The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.01.2009, 19:26
ostatnio zaopatrzylem sie w cos duzo lepszego ale fakt ten i tak dobry kompik z jedno zasadnicza wada - przy takiej cenie i jakosci kompa wkladac dysk z 5400rpm, glupota ,przynajmniej jeden na ktorym jest system powinien byc 7200
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 01.02.2009, 14:24
Przy kompie z 4 gb ramu i systemie xp 32 bitowym nie występują jakieś komplikacje? To znaczy będę "stratny" ten 1gb ramu (bo on obsługuje do 3, tak?) ale po za tym będzie wszystko ok, dokładnie tak samo jak by miał włożone 3 gb?
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.02.2009, 15:49
Awe napisał(a):Wyświetl post
Przy kompie z 4 gb ramu i systemie xp 32 bitowym nie występują jakieś komplikacje? To znaczy będę "stratny" ten 1gb ramu (bo on obsługuje do 3, tak?) ale po za tym będzie wszystko ok, dokładnie tak samo jak by miał włożone 3 gb?
Z tego co się orientuje to 3,25 GB czyta, zadne komplikacje nie wystepuja.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 04.02.2009, 15:35
Hmmm dlugo mnie nie bylo w tym temacie ale mysle ze warto bylo... Bo teraz wyszly nowe procesory i musialem dokonac wszystkich mozliwych testow by sie upewnic czy ja naprawde nie snie. Otoz jak wszyscy wiemy Intel przypuscil szturm i wypuscil nowe procesory z nowymi w zasadzie ukladami czyli i7. Jak dzialaja wszyscy wiemy media kreauja je na genialne procesory ktore nic tlyko kupowac... Ale jednak AMD nie spalo i tez wypuscili Phenomy II. Wlasnie dlugo je testowalem. Coz dochodze do wniosku jednego... Mamy przelom!!! AMD znow jest wielkie!!! Phenomy dwa w spoczynkowym taktowaniu miazdza(moze zbyt duze slowo ale co tam, identyczna krucjate media kreuja dla i7) procki intela a po OC jeszcze bardziej!!! Przypomina mi sie sytuacja sprzed kilku lat gdy AMD mialo piekielnie udane Athlony a Intel mial kiepskiego pentiuma i mimo to wszyscy kupowali procki Intela mimo ze AMD byly o niebo lepsze. Teraz sytuacja jest identyczna jezeli chodzi o wydajnosc. Phenomy II sa fantastyczne na chlodzeniu Scythe Ninja osiagaja nawet 4,2 ghz w warunkach domowych!! dla porownania i7 rekordowe taktowanie w warunkach domowych to 3,7 ghz. Dodatkowo wogole cena prockow AMD jest nizsza i calej dla nich platformy rowniez. AMD - JESTESCIE GENIALNI!! A to dopiero poczatek bo AMD wypusci za chwile tez kapitaslne karty graficzne ktore mialem okazje juz testowac w wersjach laboratoryjnych ale o tym ciiii. Opowiem innym razem.
Odpowiedz cytując
kokolino
Junior Member

Od: 11.2008

Stary 07.02.2009, 13:02
po dłuższych przemyśleniach zdecydowałem się jednak na blaszaka i takie pytanko, ma to ręce i nogi?

Intel Core 2 Duo E7400 LGA775
Gigabyte GA-EP45-DS3L, Intel P45, LGA775
Kingston DDR2-800, 2x2048MB, CAS 5
CoolerMaster Centurion 532, NoPSU, Black
Asus EAH4850/TOP/HTDI/512M, 512MB GDDR3
Samsung SP F1, 640GB, SATAII, 16MB
Pioneer DVR-216DBK, SATA, Black
Corsair CMPSU-450VXEU, 450 Watt PSU
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 07.02.2009, 18:39
Jak najbardziej ma.
Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Stary 07.02.2009, 18:43
kokolino napisał(a):Wyświetl post
po dłuższych przemyśleniach zdecydowałem się jednak na blaszaka i takie pytanko, ma to ręce i nogi?

Intel Core 2 Duo E7400 LGA775
Gigabyte GA-EP45-DS3L, Intel P45, LGA775
Kingston DDR2-800, 2x2048MB, CAS 5
CoolerMaster Centurion 532, NoPSU, Black
Asus EAH4850/TOP/HTDI/512M, 512MB GDDR3
Samsung SP F1, 640GB, SATAII, 16MB
Pioneer DVR-216DBK, SATA, Black
Corsair CMPSU-450VXEU, 450 Watt PSU
Lipny procesor... 2800X2, 3mb, FSB 1066, nie warto.

Dołożysz ~250zł i masz e8400 3000X2, 6mb, FSB 1333.

Albo kupić Dual Core e5200 i podkręcić go. 2500X2, 2mb, FSB 800. Kosztuje lekko ponad 300 zeta, a za rok/dwa kupić e8400 albo i Quada.
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 07.02.2009 o godz. 18:50.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
kokolino
Junior Member

Stary 07.02.2009, 19:08
kręcić nic niemam zamiaru żeby było jasne
kurde budżet mam napięty do granic możliwości - to jest jakaś wielka różnica dla przeciętnego użytkownika który z wymagających rzeczy to tylko gry - zagram np w gta IV czy niebardzo?
Powód: wtórny analfabetyzm ;)
Ostatnio edytowane przez kokolino : 07.02.2009 o godz. 19:26.
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 07.02.2009, 19:10
polecam ten artykuł do skladania nowego kompa
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 07.02.2009, 19:18
kręcić nic niemam zamiaru żeby było jasne
kurde budżet mam napięty do granic możliwości - to jest jakaś wielka różnica dla przeciętnego urzytkownika który z wymagających rzeczy to tylko gry - zagram np w gta IV czy niebardzo?
Do GTA IV proponuje ten procek co kolega podał, czyli E8400 3.0 ghz sam go posiadam i musze powiedzieć że jego działania jestem zadowolony. Chociaż żeby sobie przyzwoicie pograć w GTA IV wystarczy procesor z 2.3 Ghz.Ale oprócz tego musisz mieć mocną karte graficzną..
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 07.02.2009, 22:21
W zasadzie moznaby zastosowac tak. Procek E5200, troche tansza plyta oparta o P35 chipset i radeon 4870 512 mb. roznica w wydajnosci w zasadzie niewielka przy rozpakowywaniu winara za to grach juz znacznie znacznie wieksza. jakies 20% lepsza wydajnosc.
Odpowiedz cytując
kokolino
Junior Member

Stary 08.02.2009, 00:10
koyoot napisał(a):Wyświetl post
W zasadzie moznaby zastosowac tak. Procek E5200, troche tansza plyta oparta o P35 chipset i radeon 4870 512 mb. roznica w wydajnosci w zasadzie niewielka przy rozpakowywaniu winara za to grach juz znacznie znacznie wieksza. jakies 20% lepsza wydajnosc.
czyli np e5200, msi p 35, i ten radeon? Kuźwa kolejna komplikacja , mówicie kierowniku, że tak lepiej?
Odpowiedz cytując
Guciu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.02.2009, 00:48
Siema, jestem zupelnym laikiem w temacie komputerow, stary komp mi juz zdechl, gdzie w Krakowie kupie najlepszy komputer w miare dobrej cenie? Podobno gdzies na miasteczku studenckim AGH jest fachowy sklep z dobrymi cenami? Dzieki
Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Stary 08.02.2009, 10:39
Z tego co czytałem to e5200 bez podkręcenia jest bardzo marny, ale nawet jeśli nigdy nie podkręcałeś to nie będziesz miał najmniejszego problemu z tym, wystarczy zmienić jedną rzecz i przez i wlaczyc program/y zeby zobaczyc czy jest wszystko ok. Ale jesli nie bedziesz krecil to e5200 to nie bedzie zbyt dobry wybor, lepiej wziąść AMD Athlon 64 X2 6000.
Ile w sumie mozesz przeznaczyc na caly zestaw?

Cytat:
Siema, jestem zupelnym laikiem w temacie komputerow, stary komp mi juz zdechl, gdzie w Krakowie kupie najlepszy komputer w miare dobrej cenie? Podobno gdzies na miasteczku studenckim AGH jest fachowy sklep z dobrymi cenami? Dzieki
Za ile i do czego, będziesz kręcił?

EDIT: http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputerowe_na_luty - dobra stronka, przy okazji polecam http://peb.pl/sprzet/353671-polecane...mputerowe.html
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 08.02.2009 o godz. 11:00.
Odpowiedz cytując
Guciu
Senior Member

Stary 08.02.2009, 19:45
Potrzebuje komputer do wszystkiego Dzieki, poszukam na tych stronach
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 09.02.2009, 10:08
wislak_92 napisał(a):Wyświetl post
Z tego co czytałem to e5200 bez podkręcenia jest bardzo marny,
Ze hy? E5200 bardzo marny? jak on jest lepszy od mojego podkreconego Dual Core? Zreszta do gier i tak najwazniejsza jest grafika procek bez problemu z malenka zmiana w biosie(lub nawet w programie dolaczonym do plyty glownej) podkrecisz do 3ghz uzyskujac wydajnosc podobna do E8400.A roznica w cenie to drugie tyle za E5200... sam pomysl co sie bardziej oplaca...
Odpowiedz cytując
tranceaddict
Senior Member

Stary 10.02.2009, 03:22
Mozna wiedziec ktory procek jest lepszy

Intel Core 2 Duo E8400 3GHZ vs AMD Phenom II X4 920 2.8GHZ

Oraz jakas ciekawa karta procz tej, Asus EAH4850, jakies inne opcje. Nie jestem fanatykiem gier na kompie bo mam teraz Xboxa to tam mam lepsze pole do popisu, wiecej gier tam gram, komp jest do neta przeznaczony bardziej i sciagania muzy.
Ostatnio edytowane przez tranceaddict : 10.02.2009 o godz. 03:29.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 10.02.2009, 12:36
tranceaddict napisał(a):Wyświetl post
Mozna wiedziec ktory procek jest lepszy

Intel Core 2 Duo E8400 3GHZ vs AMD Phenom II X4 920 2.8GHZ

Oraz jakas ciekawa karta procz tej, Asus EAH4850, jakies inne opcje. Nie jestem fanatykiem gier na kompie bo mam teraz Xboxa to tam mam lepsze pole do popisu, wiecej gier tam gram, komp jest do neta przeznaczony bardziej i sciagania muzy.
W mojej opinii to teraz Phenomy II sa lepsze nawet od i7. Wiec polecilbym raczej Phenoma. Karta graficzna w zupelnosci wystarczy do grania w gry jakich na X`ie nie ma.
Odpowiedz cytując
kokolino
Junior Member

Stary 10.02.2009, 14:20
tak na szybkości bo musze sie zbierać do gułagu:
Cytat:
Ze hy? E5200 bardzo marny? jak on jest lepszy od mojego podkreconego Dual Core? Zreszta do gier i tak najwazniejsza jest grafika procek bez problemu z malenka zmiana w biosie(lub nawet w programie dolaczonym do plyty glownej) podkrecisz do 3ghz uzyskujac wydajnosc podobna do E8400.A roznica w cenie to drugie tyle za E5200... sam pomysl co sie bardziej oplaca...
Od razu zaznaczam, że niemam zielonego pojęcia o działaniu komputerów itd. czy takie podkręcanie to jest jakieś grzebanie mechaniczne w bebechach czy to się jakimś programem robi? I czy ma to jakiś wpływ na gwarancje?
Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Stary 10.02.2009, 14:31
Nie wiem, znawca nie jestem, kieruje sie przewaznie testami i opiniami z neta, tylko w sumie nie bardzo rozumiem jak Dual Core e5200(2,5x2, 2MB, FSB 800Mhz po podkręcenie do 3GHz może być porównywaly do e8400(3,0x2, 6MB, FSB 1333). Jakbym miał kupować komputer teżbym pewnie wziął ten bo cenowo roznica ponad 300zl.

Pytanie ode mnie:
Jaki procesor ma podobna wydajnosc do niepodkreconego e5200 i podkreconego do 3,2? Chodzi mi o C2D.

Ktos kiedys podawal link do porzadnego forum o monitorach, cofnalem sie kilka stron, ale nie znalazlem, takze jak ktos wie o co chodzi to prosze o zarzucenia linka.
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 10.02.2009 o godz. 20:41.
Odpowiedz cytując
tranceaddict
Senior Member

Stary 10.02.2009, 21:09
W mojej opinii to teraz Phenomy II sa lepsze nawet od i7. Wiec polecilbym raczej Phenoma. Karta graficzna w zupelnosci wystarczy do grania w gry jakich na X`ie nie ma.
Ta a na kompie nie ma takich jakie sa na Xboxie wiec, wszystko ladnie i pieknie
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 10.02.2009, 21:26
tak na szybkości bo musze sie zbierać do gułagu:

Od razu zaznaczam, że niemam zielonego pojęcia o działaniu komputerów itd. czy takie podkręcanie to jest jakieś grzebanie mechaniczne w bebechach czy to się jakimś programem robi? I czy ma to jakiś wpływ na gwarancje?
Hehe, nie, na szczescie choc jesli masz smykalke do elektroniki to idzie odblokowac mnoznik na niektorych procesorach manualnie tj. lutujac dwa styki. Ogolnie to procesor podkreca sie w BIOS`ie systemie operacyjnym plyty glownej(w zaleznosci od modelu wchodzi sie do tego przy uruchomieniu komputera za pomoca albo Delete albo F2), albo programem ktory w zasadzie teraz jest na wyposazeniu wiekszosci sterownikow plyt glownych(jezeli chodzi o to to polecam plyty Gigabyte nadal najlepsze jesli idzie o podkrecanie i wytrzymalosc).
wislak_92 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, znawca nie jestem, kieruje sie przewaznie testami i opiniami z neta, tylko w sumie nie bardzo rozumiem jak Dual Core e5200(2,5x2, 2MB, FSB 800Mhz po podkręcenie do 3GHz może być porównywaly do e8400(3,0x2, 6MB, FSB 1333). Jakbym miał kupować komputer teżbym pewnie wziął ten bo cenowo roznica ponad 300zl.

Pytanie ode mnie:
Jaki procesor ma podobna wydajnosc do niepodkreconego e5200 i podkreconego do 3,2? Chodzi mi o C2D.

Ktos kiedys podawal link do porzadnego forum o monitorach, cofnalem sie kilka stron, ale nie znalazlem, takze jak ktos wie o co chodzi to prosze o zarzucenia linka.
PDC E5200 jest prownywalny z E8400 popodkreceniu poniewaz Ani cache ani szybkosc szyny transmisji danych nie ma zadnego wplywu na wydajnosc w grach(roznica jest doslownie minimalna nawet nie 0,5%). jaki procek ma wydajnosc porownywalna do E5200 niepodkreconego? Hmmm chyba tylko E7200. Natomiast jesli chodzi o 3,0 GHz to mysle ze E8400.
Ta a na kompie nie ma takich jakie sa na Xboxie wiec, wszystko ladnie i pieknie
Sad, but true unfortunatelly... Ale nie ma sie co martwic Blizzard nie ma zamiaru wypuszczac gier na konsole dla nich nadal PC rynek jest najwazniejszy i w umie slusznie.
Odpowiedz cytując
tranceaddict
Senior Member

Stary 11.02.2009, 04:39
Sad, but true unfortunatelly... Ale nie ma sie co martwic Blizzard nie ma zamiaru wypuszczac gier na konsole dla nich nadal PC rynek jest najwazniejszy i w umie slusznie.
Czy przypadkiem Blizzard'a nie polaczyl sil z Activision, bo chyba cos tam bylo mowione ze polaczyli ale ze jakos nie ma to znaczaco zmienic ich planow co do gier takich jak Diablo. Ta gra i tak by za bardzo nie pasowalo na konsole chociaz kij wie.
Wie ktos kiedy maja zaczyc wychodzic moze Solid State Drives, na google nic nie pisze o nich, zadnych dat kiedy sie maja jakies pojawic.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 11.02.2009, 11:10
Czy przypadkiem Blizzard'a nie polaczyl sil z Activision, bo chyba cos tam bylo mowione ze polaczyli ale ze jakos nie ma to znaczaco zmienic ich planow co do gier takich jak Diablo. Ta gra i tak by za bardzo nie pasowalo na konsole chociaz kij wie.
Tak polaczyli i oczywiscie od razu sie zabrali za wyciaganaie kasy z ludzi...
Cytat:
Wie ktos kiedy maja zaczyc wychodzic moze Solid State Drives, na google nic nie pisze o nich, zadnych dat kiedy sie maja jakies pojawic.
Juz sa dostepne na niektorych sklepach komputerowych ale za cene nieadekwatna do mozliwosci(bo kto da 700 zlotych za 32gb dysk twardy haaa?)
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.02.2009, 13:45
Do sprzedania:

Notebook Toshiba L40-139

Model karty graficznej: Intel GMA 900.
Procesor: Intel Celeron M 520, 1,6 GHz, 1 MB cache, FSB 533 MHz.
Przekątna wyświetlacza 15,4 in.
1 GB RAM
DYSK TWARDY 120 GB
NAGRYWARKA DVD
56K MODEM / LAN
W - LAN (802.11B/G)
MICROSOFT VISTA HOME

Stan idealny.
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem.
Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata,
Żeby z Tobą zostać na calutkie lata....
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 16.02.2009, 11:57
Mozecie polecic jakas stacje dokujaca HDD do laptopa ? Mam dysk 500GB ze starego kompa stacjonarnego, a na laptopie mi sie juz miejsce konczy
Odpowiedz cytując
MicK
Senior Member

Stary 16.02.2009, 19:57
mam nadzieje ze to bedzie jedynie "offtopowy" post, i nie zamieni sie w "mam pytanie ktora karte graficzna polecacie".

Moja karta graficzna wyglada na spalona, kiedy ja wyjmowalem z komputera czuc bylo spalenizne, z doswiadczenai wiem jednak ze ten swad nie oznacza zazwyczaj konca sprzetu.
Symptomy:
smierdziala, byla strasznie goraca nawet 20 minut po wylaczeniu, wylaczenie sie monitora.
pozytywne symptomy:
udaje sie z nia uruchomic komputer oraz zalogowac do windowsa, nawet chwile pochodzila, rozdzielczosc 1600x1200 32bit. pokazuje sie tapeta, komputer sie nie wylacza, jedynie znika sygnal do monitora. operacje mozna powtarzac.

po wyjeciu karty wyczyscilem ja na ile bylo to mozliwe, niestety to jest jedna z tych calkowicie obudowanych i nie wiem czy mozna zdjac to opakowanie (gf 8800 gt)

reasumujac, jest szansa na to ze po wyczyszczeniu wszystko bedzie tip-top, watpie w to ale czy mozna ja oddac na gwarancje badz tez bez niej do serwisu, czy trzeba kupowac nowa karte.

przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze na kompie z chorym ukladem klawiszy.
Odpowiedz cytując
Donson
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 16.02.2009, 20:20
Raczej uszkodzeniu uległ układ wspomagania zaawansowanej grafiki lub szyna transferu danych (piszesz że po jakimś czasie wszystko gaśnie).
Uruchamiaj w niższej rozdzielczości i powinno działać jakiś czas - ale wg mnie serwis. Spróbuj oddać na gwarancji.

Kręciłeś tą kartę?
JESTEM LAMUSEM
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.02.2009, 20:39
MicK - jak masz na gwarancji to nic nie kombinuj i smigaj ja oddac.A wiatrak choodzi w ogole?.
Ja mialem taki przypadek nie tak wcale dawno ze gram w cos i jebut - reset...no nic mysle , wlaczylem ponownie ,chwila i znow jebut, tym razem z pieknym zapachem spalenizny dobiegajacej z kompa.

Okazalo sie ze wiatrak sie zatkal kurzem i nie chodzil i podczas grania w koncu sie cos spalilo - wyczyscilem go ladnie, znalazlem gwarancje(a karta miala juz prawie 2 lata).Zgodnie z przypuszczeniami ani jej nie naprawili ani nie dali nowej takiej samej(bo juz takich nie produkowano) - oddali mi kase, co bylo niezlym biznesem, bo jej wartosc wtedy oscylowala gdzies na poziomie 10-20% tego co zaplacilem.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
MicK
Senior Member

Stary 16.02.2009, 20:45

Tego pudelka nie mozna zdjac nie tracac gwarancji?

wiatrak dziala, zaraz wlacze na chwile komputer zobaczyc co sie stanie po przeczyszczeniu, chociaz ciezko czyscic z ta obudowa
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów