The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.01.2009, 16:56
Pero napisał(a):Wyświetl post
W dzisiejszej Krakowskiej pisze że Wisła bedzie się starać aby A i B zostały do 22 marca. Do Kasztana: co dałoby wyburzenie A i B i pozostawienie Vip i budynku klubowego Przecież i tak nie mogliby zacząć wykonania ścianki szczelinowej.
No to ja o tym mowie. Cala trybuna idzie do rozbiorki, ale pewnie w tym przypadku po derbach i przeniesienie ludzi z karnetami bedzie tak jak napisalem... wiec sugerowalbym sie wtedy spieszyc zeby miec dobre miejsca..

EDIT: jak widać na głównej AiB odrazu na D i E idzie, wiec bedzie tak jak mowilem, tyle ze dowolne miejsca a VIPOW na koncu przeniosa
Ostatnio edytowane przez WislaFan123 : 30.01.2009 o godz. 18:25.
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.01.2009, 22:41
czy ktoś ma jakieś wiadomości na temat parkingów ?
zastanawiały mnie kiedyś te dziwne elementy przy obu parkingach (za trybunami E i D).

Padły tutaj sugestie że mogą to być windy lub zejścia do parkingów
ale przecież parkingi przy stadionie nie mają być wielopoziomowe...

chyba że nie doczytałem gdzieś... patrzyłem na projekt stadionu ale nie ma tam żadnych
szczegółów odnośnie parkingu (chyba że przeoczyłem).

jak ktoś coś wie na ten temat, proszę niech napisze. dzięki
Runner

Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 31.01.2009, 01:57
parkingi beda podziemne... a to o czym mowisz to wlasnie zejscia do nich
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Stary 31.01.2009, 13:02
skoro parkingi mają być podziemne, to co z kosztami ich budowy
Koszt budowanego w Krakowie parkingu podziemnego przy placu na Groblach szacuje się na ok. 63 mln zł (wg firmy Ascan). Rozumiem, że skala obu parkingów jeżeli chodzi o wielkość będzie znacznie rożna, zarówno jak i rozwiązania konstrukcyjne. Czy koszt obu został uwzględniony w sumie przetargowej
Czytałem, że Polimex ma wybudować razem z trybuną zachodnią również place i parkingi, ale chyba kwota 153 mln złotych, ma pokryć koszty trybuny i parkingów naziemnych.
Dajcie jakieś info jeżeli ktoś zna szczegóły.
Runner

Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 31.01.2009, 13:06
A ta baza treningowa ma gdzieś powstać wkońcu czy nie? Coś wiadomo na ten temat?
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 31.01.2009, 15:29
runner napisał(a):Wyświetl post
skoro parkingi mają być podziemne, to co z kosztami ich budowy
Koszt budowanego w Krakowie parkingu podziemnego przy placu na Groblach szacuje się na ok. 63 mln zł (wg firmy Ascan). Rozumiem, że skala obu parkingów jeżeli chodzi o wielkość będzie znacznie rożna, zarówno jak i rozwiązania konstrukcyjne. Czy koszt obu został uwzględniony w sumie przetargowej
Czytałem, że Polimex ma wybudować razem z trybuną zachodnią również place i parkingi, ale chyba kwota 153 mln złotych, ma pokryć koszty trybuny i parkingów naziemnych.
Dajcie jakieś info jeżeli ktoś zna szczegóły.
przetargi nie obejmują póki co parkingów podziemnych od 3maja i Reymonta.
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
Lukas_ts
Junior Member

Od: 10.2008

Stary 31.01.2009, 15:44
dannato napisał(a):Wyświetl post
przetargi nie obejmują póki co parkingów podziemnych od 3maja i Reymonta.

Z tego co pamiętam to drugi przetarg był zarówno na budowę nowej trybuny AiB, ale też na parkingi.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 31.01.2009, 15:46
czy ktoś ma jakieś wiadomości na temat parkingów ?
zastanawiały mnie kiedyś te dziwne elementy przy obu parkingach (za trybunami E i D).

Padły tutaj sugestie że mogą to być windy lub zejścia do parkingów
ale przecież parkingi przy stadionie nie mają być wielopoziomowe...

chyba że nie doczytałem gdzieś... patrzyłem na projekt stadionu ale nie ma tam żadnych
szczegółów odnośnie parkingu (chyba że przeoczyłem).

jak ktoś coś wie na ten temat, proszę niech napisze. dzięki
Nie sugerujcie się tak bardzo tymi projektami/wizualizacjami, tzn. tym co jest na nich przedstawione wokół samego stadionu. Ostatnie wizualizacje są co prawda o niebo lepsze od tych które oglądaliśmy poprzednio, ale i tak całe otoczenie samego stadionu może się zmienić w stosunku do tego co na nich jest (nie mówię o samym stadionie i jego wyglądzie). Pamiętam, że pojawiła się kiedyś taka wizualizacja (już nieaktualna oczywiście, pochodząca zdaje się jeszcze z przed kilku lat) na której odciągi od trybuny zachodniej były zamocowane na sąsiadującym z nią boisku treningowym! Aż żal było na to patrzeć... Do dziś się tylko zastanawiam jak, nawet największy leń i ignorant, mógł coś takiego zrobić i żyć ze świadomością że było to pokazywane we wszystkich możliwych mediach... Tak swoją drogą, to ta komiczna sytuacja pokazuje w pewnym sensie to jak bardzo lekceważąco podchodzono od początku do tematu budowy stadionu Wisły.
Odpowiedz cytując
barthok
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 31.01.2009, 16:07
Lukas_ts napisał(a):Wyświetl post
Z tego co pamiętam to drugi przetarg był zarówno na budowę nowej trybuny AiB, ale też na parkingi.
Chodzi o parkingi naziemne, wokół stadionu
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 31.01.2009, 16:39
Lukas_ts napisał(a):Wyświetl post
nie musisz mi wierzyć.
ale przekonasz się, że mam racje
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 31.01.2009, 16:40
Czyli stadion wraz z otaczająca infrastruktura wcale nie wyjdzie tak tanio. Doliczając koszt parkingów, nowe ogrodzenie, jakiś porządne wybrukowane drogi dojścia i pare innych rzeczy kosmetyczno upiększających, dojdzie jeszcze sporo kasy.
Odpowiedz cytując
szejkspir
Member

Od: 10.2006

Stary 31.01.2009, 17:31
dannato napisał(a):Wyświetl post
nie musisz mi wierzyć.
ale przekonasz się, że mam racje
Mógłbyś się podzielić źródłem swojej wiedzy?

W przetargach nie jest to precyzyjnie określone.
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 31.01.2009, 19:36
Czyli stadion wraz z otaczająca infrastruktura wcale nie wyjdzie tak tanio. Doliczając koszt parkingów, nowe ogrodzenie, jakiś porządne wybrukowane drogi dojścia i pare innych rzeczy kosmetyczno upiększających, dojdzie jeszcze sporo kasy.
ale parkingów podziemnych nie możesz doliczać do tego - one i tak miały (nadal mają) być budowane w systemie koncesji
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 31.01.2009, 22:20
O parkingach pisano raptem 2 dni temu http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=20074 i jest tam fragment "Koszt budowy trybuny zachodniej wyniesie ponad 153 mln zł., a budowa zakończy się w ciągu 15 miesięcy od momentu podpisania umowy. Polimex-Mostostal zbuduje także place, parkingi i drogi dojazdowe. Zwycięskie konsorcjum przedstawiło najkorzystniejszą (najtańszą) ofertę." Czyli wychodzi na to że wszystko jest wliczone w sumę 153 mln.
Odpowiedz cytując
Szofer
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 31.01.2009, 23:05
no i?
przed głownym budynkiem stadionu nie ma parkingów?
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 31.01.2009, 23:34
a tak z zupełnie innej beczki. Mam nadzieje że przez całą budowe i zmianę otoczenia naszego stadionu nie zniknie z jego okolicy czerwony fast food. Hamburgery max nigdzie nie smakują tak jak tam
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 01.02.2009, 00:34
a tak z zupełnie innej beczki. Mam nadzieje że przez całą budowe i zmianę otoczenia naszego stadionu nie zniknie z jego okolicy czerwony fast food. Hamburgery max nigdzie nie smakują tak jak tam
Tytułem off top.: Wiesz, mi jakoś zawsze bardziej smakowały na Gertrudy albo na Toruńskiej Jakoś tak bardziej od serca tam przygotowują i dają więcej sosu etc.

A co do stadionu, to wczoraj na VIPowskiej miała miejsce jakaś delegacja. Oprócz tego pojawił się kontener Polimexu oraz dwóch sympatycznych panów zdejmowało barwy Budimexu
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 01.02.2009, 01:13
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Tytułem off top.: Wiesz, mi jakoś zawsze bardziej smakowały na Gertrudy albo na Toruńskiej Jakoś tak bardziej od serca tam przygotowują i dają więcej sosu etc.

A co do stadionu, to wczoraj na VIPowskiej miała miejsce jakaś delegacja. Oprócz tego pojawił się kontener Polimexu oraz dwóch sympatycznych panów zdejmowało barwy Budimexu
heh pewnie na najbliższym meczu je uroczyście spalą
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 01.02.2009, 13:23
Cytat:
Kibice boją się o stadion

Warszawska spółka Polimex - Mostostal zajmie się dalszą budową stadionu Wisły Kraków. Kibice Białej Gwiazdy alarmują, że ta sama spółka buduje stadion Legii w Warszawie i startuje w przetargach na budowę stadionów w Poznaniu i Gdańsku, miastach podstawowych przy organizacji Euro 2012. - Kraków siedzi na ławce rezerwowych i boję się, że inwestor w taki sposób będzie nas traktował i nie zdąży w terminie wybudować stadionu - prognozuje na forum internetowym "wiślakoo7".

Prezes spółki Konrad Jaskóła podpisał z gminą kontrakt (na ponad 144mln zł) na wybudowanie dwupoziomowej trybuny wschodniej (od strony ul. Reymana) i obu narożników, a także wyburzenie trybuny zachodniej oraz budowę ścianki szczelinowej. Termin wykonania prac jest bardzo krótki. Trybuna wschodnia ma być gotowa za pięć miesięcy. - Jesteśmy profesjonalistami - zapewnia Konrad Jaskóła. - Nie możemy sobie pozwolić na to, żeby nie dotrzymać terminów umowy. Tej inwestycji nie potraktujemy w sposób ulgowy - zapewnia prezes. Polimex-Mostostal, jeśli chodzi o inwestycje typowo sportowe, ma na swoim koncie jedynie wybudowanie hali w Gdyni na 5 tys. osób i nie ma żadnego doświadczenia jako wykonawca generalny stadionu.
- Wspomaga nas konsorcjum niemieckie, które ma odpowiednie referencje w tym zakresie. Poza tym wykonywaliśmy już konstrukcje stalowe dla stadionów w Danii i Norwegii - przypomina Jaskóła. Prezes nie obawia się, że termin zakończenia prac zostanie przesunięty. - Prace ruszą już 5 lutego, a mają zakończyć się w grudniu. Czasu byłoby więcej gdyby nie protesty innej firmy, która przegrała przetarg... zmarnowaliśmy przez to jakieś dwa miesiące - szacuje Jaskóła. W przypadku budowanej przez spółkę hali w Gdyni doszło jednak do półrocznego poślizgu. - Ale nie było w tym naszej winy. Wykryliśmy błąd w projekcie, który mógł doprowadzić do tego, że hala by się zawaliła. To również świadczy o naszym profesjonalizmie - mówi Jaskóła. Polimex Mostostal wygrał też przetarg na budowę trybuny zachodniej. Najpierw zaoferował 164 mln zł, a potem obniżył cenę jeszcze o 11 mln zł. Aby zdążyć przed Euro, prace powinny rozpocząć się w kwietniu. - Jeśli zajdzie taka potrzeba, robotnicy będą pracować także w nocy - zapewnia Jaskóła
Za: http://krakow.naszemiasto.pl/
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 01.02.2009, 13:44
Przecież w Poznaniu jest już rozstrzygnięty przetarg. Jeśli się nie mylę to wygrała go Hydrobudowa. Chyba pomyliło im się z Wrocławiem.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 01.02.2009, 14:29
Myślę że nie musimy się obawiać lekceważenia budowy naszego stadionu przez Polimex-Mostostal. Taka inwestycja to dla firmy bardzo duży prestiż i jeśli są tylko pieniądze na budowę to będą na pewno robić wszystko żeby wykonać prace jak najlepiej i bez poślizgów w terminach.
Odpowiedz cytując
Szofer
Senior Member

Stary 01.02.2009, 15:05
poza tym... kazdy dzien zwloki kosztuje Polimex 14 tys zlotych (11 tys w przypadku gdy nalicza sie od wartosci netto, tego nie wiem :/ )
watpie zeby spolke bylo stac np przy 100 dniowym opoznieniu (tylko 3 miesiace) na puszczenie lekka reka ok 1,5 mln zlotych w dobie kryzysu

zrodlo:
http://www.polimex-mostostal.pl/uplo..._nr_4_2009.pdf
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Stary 02.02.2009, 10:39
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Myślę że nie musimy się obawiać lekceważenia budowy naszego stadionu przez Polimex-Mostostal. Taka inwestycja to dla firmy bardzo duży prestiż i jeśli są tylko pieniądze na budowę to będą na pewno robić wszystko żeby wykonać prace jak najlepiej i bez poślizgów w terminach.

Dokładnie tak
, Panowie nie piszcie teorii spisków, to nie film z Melem Gibsonem.

Dla każdej firmy to prestiż budować stadiony pod Euro, zapewne gdyby Euro było w Krakowie (w co głęboko wierzymy) banery Polimexu lub jakaś flaga z ich logiem gdzieś pewnie będzie powiewała wokół stadionu.

Jedynego czego można się spodziewać, to poślizg z terminem całkowitego wyposażenia stadionu i zagospodarowania terenu wokół.
Terminy, które są wymienione w przetargach, nie obejmują pełnej infrastruktury. Oddadzą nam stadion i zostanie 1-1,5 roku na inne wykończenia i drobiazgi (o ile coś możemy nazwać drobiazgiem). Miejmy nadzieję, że uda się wtedy poprawić niedociągnięcia rozwiązań typu wystające elementy klimatyzacji, poprawa elewacji itp.

Ja miałbym pomysł na wstawienie na całej długości trybun pasa elektronicznych banerów, gdzie przed każdym spotkaniem można by przygotować oprawę graficzną
Ostatnio edytowane przez runner : 02.02.2009 o godz. 10:48.
Runner

Odpowiedz cytując
Mishuh
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 02.02.2009, 13:23
[B]Dla każdej firmy to prestiż budować stadiony pod Euro, zapewne gdyby Euro było w Krakowie (w co głęboko wierzymy) banery Polimexu lub jakaś flaga z ich logiem gdzieś pewnie będzie powiewała wokół stadionu.
Nie będzie powiewała, bo stadion i okolice rozdzielą między siebie partnerzy imprezy. Nie sądzę, żeby Polimex-Mostostal mógł sobie pozwolić (lub miał po co...) na wejście do tego grona. Ale do portfolio sobie mogą wpisać, jasna rzecz.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 02.02.2009, 15:47
Oczywiście że możemy się spodziewać poślizgów w terminach. Wyobrażacie sobie aby dwupoziomowa trybuna wschodnia na prawie 13 tys. miejsc powstała w ciągu 10 miesięcy podczas gdy mniejsze i mniej skomplikowane nowe sektory D i E były budowane po 2 lata?! Czasami się zastanawiam po co składa się deklaracje, że nowa trybuna C powstanie do połowy grudnia tego roku skoro jest to termin po prostu nierealny... Mam tylko nadzieję, że opóźnienia nie będą znaczne bo w końcu za każdy ewentualny dzień zwłoki wykonawca zobowiązany jest płacić zamawiającemu, czyli miastu. A co do otoczenia stadionu to jeszcze długo będzie to ogromny plac budowy. Na pewno jeszcze przez wiele miesięcy, może nawet przez kilka lat po wybudowaniu samego stadionu, będą tam prowadzone prace. Oby tylko wszystkie projekty, włącznie z budową nowej hali Wisły, zostały zrealizowane. Gdyby tak się stało to mielibyśmy w Krakowie na prawdę dobrej jakości cały kompleks sportowy. Zwłaszcza zależy mi na hali, bo jej projekt jest na prawdę dość ciekawy. Co do hoteli to nie wiem czy aby na pewno aż tyle jest ich nam na Wiśle potrzebnych... Ale każde uporządkowanie terenu wokół stadionu byłoby korzystne, bo pamiętajmy że przez lata był on w opłakanym stanie. Mało jest w Polsce takich stadionów wokół których byłby taki "burdel" jak u nas... Mam nadzieję że przy okazji budowy stadionu swoje oblicze zmieni też jego najbliższe otoczenie. Chociaż do tego co było kiedyś (i nadal jest) zawsze miło będę wracał we wspomnieniach Miałem przyjemność poznać każdy kąt wokół stadionu Wisły i muszę przyznać, że to na co można tam było natrafić czasami wprawiało mnie w zdumienie... Miałem przyjemność zobaczyć na terenach w pobliżu boisk treningowych (czy raczej tego co przypomina boiska treningowe) np. zające, bażanty i inne sympatyczne zwierzęta... Ale i tak niezapomniany był mecz ligowy na Reymonta w trakcie którego na boisko wbiegł zając. Nie pamiętam już z kim wtedy graliśmy i kiedy to dokładnie było, ale bardzo miło to wspominam Będzie mi trochę brakowało takich atrakcji po przebudowie naszego stadionu... A tak w ogóle to dobrze, że o tym że wokół stadionu na R 22 mieszka tyle zwierzaków nie dowiedzieli się ekolodzy, bo jeszcze zaczęli by się przywiązywać do okolicznych drzew... No i budowa opóźniłaby się pewnie znacznie więcej niż w wyniku protestów Budimexu...
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 02.02.2009, 15:56
grudzien to termin jak najbardziej realny - wszystko zalezy od ilosci ludzi i sprzetu na budowie.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 02.02.2009, 16:20
Powyższy artykuł, to tylko jako ciekawostka był wklejony. Natomiast jakiś poślizg pewnie będzie.

Co do samej budowy, to całkowita cisza. Przywożone i układane są tylko kontenery za trybuną D.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...236b5ce73.html

Budowa ma zaś wystartować w czwartek. Więc jutro i w środę będzie zwożony sprzęt.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 02.02.2009, 17:35
Oczywiście że możemy się spodziewać poślizgów w terminach. Wyobrażacie sobie aby dwupoziomowa trybuna wschodnia na prawie 13 tys. miejsc powstała w ciągu 10 miesięcy podczas gdy mniejsze i mniej skomplikowane nowe sektory D i E były budowane po 2 lata?! Czasami się zastanawiam po co składa się deklaracje, że nowa trybuna C powstanie do połowy grudnia tego roku skoro jest to termin po prostu nierealny...
ale to porównanie jest chybione.nie znam się na tym dokładnie(pewnie są tu ludzie bardziej obeznani w tematach budowlanych) ale technologicznie jest to możliwe do przeprowadzenia.więc się da.gdy zaczęto budować trybunę "E" nikt nawet nie wspominał o euro2012,więc i nikomu nie zależało na czasie (poza kibicami rzecz jasna) były też kłopoty z kasą,nie było projektu...teraz już jest projekt,pieniądze są,z irlandii ludzie wracają,więc robotników nie braknie.jak powiedział jeden ślepy koń do drugiego zapytany czy wybiera sie na Wielką Pardubicka-nie widzę przeszkód.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 02.02.2009, 19:19
picasso napisał(a):Wyświetl post
ale to porównanie jest chybione.nie znam się na tym dokładnie(pewnie są tu ludzie bardziej obeznani w tematach budowlanych) ale technologicznie jest to możliwe do przeprowadzenia.więc się da.gdy zaczęto budować trybunę "E" nikt nawet nie wspominał o euro2012,więc i nikomu nie zależało na czasie (poza kibicami rzecz jasna) były też kłopoty z kasą,nie było projektu...teraz już jest projekt,pieniądze są,z irlandii ludzie wracają,więc robotników nie braknie.jak powiedział jeden ślepy koń do drugiego zapytany czy wybiera sie na Wielką Pardubicka-nie widzę przeszkód.
Nie mówię, że nie jest to możliwe technologicznie... W Lubinie trzy trybuny nowego stadionu zbudowano praktycznie w rok (oczywiście tak jak już było to mówione jest to obiekt nieporównywalny z krakowskim zarówno pod względem wielkości jak i konstrukcyjnie). Tylko zwróć uwagę, że w Krakowie wszystkie inwestycje idą zwykle bardzo opornie. Nie pamiętam aby w ostatnich latach, któraś z dużych miejskich inwestycji została zrealizowana bez opóźnień... I tym doświadczeniem sugeruję się mówiąc o nierealności grudniowego terminu. Oczywiście bardzo chciałbym, aby w grudniu okazało się że byłem w błędzie... Z natury jestem optymistą, ale patrząc na to jak budowa naszego stadionu się przeciąga na prawdę trudno mi wierzyć w kolejne zapowiedzi urzędników mówiące o tak szybkim zrealizowaniu inwestycji. Mam tylko nadzieję, że gdy ewentualnie dojdzie (oby nie) do opóźnień, to że nie będą one zbyt duże.

A co do tych ludzi wracających z Irlandii to masz rację, wracają - tzn. wrócą w najbliższym czasie - na święta wielkanocne... Ale potem wyjadą znowu do Irlandii... Widzę, że trochę udzielił Ci się optymizm pana Tuska Szkoda tylko że nie wiele ma to wspólnego ze stanem faktycznym... Idąc tą drogą można by też tak jak członkowie PO mówić, że spada bezrobocie - owszem spada... Bo wszyscy wyjechali do Irlandii, a reszta do Londynu...

Ale wracając do konkretów to powiem tyle, że paradoksalnie jest jeden plus tego że prace budowlane na R 22 tak znacznie się przedłużają. Mianowicie dzięki temu był czas na to, żeby zmodyfikować i udoskonalić projekt. Gdyby Kraków był normalnym miastem, w którym wszystkie inwestycje realizuje się profesjonalnie i terminowo, to na Reymonta powstałby już kilka lat temu obiekt zbudowany według starej wersji projektu, która zakładała wybudowanie m. in. jednopoziomowej trybuny C i jedynie zadaszenie dotychczasowych sektorów A i B, bez budowy narożników (chodzi mi o najstarszą wersję projektu). Na potrzeby EURO 2012 projekt poprawiono i jeśli zostanie on zrealizowany to będziemy mieli w Krakowie obiekt na wysokim poziomie, wyglądający wbrew temu co niektórzy mówią, na prawdę przyzwoicie i nowocześnie.

Przyznam, że moje obawy o realizację tego projektu - miejmy nadzieję nieuzasadnione - biorą się stąd, że na stadionie Wisły już wiele rzeczy w przeszłości zaniedbywano... Wszyscy pewnie pamiętają, a jak nie to znają choćby ze zdjęć słynne "oczodoły" które straszyły na naszym stadionie od końca lat 80-tych aż do momentu zbudowania żelbetonowych sektorów A i B w 1997 roku, stare maszty oświetleniowe, które zamiast poddać konserwacji zdemontowano i przez dziesięć lat czekaliśmy na nowe, doprowadzenie terenów przylegających do samego stadionu do opłakanego stanu i skrajnego zaniedbania, itd. Teraz sytuacja jest oczywiście inna - Polska i Kraków przygotowują się do organizacji EURO 2012 i w naszym mieście znalazły się pieniądze na inwestycje związane z przebudową stadionu im. H. Reymana, jednak mimo mojego optymizmu wolę poczekać na efekty prac Nasi miejscy urzędnicy już wielokrotnie dawali plamę, więc nic dziwnego że możemy miec powody do obaw...
Odpowiedz cytując
marceel
Junior Member

Od: 07.2005

Stary 02.02.2009, 19:25
Oczywiście że możemy się spodziewać poślizgów w terminach. Wyobrażacie sobie aby dwupoziomowa trybuna wschodnia na prawie 13 tys. miejsc powstała w ciągu 10 miesięcy podczas gdy mniejsze i mniej skomplikowane nowe sektory D i E były budowane po 2 lata?! Czasami się zastanawiam po co składa się deklaracje, że nowa trybuna C powstanie do połowy grudnia tego roku skoro jest to termin po prostu nierealny...
nie moge, jak czytam kolejne narzekania...
zauważ, że spora cześć czasu przy trybunach D i E zeszła na "zabawy" w ziemi - czyli palowanie, a to jest już za nami (tylko tutaj w inny sposób to było robione), wystarczy teraz wywiezc ziemie i można lecieć w góre. przy odpowiedniej ilości ludzi, sprzętu i zaangażowania jak najbardzijej do zrobienia w 10 miesięcy.

ponadto odnosze wrażenie, że przy aktualnych przetargach jest jakas organizacja, wszyscy patrza im na rece (miastu, wykonawcy), no bo trzeba zdazyc. a jak budowal B-D to w zasadzie robili to jak im sie chcialo, grzebali sie z tym dosc dlugo. samo to ile oddawali zaplecze pod E mowi samo za siebie. zdaje sie ze miasto nie bardzo to kontrolowalo. teraz jest juz inaczej, takie odnoszewrazenie.
trzeba byc dobrej mysli.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów