The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.02.2009, 21:09
kaze idz i najlepiej wytlumacz to wszystko kibicom Slaska, Zawiszy albo Pogoni. Potem wroc i daj znac co uslyszales. Teraz tlumaczenie ze Lech to Lech a nie papierek sobie wsadz gleboko do kieszeni, trzeba bvylo to zrobic wczesniej i zablokowac fuzje albo wytyczycd wyraznie jej granice. Nie ma Lecha, jest Amica. Lech umarł za Wasza zgoda. Inni kibice tej zgody nie dali, mowiac innymi slowy - nie sprzedali wlasnego "ja" dla sukcesu. Zreszta Wam takie tlumaczenia juz weszly w krew. Najpierw robiliscie w ch..a fiskusa zmieniajac sobie szyld, teraz chcecie zrobic w ch..a cala Polske unikajac odpowiedzialnosci za oszustwa. Bo to ze oszukujecie samych siebie to juz jest tylko i wylacznie Wasz problem. Choc chyba nawet nie do konca problem, bo calkiem wam z tym wygodnie.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
kaze
Junior Member

Od: 02.2009

Stary 03.02.2009, 21:18
Po tym poście widać, że nigdy nie zrozumiesz jak jest naprawdę. Nie zrozumiesz, że LECH, jakby nie wiadomo co się stanie, nigdy nie umrze. A wiem, że są kibice każdego klubu, Wisły Kraków także, którzy to czują.
Już nie dyskutuję, swoją opinię przedstawiłem i nic jej nie zmieni.

Pozdrawiam kibiców.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.02.2009, 21:24
kaze napisał(a):Wyświetl post
Po tym poście widać, że nigdy nie zrozumiesz jak jest naprawdę. Nie zrozumiesz, że LECH, jakby nie wiadomo co się stanie, nigdy nie umrze. A wiem, że są kibice każdego klubu, Wisły Kraków także, którzy to czują.

Pozdrawiam kibiców.
Nie wstyd Ci Orle, Ty nic nie czujesz
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 03.02.2009, 21:42
Cytat:
Fußball Club Red Bull Salzburg - austriacki klub piłkarski założon 6 kwietnia 2005 r w Salzburgu, po przejęciu SV Austria Salzburg przez firmę Red Bull. Klub obecnie gra w w pierwszej lidze austriackiej.

Formalnie SV Austria Salzburg został założony 13 września 1933roku jako Hertha-Rapid Salzburg. 6 roku powstał Red Bull Salzburg od nazwy sponsora Red Bull. Koncern Red Bull odciął się od historii popularnej Austrii, zmienił barwy, herb i wymienił cały zarząd klubu. Należy więc przyjmować 2005 rok jako datę założenia nowego klubu na bazie dawnej Austrii.

Po przejęciu klubu przez koncern Red Bull, klub zmienił nazwę, zarząd, a także pracowników. Zadeklarowano wówczas, że "to jest nowy klub bez historii". W klubie pozbyto się także fioletowego koloru, który cechował poprzednio klub z Salzburga. Zmieniono także klubowe logo, w którym widnieje logo Red Bulla. Kolor fioletowy zmieniono na barwy czerwono-białe (także barwy koncernu). Takie całkowite przebranżowienie klubu nie było pierwszym i jedynym w historii sportu i koncernu Red Bull.
Kibice klubu nie byli zadowoleni z takiej sytuacji i starali się oponować zmianom wprowadzanym przez sponsora salzburskiego klubu by zachować klubową tradycję pielęgnowaną od lat. Także kilka fanklubów w całej Europie stały się przeciwnikami takiej polityki marketingowej oraz nadchodzącej komercjalizacji w piłce nożnej.
Jednak po 5 miesiącach protestów fanów klubu a także rozmów pomiędzy nimi a zarządem klubu, nie osiągnięto żadnego kompromisu. 15 września 2005, "fioletowi" fani oficjalnie oświadczyli o fiasku ich starań i prób.
Obecnie w klubie istnieją dwie grupy kibiców: "Czerwono-Biali", którzy popierają zarząd i "nowy" klub, a także "Fioletowo-Biali", którzy popierają 72-letnią tradycję klubu i uważają, iż nie są fanami "nowego" klubu. W lipcu 2006 "Fioletowo-Biali" zarejestrowali oficjalnie nazwę "SV Austria Salzburg" a także stare logo klubu. Przejęli oni także sekcję piłki nożnej przy Policyjnym Klubie Sportowym z Salzburga i tak stworzony klub rozgrywa wówczas mecze w 1. lidze okręgu Salzburga. Pierwszy mecz nowej-starej drużyny został rozegrany 1 kwietnia przeciwko drużynie FC Puch.
rzucają się tu dwie kwestie:

1: zarząd mimo iż zabawił się klubem, to jednak w przeciwieństwie do Rutkowskiego, od razu powiedział prosto z mostu, że jest to nowy klub bez tradycji itp.

2: kwestia kibiców, którzy przeciwstawili się temu działaniu. Protestowali. Cóż, nie udało się. Ale wiedzą, że zrobili wszystko, co było możliwe dla swojego klubu. Wiadomo, że są fani, którym to nie przeszkadzało, bo to zazwyczaj kibice sukcesu.

jak to porównać do Lecha (jego zarządu i kibiców)?

Widać, że 'jak się chce, to można'
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 03.02.2009 o godz. 21:44.
Odpowiedz cytując
Zygmunt.Król
Member

Od: 04.2008

Stary 03.02.2009, 21:49
Po tym poście widać, że nigdy nie zrozumiesz jak jest naprawdę. Nie zrozumiesz, że LECH, jakby nie wiadomo co się stanie, nigdy nie umrze.
Czyli są dwie możliwości. Pierwsza - Lech jak Lenin, wiecznie żywy(szykuje się mumia?)
Druga - Lech odradza się jak Feniks z pralki...

A wiem, że są kibice każdego klubu, Wisły Kraków także, którzy to czują.
Znaczy się, jak mawiał były prezydent: "czuj się zdegradowany"?

TTJ, nie tylko Austria Salzburg. Założony przez kibiców AFC Wimbledon potrafił prawnie wywalczyć prawa do historii i trofeów wywalczonych przez FC Wimbledon
Ostatnio edytowane przez Zygmunt.Król : 03.02.2009 o godz. 22:06.
Odpowiedz cytując
Jeżyk
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 03.02.2009, 21:59
Kaze, to przyznaję się nie jestem człowiekiem. Mnie to cieszy tak samo, jak Was by cieszyło nasze niepowodzenie. Zresztą, osobiście nie ukrywam, że życzę Wam tego, abyście teraz nie dostali kary, bo skoro już nie jesteście Lechem, to powinniście odpowiedzieć za Amice.

Najlepsi kibice w kraju? Proszę cię... Przyznam, że doping i ekipę macie na dobrym poziomie, ale bez honoru (moje zdanie) daleko nie zajdziecie.
Ostatnio edytowane przez Jeżyk : 03.02.2009 o godz. 22:03.
MY NIGDY NIE PODDAMY SIĘ !!!
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 03.02.2009, 22:17

Pozdrawiam kibiców.
Massz racje. Nigdy nie zrozumiem jak mozna sie sprzedac dla jakiegos sukcesu. Nigdy nie zrozumiem jak mozna przejsc obojetnie nad zniszczeniem w pare chwil wieloletniej tradycji i pozniej sie tej tradycji wypierac (jak zarzad). Nigdy tez nie zrozumiem jak mozna na taka skale robic w bambuko tysiace ludzi, w tym tych dla ktorych sie twierdzi ze to wszystko sie robi.

I jeszcze jedno. Jest mi po prostu smutno. Nie mówię tu o sytuacji z Piotrkiem, bo to jest oczywiste, choć może nie wszystkim wam to przyszło do głowy, że każdy kibic Lecha jest zakłopotany tą sytuacją. Mówię o tym, co się dzieje na tym forum, wśród kibiców wrogo nastawionych do Lecha. "Ale mi się humor poprawił", "To się świetnie dzień zaczął", "Wreszcie sie sk**** doigrał" są żenujące i prymitywne. Dlaczego? Jeśli tego nie rozumiesz, to nie jesteś człowiekiem.
Co jest dziwnego w wyrazaniu radosci z faktu ze kara dosiega oszusta?
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Kejt
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.02.2009, 22:22
Pierwsze słyszę, że jak przekręty nie były sytemowe (że co?) to nie nalezy sie degradacja, albo że niby kupował tylko piłkarz a cały klub to świętoszki (). Dziwne, że przy degradacji poprzednich klubów takie argumenty nie wystarczały, wystarczyło 1 udowodnione przekupione spotkanie i spotykała je zasłużona kara. Jesli Lech/Amica nie zostanie zdegradowany, będzie to nawet większym przekrętem niż abolicja, a co ze zdegradowanymi juz klubami? Trzeba by było ponownie rozpatrzyć ich sprawy pod kątem systemowości , niewiedzy zarządu o procederze . A propo, niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności! Nie składajcie pitu rocznego w terminie a potem się tłumaczcie, że myśleliście, że w maju jeszcze można składać. Zobaczycie jakie US wam dowali kary.

Co ciekawe kibice Lecha są pewni, że nie spotka ich degradacja..... nawet specjalnie o tym nie dyskutują.
Co z tego, że grają na licencji Amiki. Spółka, która przejęła inną spółkę odpowiada za jej zobowiązania. Np gdyby wasz zakład pracy X został kupiony przez inny zakład Y i Y ogłasza, że nie wypłaci wam pensji za styczeń bo X już nie ma... śmieszne, oczywiście, że domagacie się zaległości od Y. Tak działa prawo, zobaczymy tylko, czy w tym przypadku wybiórczo.

Tak jak ktoś napisał wcześniej, przy przejęciu firmy przejmuje się także odpowiedzialność prawną za jej przeszłe działania. Howgh.
Ostatnio edytowane przez Kejt : 03.02.2009 o godz. 22:32.
Wisła Kraków i wszystko jasne .
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 03.02.2009, 22:36
No , wielkopolanie , widzę że idealnie sobie tłumaczycie zaistniałą sytuację i "prawie" dobrze wam z nią.
Rozumiem ,że kochacie swój klub, barwy i tradycję, stoicie za nim murem i do końca będziecie bronić słusznej ? sprawy i dobrego imienia.... Spoko, szacunek.
Tylko czemu tak późno? Gdzie była - wiara lecha- jak robili z was AMIKE ? Czyli - "jest kasa jest dill "?
Nie szczypała was w oczy szemrana historia waszego nowego klubu i jego patroni ?.

Zastanawiam sie , (hipotetycznie) co byłoby lub będzie jak prokuratorzy przyjdą po Amike, będziecie jej bronić jako swojego klubu?

Ps.
Kaze . Ty, wielkopolanin ,dziwisz sie "wrogości kibiców Wisły , Legii i innych klubów na wszystkich forach" wobec was? Pragniecie współczucia?
A zrobiliście kiedykolwiek cokolwiek żeby było inaczej? Niee, wy i wasze zgody jesteście chodzącą miłością , dobrocią i przyjaźnią.
Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 03.02.2009, 22:47
Według mnie skoro klub KKS Lech Poznań czy jego zawodnicy czy działacze kupowali mecze lub sprzedawali mecze to nie jest ważne na czyjej licencji grają.KKS to KKS więc niech mi nikt nie wciska kitu że jesteście tacy sobie nietykalni. Albo wszystko albo nic .Jesteść albo Lechem z jego wszystkimi trofeami albo amiką.
Odpowiedz cytując
lucekj
Banita

Od: 02.2003

Stary 03.02.2009, 22:49
Taka natura "polusa"....

jako jedni z niewielu maja okazje osiagnac cos na arenie miedzynarodowej (kto wie czy nie odniosa wiekszego sukcesu niz WISŁA, ktora toczyla wyrownany boj z Włochami za czasow Kasperczaka) a WY zawistnie cieszycie sie z zdemaskowania oszusta Piotra R. gracza Lecha/Amiki....

tak u nas jest, jak ktos cos osiagnie i potem mu sie noga podwinie to narod sie cieszy...

nie wiem czy jest to powod do radosci czy raczej do smutku, sytuacja reksia pokazuje jaka jest polska piłka.....
Ostatnio edytowane przez lucekj : 03.02.2009 o godz. 23:14.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 03.02.2009, 23:00
Kibic_1906 napisał(a):Wyświetl post
Zdegradowano Widzew , Zagłębie Lubin i Sosnowiec , Koronę więc zdegradują i Was!
.
Widzewa nie zdegradowano. Spadł z ligi sportowo. Dostał karę degradacji, ale się od niej odwołał i wygrał. Gdyby poniósł karę, to grałby aktualnie w 2 lidze(dawniej 3)
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 03.02.2009, 23:24
kaze

Mam wrażenie, że Poznań zaplątał się totalnie. Można zauważyć pewną zbieżność stanowiska wobec spraw klubu i jedność wszystkich stron, solidarnie niszczącą dawną historię i tradycje " Kolejorza" na rzecz nowego określenia dla tego dawnego klubu " Kuchenkorz". Dotyczy to jednakowo - klubu i Rutkowskiego, kibiców oraz piłkarzy. Wspólne interesy wszystkich stron wymieszały się tak w przeszłości jak i obecnie. Korupcja dla Was wszystkich jest usprawiedliwiona, bo głównie służyła klubowi, nawet, jeśli kasa trafiała do piłkarzy, bo przecież klub miał długi i trzeba było kraść.

Rutkowski ma Waszą aprobatę, na słowa brzmiące w skrócie tak : -
" jest nam wstyd za poprzedni klub Lech Poznań, ale nie możemy za tych przestępców odpowiadać. Możemy odpowiadać tylko za Amicę Wronki i wyłącznie jej piłkarzy, obecnie grających w Poznaniu na licencji naszej uczciwej Amici Wronki" .

Kibice z Poznania zaś, po sprzedaniu tradycji 2 lata temu i konsumowaniu pod stołem Rutkowskiego, efektów tej żenującej sprzedaży, wymyślili sobie, że :

"Lech to my a klub to Amica Rutkowskiego" i wydaje im się, że Polska musi zaakceptować ich haniebny styl myślenia i funkcjonowania oraz pokręconą psychikę . Szanowni ludzie z Poznania, obecna Polska to nie hitlerowska okupacja i nie da się tłumaczyć waszej plamy na honorze, jakimiś konspiracyjnymi działaniami i zakamuflowanymi miłościami do klubu, typu : - Reiss handlował dla klubu, Kibice sprzedali tradycje dla klubu, Rutkowski jest zbawicielem wszystkich a to że korumpował Amicę tak samo, jak Reiss Lecha, to robił to z miłości do klubu, tylko jeszcze przed wprowadzeniem przepisów antykorupcyjnych, więc póki co prawo może mu skoczyć a Reiss miał zwyczajnego pecha .Ważne, że Amica gra dalej na kupionym wraz z kibicami, stadionie w Poznaniu i kasa się zgadza, jak za dawnych, dobrych lat. A Lech Poznań ? A kogo to w Poznaniu obchodzi ? Lech to oni a Amica to my, albo Lech to my a Amica to oni - brzmią jednakowo obie strony i jest O.K. . Tak to brzmi w Waszym wydaniu i jest to bardzo zatrważające.

Wszyscy jesteście siebie warci. Wszyscy od 2 lat jednakowo macie gdzieś wasz dawny klub i waszą tradycję. Myśleliście, że w Polsce po latach, wszyscy zapomną o tym badziewiu z fuzją a tu niespodziewanie nastąpił formalny "zonk". Być moze trzeba będzie na zawsze dokonać prawnego wyboru - Who is Who ? Lech czy Amica Poznań. Rutkowski publicznie odżegnuje się od Waszego dawnego klubu, wraz z Waszym idolem korupcyjnym Reissem i resztą piłkarzy dawnego Lecha a Wy wspólczujecie tak Reisowi, jak i Rutkowskiemu. Tylko , że dla wszystkich w Polsce, oprócz Was, od wczoraj Rejs to przestępca a nie Wasza legenda, taki sam jak Wdowczyk czy Żelazko lub inna kanalia korupcyjna a Rutkowski od dawna jest uważany w Polsce, za prawie ojca chrzestnego korupcji w Polsce postkomunistycznej, który otwarcie mówi, że brał w niej udział, ale w po 2003 nie dał się złapać prokuraturze i obecnie nie zna już Fryzjera, swojego wspólnika z Amici . Publicznie zaś, "uczciwy" do łez Rutkowski, potępia korupcje i koruptora Rejsa wraz z przestępczym Lechem Poznań, gdyż "uczciwej" Amice i jemu to można najwyżej skoczyć a Lecha dla niego nie ma, co oświadcza publicznie n-ty raz a Wy kibice bijecie mu za to brawa, gdy mówi, że nie może jego Amica Poznań, cierpieć przez Lecha Poznań. Wiara Lecha z Amicą i Rutkowskim, czyli Amica Poznań aż do śmierci . Biznes to biznes a sukces uświęca środki. Reszta Polski nie ma prawa wtrącać się między wódkę i zakąskę.
Wielkopolski styl bycia, trafił jednak na prokuratora i impreza pod stołem Rutkowskiego, może zostać przerwana a nawet zakończona, gdy sprawiedliwość dopadnie wreszcie i Amicę, za jej kpienie z prawa i moralności.

Tak to widzę i radzę się opamiętać, póki los daje Wam szansę, wycofać się tej haniebnej umowy z Amicą Wronki. Jeśli jednak nie Wam, to mimo wszystko mnie, jest szkoda tradycji starego "Kolejorza. Bo wydaje mi się, że gdy przyjdzie oddać wszystkie insygnia Lecha Poznań i dokonać wyboru, to wybierzecie Amicę Poznań i Rutkowskiego a nie Lecha Poznań wraz z tradycją i tą dobrą i tą złą. Już teraz mówicie, że nie macie na to wpływu a poza tym, to już się stało 2 lata temu, tylko nikt nie przewidywał, że przyjdzie czas wyboru pomiędzy tradycją a stołem Rutkowskiego, bo przecież, kolesie z PZPN zapewniali, że Rutkowski kupił wszystko poza odpowiedzialnością za korupcję. A to nieprawda. Kupił tylko kibiców ze stadionem i nazwą, którą to nazwę, prawdopodobnie być może prawo, także zakwestionuje, tak jak i wszelką dawną tradycję "Kolejorza" wraz z historią i osiągnięciami. Bo Amica Poznań, nie jest już Lechem Poznań z 1922 rok lecz klubem z tradycjami od 1992 roku i żadne "fuzje" w PZPN-owskim wydaniu, nie zmienią podstaw i istoty prawa, w myśl zasady, że " Twarde prawo, ale prawo". Nie ma odpowiedzialności za Lecha Poznań, to nie może być jego nazwy i tradycji. Jest Amica Poznań 2006.
Ostatnio edytowane przez kot : 03.02.2009 o godz. 23:48.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.02.2009, 00:19
No to zrobił się nam najpopularniejszy temat forum.
Cztery sprawy:

1. Pisząc swój poprzedni post w tym temacie (ten z propozycją transparentu: Lech to my! Zdegradujcie nas!) ani przez moment nie przyszło mi do głowy że ktoś może to wziąść na serio. Czytając niektóre komentarze odniosłem jednak wrażenie że niektórzy odebrali to na poważnie. A zatem krótko: żartowałem.

2. Też nie lubię Lecha (zresztą kto by ich lubił) ale fakt jest faktem że jeździmy po nich trochę jak po łysej kobyle. Osobiście niektórych z nich nawet mi żal (np: tego pyruska z trudnym nikiem zaczynającym się na S) bo widać że chłop to przeżywa i chyba prawidłowo diagnozuje (nie chce się chować za Kuchenki). Wygląda jednak na to że większość nic nie zrozumiała z tej lekcji.

3. Faktem jest że jeśli zarzuty ograniczą się do tego że PR wziął kasę za wygranie meczu a w drugim przypadku Lech meczu i tak nie przegrał (druga drużyna dała więcej za zwyciestwo) to Lech jako klub nie odniósł żadnych korzyści pozasportowych z tych "transakcji" i trudno na tej podstawie domagać się kary degradacji dla klubu.

4. Pamiętajmy że naprawdę niewiele brakło aby w tym okresie PR wystepował w Wiśle zamiast Kryszała.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 04.02.2009, 00:22
Można i łatwiej. Na przykładzie. Otóż wyobraźcie sobie sytuację, że Wisła staję się na kilka sezonów ligowym średniakiem, a solidnym ligowcem w tym okresie jest Kmita Zabierzów, która ma też możnego sponsora. W pewnym momencie sponsor Kmity stwierdza, że rozwijanie klubu w Zabierzowie nie ma sensu. Dlatego postanawia on dokonać fuzji z Wisłą. Wisła ma pewien kapitał taki jak: kibice, tradycja, stadion, duże miasto. Kmita natomiast ma pieniądze, których jak wspomniałem nie ma już sensu pompować w Zabierzowie. Do Krakowa zostaje wniesiona licencja, a klub zostaje nazwany PKS Wisła Kraków. Stara Wisła zostaje rozwiązana. W mediach się pięknie przemawia jak to się kontynuuje tradycje etc. PKS Wisła natomiast ma na swoim koncie punkty zdobywane przez Kmitę w UEFA, a kibice PKS Wisły napychają pieniędzmi kieszeń sponsora.

I o to wielu chodzi. Przehandlowano coś, co już nigdy nie będzie takie jak było. Dla biznesu stworzono papkę dla kibiców.

I jeszcze rzekoma miłość Reissa do Lecha... Sprzedał mecze Lecha z miłości. Wziął pieniądze za porażkę klubu, który kocha i którego kibice traktują go jak ikonę, żywą legendę.

Swoją drogą ciekawe czy możliwe by było reaktywowanie WKP Lecha, na starej licencji i obciążenie go za machloje z przeszłości. Może Wiara Lecha zaproponuje takie rozwiązanie... Ciekawe co na to zarząd... Chyba nikt nie wyobraża sobie na dłuższą metę kibicować Lechowi jako Lechowi, podczas gdy zarząd utrzymywał będzie, że on nie jest starym Lechem, a przekształconą Amicą.
Odpowiedz cytując
Galileo
Banita

Od: 11.2008

Stary 04.02.2009, 00:29
I jeszcze jedno. Jest mi po prostu smutno. Nie mówię tu o sytuacji z Piotrkiem, bo to jest oczywiste, choć może nie wszystkim wam to przyszło do głowy, że każdy kibic Lecha jest zakłopotany tą sytuacją. Mówię o tym, co się dzieje na tym forum, wśród kibiców wrogo nastawionych do Lecha. "Ale mi się humor poprawił", "To się świetnie dzień zaczął", "Wreszcie sie sk**** doigrał" są żenujące i prymitywne. Dlaczego? Jeśli tego nie rozumiesz, to nie jesteś człowiekiem.
wiesz jak mi było smutno, jak na waszym płocie pojawiły się nasze flagi do "góry kołami" skradzione przez waszych koleżków z drugiej strony błoń, wtedy to straciłem resztki jakiegoś poszanowania dla was i waszego klubu, jakkolwiek on się teraz zwie, i Ty się dziwisz, że nie lubimy Lecha, noż kurde, mamy was uwielbiać i żałować, ludzie honoru, teraz po raz kolejny wychodzi, gdzie macie honor...
Odpowiedz cytując
Verter
Member

Od: 05.2007

Stary 04.02.2009, 00:35
Kejt napisał(a):Wyświetl post
Pierwsze słyszę, że jak przekręty nie były sytemowe (że co?) to nie nalezy sie degradacja, albo że niby kupował tylko piłkarz a cały klub to świętoszki (). Dziwne, że przy degradacji poprzednich klubów takie argumenty nie wystarczały, wystarczyło 1 udowodnione przekupione spotkanie i spotykała je zasłużona kara.
poza Szczakowianką to żaden klub nie był degradowany za 1 (słownie jeden) ustawiony mecz. Poniekąd drugi uczestnik tego barażowego meczu Świt który go Szczakowiance sprzedał w nagrodę awansował do ekstraklasy.
Dla odmiany Piast Gliwice który mecz ze Świtem kupił dostał ujemne punkty i kare finasową.
Ciekawym przypadkiem jest wspomnianym wyżej Widzew (sprawa nie zakończona-kary nie ma), jest też sprawa Jagiellonii w toku na którą jest dużo więcej dowodów niż na jeden mecz.
To apropos rozmawiania o faktach a nie medialnych pseudotezach.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 04.02.2009, 03:58
Po tym poście widać, że nigdy nie zrozumiesz jak jest naprawdę. Nie zrozumiesz, że LECH, jakby nie wiadomo co się stanie, nigdy nie umrze.
przykładowo jutro odkupuje ktoś udziały od obecnego właściciela zmieniam nazwę, siedzibę barwy gdzie się podziejecie? sprzedaliście za przeproszeniem wszystko w ****u, nie założycie sobie nowego Lecha bo barwy godło i inne prawa niematerialne bedą należały do niego

w podobnej sytuacji znalazła się Legia, po przejęciu CWKSu przez ITI teraz kazdy może dzielić i rządzić jak chce...ryzyko, jednak w przypadku wojskowych tam była jest i będzie Legia ,a w Poznaniu takie dziwne obyczaje są, raz są tymi raz tamtymi

(nie z przypadku a z konfliktu interesów CWKS i KP Legia posiadały drużyny seniorskie )

oczywiście sytuacja sporo przerysowana bo nikt nie odważy się wymazać Legii czy Lecha (pod obojętnie jaką postacią) ze sportu ale nie jest to niemożliwe.
Ostatnio edytowane przez PvD : 04.02.2009 o godz. 04:12.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 04.02.2009, 08:42
(...)W związku z tym, nie można tak po prostu przyjąć kary, której się nie dostało. A KKS Lech Poznań takiej nie dostanie. (...)

Poza tym, klub tworzą kibice. Dla nas, LECH POZNAŃ zawsze będzie LECHEM POZNAŃ. Macie oczywiście rację co do kwestii formalnych. Gramy na licencji Amiki. Ale to nie licencje i inne gówniane papierki tworzą tradycję!(...)
Ależ tworzą. Do Twojej informacji: masz rację, na 99% nie zostaniecie ukarani. Jako jedyni w Polsce, mimo ewidentnych dowodów.

Tym samym będzie paradoksalnie jeszcze gorzej. Wielki Juventus spadł za korupcję, wrócił do I ligi i pozostał wielki. Zachowując wszelkie proporcje - Arka, Zagłębie, czy Korona zapłaciły za swoje grzechy, ale zachowały honor.

Lecho-Amika, kryjąca się przed sprawiedliwą karą za przestępstwa futbolowe - nigdy wielka nie będzie. Twoje zdanie o "g.wnianyrz papierkach" jest tylko pobożnym życzeniem. Może to dla Ciebie nie ma znaczenia. Ale dla innych ma.

Cała piłkarska, a kibicowska Polska w szczególności będzie Wam pamiętać te przekręty i to, że uniknęliście kary - podczas gdy inni zostali zdegradowani. Uwierz mi, przyjaciół Wam to nie zjedna. Zapiszecie się w historii polskiej piłki jako klub złodziei, oszustów i kombinatorów.

Fakt, od 2006 roku historię Lecha zaczęliście pisać od nowa. A więc nie od 1922, a od 1992. I wiesz co? To g.wniana historia. Historia przekrętów, oszukiwania i grzebania się w bagnie.

Co więcej, najprawdopodobniej przez kilka następnych lat waszym piłkarzom będzie się to wypominać na spotkaniach, przynajmniej wyjazdowych.

Naprawdę, na swój sposób Wam współczuję. Co innego zostać zdegradowanym za korupcję - to można przecierpieć. Rok nie wyrok, można za chwilę wrócić do elity. Ale Wam łatka oszustów została przypięta permanentnie i nigdy się od niej nie uwolnicie. Ja bym jednak wolał degradację, niż utratę honoru.

Dla mnie możecie nawet przejść Udinese, zdobyć PUEFA, MP, a potem i LM. Nie ma to żadnego znaczenia. Nie jesteście przeciwnikiem godnym Wisły, Legii czy Cracovii. Jesteście klubem pokroju Miliardera Pniewy.

Nie mam zamiaru nawet dalej brnąć w tą dyskusję. Wy nie macie w niej żadnych argumentów, a dalsze kopanie leżącego nie sprawia mi przyjemności.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 04.02.2009, 08:47
Verter napisał(a):Wyświetl post
poza Szczakowianką to żaden klub nie był degradowany za 1 (słownie jeden) ustawiony mecz.
No i to był wielki błąd . Przypomnę , że Szczakowianka oprócz degradacji otrzymała jeszce karę minus 20 punktów. Gdyby nie to , już w następnym sezonie zameldowałaby się ponownie w ekstraklasie ! Z przebiegu czasu wydaję sie , że kara była zbyt surowa. Biorąc pod uwagę to że Piast za identyczne zarzuty (nawet ten sam przeciwnik!) dostal tylko minusowe punkty.

Poniekąd drugi uczestnik tego barażowego meczu Świt który go Szczakowiance sprzedał w nagrodę awansował do ekstraklasy.
Bo podobno to nie Świt sprzedał mecz tylko 3-4 piłkarzy i reszta o tym nie wiedziała. Najśmieszniejsze jest to że ten mecz Świt wygrał. A bardzo dobrze bronil Boris. P ,który był podobno jednym z tych ,którzy ten mecz sprzedali. Nastepnym mecz Szczakowianka wygrała uczciwie. Ale niestety w ekstraklasie nie zagrała :(

Ciekawym przypadkiem jest wspomnianym wyżej Widzew (sprawa nie zakończona-kary nie ma), jest też sprawa Jagiellonii w toku na którą jest dużo więcej dowodów niż na jeden mecz.
To apropos rozmawiania o faktach a nie medialnych pseudotezach.
Co do Widzewa to ja mam taką swoją teorię : Wiadomo było że Widzew spadnie z ekstraklasy i w przyszłym sezonie i tak zagra w 2 lidze (teraz 1),klub miał olbrzymie problemy itd. Gdyby doszło do degradacji i spuszczenia klubu do 3 (teraz 2) lub 4 (teraz 3 ) ligi to Widzew mógłby sie już nigdy nie podnieść. Widać to po przykładach Pogoni czy GKS -u ,które to drużyny miały szybko przebrnąć niższe klasy i ponownie zameldować sie w ekstraklasie. W praktyce nie okazało sie to takie łatwe. Chcieli poprostu Widzewowi jako "zasłużonemu klubowi" tego oszczędzic. teraz Widzew odradza się i najprawdopodobniej znów zagra w ekstraklasie.
Jagielonia to już zupełnie inna "bajka". Temu klubowi prędzej czy pózniej coś udowodnią. Wiadomo że w Białymstoku "handlowano' i są na to podobno niezbite dowody .

W sprawie Lecha to śledztwo dopiero sie zaczęło i raczej nie można tutaj mówić o jednym czy dwóch meczach. Tyle zarzutów usłyszał Reiss ,ponieważ narazie tyle prokuratura jest mu w stanie udowodnić. (ma na to dowody) Poczekajmy ,aż Waldemar K. zacznię sypać. To tylko kwestia czasu, aż w prokuraturze zjawią się kolejni "piłkarze": Krzysztof P.,Waldemar.P, Bartosz B., Maciej S, Zbigniew Z. nie jest wykluczone , że wezmą sie za Amice już za niedługo (chociaż podobno ta sprawa już sie przedawniła) i na "zgrupowanie" do Wrocławia pojadą : Rafał M , Grzegorz W. Dawid K. ,Tomasz D. itd.
Taka jest niestety prawda : Większość ligi handlowała .! Spotkania były od początku ustawione ! (być może nawet część tabeli) I nikt mi tutaj nie wmówi , że ktoś sprzedał jeden mecz dla dobra druzyny.
Już wielokrotnie to było powtarzane : Wtedy jak chciałeś coś ugrać to musiałeś "kupić". Może wyjątkiem były drużyny Wisły i Legii ,które raczej o punkty nikogo nie musiały się prosić. Ten kto już się w to "wkręcił" nie mógł się wycofać !

flamengista faktycznie ,naprawdę współczuje niektórym piłkarzom Lecha ,którzy będą cierpieć za "dawne grzechy" klubu. To nie jest miłe gdy przy każdym wyjazdowym meczu słyszy się :" Ile ci dali " lub "do Wrocławia" bo takimi okrzykami posługują się kibice wszystkich drużyn ekstraklasy.Dobrze , że w Lechu sami bośniacy bo przynajmniej nie bedą rozumieć. Chyba że ktoś im wytłumaczy dlaczego na nich gwizdają.......
Powód: dopis
Ostatnio edytowane przez matizaq : 04.02.2009 o godz. 09:06.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 04.02.2009, 10:15
matizaq napisał(a):Wyświetl post
Może wyjątkiem były drużyny Wisły i Legii ,które raczej o punkty nikogo nie musiały się prosić.
Prosic nie musialy.
Za to mogly wysluchiwac i przychylac sie do prosb innych.

Wiec radze sie wstrzymac : )

Co do Amiki i Lecha...

Opinie, że KKS Lech Poznań nie powinien zakrywać się WKP są po prostu głupie. Nie rozumiecie, że to nie jest zakrywanie się, tylko takie mamy polskie prawo? W związku z tym, nie można tak po prostu przyjąć kary, której się nie dostało.
W zyciu nie widzialem tak idiotycznie pukajacego, stukajacego i borujacego dzieciola.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.02.2009, 10:31
flamengista, czy Arka zachowała honor to bym się wstrzymał . Owszem, degradacja była i tu nie ma gadania. Ale pamiętne koszulki solidarności z Jackiem M. i przekonanie, że to jedynie atak złych mediów i przekupnej prokuratory na klub chwały nie przynosi. Zresztą ich Triada działa imponująco - Cracovia robi włam na magazyn w Krk, Arka w Gdańsku, a Lech wywiesza te skradzione flagi
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Stary 04.02.2009, 10:35
Według portalu vp. wielkopolski klub ma zamiar dziś lub jutro pokazać Reksiowi... plecy , a raczej drzwi.
Szefowie tego klubu zapowiedzieli że nie będzie wyjątków dla nikogo nawet dla "ikony wielkopolskiego łapownictwa" .
Miał (ma) jeszcze 6 mies. kontraktu.
Smutny koniec przygód Reksia .
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 04.02.2009, 11:09
Cytat:
- Nie jestem zaskoczony tym, co się dzieje w Lechu Poznań - mówi Tomaszewski. - Od kilku tygodni w prokuraturze i WD PZPN mówiło się, że za chwilę będą kwity na cztery kolejne kluby: Cracovię, Bełchatów, Jagiellonię i właśnie Lecha
http://sport.onet.pl/0,1248675,1910092,wiadomosc.html
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
omen69
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 04.02.2009, 11:19
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Prosic nie musialy.
Za to mogly wysluchiwac i przychylac sie do prosb innych.

Wiec radze sie wstrzymac : )
dokładnie, nie ma co się teraz napinać na lecho-amikę, każdy wie że w Polsce jest piłka skorumpowana, i jedyne co może szokować, że prawdziwą kasę nie zarabia się ciężko pracując na treningach i meczach, a na potruchtaniu na boisku za 100 tysięcy!!!, ponieważ jest to kolejny przypadek, który dotyczy tego samego, czyli wejście do elitarnej ekstraklasy kosztuje, to zaczynam się zastanawiać czy bycie na jej czele jest już "darmowe" jak się dokona wpłaty na wejscie fajnie jakby tak było, ale jak kolejne sprawy wyjdą na jaw, to kto wie co to może znaczyć...
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 04.02.2009, 12:02
omen69 napisał(a):Wyświetl post
dokładnie, nie ma co się teraz napinać na lecho-amikę, każdy wie że w Polsce jest piłka skorumpowana, i jedyne co może szokować, że prawdziwą kasę nie zarabia się ciężko pracując na treningach i meczach, a na potruchtaniu na boisku za 100 tysięcy!!!, ponieważ jest to kolejny przypadek, który dotyczy tego samego, czyli wejście do elitarnej ekstraklasy kosztuje, to zaczynam się zastanawiać czy bycie na jej czele jest już "darmowe" jak się dokona wpłaty na wejscie fajnie jakby tak było, ale jak kolejne sprawy wyjdą na jaw, to kto wie co to może znaczyć...
Ja mam tylko nadzieję, że GDYBY COŚ to u nas nie będzie takiej wsi w komentarzach jak na forach Lecha-Amiki.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 04.02.2009 o godz. 12:04.
Odpowiedz cytując
Nergal
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 04.02.2009, 12:42
Ja myślę że JAKBY COŚ to Wilczek nam nie zakomunikuje jak gdyby nigdy nic że Wisła nie odpowiada za Wisłę bo nie jest Wisłą. Bo wtedy będziemy musieli jak kibice Amiki układać wiersze o tym że Wisła jest w powietrzu którym oddychamy, w wodzie którą pijemy, chlebie który spożywamy a nie na gównianych papierkach (które przecież są formalnym odzwierciedleniem niczego innego jak właśnie historii klubu).
The Apostasy

Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 04.02.2009, 13:06
Cytat:
Poza tym, klub tworzą kibice. Dla nas, LECH POZNAŃ zawsze będzie LECHEM POZNAŃ. Macie oczywiście rację co do kwestii formalnych. Gramy na licencji Amiki. Ale to nie licencje i inne gówniane papierki tworzą tradycję!(...)
to ja mam takie pytanie . Ktoś jest bogatym właścicielem Polonii Leszno (III liga) wykupuje od obecnego KKSu a poprzednio należące do WKP te ulubione wasze prawa niematerialne, barwy, godło,tradycję i tytuły i uwaga: nie zmienia ligi, a tylko chce mieć Lecha w Lesznie zmienia sobie nazwę z Polonii Leszno na PPK (Poznański Piłkarski Klub) Lech Poznań SA i gra w III lidze kujawsko-pomoorsko-wielkopolskiej. To będzie wasz Lech?

Cytat:
Tradycję, która trwa od bardzo wielu lat, podtrzymują fani, którzy zawsze będą tak robić. Ciekaw jestem, jak wielu z was postawiło się w sytuacji kibiców Lecha. Wiem, że są tacy, ale jest ich niewielu.
a jak postąpili w Śląsku Wrocław? dało się?! dało!

poza tym czy WKP groził jakiś kataklizm? kluby w Polsce nie takie mają problemy i grają , oczywiście nie ma wielkich sukcesów ale nikt się w ich imię nie sprzedał
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez PvD : 04.02.2009 o godz. 13:13.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
Pusiek
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 04.02.2009, 13:19
"To wyjątkowa obłuda. Powiedzmy sobie wprost. Obecny Lech jest w prostej linii kontynuatorem działalności Amiki Wronki. Klub, który zasłynął w polskiej piłce dzięki "Fryzjerowi", kupił i sprzedał chyba najwięcej meczów w historii polskiej piłki, zmienił po prostu nazwę i siedzibę. I teraz oni kreują się na najuczciwszych na świecie, kryształowo czystych. Śmieszne" - Piotr Świerczewski o Lechu,z którym zdobył Puchar Polski.
Nie przepadam za świrem,ale z tą opinią się zgadzam
Chyba serce by mi pękło, gdyby człowiek któremu tak wiele zawdzięczam występował w ekipie największego rywala mojej ukochanej Wisły - mówi Kuba Błaszczykowski

STOP KARTONOM PRZY POLSKICH DROGACH!!!!
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Stary 04.02.2009, 13:25
Bardzo ciekawym tłem przygód Reksia jest oświadczenie zarządu wielkopolskiego klubu (Masiuta) , mówiące że obecny klub jest poszkodowanym i pokrzywdzonym przez łapowników i koruptorów, brzydzi się nimi , odcina i nie ma nic wspólnego z tymi Oszustami... Mistrzostwo świata hipokryzji i fałszu .

Założyciel amiki : Rutkowski , duchowy brat Fryzjera , zdobywca "pucharów" , pokrzywdzony przez korupcję ....

.. A świstak siedzi , bo sreberka były kradzione....
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów