|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ale Stilić już Polakiem nie jest ,poza tym przy takich wlaśnie piłkarzach jak on czy wcześniej Blaszczykowski gdzie widać na gole oko że stać ich na niezłe kluby ,to my powinniśmy stawiać warunki .
Wiesz ważne aby nie oddawać za bezcen i nie sprzedawać tak wszystkich automatycznie a cała liga na tym skorzysta . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Odnośnie Brożka jak jakiś klub wyłoży 3-4 mln euro i Paweł będzie chciał wyjechać to tak też sie stanie, tylko że dotychczas jakoś się on zbytnio nie palił do wyjazdu, może po prostu woli status wielkiej gwiazdy w Polsce niż wielką niewiadomą za granicą, bo tak jak pisze Kirssu kto po wyjeżdzie z naszej ligi zrobił jakąs karierę ? Żurawski przez poł sezonu ![]() ![]() Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Angmir:
Oczywiście masz rację. Z tym, że nie ma czegoś takiego jak "cena rynkowa" piłkarzy. Ale jest pewna maksymalna wartość jakiej dany piłkarz nie przekroczy. Niestety polscy piłkarze nie mają renomy za granicą (o czym pisałem wyżej) i stąd też kwoty jakie płacą za nich zagraniczne kluby nie powalają na kolana w porównaniu z innymi nacjami. Przykład? Chociażby wspomniana wcześniej Serbia - Dusan Basta, którym ponoć się interesowaliśmy poszedł do Lecce za 3,5 mln euro. Chorwat Vidić ze Spartaka Moskwa do Man U za 7 milionów dolarów a wcześniej z Crveny Zvezdy za 5 mln euro. Skrtel z Zenita do Liverpoolu za 10 mln euro. I to nie są odosobnione przypadki. Z tym Pelikanem to piękny przykład ale rozmawiamy o realiach czy o SF? Jachting: Ja nigdzie nie napisałem o oddawaniu za bezcen. Ale jak słyszę ile Legia chce za takiego Rogera, czy że żądamy za Brożka 5 milionów euro to wydaje mi się to śmieszne. Niestety ale za piłkarza z polskiej ligi te kwoty są nierealne.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 01.01.2009 o godz. 23:07.
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
A jakie to ma znaczenie czy za bezcen czy nie skoro u nas i tak sie tych otrzymanych pieniędzy nie przeznacza na jakieś mądre długofalowe działania ?
![]()
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
![]() masz coś takiego jak kontrakt i w zależności jak jest podpisany tak negocjujesz pamiętasz jak Pampers pierwszy raz odchodził co powiedział jak Go Cupiał nie chciał puścić? Moim zdaniem Brożek powinien zostać i dostać odpowiednią podwyżkę bo najzwyczajniej mamy jeszcze czas na sprzedaż a znalezienie nowego napastnika bedzie nas wiele kosztować i $ i pewnie czasu, no chyba że ktoś da te 5 mln euro za mniej nie warto
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 01.01.2009 o godz. 23:10.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
osłabieniem rywala do MP mała rzecz a cieszy, przynajmniej mnie ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z tym inwestowaniem różnie to bywało ,wydaje się że Lech wprowadza nową jakość w przyszłości powinno lepiej to wyglądać .W każdym razie ta kasa tak czy inaczej jakiś tam swój wkład ma .Troche na prościzne poszedłeś ale podzielam "irytacje" . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
7-8 mln euro - to masz pierwsze z googli http://wyborcza.pl/1,82245,4298096.html
a te 3-4 mln euro to i tak na Brożka wg mnie za dużo, teraz bedzie okienko transferowe to zauwżysz ze w najlepszych ligach świata za takie kwoty miedzy klubami bedą przechodzić piłkarze którzy mają po 200 meczów w lidze i 20 bramek. Co do Stilicia to inna historia bo ma 20 lat i jego progres jest dość wyrażny i klub zagraniczny może zaryzykować te pare milionów ![]() ![]() Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Krissu@ - ale o to mi właśnie chodzi skoro istnieje taka niewidzialna bariera której nie przeskoczymy, to po co wogóle sprzedawać piłkarza skoro nie można dostać za niego tyle ile sie oczekuje ? Uwiesz mi 3 4 razy odrzuci sie oferte za 3 mln i następne juz będą bardziej hojne - za granica musza sie nauczyć że u nas już mineły takie czasy że sprzedajemy za bezcen każdego przyzwoitego piłkarza. Kiedy podaję przejaskrawiony przykład - to po to by bardziej uderzał po oczach. Odnosząc sie do konkretnego przypadku Brożka podałem juz za jaką kwote byłbym skłonny go sprzedac ale tylko w wypadku gdyby on błagał na kolanach o taki transfer. I uwierz mi że albo znalazł by sie kupiec co wyłoży te minimum 5 mln € albo Brozek przełknoł by ten zawód i grał dalej jak do tąd tj. Mobkilizował sie w ważniejszych meczach a odpuszczał z Piastami czy Odrami. Stilić to inny przypadek - ale i on nie ma prawa domagać sie transferu po 3 miesiącach gry.
SZYMEK - przeczytaj uważnie moje posty i dowiesz się że gdybym to JA decydował całkowicie o transferach Wisły to nie sprzedawał bym Brożka w ogóle chyba ze za te 7-8 mln. (cena specjalnie 2 krotnie powyżej wartości żeby odstraszyć potencjalnych nabywców. Natomiast jeżeli Brozio rzeczywiście naciskał by na ten transfer i niedało by sie go w żaden sposób przekonać do zostania, to mógłbym się zgodzić na 5 mln € i uważam że niżej Wisła nie powinna schodzić i będzię to błędem jeżeli tak się stanie - na to wpływu nie mamy żadnego. Zadecyduje Cupiał i sp z o.o. , przedstawiłem tylko swój pogląd na tą sprawę.Co do Stilicia - to pisałem że dla mnie wart jest 3 mln € ale uważam że Lech za nic nie powinien się go pozbywać już teraz - tego co widać to samo twierdzi dyrektor sportowy Lecha i to się im chwali. Na pewno na tym nie stracą. A że sam zawodnik już się obślinił na myśl o większej kasie to inna sprawa. Na razie jednak nie am żadnych podstaw by wymagać pozwolenia na odejście od Lecha. Tyle w tej sprawie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.01.2009 o godz. 16:17.
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
tylko sobie wytłumaczmy jedną Wisła ma długi które powstały parę ładnych lat temu gdzie nie było takich wpływów z Tv i reklam itd, wtedy Cupiał wpompował sporą kasę i nie sprzedawał piłkarzy a celem była LM i ta LM byłaby już gdyby nie parę niepotrzebnych wpadek
wiec nie róbmy z Amici na razie jakiegoś fenomenu i nowej jakości bo taką jakość to Cupiał na początku wprowadzał |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Plus jakies tam drobiazgi w funkcjonowaniu ale to za krótki okres żeby coś więcej powiedzieć i ocenić .
Ostatnio edytowane przez jachting : 01.01.2009 o godz. 23:41.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lemonadowy Joe ująłeś to pięknie że gdyby x lat temu udało się wejść do tej ligi mistrzów to teraz by to wszystko calkiem odmienne wyglądało nie tylko w Wiśle, naszej lidze, ale odmieniło by to całą Polską Piłke, i zgodnie z moją teorią spiskową najbardziej mi żal tego wykluczenia na rok z pucharów europejskich po Parmie, na który wpływ mieli makaroniarze razem z Uefą. No i wielki żal że zawsze brakowało tej iskierki (Inter, Lazio, Panathinaikos)
ale to takie off-topowe wspomnienia ![]() Strasznie nie lubię tej otoczki "tych długów" Licze że nie zostanie to nigdy wykorzystane przeciw klubowi, bo przecież to była swoista inwestycia która teraz od kilku sezonów pozwala na to że klub sam się utrzymuję a nawet osiąga zysk na niezlym poziomie szkoda że dzięki transferom z klubu ale jednak.
Ostatnio edytowane przez SZYMEK_TSW : 01.01.2009 o godz. 23:50.
![]() ![]() Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów |
|
|
|
Guest
|
|
dla Mnie na dziś Brożek jest bezcenny bo na dziś to następcy nie ma.co z tego, że dostaniemy 3 czy 5m euro jak potem będziemy grać Boguskim i Niedzielanem w ataku... o 5 miejsce. A mogliśmy mieć następcę PB za 350t euro... Lewandowski się nazywa... daliśmy d... to teraz będziemy mieć następcę za 1mln albo wcale.
Ostatnio edytowane przez arti : 02.01.2009 o godz. 01:31.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak dobrze pójdzie to w najbliższych latach prześcigniemy ich wszystkich,ja osobiście tak wróżę . ![]()
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Była szansa bycia na +2 jesteśmy na -3. Kolejek zostało 13. Nikt nie załamuje rąk bo w 13 kolejek to możemy zrobić i 8-10 punktową przewagę. Wisła w zeszłym sezoniu była poza zasięgiem, teraz zeszła do poziomu konkurencji. Dla mnie takie są fakty. Zobaczymy co Skorża dostanie przed rundą wiosenną i czy z takim stanem jaki dostanie będzie w stanie wynieść drużynę na ten poziom. PUEFA, to akurat kwestia losowania, szczęścia zabrakło trudno, trzeba próbować. ![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Za sukcesem na Euro, Pepiki poprzez Spartę non stop mieli kogoś w LM. Bo co z tego,że reprezentacja dobrze grała,skoro w migo co lepsi piłkarze zostali wykupieni. To Sparta pokazał ,że są w piłce czeskiej znaczne pokłady,ponad to co prezentowała reprezentacja. I,że jest dużo więcej dobrych piłkarzy,niż tylko ci którzy grali na Euro. Tak więc źródła sukcesu ligi mozna dopaterywać się w dwóch elementach. Natomiast my, jako liga prezentujemy się nader ubogo. Trafiają do nas piłkarze trzeciego,lub końcówki drugiego sortu. A z takimi zawodnikami trudno cokolwiek ugrać. Do tego nasi rodzimi kopacze nie mają za grosz ambicji i chęci, umiejętności pomijam. Szybko zadawala ich to co mają. Ich celem jest przejście do Wisły, lub Legii, i już osiągnęli swoje szczyty. A,że zarobki są nie wiedzieć czemu aż tak wysokie,więc po co mają się pchać na zachód, jak tam trzeba zapierniczać i coś umieć. Prosty przykład. Zbawieniem dla nas ma być Garguła. Nie pójdzie do żadnego średniaka Bundesligi,bo się zywczajnie nie będzie łapał do pierwszego składu. A u nas, ktoś za slaby na średniaka zachodniego,ma być wzmocniem pozwalającym walczyć w eliminacjach LM. Gdzie logika? Do tego szkolenie młodzieży u nas nie istnieje.Nie ma parcia na składy pierwszech druzyn młodych zawdników. Więc jest jak jest. Cieszymy się z tego co mamy. A tak patrząc z perspektywy choćny ligi austriackiej,to gówno mamy. A napinka jest taka,jakbyśmy co najmniej byli trzecią siłą w Europie , gdzie my tylko się kopiemy do głowach.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 02.01.2009 o godz. 13:00.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No co do szkolenia w Polsce mamy taką rzeczywistośc że celem 3/4 klubów ligowych jest zdobycie tych 20-paru punktów i przedlużyc umowę z Canalem Plus na następny rok. Dlatego też wolą kupić za miliony złotych jakiegoś naprawde "średniaka" ligowego niż wybudować dobre boisko i zatrudnić kilku trenerów i zacząc faktyczne szkolenie młodzieży. Ale nie takie jak obowiązuje teraz bo naprawde mimo kilku róznych sukcesów to jest to raczej sukces pojedynczych jednośtek niż calego systemu. Swego czasu chyba Globisz wspominał i w pełni to popieram że szkolenie w Polsce polega na tym ale 10 latkowie z miasta A wygrali z rówieśnikami z miasta B. Potem mamy takich 19 latków którzy kończą wiek juniora i nie potrafią wygrać pojedynku sam na sam bo od najmłodszych lat nie mogli ćwiczyć bo liczył się tylko wynik w okręgowej lidze juniorów. O ile sie orientuje w Czechach nie ma tego rodzaju rozgrywach. Także w Czechach naprawde tak ogromnych zarobków dla wiekszości zawodników. Tylko największe gwiazdy zarabiają krocie a cała reszta ligi kwoty porównywalne dla wykonujących innych zawodów. A u nas dobrze się zapowadający zawodnicy: (Burkhardy, Korzym, Grosicki, czy wicemistrzowie Europy Globisza z Madejem na czele) dostają setki tysięcy złotych rocznie i rozwój się zatrzymuje...
![]() ![]() Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
czy wiadomo gdzie jedziemy na zgrypowania i z kim bedziemy grac sparingi ?
tak wyglada plan przygotowan elki. 12.01. godz. 10 - pierwszy trening 13-16.01. - treningi i badania wydolnościowe w Warszawie 17-31.01 - zgrupowanie w Hiszpanii (Mijas) 4 sparingi: Young Boys Berno (Szwajcaria), Brann Bergen (Norwegia), Metalurg Donieck (Ukraina) i Austria Wiedeń (Austria) 2.02. - sparing z Górnikiem Łęczna 3-8.02. - treningi w Warszawie 9-18.02. - zgrupowanie w Niemczech (Hennef) 21.02. - sparing z GKS-em Bełchatów 28.02. - start rundy wiosennej. Polonia - Legia |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Poszukaj na głównej, było gdzieś podane.
![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Takie Czechy mają dobre szkolenie w Austrii zaś do tej pory nie wyglądało to najlepiej ,ich liga zrobila postęp dzieki infrastrukturze(euro u nich) i kasie .Czołowka lepiej też przez to stoi bo stać ich na lepszych piłkarzy ,choc zważywszy na wkład to wyniki i tak maja żałosne .
My mamy większy potencjał,parę dużych miast które będą miały duże stadiony ,zaczna przychodzic pierwsze wyniki,wieksza kase to i autmatycznie wszystko zacznie się profesionslizować przez konkurencje . ![]()
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Oni maja talenty w genach oraz proste boiska i madrych dzialaczy.
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W żadnych genach ,klimat maja lepszy a młodzież bardziej garnie się do piłki .
Polska to kraj wybrany ,tak troche żartobliwie ale nie powinniśmy miec kompleksów .U nas za komuny też się lepiej grało A Reprezentacja Serbii nie jest wcale taka mocna . -------- http://www.weszlo.com/news/2044 kasa w Lechu ------ W Polsce duże znaczenie ma klimat(psychologiczny) ,podejście,otoczka,infrastruktura,sukcesy bo jak tego niema to większosc potrafi narzekać i opierdalać się ,dlatego ja mam spore oczekiwania i nadzieje co do przyszłości ![]()
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Teraz zamiast grać w piłkę czy uprawiać inne dyscypliny to albo jest komputer, bo w końcu internet łączy ludzi, do tego szpanerka, wódka w gimnazjum, irokez na głowie, ciuchy za dużą kasę i jedno zajebiste stwierdzenie, które słyszałem już kilkadziesiąt razy motając skład: nie bo się ubrudzę albo spocę.
Teraz to deskorolka, super telefon i zaciążone 15-latki. I jak tu mieć talenty. Na pewno jest pełno ale to znowu scouting leży i takie błędne koło wszystko robi. No na czele z Grzegorzem Summer'em. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Cytat:
2009-02-16 Wisła Kraków - Dynamo Moskwa 2009-02-14 Wisła Kraków - Dynamo Kijów 2009-02-11 Wisła Kraków - Broendby Kopenhaga 2009-02-07 Wisła Kraków - MFK Rużomberok 2009-01-27 Wisła Kraków - Steaua Bukareszt 2009-01-24 Wisła Kraków - FC Zurich 2009-01-17 Wisła Kraków - Kolejarz Stróże ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|