The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.12.2008, 18:55
Oooo znowu pokłocili się koszerni właściciele mediów Ostatnio z takiej kłótni rodaków wyszła ...komisja śledcza, sporo newsów przeciekło do opinii publicznej. Niektórym naiwnym otwarło to szeroko oczy w jakim szambie żyjemy i kto tak naprawdę trzyma lejce. Moze i tym razem coś ciekawego wypłynie z tego TVN-wsko - GW-czego łajna ?
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 22.12.2008, 11:20
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...l_wypadek.html

Cytat:
Poznańska prokuratura umorzyła śledztwo w sprawie śmierci profesora Bronisława Geremka - dowiedziała się nieoficjalnie TVP Info. Według stacji, profesor Geremek sam spowodował wypadek, w którym zginął.
To wyjaśnia spekulacje które powstały w tym temacie wiele tygodni temu.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.12.2008, 19:39
Mareq napisał(a):Wyświetl post

Pakiet klimatyczny uzyskał polityczne poparcie wszystkich krajów członkowskich i teraz droga do jego uchwalenia jest otwarta . Wydaje się , że nasi przedstawiciele wywalczyli bardzo korzystne warunki . To jest właśnie ,eurokonsensus" o który wcześniej Samobo pytałeś .

Zartujesz prawda?
Wyrzucamy w bloto kupe pieniedzy, to sukces jak za komuny. "Mleko wprawdzie podrozalo o 100% ale za o tansze bed odklady pod syny kolejowe!" lb "maslo mialo podrozec o 200% a drozeje "tylko" o 100%".
Ten caly pakiet klimatyczny tomniej wiecej taki sam "sukces". Sukcesm byloby nie przyjecie go przez Polske jako blokujae rozwoj gospodarki oraz zbudowne na podstawi falszywych danych.
Mam zagadke, jaki wplyw na temperature Ziemi bedzie mialo obnizenie emisji CO2 w calej Europie wg zalozen unijnych do 2020 roku o 20%. Ktos wie? Moze Mareczeq ze swoim sukceem? Podam odp pozniej i pozniej tez Maeq sobie juz sm przliczy jaki wplyw bedzie miec na to nasz kraj i wynegocjowany "sukces" za ktory zaplacimy my wszyscy, lacznie z Toba. No chyba ze rachunki za energie placa rodzice to wtedy sie nie masz czym na razie martwic.
WISŁA PANY !!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 26.12.2008, 12:42
Cytat:
Zartujesz prawda?
Wyrzucamy w bloto kupe pieniedzy, to sukces jak za komuny. "Mleko wprawdzie podrozalo o 100% ale za o tansze bed odklady pod syny kolejowe!" lb "maslo mialo podrozec o 200% a drozeje "tylko" o 100%".
Ten caly pakiet klimatyczny tomniej wiecej taki sam "sukces". Sukcesm byloby nie przyjecie go przez Polske jako blokujae rozwoj gospodarki oraz zbudowne na podstawi falszywych danych.
Mam zagadke, jaki wplyw na temperature Ziemi bedzie mialo obnizenie emisji CO2 w calej Europie wg zalozen unijnych do 2020 roku o 20%. Ktos wie? Moze Mareczeq ze swoim sukceem? Podam odp pozniej i pozniej tez Maeq sobie juz sm przliczy jaki wplyw bedzie miec na to nasz kraj i wynegocjowany "sukces" za ktory zaplacimy my wszyscy, lacznie z Toba. No chyba ze rachunki za energie placa rodzice to wtedy sie nie masz czym na razie martwic.
dziwny post
Oczywiście odniosę sie do niego , ale później

EDIT:

Co prawda słowa ,,suckes'' nie użyłem , więc w tym kontekście żartować mógł co najwyżej Mikołaj Sarkozy lub Józef Barosso .
Jednak po Twoim poście naszedł mnie dobry humor i mam ochotę zażartować , więc napiszę to - ,,Unia odniosła sukces" .

Zacznijmy od tego , że ,,walka" z globalnym ociepleniem prowadzona przez Unię nie wzieła się z kosmosu , tylko wynika z zobowiązań międzynarodowych(zaciągniętych na najwyższym szczeblu) , których początki sięgają konferencji w Rio de Janeiro , kiedy to właśnie na tym najwyższym szczeblu dyskusyjnym na podstawie fałszywych danych postanowiono zablokować w najbliższym czasie światową gospodarkę i powyrzucać trochę pieniędzy w błoto .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ramowa_...nhaga.2C_Dania

Przez długi okres czasu (na szczęście) planowane szastanie dolarami i eurasami(wtedy jeszcze będącymi tylko w zamiarze ) było jedynie ideą zapisana na papierze bez żadnych znaczących mechanizów egzekwujących aż do czasu słynnego protokołu z Kioto .

http://pl.wikipedia.org/wiki/Protok%C3%B3%C5%82_z_Kioto

Rolę przewodnią w kontekście wprowadzania określonych w tych dokumentach celów postanowiła przejąć Unia Europejska i to właśnie stary kontynent(będący już w historii miejscem narodzin wielu pięknych i mniej pięknych , ale zawsze daleko sięgających i ambitnych idei ) postanowił świecić w tym przypadku przykładem dla innych.

Dlatego też uważam , że przyjęcie tzw. pakietu klimatycznego jest olbrzymim sukcesem politycznym Unii i pokazuje całemu światu , że zjednoczona Europa zdolna jest osiagać ambitne cele i jest w stanie pełnić rolę światowego lidera w pewnych dziedzinach .

Napisałeś jaki wpływ ma obniżenie emisji p 20 % przez UE na temperaturę Ziemi .
To ja zadam teraz pytanie , co Twoim zdaniem powinna zrobić Unia ?
Obniżyć emisję o 80 % ?
Może nie robić nic ?
Nie odrazu Rzym zbudowano . Początek zjednoczonej Europy również zaczynał się od małych kroczków . Jak już wcześniej wspomniałem Unia ma być liderem za którym pójdą następni i w tym kontekście wyznaczony cel spełnia swoją rolę .

Ponadto piszesz tylo o obnizaniu emisji CO2 a pakiet klimatyczny nie dotyczy wyłącznie tego. Nie zamyka się na osiągnięciu jednego celu bez żadnych innych korzyści.

Pakiet klimatyczny pozwoli kreować nowe miejsca pracy , opracowywać nowe technologie , uzyskiwać niezależność energetyczną Unii itd.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 27.12.2008 o godz. 02:56.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 27.12.2008, 15:11
Mareq - widzę, że Ty już tą papkę nie tylko spijasz z ust ale nawet powoli stajesz się bojownikiem idei.

Ja Ci powiem tak Fidel Castro ogłaszając ogólnokrajowe bicie rekordu w zbiórce trzciny cukrowej też argumentował to mn. więcej tak "pozwoli kreować nowe miejsca pracy , opracowywać nowe technologie , uzyskiwać niezależność energetyczną Kuby ". Mało tego głównym powodem było: "- zbiórka trzciny cukrowej okazuje całemu światu , że zjednoczona Kuba zdolna jest osiagać ambitne cele i jest w stanie pełnić rolę światowego lidera w dziedzinie cukrownictwa i energetyki"

Była to tak samo beznadziejna akcja i mająca podobne cele.

I co warte podkreślenia również krewana przez marksistów.

I ten sukces Polski i te miliardy - powiedz - skad te miliardy się wezmą? Odniesiesz sie?
Ostatnio edytowane przez sambo : 27.12.2008 o godz. 15:15.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Mareq
Senior Member

Stary 27.12.2008, 19:09
Cytat:
Ja Ci powiem tak Fidel Castro ogłaszając ogólnokrajowe bicie rekordu w zbiórce trzciny cukrowej też argumentował to mn. więcej tak "pozwoli kreować nowe miejsca pracy , opracowywać nowe technologie , uzyskiwać niezależność energetyczną Kuby ". Mało tego głównym powodem było: "- zbiórka trzciny cukrowej okazuje całemu światu , że zjednoczona Kuba zdolna jest osiagać ambitne cele i jest w stanie pełnić rolę światowego lidera w dziedzinie cukrownictwa i energetyki"
Sądze , że Castro powiedział to tylko na potrzebę Twojego trafnego porównania , czyli faktycznie nic takiego nie mówił .
Abstrahując od tego . Nie wiem jak trzeba być upartym żeby nie spostrzegać, że inwestowanie w dziedziny energii odnawialnej i alternatywnych źródeł energii faktycznie może przynieść korzyści technologiczne .
Ponadto Ty zakładasz z góry , że walka z globalnym ociepleniem jest ,,wrzucaniem pieniędzy w błoto''. Ja takiego założenia przyjąć nie mogę a tym bardziej nie uważam że Ty i Twoje poglądy w tej kwestii mają patent na prawdę objawioną , więc stosowanie argumentów porównujących walkę z globalnym ociepleniem do narodowego zbierania trzciny cukrowej w dyskusji ze mną nie ma sensu .

Cytat:
I co warte podkreślenia również krewana przez marksistów.
hehe to już się nudne robi

Cytat:
I ten sukces Polski i te miliardy - powiedz - skad te miliardy się wezmą? Odniesiesz sie?
Szczegółowo nie powiem , bo się na tym nie skupiałem . Jednak z tego co mi wiadomo , to z funduszu który środki będzie czerpłl z handlu emisjami CO2

Odniosię też jeszcze do tego jak bardzo mnie boli serce z powodu wyjącia na światło dzienne ,,taśm Klausa" ,które tak jak przypuszczałem nie były żadnymi taśmami , tylko stenogramem pochodzącym wyłącznie z jednego źródła - kancelarii prezydenta Klausa.

Cytat:

Mareq - widzę, że Ty już tą papkę nie tylko spijasz z ust ale nawet powoli stajesz się bojownikiem idei.
Też mogę napisać , że Ty jesteś bojownikiem pewnych idei . Jak większość osób , która się udziela w tym temacie .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.12.2008 o godz. 03:16.
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 27.12.2008, 19:33
Mareq, załóżmy, że jestem tabula rasa jeśli chodzi o pogląd na wpływ człowieka na globalne ocieplenie.

Przekonaj mnie, proszę.
Niszcz socjalizm!
Mareq
Senior Member

Stary 27.12.2008, 19:53
Ja Cię nie będę przekonywał bo nie jestem ani naukowcem ani nie interesuje mnie ta sprawa aż tak by prowadzić dyskusję ,,nawracającą" . Mogę Cię co najwyżej odesłać do źródeł naukowych .
np ostatni raport IPCC

mega streszczenie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Czwarty_Raport_IPCC

przyzwoite streszczenie - http://www.min-pan.krakow.pl/Wydawni...-05-marzec.pdf

zagadnienie , które Cię konkretnie interesuje jest opisane w pkt 2 - http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-re...r4_syr_spm.pdf

A tutaj strona , gdzie znajdują się wszystkie wersje raportu po angielsku - http://www.ipcc.ch/ipccreports/assessments-reports.htm
Ostatnio edytowane przez Mareq : 27.12.2008 o godz. 19:58.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 28.12.2008, 12:39
A nie uważasz Marqu że ta cała szopka z globalnym ociepleniem to poprostu sposób na zatrzymanie rozwoju krajów drugiego i trzeciego śwata się tak by nigdy nie zbliżyły się ekonomicznie do krajów "pierwszego świata"? I skoro nakłady na globcia są duże (zawsze tańsze niż wojna) więc z tego żyje masa naukowców i polityków którzy w ten sposób stają się najemikami bogatego Zachodu w walce z resztą świata? Którzy to żołnierze prezentują laikom nie mającym tak jak Ty o tym większego pojęcia (jak sam przyznałeś) różne mądre i uczone wykresy z których sami zainteresowani(jak Ty) nie są w stanie wyciągnąć żadnych konkretnych i zwięzłych wniosków, miast tego odsyłając do publikacji?

A może co drugi zwolennik walki z globalnym ociepleniem o tym po cichu dobrze wie, tylko poziom zakłamania jest taki, że dopuszcza się łganie na lewo i prawo?

Mareq napisał(a):
Szczegółowo nie powiem , bo się na tym nie skupiałem
.....
Mareq napisał(a):
Ja Cię nie będę przekonywał bo nie jestem ani naukowcem ani nie interesuje mnie ta sprawa aż tak by prowadzić dyskusję ,,nawracającą" . Mogę Cię co najwyżej odesłać do źródeł naukowych .
Mniej ignorancji, Marqu
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 28.12.2008 o godz. 17:17.
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 28.12.2008, 18:30
Coś tam z tym klimatem jest na rzeczy .
Czy nie warto inwestować w nowe czystsze technologie ? Czy naprawdę tak dużo będzie nas to kosztowało ? Czy powinniśmy się od tego odcinać ? Ja uważam że warto choćby dla zdrowia i uważam że nie będzie nas to wiele kosztować po prostu inaczej rozłożą się akcenty a polityce będą mieli robote którą trzeba wykonać .Przynajmniej coś się ruszy a kiepsko było w tym temacie .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Mareq
Senior Member

Stary 28.12.2008, 21:16
Cytat:
A nie uważasz Marqu że ta cała szopka z globalnym ociepleniem to poprostu sposób na zatrzymanie rozwoju krajów drugiego i trzeciego śwata się tak by nigdy nie zbliżyły się ekonomicznie do krajów "pierwszego świata"? I skoro nakłady na globcia są duże (zawsze tańsze niż wojna) więc z tego żyje masa naukowców i polityków którzy w ten sposób stają się najemikami bogatego Zachodu w walce z resztą świata? Którzy to żołnierze prezentują laikom nie mającym tak jak Ty o tym większego pojęcia (jak sam przyznałeś) różne mądre i uczone wykresy z których sami zainteresowani(jak Ty) nie są w stanie wyciągnąć żadnych konkretnych i zwięzłych wniosków, miast tego odsyłając do publikacji?
Po pierwsze krajów drugiego świata już nie ma a sam podział na ,,trój-płaszczyźniany" świat jest dosyć sztuczny
Po drugie biorąc pod uwagę iż jedenym krajem , który nie ratyfikował protokołu z Kioto jest U.S.A , cięzko mi zaakceptować , to że to właśnie stany zjednoczone są głównym obrońcą uciśnionych krajów ,,rozwijających się'' , na które to spadnie największy ciężar walki z globalnym ociepleniem .
Prawda jest taka , że największy ciężar na siebie biorą kraje rozwinięte i te kraje w kontekście walki z różnymi nieokiełznanymi skutkami zmian klimatycznych dały by sobie radę , natomiast kraje ,,rozwijające się'' miały by z tym raczej spore problemy .
Nie napisałem , że nie mam większego pojęcia aby wyciągniąc wnioski , tylko że nie mam ochoty aby stawać w obronie tych racji , bo nie czuje się ,,zielonym rycerzem" . O ile w kwestii pewnych spraw , którymi się interesuje jestem w stanie stanąć za nimi murem argumentując na ich korzyść , to w tym przypadku nie zamierzam prowadzić żadnej krucjaty i niech każdy wyciąga własne wnioski z tych źródeł , które jestem w stanie przestawić.
sambo
dziarski chłop

Stary 28.12.2008, 21:29
Nie napisałem , że nie mam większego pojęcia aby wyciągniąc wnioski , tylko że nie mam ochoty aby stawać w obronie tych racji , bo nie czuje się ,,zielonym rycerzem" . O ile w kwestii pewnych spraw , którymi się interesuje jestem w stanie stanąć za nimi murem argumentując na ich korzyść , to w tym przypadku nie zamierzam prowadzić żadnej krucjaty i niech każdy wyciąga własne wnioski z tych źródeł , które jestem w stanie przestawić.
Niby tak Mareczku, ino składa się tak a nie inaczej, że pomysłodawcą tego przedsiewzięcia jest UE - a skoro jest UE to nawet jeśli w danym temacie ma sie blade pojecie to i tak a priori jest to rozwiązanie dobre bo jest dobre i z UE. Taki jest tok Twojego rozumowania.

Przykład z Fidelem Castro podałem celowo albowiem jego krucjata w założeniach niewiele się różniła od obecnej w idei - sprawdź sobie a zobaczysz.

Na gruncie wykonania różniła się tym, że za Fidelem nie stały międzynarodowe koncerny które na ideach marksistów bić będą kasę.

Abyś mógł bić peany na rzecz jakichś ekoekologicznych bzdur musiałbys przejść z poziomu poltykierstwa na poziom naukowy - a jak sam napisałeś nie potrafisz tego zrobić bo się na tym nie znasz - mało - nawet nie próbujesz tego poznać- bo i po co. Jeszcze przypadkeim wyszłoby, że to jest zwyczajny stek bzdur i co wtedy?

Doskonale pamiętam jakie akcje robili ekoterroryści a elektrowaniami atomowymi - pamietam jakie to nieekologiczne i wstrętne, że wiatraki najlepsze i co? Czy dziś słychać te same głosy? NIE - ciekawe dlaczego. Może właśnie dlatego, że Francuzi biją z tej technologii niezłą kasę...

Ekologizm jest tematem bardzo nośnym - jest tak nośnym, że na jego fali można sobie zapewnic kareirę polityczną. Przykładem doskonałym jest p. Jan Rokita - który pierwszy w latach 80 podkładał sie pod ciężarówkami przywożącymi materiały do budowy zapory w Czorsztynie.

No i co? Rokita sta sie politykiem w lidze pierwszej natomast ta zapora przeciw której tak protestował w 1997 uratowała setki istnień ludzkich i tysiące domostw przed zagładą.

Proste nie?

I to zupełnie głupie strojenie się, że tym pokazujemy światu że potrafimy.

Heh pokazujemy światu no i co z tego? Jakie to ma wymienr korzysci prócz tego - że Chińczyki bedą dostarczać materiału do budowy ekobzdur a smrodzić bedą jeszcze wiecej
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Mareq
Senior Member

Stary 28.12.2008, 22:27
Cytat:
Niby tak Mareczku, ino składa się tak a nie inaczej, że pomysłodawcą tego przedsiewzięcia jest UE - a skoro jest UE to nawet jeśli w danym temacie ma sie blade pojecie to i tak a priori jest to rozwiązanie dobre bo jest dobre i z UE. Taki jest tok Twojego rozumowania.
Wystarczy czytać dokładnie moje posty żeby poznać faktyczne źródło tego przedsięwzięcia i bynajmniej nie jest nim UE .

Cytat:
Abyś mógł bić peany na rzecz jakichś ekoekologicznych bzdur musiałbys przejść z poziomu poltykierstwa na poziom naukowy - a jak sam napisałeś nie potrafisz tego zrobić bo się na tym nie znasz - mało - nawet nie próbujesz tego poznać- bo i po co. Jeszcze przypadkeim wyszłoby, że to jest zwyczajny stek bzdur i co wtedy?
Nie napisałem , że nie potrafię tego zrobić tylko , że nie mam takiego zamiaru . Wychodzę z założenia , że ktoś kto się zna na wszystkim nie zna się na niczym (vide dziennikarze) i nie chcę zgłębiać tematu globalnego ocieplenia do dokładnych szczegółów bo uważam iż nie jest mi to potrzebne . Wydaje mi się , że mam na ten temat takie pojęcie jak większość z was , więc operowanie argumentem , ,,że przypadkiem wyszloby, że to jest zwyczajny stek bzdur" ma takie samo znacznie jak ,,że przypadkiem wyszło by iż faktycznie jest w tym dużo racji" . Na podstawie dostępych danych i wniosków (opartych na konsensusie naukowym) jestem w stanie stwierdzić iż globalne ocieplenie jest realnym zagrożeniem i walka z nim ma swoje uzasadnienie . Ponadto jestem w stanie wskazać( i to też zrobiłem) inne korzyści wynikające z tzw. pakietu klimatycznego . Jeżeli ktoś chce poznać jakieś bardzo konkretne szczegóły odnośnie globalnego ocieplenia przekazywane ,,słowem" , to codziennie w okolicach rynku (szewska) kręcą się agitatorzy ,,zielonych" . Myślę , że mają oni na ten temat sporo do powiedzenia

Cytat:
Doskonale pamiętam jakie akcje robili ekoterroryści a elektrowaniami atomowymi - pamietam jakie to nieekologiczne i wstrętne, że wiatraki najlepsze i co? Czy dziś słychać te same głosy? NIE - ciekawe dlaczego. Może właśnie dlatego, że Francuzi biją z tej technologii niezłą kasę...

Ekologizm jest tematem bardzo nośnym - jest tak nośnym, że na jego fali można sobie zapewnic kareirę polityczną. Przykładem doskonałym jest p. Jan Rokita - który pierwszy w latach 80 podkładał sie pod ciężarówkami przywożącymi materiały do budowy zapory w Czorsztynie.

No i co? Rokita sta sie politykiem w lidze pierwszej natomast ta zapora przeciw której tak protestował w 1997 uratowała setki istnień ludzkich i tysiące domostw przed zagładą.

Proste nie?
Myślisz , że ,,zieloni" zmienili zdanie odnośnie elektrowni atomowych ?
Wydaje mi się , że ich opinia na ten temat jest stała , tyllko kwestia jak ze swoim stnowiskiem przedostają się do mediów a co za tym idzie do szerszego odbioru
Ty mi wskażesz jednego polityka , który wyrósł na fali zielonych a ja zapewne będę mógł wskazać kilkunastu/kilkudziesięciu(?) innych , którzy od wielu lat walczą w imię pewnych wartości i pozostają anonimowi
Negowanie idei , ktore Ci nie odpowiadają poprzez przyklejanie łatki ,,interesnata'' tym którzy jej bronią nie jest żadnym rozwiązaniem

Cytat:
Heh pokazujemy światu no i co z tego? Jakie to ma wymienr korzysci prócz tego - że Chińczyki bedą dostarczać materiału do budowy ekobzdur a smrodzić bedą jeszcze wiecej
Zobowiązania , to zobowiązania
Jeżeli my wypełnimy swoje , to będziemy mogli żądać od innych aby zrobili to do czego się zobligowali .
Dlatego to nie jest tylko i wyłącznie kwestia ,,pokazujemy światu'' , beż liczenia na żadne wiążące reakcje innych państw .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.12.2008 o godz. 22:34.
sambo
dziarski chłop

Stary 29.12.2008, 00:03

Nie napisałem , że nie potrafię tego zrobić tylko , że nie mam takiego zamiaru . Wychodzę z założenia , że ktoś kto się zna na wszystkim nie zna się na niczym (vide dziennikarze) i nie chcę zgłębiać tematu globalnego ocieplenia do dokładnych szczegółów bo uważam iż nie jest mi to potrzebne . Wydaje mi się , że mam na ten temat takie pojęcie jak większość z was
Cytat:
. Na podstawie dostępych danych i wniosków (opartych na konsensusie naukowym) jestem w stanie stwierdzić iż globalne ocieplenie jest realnym zagrożeniem i walka z nim ma swoje uzasadnienie .

Nie spodziewałem się po Tobie takiej mizerii -

streszczenie tego co napisałeś jest takie -

Mam w dupie jak jest w rzeczywistości.

Dlatego dyskusja z Tobą nie ma wobec takich argumentów sensu. Sama idea dyskusji jednak sens ma, bo obnaża zwyczajną unijną głupotę i zwyczajny brak argumentów, prócz tłuczenia cepem.

Skoro nie znasz faktów i nawet nie zamierzasz ich poznać - to po co zabierasz łos w dyskusji i bronisz poglądów na temat których nie masz pojecia?

Aby zrozumieć cały sens Twojej wypowiedzi należałoby zadać sobie pytania:

Pytanie pierwsze:

Co to jest konsensus naukowy

Pytanie drugie:

Co to jest prawda.

Pytanie trzecie:

Jak konsensus naukowy ma się do definicji prawdy.
Ostatnio edytowane przez sambo : 29.12.2008 o godz. 00:16.
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 29.12.2008, 10:17
http://patrz.pl/mp3/powody-ukrywania-prawdy-o-ufo

Jest to pewien raport , zapoznajcie się

teoria spiskowa ? Jakże śmieszna byłaby nasza walka z globalnym ociepleniem gdyby było coś na rzeczy .
I zważywszy między innymi na to nie dziw że by się ukrywali .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 30.12.2008, 15:47
http://pl.youtube.com/watch?v=BUqyc-Q2uvw

a przy okazji dzięki tym, którzy tak na siłę Nas chcą wepchnąć do UE mamy to

http://nczas.com/numer-biezacy/lodyg...uzenie-iii-rp/

jak widać w pewnych kwestiach "niemedialnych" panuje między "walczącymi" zażarcie partiami pełna zgoda

pzdr

ps. Najlepszego w nowym roku
Mareq
Senior Member

Stary 30.12.2008, 22:41
Cytat:
Nie spodziewałem się po Tobie takiej mizerii -

streszczenie tego co napisałeś jest takie -

Mam w dupie jak jest w rzeczywistości.

Dlatego dyskusja z Tobą nie ma wobec takich argumentów sensu. Sama idea dyskusji jednak sens ma, bo obnaża zwyczajną unijną głupotę i zwyczajny brak argumentów, prócz tłuczenia cepem.

Skoro nie znasz faktów i nawet nie zamierzasz ich poznać - to po co zabierasz łos w dyskusji i bronisz poglądów na temat których nie masz pojecia?

Aby zrozumieć cały sens Twojej wypowiedzi należałoby zadać sobie pytania:

Pytanie pierwsze:

Co to jest konsensus naukowy

Pytanie drugie:

Co to jest prawda.

Pytanie trzecie:

Jak konsensus naukowy ma się do definicji prawdy.
Twój sposób dyskusji jest genialny
Wybierasz sobie jeden wątek z mojego posta , błędnie go analizujesz i na podstawie takich wadliwych argumentów starasz się coś ugrać w starciu poglądów
Nie napisałem , że mam w dupie jaka jest rzeczywistość , tylko nie zagłębiam się w techniczne szczegóły i nie zamierzam odgrywać specjalisty w tej dziedzinie .
Jeżeli Ty wszystkie swoje poglądy na dane tematy czerpiesz wyłącznie z własnych doświadczeń i analiz nie opierając się na argumentach osób trzecich , to jesteś geniszuem , gratulacje !
Ja nie zamierzam zgrywać mądrali w każdej dziedznie życia .
Konsensus naukowy to np. Teoria Ewolucji .
Kreacjoniści nie uważają ją za prawdę .
Sam więc sobie odpowiedz jak się ma prawda do konsensusu .

Cytat:
Postaraj się chociaż raz dokładnie przeczytać posty w dyskusji , to się dowiesz po co zabrałem głos .
O tym , że nie mam pojęcia nic nie pisałem , więc umieszczanie tego typu stwierdzeń , to jest tylko i wyłącznie Twój prymitywny wybieg .

Bardzo dobry filmik
Aż się dziwię , że jeszcze na forum się nie pojawił link do wspaniałego alfabetu Klausa

EDIT

Postanowiłem też zarzucić jakiś link

Plan pracy Komisji Europejskiej na rok 2009

http://ec.europa.eu/atwork/programme...lwp2009_pl.pdf

Można się dowiedzieć z perspektywy ogólnej czym zajmuje się Komisja i jak wygląda natężenie jej pracy w obszarze inicjatywy legislacyjnej , a z perspektywy szczególej na jakich dziedzinach skupi się prawodawstwo unijne . Polecam przeglądanie dokumentu od strony 15
Ostatnio edytowane przez Mareq : 31.12.2008 o godz. 02:08.
hunter
Senior Member

Stary 05.01.2009, 11:28
Taki pościk na nowy rok.

http://www.dziennik.pl/polityka/arti...lda_Tuska.html

A w sondażach dalej wynik zmierzający do 100% poparcia
orzeu
Senior Member

Stary 06.01.2009, 19:24
Nie bylo mnie tu ostatnio.
Piszesz o Rio, to poczytaj od razu o Heidelbergu.

Tu jeszcze troche do poczytania i poogladania:
http://www.geocities.com/wi-ko/glociep/
http://mkozinski.blox.pl/2007/01/Glo...e-ma-cz-I.html
http://mkozinski.blox.pl/2007/01/Glo...nie-ma-II.html
http://www.igf.fuw.edu.pl/igf/index....mid=97&lang=pl
http://wilkowski.salon24.pl/ (http://fronda.pl/?ar=210)
http://www.climateaudit.org/?p=2964
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=79157055
http://wyborcza.pl/1,76842,5177598.html
http://ocean.am.gdynia.pl/sem/30msp/Mk-66.pdf

I film:
http://www.youtube.com/watch?v=_YRcrxfSAhU

Rozwiazanie zagadki. Obnizenie emisji CO2 w Europie o zakladane 20% da nam nastepujacy wply na srodowisko.

cale

okragle

niesamowite

gigantyczne

1/30 stopnia Celsjusza (slownie jedna/trzydziesta)

Zatem znajac dokladnie wynik powiedz, kim trzeba byc zeby lansowac tak olbrzymi wysilek dla krajow oraz bezposrednio obywateli (przez podwyzki cen energii, ktore place ja i rodzice Marqa) zdajac sobie jednoczesnie sprawe iz, za przeproszeniem, gowno sie osiagnie?

Dla zwolennikow teorii spiskowych. Zastanowcie sie komu tak najbardziej zalezec powinno na calej tej panice z redukcja emisji CO2. Jest to ktos kto dostarcza alternatywne zrodlo energii. Jest to ktow\s wiekszy niz producenci zarowek energooszczednych, wiatrakow czy paneli slonecznych. Jest to ktos kto w ostatnich dniach wyraznie pokazal jak bardzo mu na tej redukcji zależy, podnoszac ceny swojego produktu i szantazujac wszystkich bo i tak zdaje sobie sprawe ze stado oglupialych baranow i tak to kupi. No, kto to taki?
Ale to tylko teoria spiskowa
WISŁA PANY !!
Mareq
Senior Member

Stary 06.01.2009, 23:54
Cytat:
Zatem znajac dokladnie wynik powiedz, kim trzeba byc zeby lansowac tak olbrzymi wysilek dla krajow oraz bezposrednio obywateli (przez podwyzki cen energii, ktore place ja i rodzice Marqa) zdajac sobie jednoczesnie sprawe iz, za przeproszeniem, gowno sie osiagnie?
Wyraźnie w swoim poście napisałem jaki jest sens takiego działania przez UE i jak wyglądają ogólne zobowiązania międzynarodowe na tej płaszczyźnie.

Przecież wiadomo , że to nie sama Unia ma przywrócić równowagę , tylko współdziałając z innymi .
Jak już wcześniej wspomniałem , Unia ma być ,,frontmanem" w tej walce .

Dlatego wyliczanie ile sama Unia osiągnie i pisanie , że to zbyt mały udział aby miało to sens , nie jest najlepszym argumentem .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 07.01.2009 o godz. 00:11.
orzeu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 10:48
Najpierw zereknij laskawe do linkow ktore podrzucilem.
A potem powiedz co by bylo gdyby ow frontman pociagnal za soba reszte krajow. Zamiast 1/30 bedziemy miec 1/5 stopnia. Sukces jak sie patrzy!
WISŁA PANY !!
cpc
Senior Member

Stary 07.01.2009, 12:10
hunter napisał(a):Wyświetl post
Taki pościk na nowy rok.

http://www.dziennik.pl/polityka/arti...lda_Tuska.html

A w sondażach dalej wynik zmierzający do 100% poparcia
haha, odwołali cuda

http://biznes.onet.pl/2,1892071,wiadomosci.html

Przymus zatrudnienia specjalisty od pożaru uderzy w małe firmy - akcentuje "Gazeta Prawna", nawiązując do nowych obowiązków bhp w Kodeksie Pracy.

nie wierze własnym oczom...
Ostatnio edytowane przez cpc : 07.01.2009 o godz. 12:28.
WzT
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 07.01.2009, 12:17
Bo tylko naiwni mogli w nie wierzyć. A niestety umiejętność mówienia to nie wszystko.
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

djjamajczyk
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.01.2009, 21:17. Sytuacja w Europie , Świecie i poza nim
Wszyscy żyjemy piłką i mamy Wisłę w sercu ale na świecie mają miejsce tez wydarzenie które mogą mieć wpływ na nasz światopogląd lub sytuacje dlatego założyłem ten temat.
Jestem niezmiernie ciekaw jakie są Wasze poglądy dotyczące bieżących wydarzeń w w Europie i na świecie które maja charakter bardziej globalny niż lokalny .
Znacie sytuacje która ma miejsce gdzieś na świecie a wg. Was ma znaczenie , chcecie ją przedyskutować z uwagi np. na jej kontrowersyjność ? W końcu codziennie na świecie dzieje się coś co ma wpływ na nas jako społeczeństwo bezpośrednie (vide gaz ) bądź pośredni (vide Izrael) .
Na początek chciałbym poznać wasze zdanie odnośnie wojny o Gazę , kogo racje uważacie są ważniejsze , czyją stronę mówiąc kolokwialnie trzymacie ?
Drugim tematem od którego nie uciekniemy jest "gazowy problem" . Jak myślicie jak sytuacja może dalej się rozwinąć , co może mieć miejsce na linii Kijów-Moskwa a nawet Warszawa-Moskwa ? Zapraszam do dyskusji na te i na inne tematy
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 07.01.2009, 21:39
ciekawostka
Cytat:
Kilkudziesięciu ultraortodoksyjnych żydów z ugrupowania Neturei Karta - Strażników Miasta manifestowało w Jerozolimie przeciwko izraelskiej ofensywie w Strefie Gazy.
Kilkudziesięciu Strażników Miasta protestowało w jerozolimskiej dzielnicy Mea Szearim (Stu Bram), trzymając tablice z hasłami "Stop dla terrorystyczno-syjonistycznej masakry w Gazie
Skandowali: "Jesteśmy przeciwko syjonistycznemu rządowi".
Strażnicy Miasta odmawiają państwu Izrael prawa do istnienia, uważając, że jest ono sprzeczne z nauką moralną zawartą w Torze, według której powstanie państwa żydowskiego nastąpi dopiero po przybyciu Mesjasza.
Neturei Karta, założona w Palestynie w 1935 roku, lansuje skrajny antysyjonizm. Jej członkowie mieszkają też w Nowym Jorku, Londynie, Paryżu i Wiedniu. Popierają politykę nuklearną Iranu i radykalne ruchy palestyńskie.
http://wiadomosci.onet.pl/1892803,12,item.html
i zdjątko tychże

a tu jest jeszcze lepszy motyw:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...SC_1673aaa.JPG
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 07.01.2009 o godz. 21:49.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 07.01.2009, 21:57
cpc napisał(a):Wyświetl post
http://biznes.onet.pl/2,1892071,wiadomosci.html
Przymus zatrudnienia specjalisty od pożaru uderzy w małe firmy - akcentuje "Gazeta Prawna", nawiązując do nowych obowiązków bhp w Kodeksie Pracy.

nie wierze własnym oczom...
Co na to Komisja Palikota?

=====================

Jachting napisał(a):
PolskaTimes napisał(a):
Można nabawić się prawdziwych kompleksów. Polska, kraj największy w regionie, mający nawet aspiracje do regionalnego przywództwa, a tu ci mniejsi szachują.
Słowacja już wprowadziła euro i widzimy, że ta operacja nie jest straszna ani bankomatom, które już wspólną walutę wydają, ani Słowakom, którzy z przeliczeniem też dają sobie radę.

Premier Czech Mirek Topolánek zapowiedział, że wejdą one do strefy euro w 2012 roku i jesienią rząd ogłosi plan przystąpienia. Topolánek, który przewodzi Unii Europejskiej, nie przejął się nawet tym, że jego własny prezydent jest wyjątkowo eurosceptyczny, tylko chce robić swoje.

Tymczasem u nas trwa dziwna dyskusja, czy jest takie sensowne pytanie, jakie można byłoby zadać w ewentualnym referendum. Jak wiadomo, referendum w ogóle sensu nie ma, gdyż o wejściu do strefy euro zadecydowaliśmy w referendum akcesyjnym. Pozostaje kwestia ustalenia terminu, gdyż większość kryteriów już spełniamy.

Kwestia pytania pojawiła się w momencie, gdy prezes Kaczyński powiedział, że będzie zgoda na zmianę konstytucji tylko wtedy, gdy obywatele w referendum powiedzą - tak. Ale czemu mają powiedzieć tak? Premier nie wie, o co pytać. Jeżeli zapyta: czy chcesz, aby Polska weszła do strefy euro 1 stycznia 2012 i usłyszy w odpowiedzi, że nie, to może ogłosić, że przystąpimy 5 stycznia. Trudno takiemu rozumowaniu odmówić poprawności.

Premier ujawnił, że także prezes PiS nie wie, jak zapytać. Tego już prezes PiS, który przecież zna wszystkie pytania oraz odpowiedzi na nie, nie zdzierżył i odpalił, że dla niego sformułowanie pytania nie jest problemem. I natychmiast je sformułował. Referendalne pytanie miałoby brzmieć tak: czy chcesz wprowadzić euro w 2012 roku, czy wtedy, gdy Polska zbliży się poziomem rozwoju do przeciętnej w Unii?
Trzeba przyznać, że prezes błysnął i jednocześnie dał zagadkę do rozwiązania. Na ile Polska ma się zbliżyć poziomem? Do jakiego przeciętnego rozwoju? Z ilu krajów ta przeciętna zostanie wyliczona i wzięta pod uwagę? Czy na przykład Rumunia też wejdzie do koszyka? Można pytania mnożyć w nieskończoność.

Przynajmniej do 2020 roku, kiedy to, zdaniem prezesa PiS, Polska mogłaby przyjąć euro bez większej groźby, że każdego Polaka, a zwłaszcza emeryta, będzie to kosztować 230 złotych miesięcznie, co prezes wyliczył i publicznie ogłosił dość dawno temu. Jeszcze zanim sformułował pytanie, już znał odpowiedź.

Tak więc będziemy jeździć na Słowację i wymieniać złotówki na euro, potem każda wyprawa do Pragi poprzedzona będzie wizytą w kantorze, ale za to będzie rosła i umacniała się nasza suwerenność. I pomyśleć - ponad tysiąc lat heroicznej historii, a nasza suwerenność taka niepewna. A Słowacja ledwie się od Czech oddzieliła i niczego się nie boi
.
Ja myslalem ze w kompleksy wobec innego narodu można wpaść z powodu no nie wiem, poziomu bezrobocia, PKB, zadłużenia, etc. Ale widze że u towarzyszów problem jest inny. Oto te pepiki, do których się jeździło odpocząć od wielkomiejskiego zgiełku, przy tanim piwie nad jeziorem pod lasem, teraz mają w portfelu to nowoczesne Euro.... A to Ci dopiero zniewaga....
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 07.01.2009 o godz. 22:06.
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 07.01.2009, 22:35
A to nie nadaje się na polityczny?

Jeśli chodzi o kwestię strefy Gazy. Powiem wprost: mam w dupie jednym i drugich. Jeden naród głupi, drugi również (żeby wulgaryzmów nie stosować...). Niech się wybiją do cna jak chcą. Płakał za nimi nie będę.

Problem gazowy. Hmm.. sprawa dziwna. Rozmawiałem z nauczycielem Wiedzy o Społeczeństwie. Uznał, że to, co wyprawiają Ruscy jest w głównej mierze uzależnione od tego, że tanieje baryłka ropy w USA. Chcą zrobić 'na złość' Amerykańcom i Europie i pokazać, że oni też mają liczyć w gospodarce światowej. Problem jest jednak taki, że rezerwy finansowe naszych wschodnich przyjaciół maleją w zastraszającym tempie. W ciągu 2 miesięcy o bodajże około 60 mld (nie wiem czego xD ) a w rezerwach było coś 520 mld. Tak więc... ;> Minie rok i kasa się skończy i bida będzie. Ruskim zależy na szybkiej wojnie przynoszącej zyski. To widać, ich polityka ku temu zmierza. Putin niedługo się pogrąży. Z nieudolnego prezydenta staje się nieudacznikiem i grabarzem Rosji... Ale co mi tam. I tak ich nigdy nie lubiłem i nie polubię.
Amerykanie nasrali sobie tej ropy już na tyle, że opłaca im się ją sprzedawać na sztucznie zmniejszonej cenie, co pogrąża gospodarkę rosyjską. Ropa zdrożeje jak większość ruskich firm naftowych czy gazowych po prostu upadnie...

Ach ten kryzys ekonomiczny...
Ostatnio edytowane przez Aro1234 : 07.01.2009 o godz. 22:39.
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 07.01.2009, 22:46
Sam chciałem założyć temat.Chodzi mi głownie o bezpieczeństwo energetyczne.

Jeśli wierzyć wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gaz_ziemny

To gaz ziemny skończy się za 60 lat z hakiem.
Nie wydaje wam się, że problemy na tym tle będąc oraz większe.
Zwłaszcza że 1/3 światowego zapasu gazu ziemnego jest u ruskich.

No właśnie i mam pytania ?
Jakie znaczenie ma gaz ziemny w kontekście bezpieczeństwa energetycznego tak naprawdę?
Czy energia atomowa jest droższa od gazu skoro tak wszyscy się biją(min kwestia gazociągu północnego) o ten gaz ?
Przecież 60 lat wydaje mi się że jest mało. O co w tym wszystkim naprawdę chodzi ktoś wie ?
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 07.01.2009 o godz. 22:57.
cpc
Senior Member

Stary 07.01.2009, 22:57
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Co na to Komisja Palikota?

=====================

Ja myslalem ze w kompleksy wobec innego narodu można wpaść z powodu no nie wiem, poziomu bezrobocia, PKB, zadłużenia, etc. Ale widze że u towarzyszów problem jest inny. Oto te pepiki, do których się jeździło odpocząć od wielkomiejskiego zgiełku, przy tanim piwie nad jeziorem pod lasem, teraz mają w portfelu to nowoczesne Euro.... A to Ci dopiero zniewaga....
ale za to jakich kompleksów się może nabawić Wielka Brytnia, która tak umiłowała funta no a jak już Brytyjczycy będą mieli kompleksy względem Słowaków to co dopiero My Polacy, sytuacja wydaje się być beznadziejna...
orzeu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 22:57
Tak a propos wikipedii i jej rzetelnosci:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Peak_Oil

Dzial polityka a peak oil

Temat zamykam i przenosze posty do politycznego
WISŁA PANY !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów