|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
narazie nie wyszło. niby ma wyjść seria Radeonów 5xxx no ale mają one być kilku rdzeniowe więc pewnie cena ich będzie podobna do ceny tego całego zestawu na początku
![]() no i coś też słychać o GTX295... no ale cena jak w przypadku 5xxx....;| cóż, teraz wszystko kosztuje. aczkolwiek jeśli Twój kolega chce pograć w nowe tytuły to musi zainwestować ok 2500 - 3500 zł. ![]()
PdG.
TYLKO WISŁA! |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
jeżeli chcesz wydać duuużo kaski to poczekaj do 8 stycznia i kup sobie GF'a 295 GTX, widziałem testy na 3dguru i karta miota radka hd4870x2 Jeżeli chcesz taniej to zmień kartę na radka 4870/gf 260 gtx(koniecznie 216 core!) i procek na E7200/E5200. pozdro Powód: Forza Wisła
Ostatnio edytowane przez Barthez : 27.12.2008 o godz. 15:24.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Cytat:
sam mam składaka i jestem bardzo zadowolony. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Witam
Panowie pytanie laika dlatego proszę o wyrozumiałość i dobrą radę - rozważam obecnie zakup nowego dysku twardego. Przyznam jednak, że nie bardzo znam się na technicznych oznaczeniach tego typu sprzętu. W ofercie można znaleźć obecnie dyski typu ATA i SATA. Czym one się różną i jak ewentualnie sprawdzić, który będzie nadawał się do mojego starutkiego kompa? ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
nie rozwodzac sie bardzo w tym temacie, po krotce mozna powiedziec ze oznaczenie ATA informuje ze zlacze przy dysku jest szerokie, na szeroką tasme [5-7cm]
SATA to waskie zlacze [2cm] posiadasz starszy sprzet, jak to zaznaczyles, wiec wnioskuje ze Twoja plyta posiada zlacza ATA zatem dysk rowniez musisz byc w technologii ATA ATA ![]() SATA ![]()
Ostatnio edytowane przez Genio : 28.12.2008 o godz. 14:21.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Sorry Genio ze dopiero teraz ale po swietach dopiero wrocilem do chaty gdzie mam kontakt ze swiatem. Otoz z tego co widze masz sprzet calkiem niezgorszy. Jedna z mozliwosci jest kupno procesora E7400(na przyklad...) i Radeona 4850. Coz jesli masz ten procek to i tak moim zdaniem POKI CO nie ma sensu inwestowac w procesory. Ale moim osobistym zdaniem jak masz dobre chlodzenie pogon procek na 3,2 GHZ(bez wiekszych kombinacji idzie na tej plycie tyle) i zmien karte ale dopiero wtedy gdy wyjdzie nowy radeon serii 5xxx. Tu tez jest odpowiedz na posta PrawdziwoscDlaGry. Otoz te karty graficzne wiadomo na poczatku beda miec ceny z kosmosu ale wedle pierwszych informacji sklepow cena tych radeonow ma wynosic jakies 259 dolarow za najmocniejszy uklad i 199 za 5850(nie wiadomo dokladnie czy taka bedzie nazwa tej karty - przypuszczenie autora posta
). Aha jeszcze jedno mimo wielordzeniowosci pierwsze testy(czyli cholernie niestabilne) przeprowadzano na zasilaczach 400 watowych - okazywalo sie ze zasilki maja jeszcze troche rezerwy mocy na tych kartach - a to dzieki nowemu procesowi technologicznemu 40 nm. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
chetnie podkrecilbym swoj procesor do takiej czestotliwosci ale mam pewne obawy
obecnie trzymam go na 3ghz przy ustawionym napiecu w BIOSie na 1.5125 [ustawienia manualne], ale w 'monitor hadware' wyswietla mi wartosc 1.41 i szczerze mowiac glupieje, nie wiem czy zwiekszac jeszcze napiecie [1.5 w zwyz pomimo ze w innej zakladce pokazuje mi mniesza wartosc] czy juz nie ryzykowac zaznacze ze dopiero przy 1.5125 procesor jest stabilny |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. |
|
|
|
Vide Cul Fide
Od: 09.2004
Offline |
|
|
a teraz ja mam pytanko,
mam dyski 2 ATA, radeona 9200 bodajze procesor Pentium 2,6 i chcialbym zmienic plyte glowna na jakas nowoczesniejsza, co polecicie ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Vide Cul Fide
Od: 09.2004
Offline |
|
|
taaa....
wlasnie tego sie kurcze spodziewalem ;] czyli w gre wchodzi nowy komp poprostu dzieki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
dodam jeszcze, ze ustawiajac wszystko na 'auto' w biosie [czyli fsb=200] dopiero ustawienie napiecia w granicach 1.325 stabilizowalo komputer [oczywiscie wszystkie prgramy i hadware monitor pokazywal wtedy 1.22] i kto mi to wyjasni, co tutaj sie dzieje? ![]() pamieci mam GEIL BLACK DRAGON 2x1GB/800MHz CL4
Ostatnio edytowane przez Genio : 29.12.2008 o godz. 14:15.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Myśle że tutaj moge opisac mój problem i zwrócić się o pomoc. Przeinstalowałem system i zainstalowałem płyte główna. Mam karte muzyczna Realtek HD Audio zintegrowana z płyta ale nie chce sie zainstalować. Gdy zainstalowałem sterowniki wyskakuje mi że znalazł nowy sprzęt ale jak chce przy kreatorze znajdowania nowego sprzętu zainstalowac oprogramowanie to wyskakuje mi że potrzebuje pliku RtkHDAud.sys. Komputer podpowiada mu ścieżkę z tym plikiem ale jak klikam OK to nie czyta. Jak ktos wie o co chodzi to prosze o pomoc bo już drugi dzień nad tym siedze. pozdro
![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Wiecie z kąd kupic zasilacz do Toshiby SP4270?
na Allegro znaleźc nie moge a na googlach wyskakuja mi zagraniczne strony |
|
|
|
Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
jaki kupić w miare dobry laptop do muzyki filmów internretu Max 1800zł Jakiej firmy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
ASUS X51L-AP180 HP Compaq 6720s KU477ES Acer Extensa 5630-582G16 LX.EAU0C.004
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 01.01.2009 o godz. 20:48.
![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
A ja potrzebuje kupić tanio karte grafiki 512MB (ale jakas firma dobra) potrzebuje kupic jeszcze pamiec DDR 2GB bo wiecej niz 4 to intel core 2 duo nie pociagnie ? i jakas dobra karte muzyczna bo sobie zakupilem glosniczki 5.1 do 500 zł moze byc uzywane troche. Ach jeszcze kolega sie pytał czy mozna do zwyklego komputera podlaczyc monitor dotykowy tak aby go obslugiwac zamiast myszki ?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
to nie zależy od procesora tylko od Windows'a. aby komputer mógł wykorzystać 4GB ram to musisz mieć Windowsa(xp lub vista), który ma 64 Bit. jeżeli będziesz miał Windows'a 32 Bit to komputer będzie czytał tylko 3,5GB ram(przynajmniej u mnie tyle czyta).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Może nie do końca na temat ale mam jakiś problem z dźwiękiem...
Na początku przy załączaniu kompa dźwięk jest, a po chwili wywala. Wg kompa wszystko działa poprawnie, a wcale tak nie jest. Karta dźwiękowa niby działa dobrze, a nie działa wcale. W ustawieniach głosu itp w ogóle nie wykrywa mi urządzeń miksujących... ocb |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
może trzeba zainstalować jakieś sterowniki Powód: mały bładzik
Ostatnio edytowane przez wisłaWieczysta : 02.01.2009 o godz. 15:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Instalacja sterowników nie pomagała. Miałem coś ostro napier... w systemie, przeinstalowałem windowsa i działa
dzięki jednak za próbę pomocy |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Potrzebuje zmodernozować kompa tak, aby mi poszło GTA IV.
Mam takie coś: *płyta GIGABYTE GA-7VA *AMD Athlon XP 2000+ *GF 3 Ti 200 64Mb *512 RAM Domyslam się, że to wszystko będę musiał wymienić? Jaki m/w byłby kosz? poleci ktoś jakiś dorby sprzęt? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
czyli jak mam XP to tylko 4gb ramu mi wejdzie a na viscie albo tym nowym windows 7 wejdzie wiecej ?
To powiedzcie mi jeszcze jaka jest bardzo dobra obecnie karta graficzna i dzwiekowa bo zakupilem sobie monitor\tv plazmowy i ma on funkce monitora i telewizora i mam do niego super glosniczki 5.1 i aby cieszyc sie nowym sprzetem w doskonalosci i calej jego okazalosci musze miec karte graficzna przynajmniej 512 mb i dobra karte dzwiekowa obslugujaca system 5.1. Ogladałem mecz na takim sprzecie u kolegi w domu tez mial glosniki 5.1 poustawiane w pokoju i na srodku sciany telewizor plazmowy nie podlaczony do komputera to efekt byl nieziemski. Aha i czy do tego bedziemozna podlaczyc DVD takie zwykle LG ? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Koszt nowego sprzetu. Czyli tak min. ok. 1200-1500zł
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
widac ze cie strasznie fantazja ponosi .... jaki masz wogole komputer? co ci da karta 512Mb ta karta, nie pamieć jest ważna? jak dla mnie bardzo dobry efekt jest przy zwykłej karci zintegrowałej |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
![]()
Ostatnio edytowane przez Kisis : 02.01.2009 o godz. 18:56.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Żeby sobie w miarę pograć w GTA 4 to musisz dać 2 tys minimum...
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
sprzedawca w sklepie gadał ze musze miec 512 aby chodziło płynnie. A podacie nazwe nazwy takich kart z tymi duzymi pikselami bo nie wiem jak mam to w sklepie albo na allegro wyszukac
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Witam odrazu mówie że jestem zielony w te klocki
![]() a więc chciałem złożyć Nowy komputer. To co mam obecnie to: #Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133) #ASRock P4V88+ #Gigabyte Radeon 9200 SE #1Gb Ramu myślałem nad czymś 2razy mocniejszyma może i więcej ale jak już napisałem na początku jestem całkowicie zielony w te klocki :/. A więc tu prośba do was co mi polecicie dobrego w niezłej cenie (do 1500zł) ?!. ![]() ![]() ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|