The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP?
Tak 333 57,51%
Nie 246 42,49%
Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2009, 18:47
Ale co ty myślisz że ja bym nie chciał żeby było inaczej .

Cytat:
wystarczy ze jest Orkiestra i jest zajebiscie
straszna ciasnota sie tu popisałeś ,daj spokój .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 06.01.2009, 18:50
jachting napisał(a):Wyświetl post
Ale co ty myślisz że ja bym nie chciał żeby było inaczej .
Na codzien KMWTW, PDK. Ale moze wlasnie takie okazje jak WOŚP są dobre do tego by pokazać szerszemu gronu że dobroczynnosc polega na czyms innym niz doroczne, jednorazowe wrzucenie banknotu?
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 06.01.2009, 19:07
Warto zwrócić na to uwagę ale jakoś nie przekonuje mnie ten zgubny wpływ na to WOŚP .
Wiadomo że w rożnym wieku mozna różnie na to patrzeć,nie koniecznie poważnie ale te osoby maja świadomość że po coś to robią i że ma to jakiś sens,cel .Moim zdaniem to własnie może otworzyć serce choć nie koniecznie od razu .
Ta domniemana mająca się budzić świadomość dawania przy okazji i to raz w roku .w moim mniemaniu jest jakimś płytkim rozumowaniem ,niech ktos to może rozwinie jakoś sensownie
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Od: 09.2008

Stary 06.01.2009, 19:36
WOŚP jest oczywistym sukcesem , i nawet jakby Owsiak jezdzil dzieki temu Bentleyem(a nie jezdzi) ,to jest warto robic ta akcje.
Niestety nieznaczna czesc naszego spoleczenstwa "dziwnie" postrzega rzeczywistosc i lubi "srać do własnego gniazda" co dla mnie objawia sie m.in.: krytykowaniem WOŚP,pluciem na Wałęse, mowieniem ze UE to zło itp..
Nie podoba wam sie WOŚP ,gorszy Was Woodstock ?Nie dawajcie kasy..
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 06.01.2009, 19:45
hoho napisał(a):Wyświetl post
WOŚP jest oczywistym sukcesem , i nawet jakby Owsiak jezdzil dzieki temu Bentleyem(a nie jezdzi) ,to jest warto robic ta akcje.
Niestety nieznaczna czesc naszego spoleczenstwa "dziwnie" postrzega rzeczywistosc i lubi "srać do własnego gniazda" co dla mnie objawia sie m.in.: krytykowaniem WOŚP,pluciem na Wałęse, mowieniem ze UE to zło itp..
Nie podoba wam sie WOŚP ,gorszy Was Woodstock ?Nie dawajcie kasy..
Czy Ty czasem się zastanawiasz nad życiem, czy bierzesz je jakie jest? Teraz pije do Wałęsy i UE, owszem. Inny temat. Sory za off.
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Stary 06.01.2009, 19:48
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Czy Ty czasem się zastanawiasz nad życiem, czy bierzesz je jakie jest? Teraz pije do Wałęsy i UE, owszem. Inny temat. Sory za off.
Zauważyłem taka dziwna zaleznosc( i nie pisze o tobie tylko ogolnie) ,że na ogół ci ludzie maja taki sam swiatopoglad we wszystkich tych sprawach.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Stary 06.01.2009, 20:04
Myślę , że ważnym pozytywnym (negatywy pewnie też są) efektem istnienia orkiestry jest wzrost świadomości w społeczeństwie że istnieje potrzeba wolontariatu i pomagania potrzebującym .
Że pomaganie to nie obciach czy frajerstwo i fajnie jest coś z siebie dać lub komuś pomóc.
Efekty (sprzęt itd.) są masowo upublicznione.
Argument cierpiących maluchów zapewne jeszcze mocniej to akcentuje.

Sądzę,( może trochę na wyrost ) że jakąś pochodną tego zjawiska może być rosnący udział w akcji 1% podatku.
Niby i tak państwo by to rozdysponowało na podobne cele, ale jednak sporo kasy nie ulega "rozmyciu" przez budżet.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.01.2009, 20:20
Zauważyłem taka dziwna zaleznosc( i nie pisze o tobie tylko ogolnie) ,że na ogół ci ludzie maja taki sam swiatopoglad we wszystkich tych sprawach.
A nie zauwazyles czasem identycznej (przeciwnej) zaleznosci u.... siebie samego?
To znaczy prawie identycznej bo nie chodzi tu o poglad tylko jego brak. Bo sory ale jesli, jak to nazwales, "mowieznie ze UE to zlo" jest wg ciebie zakazane z gory to raczej o pogladach nie moze byc w twoim wypadku mowy. I nie oburzaj sie na dosadnosc tylko spojrz prawdzie w oczy.

Zeby nie byc goloslownym. Tutaj mam dowod ze UE "jest zla". Ty masz dowod ze jest dobra?
http://www.korespondent.pl/index.php...kul_r1&id=5717
Ostatnio edytowane przez orzeu : 06.01.2009 o godz. 20:28.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 06.01.2009, 20:25
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Myślę , że ważnym pozytywnym (negatywy pewnie też są) efektem istnienia orkiestry jest wzrost świadomości w społeczeństwie że istnieje potrzeba wolontariatu i pomagania potrzebującym .
Że pomaganie to nie obciach czy frajerstwo i fajnie jest coś z siebie dać lub komuś pomóc.
Efekty (sprzęt itd.) są masowo upublicznione.
Argument cierpiących maluchów zapewne jeszcze mocniej to akcentuje.

Sądzę,( może trochę na wyrost ) że jakąś pochodną tego zjawiska może być rosnący udział w akcji 1% podatku.
Niby i tak państwo by to rozdysponowało na podobne cele, ale jednak sporo kasy nie ulega "rozmyciu" przez budżet.
Myślę że to zbyt daleko posunięta teza. Świadomość w społeczeństwie rozpala się szybko przy okazji finału WOŚP i równie szybko gaśnie wraz z odklejeniem się ostatniego serduszka z płaszcza, czapki i gdzie my to tam jeszcze przyklejamy.

I tu nie chodzi o to czy WOŚP jest "dobre czy złe" (wszytsko co chociaż w maleńkim stopniu ratuje/pomaga dzieciaczkom jest zajebiście dobre i to nie podlega dyskusji), czy Owsiak zarabia na tym czy nie (pewnie że zarabia - pieniądze zebrane przez orkiestrę leżą na lokatach około roku, łatwo piliczyć wysokość odsetek), tu chodzi o nas - ludzi. Nasza, jak to zostało ujete świadomość społeczeństwa wcale nie jest przez to większa (uwaga - nie mówię o poszczególnych jednostkach lecz ogólnie o społeczeństwie) i dlatego mimo że jak wspomniałam cholernie doceniam kolejne inkubatory i sprzęty na które szpitale przy tragicznym stanie służby zdrowia nigdy nie mogłyby sobie pozwolić, to jeszcze cholernie bardziej drazni mnie "pokazówka" jaka towarzyszy tej imprezie.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 06.01.2009, 20:36
orzeu napisał(a):Wyświetl post
A nie zauwazyles czasem identycznej zaleznosci u.... siebie samego?
To znaczy prawie identycznej bo nie chodzi tu o poglad tylko jego brak. Bo sory ale jesli, jak to nazwales, "sranie na UE" jest wg ciebie zakazane z gory to raczej o pogladach nie moze byc w twoim wypadku mowy. I nie oburzaj sie na dosadnosc tylko spojrz prawdzie w oczy.
Młody pewnie jest i tak mu się rzuciło w oczy(ta osoby posługują się charakterystycznym językiem negacji) ,pewnie dlatego ze nie jest zasyfiony uprzedzeniami i nie pozamykał jeszcze wszystkiego szufladek .I to nie jest przytyk do Ciebie . Poza tym jeśli to mają być takie poglądy z d.... to lepiej się nie określać ,ja osobiście cały czas je kształtuje ,prawda jest stała ale nasza wiedza o niej bardzo względna .

PS .Ma ktoś dane z tym wolontariatem bo jakieś nie chce mi się wierzyć że kiedyś było z tym lepiej a jeśli nawet to trzeba też wziąść pod uwage inne inicjatywy których na pewno jest więcej .
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.01.2009 o godz. 20:58.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 06.01.2009, 20:43
jak chodzi o jakikolwiek wolontariat to metoda jest prosta:
nie chcesz żeby twoje pieniądze sie chociaz troche marnowały? pomagaj ludziom bezpośrednio, jednostkowo.
Im większa organizacja tym wiecej pieniędzy jest marnowanych to sprawa oczywista, oczywiste jest też to, ze jednak częśc pieniedzy warto 'zmarnowac' na promocję taką jak WOŚP bo dzięki temu zyski sa większe.

Chociaz ja zdecydowanie bardziej doceniam wszelkie działania ludzkie, takie bezpośrednie, czyli np. jakas pomoc w domach dziecka, niepełnosprawnym itp
nie finansowa a osobista, bezpośrednia.

Kalash narzucił problem, którego świadom nie byłem, tzn o naszej narodowej wolontaryjnej zapaści i na pewno jest tak, że WOŚP jest tu trochę 'winny'
NIe zapominajmy jednak, ze przecież nic nie stoi na przeszkodzie, zebym ja czy ty kalash rozkręcili w porozumieniu nawet z WOŚPem , zeby nie było konfrontacji, przy okazji orkiestry uświadamianie ludzi o koniecznosci całorocznej pomocy.
to raz, a dwa
to ze w stanach odsetek wolontariatu jest taki a nie inny, to z pewnością taka sama moda jak u nas dac na WOŚP. nie przeceniałbym tego pod względem ideologicznym.
jako samo zachowanie to na pewno tak, ale wierz mi, że to nie jest jakieś bardzo głebokie, to niepodobne do mas

konkludując: WOŚP mozna wykorzystać do promocji akcji wolontaryjnychprzez cały rok, ciekawe czy Owsiak by na to poszedł
Ostatnio edytowane przez pan_premier : 06.01.2009 o godz. 20:45.
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Stary 06.01.2009, 21:48
Różni są ludzie, różne jest pomaganie.
Układy ,przepisy i zasady w Polsce są chore i nieludzkie, każdy to wie.

przykład:głośna sprawa
Przedsiębiorca-piekarz otwiera (w Łodzi?) stołówkę dla ubogich, rozdaje"wczorajszy" nie sprzedany chleb i jakieś tanie mięso za darmo głodnym i biednym , co robi państwo? Jakiś h... lub konkurent z zawiści czy zazdrości (o popularność?) nasyła urzędników, US karami za jakieś niespłacone vaty doprowadza piekarza do ruiny i bezrobocia. "Wielkie brawa-państwo prawa".

Polacy nigdy nie grzeszyli jednością , logiką i konsekwencją w działaniu ,w czasach "żądzy pieniądza" trudno o empatię ,że o solidarności już nie wspomnę.
Bieda zawsze była wstydem i sierotą ,łatwiej odwrócić głowę i szybko odejśc niż pomóc.

I jeszcze jedno: Ciężko w Polsce być bohaterem, wybitnym osobom uwielbiamy dokopać .

off-topowo:
Orzeu, Do UE dopłacamy, bo przez nieudolne władze na wszystkich możliwych szczeblach nie potrafimy wykorzystać przyznanych nam pieniędzy, nie realizujemy wcześniej zadeklarowanych projektów i inwestycji i kończy sie to jak zwykle : indolencja,konflikty,wstyd i zwrot środków do UE.
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Stary 06.01.2009, 22:13
A nie zauwazyles czasem identycznej (przeciwnej) zaleznosci u.... siebie samego?
To znaczy prawie identycznej bo nie chodzi tu o poglad tylko jego brak. Bo sory ale jesli, jak to nazwales, "mowieznie ze UE to zlo" jest wg ciebie zakazane z gory to raczej o pogladach nie moze byc w twoim wypadku mowy. I nie oburzaj sie na dosadnosc tylko spojrz prawdzie w oczy.

Zeby nie byc goloslownym. Tutaj mam dowod ze UE "jest zla". Ty masz dowod ze jest dobra?
http://www.korespondent.pl/index.php...kul_r1&id=5717
Owszem zauważyłem przeciwną zależność u siebie, jak ktoś mówi: WOŚP nie,Wałęsa nie,UE nie - to ja w tych trzech sprawach mowie 3 x tak.

Gdzie ja napisałem ,że coś jest zakazane ?

W debaty na temat slusznosci bycia w UE sie wdawał nie bede,powiem tylko tyle ,że Ukraina nie jest w UE i dziś jest szantażowana przez Rosje w sprawie gazu..
Ostatnio edytowane przez hoho : 06.01.2009 o godz. 22:24.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 06.01.2009, 22:35
darotsok73 Już zostało to uregulowane ,a ten mężczyzna z tego co wiem dostał pomoc .
Mieliśmy w ostatnich czasach nie łatwa historie i trzeba brać na to poprawkę .
Mamy z czego być dumni i mimo wszystko idziemy szybko do przodu ,właściwie jesteśmy 12 lat w demokracji .

Co do Unii nie sugerował bym się jednym artykułem choć oczywiście go nie neguje ale przykładowo dzięki Unii zmiany w naszym kraju szybciej następowały,dopasowywaliśmy uregulowania ,przepisy mamy pewne zobowiązania , nasza slaba klasa polityczne musi się zajmować czasami poważnymi sprawami ,liczą się także kwestie bezpieczeństwa,rynku,wpływu i tak dalej .....więc to nie jest takie proste .
Ukraina przykładowo niema uregulowanego nawet prawa własności .

Mamy też swoje zalety ,za pare lat będziemy inaczej gadali ; )
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Stary 06.01.2009, 23:02
jachting
mały off top:

Nasze członkostwo(nie lubie tego słowa hehe) to trudny temat , ja widze więcej plusów, a gdybyśmy nie byli w UE sowieci już dawno "nakryli by nas czapką".
A co potrafi Iwan to widzimy.

Tak, przepisy i normy unijne rzeczywiscie szybciej Polskę "odchamiają", mentalnie jesteśmy jeszcze bardzo w tyle ale będzie dobrze.
Jak jeszcze klasa polityczna " zejdzie z drzewa "będzie dużo normalniej, niestety na walute nie jesteśmy gotowi, bez gruntownej reformy KRUS i ZUS zawsze będziemy w bagnie a bieda będzie sie rozszerzać.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 06.01.2009, 23:45
Owszem zauważyłem przeciwną zależność u siebie, jak ktoś mówi: WOŚP nie,Wałęsa nie,UE nie - to ja w tych trzech sprawach mowie 3 x tak.

Gdzie ja napisałem ,że coś jest zakazane ?

W debaty na temat slusznosci bycia w UE sie wdawał nie bede,powiem tylko tyle ,że Ukraina nie jest w UE i dziś jest szantażowana przez Rosje w sprawie gazu..
A wpadles na to ze ktos moze mowic. WOŚP moze byc, Walesa tak i nie, UE, tak i nie? Nie bede tego rozbudowywal. Po prostu swiat nie jest czarno-bialy. Nie wiem co ma do tego wszystkiego Ukraina.

jachting napisał(a):
Co do Unii nie sugerował bym się jednym artykułem choć oczywiście go nie neguje ale przykładowo dzięki Unii zmiany w naszym kraju szybciej następowały,dopasowywaliśmy uregulowania ,przepisy mamy pewne zobowiązania , nasza slaba klasa polityczne musi się zajmować czasami poważnymi sprawami ,liczą się także kwestie bezpieczeństwa,rynku,wpływu i tak dalej .....więc to nie jest takie proste .
Ukraina przykładowo niema uregulowanego nawet prawa własności .
Ty tak na powaznie?
Zmiany szybciej nastepowaly - piekne, az sie poplakalem ze wzruszenia. I do tego jakie konkretne!
Dopasowalismy uregulowania - tu chyba sam nie wiesz o co Ci chodzilo
Przepisy mamy pewne zobowiazania - () Calosc zdania brzmi jeszcze bardziej zagadkowo. "Dzieki Unii (...) mamy pewne zobowiazania". Sukces, nie ma co
Powazne sprawy w Unii - to chodzi pewnie o robienie z marchewki owoca albo np. odgorny nakaz nazywania terrorystow "nie slusznie powolujacymi sie na islam bojownikami" i tego typu genielane tematy jakich w UE pelno? Parlament UE bije wszystkie na glowe jesli chodzi o rozmowy na tematy blahe lub czasem nawet kretynskie. A te ich rezolucje to mozna sobie wsadzic gleboko do kieszeni.

Sory ale belkoczesz tak ze nic sie zrozumiec nie da. Zreszta nie o tym jest ten temat.

darotsok zakladajac ze nigdy nie uda nam sie dzieki nieudolnosci politykow (akurat nie to jest glownym powodem mniejszej kasy z UE ale niech Ci juz bedzie) i idace za tym wiecznie doplacanie do UE - nadal jestes 'za' ? Wydawaniem pieniedzy na cos co korzysci nie przynosi tylko straty?

Haslem wytrych "integracja" ludziom jak do tej pory sie wszystko tlumaczy. Moze i nie ma tak jak mialo byc ale jest przeciez INTEGRACJA ! Polecam pojechac zobaczyc ta integracje na wlasne oczy. Najlepiej w arabskich miastach w Europie, np. w Marsylii czy Brukseli. Integracja pelna geba. Zreszta, ta sama integracja pewnie nakazywala niektorym krajom zaraz po naszym wejsciu do UE nie dawac Polakom legalnej pracy.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Stary 07.01.2009, 00:36
orzeu,
Wiecej pozytywnego myślenia, dla nas jako kraju "na rozstaju" niema i nie było innej opcji jak UE. ew.wschód z całym swoim syfem,Wielkim Bratem,kryszą, megakorupcją i pewnie jeszcze "klanami".

Uda nam się, może nie wszystko, może (na pewno) nie za raz ale trzeba wierzyć ,19 lat minęło od "odskoku" ,pare lat od wejścia do UE. Wcale sie nie dziwię że nie chcieli nas od razu "na całego". , za komuny Polacy na zachodzie to głównie.-handlarze, złodzieje,oszusci ,biali niewolnicy i "dziewczynki", kurtyna, przepaśc cywilizacyjna to i stereotyp taki a nie inny.
Niemcy zreszta nigdy nas nie kochali(ze wzajemnością), sami lubieliśmy się płaszczyć i poniżac to patrzą na nas jak my na Romów.

Bycie krajem UE rzeczywiście wymusza na nas normalizacje prawne których nasze rządy by nie wprowadziły bo są państwu nie na rękę np. haracz za import aut.

Fakt , nie byliśmy gotowi na akcesję ale "dłuższa kwarantanna " nic by nam nie dała.

Okrutne dla uboższej cześci społeczeństwa jest to wymuszone doganianie "peletonu", ale innej drogi nie ma, Szwajcarią nie jesteśmy.
Co do integracji masz rację, Monachium, niby bastion niemieckich katolików a tam same Tury i już "GrizGott"nie mówią, to samo Wiedeń i pół Francji.Mimo to nie sądzę żeby u nas chcieli meczety stawiać.

Pomyśl jednak co by było gdybyśmy w UE nie byli....

Sorry za off-top.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 07.01.2009, 01:09
Nie popisałeś sie niczym wykazałeś sie za to ignorancją już nie będę wnikał w te drobiazgi choc wiem że nie potrafil byś ich zanegować .
W internecie nic ciekawego nie znalazłem ale jak widać to nie jest mój wymysł .
http://www.sciaga.pl/tekst/91584-92-..._do_wymagan_ue
http://www.geoland.pl/dodatki/energi...enkaliska.html
Wymagania dotyczące jakości żywności - u nas przykładowo chcieli nadal doić ręcznie i sprzedawać te mleko tylko na naszym rynku (nie mówie że to coś strasznego ale to mniej więcej obrazuje sytuacje .
Czy ogólnie rolnictwa
Wymagania prawne i inne
A zobowiazania ii wspólna polityka nie musi być zła szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę poziom naszej klasy polityczne i rozwoj kraju
może powiesz mi jeszcze ze dziś bylibyśmy w tym samym miejscu ?

http://www.pkpplewiatan.pl/?ID=91238&article_id=209952
znalazłem też podsumowanie przez pryzmat przedsiębiorców

A co z masą inych aspektów ? takich jak miedzy innymi bezpieczeństwo wszelkiego rodzaju ,czy poza unią nasze znaczenie wzrośnie,niejako będziemy odseparowani od reszty,kto się będzie z nami liczył ? pozbawilibyśmy się też uczestnictwa we wszelkich wyzwaniach .....

Korzyści i koszty członkowstwa w Unii Europejskiej - myśle że większość aktualna http://www.sciaga.pl/tekst/14788-15-...i_europejskiej
I nie wyskakuj mi tu z jakimś "bełkotem" bo to nie moja wina że trzymasz się sztywno jakiejś koncepcji i wąsko patrzysz na te kwestie .
Ostatnio edytowane przez jachting : 07.01.2009 o godz. 07:08.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 08:58
"Czego Ty chcesz od Europy?
Znikczemniona i okuta,
sama głowę gnie pod stopy."
/Maurycy Gosławski

Kwestia priorytetów: Kasa kasa kasa czy honor, tożsamość i zasady. O to się opiera ta różnica zdań (i jeśli chodzi o UE i o WOŚP).

Może wróćcie do tematu WOŚP .
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 07.01.2009 o godz. 10:24.
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Stary 07.01.2009, 10:17
A wpadles na to ze ktos moze mowic. WOŚP moze byc, Walesa tak i nie, UE, tak i nie? Nie bede tego rozbudowywal. Po prostu swiat nie jest czarno-bialy. Nie wiem co ma do tego wszystkiego Ukraina.
Oczywiście że ktoś tak moze powiedziec,ale najczesciej ta grupa ,ktora tak skrajnie krytykuje WOŚP ,ma rowniez poglady skorelowane tak jak napisalem wczesniej(czesto te osoby maja skorewolane ze sobą nakrycia głowy ) .
Ukraina to byl moj przyklad ze mimo nie wykorzystujemy swojej szansy w UE tak jak powinnisy,to jednak lepiej byc w UE i miec za soba zaplecze polityczne 25 krajów,niz byc samym jak Ukraina.

Kolega powyzej podał cytat,ja tez mam cytat,choc nie wiem czy najtrafniejszy by opisac polskie machanie szabelka i poczucie ze jestesmy mocarstwem swiatowym,ktory napisal nasz wielki wieszcz o Polsce "Pawiem narodów byłas i papugą"
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 10:34
Kolega powyzej podał cytat,ja tez mam cytat,choc nie wiem czy najtrafniejszy by opisac polskie machanie szabelka i poczucie ze jestesmy mocarstwem swiatowym,ktory napisal nasz wielki wieszcz o Polsce "Pawiem narodów byłas i papugą"
Uuuuuuuu to Ci się nieprzyfarciło z tym cytatem . Już tłumaczę: Słowackiemu chodziło o postępowanie szlachty polskiej, która się sprzedała (swoje człowieczeństwo, swoją kulturę). Dokładnie jak teraz się sprzedaliśmy (czy daliśmy omamić) UE (kłania się traktacik Nicejski). A cytat kończy się słowami "A teraz jesteś służebnicą cudzą.”

Oczywiście że ktoś tak moze powiedziec,ale najczesciej ta grupa ,ktora tak skrajnie krytykuje WOŚP ,ma rowniez poglady skorelowane tak jak napisalem wczesniej(czesto te osoby maja skorewolane ze sobą nakrycia głowy ) .
Należałoby się zastanowić czy przypadkiem te poglądy nie korelują się same. Co do nakryć głowy,, Kojarzą mi się raczej ze ślepymi babciami, które idą za ojcem Tadeuszem lub innym tatą, które nie mają własnych poglądów. Także trochę nietrafione.

ps. koleżanka
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 07.01.2009 o godz. 10:40.
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Stary 07.01.2009, 10:42
Uuuuuuuu to Ci się nieprzyfarciło z tym cytatem . Już tłumaczę: Słowackiemu chodziło o postępowanie szlachty polskiej, która się sprzedała (swoje człowieczeństwo, swoją kulturę). Dokładnie jak teraz się sprzedaliśmy (czy daliśmy omamić) UE (kłania się traktacik Nicejski). A cytat kończy się słowami "A teraz jesteś służebnicą cudzą.”

ps. koleżanka
To modyfikujac ten cytat do owczesnych czasow,"papugowaniem" byl nazwal wszystkie opinie o tym ,ze:Owsiak to zlodziej,ze WOŚP rozpija mlodziez na Przystanku Woodstock itd.

Co do "cudzej sluzebnicy",to mysle ,ze Polska jest sluzebnica Watykanu,bo kazde zmiany w Polsce musza byc przeprowadzone w konsultacji z panami w zlotych szatach i w zaleznosci czy podniosa kciuk do gory czy w dol ,tak wyglada prawo w Polsce (ale to juz inna bajka)

Oczywiscie przepraszam kolezanke
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 10:44
jachting nadal belkto, nie pogadamy. Widac ze wiesz cos tam tylko z teorii, w praktyce sie nie zetknales z tym "dostosowaniem" nigdy i nigdzie. I pewnie nie wiesz jakie za tym wszystkim ida olbrzymie koszty. Zastanow sie tez nad tym co nam dalo czlonkostwo w UE w kontekscie budowy nowych drog i programu Natura 2000.

hoho naprawde wierzysz ze w UE te 25 krajow idzie razem? Jak ktos nie robi czegos tak jak chca ci najsilniejsi to sie mu "kaze siedziec cicho" albo nawet "rozwaza wykluczenie z UE" (Irlandia za referendum). Naiwny jestes jesli myslisz ze ktos cokolwiek by zrobil w interesie Polski w przypadku zagrozenia z zewnatrz. Zreszta teraz jest zagrozenie energetyczne dla niektorych czlonkow Unii i co robi Bruksela?

darotsok nie rozpatruje tego w kategoriach byc/nie byc w UE tylko byc za wszelka cene i dostosowywac sie / byc i forsowac swoje plany zostawiajac dla siebie kluczowe decyzje bezposrednio nas dotyczace wiec zupelnie inny powinien byc ton rozmowy.

Zejdzmy z tematu UE, jak cos to w politycznym temacie mozna pogadac.

ps-
Cytat:
Co do "cudzej sluzebnicy",to mysle ,ze Polska jest sluzebnica Watykanu,bo kazde zmiany w Polsce musza byc przeprowadzone w konsultacji z panami w zlotych szatach i w zaleznosci czy podniosa kciuk do gory czy w dol ,tak wyglada prawo w Polsce (ale to juz inna bajka)
Nazywasz sie moze Jerzy Urban? W Polsce sadami steruja dawni aparatczycy partyjni (zwlaszcza w mniejszych miastach). Dowodow moge z wlasnego doswiadczenia podac mnostwo. Ty podaj jeden ze kler ma jakikolwiek wplyw na sady w Polsce.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 07.01.2009 o godz. 10:46.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 10:45
To modyfikujac ten cytat do owczesnych czasow,"papugowaniem" byl nazwal wszystkie opinie o tym ,ze:Owsiak to zlodziej,ze WOŚP rozpija mlodziez na Przystanku Woodstock itd.

Oczywiscie przepraszam kolezanke
Modyfikuj modyfikuj, ale nie mieszaj w to Słowackiego, bo akurat on był wielkim patriotą i jestem przekonana, że podzielałby moją opinię o Owsiaku, także Wałęsie i UE.

Przyjęte .
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 07.01.2009, 10:51
Tiramisu zwracam cześciowo honor: bo hoho nie jest szpanerem, a po prostu zindoktrynowanym inteligentem
czyli nieźle go wyczułaś
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 10:52
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
Tiramisu zwracam cześciowo honor: bo hoho nie jest szpanerem, a po prostu zindoktrynowanym inteligentem
czyli nieźle go wyczułaś
Inteligent to w dzisiejszych czasach spora obelga . Uważaj .
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 07.01.2009, 11:00
Inteligent to w dzisiejszych czasach spora obelga . Uważaj .
czyli cwiercinteligent jest cwiercobelga ?
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 11:03
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
czyli cwiercinteligent jest cwiercobelga ?
A to już sprawa sporna .
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 07.01.2009, 11:27
Rozmawiałem z różnymi ludźmi na temat orkiestry bo nie da się ukryć że teraz jak i zresztą co rok o tej porze to bardzo gorący temat i od większości tych zagorzałych zwolenników orkiestry dowiadywałem się, że to jedyna akcja z którą mogą się utożsamić i do której mogą się dołączyć nic więcej nie uznają za godne uwagi.
Do dziś zastanawiam się nad tokiem myślenia tych ludzi i nie dochodzę do żadnych konkretów.
Ale nie wiem czy to dziwny zbieg okoliczności czy coś innego ale przeważnie to ludzie o lewicowych poglądach i przeciwnicy kościoła, zresztą w tym temacie też dało się odczuć tego drobne akcenty.
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 11:30
WzT napisał(a):Wyświetl post
Do dziś zastanawiam się nad tokiem myślenia tych ludzi i nie dochodzę do żadnych konkretów.
Dlatego, że oni nie myślą . Płyną z falą,,
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów