The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.09.2008, 11:36
a no to trudno pojade do wku w pazdzierniku jak dostane papierek z dziekanatu zreszta moga mi skoczyc jestem studentem wiec wała odemnie
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
gumi1906
Member

Od: 05.2007

Stary 12.09.2008, 11:55
jest ktos obecnie studiujacy na WSO we Wrocławiu? Badz jakis aboswent tejze szkoly?
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 12.09.2008, 17:31
pytanie, jak to jest teraz tym wojem ? rocznik 90' ...

bo mi dzisiaj jakiś liścik przyszedł....
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Stary 12.09.2008, 17:45
Z tego co słyszałem to pójdziesz na komisje lekarską i przyznają Ci kategorie, ale do wojska już nie biorą ,
także luuz

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 12.09.2008, 23:46
South napisał(a):Wyświetl post
pytanie, jak to jest teraz tym wojem ? rocznik 90' ...

bo mi dzisiaj jakiś liścik przyszedł....

Liscik dotyczacy --konkretnie jakiej tresci...-powolanie,uzup.ewidencji .?

SZYMEK TSW napisał(a):
Z tego co słyszałem to pójdziesz na komisje lekarską i przyznają Ci kategorie, ale do wojska już nie biorą ,
także luuz

No nie tak luz,bo wg wszytkich inf maja pobierac do konca grudnia.teraz dopiero wrzesien mamy...
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
g0ffer
Junior Member

Od: 10.2006

Stary 13.09.2008, 00:14
@South
Jaki liścik?
Bo jak ja kończyłem 18 lat (teraz mam 24) to dostałem wezwanie, ale do urzędu gminy i tam mi dali "Potwierdzenie zgłoszenia się do rejestracji przedpoborowych".
I dopiero jak rocznikowo miałem 19 przyszło wezwanie na komisje lekarską.
Więc jeśli dalej tak jest a od stycznia nie będzie poborów, to nie masz się czym przejmować
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 13.09.2008, 09:25
no ja chyba mam to co ty g0ffer "Potwierdzenie zgłoszenia się do rejestracji przedpoborowych".
Ostatnio edytowane przez South : 13.09.2008 o godz. 09:42.
Odpowiedz cytując
jarecki
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 13.09.2008, 09:52
trzeba w tym roku doniesc pismo z uczelni ?
żadne zwycięstwo, nie przychodzi bez ceny
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.09.2008, 10:25
South.
To masz rejestracje przedpoborowych. Idziesz do Urzędu Gminy.
Na wiosnę stajesz dopiero na komisję i tam dostajesz kategorie.
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
L U Z N Y
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 13.09.2008, 15:19
Ja dostałem ostatnio wezwanie w celu wstawienia się do uzupełnienia ewidencji wojskowej ciekawe co wymyślą , mogli by dać spokój i nie gnębić zasadniczą służbą wojskową :(
Odpowiedz cytując
GraBek_KrK
Member

Od: 09.2006

Stary 13.09.2008, 15:54
Hmmm ja właśnie dostałem to samo co L U Z N Y, i się zastanawiam czy wstawić się w terminie czy donieść wcześniej zaświadczenie... jak myślicie

Bo chyba o to chodzi ? :O
Odpowiedz cytując
L U Z N Y
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 13.09.2008, 16:18
Ja chyba pójdę w terminie , dowiem się o co chodzi i ewentualnie wtedy wyciągnę z kieszeni zaświadczenie o pobieraniu nauki
Odpowiedz cytując
Blondas
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 13.09.2008, 16:25
Przyjęli by człoweka po 5 latach studiów na żołnierza zawodowego? czy trzeba wczesniej ukończyć jakąś 8 miesieczną służbę?
Odpowiedz cytując
gumi1906
Member

Stary 13.09.2008, 17:24
Blondas napisał(a):Wyświetl post
Przyjęli by człoweka po 5 latach studiów na żołnierza zawodowego? czy trzeba wczesniej ukończyć jakąś 8 miesieczną służbę?
jak najbardziej , najczesciej sie tak robi ze pierw konczy sie studia cywilne [zabezpieczenie na przyszlosc] a potem udaje sie do szkoly oficerskiej/podoficerskiej
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 13.09.2008, 19:50
Człowiek po studiach to dla wojska bardzo łakomy kąsek na pewno takimi ludźmi się tam nie gardzi
Z tym że przeszkolenie na pewno byś musiał przejść to nie ma bata ale już wtedy masz chyba płatne więc całkiem ok.
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

Odpowiedz cytując
gumi1906
Member

Stary 13.09.2008, 20:08
STUDIUM OFICERSKIE dla absolwentów szkół wyższych [Wroclaw, Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych]

Cytat:
Studium Oficerskie to zupełnie nowa ścieżka edukacyjna otwierająca nowy rozdział działalności szkolnictwa ze względu na sposób przygotowania kadr oficerskich dla Sił Zbrojnych. Oferta Studium adresowana jest do absolwentów szkół wyższych. W modelu tym przewiduje się szkolenie w niezbędnym zakresie przedmiotów ogólnych, niemniej jednak główny nacisk planuje się położyć w zakresie przedmiotów kierunkowych i specjalistycznych. Zakłada się jednocześnie, że powinna być istotna zbieżność pomiędzy posiadanym przez kandydata dyplomem ukończonych studiów i wybraną specjalnością zawodową oficera (np. dyplom na Wydziale Chemii i wybrana specjalność "chemia wojskowa"), która będzie gwarantować szybkie przyswajanie wiedzy specjalistycznej.
Kształcenie absolwentów szkół wyższych jako kandydatów na oficerów odbywa się w ramach Studium Oficerskiego zgodnie z planem i programem kształcenia właściwym dla danej specjalności. Dla tej części absolwentów szkół wyższych, którzy nie odbyli przeszkolenia wojskowego w trakcie studiów, czas jego trwania wynosi jeden rok. Natomiast dla tych absolwentów, którzy odbyli przeszkolenie (6-cio tygodniowe lub 3 miesięczne) czas studium oficerskiego jest skrócony odpowiednio do zakresu wcześniejszego szkolenia podstawowego.
W organizacji procesu dydaktyczno-wychowawczego w WSOWLąd wydziela się etapy kształcenia, zróżnicowane pod względem treści programowych, form, zasad i metod kształcenia. Etapami tymi są:
  • podstawowe szkolenie wojskowe (trwające ok. 5 tygodni w WSOWLąd);
  • wstępna specjalizacja zawodowa - przygotowanie ogólnozawodowe i specjalistyczne do poziomu dowódcy drużyny (równorzędnego) trwające ok. 16 tygodni w WSOWLąd oraz w centrach i ośrodkach szkolenia specjalistycznego poszczególnych rodzajów wojsk;
  • specjalizacja zawodowa - przygotowanie specjalistyczne do poziomu dowódcy plutonu (równorzędnego) trwające ok. 25 tygodni w WSOWLad i centrach szkolenia specjalistycznego poszczególnych rodzajów wojsk, w ramach którego przewidziano również obóz szkoleniowy zakończony częścią praktyczną egzaminu oficerskiego.
Podstawowe szkolenie wojskowe ma charakter intensywnego przygotowania kandydata na oficera do służby wojskowej, przy zachowaniu zasady stopniowania trudności. Okres ten powinien umożliwić kandydatom adaptację do służby wojskowej oraz opanowanie podstawowej wiedzy, umiejętności i nawyków z zakresu przygotowania ogólnowojskowego. Kończy się sprawdzianem kwalifikacyjnym słuchaczy, a także ponowną weryfikacją ich predyspozycji psychicznych i zdrowotnych do zawodowej służby wojskowej. Sprawdzian ten organizuje się w formie kilkudniowego intensywnego ćwiczenia kompleksowego. W trakcie ćwiczenia w odniesieniu do określonych specjalności wojskowych prowadzi się badania psychologiczne i lekarskie. Kandydatów, którzy nie zostali zakwalifikowani do dalszego kształcenia kieruje się do dyspozycji właściwych WKU.
Na etapie wstępnej specjalizacji zawodowej proces kształcenia ukierunkowany jest na opanowanie przez słuchaczy wiedzy ogólnozawodowej oraz podstaw przygotowania specjalistycznego. W końcowym okresie tego etapu realizowany jest obóz szkoleniowy trwający do dwóch tygodni zakończony sprawdzianem praktycznym. Kandydatów, którzy nie zostali zakwalifikowani do dalszego kształcenia kieruje się do dyspozycji właściwych WKU.
Podczas specjalizacji zawodowej kształcenie ukierunkowane jest na opanowanie przez słuchaczy wiedzy specjalistycznej w zakresie określonej specjalności wojskowej. Etap ten podporządkowany jest zdobywaniu i ugruntowaniu wiedzy oraz umiejętności w zakresie dowodzenia plutonem i eksploatacji techniki wojskowej. Kształcenie w Studium Oficerskim kończy się egzaminem na oficera, który składa się z części praktycznej oraz teoretycznej i umożliwia sprawdzenie umiejętności i wiedzy słuchaczy.
Zajęcia programowe dla słuchaczy realizowane są 5 dni w tygodniu. Podstawową jednostką metodyczną jest godzina lekcyjna trwająca 40 minut. Zajęcia organizowane są w wymiarze 6-8 godzin lekcyjnych w czasie przedpołudniowym oraz 2 godzin popołudniowych - przeznaczonych na: pracę wychowawczą, kurs języka angielskiego z problematyki wojskowej, treningi ogólnowojskowe, sportowe i specjalistyczne oraz inne przedsięwzięcia organizacyjne (ok. 400 godzin w skali roku).
Po zdaniu egzaminu na oficera i promocji na pierwszy stopień oficerski podporucznika absolwenci będą powoływani do służby kontraktowej na stanowisko zasadnicze - dowódcy plutonu w jednostkach wojskowych.
więcej na http://www.wso.wroc.pl/

/jeśli wolisz latac badź plywac na morzu to na stronie znajdziesz w linkach pozostałe szkoły oficerskie
Odpowiedz cytując
Tomy
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2003

Stary 16.09.2008, 14:46
obroniłem się w tym roku, dziś dostałem pisemko o stawienie się do WKU w celu powołania do czynnej służby wojskowej...
miał ktoś podobną sytuację
ew. co najlepiej zrobić żeby na ewentualne przeszkolenie nie iść?
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 17.09.2008, 11:31
Dziś kolejna tura zaproszeń na Rydla

Będe ich musiał zawieść zaświadczeniem o nauce :(
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 17.09.2008, 12:07
Orientuje się ktoś co jest w sytuacji gdy jestem w trakcie odbywania wyroku ( ograniczenie + prace w szpitalu )... Mogą mnie wziąść, a odbycie wyroku przesunąć na okres po wojsku? Troche by to było idiotyczne...
Odpowiedz cytując
Maciejo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 17.09.2008, 15:25
w trakcie wyroku nie powinni Cię wziąć. jakbyś miał zawiasy to jeszcze pół biedy. podczas wyroku nie bardzo. ostatnio też gość dostał wyrok i trzeba było go zwolnić do cywila. jakby mieli Ciebie wziąć w trakcie wyroku to i w przypadku, o którym napisałem mogliby poczekać do końca wojska co się nie stało

należy ktoś z Was do WKU Kraków - Krowodrza?
bo coś zauważyłem ostatnio, że mam sporo osób z w/w WKU...
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 17.09.2008, 16:24
Dzis byla ma mala konferencja na tvn 24 Klicha i wyrazie powiedzial ze ostatnie wcielenie w grudniu,a od 1.1 2009 juz tylko kwalifikacja wojskowa.

Czyli jeszcze 3 miechy,oby to przetrwało.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 18.09.2008, 09:21
Ja właśnie się zastanawiam co robić :/
Jestem żonaty, za 1,5 miesiąca urodzi się dziecko ( będzie chłopak ) . Nietety to nie zwalnia od służby wojskowej. Choć jak byłem ostatnio (styczeń/luty tego roku ) na WKU wojskowy powiedział żebym po ślubie dowiózł akt małżeństwa ( żeniłem się w lipcu ) , ale czytając różne fora wyczytałem że nie warto, ponieważ często wręczają bilet..... Jest jeszcze 3 miesiace poborów. Mieszkam w innym miejscu aniżeli miejsce zameldowania, choć często tam przebywam. Tzn codziennie rano i popołudniu po jakieś 20-30 minut, nie raz dłużej, noi w weekend wpande odwiedzić na dluższy czas rodziców Ale na dłuzszą metę tam nie mieszkam, choć jestem zameldowany.
I teraz taka kwestia, do końca roku czyli do dnia w którym już nie będzie poborów zostało 3 miesiące z małym hakiem. Teraz przyjmując że przychodzi nawet dziś ( odpukać pfu pfu ) list polecony z WKU ( oczywiście nikt nie odbiera go ) to leży na poczcie 2 tygodnie i go odsyłają. czyli już teoretycznie mamy pażdziernik.... Później po jakimś czasie przychodzi drugil list, zanim odleży swoje jest już listopad.... Pózxniej przychodzi trzeci/dają sobie spokój/przychodzi dzielnicowy ( nie potrzebne skreślić ) .....No właśnie co robić ? Niby dzielnicowy sobie może przyjsć , ale ja tam nie mieszkam choć jestem zameldwoany, ale z drugiej strony jak mnie trafi jak będe akurat w domu na odwiedzinach ? Zapisywać się do szkoły czy czekać spokojnie na list i wtedy ewentualnei działać ?
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 18.09.2008, 09:27
Panowie ja juz tez jade teraz na farta doslownie
Od dwoch lat(odpukac!!) nie dostalem zadnego wezwania na WKU.

Chociaz ze rok temu przerwalem nauke i od tego czasu nie studiuje narazie nigdzie..
Mam ogormna nadzieje ze te zesrane 3 miechy jakos przezyje...oby
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 18.09.2008, 10:25
Sebo_TS napisał(a):Wyświetl post
Ja właśnie się zastanawiam co robić :/
Jestem żonaty, za 1,5 miesiąca urodzi się dziecko ( będzie chłopak ) . Nietety to nie zwalnia od służby wojskowej. Choć jak byłem ostatnio (styczeń/luty tego roku ) na WKU wojskowy powiedział żebym po ślubie dowiózł akt małżeństwa ( żeniłem się w lipcu ) , ale czytając różne fora wyczytałem że nie warto, ponieważ często wręczają bilet..... Jest jeszcze 3 miesiace poborów. Mieszkam w innym miejscu aniżeli miejsce zameldowania, choć często tam przebywam. Tzn codziennie rano i popołudniu po jakieś 20-30 minut, nie raz dłużej, noi w weekend wpande odwiedzić na dluższy czas rodziców Ale na dłuzszą metę tam nie mieszkam, choć jestem zameldowany.
I teraz taka kwestia, do końca roku czyli do dnia w którym już nie będzie poborów zostało 3 miesiące z małym hakiem. Teraz przyjmując że przychodzi nawet dziś ( odpukać pfu pfu ) list polecony z WKU ( oczywiście nikt nie odbiera go ) to leży na poczcie 2 tygodnie i go odsyłają. czyli już teoretycznie mamy pażdziernik.... Później po jakimś czasie przychodzi drugil list, zanim odleży swoje jest już listopad.... Pózxniej przychodzi trzeci/dają sobie spokój/przychodzi dzielnicowy ( nie potrzebne skreślić ) .....No właśnie co robić ? Niby dzielnicowy sobie może przyjsć , ale ja tam nie mieszkam choć jestem zameldwoany, ale z drugiej strony jak mnie trafi jak będe akurat w domu na odwiedzinach ? Zapisywać się do szkoły czy czekać spokojnie na list i wtedy ewentualnei działać ?
zawsze bezpieczniej zapisac sie do cosinusa na byle gowno odebrac zaswiadczenie zawiezc do WKU i masz spokoj na rok.
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 18.09.2008, 10:38
medyk napisał(a):Wyświetl post
zawsze bezpieczniej zapisac sie do cosinusa na byle gowno odebrac zaswiadczenie zawiezc do WKU i masz spokoj na rok.
W Cosiniusie brak miejsc...
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 18.09.2008, 11:07
no to w jakiejs inne "renomowanej'' przechowalni.. tylko ze zazwyczaj trzeba juz wylozyc na stoł pare stówek
Odpowiedz cytując
skowron
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 18.09.2008, 11:23
Można spróbować jeszcze na Karmelickiej w Absolpolu...może będą jakieś miejsca.
Ostatnio edytowane przez skowron : 18.09.2008 o godz. 11:25.
Henryk Reyman - Szacunek na wieki, wzór do naśladowania.

O moja Wisełko nie zdradzę Cię
O moja Wisełko nie zdradzę Cię
Inni Cię zdradzili pasy polubili ale ja nie!
Inni Cię zdradzili pasy polubili ale ja nie!
A jak mi ktoś powie ty wiślacki psie
A jak mi ktoś powie ty wiślacki psie
Pół litra wypiję, mordę mu obiję za nasz TS
Pół litra wypiję, mordę mu obiję za nasz TS!
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 18.09.2008, 13:02
panowie jak to wkoncu jest niby wojsko zawodowe ma byc juz bardzo niedlugo a tymczasem mi papier z wku na pazdziernik wysylaja co o tym myslec o co w tym wszystkim chodzi !! jezeli to cos rozstrzygnie to PS: mam zawiasy
Powód: zawiaski
Ostatnio edytowane przez WiselkaMLP : 18.09.2008 o godz. 13:07.
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 18.09.2008, 13:05
chcą nałapać duzo ludzi na koniec poboru.
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 18.09.2008, 13:13
czyli jednym slowem moge ich pozdrowic jak do konca szkoly mam ponad 1.5 roku ...
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów