The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.10.2008, 21:12
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Irlandii się nie zmusza do ratyfikacji , bo zmusić się jej nie da.
Można próbować przekonać ich do traktatu , ale nie może to mieć formy przymusu.
Na początek wrzucę Ci tekst z niezależna.pl na podstawie artykułu z Sunday Times:

Wróćmy jednak do spotkania z 9 października. „Sunday Times” ujawnił, że według uczestniczących w nim niemieckich i francuskich polityków jedynym sposobem na ocalenie traktatu lizbońskiego jest odizolowanie Irlandii i postawienie jej w „sytuacji bez wyjścia”. Osiągnąć to można najłatwiej poprzez wywarcie nacisku na Polskę i Czechy, by ratyfikowały dokument do grudnia 2008 r. – zgodzili się eurokraci. „Zmieni to sytuację w Irlandii” i sprawi, że obywatele tego państwa poczują się w swej walce osamotnieni – stwierdził jeden z uczestników spotkania Pierre Lequiller (poseł do Parlamentu Europejskiego).

W trakcie spotkania zdecydowano bowiem, że Irlandczycy zagłosowali źle, więc musi się tam odbyć drugie referendum. Ustalono nawet termin: przed przyszłorocznymi wyborami do europarlamentu (zaplanowanymi na czerwiec), najlepiej w marcu 2009 r.

Przedtem jednak – jak orzekli unijni politycy – powinno się Irlandii „uświadomić”, jakie konsekwencje mogą ją czekać w razie niesłusznego wyboru w drugim głosowaniu. Zaproponowano np. kampanię uzmysławiającą Irlandczykom, że 495 mln pozostałych Europejczyków bacznie przygląda się ich krajowi i – jeśli ludność Zielonej Wyspy znów powie traktatowi „nie” – wywoła to w Europie wielki gniew. Socjalista Jacques Delors przekonywał, że „Unia w żadnym wypadku nie może ustąpić Dublinowi”, a „Irlandczycy muszą zrozumieć, że członkostwo w UE to także pewne obowiązki”.

Gdyby kampania propagandowa nie pomogła, pozostaje ostateczne wyjście – uznali uczestnicy paryskiego spotkania. Można mianowicie (w ponownym referendum) sformułować zdanie „Czy jesteś za traktatem lizbońskim?” w taki sposób, że większość głosujących będzie zdezorientowana i nie zagłosuje na „nie” – lub uzupełnić pytanie o traktat pytaniem dodatkowym, na które Irlandczycy będą musieli odpowiedzieć: „tak”.
Co do wymiargu gatunkowego , to może i ignorowanie jakiegoś państwa na RE jest mniejszym gatunkowo przestępstwem niż polityczne ignorowanie wyniku referendum , ale decyzja nawet tak zobowiązująca jak pakiet klimatyczny jest mnie istotna niż przyjmowanie ,,nowelizacji" prawa pierowtnego mającej istotny wpływ na rozwój i wzrost znaczenia Unii . Z tego powodu wymaga więc dołożenia wszelkich możliwych starań do jej przeforsowania.

http://www.niezalezna.pl/article/show/id/9881

Niżej chyba najlepszy cytat z tekstu źródłowego.

[I]"Minutes of the event, and of a separate dinner with the French minister for European affairs, record how key French politicians and other MEPs said that Ireland should be put in an “untenable position” by pressing Poland and the Czech Republic to ratify the treaty by December.[\I}

http://www.timesonline.co.uk/tol/new...cle4969353.ece - cały tekst w wersji oryginalnej

Czy to nie jest zmuszanie?! No nie oszukujmy się...

[QUOTE]Zresztą jak sam potwierdziłeś były już takie prcedensy a ja nie zauważyłem żeby z tego powodu jakoś istotnie osłabł głos poszczególnych państw na forum Rady Europejskiej .
Dlatego ja takiego zagrożenia nie widzę .[\QUOTE]

A ja widzę - dlaczego? Pisałem już wcześniej. Każde, tym bardziej kolejne powtarzanie jakiegokolwiek demokratycznego głosowania nie ze względów formalnych a politycznych jest sprzeczne z zasadami demorkacji.

Cytat:
Teoretycznie gdyby wejście traktatu w życie nie zależało od woli wszystki państw(patrz konstytucja amerykańska) , to można by było się obawiać i pisać o ignorowaniu itp .
Ponadto nie należy zapominać o mniejszości blokującej i prawie faktycznego weta podczas podejmowania decyzji jednomyślnie w Radzie Unii . Na te sprawy naciski na powtarzanie referenum i rzekome(dlaczego nie prawidziwe już pisałem wcześniej) ignorowanie jego wyniku , wpłwu nie mają .
Zresztą Ty piszesz o jakimś zagrożeniu dla demokracji a ja uważam , że samo prawo weta ma z nią bardzo malo wspólnego .
Skoro można przymusić Irlandie w tak ważnej sprawie jak ratyfikacja umowy międzynarodowej to co stoi na przeszkodzie aby "przekonywać" państwa w RU? Sam pisałeś, że decyzje RU są mniej znaczące.

Ps. Snakesa bym z Markiem nie lączył... Prędzej bym się mógł doszukać podobieństwa z K_2... Może kolega zmienił dostawce internetu i wojuje teraz pod nowym nickiem? ;>
Mareq - uznaj to za komplement
Ostatnio edytowane przez Jery : 24.10.2008 o godz. 10:30.
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.10.2008, 12:29
na tvp info debata nad ustawa o imprezach masowych

powiem tak: nie uważam się za Hannibala L i bardzo rzadko zdarza mi sie wiedziec b. dużo na temat omawianych na wiejskiej spraw.
Tym razem wiem na ten temat wszystko. najlepsze: ustawa pisana jest pod Waltera(zakazy klubowe, obowiązujace za granicą!), policja bedzie mogła przeszukiwac auto w poszukiwaniu już nie tylko dragów ale i biletów, a ochroniarz czyli cżłowiek z ulicy, bedzie mógł nas skuć kajdankami(np. jak go spytasz gdzie ma identyfikator i czemu nie jest miły...)

a pojecie panów posłów na ten temat obrazuje poseł PO(jakiś młody karierowicz z wyglądu): "steward będzie wybierany spoósrdó kibiców i bedzie on pomagał innym kibicom w yyyyy, np. yyyyy orientowaniu sie co sie dzieje na trybunach"

Już nie wspomnę ze zasypano nas statystykami z których wynika, ze jest wiecej chuligaństwa.
no ja sie nie dziwie ze w 2008 roku jest więcej, jak zatrzymuja za chodzenie ulicą
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Snakes
Banita

Od: 07.2008

Stary 24.10.2008, 12:31
Podobne sytuacje mają miejsce w Policji ,co dobrze pokazal chyba najlepszy polski serial "Pitbull",gdzie stołeczna podkrada sprawy dochodzeniówce ,po to zeby pochwalic sie sukcesam iw walce z przestepczoscia.Nie wiem czy tu byly takie motywy (calkiem mozliwe) ,byc moze zatrzymanie Wojcika to sprawa bardziej polityczna.

A tu z innej beczki:
Sejm odrzucił w piątek projekt PiS dotyczący zmian w ustawie o uprawnieniach do bezpłatnych i ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego, uprawniający studentów do 26. roku życia do 50-proc. ulgi na przejazdy pociągami osobowymi i pospiesznymi.
O odrzucenie projektu nowelizacji wnioskowały komisje Finansów Publicznych oraz Infrastruktury.

czyli jak PIS walczy o głosy "Wykształciuchów" ,których zła Platforma oszukała i nie da im teraz zniżek
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 24.10.2008, 23:15
Cytat:
Po pierwsze najpierw musielibyśmy założyć , że opisane wydarzenia są faktami rzeczywistymi a nie ,,faktami" dziennikarskimi
A mam poważne wątpliwości , żeby nieśmiało twierdzić , że ten artykuł to w dużej mierze bajka .
Przykład

,,Gdyby kampania propagandowa nie pomogła, pozostaje ostateczne wyjście – uznali uczestnicy paryskiego spotkania. Można mianowicie (w ponownym referendum) sformułować zdanie „Czy jesteś za traktatem lizbońskim?” w taki sposób, że większość głosujących będzie zdezorientowana i nie zagłosuje na „nie” – lub uzupełnić pytanie o traktat pytaniem dodatkowym, na które Irlandczycy będą musieli odpowiedzieć: „tak”."

Przecież to jest urąganie inteligencji zarówno jednej jak i drugiej stronie .
Ani po jednej stronie ani po drugiej nie stoją wyłącznie osoby o dosyć niskim poziomie intelektualnym .

Cytat:
Zakładajć , że jest w tym artykule ziarnko prawdy ( a niewątpliwie pewnymi działaniami politycznymi mającymi wpływ na opinię publiczną w Irlandii będzie ratyfikacja traktatu w pozostałych krajach członkowskich ) , to i tak pozostajemy tylko i wyłącznie przy pojęciu wpływu a nie zmuszania. Jak już pisałem , ostateczny głos należy do Irlandczyków a Tylko zagrożenie jakimiś bezpośrednimi i realnymi sankcjami w stosunku do nich mogło by być ewentualnie uznawane za zmuszenie , jednak absolutnie nikt rozsądny i odpowiedzialny do czegoś takiego nie dopuści . Owszem jak najbardziej można mówić o konsekwencjach braku ratyfikowania traktatu , które obejmą całą Unię i jestem przekonany , że nikt poza pismakami ponad to się nie wybije .

Cytat:
Każde, tym bardziej kolejne powtarzanie jakiegokolwiek demokratycznego głosowania nie ze względów formalnych a politycznych jest sprzeczne z zasadami demorkacji.
Jak już wspomniałem biorąc pod uwagę logikę postępowania i dotychczasowe precedensy , głosowanie będzie dotyczyło merytorycznie nieco zmienionej treści . To znaczy , że Irlandczycy dostaną pewne gwarancje bądź ustępstwa , chociaż nie bardzo wiem od czego i jestem przekonany , że oni też nie za bardzo wiedzą co im tak naprwdę w tym traktacie nie pasuje .

Cytat:
Skoro można przymusić Irlandie w tak ważnej sprawie jak ratyfikacja umowy międzynarodowej to co stoi na przeszkodzie aby "przekonywać" państwa w RU? Sam pisałeś, że decyzje RU są mniej znaczące.
W RE czy w RU , zdecydujta się w końcu
W Radzie Unii , który jest organem prawodawczym na przeszkodzie stoi prawo , które wyznacza jasne reguły dotyczące bądź wotum (gdy konieczna jest jednogłośność) bądź mniejszości blokującej .
W Radzie Europejskiej , która jest głownym organem politycznym i taki też charakter mają decyzje na niej wydawane , to jak pokazał chociażby ostatni szczyt nie jest to banda wilków(pod postacią najsilniejszych) walcząca z osamotnionymi jednostkami najsłabszych. Zresztą ani Dania ani Irlandia po 92 i 01 nie stały się trędowatymi na forum europejskim , więc nie widzę przesłanek aby bać się o jakaś izolację tych którzy mowią inaczej . Chociaż sam osobiście uważam , że takie dokrajanie sobie kawałków tortu i otrzymywanie bonusów za to , że się nie wyraziło zgody na ratyfikację traktatu jest niesprawiedliwością w stosnku do innych państwa . Ale to taka uwga na marginesie .
Traktat tak czy siak musi przejść . Unia nie może sobie pozwolić na kolejne lata dumania , mędrkowania i reflektowania się , bo to powoduje tylko to , że zostajemy w tyle w światowej rozgrywce .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 24.10.2008 o godz. 23:24.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 24.10.2008, 23:39
Jak już wspomniałem biorąc pod uwagę logikę postępowania i dotychczasoe precedensy te głosowanie będzie dotyczyło merytorycznie nieco zmienionej treści .
"Najpierw bylo tak bociana dziobał szpak. Potem byla zmiana i szpak dziobał bociana"

Przeciwnikiem Unii nie jestem, ale normalnie ja to czytam to już nie daje rady.
Na chłopski rozum obrazowo: jak sie mnie ktos pyta czy chce pomalować pokój na czerwono, a ja powiem nie, to w ramach logiki postępowania, zgodnie z tradycją demokracji oczekuje, że sie mnie zapyta czy może chce go pomalować na zielono, a nie czy może na czerwono.

Proponuje porzucić studiowanie dotychczasowych precedensów i spojrzec z innej perspektywy na to co się samemu napisalo:

Przecież to jest urąganie inteligencji zarówno jednej jak i drugiej stronie .
Ani po jednej stronie ani po drugiej nie stoją wyłącznie osoby o dosyć niskim poziomie intelektualnym .
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.10.2008, 10:23
Cytat:
Przeciwnikiem Unii nie jestem, ale normalnie ja to czytam to już nie daje rady.
Na chłopski rozum obrazowo: jak sie mnie ktos pyta czy chce pomalować pokój na czerwono, a ja powiem nie, to w ramach logiki postępowania, zgodnie z tradycją demokracji oczekuje, że sie mnie zapyta czy może chce go pomalować na zielono, a nie czy może na czerwono
Raczej na amarantowo.
Zielonej farby nie ma w tym wypadku .
Irlandczycy dostaną jakieś ustępstwa od postanowień traktatowych , którem im nie do końca pasują .
Coś na mgliste podobieństwor porozumień Edynburskich .
Dlatego nie zgadzam się z tym , że będzie to głosowanie przedmiotowo identyczne
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.10.2008 o godz. 10:37.
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 25.10.2008, 10:35
shad napisał(a):Wyświetl post
Mówię "my" bo jestem zwolennikiem pluralis maiestatis
Jeśli nie zauważyłeś już kilka osób na forum mówi Ci, że UE nie istnieje, dlatego wyraziłem się w liczbie mnogiej, na pewno nie dlatego, żeby wspólnie z krwiożerczym cpc i nieludzkim wyarem przypuścić na waćpana zmasowany atak...

ad rem:

Pierwsze, nie wspomniałem słowem o Mikke. Nie zauważyłem też, żeby ktoś powiedział Ci, że jesteś PDkiem czy nawet kumplem Sarkozy`iego, że tak podnieca Cię wszechobecna UE. Więc nie wiem po co wyciągasz staruszka z muchą przy bardzo poważnym temacie. Nie wiem też, po co porównujesz prawo handlowe Unii Europejskiej. Nie słyszałem o żadnej spółce partnerskiej majacej Parlament, może mam malutką wiedzę po prostu...

Zadajesz zagadki, więc tu moja zagadka:

Czy po Unii w Krewie istniała Rzeczypospolita?

Czy przed 1801 rokiem istniało Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii?

Czy przed 1871 roku istniało Cesarstwo Niemiec?
Znaczy sie,ja to w ogole nie dyskutuje z Mareq-iem - takze mnie prosze w to nie mieszac W ogole nie zauwazylem,zeby on probowal z kims dyskutowac - to raczej wybiorcza spostrzegawczosc nakazuje mu na jeden argument odpowiedziec,inny zas (lub i caly post) pominac - wiec jak zwykle kwituje to
Przy okazji jednak shad,to musze Ci powiedziec,ze marnujesz czas Nie to,zebym roscil sobie pretensje do zarzadzania nim - w koncu Twoj - ale przestrzegam przed debatami z ludzmi,ktorzy swoje wypowiedzi czesto buduja na Wikipediach,Powaznych Gazetach (a wiec wiedzy Powaznych Dziennikarzy),Okolicznosciowych Broszurkach,Propagandowych Spotkaniach U Przyjaciol (Wiesz,wszyscy mamy takie same zdanie,a wiec to racja) itd. Nieznosna lekkosc bytu,ze sie zapozycze,u niektorych sprawia,ze pozbywaja sie organow uznawanych i tak powszechnie za niepotrzebne. Najbardziej w naszych czasach wydawala sie zbedna glowa,a teraz masowa histeria zwiazana z jej utrata sprawia,ze zamiast niej na rynku pojawily sie substytuty - czyz moze wiec dziwic,ze substytut w ogole nie mysli po ludzku ? Stad i walkowanie pomyslow na JEDNO WIELKIE PRZYMUSOWE ZJEDNOCZENIE LUDZKIE ;w dawnych czasach snucie tego typu teorii uwazane bylo za domene chorych psychicznie i pisarzy.
Niestety,zyjemy w czasach,kiedy przestarzala forma wladzy w dalszym ciagu daje zludzenia w postaci JAKIEGOKOLWIEK wplywu ludzi na to,co robia politycy. Wg mnie jednak,wraz z rozwojem komunikacji internetowej - erozja wplywu politykow na ludzi bedzie rowniez coraz wieksza. Dlatego coraz mniej bedzie politrukow w osobach moich ulubionych Mareq-a i Snakes-a - gdyz coraz wiecej ludzi bedzie mowilo po przeczytaniu PRAWDY :"cholera,cos tu nie gra". I zaczna dzialac.Predzej czy pozniej - zawsze sie bowiem dawniej tak dzialo,taka nasza natura.
I tym optymistycznym akcentem
Pozdrawiam
Zyczac Wam i sobie udanego weekendu i trzech punkcikow na Lazienkowskiej

Przy okazji,proponuje przeczytac sobie to:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar..._pierwszy.html
i posmiac sie, a pozniej to :
http://www.mises.pl/855
i zadumac nad glupota naszych narodowych socjalistow spod znaku Unii Europejskiej...
Ostatnio edytowane przez wyar : 26.10.2008 o godz. 11:57.
You'll never know...
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 26.10.2008, 23:33
Tusek se leci do Chin rozmawiać o poważnych sprawach. W końcu ma być cud gospodarczy w czasach recesji.

Z Tuskiem lecieć mieli przedstawiciele biznesu w tym z branż, które w Chinach mocno się trzymają - prezes od Wyborowej wódki i koszy wiklinowych. No ale od od biznesu jak to u naszego premiera bywa ważniejsze są relacje przydupaskich dziennikarzy, którzy na pokład samolotu z Donaldem weszli. Prezes Wyborowej i koszy wilkinowyh zostali poinformowani, że w samolocie brakło miejsc... Zdjecia i wywiady od przydupaskich dziennikarzy pierwsza klasa - a cud gospodarczy? Jaki cud - wszak recesja nadchodzi, ktra jednak jak zapewnia premier nie nadcodzi ale za to na cud liczyć już nie warto.

W rocznice udowodnienia przy urnach, że Polacy to odmóżdżony naród - Lemingom z podziękowaniami za uratowanie demokracji i wyboru świetlanej przyszłości.... a roczek lemingi mija, mija - zobaczcie jak ten czas leci- jak jeden dzień.

PS: A Radeczek ubolewa, że Rosja jest zła http://wiadomosci.onet.pl/1851190,12,item.html

pamiętacie zmianę polityi zagranicznej sprzed roku? Gdzie są efekty? Roczek mija a Radeczek jakis taki ...
Ostatnio edytowane przez sambo : 26.10.2008 o godz. 23:45.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
kaelowiec
Banita

Stary 27.10.2008, 11:31
http://polskatimes.pl/gazetakrakowsk....html#material
Snakes
Banita

Stary 27.10.2008, 13:12
sambo napisał(a):Wyświetl post

PS: A Radeczek ubolewa, że Rosja jest zła http://wiadomosci.onet.pl/1851190,12,item.html

pamiętacie zmianę polityi zagranicznej sprzed roku? Gdzie są efekty? Roczek mija a Radeczek jakis taki ...
Jesli chodzi o stosunki polsko-rosyjskie to nie moga byc one dobre z jednego wzgledu,mamy sprzeczne interesy(tarcza,Ukraina ,rurociag). Kwasniewski siedzacy w 10 rzedzie w Moskwie na obchodach za konczenia II WŚ , Kaczynski+embargo na mieso ,czy nieukontentowany Sikorski to w gruncie rzeczy jedno i to samo ,czyli polityka Ruskich wobec Polski.
Jezeli chodzi natomiast o polityke zachodnia ,to wielkich spektakluarnych sukcesow nie ma ,bo nie za bardzo jest materia do tego typu przelomow ,ale przynajmniej ja osobiscie nie mam poczucia wstydu za jakies akcje typu obrazony Kaczynski.Takie male cos a cieszy
Ostatnio edytowane przez Snakes : 27.10.2008 o godz. 13:17.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 28.10.2008, 12:59
http://nczas.com/wazne/kadry-tuska-zarabiaja/

na poprawę humoru...
wyar
Senior Member

Stary 01.11.2008, 09:18
Ostatni sondazyk - uwielbiam te sondazyki,zwlaszcza,kiedy dodany jest - przypadkiem,oczywiscie - kolejny...Ale przeczytajcie sami :
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...2__PiS_28.html
Przy okazji,cpc - przeciez jest OCZYWISTE,ze PO nic a nic nie patrzy na swoje wlasne interesy - rzeczy,ktore przytaczasz na N.czas-em, to stek klamst i bzdur...

I jeszcze jedno:
http://www.dziennik.pl/gospodarka/ar...du_glupka.html

I wszystko w temacie wspolczesnego zlodziejstwa...
Ostatnio edytowane przez wyar : 01.11.2008 o godz. 13:03.
You'll never know...
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 03.11.2008, 09:01
http://www.manageria.pl/manageria/1,...pokalipsy.html
dwa filmiki
w obliczu kryzysu śmiesznie wyglądają obrońcy sysytemu bankowego
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 03.11.2008, 18:03
Shiff to przedstawiciel szkoły austriackiej, doradca Ron'a Paul'a. Ciekawy jestem jak teraz ludzie zareagują. Dalej będą siebie okłamywać, że to chwilowy przestój?
Niszcz socjalizm!
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.11.2008, 10:49
odnośnie austriackiej szkoły ekonomicznej - http://www.mises.pl/

Wyboru w jułesej więc taki oto, nieco prowokacyjny, tekst JKM'a, niestety coś w nim jest

Ameryka wybrała McCaina

Ten wybór nie świadczy o specjalnym rozsądku Amerykanów – p.Jan McCain nie jest bohaterem moich marzeń. Pod Jego kierownictwem Stany Zjednoczone mocno by kulały przez cztery lata.

Tym niemniej Amerykanie wybrali mniejsze zło – bo p.Barack Husejn Obama to człowiek wysoce niebezpieczny. Dla całego świata – ale, przede wszystkim, dla Amerykanów.
Państwa dziwi ten tytuł – jakbym ten wpis skrobał 10 godzin temu, przekonany, że jednak, mimo wszystko, wygra p.McCain? Nie, nie – ja znam wynik wyborów. I twierdzę, że Ameryka wybrała p.McCaina.
Bo dla mnie, co zawsze podkreślałem, „Ameryka” to nie dzisiejsze Stany Zjednoczone, z gigantyczną biurokracją, ingerencją państwa we wszystko, a od kilku lat drastycznie redukującą swobody osobiste. Dla mnie „Ameryka” - to Stany z XIX wieku: federacja krajów praworządności, wolnego rynku i ogromnej wolności osobistej. Kraje, w których nikomu nie przyszłoby nawet do głowy, że Kongres może np. kazać ludziom montować w prywatnych dyliżansach jakieś zabezpieczenia przed np. wypadnięciem... Lub ograniczać prawo do posiadania broni.
Otóż w tamtej Ameryce, w której Konstytucji nie wprowadzono 17 popsujek (zwanych w nowo-mowie „poprawkami”), które przerobiły republikę na d***krację - prawa głosu nie mieli:
a) mieszkańcy okręgu stołecznego (w District of Columbia, bastionie biurokracji, p.Obama otrzymał 92% głosów!!!)
b) kobiety (i teraz rozumiecie Państwo, dlaczego Czerwonym tak zależy na czynnym prawie wyborczym dla kobiet?)
c) Murzyni (co oczywiste; przy okazji: jak widać są to skrajni rasiści)
d) młodzież do 23 roku życia (młodzież w wieku 18-23 lata masowo popierała p.Obamę – bo jej wmówiono, że tym samym „walczy z rasizmem”; przy okazji ciekawostka: Mulaci są wielkimi rasistami – i dystansują się od Murzynów, jak mogą!).
W tamtej, prawdziwej, Ameryce prawo głosu mieli ci, co wytwarzali dochód narodowy - czyli Biali mężczyźni w co najmniej średnim wieku. Nawet nie biorąc pod uwagę, że oprócz tego trzeba było jeszcze mieszkać na terenie danego stanu pewną liczbę lat (różną w różnych stanach!) – i zapłacić podatek wyborczy – wygląda na to (nie jestem pewien, bo wyliczenia robiłem na oko), że nawet przy obecnym, katastrofalnym, stanie świadomości społecznej p.Barack Husejn Obama nie otrzymałby ANI JEDNEGO głosu elektorskiego.
Sapientii sat.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.11.2008 o godz. 22:42.
Snakes
Banita

Stary 06.11.2008, 11:05
TVP złamała kontrakt z T. Lisem - poszło o wywiad z Michnikiem

Jedynka nie wyemitowała w poniedziałek po wieczornych "Wiadomościach" zwiastuna programu Dwójki "Tomasz Lis na żywo" - mimo że od początku sezonu robiła to co tydzień.
Z informacji "Presserwisu" wynika, że emisję zwiastuna w autopromocyjnym bloku po "Wiadomościach" Jedynki Tomasz Lis zastrzegł w aneksie do kontraktu z Telewizją Polską.

Wyjaśnimy tę sprawę, ale to nic wielkiego – bagatelizuje z kolei dyrektor TVP 2 Wojciech Pawlak.

Nieoficjalnie "Presserwis" dowiedział się, że Tomasz Lis nie krył zdenerwowania i domagał się wyjaśnienia sprawy. Wczoraj nie udało się nam z nim skontaktować.

Kilka postów wyżej ktoś mnie prosił o tendencyjne działanie TVP i sprzyjanie PISowi..oto taki dowód.
Panie Wojeciechu Pawlaku,to nie mógł być przypadek

@cpc
Jesli Korwin nazywa "prawdziwa Ameryka" ameryke niewolnictwa i dyskryminacji czarnych oraz ameryke w ktorej kobiety nei maja praw wyborczych ,to ja juz nie mam wiecej pytan.
Ameryka, prawdziwa,kojarzy sie zupelnie z czyms innym (przynajmniej mnie).To wolnosc ,demokracja ,liberalizm - a nie jakies zakazy czy kompleksy . Smutne ,ze ludzie nie pojeli po roznych traumach XX wieku ,ze biały urodzony np. w Hiszpanii niczym nie rozni sie od czarnego urodzonego gdzies na równiku, i że jak sie da tym osobom podobny start czyli nauka,wychowanie itd to beda tak samo zdolni do osiagania wytyczonych celów.
PS.Wspolczuje żonie Korwina i jego córkom jak je posiada
Ostatnio edytowane przez Snakes : 06.11.2008 o godz. 11:14.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.11.2008, 11:11
ogladałem ten wywiad Lisa z Michnikiem i bardzo podobało mi sie jak prowadzący ten program powiedział naczelnemu wyborczej że cierpi na tzw. " syndrom sztokholmski" ( tzn. ofiara utożsamia sie ze swoim oprawcą) gdyż Michnik tak zaciekle broni Jaruzelskiego,Kiszczaka przez których garował we więzieniu za peerelu.Oczywiście Michnik bardzo sie zdenerwował takim stwierdzeniem i zaraz zaczał gestykulowac
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.11.2008 o godz. 11:18.
Snakes
Banita

Stary 06.11.2008, 11:15
AYALA napisał(a):Wyświetl post
ogladałem ten wywiad Lisa z Michnikiem i bardzo podobało mi sie jak prowadzący ten program powiedział naczelnemu wyborczej że cierpi na tzw. " syndrom sztokholmski" ( tzn. ofiara utożsamia sie ze swoim oprawcą) gdyż Michnik tak zaciekle broni Jaruzelskiego,Kiszczaka itd.Oczywiście Michnik bardzo sie zdenerwował takim stwierdzeniem i zaraz zaczał gestykulowac
Ja nie bronie Michnika ,tylko prularizmu w mediach
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.11.2008, 11:20
Snakes napisał(a):Wyświetl post
a ja Ciebie nawet o to nie podejrzewałem, po prostu podobało mi sie jak Lis wyprowadził Michnika z równowagi stwierdzajac że ten broni teraz swoich dawnych oprawców przez których 6 lat garował za komuny.
Ogólnie Michnik coś tam bajdurzył o zagrożeniu faszyzmem w polsce,no i postawieniu pomnika Jaruzelskiemu uważajac go za bohatera narodowego na równi z Wałesa
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.11.2008 o godz. 11:26.
sambo
dziarski chłop

Stary 06.11.2008, 11:25

Kilka postów wyżej ktoś mnie prosił o tendencyjne działanie TVP i sprzyjanie PISowi..oto taki dowód.
Panie Wojeciechu Pawlaku,to nie mógł być przypadek

Snakes vel K_2- chłopie weźże się stuknij w główkę.

Co ma do tego PiS ?

Zadanianiujesz widzę - w temacie o wyborach w USA puszczasz bąki gdziekowlwiek padnie słowo TUSK.

Pozdrów zadaniowych koleżków
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Snakes
Banita

Stary 06.11.2008, 11:32
Snakes vel K_2- chłopie weźże się stuknij w główkę.

Co ma do tego PiS ?

Zadanianiujesz widzę - w temacie o wyborach w USA puszczasz bąki gdziekowlwiek padnie słowo TUSK.

Pozdrów zadaniowych koleżków
PIS=Urbański=Sami Swoii - wiecej ci tlumaczyl nie bede ,bo doskonale wiesz o co chodzi .

Tusk to najlepszy polityk w Polsce na obecna chwile i jest to moje subiektywne zdanie ,ktore wyglaszam z nieprzymuszonej woli ,chyba mam do prawo ?

Mozesz rozwinac mysl "zadaniowych kolezkow"
sambo
dziarski chłop

Stary 06.11.2008, 11:35

Tusk to najlepszy polityk w Polsce na obecna chwile i jest to moje subiektywne zdanie ,ktore wyglaszam z nieprzymuszonej woli ,chyba mam do prawo ?
ale nie musisz puszczać wszędzie śmierdzących bąków z tego tytułu - ale wiem - Schetyna kazał...
Snakes
Banita

Stary 06.11.2008, 11:37
ale nie musisz puszczać wszędzie śmierdzących bąków z tego tytułu - ale wiem - Schetyna kazał...
nie Schetyna , Putin i Merkel do mnie dzwonili i mowili zebym agitował
wyar
Senior Member

Stary 06.11.2008, 19:55

@cpc
Jesli Korwin nazywa "prawdziwa Ameryka" ameryke niewolnictwa i dyskryminacji czarnych oraz ameryke w ktorej kobiety nei maja praw wyborczych ,to ja juz nie mam wiecej pytan.
Ameryka, prawdziwa,kojarzy sie zupelnie z czyms innym (przynajmniej mnie).To wolnosc ,demokracja ,liberalizm - a nie jakies zakazy czy kompleksy . Smutne ,ze ludzie nie pojeli po roznych traumach XX wieku ,ze biały urodzony np. w Hiszpanii niczym nie rozni sie (sic! - przyp wyar) od czarnego urodzonego gdzies na równiku, i że jak sie da tym osobom podobny start czyli nauka,wychowanie itd to beda tak samo zdolni do osiagania wytyczonych celów.

cpc,miej litosc,nie odpowiadaj chlopcu - bo ja zaczynam wspolczuc Jego rodzinie Wysluchiwac takich bredni przy sniadaniu obiedzie czy kolacji - doprawdy,musi to byc b. traumatyczne...
Typowa socjalistyczna durnota - zamiast rozwodzic sie,zapytaj gostka,czy KIEDYKOLWIEK nie spal na lekcjach biologii,i czy czyta wylacznie faszystowska GW - czerpiac rozmaita "wiedze" z wypocin jej "wyksztalconych" dziennikarzy - najbardziej mi sie podoba tekst o "takiej samej zdolnosci do osiagania celow" - PANIE I PANOWIE,CZY WY NAPRAWDE LUBICIE SIE KATOWAC PROWADZAC JALOWE DYSPUTY Z SOCJALISTA Na dodatek z niedouczonym ?
Ale najlepszy jest tekst o najlepszym polskim polityku - juz nawet moja dziewczyna,ktora polityke w zasadzie olewa (jak wiekszosc kobiet - a propos ich praw wyborczych...) smieje sie z gostka
Wiadomo,kiedy rozum spi...
You'll never know...
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 06.11.2008, 20:06
Snakes, czy Twoim zdaniem także mężczyzna i kobieta niczym się nie różnią?
Niszcz socjalizm!
bb.1906
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.11.2008, 20:29
Czego?
Przepraszam nothing personal,wiem że się czepiam ale nie mogłem wytrzymać po prostu

Cytat:
Ameryka, prawdziwa,kojarzy sie zupelnie z czyms innym (przynajmniej mnie).To wolnosc ,demokracja ,liberalizm - a nie jakies zakazy czy kompleksy . Smutne ,ze ludzie nie pojeli po roznych traumach XX wieku ,ze biały urodzony np. w Hiszpanii niczym nie rozni sie od czarnego urodzonego gdzies na równiku, i że jak sie da tym osobom podobny start czyli nauka,wychowanie itd to beda tak samo zdolni do osiagania wytyczonych celów.
Nie wiem czy znasz program Baracka Obamy, ale z liberalizmem ma on niewiele wspólnego. No chyba że sprowadzamy cały spór do kwestii obyczajowych, aczkolwiek z doświadczenia wiem że na tym forum lepiej takich unikać <- taka moja rada
pozdrawiam
Snakes
Banita

Stary 06.11.2008, 20:40
bb.1906 napisał(a):Wyświetl post
Czego?
Przepraszam nothing personal,wiem że się czepiam ale nie mogłem wytrzymać po prostu

Nie wiem czy znasz program Baracka Obamy, ale z liberalizmem ma on niewiele wspólnego. No chyba że sprowadzamy cały spór do kwestii obyczajowych, aczkolwiek z doświadczenia wiem że na tym forum lepiej takich unikać <- taka moja rada
pozdrawiam
Sorry oczywiście pluralizmu ,zdarza sie najlepszym
Nie pisalem o Obamie tylko o takim "American Dream" o ktorym marzyli Polacy jeszcze za komuny i pozniej jak stad uciekali .Liberalizm w kwestiach obyczajowych (a nie tylko gospodarczych) ,co sie objawia tym ze bez zadnej krępacji mozesz sobie zalozyc np. Koscioł Wyznawcow Elvisa Presleya i nikt ci go nie spali w nocy ,tak jakby to by sie mozna spodziewac w Polsce.
Co do tego co napisal wyar ,czyli 99 % nasmiewania sie i 1% konkretów , jak masz teze zalzoona z gory ze murzyni sa gorsi bo np sa malo pracowici albo zydzi to zlodzieje to mozesz sobie przybic piatke z takim ziomem co robil rozrobe w latach 39-45 zeszlego stulecia,tylko troche to dziwne ze mowi to Polak ,ktorego przodkowie dostali niezle w pi*de od takich wizjonerów. U nas jakos nie ma murzynów ,a sa slumsy ,bieda i przestepczosc ,jak to skwitujesz ? Ja tak samo jak skwituje sytuacje murzynow,zoltych czy pigmejow zyjacych w takich gettach - to brak do edukacji,zero perspektyw i dyskrymnacja spoelczna.
Nikt nie jest ku*wa gorszy ,jak wychodzi z brzucha matki ,gorszym sie moze stac dopiero pozniej ,jak system go nie ksztalci tylko gnoi i nie daje szans.
bb.1906
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.11.2008, 21:01
Możliwe, natomiast ja się odnoszę do tego, że popierasz Obamę, którego program jest lewicowy. Proponuje np. zwiększenie świadczeń socjalnych dla osób bezrobotnych, czy zlikwidowanie podatków dla osób starszych o niskich dochodach oraz zwiększenie ich dla lepiej zarabiających obywateli. Ja bym tego liberalizmem nie nazwał, aczkolwiek zupełnie inną kwestią pozostaje to czy te obietnice kiedykolwiek zostaną zrealizowane. Jak weźmiemy jeszcze pod uwagę zapowiadana reformę szkolnictwa i choćby służby zdrowia to myślę, że tutaj na miejscu jest porównanie Obamy do Tuska- to jest niewykonalne! (chciałbym się mylić)

Co do kwestii obyczajowych to tak jak pisałem wyżej za bardzo nie chciałbym się tutaj wypowiadać na te tematy, ale mam nadzieje, że niektóre rzeczy, które zapowiadał w kampanii jak np. Możliwośc poszczególnych stanów o decydowaniu o legalizacjii związków cywilnych osób tej samej płci, uda mu się zrealizować.
Snakes
Banita

Stary 06.11.2008, 21:06
Szukajac analogii miedzy Tuskiem i Obama (choc sa one i tak troche na wyrost) to zauwazam tylko jedna: ludzie ich wybrali ,bo mieli dosc poprzedniej wladzy i rzadow spiecia i konfliktow.Wiem ze taka proste porownanie Republikanie<-->Prawica , Demokraci<--> Lewica nie jest do konca prawdziwe, i sa rozne haczyki w programach. Czy bedzie zasadnicza zmiana to sie szybko przekonamy po tym co powie Obama na temat tarczy w Polsce.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów