The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
atomek21
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2008, 13:06
może mnie zabijecie za niewiedzę, ale kto to?:

http://www.wisla.krakow.pl/foto.php?...ny&plik=06.jpg

i ten z mniejszą ilością włosów na głowiek obok trenera:

http://www.wisla.krakow.pl/foto.php?...ny&plik=08.jpg
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 13.08.2008, 13:07
atomek21 napisał(a):Wyświetl post

Skorża wygląda na tym zdjęciu jakby sam nie poznawał koło kogo siedzi
Odpowiedz cytując
Scorpius
Member

Od: 09.2006

Stary 13.08.2008, 13:32
atomek21 napisał(a):Wyświetl post
może mnie zabijecie za niewiedzę, ale kto to?:

http://www.wisla.krakow.pl/foto.php?...ny&plik=06.jpg

Pierwszy z nich to Mateusz Kowalski, nasz środkowy obrońca, a na drugim zdjęciu obok Skorży Robert Adaszyński (kierownik drużyny)

Odpowiedz cytując
WISŁA 1906 NH
Senior Member

Od: 10.2004

Stary 14.08.2008, 09:14
Wiecie kiedy do gry będą zdolni Barreto, Varga i Gołoś ?
Każdy to powie Wisełka rządzi w Krakowie...
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.08.2008, 09:33
WISŁA 1906 NH napisał(a):Wyświetl post
Wiecie kiedy do gry będą zdolni Barreto, Varga i Gołoś ?
Varga to pewnie niezbyt prędko, przecież miał rekonstrukcję wiązadeł
Barreto wraca po kontuzji, Skorża mówił coś o 1-2 miesiącach
Gołoś.... nie wiadomo pewnie też z 1-2 miechy
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Stary 14.08.2008, 21:38
A jednak Brozio wczoraj się pokazał. 3 mln E to niewiele dla hiszpańskich klubów.
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...brozka,1162669
Odpowiedz cytując
Kejt
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 16.08.2008, 22:00
Paweł Brożek strzelił juz w tym sezonie 5 goli (w lidze i pucharach) a dopiero połowa sierpnia . Jest też już oczywiście liderem w klasyfikacji stzelców Ekstraklasy .
Wisła Kraków i wszystko jasne .
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 17.08.2008, 20:01
Będąc pod wrażeniem regularności z jaką nasz zawodnik ME Kamil Jeleń trafia do siatki, zacząłem szukać jakiś informacji o tym zawodniku, trafiłem przypadkowo na stronę konkurencji i na taki artykuł:
http://www.terazpasy.pl/index.php/cr...ych_stron_blon
Nie wiem czy było to już podawane ale wklejam bo ciekawy artykuł.

Nie widziałem tego zawodnika w akcji, może go ktoś opisać jego walory/wady ?
Odpowiedz cytując
crate digger
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 18.08.2008, 17:17
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Będąc pod wrażeniem regularności z jaką nasz zawodnik ME Kamil Jeleń trafia do siatki, zacząłem szukać jakiś informacji o tym zawodniku, trafiłem przypadkowo na stronę konkurencji i na taki artykuł:
http://www.terazpasy.pl/index.php/cr...ych_stron_blon
Nie wiem czy było to już podawane ale wklejam bo ciekawy artykuł.

Nie widziałem tego zawodnika w akcji, może go ktoś opisać jego walory/wady ?

Kamil Jeleń:
Plusy:
+ genialna technika
+ przegląd pola
+ pewnosc siebie
+ strzał (czysty, silny)

Minusy:
- na razie słabe warunki fizyczne
- pewność siebie
Odpowiedz cytując
e
Senior Member

Stary 20.08.2008, 21:11
Cytat:
Brożek i długo, długo nic

Kiedy wiadomo już było, że Maciej Żurawski szykuje się do „odlotu” z Krakowa i obiera kurs na deszczową Szkocję, do pierwszego składu Wisły wprowadzano Pawła Brożka. Mimo, że już wtedy „Brozio” był piłkarzem Wisły od ładnych kilku lat, to jednak na swoją pozycję w drużynie pracował bardzo długo. Wielokrotnie krytykowany, przez niektórych nawet wyszydzany, pokazał w zeszłym sezonie, że jest najsilniejszym ogniwem krakowskiego klubu. Teraz kiedy Paweł jest na ustach całej Polski, a my liczymy się z jego odejściem, należy się zastanowić, kim zastąpić snajpera z nr.23.

To, że Paweł opuści Wisłę, jest niemal pewne. Jedyną niewiadomą jest to, kiedy „Brozio” spakuje walizki i wyjedzie na zachód zaprezentować swoje, strzeleckie umiejętności. Prawdopodobnie już zimą Brożek zostanie wytransferowany do innego klubu, a kasę Wisły zasili kilka milionów euro.

Brożek jest niekwestionowanym liderem drużyny i mimo młodego wieku jedną z ważniejszych postaci w wiślackiej szatni. Trudno sobie dzisiaj wyobrazić, drużynę Macieja Skorży bez najlepszego strzelca minionego sezonu. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że Wisła traci bez Brożka 50% swojej siły ofensywnej.

Na dzień dzisiejszy możemy się cieszyć, że Paweł jest w wyśmienitej formie i już po 2. kolejkach ekstraklasy, prowadzi z trzema bramkami na koncie, w klasyfikacji najlepszych strzelców. Ale najwyższy czas zadać sobie pytanie: co będzie kiedy „Brozio” opuści Wisłę Kraków? Czy mamy na dzień dzisiejszy zawodnika, który bez kompleksów wejdzie do pierwszej drużyny i będzie zdobywał bramki? Czy owy zawodnik jest przygotowany na pełnienie takiej roli, nie tylko fizycznie ale również mentalnie? Niestety chyba nie.

Patryk Małecki, Rafał Boguski, Grzegorz Kmiecik, Tomasz Dawidowski, Andrzej Niedzielan czy w końcu Piotr Ćwielong – wszyscy Ci piłkarze, to gracze ofensywni, obligowani do strzelania bramek. Ale to tylko teoria, a ona nie musi iść w parze z rzeczywistością. Jestem daleki od twierdzenia, że wymienieni wyżej zawodnicy są słabi lub nie nadają się do gry w drużynie „Białej Gwiazdy”. Zresztą żadnego z nich nie można do siebie porównywać, bo prezentują zgoła odmienny styl gry. Należy zaznaczy także, iż każdy z nich jest w różnym wieku i posiada inne warunki fizyczne. O kontuzjach, przerwach grze już nie wspomnę. Trzeba jednak przyjrzeć się dokonaniom każdego z napastników Wisły, żeby odpowiedzieć sobie na nurtujące nas pytania.

Patryk Małecki - młody napastnik o wojowniczym charakterze. Jeden z ulubieńców kibiców na Reymonta. To właśnie w Patryku upatruje największą nadzieję, na zastąpienie Pawła Brożka. Po pierwsze: jest to zawodnik młody, ale jak na swój wiek obyty w pierwszoligowej rzeczywistości. Po drugie: nie jest postacią anonimową, a więc powinien poradzić sobie z presją mediów i kibiców. Dodatkowym atutem przemawiającym na korzyść „Małego” jest jego kilkuletni już przecież staż w Wiśle. Jeśli tylko Patryk zacznie więcej myśleć na boisku, grać dla drużyny, a mniej „kiwać”, może w niedługiej przyszłości z pożądanym skutkiem zastąpić Brożka w linii ataku. Inną sprawą jest fakt, iż trener Skorża niezbyt często daje „Małemu” szansę na pokazanie swoich umiejętności i zazwyczaj wystawia go na prawej pomocy.

Rafał Boguski – przeciwieństwo Patryka Małeckiego. Cichy, skromny, można odnieść wrażenie, że czasem przerażony. Na boisku jednak daje z siebie wszystko i nie boi się twardych starć z rywalami. Od czasów Kuby Błaszczykowskiego - to najlepszy transfer młodego pokolenia w Wiśle. Zrobił ogromne postępy i co ważne nie osiadł na laurach, lecz dalej się rozwija. Gracz ofensywny, ale chyba nie nadaje się na typowego snajpera. Rafał lepiej czuje się w roli cofniętego napastnika lub ofensywnego skrzydłowego, jego atutem jest dobre i dokładne podanie do partnera w ataku. Brakuje mu zimnej krwi w sytuacjach podbramkowych, nie zawsze jego decyzje są trafne. Mimo wszystko, Rafał może stać się jednym z lepszych, ofensywnych graczy w lidze polskiej. Niemniej jednak trudno porównywać go do Pawła Brożka.

Grzegorz Kmiecik – rosły napastnik, z Wisłą związany od zawsze, syn legendarnego, byłego gracza „Białej Gwiazdy”. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie brak u niego strzeleckiego „nosa” . Niestety wydaje się, że Grzegorz postępów w Wiśle już nie zrobi. Za dobry na młodą ekstraklasę, za słaby na pierwszą drużynę Wisły.

Tomasz Dawidowski – krótko: jeśli mógłby cofnąć czas, dzisiaj grały w silnym, europejskim klubie a nie w Wiśle. Ale to tylko gdyby. „Dawidowi” należy życzyć przede wszystkim zdrowia.

Andrzej Niedzielan – wielki pechowiec. Po kontuzji nie może nabrać wiatru w żagle, ale znając charakter Andrzeja, można wierzyć, że jeszcze się przełamie. Zawodnik jednak zaawansowany wiekowo i może braknąć mu czasu na zastąpienie Pawła.

Piotr Ćwielong – jak na razie, bardziej „Niebieski” niż wiślacki. Największym problemem Piotra jest chwiejność jego formy. Z chorzowskiej ławki rezerwowych, do lidera drużyny mistrza Polski, jeszcze bardzo długa droga.
źródło: SKWK
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 20.08.2008, 21:56
Artykuł SKWK za bardzo faworyzuję Małeckiego, jedna akcja z Górnikiem Zabrze dla mnie trochę za mało. Nauczyłem się żeby nie skreślać piłkarzy ale goły okiem widać, że Patryk dla mnie nie ma jakby to powiedzieć takich odpowiednich predyspozycji jak na piłkarza. Brożek mimo tego, że nie potrafił się przebić to zawsze miał tą szybkość i dynamikę. Z całym szacunkiem ale dla mnie osobiście Małeckiemu brakuje takiego "gazu" wygląda jakby miał kilka kilo za dużo, a przecież jest to filigranowy piłkarz. W artykule SKWK jest napisane, że Skorża rzadko daje mu szansę. Może i tak jest ale warto się zastanowić dlaczego, widząc co ostatnio robi Małecki nie dziwie się. Z Polonią Bytom był z jednym nasłabszych zawodników na boisku kiedy ma okazję do wrzutki wykonuję to jakby nie miał siły w nodze, czyli wysoka piłka, lecąca bez rotacji latwa do odczytania przez stoperów i bramkarza. W meczu w Warszawie też nic nie pokazał, wszedł zantował kilka grożnych strat i dośrodkowań jakośći tej samej o których pisałem.
Zdecydowanie większe nadzieje wiąże z Ćwielongiem, może jest chaotyczny ale ma na pewno lepsze predyspozycje piłkarskie, jest dynamiczny, bardzo zwrotny. Zawsze u nas dużo szumu było wokół Gołosia według mnie z Patrykiem jest podobnie i nie dodawajcie im umiejętnośći piłkarskich za osiągniecia w innych dziedzinach.
Odpowiedz cytując
Jaca
Banita

Od: 12.2007

Stary 20.08.2008, 22:18
mi się podoba Junior Diaz,Małecki jest szybki i jak wchodzi na końcówki to dużo pomaga i to mi się w nim podoba, Ćwielong bardzo techniczny gracz tez fajnie gra, najbardziej mi szkoda Paulisty że odszedł z klubu, to był bardzo dobry zawodnik, no cóż tak bywa
Odpowiedz cytując
Maćko
Urodzony optymista

Stary 22.08.2008, 23:36
Zachęcam do przeczytania obszernego materiału o Mateuszu Kowalskim:
http://wisla.krakow.pl/art.php?id=&news_id=4379
Wszystko spisane na dzień przed meczem.

Zdecydowany szacunek za:

Cytat:
Nasi kibice są najlepsi w Polsce.
oraz
Cytat:
Nigdy nie... będę grał w Cracovii,
Inteligentny chłopak, wie, czego chce... Debiut wychowanka - coś, o czym marzyłem szmat czasu.
Chcesz mieć prawo do komentowania? Rusz dupsko na wyjazd!
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 22.08.2008, 23:45
Maćko Mateusz jest wychowankiem więc akurat jego słowa możemy traktować serio , ale kto by nie przyszedł to będzie mówił to samo : jestem szczęśliwy bo : Wisła wielki klub , super kibice , ladne miasto , tylko nie legia/cracovia. A wszystko kręci się wokoł kasy
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 22.08.2008, 23:47
Coach napisał(a):Wyświetl post
Maćko Mateusz jest wychowankiem więc akurat jego słowa możemy traktować serio , ale kto by nie przyszedł to będzie mówił to samo : jestem szczęśliwy bo : Wisła wielki klub , super kibice , ladne miasto , tylko nie legia/cracovia. A wszystko kręci się wokoł kasy
Racje masz choc sa ewenementy - chocby Glowa.Miejmy nadzieje ze Mateusz jest z podobnej bajki.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 23.08.2008, 01:53
Trochę śmieszny ten artykuł. Małecki miałby zastąpić kiedyś Brożka? Przede wszystkim nie ma takich predyspozycji i kompletnie inny styl gry. Wg. mnie będzie to zawodnik uzupełnienie składu i cięzko będzie mu się przebić się do podstawowego składu a już na pewno nie zastąpi Brożka. Nie ta półka, nie te predyspozycje, nie ten styl gry. Naprawdę wielkie słowa uznania dla Brozia, bo Skorża dał mu dużo obowiązków. To on jako jedyny często musi walczyć na szpicy z obrońcami rywala, wyprzedzać ich, przejmować frupassy od skrzydłowych, pomocników, obrońców, absorbować obrońców, zgrywać. Robi wielką robotę w ofensywie i troszkę w defensywie.

Mateusz Kowalski zagrał świetny mecz i pokazał że ma predyspozycje,żeby w przyszłości być świetnym piłkarzem.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"
Odpowiedz cytując
Ksawery
Member

Od: 04.2007

Stary 23.08.2008, 01:58
Specjalnie obserwowałem Mauro po meczu i muszę przyznać, że niestety znowu miał gdzieś śpiewanie z nami... Gdy wszyscy piłkarze razem krzyczeli "Niepokonana" on stał z boku i nic, kompletna olewka.
Przykre bo jakaś wdzięczność za to piekło które odstawiamy na D by się przydała.
Odpowiedz cytując
radekogi
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 23.08.2008, 09:59
najgorsze, że nie ściągnelismy spowrotem Ćwielonga który napewno wnosiłby więcej niż Kmiecik. A Piotrek zamiast sie ogrywać w Ruchu to grzeje tam ławe....
Odpowiedz cytując
Raporter
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 23.08.2008, 10:02
Ostatnio coś tam grał. O ile wiem to grał z Kazachstanem więc może trener dał mu odpocząć.
Odpowiedz cytując
rzoksip
Junior Member

Od: 03.2007

Stary 23.08.2008, 10:31
Jeśli Kowalski będzie czynił postępy, możemy mieć z niego pociechę. Może w takich meczach warto stawiać na chociażby jednego juniora. Wówczas forumowicze będą mniej płakać za zawodnikami typu Jodłowiec, który kosztuje dużo, chce zarabiac dużo, nieproporcjonalnie do prezentowanej klasy sportowej
Odpowiedz cytując
Etiop
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 23.08.2008, 12:04
Może się obraził na kibiców za to, że zarzucili mu brak profesjonalnego podejścia do swoich obowiązków na boisku.
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz
Możesz mówić, że jestem złem
Lecz nigdy nie zmienisz mnie..."
Odpowiedz cytując
Maćko
Urodzony optymista

Stary 23.08.2008, 12:31
Etiop napisał(a):Wyświetl post
Może się obraził na kibiców za to, że zarzucili mu brak profesjonalnego podejścia do swoich obowiązków na boisku.
Gość mówi, że ma rodzinę, więc liczy pieniądze - dobrze, może nawet lizać nam kibicom tyłki - mnie to ani ziębi, ani grzeje. Ale niech jeszcze powie: Kibice mam was w dupie tak jak śpiewanie z wami po meczu. Bo dlaczego mówić rzeczy "wygodne", a te mniej- pomijać?
Odpowiedz cytując
ventum
Member

Od: 04.2007

Stary 23.08.2008, 13:07
Ciagle na tym forum wraca się do sprawy Łobodzińskiego który ma/miał być następcą Kosowskiego. Całą aferę bym krótko podsumował : BC jak wiadomo bardzo nie lubi wydawać pieniędzy na transfery goŧówkowe ale okazało się że tak bardzo nie trawił Kosy że postanowił go puścić za darmo (wbrew woli trenera) i na chwilę zapomniał o tej piewrszej swojej fobii wydając kilkaset tysięcy ojro na transfer Łobo który już drugą rundę szuka formy i jej wciąż nie może odnaleźć.

Z tej kasy i kontraktu Łobodzińskiego spokojnie starczyłoby na "pampersy" i na podwyzkę dla Jaśka Paulisty i jeszcze coś by zostało reszty. Ot wyższa filozofia myślenicko-telefonikowa...
Ostatnio edytowane przez ventum : 23.08.2008 o godz. 13:09.
Tylko prawda jest ciekawa
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 27.08.2008, 13:31
tak a propos to Diaz sie chyba powinno wymawiac "Dijaz", a nie twardo "Diaz"
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Maćko
Urodzony optymista

Stary 27.08.2008, 14:21
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
tak a propos to Diaz sie chyba powinno wymawiac "Dijaz", a nie twardo "Diaz"
Podobno po Hiszpańsku jest też "Hunior", a nie "Żunior".
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Stary 27.08.2008, 14:41
Chciałbym poruszyć temat Mariusza Pawełka. Jak wam się wydaje czy to jest bramkarz na Wisłę, jego interwencje momentami są tragiczne wczoraj 2 krotnie minął się piłką przy dośrodkowaniach co zdąża się chyba tylko w lidze afrykańskiej takie kiksy, innym razem coś efektownie odbije i jest to świetna parada. Trzeba jednak przyznać że przy tylu kiksach co robi to nie kończy się to bramkami , bo sami rywale chyba głupieją od tych baboli . Wydaje mi się jednak że nie można cały czas opierać gry na jego szczęściu , kiedyś się to zemści i wszyscy będziemy płakać. Nie chcę już oglądać 2 sytuacji gdzie mecze przegrali nam bramkarze : Hugues 2003 vs Lazio , Majdan 2005 vs Panata . Jeśli Wisła chcę zaistnieć w Europie trzeba pomyśleć o pozycji numer 1 , która jest piętą achillesową Wisły od lat. Dolha to naprawdę był rodzynek i szkoda że tak się stało jak się stało bo.... i on cofnął się w rozwoju i Wisła straciła świetnego bramkarza ..
Borinho
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 27.08.2008, 15:00
Maćko napisał(a):Wyświetl post
no jest, fakt
dziwne, ze chlopak tego nie sprostuje
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Biuro Prasowe
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 27.08.2008, 15:22
Imię Juniora wymawia się "Dżunior". Sam nam tak powiedział, bo pytaliśmy się go o to, jak przyszedł do Wisły.
Biuro Prasowe Wisły Kraków
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.08.2008, 16:08
A co z Jirsakiem ? Zanim trafil do Wisly, ogladalem sporo czeskich materialow o nim i tam komentatorzy wymawiajac jego imie, mowili Tomasz , tymczasem u nas wszyscy lacznie z trenerem, zwracaja sie do niego per Tomas ?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 27.08.2008, 18:21
Maćko napisał(a):Wyświetl post
nie wiem właśnie jak to do końca jest...na pewno w języku hiszpańskim "J" się czyta jako "H"

np; Jesus Navas czyta się Hesus navas, albo Marc Torejjon jako Marc Torehon...

ale skoro Junior twierdzi inaczej, to widocznie tak jest...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów