|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Czasem nachodzi Cię...
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Witam,
Część z Forumowiczów przyznała (w bliżej nieokreślonej przeszłości), iż poziom merytoryczny naszego szanownego forum oscyluje gdzieś w granicach pokemonów. Fajnie, jeżeli ktoś zbiera pokemony. OK... Cykl tematów dyskusyjnych roboczo nazwałem: Poważne Wiślaków Rozmowy. Dodałem starter, bo od tego miejsca chciałbym zacząć. Jeżeli pomysł jest ciulowy - zamykamy temat nie ma problemu. Z drugiej strony może warto poczytać jakie kto ma opinie. O czym miałyby się toczyć dyskusje? Tematów jest sporo, które zaczepiałyby o światopogląd, religijność itd. Chodzi o POZIOM tych rozmów. Zasady byłyby sztywne, ustalone odgórnie. Zakaz obrażania, zakaz rozmywania (chyba najważniejsze) itd. Ustalilibyśmy limit stron jaki temat może posiadać itd. Chodzi o spięcie klamrami i utrzymanie w ryzach poziomu takiego tematu. Kara śmierci jest akurat rwącym potokiem argumentów za i przeciw, ale czy takie same emocje wzbudziłby np. temat o mniejszościach narodowych? Głównie chciałbym poznać Wasze opinie i ew. propozycje takich tematów. Liczę również na współpracę moderatorki. To jak? ![]() |
|
|
|
Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Ogólnie pomysł tego tematu bardzo fajny,ale jako pierwszy temat do rozmów chyba kiepski
KAra śmierci jest bowiem dla nas POlaków czystą fikcją, nie będzie jej w POlsce zapewne nigdy,gdyż od razu wylecielibyśmy z UE.A co do czysto teoretycznych rozważań, to zgadzam się z teoretykami prawa,że nie surowość kary ,a jej nieuchronność wpływa na motywy sprawcy ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Kara śmierci karą śmierci, ale najgłupszą istniejącą karą, przy braku kary śmierci, jest dożywocie...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
No dożywocie jest niestety idioctwem;/. Morderca który dostał dożywocie, niedość że żyje za pieniądze podatkników to może na dodatek bezkarnie zabijać swoich współwięźniów, ponieważ nic mu już nie grozi.....
![]()
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Oczywiście, że grozi. Skazany na dożywocie może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie po upływie 25-30 lat lub ile tam orzeknie sąd, a poza tym jeszcze można mu zmienić warunki w więzieniu. Jednak co innego mieć tych współwięźniów, a co innego byłoby odsiadywać dożywocie w celi 1-osobowej samemu.
|
|
|
|
Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Idąc dalej, z piętnem będzie żył sędzia, prokurator, społeczeństwo, ja i Ty.
Bo zabili za naszym cichym przyzwoleniem - nic przeciwko nie zrobiliśmy. ![]()
Nie pytaj mnie o nią, znasz ją doskonale,
Nie pytaj co Tobie da lecz co Ty możesz zrobić dla niej, Codziennie w innym stanie ją spotykasz Lecz czujesz tylko dumę gdy ktoś o Wisłę Cie zapyta... |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Ja jestem przeciw karze śmierci.
Zabijanie, nawet jako kara, nie powinno być sankcjonowane przez państwo. Poza tym kara ma odstraszać potencjalnych przestępców, a badania pokazują, że najbardziej odstrasza nieuchronność kary a nie jej wymiar. ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Po raz ostatni kare śmierci wykonano w Poznaniu we wrześniu 1987 roku.Wówczas to powieszono gwałciciela i morderce 8 letniej dziewczynki.Dla takich ludzi nie ma miejsca w tym świecie.Jestem za trwałym usuwaniem takich zboczeńców z tego świata.
Piszecie że kara śmierci nie odstrasza sprawców tylko jej nieuchronnośc .Hmmm.... mnie sie wydaje że strach przed kostuchą to jest to czego człowiek obawia sie najbardziej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
Moim zdaniem, gdyby więzien musiał pracować - i to w normalnym wymiarze godzin i płacić (słono) za wikt i opierunek z doliczeniem np. złotówki dziennie na domy dziecka to dożywocie miało by jakiś sens - z punku widzenia nas "obywalteli na wolności". Przynajmniej nie musielibyśmy utrzymywać więźniów. Utrzymanie więźnia w Polsce kosztuje mesięcznie od 1500-2000 zł Dożywocie samo w sobie zapewnia nam społeczeństwu bezpieczeństwo i ma na celu odizolowanie aspołecznych jednostek. I pewnie tą funkcę spełnia najlepiej - niestety wszystko dookoła jest nie tak pomyśłane i zorganizowane ... PS. Pomysł SUPER z tematem ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Wiem,że to banalny przykład ale na na tym polega nieuchronność... Kara śmierci nie jest karą dla sprawcy a zadośćuczenieniem dla społeczeństwa. To my się będziemy lepiej czuć ze świadomością,że jednego zwyrodnialca mniej... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
w encyklice "Evangelium vitae" Jan Paweł II prosi, aby w dobrze zorganizowanych, demokratycznych społeczeństwach od tej kary odstąpić, ponieważ są inne sposoby, które pozwalają uchronić się przed złem szczególnie groźnego złoczyńcy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
Co do dożywocia to już przecież w starożytności próbowano ten problem rozwiązać np. w Starożytnej Grecjii w 621r. p.n.e. Drakon przewidział karę śmierci, ponieważ uważano ze wiezienie jest nagrodą dla kogoś ponieważ to państwo musi go utrzymywać. Taki kryminalista utrzymywany jest za pieniadze z waszych podatków, praktycznie nie robiać w wiezieniu nic. OK, dajmy mu zakwaterwoanie, ale niech pracuje za darmo dla naszego kraju w celu odkupienia win |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
krótko: jestem za. Szczególnie jeśli chodzi o pedofilie i morderstwa dzieci. Nawet jeśli surowość kary nie wpływa na zminiejszenie liczby zbrodni to moim zdaniem tacy ludzie nie zasługują na to żeby żyć i to wystaczający powód.
|
|
|
|
Czasem nachodzi Cię...
Od: 11.2002
Offline |
|
|
OK. Rozpoczynamy zatem temat I - KARA ŚMIERCI.
Proszę się trzymać tego tematu. Nie rozmywać. Wilku - temat Niemców i naszych wzajemnych relacji możemy poruszyć jako następny. ![]() Jutro się naprodukuję odnoście KŚ. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
W UE. kara śmierci jest niewykonalna, taki jest stan faktyczny, i raczej niezmienialny.
Osobiście się z tym nie zgadzam, jestem zdecydowanym zwolennikiem jej stosowania w przypadkach drastycznych (szczególne okrucieństwo, pedofilia,tło seksualne, seryjni mordercy,dzieciobójstwo). Jednak wina musi być w 100% udowodniona, bezwątpliwa. I nie polemizuję z prawdami chrześćjańskimi, z postępem cywilizacyjnym, 21 wiekiem itp. Dla czego społeczeństwo żyjące zgodnie z zasadami i normami ma utrzymywać i hodować potwory? Po co? Złamali dekalog? W tym momencie sami się skazali , koniec ,kropka. Co wszyscy etycy chcieliby powiedzieć rodzinom ofiar?... A jeśli dożywocie lub np. 25 lat, to powinna być podstawowa zasada;-absolutne minimum żywieniowe,ew.skazany je to na co ciężką pracą zarobi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
A juz tlumaczenia tego stanu rzeczy sa po prostu nieprawdopodobne, szczegolnie gdy w zasadzie w calej UE aborcja jest dostepna 'na zyczenie'. Sam jestem za prawem do aborcji(nie mylic ze jestem za aborcja), choc w tej kwestii bardzo dobrze rozumiem argumenty przeciwnikow. Wiec jak to jest - zabijac kilkutygodniowe dzieci, ktore niczego nie zawinily mozna, a zabic jakiegos psychopatycznego s****ysyna, ktory zasluguje na to w 100% juz nie - bo to sredniowiecze. Zycie ludzkie powinno byc wartoscia nadrzedna , niby jest tak ale to tylko pusty slogan. Jak dla mnie zasady powinny byc proste - pozbawiasz kogos zycia, gdzie nie da sie tego usprawiedliwic w zaden sposob = musisz sie liczyc ze i Tobie zycie zostanie pozbawione.Prosto i uczciwie i to nie ma znaczenia czy to kogos powstzyma przed morderstwem czy nie. To jest nawet nie sprawiedliwosc, tylko namiastka sprawiedliwosci a oprocz USA, nawet tego nie dostajemy. Chore to ale trzeba jakos z tym zyc - zdajac sobie sprawe ze takich rzeczy(moze nie takich ciezkich) sa setki.A najgorsze jest to, ze w innych jak dla mnie ,totalnie absurdalnych sprawach ,typu zwiazki partnerskie(czy jak ich tam zwa), badz legalizacja, lub przynajmniej niekaralnosc za dragi , to sie zmieni, to w sprawie kary smierci na zadne zmiany nie mozemy niestety liczyc. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
To co niepokoi w karze śmierci, to jej nieodwracalność. Jeżeli sąd, czy śledczy się pomylą, to nie jest to błąd, który można naprawić. Natomiast kwestię wykorzystywania kary śmierci przez władzę do walki politycznej można włożyć między bajki. Odpowiednio przygotowana ustawa/zmiana w konstytucji uniemożliwiałaby wykorzystywanie kary śmierci do szeroko zakrojonego represjonowania op[ozycji politycznej. Natomiast do rozwiązywania kwestii partykularnych o wiele prostszy i wygodniejszy w zastosowaniu jest zwykły najemny cyngiel, którego po robocie też można sprzątnąć. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
I to też jest patologią systemu prawnego... Ktoś Ci gwałci dzieciaka, żone, siostre a Ty go potem utrzymujesz.
Jeśli już nie kara śmierci to niech będzie dożywotnie więzienie (bez możliwości złagodzenia kary) ale prowadzone na koszt skazańców. |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Wszystkich, którzy piszą o nieuchronności przeciwstawiając surowość proszę niezmiernie - aby nie dawali sie zwieść lewackim autorytetom i zalewowi fałszywych argumentacji.
Pamiętajcie - że oprócz nieuchronności, oprócz surowości - jest jeszcze takie zapmniane słowo, które winno być pierwsze i niepodważalne w każdym systemie prawnym - zwie sie ono SPRAWIEDLIWOŚĆ. SPRAWIEDLIWOŚĆ a więc kat nie może mieć więcej praw niż ofiara. Od tego należy wyjść aby w ogóle mówić o karze śmierci. A więc prawidłowo postawione pytanie winno brzmieć: CZY KARA ŚMIERCI JEST KARĄ SPRAWIEDLIWĄ?! ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Taki przykład (nie ja go wymyśliłem )jadąc samochodem200 na godizne osoba ,nie boi sie tego,ze gro takich przypadków kończy się śmiercią i zwolni jedynie wtedy gdy zobazy wiadomość np o radarze,a więć o nieuchronnym mandacie. Wg mnie ciekawa argumentacja na to,ze boimy sie jednak tego co nieuchronne a nie smierci ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Gdy jeszcze w Polsce obowiązywała kara śmierci to każdy kat zarabiał bardzo dobrze, poza tym to byli ludzie bezwzględni którzy mieli średnio po kilkanaście do kilkudziesięciu zabójstw na swoim koncie.
Czytałem różne wywiady z takimi ludźmi i oni to traktowali jako swoją prace, wtedy ktoś to musiał wykonywać. Co ciekawe taki kat przeważnie był człowiekiem całkowicie anonimowym często o jego zawodzie nie wiedziała nawet jego najbliższa rodzina. Polecam przeczytać ten artykuł. Bardzo fajnie opisane są niektóre rzeczy dotyczące egzekucji.
Ostatnio edytowane przez WzT : 07.11.2008 o godz. 11:33.
![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
|
|
|
|
lupus albus
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Tak. Mało tego, jest bardziej humanitarną.
Fakt, nie zwróciłem uwagi iż zapodałeś temat na poczatek. :/ ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Chyba każdy miałby ochotę ukatrupić złoczyńce który skrzywdziłby kogokolwiek z naszej rodziny .
Ale ja osobiście wolał bym karę korzystniejszą dla ogółu społeczeństwa,czyli np.jakaś elektryczna obroża i przymusowe prace . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Humanitarną dla kogo? Widzę tu mimo wszystko konflikt między tymi wyrażaniami. Nie zapominaj, że z powodów ( uzasadnionych bądź nie) mimo wszystko ktoś zostanie pozbawiony istnienia.
Osobiście uważam, że w najbardziej drastycznych przypadkach wynaturzenia taka kara w naszym systemie powinna być brana pod uwagę. Oczywiście w przypadkach nie budzących żadnych wątpliwości. Pytanie do osób bardziej zorientowanych - czy w którymś z krajów, gdzie taka kara jest stosowana istnieje wymóg, by podczas egzekucji ofiary był obecny również ktoś z przedstawicieli strony oskarżającej? ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Kara śmierci jest karą całkowicie sprawiedliwą. Wątpliwości to dla mnie sam system i systemowość kary (t.j. co innego gdy rodzic zabije mordercę swego dziecka, wtedy ta śmierć jest zemstą i karą zarazem, co innego gdy karę wykonuje "system"). Jestem za karą śmierci a nawet przeciw. Uważam, że jest jedyną adekwatną karą w przypadku morderstwa z premedytacją czy w szczególnie okrutny sposób (połączona ze znęcaniem się, gwałtem). Jednak ostatecznie przyjmuję wersję Cejrowskiego: skoro system jest wadliwy i istnieje choć jedna setna promila w którym skazany na śmierć byłby niewinny to tak ciężkiej kary wprowadzać nie należy (podobnie jak istnieją niewytłumaczalne dla dzisiejszej skąpej wiedzy medycznej tzw. wybudzenia mimo "śmierci" mózgowej pacjenta. Skoro istnieje promil przypadków, w których lekarze stwierdzili śmierć mózgową a pacjent po paru miesiącach czy latach wybudza się, to nikt nie ma prawa "odłączać" czyli mordować kogokolwiek ze stwierdzoną "śmiercią" kliniczną.) Jestem za to za zdecydowanym zaostrzeniem wszelkich kar - 500zł kary(ściągane za wszelką cenę, choćby poprzez licytację mienia ruchomego) za rzucenie papierka na ulicę, przez prace publiczne dla złodziei z systemem premii i kar za efektywność pracy (w wypadku zerowej chęci do pracy 24/7 w karcerze o głodowej racji, w wypadku efektywnej pracy takie atrakcje jak pomarańcze czy dla szczególnie wybitnych jednostek przeniesienie do celi z radiem!) po dożywocie w kamieniołomach o głodowych racjach dla morderców.
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Oko za oko, ząb za ząb- tak brzmiała główna zasada kodeksu Hammurabiego. O ile akt ten był bezwzględny, tak skuteczny. I ta zasada powinna być zasadą wyjściową w kreowaniu prawa w czasach teraźniejszych.
Polskie prawo jest stosunkowo słabe i wciąż niedopracowane. Każdego za wyrządzoną krzywdę powinna spotkać kara adekwatna do popełnionego czynu. Byłby to długi łańcuch poprawy społecznej, gdy każdy z biegiem czasu poważnie zastanowiłby się nad wiele razy przed popełnieniem głupoty (tu przestępstwa/wykroczenia/itp). Jednak teraz o samej kary śmierci. W tym temacie zawsze będą dwa fronty- zwolenników i przeciwników. Przyjmowany front zależy zwykle od poglądów tak etycznych jak i religijnych. Sama idea wprowadzenia kary śmierci do kanonu prawa polskiego jest faktem wartym przemyślenia. O ewentualnej decyzji powinno zadecydować referendum. Żyjemy w państwie demokratycznym, każdy powinien mieć prawo głosu w sprawach ważnych dla społeczeństwa, a kara śmierci taką sprawą niewątpliwie jest. Osobiście jestem zwolennikiem wprowadzenia tego rodzaju egzekucji. Jej przebieg, okres odroczenia powinien być adekwatny do popełnionego czynu. Jednym słowem śmierć za śmierć, chociaż nie można obejść obok chociażby obok sprawy pedofilii. Ale w tym wypadku najlepszą opcją byłaby chyba mimo wszystko kastracja ![]() Kara śmierci- tak, jednak nie nadużywana. To tak w skrócie, mam nadzieję że jeszcze przyłączę się do rozmowy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Matka nie wychowała, to się inaczej ma nauczyć, proste. Zawsze jak mi coś upadnie to podnoszę i wywalam do kosza, naprawdę niewiele to kosztuje. Nie wiem jak Ty robisz.
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|