne poczucie bezpieczeństwa więc pojechał. To jest obszar zapalny i należy się liczyć z konsekwencjami. Rząd coś robił, i nie nam oceniać co i jak. Tusk miał rację stwierdzając, że nie będziemy płacić okupów itd. Ewentualny okup, to broń i amunicja dla talibów. Z kolei wypuszczenie więźniów, to regeneracja ich sił. Nie po to się ich łapie by wypuszczać. To przykre, ale jako kraj biorący czynny udział w wojnie - tak to nazywajmy, po imieniu - musimy mieć na uwadze, że takie rzeczy mają miejsce i mieć będą. Do tego dochodzi fakt, że Polacy to biali europejczycy więc tym bardziej są cenni dla wszelakiej maści bojowników, tfu morderców i terrorystów.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 09.02.2009 o godz. 00:31.
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.02.2009, 00:23
Nie żylibyśmy w 21 wieku jakby się to w internecie nie znalazło, to wręcz nie możliwe.

Straszna tragedia, w naszych realiach , myślę że nieunikniona.
Frakcja polityczna która w jakikolwiek sposób będzie chciała to zdarzenie wykorzystać będzie zwykłą q..ą.

Po oglądnięciu dzisiejszych (zapewne i tak zmanipulowanych ) wiadomści przyznam że teksty Donalda były bardzo niewłaściwe i sprawie nie pomogły.
Uran235
Senior Member

Stary 09.02.2009, 00:42
Mareq - co z tego, że polskie media nie pokażą tego filmu, skoro po youtube już krążą zajebiste fragmenty... brakuje tylko samego aktu cięcia głowy... ;/
Sugestia całkiem serio. Jak dostaniecie taki filmik w swoje ręce to po prostu zgłoście nadużycie, czy jak się nazywa ta opcja na youtubie. Każdy człowiek przy zdrowych zmysłach chyba rozumie, że takie rzeczy nie powinny być rozpowszechniane.

Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że nie ma sensu więcej pisać w tym temacie. Gdyby było wiadomo gdzie się ten człowiek znajduje dokładnie i kto go pilnuje można by było wysłać grupę szturmową. Ale nie było. Szkoda człowieka, ale nikt go nie zmuszał do wyjazdu. Dostał wysoki kontrakt i względne poczucie bezpieczeństwa więc pojechał. To jest obszar zapalny i należy się liczyć z konsekwencjami. Rząd coś robił, i nie nam oceniać co i jak. Tusk miał rację stwierdzając, że nie będziemy płacić okupów itd. Ewentualny okup, to broń i amunicja dla talibów. Z kolei wypuszczenie więźniów, to regeneracja ich sił. Nie po to się ich łapie by wypuszczać. To przykre, ale jako kraj biorący czynny udział w wojnie - tak to nazywajmy, po imieniu - musimy mieć na uwadze, że takie rzeczy mają miejsce i mieć będą. Do tego dochodzi fakt, że Polacy to biali europejczycy więc tym bardziej są cenni dla wszelakiej maści bojowników, tfu morderców i terrorystów.
Powiem tak, inne, potężniejsze kraje negocjują z terrorystami i jeżeli porywacze godzą się na pieniądze, a kraj stać na taki wydatek, to po cichu ci ludzioe są odzyskiwani. W tym przypadku terroryści mówili o uwolnieniu ich towarzyszy, co przy naszym wątłym głosie od początku było niemożliwe do zrealizowania. Niestety w kwestii pieniędzy też nie mogliśmy nic zrobić. Nie dlatego, że nas nie stać, nie dlatego, że porywacze by się nie zgodzili. Ponownie dlatego, że politycznie nic nie znaczymy. Przyszedł prikaz( a właściwie to order) od wielkiego brata, że z terrorystami się nie negocjuje i tyle. Ogólnie rzecz biorąc wszyscy nie negocjują z terrorystami, ale kiedy okazuje się, że Francja negocjuje, Niemcy negocjują, Anglicy negocjują, to ludzie na świecie przestają wierzyć w takie hasła. Dlatego był potrzebny przykład Polski, która faktycznie nie negocjuje. Nawet gdyby Tusku coś załatwił, to by mu nie pozwolili tego zrobić.

Niestety o notowania PO ja bym się nie martwił. PiS nie ma ludzi, którzy potrafiliby umiejętnie przekuwać porażki innych na swoją korzyść.

darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Frakcja polityczna która w jakikolwiek sposób będzie chciała to zdarzenie wykorzystać będzie zwykłą q..ą.
No właśnie... o to chodzi w manipulowaniu ludźmi. W demokracji trzeba tak manipulować, żeby manipulopwany nie pokapował się, że ktoś robi go w bambuko. PO to umie, PiS nie, dlatego na dniach spodziewam się poważnej gafy kogoś z PiSu właśnie w tej kwestii. Prawidłowym zachowaniem byłoby cihce i mądre przeczekanie tematu, bez afiszowania się. Mówić mało, ale mądrze, nie agresywnie, z poszanowaniem pamięci zmarłego człowieka, bez ataków politycznych, co najwyżej wplatać pojedyncze pytania retoryczne, pozbawione nuty ironii w swoje wypowiedzi. Nie latać po mediach, nie pluć się, nie oskarżać. Na oskarżenia przyjdzie czas, kiedy sprawa przycichnie. Kiedyś znowu ktoś zostanie porwany, wybuchnie mina, ostrzelają żołnierzy, a może komuś innemu uda się odzyskać swojego porwanego. Wtedy będzie można przypomnieć tą sytuację i wyciągnąć wszystkie zarzuty. Ale jak znam życie, któryś cwaniak w PiSie nie wytrzyma, wyjedzie na dniach z grubym kalibrem, media to podchwycą i to PiSowi poleci poparcie, a nie PO.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 09.02.2009 o godz. 00:53.
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 09.02.2009, 01:20
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Powiem tak, inne, potężniejsze kraje negocjują z terrorystami i jeżeli porywacze godzą się na pieniądze, a kraj stać na taki wydatek, to po cichu ci ludzioe są odzyskiwani. W tym przypadku terroryści mówili o uwolnieniu ich towarzyszy, co przy naszym wątłym głosie od początku było niemożliwe do zrealizowania. Niestety w kwestii pieniędzy też nie mogliśmy nic zrobić. Nie dlatego, że nas nie stać, nie dlatego, że porywacze by się nie zgodzili. Ponownie dlatego, że politycznie nic nie znaczymy. Przyszedł prikaz( a właściwie to order) od wielkiego brata, że z terrorystami się nie negocjuje i tyle. Ogólnie rzecz biorąc wszyscy nie negocjują z terrorystami, ale kiedy okazuje się, że Francja negocjuje, Niemcy negocjują, Anglicy negocjują, to ludzie na świecie przestają wierzyć w takie hasła. Dlatego był potrzebny przykład Polski, która faktycznie nie negocjuje. Nawet gdyby Tusku coś załatwił, to by mu nie pozwolili tego zrobić.
Wszyscy negocjują, co nie znaczy, że i my musimy. Jak sam piszesz było wiele trudności. Cóż nie udało się. A że pakole nie chciały negocjować, (a to oni mieli wypuścić kogo trzeba) to chyba nikogo nie dziwi. I dobrze się stało, że przez nas nie wypuszczono talibskich więźniów. Szkoda tylko, że "dzięki" naszej sile politycznej. Aczkolwiek sam fakt nieugięcia się cieszy. Natomiast martwi śmierć naszego rodaka, który znalazł się w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiednim czasie. Choć jak wspomniałem powinien się z tym liczyć.

Niestety o notowania PO ja bym się nie martwił. PiS nie ma ludzi, którzy potrafiliby umiejętnie przekuwać porażki innych na swoją korzyść.
Jak dla mnie bardzo stety. Nie chciałbym żeby z okrutnej śmierci człowieka ktoś robił kapitał polityczny i bazę do ataków opozycyjnej opcji politycznej. Jest wiele innych rzeczy, które można zarzucić PO jak spora bierność i opieszałość w działaniach, niechęć do podjęcia odważnych, niepopularnych decyzji, co może być efektem ciągłej kampanii prezydenckiej Tuska.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 09.02.2009 o godz. 01:25.
Uran235
Senior Member

Stary 09.02.2009, 02:02
Jak dla mnie bardzo stety. Nie chciałbym żeby z okrutnej śmierci człowieka ktoś robił kapitał polityczny i bazę do ataków opozycyjnej opcji politycznej.
Chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem dalej. Tutaj nie ma opcji, że ktoś nie zrobi na tym wydarzeniu interesu politycznego. Polityka w dzisiejszych czasach wygląda tak, że każde wydarzenie prowokuje reakcję polityków. Nie martw się, PO będąc w opozycji też by przekuło śmierć człowieka na kapitał polityczny. Chodzi o to, że przekuwanie wydarzeń na kapitał polityczny nie polega tylko na atakowaniu przeciwnej opcji. Kiedy polityk milczy, to nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, nie dlatego, że nie chce się wypowiadać, tylko dlatego, że mu się to bardziej opłaca. Nawet pozorny brak działania w polityce jest poparty chłodną kalkulacją.

I ja tutaj nie mam nic ani do PO, ani do PiS, ani do nikogo innego. To normalne, że toczy się walka polityczna, to normalne, że nie ma pardonu, poszanowania dla pewnych wartości, których tak naprawdę już dawno nie ma. Żyjemy w systemie, w którym władzę trzyma tłuszcza, to jej trzeba schlebiać. Że nasza, polska tłuszcza jest specyficzna to i specyficzne są metody naszych polityków, żerowanie na nienawiściach i nieszczęściach itp.

W tej chwili tłuszcza zbaraniała, nie wie czego chce. Ale wszechwładne media już ustanowiły dla nich stanowisko- poszanowanie godności zmarłego. Kwestią dni jest przejście większości Polaków na stronę tej opcji. PO i Tusk są pod ścianą, muszą robić dobrą minę do złej gry, ale głupcem będzie ten kto połasi się na łatwą zdobycz. Jeżeli ktoś otwarcie zacznie "zarabiać" na śmierci człowieka , to media go zjedzą. Jeżeli opozycja będzie mądra, może dużo ugrać dla siebie, jeżeli zamiast wzmacniać siebie uderzy w przeciwnika nikt na tym nie zyska, wszyscy stracą.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 09.02.2009, 09:12

Gdyby było wiadomo gdzie się ten człowiek znajduje dokładnie i kto go pilnuje można by było wysłać grupę szturmową. Ale nie było. Szkoda człowieka, ale nikt go nie zmuszał do wyjazdu. Dostał wysoki kontrakt i względne poczucie bezpieczeństwa więc pojechał. To jest obszar zapalny i należy się liczyć z konsekwencjami. Rząd coś robił, i nie nam oceniać co i jak..
I to są najmądrzejsze słowa jakie przeczytałem w ostatnich dniach na temat tego wypadku.

Mam wśród znajomych ludzi którzy jeździli w takie rejony - budowlańce, specjaliści od wydobycia ropy itp. Nikt nie ukrywał że jedzie tylko i wyłącznie dla olbrzymiej kasy.

Zginał człowiek - niewinny więc tragedia rodzinna i smutek jak najbardziej na miejscu ale wniosek jaki się nasuwa po oglądnięciu kilku programów informacyjnych w naszej TV to cytat Christiana Slater'a z "True Romance": "Trzeba po prostu medialnie umrzeć"
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
MisIIek
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 09.02.2009, 12:35
Swoje zdanie przedstawiłem w temacie o rozmowach poważnych.
A tutaj napisze stylem onetowym
Do najeżdżających na rząd co zrobił Wasz wspaniały prezydent niejaki Lech Kaczyński ?
Zawsze się pcha w każda sprawę międzynarodowa,nawet jak nie potrzeba a w tej sprawie ?Czemu nie użył swoich wielkich wpływów i nie pomógł ?

ps. Tak jestem fanatykiem/z młodzieżówki Po/ i w ogole
koniec stylu onetowego

pzdr !
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 09.02.2009, 16:48
Co poczynił Tusk i jego ekipa w tej sprawie się okaże niebawem.

Nie bedę jednak zdziwiony, jeśli zrobił niewiele albo nawet zepsuł - tak jak w większości przypadków spraw prowadzonych przez niego w Polsce. Sympatykom tego pana pozostają więc infantylne onetowskie wypowiedzi jak ta powyżej.

Zapewne działania ekipy Tuska ograniczały się do telefonów do najbliższej ambasady Pakistanu z pytaniem co tam w sprawie.

Powiedzmy sobie jedno - gadka o tym, że Polski rząd nie zapłaci ani złotówki - temu człowiekowi na pewno nie pomogły.

Rząd Marka Belki - nic nie mówił, nie strzeżył zębów tylko przywiózł babę do Polski - będąc nawet największym optymistą nie powiedziałbym, że ekipa Pana Donalda, który nie potrafi schylić się po pieniądze leżące na ziemi - mało - nie dość, że się nie schyla to jeszcze dopłaca 1,5 mld złotych do unijnego budżetu - może gdziekolwiek, cokolwiek zrobić.

Pardon - Tusk, jako że prócz marihuany lubił piłkę nożną - może budować orliki - choć i tu jk wiemy jest ogólnie ciężko.
Ostatnio edytowane przez sambo : 09.02.2009 o godz. 16:51.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 09.02.2009, 16:58
Chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem dalej. Tutaj nie ma opcji, że ktoś nie zrobi na tym wydarzeniu interesu politycznego. Polityka w dzisiejszych czasach wygląda tak, że każde wydarzenie prowokuje reakcję polityków. Nie martw się, PO będąc w opozycji też by przekuło śmierć człowieka na kapitał polityczny. Chodzi o to, że przekuwanie wydarzeń na kapitał polityczny nie polega tylko na atakowaniu przeciwnej opcji. Kiedy polityk milczy, to nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, nie dlatego, że nie chce się wypowiadać, tylko dlatego, że mu się to bardziej opłaca. Nawet pozorny brak działania w polityce jest poparty chłodną kalkulacją.

I ja tutaj nie mam nic ani do PO, ani do PiS, ani do nikogo innego. To normalne, że toczy się walka polityczna, to normalne, że nie ma pardonu, poszanowania dla pewnych wartości, których tak naprawdę już dawno nie ma. Żyjemy w systemie, w którym władzę trzyma tłuszcza, to jej trzeba schlebiać. Że nasza, polska tłuszcza jest specyficzna to i specyficzne są metody naszych polityków, żerowanie na nienawiściach i nieszczęściach itp.

W tej chwili tłuszcza zbaraniała, nie wie czego chce. Ale wszechwładne media już ustanowiły dla nich stanowisko- poszanowanie godności zmarłego. Kwestią dni jest przejście większości Polaków na stronę tej opcji. PO i Tusk są pod ścianą, muszą robić dobrą minę do złej gry, ale głupcem będzie ten kto połasi się na łatwą zdobycz. Jeżeli ktoś otwarcie zacznie "zarabiać" na śmierci człowieka , to media go zjedzą. Jeżeli opozycja będzie mądra, może dużo ugrać dla siebie, jeżeli zamiast wzmacniać siebie uderzy w przeciwnika nikt na tym nie zyska, wszyscy stracą.
Ależ oczywiście zdaję sobie z tego sprawę. Nie komentuje całości wpisu bo się z tym zgadzam.
Natomiast nie zakładam, co było gdyby rządzili inni. Napisałem, to co uważam na dzień dzisiejszy. Ludzie, którzy nie stoją tam, gdzie było ZOMO, ludzie dzięki którym doktor G. już nikogo nie zabije zapewne po prostu chcieliby zbryzgać PO potokiem niemerytorycznych zarzutów. Pan Gosiewski albo Kurski w pewnym momencie stwierdziliby nawet, że PiS uratowałby Polaka. A że normalna jest taka bezpardonowa walka... Kwestia kultury politycznej w naszym kraju.

Być może zostaną opublikowane jakieś szczegóły dotyczące działań rządu. Wtedy będzie czas na oceny.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 09.02.2009 o godz. 17:10.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.02.2009, 16:59
Ależ oczywiście zdaję sobie z tego sprawę. Nie komentuje całości wpisu bo się z tym zgadzam.
Natomiast nie zakładam, co było gdyby rządzili inni. Napisałem, to co uważam na dzień dzisiejszy. Ludzie, którzy nie stoją tam, gdzie było ZOMO, ludzie dzięki którym doktor G. już nikogo nie zabije zapewne po prostu chcieliby zbryzgać PO potokiem niemerytorycznych zarzutów. Pan Gosiewski albo Kurski w pewnym momencie stwierdziliby nawet, że PiS uratowałby Polaka. A że normalna jest taka bezpardonowa walka... Kwestia kultury politycznej w naszym kraju.
Chcesz kultury? Masz.
Pytaliście, kto będzie chciał na tzw. "chama" zbić polityczny kapitał - odpowiedź już znacie. PO.
Tak więc Twoje projekcje są średnio trafne.

Ale pewnie oni tylko tak z troski o nasze morale...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.02.2009 o godz. 17:02.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Strzala
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.02.2009, 17:03
ktoś wyżej napisał, że decyzja wyjazdu należałado Polaka i wiedział co robi ale:

Mamy XXI wiek i nie możemy się wiecznie bać tych pie... islamistów., polak niestety nie żyje, a jego rodzina będzie pamiętała to do końca życia, a szczególnie Jego syn, dlatego sądze że bezwzględu na to jak Piotr się tam znalazł, polski rząd a także nasi "niby" sojusznicy amerykanie powinni wszystko zrobić aby ukarać winnych i to w bardziej okrutny sposób, bo tylko wtedy zapobiegniemy takim porwaniom.

Zostaje tylko wile pytań, smutek i żal że nasz rodak i Krakowianin tak skończył, a tych którzy wyśmiewają tą sytuację jak pewien użytkownik na youtubie należy wysłać na 4 miesiące do Pakistanu żeby przemyśleli swoje zachowanie.

:( niestety to się stało
Ostatnio edytowane przez Strzala : 09.02.2009 o godz. 17:07.
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 09.02.2009, 17:05
Przykro to stwierdzić, ale ten biedny człowiek był skazany na śmierć w momencie porwania. Ta grupa Talibów nie chciała pieniędzy, które im były oferowane. Problem polega na tym, że to czego oni chcieli to uwolnienie dość znaczących bojowników. I teraz zadajmy sobie pytanie: Czy rząd Pakistański mógł uwolnić swoich, jakby na to nie patrzeć, wrogów? Czy w odwrotnej sytuacji my byśmy ich uwolnili?

Niestety w takich sytuacjach wypuszczenie na wolność przywódców talibskich nawet nie wchodzi w rachubę. Takich ludzi się eliminuje, ich uwolnienie byłoby zaprzepaszczeniem całej polityki "wojny z terrorem".

Jedyne co niestety możemy teraz oczekiwać od USA to zabicie porywaczy naszego rodaka. Bez sądu i bez litości.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.02.2009, 17:17
wolfy
proszęCię nie woź się na PO , nie oni porwali biednego geologa, my wiemy tylko to co z mediów a resztę jak zwykle sobie domawiamy.
Oczywiście , wszyscy szczerze i głęboko pragniemy zemsty , ale co to zmienia? Nic.
Kto miał porwanego uwolnić? Kuchciak? Tusk? , jakby wiedzieli gdzie konkretnie jest i ilu go pilnuje to może by coś zrobili, porwało go skrajne ugrupowanie, jak się okazuje chcili za Polaka znaczących terrorystów i pa.
Równie "dobrze" mogli Go zabić pierwszego dnia.
Czy i co robił rząd i służby specjalne , tego nikt nie wie, bo i skąd.

Na "chama" kapitał próbuje zrobić SLD, z Napieralskim na czele.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.02.2009, 17:20
W TVP 3 wśród zaproszonych i broniących rządu Tuska niejako z urzędu różnej maści "specjalistów", którzy nie mięli nic sensownego do wypowiedzi oprócz wyświechtanych frazesów, że niby "z terorystami się nie negocjuje" pojawiła sie też Pani prof. (zapomniałem nazwiska), której po ubiorze można było wywnioskować, ze przebywałą jakiś czas w tamtych stronach. Z wypowiedzi jej można było wyciągnąć wniosek, ze tzw. działania rzadu, wojska na tamtym terenie to zwykłe partactwo, bez znajomości języka,kutury, obyczajów. Tak potrzebnych, żeby zrozumieć, nie zaogniać sytuacji i wyciągnąć maksymalne korzyści z tej wiedzy. Teren, w którym został porwany nasz rodak to Pasztunistan, kraina geograficzna obejmująca ziemie w Pakistanie i Afganistanie (stacjonują tam wojska polskie). Porwania wśród Pasztunów są wpisane w kodeks honorowy i są tam na porządku dziennym, zakorzenionym w ich kulturze ( nie wiem czy Cyganie dalej uprowadzają swoje przyszłe żony, ale coś podobnego). Może nam się to nie podobać, ale to część ich życia. Według niej słowa Tuska potraktowali jako zniewagę, zresztą chyba nieprzypadkowo egzekucja miała miejsce zaraz po nich. Sugerowała, że wcześniejsze odwlekanie egzekucji i spuszczanie żądań ( doszło do 4 mało znaczących talibów) było z ich strony ustępstwem, które zostało przez polski rząd olane. Znając lokalne obyczaje przypuszcza, ze można było dojść do ugody za wypuszczenie przez Polaków, z więzienia Bagram w Afganistanie (Pasztunistan) kilku Pasztunów i pewnie byłobypo sprawie. Jako żenujące i dowodzące braku znajomości i wyczucia uznała działania i zachowanie polskich wojskowych, którzy jak powiedziała za wielkie wyjście na przeciw nim miejscowej ludności (którzy odpuścili prawo zemsty) po zabiciu swoich bliskich, przez polskich żołnierzy, zgodzili się na odszkodowanie pieniężne. W zamian usłyszęli, że nasi wolą zbudować im ...szkołę. Sądzę, ze takich przykładów zwykłego partactwa jest więcej, tylko do nas nie docierają. Cały ten MSZ Sikorskiego zajęty jest kreowaniem swojego pryncypała na salonach i kreowaniu go naprzewodniczacego NATO, zamiast zabrać się za sprawę rodaka na poważnie.
Całe szczęscie, że to nie rząd Tuska zajmował się sprawą 2 naszych rodaków, którzy jako zakładnicy przebywali na statku "Sirius Star" chyba gdzieś miesiąc temu, bo dzisiaj gryźliby ziemię. A tak są cali i zdrowi.

Z tej całej historii morał płynie taki: Drogi rodaku, w razie potrzeby nie licz na rząd polski pod przewodem Słońca Peru Donaldu Tusku !
Strzala
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.02.2009, 17:30
Nie osądzaj jeśli nie znasz wszystkich szczegółów, bo napewno nie jesteś z naszych służb wojskowych lub innych i pewnie myślisz że pis to by osobiście tam pojechał z Kaczynskim na czele
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 09.02.2009, 17:46
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Chcesz kultury? Masz.
Pytaliście, kto będzie chciał na tzw. "chama" zbić polityczny kapitał - odpowiedź już znacie. PO.
Tak więc Twoje projekcje są średnio trafne.

Ale pewnie oni tylko tak z troski o nasze morale...
Czy nie są trafne, to się jeszcze okaże. Nic się nie bój, sytuacja jeszcze powróci. Ironie w tym miejscu też można sobie darować bo ja jakimś sympatykiem żadnej opcji nie jestem. Dla mnie PO, to po prostu mniejsze zło.
Marszałek
Senior Member

Stary 09.02.2009, 18:23
. Ironie w tym miejscu też można sobie darować bo ja jakimś sympatykiem żadnej opcji nie jestem. Dla mnie PO, to po prostu mniejsze zło.
Jaki kolejny piękny slogan. Mniejsze zło, od czego mniejsze zło? Ja nie mam wątpliwości, że słabe rządy są wypadkową społeczeństwa.

Gwieżdzisty, to co piszesz to i tak czubek góry... Jeszcze szczawik Sikorski i Tusk mają czelność .......ić, że Polska dzięki ich rządom zyskała mocniejszą pozycję na świcie. Ale takich czasów dożyliśmy, gdzie demokracja nobilituje chamów na tzw polityków. Rezultaty mimo wszytko nie powinny być zaskakujące, a jednak dla niektórych są.

http://www.youtube.com/watch?v=i9xf6...eature=related
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 09.02.2009 o godz. 18:38.
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 09.02.2009, 18:31
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Jaki kolejny piękny slogan. Mniejsze zło, od czego mniejsze zło? Ja nie mam wątpliwości, że słabe rządy są wypadkową społeczeństwa.
Kolejny slogan mający odzwierciedlenie w naszych realiach. PO daleko do ideału, ale jak może nie być daleko gdy sytuacja wymaga niepopularnych decyzji, a premier prowadzi swoją kampanię prezydencką. Do tego dochodzi prezydent wetujący taśmowo wszystko, co nie jest wytworem jego brata. Z liczących się partii PO jest najlepszym, choć wcale nie dobrym wyborem.
Mareq
Senior Member

Stary 09.02.2009, 18:45
Palikot się tą wypowiedzią nie popisał .
Lepperyzacja postępuje .

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów