|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Witam,
Mam takie pytanie. Jak się ktoś czuje na siłach to niechaj mi odpowie. Pamiętacie 1993 roku słynną aferę pod tytułem "gole na telefon"? Czy wtedy Wisła Kraków ukarała jakichś zawodników np. zawieszeniem? Co do Amici Poznań i zatrzymania Reissa to uważam ,że powinien ponieść karę zawodnik. Obciążanie klubu raczej nie ma sensu obojętnie czy nazwiemy ich Amicą ,Lechem czy inaczej. W PZPN-ie panuje taki bałagan (oczywiście jest to bałagan robiony specjalnie bo jak wiadomo w totalnym rozpiździelu najłatwiej kamuflować krętactwa) ,że raczej nie znajdzie się spójna przesłanka prawna ,żeby "Lecha" zdegradować a uwzględniając poczucie sprawiedliwości i fakt ,że inne kluby degradowano za takie przewiny to należałoby i w tym przypadku tak uczynić.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 04.02.2009 o godz. 14:01.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Tak , pamiętam kilku graczy ,Bobrowicz-ukochany bramkarz, gwiazda zespołu zdyskwalifikowany , Gręda, Giszka?
Wielu piłkarzy odeszło szybko i po cichu :Wójtowicz, Janik, nie wszystkich pamiętam , fakt jest taki że drużyna sie rozpadła i w następstwie tego spadliśmy z ligi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Moim zdaniem śledztwo powinno być prowadzone normalnie jak do tej pory. Kogo można złapać i coś mu udowodnić to trzeba to zrobić. Rzecz żeby zreformować tak przepisy związkowe ,żeby sędziowie, trenerzy i piłkarze w przypadku udowodnienia takiego procederu jak handel wynikami/ustawianie wyników odczuli kary na własnej kieszeni. Niestety jeżeli człowieka nie da się zmienić przez obyczaje to należy go zmienić karami. Moim zdaniem na jakimś etapie trzeba zastosować politykę grubej kreski siłą rzeczy korupcja w piłce w Polsce była tak gigantyczna ,że obiektywnie patrząc z jakieś 80% środowiska można by za coś posadzić. Dlatego trzeba wyznaczyć jakąś linię demarkacyjną i zasad pilnować. PZPN w obecnym składzie personalnym przy obecnym prymitywizmie prezesa Laty i tego składu ubeków takich zasad strzec nie jest władny. Chyba się nie obejdzie bez ingerencji zewnętrznej oczywiście jeżeli stronie rządowej będzie zależeć na realnych krokach w celu wycięcia wrzodu i sanacji a nie szumu w mediach tak jak ostatnio "śnieżny Mirek na kacu" walczył z bossami z Genewy. Zjechali do Warszawy jak ruscy po haracz na stadion ,tupnęli nogą i było po sprawie. Tusk podwinął ogon i s.......i ł do budy. Po co taka podjazdówka z PZPN-em jak z góry zakłada się że nic się nie chce zmienić tylko pomóc Bońkowi w rozgrywce o ciepły stołek. Śmiech na sali. Polsko ****a Polsko dokąd zmierzasz.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
jedynym sposobem aby się przed nią uchronić był taki wałek jaki wykonali - a że to bez honoru?... Ch*j z tym (pomyśleli działacze WKP/A***I/KKS) nasi kibice są tak żadni sukcesu że to przełkną. No i wzieli i przełknęli, a teraz każdemu wmawiają że ten smak co go czują w ustach jest ok |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do zachowan samych klubow: Wisła jako jedyna sama ukarala wlasnych zawodnikow. Jestesmy jedynym chyba w historii polskim klubem, ktory sam wyciagnal konsekwencje wobec oszustow wyrzucajac ich z druzyny. Przez co pozniej ukaralismy sami siebie, bo spadlismy do II ligi. Ale jak widac dostalismy pozniej wynagrodzenie z nawiazka za honor i uczciwe podejscie. Legia, ŁKS i Olimpia nie wyciagnely konsekwencji wobec swoich zawodnikow. Ale tam oprocz zawodnikow stal za tym klub. Bo przeciez pilkarze sami z siebie nie chcieliby kupic sobie tytulu mistrzowskiego. I jeszcze jedno, kto wtedy na tym najslynniejszym wałku polskiej ligi skorzystal? Lech Poznan ![]() ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 05.2004
Offline |
|
|
2 dni temu pisałem o "powiązaniach" R. i M. nie tylko piłkarskich. Pracowałem wtedy w firmie Poznaniaka, który chodził do Szkoły z R. Utrzymywali kontakty. Opowieści szefa traktowałem z przymrużeniem oka a po 5 latach okazały się prawdą.
![]()
|
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Jesteście niesprawiedliwi. Nigdy nie czułam żadnej wielkiej niechęci do Wisły... raczej traktowałam Was jak godnego przeciwnika.
Możecie sobie jechać po nas. Ale poczekajcie aż się do Was dobiorą. A prawda jest taka, że najbardziej pokrzywdzeni są kibice. Nam chyba najbardziej nie podobała się perspektywa fuzji z Amicą. Ale co mogliśmy z tym zrobić? Protestowaliśmy i co z tego? Lech pozostanie Lechem, bo Lech jest tam gdzie jego Wiara! |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Jak beda miec za co to sie dobiora i nik wtedy nie bedzie mowil ze Wisla to nie Wisla bo Wisla to 100 lat tradycji i dumy, a jak w tym czasie powstala rysa na honorze w postaci korupcji to przyjmiemy to z pokora ![]() ,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To że nikt by po was teraz jak po łysej kobyle nie jechał. Nie protestowaliście, bo było wam to na rękę. i nie kłam że tak nie było. dla miejsca w ekstraklasie, dla pucharów, dla pieniędzy sprzedaliście historię klubu, nic nie robiąc. gdybym widział jak i cała Polska że coś robicie, że jesteście temu przeciwni byłoby inaczej, a tak .. lepiej wyjść do walki z opcją przegranej, aniżeli przegrać na starcie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
zawieszono (usunieto) po tamtym meczu kilku czołowych na tamten okres zawodników : bramkarza Bobrowicza, stopera Gałuszke,pomocników Wójtowicza i Gręde .Za granice zostali sprzedani Świetek i Janik ( do Ostendy obaj). Odszedł trener Karol Pecze.Efektem było rozpoczęcie sezonu z -3 pkt. karnymi a przypomne że wtedy za zwycięstwo były 2 pkt.Drużyna składała sie głównie z młodych i niedoświadczonych zawodników i w czerwcu 1994 roku Wisła po raz drugi w swojej historii spadła do 2 ligi.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 04.02.2009 o godz. 15:56.
|
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
Dobra.
Ostatnie ostrzezenie dla poznanskich ofiar. Kazdy kolejny idiotyczny wpis jak kolezanki wyzej bedzie karany wywaleniem z tego forum. Chyba nie tylko ja mam odruchy wymiotne czytajac jak to jestesmy NIESPRAWIEDLIWI nazywajac kurestwo po imieniu. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Lech jest tam gdzie jego wiara ? Jego wiara jest na Amice i taka jest oficjalna wersja władz klubu. Czyli generalnie jako Lechici dopingujecie Amicę. A jak się nie podobało to trzeba było chodzić na rezerwy albo Wartę nie wiem z jak tam to u was jest zrobione. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jasy
-Widzisz , my tu w Krakowie mamy skrzywienie na punkcie honoru i pamiętliwi jesteśmy ,, amiki wronki genetycznie nie lubimy, a innego klubu w wielkopolsce nie ma(naszym zdaniem) , kiedyś był ale się sprzedał oszustom i krętaczom wokoło głosząc jaki to jest " naj." O protestach nie słyszałem Wasz symbol(PR) też często różne tezy głosił i dzisiaj tym bardziej wychodzi ...sama wiesz na kogo. Czesiu poszedł zeznawać, może on wszystko wyjaśni , bo gadać lubi. Ikona klubu was sprzedała? Nie zazdroszczę . Trochę nawet mi Was żal. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Cracovia, Bełchatów i chyba Jagiellonia
http://sport.onet.pl/0,1248675,1910092,wiadomosc.html wiem, że to żaden autorytet czyli wynika z tego, że cała triada solidarnie brała udział w korupcji
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 04.02.2009 o godz. 16:16.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Jeżeli chodzi o Lecha, to oczywiście jeżeli udowodnią im, że zdobyli PP na lewo, to wiadomo trzeba im go odebrać, ale nie ma mowy o karze finansowej, gdyż to jest Amica... a PP nie należy do Amici tylko do Lecha... Chyba wiecie o co mi chodzi.
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Co do "Polskiego Mourinho" to zwracam uwagę, że do prokuratury sam się pofatygował. To raz. Ponadto sami prokuratorzy powiedzieli, że Czesio był tam w charakterze świadka, nie oskarżonego. To dwa. Wreszcie został zwolniony do domu bez postawienia zarzutów. To trzy.
Więc na razie nie ma podstaw do oskarżania Michniewicza o cokolwiek. Choć sprawa jest rozwojowa... ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Ja tam nie wiem jak oni te kruczki prawne zinterpretuja.Jednak jesli trzymac sie tego co powiedzial prawnik Lecha to Lech jest Amika ktora kupila od Lecha herb,nazwe,stadion i historie.Wiec jak kupili historie to przeciez kupili nie tylko 5 mistrzostw, Puchary Polski itp ale takze sprzedane/kupione mecze wiec powinni za nie odpowiadac
![]() Ciekawe jest tez to co sie stalo z historia Amiki bo nie slyszalem by komus ja sprzedala ![]()
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 04.02.2009 o godz. 17:21.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Jasy,to jedzcie np. do Jaworzna i tam dopingujcie Szczakowiankę, jak Lecha. W sumie to to samo jak z Amicą. Bo co to dla was za różnica kogo dopingujecie. Inny zespól gra a wy z kim innym się utożsamiacie.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
![]() I to byl bodajze Intertoto ![]() "Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Z Terekiem grali w PUEFA. Pierwszy mecz na wyjeździe na stadionie Lokomotivu, a drugi u siebie. A i tak Terek wtedy z ligi spadł.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Ja mam jeszcze pytanie do starszych kibiców. Jak zachowali się kibice Wisły po tym sprzedaniu meczu w 93' ? W książce Wojtka Kowalczyka była wzmianka na temat tego "pojedynku", mianowicie do Kowala podszedł jeden z piłkarzy Wisły i prosił żeby więcej goli nie strzelali bo "kibole ich zaje..." ?
![]()
W życiu ważne są tylko chwile...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Na meczu poleciało parę rac i zaśpiewano "Podziel się z nami! Wisełko podziel się z nam!". ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
.Wiele osob po tym meczu zrezygnowalo na dlugo z chodzenia na Wisle.ps cos mi tez tam swita ze na pierwszy mecz nastepnego sezonu wstep byl za free.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 04.02.2009 o godz. 19:25.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pamiętam że przed meczem w mediach była obawa czy Wisła o nic nie grająca zachowa w meczu z Legią postawę sportową , apelowano o walkę i poszanowanie kibiców,bodajże na początku 2 połowy zdjęliśmy fany z płotu i było baardzo gorąco, Legioniści oczywiście fetowali, Wójcik (Janusz W.) chodził po boisku w szaliku, a my skandowaliśmy "Voigt i Pecze 2 pedały cały sezon sprzedawały".. "złodzieje" .
Kilku naszych gwiazdorów załatwiało sobie wtedy transfer do Belgii, i (mogę się mylić) nie grało w tym meczu , oficjalnie udając że nie ma ich w Krakowie.? Generalnie Wisła Voigta sprzedawała lepszych grajków a w zamian sprowadzała "szrot" z Ukrainy (Derewiński, Chlebosołow i inni.) Trener nie miał kim grać i robił dobrą minę do złej gry. Bardzo wielu starych kibiców przestało po tym " meczu " chodzić na Reymonta . |
|
|
|
Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Byłem na tym meczu - zabiorę więc głos. Choć pojawia się wątpliwość, bo długo można by opowiadać ale z drugiej strony .... czy warto? Myślę, że warto - i to z kilku powodów. Mecz ten przecież przez wielu ludzi (nie kibiców - właśnie zwykłych ludzi) traktowany jest jako koronny dowód, że Wisła też "uprawiała" korupcję. Ten punkt widzenia powielają zwłaszcza dyszący z podniecenia - że nie tylko oni handlowali - starozakonni. Zapominają oni niestety o kilku istotnych faktach. Mecz sprzedali piłkarze, za co w mniej lub bardziej kulturalny sposób klub się z nimi pożegnał. Finansowo Wisła wówczas nie stała najmocniej - następny sezon grany składem na pół juniorskim zakończył się spadkiem do II ligi. Dodatkowym balastem były ujemne punkty przyznane na starcie owego sezonu przez PZPN. Według mnie - klub zachował się jak najbardziej honorowo. Pamiętam, że w momencie spadku do II ligi czułem żal i ogromny niesmak, że tylko Wisła - z czwórki klubów - poniosła ostatecznie tak wysoką karę. Z perspektywy czasu mogę tylko napisać, że dobrze się stało i taki "czyściec" naprawdę był potrzebny. A co się działo na samym meczu? Ano .... było "ciekawie". Zaczęło się normalnie ale po bramce na 0:2 kibice poczuli pismo nosem. Wtedy ludzie nosili na mecze takie małe przenośne radyjka ;-) i zewsząd słychać było jak to w meczu ŁKS - Olimpia (sędziował niejaki Michał L. )piłkarze starali się bramkami przelicytować kolegów z Legii i Wisły. Zaczęło się - początkowo na poły żartobliwie - od oklasków i kwitowania śmiechem "zagrań" piłkarzy Wisły. Z upływem czasu pojawiło się skandowanie haseł typu: "złodzieje" czy "oddajcie kasę za bilety". Pamiętam, że pod koniec wściekłość tłumu sięgnęła zenitu i spora grupa kibiców przeniosła się za łuk stadionu w kierunku wejścia do budynku klubowego. Tu już było mało Wersalu - pamiętam trochę jak przez mgłę (to już jednak 16 lat temu) - lekkie przepychanki z policją i ostre bluzgi w kierunku piłkarzy.![]()
Wisła Kraków. Widać, kto tu rządzi!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|