The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lemur
Senior Member

Od: 09.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2008, 15:10
kristos napisał(a):Wyświetl post
Chyba nie zauważyłeś jednego a mianowicie tego,ze podmiot który pożyczał pieniądze i podmiot pożyczający są własnością jednego człowieka i to jest jego wewnetrzna sprawa kiedy te pieniądze i w jakiej formie zostaną zwrócone.
To nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 19.08.2008, 15:22
Mam do Ciebie prośbę.
Znajdź mi gdzies oficjalną informację Wisły Kraków S.S.A na ile jest zadłużona u Telefoniki.
Odpowiedz cytując
Lemur
Senior Member

Stary 19.08.2008, 16:08
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Mam do Ciebie prośbę.
Znajdź mi gdzies oficjalną informację Wisły Kraków S.S.A na ile jest zadłużona u Telefoniki.
Według firmy Emst&Young, renomowanego audytora badającego księgi TF, to zadłużenie wynosiło 102 mln zł. I wbrew temu, co sądzą niektórzy kibice, nie jest spłacane, mimo regularnej sprzedaży zagranice najlepszych zawodników.

Masz jeszcze jakieś złote pytania, które w zamyśle maja negować smutną prawdę, że Wisła jest obecnie najbardziej zadłużonym i najgorzej zarządzającym pieniędzmi klubem w Ekstraklasie? Jeśli tak, daj sobie lepiej spokój, nie pogrążaj się więcej.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 19.08.2008, 18:30
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
W sumie na meczu z Belchatowem kiedy nie zagraja Sobol i Diaz jest dobra okazja zeby wyrazic co myslimy o polityce RN.

Dokladnie,nieodpowiedzialnosc tych ludzi doprowadzila do tego ze MISTRZ POLSKI nie ma w rezerwie 3-go stopera co chyba tylko w tym klubie i z tym ludzmi zdazyc sie moglo.
Wobec milcznia Skorzy i Bednarza ,my ust przymknietych nie mamy ,mozemy spiewac co nam sie tylko podoba wiec jakies hasełko do skandowania by sie przydalo.

Niech wiedza ze kibice to nie banda tepakow z Ciemnogordu.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 19.08.2008, 18:51
A jednak widocznie jesteście bandą tępaków z Ciemnogrodu, która chce tylko robić kolejny kwas... Obraźcie Cupiała, bo to on wybrał tych ludzi, i potem zostawcie innym jego przepraszanie, żeby nie .......nął tym klubem w kosmos i żebyśmy sobie nie zaczynali grać od VI ligi, mózgi. Bo źle Wam, że jest Mistrz, LM, PU i lider Ekst. bez straty bramki. Kutwa... Co za ludzie...
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
LooNatyk
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 19.08.2008, 18:55
dj_ibutti -- szkoda sobie klawiatury strzepic. Sa ludzie do ktorych pewne sprawy nie docieraja, szczegolnie, ze na forum kazdy moze napisac co chce, bez wiekszych konsekwencji.

Niech zorganizuja taka akcje zobaczymy, czy temu podolaja. W internecie kazdy mocny w gebie.
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.08.2008, 18:59
Ale wy przeżywacie, normalnie jak dzieci. Jak to nie ma 3 stopera? A Diaz? A Kowalski? Mamy bardzo silną jedenastkę i sporo młodzieży która może w końcu dostanie szansę. W ostatnim meczu Realu wystąpiło 5 wychowanków, a u nas...? Do tej pory robiliśmy transfery dokładnie tak jak wy się domagacie - "bo ku**a musimy mieć 49 stoperów na międzynarodowym poziomie, inaczej spadniemy do A klasy" i wiecznie musieliśmy polegać na 'ukształtowanych' wychowankach wszystkich innych klubów do tego drogo za nich płacąc. A nasi często nie mniej utalentowani niech się do usranej śmierci (ich talentu) ogrywają w rezerwach... Mam nadzieję że właśnie teraz będzie normalnie, tzn. silna 11+ ogrywająca się młodzież typu Małecki, Kowalski, Mączyński. Ja tam wolę widzieć na boisku Kowalskiego niż Hernaniego Włodarze Realu raczej myślą podobnie do mnie bo woleli na boisku mieć młodego wychowanka De La Reda (tak się to pisze?) który potykał się o własne nogi, zamiast jakiegoś 'ukształtowanego' piłkarza. A dla nich kupno takiego to jak pierdnięcie, tylko że oni dobrze wiedzą że stawianie na wychowanków, nawet jeszcze słabych to inwestycja która się zwróci prędzej czy później.
Ostatnio edytowane przez Rob_Zombie : 19.08.2008 o godz. 19:07.
Odpowiedz cytując
Pablooo
Senior Member

Stary 19.08.2008, 19:01
Co zostanie odśpiewane?
- Rada Nadzorcza! - Co? - Ty ku...
Czy może...
- Gdzie jest Nei, łowca bramek?
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 19.08.2008, 19:24
to kto robi transparent na RN bo chętnie przyjdę pomalować?

gdzie się zbieramy przed meczem kto koordynuje akcję z RN? dynek.pl ty? do kogo się mam zgłosić?

bo nie wiem na który sektor iść E AB D?
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
jasnyGwint
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 19.08.2008, 19:34
Lemur napisał(a):Wyświetl post
Według firmy Emst&Young, renomowanego audytora badającego księgi TF, to zadłużenie wynosiło 102 mln zł. I wbrew temu, co sądzą niektórzy kibice, nie jest spłacane, mimo regularnej sprzedaży zagranice najlepszych zawodników.
Tak przy okazji, orientuje się ktoś ile wynoszą zobowiązania TF wobec banków(chyba pekao). Jakoś 3-4 lata temu było tego z 1,200 mld ...

kristos napisał(a):Wyświetl post
Chyba nie zauważyłeś jednego a mianowicie tego,ze podmiot który pożyczał pieniądze i podmiot pożyczający są własnością jednego człowieka i to jest jego wewnetrzna sprawa kiedy te pieniądze i w jakiej formie zostaną zwrócone.
No i właśnie jeśli TF dalej jest zadłużona, to nie jest to takie proste wszystko...
Ostatnio edytowane przez jasnyGwint : 19.08.2008 o godz. 19:38.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 19.08.2008, 20:13

Masz jeszcze jakieś złote pytania, które w zamyśle maja negować smutną prawdę, że Wisła jest obecnie najbardziej zadłużonym i najgorzej zarządzającym pieniędzmi klubem w Ekstraklasie? Jeśli tak, daj sobie lepiej spokój, nie pogrążaj się więcej.
Lemur, jak czytam pierdoły które wypisujesz to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Na prośbę Pablo84 pociskasz jakieś farmazony w stylu "nie podskakuj mi tu, za mną stoi wielce poważany Ernst&Young".
Zero konkretów, zero źródeł, zero dat... jakieś rozrzedzone gówno które ma pokazać jaki Ty jesteś wielki, a jacy twoi rozmówcy mali.

Aż się zdenerwowałem i wyciągnąłem trochę informacji:

Wynik Finansowy netto Wisły Kraków:
2002: +1.246.855,40
2003: - 7.455.521,59
2004: +12.472.499,31
2005: - 5.833.761,88
2006: - 6.256.020,40

Zobowiązania wobec jednostek powiązanych (czyli przede wszystkim Telefoniki):
(na pierwszym miejscu pozycja z bilansu "Inne" - czyli słynny dług, na drugim pozostałe zobowiązania z tytułu dostaw i usług)
2002: 80.616.371,94 + 957.102,41 = 81.573.474,35
2003: 80.346.477,12 + 1.233.196,37 = 81.579.673,49
2004: 71.478.336,43 + 2.523.704,42 = 74.002.040,85
2005: 75.126.368,20 +1.864.502,13 = 76.990.870,33
2006: 67.202.993,99 + 4.082.138,49 = 71.285.132,48
2007: 67.740.592,48 + 4.993.421,99 = 72.734.014,47

Odsetki do długu płacone przez Wisłę dla Telefoniki:
2002: 3.663.356,52
2003: 3.398.902,11
2004: 3.127.500,46
2005: 3.297.250,32
2006: 2.590.992,29
2007: 2.086.783,06

Przychody Wisły od jednostek powiązanych (czyli przede wszystkim Telefonika):
2002: 0,00
2003: 0,00
2004: 0,00
2005: 5.279.125,58
2006: 7.199.064,70
2007: 6.680.532,47

Co ciekawe..dług ujmowany jest jako zobowiązania krótkoterminowe o okresie spłaty poniżej 1 roku. Interesujący manewr, mający zapewne na celu podniesienie zdolności kredytowej Telefoniki (która to firma wykazuje je jako należności krótkoterminowe - lepiej wygląda w banku).
Ponadto jak widać, od 3 lat sporo Wisła sprzedaje do TF, przypuszczam, że to opłaty za reklamy na koszulkach.... cóż, ewidentnie jest to forma ukrytego sponsoringu, bo wszyscy wiemy, że TF reklamy na koszulkach za bardzo nie potrzebuje (nie ten Target)

Zaznaczam, że to tylko pobieżna analiza ogólnie dostępnych danych. Wystarczy mieć podstawową umiejętność czytania bilansów, a nie tylko niewyparzoną gębę jak co poniektórzy.

Źródło danych:Krajowy Rejestr Sądowy, Sąd Rejonowy dla Krakowa Śródmieścia, ul. Przy Rondzie 7

Acha..., żeby nie było...jestem księgowym

I gdzie Twoje sto milionów Lemur?!
Ostatnio edytowane przez Oldpara : 19.08.2008 o godz. 20:17.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 19.08.2008, 20:18

A czy ja pytam o renomowanego audytora badającego księgi TF, czy Oficjalną informację Wisły Kraków S.S.A lub Telefoniki Handel S.A- spólek jednego własciciela?

Czekam dalej.Może się doczekam
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 19.08.2008, 20:24
Oldpara

Jeśli są to należności krótkoterminowe TF to już jesteśmy bankrutem

Skąd Wisła weźmie w ciągu roku kwotę 72.734.014,47 + odsetki?
To że jest to manewr wobec banków to są tylko twoje przypuszczenia (albo znasz treść umów). Może być jeszcze inaczej - jest to umowa pożyczki krótkoterminowa ale co roku prolongowana. Tak czy owak nie wdając się w Twoją dyskusje z kolegą Lemurem - jesteśmy nieźle zadłużeni... (Wisła). Pocieszam się wiarą że to wirtualny dług....
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Stary 19.08.2008, 20:35
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Oldpara
To że jest to manewr wobec banków to są tylko twoje przypuszczenia (albo znasz treść umów).
To tylko przypuszczenia. Nie znam żadnych umów. Odgrzebałem tylko dane o które nikt nie mógł się doprosić przez 124 strony tego tematu. bo już nie mogłem czytać wypocin jakichś zjadających-wszystkie-rozumy-finansistów-arcymagów.
Bankrutem się jest, jak się traci zdolność do spłaty zobowiązań. Pozostałe zobowiązania spłacamy a to...
Może jednym zapisem zostać skonwertowane na kapitał zakładowy i problem znika w sekundę. Tylko ciężko to potem odwrócić, więc poniekąd rozumiem, że BC trzyma to tak jak jest.
Powód: bo tak
Ostatnio edytowane przez Oldpara : 19.08.2008 o godz. 20:43.
Odpowiedz cytując
JohnnyH
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 19.08.2008, 21:28
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
To tylko przypuszczenia. Nie znam żadnych umów. Odgrzebałem tylko dane o które nikt nie mógł się doprosić przez 124 strony tego tematu. bo już nie mogłem czytać wypocin jakichś zjadających-wszystkie-rozumy-finansistów-arcymagów.
Bankrutem się jest, jak się traci zdolność do spłaty zobowiązań. Pozostałe zobowiązania spłacamy a to...
Może jednym zapisem zostać skonwertowane na kapitał zakładowy i problem znika w sekundę. Tylko ciężko to potem odwrócić, więc poniekąd rozumiem, że BC trzyma to tak jak jest.

Dzięki Oldpara. W końcu ktoś kumaty pokazał jak to wszystko wygląda. Tym samym dziwić nie powinny szaleństwa Wisły Kraków na rynku transferowym.

Pozdrawiam
Żuraw my personal Jesus
Odpowiedz cytując
Raporter
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 19.08.2008, 21:38
No właśnie czyli nie ma żadnego długu którego trzeba by było spłacać. Po prostu Cupiał nie ma ochoty dokładać więcej niż 1,5 mln Euro które wrzuca za reklamę. Pokazałem parę tygodni temu że przy takich rozchodach oznacza to że na transfery są jakieś grosze i że transfer Dudki poszedł na domknięcie budżetu. I że pewnie jakaś kasa jest ale nie ma jej dużo, a Cupiałowi najwidoczniej nie spodobały się plany jej wydania.

Nie dziwię się takiej polityce z 2 powodów:
1 jest duża szansa na mistrzostwo
2 jest przebudowa stadionu
3 jest mała szansa nawet na awans do grupy Uefa, którą świadomie niwelujemy do minimum

Budżet jest zamknięty itp... Zależy nam w sumie tylko na mistrzostwie Polski które może da się może zdobyć więc po co Cupiał ma wydawać niepotrzebnie więcej?

Dlatego dziwię się Bednarzowi. Znał finanse klubu. Dlaczego nie szukał piłkarzy nieznanych, młodych, co by za dużo nie chcieli zarabiać. Dlaczego nie zaproponował takim kontraktów na rok? Albo np. wypożyczenie na rok z kwotą transferową?

Bednarz mało zrobił i taka jest prawda.
Może gdyby jeszcze wszedł sponsor na koszulki dał 2-3 mln Euro na sezon to by właśnie była kasa na trasnfery. Ale nie wszedł i trasnferów ni ma. Klamka.
Ale jestem niemal pewien że 1 mln Euro był i można było go zainwestować w młodych graczy.

Dlatego uważam że Bednarz zawalił i nie wiem czy ma coś jeszcze ciekawego do zaoferowania. Za Jirsaka też dobrej ceny nie zaoferował. Choćby 600tys Euro by było dobre bo jakości drużynie to większej niż Stilic nie daje, a nawet mniej wpływa na naszą grę.

Nie chce mi się powtarzać że jak zbudujemy stadion, będzie sponsor i będą lepsze czasy(będzie nas stać na ryzyko i walkę w pucharach i zatrzymanie najlepszych graczy) bo w to specjalnie nie wierzę...
Nasze zadanie to pilnować żeby to skąpstwo nie przerodziło się w kolejną klęskę i 8 miejsce. Bo właśnie balansujemy na takiej krawędzi. Może być mistrz a może być klapa. Podobnie jak Legia i Lech.
W tym okienku niestety zwyciężyła polityka RN i Cupiała nad żywiołem i dobrymi intencjami kibiców.
Ostatnio edytowane przez Raporter : 19.08.2008 o godz. 21:48.
Odpowiedz cytując
Philips_Zaspa
Member

Od: 03.2008

Stary 20.08.2008, 11:15
Czemu nie wierzysz, że nadejdą lepsze czasy? Fakt, że w przeszłości polska piłka przegapiła sygnał, kiedy można było ulepszać ligę, no ale można to nadrobić. Stadionu nie wybudujesz w dzień, ale w dwa, trzy lata i owszem. Jeśli skończy się ten cały bałagan PZPN i Ekstraklasy wraz z korupcją to i ludzie zaczną inwestować w piłkę nożną.
Wybór był prosty i przemyślany: Wisła Kraków !

Zaspa - dzielnica Gdańska, położona na miejscu dawnego lotniska pasażerskiego, dobrze umiejscowiona pod względem komunikacyjnym ( szybki dojazd do centrum Gdańska, Oliwy i Sopotu ). Zagłębie wiernych kibiców Lechii Gdańsk, Wisły Kraków i Śląska Wrocław. Zabudowa z lat 80tych XX wieku.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Stary 20.08.2008, 11:49
Zgadzam się z przedmówcą.
Nie ma bola... będzie coraz lepiej. Idzie EURO 2012
Więcej kasy, więcej kibicow, lepsze stadiony, lepsi zawodnicy będą chcieli u nas grać... w końcu przyjdą sukcesy.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 20.08.2008, 13:59
Oldpara, z nimi nie ma się co kłucić.Mamy samych specjalistów na forum.Samych trenerów, finansistów, menadżerów i doradców finansowych.
Najlepiej wychodzić z założenia "Ty masz rację, ja mam spokój"

Jednak, czasami to już się po prostu nie wytrzymuje...
Odpowiedz cytując
Raporter
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 20.08.2008, 22:55
Ile powinny wynosić stałe rozchody Wisły? (36,7mln zł)
wynagrodzenia- 16mln zł
ubezpieczenia- 1,5mln zł
podatki- tutaj pewnie różnie zapłaciliśmy ostatnio 2 mln wcześniej poniżej 1mln zakładam więc- 1mln złotych
zdobycie materiałów- 2mln
amortyzacja-
5mln
usługi obce-
9 mln

Czy moglibyście mi powiedzieć co w przypadku Wisły jest księgowane konkretnie pod tymi pozycjami(wytłuszczonymi), tzn. przetłumaczyć na "ludzki język"?
Mamy naprawdę duży budżet. Pomijając spłatę odsetek= 35 mln złotych a nie stać nas na transfery. Odpowiedź jest prosta. To nie Pensje pochłaniają większość z budżetu. Więc co? Co jest takiego w gospodarowaniu klubem różniącego nas np. od Odry Wodzisław która pewnie na pensje przeznacza 80% swojego budżetu?

Jedno jest pewne bez patrzenia na łapy i na każdą wydaną złotówkę nie doczekamy się lepszych czasów w Wiśle. Trzeba dalej szukać oszczędności:
-kontrakty motywacyjne to jednak ważna sprawa
-trzeba oglądać każdą złotówkę na drobne wydatki
-naprawdę zastanawiam się czy jest sens organizować ekstremalnie drogie zgrupowania w 10 gwiazdkowych hotelach
Ostatnio edytowane przez Raporter : 20.08.2008 o godz. 23:11.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 21.08.2008, 07:11
Amortyzacja w Wiśle to pewnie koszty związane z kontraktem zawodnika. Przykładowo kupiliśmy piłkarza za 100 zł z kontraktem trwającym przez 5 lat i co roku 20 zł wrzucamy w koszty amortyzacji (1/5). Bo przecież Wisła jako klub nie ma dużych środków trwałych (stadion jest miasta nie klubu itd)

Usługi obce to np. wynajęcie bazy treningowej podczas obozu przygotowawczego, wynajęcie stadionu Wisły od miasta itd...

Zdobycie materiałów - nie mam pojecia?

Tak tylko przypuszczam ale mogę się mylić...
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.08.2008, 07:23
Amortyzacja w Wiśle to pewnie koszty związane z kontraktem zawodnika. Przykładowo kupiliśmy piłkarza za 100 zł z kontraktem trwającym przez 5 lat i co roku 20 zł wrzucamy w koszty amortyzacji (1/5). Bo przecież Wisła jako klub nie ma dużych środków trwałych (stadion jest miasta nie klubu itd)

Usługi obce to np. wynajęcie bazy treningowej podczas obozu przygotowawczego, wynajęcie stadionu Wisły od miasta itd...

Zdobycie materiałów - nie mam pojecia?

Tak tylko przypuszczam ale mogę się mylić...
Stadion - w przypadku Wisły - może być inwestycją w obcym środku trwałym, choć akurat w tym przypadku większość wydatków nie stanowi odpisów amortyzacyjnych a jednorazowe koszty.

Amortyzacja nie ma jednak nic wspólnego z kontraktami zawodników
Po prostu klub ma jakiś majątek tzw. trwały (lokale, samochody, urządzenia) i je amortyzuje, co oczywiście oznacza że te kwoty są wydatkami/kosztami/ danego roku tylko księgowo, bo de facto zostały już poniesione wcześniej, chyba że ten majątek jest leasingowany.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 21.08.2008, 07:28
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Stadion - w przypadku Wisły - może być inwestycją w obcym środku trwałym, choć akurat w tym przypadku większość wydatków nie stanowi odpisów amortyzacyjnych a jednorazowe koszty.

Amortyzacja nie ma jednak nic wspólnego z kontraktami zawodników
Po prostu klub ma jakiś majątek tzw. trwały (lokale, samochody, urządzenia) i je amortyzuje, co oczywiście oznacza że te kwoty są wydatkami/kosztami/ danego roku tylko księgowo, bo de facto zostały już poniesione wcześniej, chyba że ten majątek jest leasingowany.
A kwoty odstępnego np. 400 tys EUR za Baretto to amortyzujesz czy odrazu wrzucasz w koszty? Moim zdaniem amortyzujesz. Ja pisałem tylko o kwocie odstępnego a nie o wynagrodzeniu dla piłkarza. Wg mnie kwota odstępnego jest amortyzowana przez długość trwania kontraktu a nie odrazu jednorazowo wrzucana w koszty
Odstępne za piłkarza jak np. licencje.

Ale znawcą w tym zakresie nie jestem
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 21.08.2008 o godz. 07:31.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 21.08.2008, 07:45
A kwoty odstępnego np. 400 tys EUR za Baretto to amortyzujesz czy odrazu wrzucasz w koszty? Moim zdaniem amortyzujesz. Ja pisałem tylko o kwocie odstępnego a nie o wynagrodzeniu dla piłkarza. Wg mnie kwota odstępnego jest amortyzowana przez długość trwania kontraktu a nie odrazu jednorazowo wrzucana w koszty
Odstępne za piłkarza jak np. licencje.

Ale znawcą w tym zakresie nie jestem
Ciekawy problem.
Możliwe, że jest tak jak sugerujesz, tzn. prawo do karty zawodniczej jest traktowane jako wartość niematerialna i prawna i wtedy będzie amortyzowana przez 5 lat.
Tyle że to byłoby niekorzystne dla klubu.
Odpowiedz cytując
Daniel Alves
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 21.08.2008, 12:34
Jeżeli jest jak mówi Sandomingo to rozumię że to co amortyzujemy liczy się tylko księgowo i nie musimy mieć tych 5 mln żeby komuś zapłacić? Czyli przychód klubu musi wynosić nie tyle ile rozchód tylko być pomniejszony o te 5 mln?

Czyli pomijając koszty stałe można powiedzieć że musimy mieć przychód ok 31 mln złotych a z tych 31 możemy pomijając wynagrodzenia podatki odsetki ubezpieczenia dysponować kwotą ok 10mln.

Te 10 mln złotych to:
transfery
wynajem stadionu
zgrupowania itp.

Więc tu bym raczej szukał oszczędności na transfery. Np. nie organizując zgrupowania w Austrii czy Niemczech tylko tam gdzie taniej.

Bo na naszą medialność to narazie przekłada się średnio. Nie mamy sponsora, piłkarze i tak nie chcą przychodzić i odchodzą itp...
Przychodu za chiny nam się nie udaje zwiększyć.

PS. Solorz ma wejść w Lecha? Może wreszcie Cupiał by poczuł jakieś zagrożenie i zaczął trochę walczyć o tą Wisłę?
Ostatnio edytowane przez Daniel Alves : 21.08.2008 o godz. 12:37.
Wisłaaa! Wisłaaa!
Jesteśmy Wisłą Krakow i dumą dla Polakow...
i tak jest od stu lat.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 21.08.2008, 12:43
Daniel Alves napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli jest jak mówi Sandomingo to rozumię że to co amortyzujemy liczy się tylko księgowo i nie musimy mieć tych 5 mln żeby komuś zapłacić? Czyli przychód klubu musi wynosić nie tyle ile rozchód tylko być pomniejszony o te 5 mln?
Tak.
Amortyzacja to koszt tylko i wyłącznie księgowy.
Majątek amortyzowany (poza nielicznymi wyjątkami) został już uprzednio nabyty, ponieważ podmiot dokonujący amortyzacji musi być jego właścicielem.
Odpowiedz cytując
Daniel Alves
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 21.08.2008, 13:13
W tym roku mamy o 5 mln mniej od Canal+ niż za rok. Już to moze oznaczać ze kasy na trasnfery po prostu nie ma.

Myślę że przychody z 6 meczów w UEFA(min) wyniosą ok 5 mln złotych.
Z Dudki mamy 8mln
Od Cupiała 5mln
Z biletów pewnie będzie łącznie z 7 mln złotych.
Od Salwadora 1mln
Chicago 1mln
Rekompensata też coś

Mniejsi sponsorzy. Może będzie jakaś nadwyżka na transfer ale nie jest to takie pewne.
Dzięki pieniądzom z Canal+ zmieni się tylko tyle że być może nie będzie trzeba nikogo sprzedawać. A to już sporo.

Przy takim układzie rok temu wydaliśmy na Jirsaka i Niedzielana. W tym roku kupiliśmy Diaza i Łobodzińskiego. Tak więc porównując to wydaliśmy podobną kasę. Więc nie ma na co liczyć za bardzo. Chyba że np. zeszliśmy nieco z pensji i innych wydatków.
Ostatnio edytowane przez Daniel Alves : 21.08.2008 o godz. 13:16.
Wisłaaa! Wisłaaa!
Jesteśmy Wisłą Krakow i dumą dla Polakow...
i tak jest od stu lat.
Odpowiedz cytując
Lemur
Senior Member

Stary 21.08.2008, 15:38
I gdzie Twoje sto milionów Lemur?!
Sto milionów?! Aha, fakt, napisałem 102 – daruj, to oczywiście głupi błąd, bo powinno być ok. 72 – tyle wynosiły wszystkie zobowiązania spółki, co zresztą sam wykazujesz. Możesz sobie teraz na tej literówce poużywać, bo jak wiadomo chodzi w tym wszystkim o ego forumowiczów, kto jest wiekszy, a kto malutki, a nie o sytuację Wisly.

A jak masz dostęp do rejestrów sądowych, łatwo sobie sprawdzisz, że to suma (ok. 72 mln ) znacznie przewyższająca zobowiązania vel „długi” każdego innego klubu polskiej ligi.

O czym to świadczy? Że gospodarowanie pieniędzmi przez RN i Cupiała, oraz ich zarządzanie klubem sportowym wypada najgorzej w całej lidze. Liczby tu nie kłamią. Narobili największych „długów” , przetracili najwięcej pieniędzy i to co ciekawe, nie wydajac ani złotówki na sprawy w futbolu najpotrzebniejsze: bazę treningową, poprawę scoutingu, usprawnienie systemu szkolenia, etc. Nie nasprowadzali też za te gigantyczne miliony, wielu naprawdę klasowych zawodników, którzy potem coś znaczyliby w Europie. Cupiał nie skąpił kasy tylko na wymianę ponad 20 trenerów, kilkunastu prezesów i paru dyrektorów sportowych...

W ogóle to jakiś ewenement na skalę światową, że w momencie, w którym klub powtarza wszystkie największe błędy z przeszłości włącznie z tymi owocującymi 8 miejscem, nie wzmacnia się tylko osłabia, znów nie wydaje ani złotówki na poprawę bazy treningowej, scoutingu, na porządnych zawodników, „przejada pieniądze” - w nic trwałego nie inwestuje na przyszłość, ignoruje oceny i potrzeby trenerów, być może przegrywa szanse na walkę o LM w przyszłym roku i na poprawienie swojego współczynnika w UEFA w tym i następnym sezonie. a przez pomysły RN czy też nieudolność Bednarza ma sparaliżowaną politykę kadrową – że w tym momencie, kibice nie tylko nie potrafią nawet zademonstrować głośno swojego niezadowolenia, ale jeszcza jak potulne dzieci ze wsi udają, że wierzą, iż tak musi być i staraja się samym sobie tłumaczyć powołując na jakieś pseudoekonomiczne slogany i wyliczenia, że to wszystko ma głęboki sens, jest dobre właściwe i mądre.

To do ksiegi Guinessa się nadaje, naprawdę
Ostatnio edytowane przez Lemur : 21.08.2008 o godz. 15:44.
Odpowiedz cytując
Deever
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 21.08.2008, 16:01
A co wy z tą bazą? Trzeba się było 10 lat temu upominać.

Z tego co mi wiadomo baza ma na terenach Wisły powstać na Euro z pomocą rządu, województwa, miasta.

To po cholerę Nadprezes miałby (ze swojego punktu widzenia) wykładać na boiska treningowe, skoro za 3 lata i tak muszą one powstać? Czekaliśmy tyle lat, wytrzymamy i te trzy.
Co to k***a jest "rów widokowy"?
Odpowiedz cytując
RALFO
Junior Member

Od: 07.2006

Stary 21.08.2008, 16:30
ten "dług" jest ale też go "nie ma" ,bardziej bym go określił jako wkład który Mr Cupiał chciałby odzyskać na wypadek W,w przypadku tak wysokiego ewidentnego długu nie dostaniesz licencji na sezon ,a co do lig "cywilizowanych" Celtik miał 40 mln ojro teraz ma podobno tylko 3 bańki w plecy,kluby włoskie przestały szastać kasą bo jej poprostu nie mają ,
RALFO
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów