|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Brawo Republikanie, któś wyznaczył kreskę paranoi. Może za jakiś czas wszytko wróci do realiów zbliżownych wolnemu rynkowi. Leci wszystko na łeb, Azję sobie już odpuszczę,choć z tego co widze to niezły spadek
, ciekawe ile u nas jutro na GPW zleci? ja daje 8 procent i zawieszenie. I jeszce jedna uwaga, to co zrobiła dzisiaj ropa.... 8 dolarów w dół w sumie ja wiem, w 2 godziny?!. Obecny stan to 95 dolarów za baryłkę za bloombergiem. A i tak między nami, bo nigdzie info nie widzę. Unicredito właściciel Pekao S.A, zawieszone notowania w Mediolanie. Ciekawe czy Włosi ich uratują.? No ale to już jutrzejszy, arcy ciekawy dzień nam to powie. A tak swoją droga jutro nowy rok, żydowski. Jesli wierzyć powiedzeniu,Buy on Rosh Hashana sell on Yom Kippur, to jutor coś nam może wzrosnąc.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 29.09.2008 o godz. 22:59.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Wyar dzieki za linki, a tu o bankructwie kolejnej idei -> wielokulturowej Jewropy
Ponad 150 wyznawców islamu podpisało petycję do rady miasta Luton, aby ta odmówiła wydania licencji na sprzedaż alkoholu w nowo powstałym TESCO. Powstanie nowego TESCO oburzyło lokalnych muzułmanów, których obraża możliwość sprzedawania alkoholu w pobliskim sklepie. W przyszły wtorek radni mają zdecydować czy w nowym TESCO Express będzie można sprzedawać alkohol w godzinach 6.00 - 23.00. Możliwe jednak, że samo TESCO pójdzie na rękę lokalnej (ehem, ehem) społeczności, ponieważ już wcześniej poszło na rękę muzułmanom wprowadzając produkty halal. W przypadku konkurencyjnego SAINSBURY'S pracownicy-muzułmanie mogą w ogóle odmówić sprzedaży / zajmowania się alkoholem. Jak to wygląda w praktyce? Otóż - tylko nie padnijcie ze śmiechu - jeśli muzułmanin siedzi na kasie i akurat trafi na PRZERAŻAJĄCĄ BUTELKĘ ALKOHOLU - to może podnieść rękę do góry a wtedy inny pracownik tymczasowo zajmuje jego miejsce lub skanuje produkt. Jak ja się cieszę jak zachodnia-lewicowa prasa robi z nas rasistów i ksenofobów , oby tak dalej |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
||
|
Cytat:
Bystry jesteś . Mam nadzieje , że Twoja teoria działa również DOKŁADNIE w drugą stronę Cytat:
Cytat:
![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Sfilcowany sweter i alimenty Dorna
Autor: Mirek Kokoszkiewicz, pon, 29/09/2008 - 14:31 W latach późnego PRL w pewnym technikum włókienniczym doszło do komicznego wydarzenia. Krążyło ono przez długi czas wśród młodzieży ze szkół średnich w całym mieście. Nauczający materiałoznawstwa pewien sędziwy już wykładowca chciał przybliżyć uczniom właściwości wełny. Najpierw opowiadał, że przekrój włókna pod mikroskopem do złudzenia przypomina jego okulary. Te podwójne kanaliki- mówił- wypełnione powietrzem to właśnie cała tajemnica ciepła, jakie dają wyroby z wełny. Jednak zbyt gorąca kąpiel piorąca powoduje zamykanie się owych kanalików, co doprowadza do tak zwanego sfilcowania wyrobu. Aby bardziej obrazowo to przedstawić nauczyciel postanowił posłużyć się przykładem. Wyglądało to mniej więcej tak. Zwrócił się do pewnej biednej uczennicy dojeżdżającej ze wsi mniej więcej w te słowy: "Wyobraź sobie Krajewska, że twoja ciężko pracująca matka kupiła ci piękny wełniany sweter. Któregoś dnia poplamiony sweter postanowiłaś wyprać w tajemnicy przed matką. Zamiast się kogoś poradzić Krajewska leje gorącą wodę i niszczy bezmyślnie to, na co matka ciężko pracowała. I co Krajewska jesteś z siebie zadowolona? To twoja matka ciężko haruje, a Ty, co? Zamiast uszanować prace matki ty tylko niepotrzebnie zatruwasz metry sześcienne powietrza i za co sie nie weźmiesz to wszystko spieprzysz" Staruszek w trakcie opowiadania robił się purpurowy ze złości i coraz bardziej w zaczął wierzyć w tą wymyśloną przez siebie historię. Wszystko to skończyło się wyrzuceniem Bogu ducha winnej dziewczyny za drzwi. Jak nazwać to, co się stało? Złośliwość, głupota czy manipulacja? Nic z tych rzeczy. Ot najzwyczajniej starość i skleroza. Za tydzień doszło do przeprosin biednej Krajewskiej i podarowaniem jej na oczach całej klasy wełnianego swetra z "Mody Polskiej". Historię tą przypomniał mi wywiad, jakiego dla sygnałów dnia udzielił Jarosław Kaczyński i to co stało się potem. Oto fragment, który poruszył cała Polskę: Jacek Karnowski: Panie premierze, Ludwik Dorn z kolei, wciąż poseł Prawa i Sprawiedliwości, został wybrany w rankingu tygodnika Polityka najlepszym posłem roku 2008. Jest to ranking opracowywany przez dziennikarzy na podstawie wypowiedzi dziennikarzy sejmowych. Czterdziestu dziennikarzy brało udział w ankiecie. Najlepszy poseł, który dziś jest na marginesie Prawa i Sprawiedliwości. Jarosław Kaczyński: No cóż, to się już zdarzało przedtem Ludwikowi Dornowi, nie chcę tego kwestionować, nie chcę twierdzić, że tutaj były jakieś dodatkowe motywy, chociaż nie można ich wykluczyć, znając „życzliwość" tego środowiska dla Prawa i Sprawiedliwości. Niemniej Ludwik Dorn jest człowiekiem, który złamał pewne reguły gry w sposób drastyczny. No, łamie je niestety także w innych dziedzinach życia i to być może doprowadzi do dalszych konsekwencji. I tyle mogę w tej sprawie powiedzieć. Jacek Karnowski: Co pan ma na myśli, panie premierze? Jarosław Kaczyński: Ja nigdy nie przeczyłem, że Ludwik Dorn jest bardzo inteligentnym człowiekiem. Jacek Karnowski: A co pan ma na myśli mówiąc... Jarosław Kaczyński: Nie chcę o tych sprawach mówić, ale można było zresztą o nich też przeczytać w prasie. Nie mam zamiaru tutaj wchodzić... Jacek Karnowski: Chodzi o życie osobiste? Jarosław Kaczyński: Nie będę mówił, o co chodzi, ale w każdym razie mamy tutaj do czynienia z takim kryzysem osoby wielostronnym. Łatwo zauważyć, że nie padają słowa alimenty, była żona, dzieci Epilog tego wydarzenia stanowiło niedzielne „śniadanie w radiu zet”. Oto, czego może dokonać profesjonalne dziennikarstwo. Monika Olejnik: świat polityki się strasznie zmienia, a to za sprawą Jarosława Kaczyńskiego, który zaczął mówić o alimentach Ludwika Dorna, że ten płaci za mało Kiedy Joachim Brudziński zaprotestował mówiąc, że w „Sygnałach dnia” Jarosław Kaczyński o żadnych alimentach nie mówił, Monika Olejnik odparła Monika Olejnik: Przecież mówił o alimentach, to ja poproszę mojego kolegę, aby przyniósł depeszę z „Sygnałów dnia”… Oczywiście kolega nie pojawia się z depeszą do samego końca programu, co Monice Olejnik pozwala na kontynuację przygotowanej manipulacji Monika Olejnik: Ja wiem, że sprawa jest nie miła, ale proszę nie wprowadzać ludzi w błąd Joachim Brudziński coraz rozpaczliwiej zaprzecza jakoby Kaczyński mówił o alimentach, na co Monika Olejnik odpowiada Monika Olejnik: …przecież cała Polska słyszała Napięcie rośnie i rozzuchwalona Pani redaktor idzie na całość i na ogólnopolskiej antenie ucieka się do ordynarnego kłamstwa Monika Olejnik: …odezwała się żona Przemysława Gosiewskiego, że ten nie płaci alimentów Jak wiadomo, żona Pana Gosiewskiego rzeczywiście się odezwała, z tym, że mówiła o zbyt niskich alimentach, wynoszących 700 złotych, które płaci jej były mąż. Nie pochwalam wyciągania spraw rodzinnych na forum publiczne. Widać jednak wyraźnie, że Jarosław Kaczyński chciał tylko wskazać, że „Polityka” mianując Dorna parlamentarzystą roku mogła kierować się intencjami politycznymi, a Dorn nie jest wcale takim ideałem. To wystarczyło do rozdmuchania ogólnopolskiej afery uwieńczonej finałem manipulatorki Olejnik, która idąc za ciosem uciekła się do bezczelnych kłamstw. Niestety nie tłumaczy jej, ani aż tak sędziwy wiek ani skleroza. To zwykła chęć dokopania Kaczyńskiemu i jego partii w sposób dla niej typowy i żywcem przejęty od Jerzego Urbana i innych reżimowych pismaków. Były już tytuły "Dziennikarza roku" za zakładanie podsłuchów, więc nie zdziwię się jak nagrodzone zostanie również perfidne kłamstwo. Zresztą nie po raz pierwszy
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 30.09.2008 o godz. 16:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Też nie jestem zwolennikiem tak ogromnej ingerencji państwa w gospodarkę, natomiast daleka jestem od stwierdzenia "hurrrraaa". Poza tym dziwię się, bo osoby tutaj zwykle piszące w tak doskonaly sposób umieją ocenić większość działań polityków, a przede wszystkim PO, jako realizowane pod publiczkę, namierzone na osiągnięcie sukcesu wyborczego itp., a w tej sprawie cisza ...... więc się wypowiem, ta decyzja Kongresu to wyjscie naprzeciw oczekiwaniom Amerykanów, przeciwnych pompowaniu pieniędzy do sektora finansowego - niedlugo w końcu wybory. I to jest wlaśnie minus tej decyzji, gdyż wolałabym aby została ona podjęta po wnikliwej analizie plusów i minusów dla gospodarki, a nie zwyklej kalkulacji politycznej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Może dlatego, że PO to "prawie" republikanie. "Prawie" robi wielką róznicę. Gdyby 700 miliardów dolarów przekazano bankierom, to zabrakłoby tej kasy w inny sposób, to przecież kasa która by zostala wydana przez rząd czy obywateli w inny sposób. Zwykli ludzie zostaliby ograbieni na rzecz bankierw ktorzy to doprowadzili do takiego stanu (FED to bank skladajacy sie z bankow prywatnych). Koniunktura zatem bylaby mniejsza o te 700 miliardów dolarów tak czy siak, bo to kasa ktora byla juz przez kogos zaplanowana do wydania. Banki by stanely na nogi kosztem bidy milionow Amerykanow. Narodowa zrzutka po 3 tys dolarow to nie przelewki (porownujac to proporcjonalnie do naszego PKB na glowe to jest tak jakby ktos Ci kazal na dzien dobry wyskoczyc z 3 tys zlotych). No, chyba że ta góra dolarów też miała zostać po prostu wydrukowana. Caly ten plan to byla zagrywka pod publiczke, ale te jej czesc, ktora wierzy w interwencjonizm. Tacy "liberalowie" jak PO by zapewne przyjeli plani poprzez aklamacje. Niestety, ten kryzys trzeba przebolec bo predzej czy pozniej wroci ze zwielokrotniona sila i o wiele bardziej pograzy i nas. Dlatego lepiej scierpiec go teraz i potem miec spokoj gdy wszystko po jakims czasie wroci do normy. Jak sie zbiera na wymioty to trzeba wlozyc palec do ust by przyspieszyc sprawe, a nie zamawiać następną pizzę.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 03.10.2008 o godz. 12:24.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Poza tym a'propos rozdawania kasy - w ciągu ostatnich 12 miesięcy 10 managerów banków które mają teraz problemy pobrało wynagrodzenie w wysokości 3 mld dolarów !! Co powiesz na to żeby oni się zrzucili ? Jeśli brali takie wynagrodzenie znaczy że firmy są w świetnej kondycji - widzimy jednak że nie są - znaczy się działali na szkodę firmy - w normalnym kraju powinni iść do pierdla - ale w USA za rok wydadzą książki "jak należy inwestować" i dostaną nagrody od branży ekonomicznej. W Fortisie pół roku temu prowadzony był audyt z firmy PricewaterhouseCooper- czyli lidera w branży - wyniki audytu brzmiały że bank jest w doskonałej kondycji finansowej i ma nadmiar aktyw. Ekonomiści postawili dwa pytania: 1. Albo bank przez 6 miesięcy był zarządzany przez przedszkolaka 2. Albo audyt był sfałszowany Wiadomo że to drugie - dlaczego nie wezmą się za dupę tym wszystkim co robią przekręty księgowe - bo nie wypada ? Bo znana firma ? Dlatego się cieszę że to wszystko pękło jak bańka mydlana w końcu i może ludzie przejrzą na oczy. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
![]() ![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
To co ten gosc pisze to delikatnie mówiąc odbiega sporo od prawdy, pomija niewygodne fragmenty - generalnie teze ma i próbuje ją na siłe udowodnić rżnąc głupa i cytując oczywiście nie ten wywiad o który sie rozchodzi. W programie "7 dzien tygodnia" dnia 28.09 Brudziński owszem bronił JK powołując się na pierwszy wywiad JK, ale Olejnik odnosiła sie do drugiego wywiadu (co wyraźnie zaznacza) z 24.09 bodajże gdzie słowo alimenty pada ( http://wiadomosci.wp.pl/kat,5551,tit...l?ticaid=16b4e ). Co do Gosiewskiego w tej rozmowie - faktycznie to powiedziała i faktycznie nie ma racji. Z resztą jak ktoś chce niech posłucha rozmowy Olejnik z Brudzińskim (część 1) http://www.radiozet.pl/Programy/Prog...1219&PageIndex= |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Napisze Wam prywatna anegdotke,sprzed kilku lat,kiedy bylem jeszcze mlodziakiem w wieku tuzpostudenckoimprezowym, i pracowalem dla duzej korporacji jako Logistyk. Ze wzgledu na jakies mityczne zmiany w zaleznosciach wlascicielskich firmy,przyslano nam na audyt laske z PWC. Mialem te przewage nad rowiesnikami,ze zaczalem pracowac tuz po szkole sredniej jednoczesnie robiac studia,dziewczyna zas juz byla jakas tam Super Specjalistka od Audytu Wszechrzeczy Wliczajac W To Pana Boga,byla ode mnie moze ze dwa trzy lata starsza. Jej audyt polegal na sprawdzeniu kilku faktur,przebiegu kilku procesow pod katem zgodnosci z prawem i wewnetrznymi procesami firmy oraz sprawdzeniu inwentaryzacji rocznej. W inwentaryzacji tej,na skutek kreatywnego podejscia do procesow magazynowych przez Dyr. Handlowego (byl takze zwierzchnikiem logistyki),pozycji niezgodnych bylo jakies 65%,co dawalo wynik finansowy kompletnie idiotyczny (nie omawiajac sprawy szczegolowo). Rozmowa moja z nia wygladala tak:Laska : A to,czemu tak ? Ja: Bo to jest wyjasniony problem z popredniej,niewyjasnionej prawidlowo inwentaryzacji. Laska: Ale teraz jest ok,tak ? Ja: Oczywiscie. Laska: A to ? Ja: A to okazalo sie,zle policzone za pierwszym razem. Laska : A odbylo sie drugie liczenie ? Ja: Oczywiscie. Bylo w porzadku. Laska: Ok... Ja: W tej chwili znacznie usztywnilismy procedury oraz inwentaryzujemy o miesiecznie wybrane grupy towarowe... Laska: A jakie ? Ja: Te najwartosciowsze,lub te,co do ktorych powzielismy podejrzenia w wyniku bledow wykrytych ad hoc Laska : Ok. Nie sprawdzila ANI JEDNEGO towaru fizycznie,nie kazala sobie przygotowac ANI JEDNEGO zapisu historii ruchow magazynowych dla jednego artykulu,itd.,itp. Niech zyje generowanie kretynskiego mitu(HR-y sie klaniaja ) o najlepszych absolwentach przeksztalcajacych sie w najlepszych "specjalistow w branzy" - calej tej socjalistycznej w swojej istocie wierchuszki "managerow",ktorzy odpowiadaja za wyniki finansowe firm (ilez razy widzialem falszowane raporty,potrojne ksiegowanie itp.).Wszystkich tych "absolwentow MBA",tych "analitykow",ktorzy ze smiertelnie powaznymi minami wroza z fusow co stanie sie za rok czy dwa lata...Audyt wyszedl oczywiscie celujaco (az mnie plecy bolaly od poklepywan ),no i pojechalem do Wa-wy,gdzie Sam Najwyzszy W Firmie przemawial. Zapewniajac,ze firma jest znakomita,ma swietne wyniki,jestesmy najlepsi i takie tam. Slowem - moj ukochany socjalistyczny kapitalizm.Pozdrawiam ![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Cytat:
sandbender napisał(a):
Cytat:
wyar, to miales szczescie ze laska wogole pojawila sie osobiscie, bo dzis potrafia robic takie audyty przez telefon
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 01.10.2008 o godz. 22:20.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Czy człowiek ma prawo do poglądów, nawet tych najgłupszych?
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._lotnisku.html ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A jeśli chodzi o związek 'krytyki populizmu PO do milczaco akceptowanych zdroworozsadkowych decyzji organu ustawodawczego w innym - notabene - panstwie?' to po prostu mam wrazenie, że oceniając identyczną decyzję w sytuacji podjęcia jej przez PO wielu rozpisywałoby sie o tym, jak to musieli uprzednio weryfikować sondaże i postąpili tak a nie inaczej tylko dlatego, że tak oczekiwala publika. A działań Kongresu nikt tak nie ocenil, choc właśnie taka była geneza tej "zdroworozsądkowej" decyzji. Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
A kłamca jedwabieński Tomasz Gross, nie dość, że nikt go nie zatrzymuje to jeszcze w Polsce obsypują nagrodami i łaszą się wydając mu drukowane paszkwile.
To o take Polskę walczyliśmy ? - powiedział Bolek zwany tez Lechem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak juz jestesmy przy powównaniach, to kryzys jest winą tego, że FED stosowal metodę Leppera (bank centralny drukowal pieniadze) i ci sami ludzie teraz chcą wydać 700 (mowi sie juz o bilionie) zielonych. Wiec jesli juz do kogos musisz porównać konieczność prowadzenia takiej polityki, to znacznie prościej logicznie i bez zbednych wygibasów slownych mozna to wszystko porównać do metod Andrzeja Leppera (skad weźmiemy? Z NBP!), a nie tego że się nie krytykuje niepodjecia tej decyzji w kontekscie nieslusznego traktowania przez niektorych biednej PO.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 01.10.2008 o godz. 19:37.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Moglismy sie za to dowiedziec ze glosowalas na PO "z koniecznosci" wiec rozumiem że na ich obrone wynajdujesz takie ekwilibrystyczne porownania.A może publiczka w Stanach troche inna niż w Polsce, nie dajaca sie tak lupic jak nasza i potrafia oceniac rząd przez pryzmat wlasnego portfela a nie "klimatu życia w kraju"? Rozumiem ze przecietny obywatel UE jest juz tak przyzwyczajony do socjalizmu ze nie boli go gdy ktos chce mu zabrac następne 10% rocznych dochodów, ale moze w USA jeszcze nie jest tak źle z narodem?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 01.10.2008 o godz. 19:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Skoro tak uważnie przestudiowałeś moje wpisy w tym temacie, to zapewne zauważyłeś, że wypowiadałam się na inne tematy niż PO, które nie jest moją obsesją. Natomiast moje porownanie - jak już pisałam, ale widzę, ze trudno to zrozumiec - nie wynika z checi obrony PO. I jeszcze jedno - czy naprawdę uważasz, że to forum jest jedynym miejscem, w którym mozna wyrażać swoje zdanie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://us.ft.com/ftgateway/superpage...20081812212152 - zbieglo sie to przez przypadek z planem Paulsona sciagniecia z rynku tychze aktywow w kwocie 700 milardow (co opisalem wyzej).A kim jest Paulson ? Bylym szefem Goldman Sachs, i przez zupelniutki przypadek spotkal sie dwa i pol tygodnia temu http://www.iht.com/articles/2008/09/28/business/aig.php z przedstawicielami Treasury i Fed. Wszystko jak w bajce - dzielni kowbojscy Amerykanie ratuja siebie i swiat. A o tym,ze tak prowadzony "sektor finansowy" zbankrutuje - Ekonomisci (nie "ekonomisci") pisali wiele lat temu... Ale dobrze,ze Ty wyjasnilas nam geneze odrucenia planu Paulsona - nie chodzilo o wydojenie Amerykanow - tylko o ratowanie swiata ![]() Problem polega na tym,ze jesli mialabys firme i ksiegowa,ktora tak prowadzilaby Ci rachunkowosc - to kobita dawno siedzialaby w wiezieniu. A Ty mialabys nieprzyjemnosci. Szkoda wiec pisac o tym,czy uderzy to w nasza gospodarke - wiele wieksze niepryzjemnosci bedziemy miec po planie Paulsona - niestety,coraz bardziej naciska rowniez Europa, stawiam wiec paluszki przeciw orzeszkom,ze "ekonomisci" go przyjmia. I tak ladny domek z kart zwany USA padnie na pysk przez pomysly lewakow i innych szubrawcow. Jeszcze jedno - zawsze chetnie skrytykuje PO,jak bedzie za co. Toz samo zrobie z PiS-em,PSL. O SLD nie wspominam - o dewiacjach i zboczeniach glosno w towarzystwie mowic nie wypada.Problem z PO jest taki,ze mieli to byc podobno liberalowie - a wyszla kolejna band lachudr... Pozdrawiam kalashnikov2 - slyszalem o przypadkach "telefonicznych". Jest to jeden z setek powodow,dlaczego dzisiaj nie pracuje juz dla duzych firm ![]() ![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
![]() Cytat:
rozumiem ze to wszystko przypadek bo przeciez krytykujesz rząd, a jakże ![]() |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
odwracanie przysłowiowego kota ogonem wychodzi Ci naprawdę nieźle, a sformułownie "omijanie szerokim łukiem" jest już mistrzostwem Kończę tę dyskusję bo zaśmiecamy temat - ja piszę o jednym, Ty widzisz w tych wypowiedziach to co chcesz widzieć ...... Zreszta często ten temat tak funkcjonuje: ktoś powie A, a przypisuje mu się, że powiedział B, C i D. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 02.10.2008 o godz. 11:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
kalashnikov a kiedy ty ostatnio chwaliłeś rząd ? Czy stosunek do rządu tu jest tak istotny ? Czy oceniając trzeba zawsze wchodzić w oceny partyjne,polityczne ?
Cytat:
Wyszedłeś na partyjniaka i to obrzydliwego . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie bede chwalil zadnego rzadu ktory narzeka na koniecznosc obnizania podatkow i skladek a nawet je podnosi.
jachting napisał(a):
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 02.10.2008 o godz. 11:29.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Moim zdaniem kapitalizm jak wszystko na tym świecie ma swój początek i kres. Nie wiem dlaczego aqrat kapitalizm ma być wyjatkiem we wszechogarniającym procesie rodzenia się, rozkwitu i obumierania,. Powoli, ale systematycznie zbliżamy się do końca kapitalizmu. Argumenty za tą tezą znajdziecie między innymi u Imannuela Wallersteina.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Od zawsze istnieją pewne typowo "kapitalistyczne" zachowania, w tym sensie kapitalizm istotnie był zawsze. Jest to w pewnym sensie marxowskie podejście, wszak Marx patrzy na wszystkie formacje spoleczno - ekonomiczne przez pryzmat kapitalizmu. "Kapitaliści" sensu largo byli więc zawsze. Chodzi jednak o to co jest wyróżnikiem kapitalizmu sensu stricto. Wolność, uwolnienie się od więzi np typu feudalnego, podejrzewam, że to charakteryzowało kapitalizm w ciągu ostatnich 500 lat. Teraz może differencia specifica kapitalizmu pośród innych formacji jest inna: kapitalizm nie ma w sobie hamulców. To go właśnie cech.uje! Jego możliwości expansji się qrczą. Spróbuj na przykład prowadzić gospodarkę rynkową w parq narodowym, a przecież trza za3mać degradację środowiska i przede wszystkim explozję demograficzną. (Zapoznaj się z tym co ma na ten temat do powiedzenia Wallerstein.) Dlatego, by ludzkość przetrwała trzeba kapitalizm za3mać. Powiem więcej: znieść. Kapitalizm doprowadzi ludzkość do zagłady, jeżeli się go nie zniesie. Podejrzewam, że kapitalizm skończy się jeszcze w bieżącym stuleciu.
Natomiast zagadką jest to co się po kapitalizmie wyłoni (wszak socjalizm jest możliwy tylko w kapitalizmie, hehehe). |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
qrcze, więc ad rem: nie czytałem jegomościa co nim się tak chwalisz, co ma parquś narodowy do kapitalizmu i po co "za3mać explozję demographichną"? O co chodzi? Kiedy kapitalizm doprowadził do zagłady ludzkość, na innej planecie?
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Czy na tym świecie jest coś niezmiennego, wiecznego? Ty patrzysz na dzieje jedynie z pewnej perspektywy. Ja to rozumiem, że Cię dziwi, że kapitalizm się kończy, chociaż ledwo się zaczął. Żyjemy w czasach totalnej transformacji świata. A może w czasach jego końca i kapitalizm po prostu nie zdąży upaść?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Neostradowy Mesjasz
PS. Jako stały czytelnik tematu przepraszam, ale nie wytrzymałem |
|