|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP? | |||
| Tak |
|
333 | 57,51% |
| Nie |
|
246 | 42,49% |
| Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
cóż za skromność do tego
![]() Wiele tutaj zarzutów i epitetów a dowodów jakos brak, skąd wiesz, ze Owsiak pomaga przy okazji pomagania sobie?a moze jest na odwrót? wiesz, ze jest tak czy siak? to udowodnij to bo pisac farmazony każdy umi. i na koniec: piszesz, ze hoho to szpaner. A skad ty to wiesz? po tym, ze wrzuca tylko na orkiestrę? a moze nikomu o tym nie mówi, moze pierwszy raz w życiu się przyznał? Czy z podobnych 'źródeł' bierze sie twoja wiedza i argumentacja na temat WOŚP? ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
Wyraziłam swoje poglądy. Widocznie mam powody, by sądzić tak czy siak. Opinię o Owsiaku wyrobiłam sobie w ciągu kilku lat, na podstawie różnych materiałów, wywiadów i artykułów. Gdyby na wszystko były dowody to Polska trochę inaczej by wyglądała, nie jestem sędzią, ale mam oczy i wolę myślenia o tym, co mnie otacza.. Dla Ciebie to są farmazony, dla wielu osób nie. Pojęcie względne. Napisałam, że hoho to szpaner, bo niby jak inaczej wytłumaczyć zastrzeżenie, że na inne akcje nie daje kasy? Bo nie są tak medialne, bo nie dają serduszek? Tak to odebrałam. Jak się poczuje urazony, pozwól że sam się będzie bronił.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 06.01.2009 o godz. 14:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Jak ty sobie wyobrażasz ten dowód? Zdjęcie Owsiaka który chowa pieniądze do kieszeni? czy kwity bankowe potwierdzające przelewy na jego konto? Chyba oczywiste że nikt z nas nie ma dojścia do takich rzeczy bo wtedy nie miały by miejsca nasze sprzeczki.
![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
|
Cytat:
pojęciem względnym to moze byc interpretacja faktów, a faktów tutaj nie widać. nie bronie hoho, cóż mi z jego obrony? po prostu wpasowuje się to w twój ton wyciągania wniosków z niewiadomo czego. Ale tutaj to fakt: pojecie wzgledne, dla mnei nie musi byc on szpanere, moze miec zaufanie tylko do WOŚP. i na koniec, skoro nie masz nic na poparcie swoich oskarżeń o motywacje Owsiaka, to moze tego po prostu nie pisz? nikt nie każe ci go kochać. Rozumiem, że z zachowań wywiadów itp można wyrobić sobie o kims złe zdanie. Ale ciężko w ten sposób poznać motywację która pchnęła go do działania 15 lat temu.... Edit Cytat:
![]()
Ostatnio edytowane przez pan_premier : 06.01.2009 o godz. 15:05.
![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zauważ, że przy wakacjach użyłam słowa "załóżmy", właśnie dlatego, że nie mam dowodów.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 06.01.2009 o godz. 15:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mam inny pomysł: Ja będę pisać to, co uważam za słuszne, nawet jesli to są tylko moje subiektywne odczucia, a Ty będziesz pomijał moje posty jako farmazony. Wilk syty i owca cała. Wielkie SORY za post pod postem! Nie nadążyłam za Wami :/ Dla mnie nie warta, dla innych być może. Inni swoimi "farmazonami" nie wywołali takiej "burzy", więc pomyślałam, że napiszę swoje i sobie pójdę hehehe. Ileż mozna gadać o WOŚPie.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 06.01.2009 o godz. 15:13.
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
... i nie byloby o czym pisac :(
![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Dobra, tak jak 7 kotów mówi, nie ma o czym pisać, jedni mówią, że Owsiak napełnia sobie kieszenie wnioskując to po kolorze jego spodni, które nosi, a drudzy go bronią na podstawie sprawozdań Orkiestry. Koniec tematu z mojej strony.
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2008
Offline |
|
|
skonczcie panowie pier**lic, tylko wezcie jakies swoje Wislackie drogocenne trofea i wystawcie na aukcje http://aukcje.wosp.org.pl/ moze przez przypadek dolozysz sie do uratowania komus zycia... bo o to tu chodzi. Nie wazne jakie przekrety robia - ratujemy ludzkie zycia. Dzieciakow szczegolnie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Macie jakieś KONKRETY w temacie "lewizny, nadużyć lub malwersacji" WOŚP czy samego Owsiaka?
Czy znowu " plujecie jadem" pt. .. nie lubię tego albo tamtego.., na pewno coś kręcą, wszyscy tak mówią.., orkiestra to lewacy, znajomy znajomego podobno słyszał że podobno kradną.... Jeśli ktoś oskarża bez dowodów to jest zwykła potwarz i pomówienie. Tylko takie argumenty możecie przedstawić? To ma być rzeczowa dyskusja? Czytał ktokolwiek z krytykujących informacje o całej akcji, jej celach , wydatkach i rozliczeniach finansowych zbiórki? Zakładam że pewnie NIE! Już to pisałem, ale powtórzę: Nie ma alternatywnej instytucji, akcji, czy fundacji pozarządowej która wspierałaby na taką skalę ratowanie życia i zdrowia dzieci.., a może jest?.. zna ktoś? Łatwo na forum walić w Orkiestrę czy Owsiaka,wiadomo że nie będą z Wami polemizować. Sprowadzacie dyskusję o ważnej sprawie do poziomu 12-latków. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
Kochani Sprawy o ktorych rozmawiacie za wazne ale przy cudzie zycia to nie ma najmniejszego znaczenia. Mamy do czynienia ze wspaniałym, obywatelskim ruchem ludzi pełnych pasji, którzy mają przed sobą piękny cel i wielką determinację, aby go osiągnąć. Chcą pomóc innym, nie potrafią być obojętni. Dlatego warto wspierać Orkiestrę, pomóc jej docierać do jak najszerszych kręgów społecznych. Zwłaszcza w czasach trudnych, gdy narastający kryzys nie sprzyja filantropijnej szczodrości. Orkiestra porusza sumienia, otwiera serca. Maszyny zakupione przez WOSP ratuja ludzkie zycia. Gdy taka maszyna z nalepka - serduchem uratuje Wam dzieciaka, to moze zrozumiecie jak bardzo to wazne, by wykorzystac ta szanse i zrobic cos dobrego. Wiekszosc Polakow nie dalaby na zadna organizacje charytatywna wogole gdyby nie WOSP !! Wiec lepsze i to. Sie ma |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
moda ,naiwność,lenistwo,lewactwo,gówniarstwo
i pewnie jeszcze brak serca ?Tego tupu "argumenty" pojawiają się bardzo często ,a wystarczy że w niektórych kwestiach będziemy mieli nieco inne spojrzenie na swiat. Jestem bardzo ciekawy jak wygląda ta codzienna działalność charytatywna poganiaczy Owsiaka ,ich serdeczność do innych ludzi i oczywiście moralność którą się kierują . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nieznane dziwi, co nie Jachting?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rozwalaja mnie pytania o dzialanosc inna niz WOSP, zadawane niemal retorycznie, tak jakby jakakolwiek inna dzialalnosc byla niespotykana. Ale to raczej potwierdza to co chcę w tym temacie podkreślić.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 06.01.2009 o godz. 16:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Wywiadu nie znajde bo to historia sprzed najmniej 10-12 lat (za czasow "Wieczoru z Wampirem" w TV4) ale przysiac moge ze Owsiak wtedy powiedzial cos takiego ze ok. 5% zyskow z WOSP wydaje na dzialalnosc caloroczna fundacji, czyli wlasnie prad, czynsz i to co nazwalem w cudzyslowiu "pensjami". Jesli teraz na stronie jest napisane cos innego to znaczy ze albo wtedy albo teraz ktos mija sie z prawda. Wierzyc mi nikt nie musi, wystarczy ze pamiec mam dobra i znam kilka osob ktore ten program rowniez widzialy i z ktorymi na ten temat wowczas rozmawialem. Zapamietalem to glownie dlatego ze byl to dla mnie spory szok. Napisalem to tylko dlatego ze sobie o tym przypomnialo. Mi osobiscie to 5% w ogole by nie przeszkadzalo, niech ma bo robi cos dobrego dla innych. To juz jego prywatna sprawa czy chce przy okazji cos z tego miec. Zapewne wielu gdyby mialo taka mozliwosc skorzystaloby z niej i troche kasy z Orkiestry uszczknelo by dla siebie. Zwyczajnie jest sprzecznosc w zeznaniach dzisiejszych i sprzed 10 lat. Niestety dowodu nie mam wiec niech bedzie ze nie mam racji bo nie dam rady samymi slowami nikogo przekonac do tego co widzialem i slyszalem. Rozmowa tutaj przypomina jakies bzdurne gadki, gdzie zwolennicy WOSP zarzucaja calej reszcie bezdusznosc, brak serca i jeszcze brakuje tylko zeby ktos komus zaczal zyczyc "zeby tak twoje dziecko mialo wypadek i zobaczymy co powiesz jak podjedzie karetka z serduszkiem". Czy wy zaslepieni owsiakomiania nie dostrzegacie tego ze akcja jakkolwiek nie bylaby wspaniala w idei i jak wielu dzieciom by nie pomogla niesie tez ze soba kilka negatywnych zjawisk, o ktorych tu juz pisano? Jak np. to wrzucanie na "odpieprz sie" zeby zaspokoic swoje sumienie, a raczej kupic jego spokoj za 5zl. Np. w USA ludzie zupelnie inaczej podchodza do akcji charytatywnych, tam sie dziala w wolontariacie (robi to wiecej niz polowa spoleczenstwa o czym pewnie malo kto wie) i to jest wlasnie prawdziwa pomoc i poswiecenie ktorej nie zastapi zaden pieniadz. I to, jak napisano wyzej, pomoc regularna a nie 'od swieta' (nawet z nazwy). A doskonale wiadomo ze potrzebujacy woli dostac zlotowke co miesiac niz 1x12zl - przerabiajac to na przyklad bardziej czytelny, dostawac obiad codziennie niz uczte raz na miesiac (to nie jest zarzut pod adresem samej w sobie WOŚP tylko tego jaki nawyk wyrabia sie w ludziach poprzez jednorazowe wsparcie dla spokojnego sumienia. I to uczy jeszcze tego zeby zamiast potrzebujacemu ugotowac ten obiad i robic to co jakis czas, wrzucic do koszyka tego piataka i "niech inni sie tym zajma, ja juz swoje zrobilem"). Innego zjawiska pt. "obklej sie najwieksza iloscia serduszek na pokaz" nie ma co komentowac bo to indywidualna sprawa kazdego czlowieka czy z tym co robi dla innych chce sie obnosic czy tez nie. Podobna sprawa jest halasliwosc Orkiestry, ktora niektorym moze przeszkadzac bo to tez jest pewien rodzaj pokazowki "to my zrobilismy". Polskie spoleczenstwo nie lubi takiego, nazwijmy to, szpanu. To wynika z naszej narodowej cechy gdzie bohaterem bedzie zawsze chlopak z sasiedztwa Adam Malysz i skromny Robert Kubica albo Kuba Blaszczykowski. Ciekawe zdanie napisal tu tez wczesniej ktos w temacie, gdy widze karetke bez serduszka to wiem ze to m.in. z moich podatkow wiec tak samo daje na ta sluzbe zdrowia jak ci co wrzuca na WOŚP. A w ogole paranoja jest ustawianie rywalizacji pomiedzy WOŚP, a pomoca udzielana przez kosciol. Tego to nawet szkoda komentowac.. Ps.Jak w niedziele zobacze kogos z puszka to pewnie te pare zlotych wrzuce, nie dla swietego spokoju tylko dlatego ze bede chcial.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 06.01.2009 o godz. 16:53.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Nie biorę udziału, ale do całej ideii nie nic nie mam. Jak chcą zbierać i są ci, którzy chcą rzucać...
Znaczy, że jakiś sens to ma. ![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
12latek kojarzy mi się z przyjmowaniem wszystkiego na słowo, naiwnością i rozumieniem świata w biało-czarnych barwach. Jak zajrzałam do tego tematu, właśnie Ty mi się z nim skojarzyłeś. Ja nie neguję samej WOŚP, ale gdyby Urban jutro założył fundację pomocy dzieciom/kobietom/starcom/komukolwiek to zdania o nim bym nie zmieniła. Nie ufam lewakom. Tyle. Boisz się, że przez krytyków Owsiak zrezygnuje z tego? Bez obaw. Jak robi to dla dzieci - będzie robił dalej, jak dla pieniędzy - tym bardziej.
edit: z orzeua to mądry gość,, ![]()
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 06.01.2009 o godz. 16:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
.
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.01.2009 o godz. 16:53.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A czy zdajesz sobie sprawę że właśnie to twoje posty obrazowały ciasnotę postrzegania ? Zarzucasz mu naiwność nie widząc czego on broni i jak to widzi ,czego mu tam jeszcze nie wciskałaś .... A sama się opierasz na coś,gdzieś,kiedyś atakując inicjatywę WOŚP,darotsok73 niczego więcej nie bronił .
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.01.2009 o godz. 17:17.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sorry ,Tirmisu w zaślepieniu chyba bredzisz.
Najpierw atakujecie WOŚP bez jakichkolwiek konkretów a jak ktos próbuje na podstawie jasnych i rzeczywistych informacji obalac wasze ploty,mity i fobie to go zjeżdżacie. To jest twój światopogląd? Masz jakieś ideały? Masz konkretne zarzuty? Czy tylko reprezentujesz czysty oportunizm?. Jak tak to współczuję i życzę Ci wsystkiego dobrego z okazji 12-tych urodzin.(bez napinki) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 06.01.2009 o godz. 18:03.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
cos z innej beczki - pogadajcie o wspolpracy a nie o podzialach !!
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...d_podatku.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Owsiak jako taki mi lata, nie interesuję się jego ideologią , światopoglądem, karierą zawodową, "Woodstokiem" czy poglądami politycznymi.
Jak ktoś postrzega WOŚP tylko przez pryzmat ludycznych imprez w TV, .."światełek do nieba.. i oklejania serduszkami" itp. to jego problem. Czysto teoretycznie ciekawi mnie jak to będzie wyglądało kiedy nie będzie kwesty WOŚP, ile to ludzi i gdzie ulokuje swoje środki lub zaangażuje się w wolontariat i pomoc innym. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bo o wolontariuszy roznego rodzaju katolickich dziel jestem spokojny. Skoro zyja bez orkiestry dzis to i po jej zakonczeniu jakos sobie poradza ![]()
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 06.01.2009 o godz. 18:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
[FONT=Verdana]
Cytat:
Trochę liczb do tej jałowej dyskusji, bo myślę, ze niewielu z udzielających sie w temacie zadało sobie trud sprawdzenia faktów. Czas zweryfikuje wszystko. Fundacja Owsiaka nie jest jedyną, która działa w Polsce. Jeśli ktoś nie ma ochoty wspierania jej- niech tego nie robi (zawsze można sie dorzucic do odwiertu geotermalnego ojca Redemptorysty). Ja mam w.w. w dupie wiec nie skorzysta z mojej pomocy. Fanem Owsiaka też wcale nie jestem, ale przemawiaja do mnie liczby i fakty, które zapodałem... nawet gdyby zarzad WOSP finansował sobie te Wasze słynne wakacje z jej funduszy. [/FONT] ![]()
"Przyjazn jest wszystkim. Przyjazn to cos wiecej niz talent. Wiecej niz wladza. Prawie sie rowna rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale obywatelstwo Społeczne bylo i jest na niskim poziomie i ja Owsiaka bym tu nie mieszał ,kałashnikov 3/4 ludzi ma normalny stosunek do tej Orkiestry więc nie rób tu jakichś sztucznych podziałów .Chcesz tu tez nam wmowić że jakieś środowiska są lepsze
,a gow... co najwyżej ma jakieś tam swoje zasługi . Ogólnie o ludziach chyba masz zle zdanie,są żli z natury ?![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
a że procent wolontariatu maleje, więc jest to raczej Orkiestra na Titanicu, niż ŚP.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 06.01.2009 o godz. 18:45.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zresztą orzeu dość jasno przedstawił problem. Broniący Orkiestry ślepo zwyczajnie są dla mnie minimalistami. Nie chce mi się już o tym gadać. Nie dziś. Cwaniakujesz, bo wczoraj skończyłeś 13-te? Najlepszego. A tak poważnie,, Albo mi jedziesz, albo bez napinki. Zdecyduj się.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 07.01.2009 o godz. 11:56.
|
|
|