The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2009, 22:20
Czyżby czekali czy Budimex złoży odwołanie
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 06.01.2009, 22:23
pewnie przesunęli bo zupa była za słona.
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
Szofer
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.01.2009, 00:04
Pero napisał(a):Wyświetl post
Czyżby czekali czy Budimex złoży odwołanie
chlopie, to nie jest kto pierwszy ten lepszy, to sa terminy ktorych trzeba przestrzegac
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 07.01.2009, 12:38
Dokładnie, panom pokroju PERO i innym wypowiadającym się w tym temacie sugeruję poczytać: 1. dokumentacje przetargowe, 2. prawo zamówień publicznych ...a potem wypowiadanie na głos swoich przypuszczeń.
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.01.2009, 16:17
dannato napisał(a):Wyświetl post
pewnie przesunęli bo zupa była za słona.
a odpowiedzi tego pokroju prosimy zamieszczać na forach kulinarnych lub filozoficznych...
Runner

Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.01.2009, 18:06
Cytat:
Przynajmniej miesiąc opóźnienia!

Przynajmniej z około miesięcznym opóźnieniem rozpocznie się budowa trybuny wschodniej stadionu Wisły, powstającego na Euro 2012 - informuje "Dziennik Polski".
Urząd Zamówień Publicznych nie zgodził się bowiem na podpisanie umowy z wybranym wykonawcą - firmą Polimex-Mostostal - bez względu na protest w sprawie rozstrzygnięcia przetargu zgłoszonego przez innego z jego uczestników, firmę Budimex-Dromex.

Przypomnijmy, że Polimex-Mostostal zaproponował najniższą cenę - 144,2 mln zł - za budowę nowej trybuny wschodniej oraz wyburzenie trybuny zachodniej wraz z budową jej ścianki szczelinowej i demontaż masztów oświetleniowych. Budimex-Dromex (zaproponował 151,1 mln zł), który wcześniej był wykonawcą dwóch trybun za bramkami i pawilonu dla mediów, oprotestował rozstrzygnięcie przetargu. Gdyby jego zarzuty zostały uwzględnione, byłby zwycięzcą przetargu. Inwestor zastępczy, którym jest Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu odrzucił protest. Budimex-Dromex może się odwołać od tej decyzji. Ma na to czas do 12 stycznia. ZIKiT zwrócił się jednak do Urzędu Zamówień Publicznych o to, aby bez względu na to, czy będzie odwołanie, czy nie, mógł już podpisać umowę z firmą Polimex-Mostostal. W przypadku zgody umowa miała być podpisana wczoraj. Urząd nie wydał na to zezwolenia.

- Jeżeli Budimex-Dromex się teraz odwoła, to spór rozstrzygnie trybunał arbitrażowy Urzędu Zamówień Publicznych. Decyzja powinna zapaść do 25 stycznia i po niej będzie można podpisać umowę z wykonawcą - informuje Jacek Bartlewicz, rzecznik ZIKiT.

Jeżeli Budimex-Dromex się nie odwoła, to umowę będzie można zawrzeć wcześniej. Miastu zależy na tym, aby inwestycja rozpoczęła się jak najszybciej. Kraków jest miastem rezerwowym Euro 2012 i nie może sobie pozwolić na opóźnienia, dlatego za wszelką cenę chce wybudować stadion zgodnie z harmonogramem, a więc do połowy 2010 r. Aby tak się stało, najpóźniej w kwietniu trzeba byłoby rozpocząć budowę trybuny zachodniej. Przetarg na nią ma się rozstrzygnąć w połowie tego miesiąca. Żeby jednak rozpocząć wznoszenie nowej trybuny zachodniej, trzeba wyburzyć obecną trybunę, a to zadanie - wraz z budową ścianki szczelinowej nowego obiektu - było objęte już rozstrzygniętym przetargiem, który został oprotestowany.

Piotr Tymczak

źródło: Dziennik Polski
A więc zgodnie z przewidywaniami.
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 09.01.2009, 21:00
Przewiduje się, że prace ruszą z 2-3 tyg. opóźnieniem, co nie powinno wpłynąć negatywnie na końcowy termin realizacji.
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.01.2009, 21:13
To może jeszcze niech znajdą przy kopaniu jakieś stare gliniane skorupy,monetę, hełm niemiecki albo koński gnat , wejdą archeologowie, ekolodzy ,obrońcy zwierząt i IPN , wtedy stadion oddamy w 2050.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.01.2009, 23:26
Powiedzcie mi czy wy naprawdę wierzycie w to, że w 2 lata uda się wybudować 2 trybuny, parkingi, bazę treningową i co tam jeszcze chcą, kiedy do tej pory przez 5 lat buduje się 2 trybuny mniejsze 2 krotnie i dużo mniej skomplikowane i wybudować się ich nie może?. Ja chcę w to wierzyć, ale wg mniej w krakowskich warunkach jest to s-f.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.01.2009, 23:38
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Powiedzcie mi czy wy naprawdę wierzycie w to, że w 2 lata uda się wybudować 2 trybuny, parkingi, bazę treningową i co tam jeszcze chcą, kiedy do tej pory przez 5 lat buduje się 2 trybuny mniejsze 2 krotnie i dużo mniej skomplikowane i wybudować się ich nie może?. Ja chcę w to wierzyć, ale wg mniej w krakowskich warunkach jest to s-f.
O bazie treningowej i parkingach nie ma tam mowy. Połowa 2010, to stadion mający gotowe trybuny mogące przyjąć kibiców, ale pewnie bez w pełni wykończonego zaplecza. Poza tym i tak nalezy wziąć poprawkę na to, że najprawdopodobniej będzie to bliżej końca aniżeli środka 2010. A że trybuny do tej pory się tyle buduje... Jak nie patrzeć nie były one budowane równocześnie, co będzie miało miejsce w przypadku wschodniej i zachodniej, a i z zapleczem bawiono się jeszcze długo po wpuszczeniu kibiców i na D wciąż się bawi.
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 09.01.2009, 23:42
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Ja też nie wierzę, dlatego modlę się, by nie doszło do sytuacji, ze będziemy grać na wyjeździe przez 1,5-2 sezony. Ścianka szczelinkowa została skończona bodajże pod koniec września i przez ponad 3 miesiące na stadionie nie dzieje się nic i ten stan utrzyma się jeszcze co najmniej pare tygodni :/
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.01.2009, 23:47
Mimo wszystko wierzę , ale... w maju UEFA ma podjąc decyzje kto ,co, gdzie i z kim.

Jeśli by z jakichkolwiek powodów nas pominęli to.... sami wiecie.

Wiem że realia i czasy były troszke inne ale przypomniec muszę że jak B.Cupiał przejął Wisełkę stadion miał być gotowy w 2003 roku.....
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 10.01.2009, 00:07
Charlie_ napisał(a):Wyświetl post
Ja też nie wierzę, dlatego modlę się, by nie doszło do sytuacji, ze będziemy grać na wyjeździe przez 1,5-2 sezony. Ścianka szczelinkowa została skończona bodajże pod koniec września i przez ponad 3 miesiące na stadionie nie dzieje się nic i ten stan utrzyma się jeszcze co najmniej pare tygodni :/
Ścianke ukończyli jakoś koniec listopada/początek grudnia. I wy wogole mowicie o sytuacjach jak kasy nie bylo, a teraz jest kasa jest wszystko, jak juz budowy rusza to pojdzie pewnie sprawnie, zawsze paru roboli moga dorzucic...
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 10.01.2009, 00:58
Panowie - maj 2010 to data zakończenie inwestycji - oddanie do użytku stadionu wraz z wyposażeniem, oczywiście pewne prace będą mogły być prowadzone później - np. wyposażanie przestrzeni biurowych, czy indywidualna aranżacja vip-boxów, czy części cateringowej - jak restauracja, etc.

Nasz harmonogram i tak jest realistyczny...np. Gdańsk planuje zacząć prace w kwietniu 2009 a skończyć w grudniu 2010...stadion na ponad 40.000 miejsc...podobnie Wrocław...bardzo optymistycznie.
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 13.01.2009, 00:23
Ma ktoś jakieś info czy Budimex się odwołał Miał czas do wczoraj.
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 13.01.2009, 00:43
dannato napisał(a):Wyświetl post
Panowie - maj 2010 to data zakończenie inwestycji - oddanie do użytku stadionu wraz z wyposażeniem, oczywiście pewne prace będą mogły być prowadzone później - np. wyposażanie przestrzeni biurowych, czy indywidualna aranżacja vip-boxów, czy części cateringowej - jak restauracja, etc.

Nasz harmonogram i tak jest realistyczny...np. Gdańsk planuje zacząć prace w kwietniu 2009 a skończyć w grudniu 2010...stadion na ponad 40.000 miejsc...podobnie Wrocław...bardzo optymistycznie.
Ehhh już to widzę jak w nie całe 1,5 roku chcą rozebrać trybunę,i zbudować 2 nowe...jestem optymistą ale w aż takie cuda nie wierzę a chciałbym.
Przecież oni nawet nie byli w stanie przez te lata zagospodarować stojących trybun w jakiś choćby sklepik,o pubie Wiślackim nie wspominając,niestety 100 lat za murzynami ...
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 13.01.2009, 00:52
WILU TS napisał(a):Wyświetl post
Ehhh już to widzę jak w nie całe 1,5 roku chcą rozebrać trybunę,i zbudować 2 nowe...jestem optymistą ale w aż takie cuda nie wierzę a chciałbym.
Przecież oni nawet nie byli w stanie przez te lata zagospodarować stojących trybun w jakiś choćby sklepik,o pubie Wiślackim nie wspominając,niestety 100 lat za murzynami ...
... jak nie więcej. Byłem na takim Stade de France i zaplecze tego stadionu jest wspaniałe. Muzeum, historia powstania, wystawy związane z imprezami tam odbywającymi się i wiele innych rzeczy.
Pub, restauracja, muzeum Wisły, sklepik z pamiątkami to tylko niektóre punkty, które obowiązkowo powinny się znaleźć na naszym stadionie.
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.01.2009, 02:14
Bo zawsze istnieje odpowiedz, że na to akurat nie ma kasy. Paranoja niestety, choc w niewielkim stopniu mozliwe jest ze zagospodarowanie trybun na wymienione przez was cele jest przewidziane na samym koncu, po zbudowaniu stadionu (podobnie jak wykancza sie mieszkaniówke)...ale z drugiej strony nie jest to wcale wytlumaczenie, bo mogli jakos srodki wydzielić na dopieszczenie trybuny D od srodka.
Wracając do podpisania umowy, mam nadzieje ze w tym miesiacu ona nastąpi, i ruszą ostro z robotą.Choc osobiscie zakładany termin wydaje mi sie trudny do osiągniecia.
What's new?

Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 13.01.2009, 07:54
No i jest info...Budimex znów się odwołał...Masakra, chociaż na zewnątrz taki mróz że i tak w styczniu nie zaczęliby już nic robić.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Stary 13.01.2009, 08:06
Jak to by nic nie zrobili? Mogli by kopać. W Warszawie, Poznaniu mogą robić to w Krakowie też by robili. Ten stadion chyba powstanie 2020 jak tak dalej pójdzie :/
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 13.01.2009, 09:05
To co później jak UZP też odrzuci to znowu się odwołają i będzie odwołanie od odrzuconego odwołania od wcześniejszego odrzuconego odwołania? To już są cyrki, a będą jeszcze większe jak UZP przyzna racje Budimexowi.
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 13.01.2009, 09:12
Po decyzji KIO będzie wiadomo z kim umowę podpisywać. Dalsze odwołania do sądu nie wstrzymują podpisania umowy. Mam nadzieję, że do końca tygodnia będzie wiadomo co i jak.
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 13.01.2009, 16:38
Arbitraż chyba ma czas żeby się zebrać do 25 stycznia. Jak tak czytam o tych odwołaniach to nasuwa mi się pytanie: Czy uproszczenie postępowań przetargowych nie było jednym ze sztandarowych haseł PO w kampanii
Odpowiedz cytując
Szofer
Senior Member

Stary 13.01.2009, 16:42
co ma jedno z drugim wspolnego?
postepowanie przetargowe jest bardzo proste...
co innego srodki ochrony prawnej, ktore badz co badz musza przeslugiwac kazdemu
Odpowiedz cytując
szorstki
Senior Member

Stary 13.01.2009, 17:37
Tak związane z tematem
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,802...w_liderem.html
a zwłaszcza
Cytat:
...w dobie kryzysu można by zrezygnować z dwóch z nich i skupić się tylko na czterech lokalizacjach - powiedział Piechociński.
Miasta, z których by zrezygnowano, miałyby dostać 150 mln zł do miejskiej kasy w ramach zadośćuczynienia i 10 tys. biletów na rozgrywki w 2012 r. do rozdysponowania.
To jeśli jest to propozycja na serio to ja bym łyknął od ręki. Nie wiem czy wtedy obiecane 80 mln jest aktualne ? Moim zdaniem mit o marketingowej sile EURO dla konkretnego miasta nie ma pokrycia. Pamiętacie miasta w jakich grano w Portugalii ?
A tu w ramach zadośćuczynienia nowa trybuna ...
Kibic z sektora A wizytówką klubu
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.01.2009, 18:42
panowie, olać takie gadanie Piechocińskiego, czy kogokolwiek z rządu. Politycy to banda, nie ma takich rzeczy, których by nie obiecali. Jak pamiętam, to śp. Dębski chciał (mówił,że chciał) na Reymonta Stadion Narodowy zrobić.

Zdaje się, że pan Piechociński jeszcze Obwodnicę Północną obiecał, abyśmy domknięty Ring mieli. Tak Kraków kocha

Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 13.01.2009, 18:43
szorstki napisał(a):Wyświetl post
Tak związane z tematem
a zwłaszcza

To jeśli jest to propozycja na serio to ja bym łyknął od ręki. Nie wiem czy wtedy obiecane 80 mln jest aktualne ? Moim zdaniem mit o marketingowej sile EURO dla konkretnego miasta nie ma pokrycia. Pamiętacie miasta w jakich grano w Portugalii ?
Ty mówisz serio? Oczywiście, że ma. Sporo jest do tłumaczenia. Niestety nikt nie pokósił się o zrobienie takich badań w Polsce, ale w Angli dotyczącej olimpiady tak. Studiuje pod Londynem hotelarstwo i turystyke i na jednych z zajec w tamtym roku wykladowca pokazal nam jakieś wyniki badań, niestety nie pamietam jakiej firmy, przychody Londynu z turystyki w latach 2007-2015 wzrosna o ok 800 mln funtów, tylko i wyłącznie dzięki organizacji olimpiady. To jest oczywiscie wzrost, nie calkowity dochód. My tutaj wiemy jakie miasta były rezerwowe, inni nie. Więc jeśli Kraków by wypadł to odbiło by sie to bardzo na turystyce, a przy tak kretyńskim wzrości cen w okolicach rynku i kazimierza (okolice w których turyści zostawiają najwięcej pieniędzy) naprawde możemy mieć problem. 150mln zł to jest guzik, my potrzebujemy zdecydowanie więcej pieniedzy, samo wykończenie północnej obwodnicy może dużo więcej kosztować, a już są plany że to gdzieś wrzucić jako krajowy projekt i przyspieszyć. Wszelkie inne dofinansowania się skończą jeśli wypadniemy. Jednakże ja mówie co się dzieje jeśli nie będziemy mieć, tyle ze to nie będzie miało miejsca, bo i tak w 4 jesteśmy, a możliwe jest ze i tak sami będziemy robić EURO...
Odpowiedz cytując
christof20
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 13.01.2009, 21:21
szorstki napisał(a):Wyświetl post
Tak związane z tematem
a zwłaszcza

Panu Piechocińskiemu wypadałoby chyba przypomnieć, że ostatecznego wyboru miast-gospodarzy dokona UEFA. Samą propozycję traktuję w kategoriach niesmacznego żartu. 150 mln zł starczyłoby może na jedną trybunę u nas na stadionie, a przecież miasto planuje w związku z przygotowaniami do Euro dużo więcej inwestycji. Do tego zyski miasta podczas samej imprezy też byłyby pewnie spore.
"Pałka się przegła" - F.Kiepski
Odpowiedz cytując
szorstki
Senior Member

Stary 14.01.2009, 11:51
Kasztan - Olimpiada to jest JEDNO miasto. Ja z głowy ci powiem, że w ' 72 IO były w Monachium a w '80 w Moskwie Ale zabij mnie - nie pamiętam gdzie było EURO w 1984 (było w ogóle w tym roku ?)
Siła rażenia igrzysk jest o wiele większa niż regionalnej imprezy w jednej dyscyplinie - nawet w tej najpopularniejszej. Ja z ostatniego Euro pamietam Klagenfurt i Wiedeń, a śmiem twierdzić że to i tak co najmniej 100% niż przeciętny człowiek. To jaki efekt osiągnęły pozostali ?
I jeszcze ... ja dziękuję opatrzności i żydowskim machlojom, że euro takie drogie i że spadła ilość turystów w tym mieście. Albo po prostu wróciła do normalności. Ale gadanie o pazerności i nalocie geszefciarzy na Kraków to temat na inną dyskusje...

Inwestycje w lotnisko, A4 do Tarnowa sa w planach centralnych, wiele inwestycji miejskich ma dotację z UE i skarb państwa już tu niewiele dołoży. Oczywiście, może się okazać, że brak kasy na wszystko i w razie wylotki Krakowa z listy spadną też te inwestycję w autostradę i Balice...

Inna sprawa, że uważam już od dawna, że Gdańsk NIE DA RADY z wybudowaniem swojego cudu bo po prostu nie ma na to kasy. Poza tym dotarło już dawno do nich, że oprócz stadionu trzeba wybudować do niego komunikację (za cenę stadionu) a potem mieć gospodarza na tym obiekcie i na jego utrzymanie !
Dlatego dziękuję, że MY nie będziemy mieli tego kłopotu na 55 tysięcy
Startując do Euro większość myślała, że państwo da na wszystko i stąd takie cuda na papierze. Nie tylko stadiony za setki milionów ale też podawana liczba hoteli 5* i innych miejskich cudów, na których wybudowanie miasto ma wpływ minimalny...
wg mnie w czwórce zostaną Warszawa ;/, Poznań, Kraków i Wrocław. Albo (c o również bardzo prawdopodobne) będziemy mieli sześć miast a Ukraina dwa.
Kibic z sektora A wizytówką klubu
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Stary 14.01.2009, 15:31
4 oferty na trybunę zachodnią (A,B):
1. Polimex - Mostostal SA - 163.714.634,37
2. Budimex - Dromex - 167.858.803,67
3. Chemobudowa - Kraków SA (w konsorcjum) - 178.935.685,24
4. POL - AQUA SA - 193.442.290,76