|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Co do % od Kuby za ewentualny transfer, to ja bym wolał żeby Borussia nam zapłaciła 2 lub 3 zawodnikami z rezerw lub młodzieżówki (w tym np. Tyrałę). Gdybyśmy dostali pieniądze to nie wiadomo czy były by przeznaczone na nowe transfery a takto mielibyśmy 3 zawodników
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Czyli innymi slowy defensywnych pilkarzy... Heh, problemem jest to ze my nie mamy kim straszyc a pilkarze dziwnei sa zmeczeni juz sezonem. Potrzeba wietrzenia szatni, czyli mlodych zawodnikow ktorzy zastapia starszych, ale... przeciez to juz bylo tyle razy powiedziane
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Teraz uczepiliście się Sobola. Najlepiej jakby strzelał 10 bramek na rundę, czyścił przedpole, grał szybkie prostopadłe piłki.. Najlepiej to kupić nowych 11 zawodników, ale kto na to wyłoży kasę. Troche realizmu. Myślę że Cupiał wyłoży kasę (nawet ze 3mln euro) ale to starczy na 3 zawodników do 1 składu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
Inwestowanie takich pieniędzy w niesprawdzonego w zespole gracza, który skończy w przyszłym roku 28 lat nie ma sensu. Nikt go już nie kupi za sensowne pieniądze, ergo nie zwróci się nawet koszt utrzymania. Co do odpuszczania, ja rozumiem, też chętnie podziękowałbym Cantoro, Dawidowskiemu, Kmiecikowi itd. tyle tylko, że obowiązują podpisane kontrakty. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez westersyl : 30.11.2008 o godz. 15:34.
|
|
|
|
Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Kupujemy w jednym okienku 9 piłkarzy "z sensem"
![]() Realizm jak się patrzy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
kasa kasą ale chyba jednak warto zarabiając takie same pieniądze spróbować coś więcej osiągnąć w swojej karierze. a jeżeli inwestowanie w Gargule jest ryzykowne to kogo z polskiej ligi nie jest? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Bardzo dobre pytanie. Trafiłeś w tym momencie w sedno sprawy. Trzeba ryzykować , inaczej się nie da. Zawsze istnieje ryzyko że piłkarz sie nie zaaklimatyzuje albo coś innego. Legia zaryzykowała biorąc Chinyame , który rzekomo miał coś z sercem i teraz jest czołową postacią drużyny. Można jeszce kilka przykładów podać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Tak wracając do tematu Błaszczykowskiego i tych odsetek w sytuacji gdyby odszedł z Borussi, to może działacze wpadliby na pomysł aby w rekompensacie dostać Tyrałę.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Ponieważ widzę, że zaczyna się już wścieklizna transferowa, to uprzedzam, że za pisanie nie na temat będą bany.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Klub przechodzi, przechodzi i przejść nie może. 10 lat Wiśle się nie udaje stać klubem w pełni profesjonalnym. Zawsze czegoś brakuje... Pamiętam jak jeszcze parę lat temu czołowi piłkarze polskiej ligi przechodzili do Wisły, ponieważ w Krakowie można było: a) łatwo wybić się do reprezentacji b) pokazać się w Europie c) płacono regularnie pensje ![]() d) pensje były najwyższe w kraju Dziś takie warunki oferuje 3/4 klubów ekstraklasy, piłkarz nie przejdzie do Wisły bo się boi konkurencji, Wisła natomiast nie robi nic aby go przekonać, pod tym względem Wisła zatrzymała się na początku tego tysiąclecia. Pytanie czy Cupiał jeszcze chce jest pytaniem wartym szóstki w Totka. |
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Wracając do tematu wzmocnień: Wg. mnie pozyskanie 3 zawodników do gry z przodu jest bardzo potrzebne jeśli chcemy naszą grę poprawić i dać sobie większe szanse w grze o mistrza. Zakup 3 zawodników w teorii jest realny [przynajmniej wg. mnie], problemem jest tylko RN i Cupiał, który nie koniecznie chce rzucić groszem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ryzykowanie to jedno, a robienie kominów płacowych to drugie - już kiedyś to przerabialiśmy, a czkawka jest do dziś. Ryzykować można też kupując np. Gancarczyka, który zarabiałby pewnie max. 1/2 tego co wielki gwiazdor Garguła, którego - podkreślam - NIKT od nas za rok, dwa nie kupi za sensowne pieniądze.
Tak trudno zauważyć, że jeszcze przez jakiś czas musimy utrzymywać piłkarzy na wysokich kontraktach którzy nie wnoszą praktycznie nic do jakości gry i ładowanie się w kolejny wielki kontrakt dla piłkarza o mocno wątpliwej klasie to samobójstwo? Dawidowski, Łobodziński, Cantoro, Niedzielan - to tylko najbardziej drastyczne przykłady, a w naszej sytuacji NIE MOŻEMY ryzykować wywalania takiej kasy jak prawdopodobne zarobki Garguły w obecnej sytuacji, gdy masa pieniędzy z budżetu idzie w praktyce (tj. z piłkarskiego punktu widzenia) w błoto. Że też casus Łobodzińskiego nikogo jeszcze niczego nie nauczył...
Ostatnio edytowane przez d : 30.11.2008 o godz. 16:39.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
sorry ja bym jednak na Łobodzińskim jeszcze krzyżyka nie stawiał złapie jaką taka formę i sie Go opchnie nie ma przecież 30 lat a Garguła jednak już któryś sezon prezentuje niezłą formę tylko te kontuzje |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
To właśnie brak w ostatnich latach transferów takich zawodników jak Garguła jest przyczyną stale powracających problemów Wisły. Bo komuś wydawało się ciągle, że to za duże ryzyko, a mniejszym jest naściąganie na kilogramy tańszych nieużytków typu Ławeckiego, Szabata, Kaczorowskiego, Pensky, Radovanovica itd. I czekanie, że a nuż któryś wypali. Garguła to piłkarz już ukształtowany, o określonej marce i umiejętnościach. Ryzyko związane z takim transferem jest minimalne - najmniejsze z możliwych. Podsumowując: Garguła jest dziś Wiśle potrzebny bardziej niż rybie woda, bardziej niż kiedykolwiek. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć choćby na ostatnie wyniki i grę zespołu, nie trzeba sięgać myślą nawet do ustawicznych problemów Wisły z tą pozycją trwających już wiele lat. |
|
|
|
Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Ciekawostka z Zachodu, która powinna być wzorem jak należy podchodzić do polityki transferowej.
Zapewne kilku z was zna taki klub belgijski jak RAEC Mons. W ostatnim sezonie zajęli 16. miejsce w lidze, obecnie plasują się na 14-15 miejscu. Klub nie ma wielkich ambicji, jego celem jest utrzymanie się w gronie najlepszych drużyn Belgii. Abstrahując od stadionu i bazy treningowej (które są o niebo lepsze od wiślackich obiektów), chcę napisać o polityce transferowej Mons. W drużynie grają głównie Belgowie, Francuzi i Afrykanie. W kadrze nie ma ani jednego zawodnika z Europy Wschodniej. Wydawałoby się, że taki klub nie interesuje się zagranicznymi rynkami piłkarskimi. Nic bardziej mylnego. Mons zatrudnia Mario Leone - człowieka, którego jednym z zadań jest zbieranie informacji o piłkarzach z całej Europy. Współpracuje on nawet z wiernymi kibicami (!), którzy podsuwają mu pomysły kogo warto obserwować w innych ligach. W każdym miesiącu ogląda około 20 meczów na żywo, raz był w Polsce, dwa razy w Czechach, dwa razy w Chorwacji, w każdym tygodniu jest w Belgii i Francji. Miałem okazję rozmawiać z nim podczas pobytu w Belgii i jak się okazało znał on także piłkarzy z Polski: Gargula, Costly, Brozek, Cleber, Lobodzinski, Boguski, Chinyama, Iwanski, Roger, Astiz, Majewski, Arboleda, Peszko, Regnifo, i kilku innych. Widziałem segregator, w którym pod nazwą "Pologne" było zapisanych kilkanaście stron: wymienione kluby i wyróżniający się zawodnicy, wiek, liczba meczów w lidze i kadrze, informacje o umiejętnościach, kontuzjach i numery kaset z meczów reprezentacji Polski i polskich klubów. Byłem zszokowany, dlatego spytałem po co gromadzi te dane, skoro w Mons nigdy nie grał żaden zawodnik z Polski. Odpowiedział z uśmiechem: "wiedza nie kosztuje, a Polska to nie koniec świata". Wnioski i odniesienie do polskich realiów pozostawiam wam. PS. Być może odbiega to nieco od głównego wątku tego tematu, ale nic bliższego nie znalazłem, a otwierać nowego tematu (chyba) nie było warto. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Prawdziwym problemem Wisły nie są i nigdy nie były jakieś "kominy płacowe". Klub nigdy nikomu nie płacił więcej za kontrakt niż 300 tyś euro, śmieszne pieniądze w futbolu - więc co to za bzdury? Problemem Wisły jest to, że nie potrafi zatrudniać piłkarzy lepszych od tych grających obecnie, bo ktoś ciągle boi się jakichś wyimaginowanych "kominów", wydając te same pieniądze na stosy kontraktów dla słabeuszy... Polityka kadrowa Wisły jest chora czy zdrowa? Chora, o czym prawie wszyscy od dawna wiedzą. Są w niej "kominy płacowe"? Nie. Więc o czym Wy w ogóle mówicie? Zejdźcie z tych utopi na ziemię. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A ja wam powiem co bedzie---Cupial zakreci kurek, spadniemy w przecietnosc i na tym forum zniknie 3/4 "kibicow". KIBICOW SUKCESU. Nie ma stadionu, nie ma druzyny, nie ma deficytu(rzeczywistego) ale wzmocnien nie bedzie. I wrocimy do 1997 roku---to byla piekna dekada ale czas sie zwinac stwierdzil juz Bogus.
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Mam nadzieje, że w klubie wreszcie powstanie rozsądna polityka transferowa. Taka, która postawi na jakoś pozyskiwanych piłkarzy i ich przydatność drużynie, a nie na ilość. Co z tego, że mamy w kadrze około 30 zawodników skoro o obliczu drużyny decyduje 11-12, a reszta nic nie wnosi do gry
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Niieee. On mówi, że gdyby ich miał to gra wyglądałaby lepiej: "dziś wystąpiliśmy bez trzech bardzo ważnych dla nas zawodników i było to widoczne". Jeśli ktoś robi z siebie pośmiewisko to raczej ci, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Taaak? Przecież z Pasami graliśmy z Sobolem i Baszczem. Ze Śląskiem to samo. To o co cho?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
||||
Cytat o piłkarzu z zawiązanymi nogami to, bo muszę wytłumaczyć, obrazowa sytuacja nieporadności i braku ambicji Zieńczuka w tym sezonie. I czytaj dokładnie, ja nie twierdzę, że osiągnie więcej, ja sądzę, że będzie i tak lepiej się prezentował od Zieńczuka. A te jego dośrodkowania na centymetry widzieliśmy aż raz, przy hektarach wolnego miejsca, stojąc. Czemu Zieńczuk musi wbiegać na boisko? A czemu musiał Dawidowski - to też według Ciebie solidny piłkarz na którego można liczyć? (Chyba tak - no bo statystyki przed przyjściem do Wisły ma równie imponujące co Zieńczuk).
- Zieńczuk nie ma ambicji - 1 asysta na ile spotkań? - poziom obecnie gorszy od Łobodzińskiego + nie bardzo mamy kogoś na to lewe skrzydło na rezerwę Żadnej sympatii, antypatii. Nie mam nic do Zieńczuka jako człowieka, nie oczekuję od niego grania tak jak w poprzednim sezonie, oczekuję od niego walki i takiej formy przynajmniej jaką prezentował w poprzednich sezonach, kiedy te 8 bram i kilkanaście asyst zawsze dorzucał. Odpowiedz czy to jest możliwe? |
|||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
z Gancarczykiem którym podobno interesuje sie Wisła to trzeba sie spieszyc bo Legia go chce.Na ostatnim meczu z ŁKSe-m lewego pomocnika bacznie oglądał skaut Legii Marek Jóźwiak.
Natomiast Garguła woli wyjechac zagranice http://ekstraklasa.wp.pl/kat,37360,t...wiadomosc.html Graczy Śląska którymi interesuje sie Wisła ( Ostrowski,Dudek) chce sprowadzic do siebie Widzew http://wroclaw.dlastudenta.pl/sport/...ska,28755.html
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.12.2008 o godz. 00:42.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Gancarczyk moze i sie teraz wyroznia, ale jest zbyt drewniany na Wisle i watpie bardzo by tu mial blysnac...ja bym wolal Late z Polonii idealny zastepca Zienczuka wedlug mnie...Rzecz najwazniejsza jest taka ze w ta zime TRZEBA zainwestowac, wzglednie sciagnac cos na wolny transfer, kadra jest juz liczbowo za mala na kilku pozycjach nie mowiac o przeiwterzeniu wielu pozycji..ciekawe jaki jest plan, zas bedzie cala zime bicie piany by w rezultacie nie mial nikt przyjsc
Ostatnio edytowane przez Jerry_Beck : 01.12.2008 o godz. 00:28.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||
Chyba nie bardzo. Poza tym nie przesądzam, tylko podkreślam, że gra zdecydowanie nie jest warta świeczki. W ogóle nie wiem jaką motywację może mieć Garguła do przysłowiowego zapierdalania w Wiśle. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rinah napisał(a):
Cytat:
1. To, że obecnie masa budżetu idąca na kontrakty dla kilku osób idzie w błoto rozumiem, że nie ma żadnego przełożenia na to, że fizycznie liczba środków na wzmocnienie drużyny jest mniejsza. To przecież jakieś "wyimaginowane kominy". Economy for dummies. 2. Głównym obciążeniem zawsze były stosy monstrulanych kontraktów dla bezużytecznych jakże-dziś-niepotrzebnych piłkarzy typu Penksa czy Paulista. 3. 300 euro to śmieszne pieniądze, nie tylko w futbolu ale i w ogóle. Gdy są nie moje. 4. Wisła jest słaba bo nie zatrudnia jednej gwiazdy zamiast 4 wyrobników. W sumie można mecz i w 7 rozpocząć. Każdy by chciał w Wiśle milionowe transfery i kontrakty, najlepiej co rundę kilka. Polecam FM.
Ostatnio edytowane przez d : 01.12.2008 o godz. 00:41.
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
Zresztą gdyby czytanie nie sprawiało ci trudności ze słów Skorży potrafiłbyś wywnioskować, że ich brak nie zawsze jest widoczny, a to znaczy, że nie zawsze są kluczowymi graczami zespołu. Chcesz wykazać, że ich nieobecność była nieistotna? To dość karkołomne. Szczególnie w przypadku Sobola.
Ostatnio edytowane przez jova : 01.12.2008 o godz. 08:36.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Oczywiscie zeszly sezon troche przeczy temu ale takich jednosezonowych wybrykow, ktore ciezko racjonalnie wyjasniec jest cala masa. Tyle ze akurat zgadzam sie z wolfym, ze mamy taki sklad i ja na dzien dzisiejszy nie widze nikogo, kto by byl jakas tam gwarancja na to ze bedzie lepszy od nawet tak slabego Zienia. To ze Wisla nie przedluzy z nim kontraktu jest raczej oczywiwste. Pytanie brzmi wiec - czy dac mu juz wolna reke zima , czy dopiero po sezonie i ja na to pytanie odpowiadam: -Jesli przyjdzie ktos lepszy to oczywiscie mozna mu podziekowac juz teraz, jesli jednak nie przyjdzie nikt(co jest bardzo prawdopodobne), to mimo calej niecheci do niego(oczywiscie jako do pilkarza, bo jesli chodzi o wszystkie sprawy pozapilkarskie to nic do niego nie mam), bylby za tym by jeszcze tu u nas zostal do lata. Kazdy sie na bank zgodzi, ze najlepiej byloby wymienic przynajmniej polowe zespolu - tyle ze do tego sa potrzebne pieniadze oraz dobre rozeznanie - narazie nie ma ani jednego ani drugiego a dobrze wiemy czym sie koncza wymiany(Kosa, Paulista), gdzie po fakcie okazuje sie ze nastepcy sa o wiele wiele slabsi. Zienia stac, szczegolnie przy podmeczonym rywalu - na jakas jedna akcje/dosrodkowanie - ktore przesadzi o losach meczu - w tej rundzie nic mu nie wychodzi ale jesli za alternatywy mamy Pi.Brozka i Diaza,to choc wydaje sie to nieprawdopodobne - jest szansa ze przy ktoryms meczu zatesknimy nawet za Zieniem. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Teraz wszystko zależy do bossa.
Jeśli będzie chciał inwestować w team nadal to kupi grajków i zostawi Skorżę. Jeśli nie, zwolni Skorżę i sprowadzi jakichś grajków za free... Fajnie by było, jakby czasem się do nas odezwał (kibiców) co ma zamiar zrobić... |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
1q2 Pełna zgoda do tego co napisałeś, w takiej sytuacji jak to ująłeś. Tyle, że moment w którym Wolfy przyczepił się do mojego sformułowania, dotyczył sytuacji, kiedy pojawiały się plotki o jego sprzedaży do Grecji za 200-300 tys. euro. W tym kontekście napisałem, że jeśli ktoś chce go kupić, to bierzmy kasę. Zgadzam się, jeśli mamy za darmo go puszczać zimą, to już lepiej, żeby do końca sezonu u nas pograł, chociaż nawrotu formy mu nie wróżę, bo gołym okiem widać jego podejście obecne do gry. Niemniej to fakt, że na lewe skrzydło nie mamy wielu piłkarzy, ja proponowałbym w końcu zakończyć uniwersalność Diaza i postawić mu jasne wymagania, żeby się doskonalił w grze na lewym skrzydle i dla mnie to jest kandydat numer 1 na tę pozycję przy obecnym stanie posiadania. Ewentualnie Boguski może tam grać. Brożek jest dla mnie zagadką, ale raczej nie mam złudzeń, że te 3 spotkania na reprezentacyjnym poziomie nie będą się często powtarzać, a już raczej na pewno nie na skrzydle. Stąd konkluzja, że rzeczywiście Zieńczuk może być w pewnym momencie jakimś ratunkiem. Natomiast jeśli ktoś chciałby go od nas kupić (dla jasności - podejrzewam, że jednak nie ma takich mądrych i dałem się "dziennikarzom" wpuścić w maliny), to sprzedałbym go w ciemno.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|