The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WiselkaMLP
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.08.2008, 17:46
moze mi ktos powiedziec okolo po jakim czasie treningu atrybuty zawodnikow zaczna rosnac

no i mile widziala by byla jakas porada na ustawienia druzynowe
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 15.08.2008, 17:51
WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
moze mi ktos powiedziec okolo po jakim czasie treningu atrybuty zawodnikow zaczna rosnac

no i mile widziala by byla jakas porada na ustawienia druzynowe
nie da się tego określić. zależy to od: potencjału i umiejętności zawodnika, jego formy i tego czy gra, ustawień treningowych, trenerów...

co do ustawień drużynowych, ja w zależności od taktyki, ale zazwyczaj ustawiam nastawienie na minimalnie poza środek paska, agresywny odbiór, pressing na własnej połowie i podania lekko przesunięte za połowe paska.
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 15.08.2008, 18:06
Tak jak wyżej co do treningu. Można jeszcze dodać, że atrybuty rosną czasami dość długo. Im zawodnik starszy, tym wolniej rosną.

Co do ustawień drużynowych. Na początek swojej przygody z FMem traktuj je jako styl gry Twojego zespołu. Wyobraź sobie to, jak Twoi kopacze mają grać i ustaw
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.08.2008, 18:27
A ja zawsze daje nastawienie hiperofensywne, ograniczoną swobodę, podania-zalezy czy boisko krotkie czy dlugie, odbior agresywny
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Stary 15.08.2008, 18:28
dzieki panowie za porady na bylem fmsite zastosowalem kilka z opisanych taktyk i albo mi to w Wisle poporstu nie pasuje albo zawodncy jeszcze nie opcykali tej taksy ... wogole musze sie przyzwyczaic do glownego okna bo daty szukalem po calym ekranie z godzine wogole musze pojac sobie na spokojnie to wszystko poczawszy od opcji menedzerskich i wszystkich opcji bo strasznie skomplikowane to w porownaniu do Fm07 ale trening czyni mistrza ... ide cos kminic dalej

POZDRO
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Stary 15.08.2008, 19:34
jeszcze bym chciał nawiązać do tej kwestii przechodzenia zawodników z dobrych drużyn do Polski.
trochę niemądre jest to, że jeśli Wisła stanie się najlepszą drużyną na świecie, to nawet wtedy niektórzy nie chcą do niej przejść. sprawa reputacji powinna być baaardzo poprawiona w FMie 09, bo mam nadzieje, ze jeśli osiągniesz jakiś sukces w Europie, to powinienes byc za to jakoś nagrodzony. a i Polska liga kiedyś może być przecież najlepsza na świecie.

a, tak nawiązując do tego i przechodząc do meritum - chciałem się pochwalić iż do mnie, do Krakowa przyszedł Andy van der Meyde.
Odpowiedz cytując
WHITE*STAR
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 15.08.2008, 20:07
Gucio25 napisał(a):Wyświetl post
jeszcze bym chciał nawiązać do tej kwestii przechodzenia zawodników z dobrych drużyn do Polski.
trochę niemądre jest to, że jeśli Wisła stanie się najlepszą drużyną na świecie, to nawet wtedy niektórzy nie chcą do niej przejść. sprawa reputacji powinna być baaardzo poprawiona w FMie 09, bo mam nadzieje, ze jeśli osiągniesz jakiś sukces w Europie, to powinienes byc za to jakoś nagrodzony. a i Polska liga kiedyś może być przecież najlepsza na świecie.

a, tak nawiązując do tego i przechodząc do meritum - chciałem się pochwalić iż do mnie, do Krakowa przyszedł Andy van der Meyde.
Nie jest tak źle. Ja po wygraniu 2 raz Ligi Mistrzów Wisłą sprowadziłem Diego Capela z Sevilli. Natomiast piłkarze ze względu na słaba ligę, a nie drużynę nie chcieli do mnie przychodzić.
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 15.08.2008, 20:24
WHITE*STAR napisał(a):Wyświetl post
Nie jest tak źle. Ja po wygraniu 2 raz Ligi Mistrzów Wisłą sprowadziłem Diego Capela z Sevilli. Natomiast piłkarze ze względu na słaba ligę, a nie drużynę nie chcieli do mnie przychodzić.
Potwierdzam... Również ja mogę sprowadzać nawet najlepszych piłkarzy wartych kwoty rzedu 30 a nawet 40 mln euro. Z tym, że trochę grania mnie to kosztowało, żeby dojśc do takiego poziomu. Dodam tylko że polska liga jest u mnie 3 w rankingu UEFA za Hiszpanią i Włochami tylko..
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 15.08.2008, 20:49
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Potwierdzam... Również ja mogę sprowadzać nawet najlepszych piłkarzy wartych kwoty rzedu 30 a nawet 40 mln euro. Z tym, że trochę grania mnie to kosztowało, żeby dojśc do takiego poziomu. Dodam tylko że polska liga jest u mnie 3 w rankingu UEFA za Hiszpanią i Włochami tylko..
pokaz screeny
ktory masz rok, 2090?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
MicK
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.08.2008, 21:05
może być sobie nawet 2015 rok, jeśli zmienili ustawienie Polski z kraju rozwijającego się na kraj rozwinięty to wszystko jest możliwe.
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 15.08.2008, 22:17
MicK napisał(a):Wyświetl post
może być sobie nawet 2015 rok, jeśli zmienili ustawienie Polski z kraju rozwijającego się na kraj rozwinięty to wszystko jest możliwe.
Nic nie zmieniałem... Żadnych danych nie edytowałem...

szprotson napisał(a):Wyświetl post
pokaz screeny
ktory masz rok, 2090?
screeny z mojej gry są na pierwszej stronie tego tematu...
Rok 2034...
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Stary 17.08.2008, 20:59
Kiedy w końcu będzie ten FM Live? I orientuje się ktoś czy będzie jakiś abonament?
Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 17.08.2008, 21:31
Macie moze jakies rady dla początkującego gracza?

Nie rozumiem jeszcze jednego. Przy przetwarzaniu jest taka tabelka po lewej stronie i tam pokazuje ile kto maa kartek itp. Jak pokazuje formę, to rozumiem, że Z - zwycięstwo, P - porażka, X - remis. A wiecie co to jest R? Ja mialem naprzyklad tak - ZZXRP..o co chodzi z tym R?
Powód: R
Ostatnio edytowane przez kądzikowski : 19.08.2008 o godz. 09:39.
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 19.08.2008, 10:08
Wg mnie to... R to remis a X ... no właśnie? Chyba też remis.

Nie dawno rozpracowałem tak rzuty rożne, że jeden z moich środkowych obrońców zdobył w 15 meczach 10 goli. Reguła jest prosta. Wybierasz dobrze grających głową zawodników. Jednego ustawiasz "nabieg na krótki słupek" a drugiego "przy bramkarzu". Sposób bicia rożnych dajesz na "w pole bramkowe" i gole wpadają aż miło. Tyle, że po sezonie już wszytskie drużyny z ligii mnie rozpracowały i bramki nie wpadają już z taką częstotliwością po rożnych.

Mam takie pytanie... w poleceniach drużynowch jest opcja do zaznaczenia aby grać z kontry. To jest taki jakby dodatek do taktyki? Jeśli ustawiam drużyne żeby wolno rozgrywała piłke, wymieniała dużo podań i dodam do tego gre z kontry to nie będzie sie to gryzło? Bo ja to rozumiem tak, że kontratak będzie wyprowadzany tylko w miare okazji. A zwykłe akcje będą wg moich ustawień. Jak to jest?
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 19.08.2008, 10:28
A jak to można ustawić Kamson. Gdzie to trzeba im polecić, zeby jeden lecial na krotki slupek, drugi byl przy bramkarzu itp, itd? Sorka, ze się tak pytam, ale gram w FM-a raptem 3 czy 4 dni i jeszcze się we wszystkich opcjach nie polapalem
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 19.08.2008, 11:01
R i X: jedno to remis u siebie, drugie remis na wyjeździe, tylko nie wiem które to które.

Kamson: te rogi na krótki słupek są zabójczo skuteczne, przez co bardzo wielu graczy uważa to za buga i rezygnuje z tego bo za łatwo się zdobywa po nich gole.

kądzikowski: jak wejdziesz w taktykę to musisz kliknąć tak po lewej stronie od nazwiska danego gracza i wtedy wchodzisz w jego ustawienia indywidualne. I wtedy masz tam dział przeznaczony do stałych fragmentów gry.

Też mam pytanie: czy opcja Ścisła krycie to jest odpowiednik wysokiego pressingu? Jak to w ogóle rozumieć? Jak nie dam ścisłego krycia to zawodnicy specjalnie będą kryli gorzej? Nie rozumiem tej opcji.
Czy można ustawić do każdego napastnika odpowiedni rodzaj piłek? Bo mam jednego małego szybkiego i chcę, żeby mu grali prostopadłe piłki, a drugi wysoki i silny ale wolny i powinni mu grać na głowę. No i mogę dać rodzaj piłek do odgrywającego ale tylko do jednego.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 19.08.2008, 11:42
[quote=Awe;587764

Też mam pytanie: czy opcja Ścisła krycie to jest odpowiednik wysokiego pressingu? Jak to w ogóle rozumieć? [/quote]

Wydaje mi sie ze ścisłe krycie to krycie indywidualne

Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 19.08.2008, 11:53
a nie wiecie chlopaki jak zrobic screena z gry? Bo chcialem zrobic screena i tu wstawic, zebyscie powiedzieli, czy tobry mam sklad i taktyke
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Stary 19.08.2008, 12:06
kądzikowski napisał(a):Wyświetl post
a nie wiecie chlopaki jak zrobic screena z gry? Bo chcialem zrobic screena i tu wstawic, zebyscie powiedzieli, czy tobry mam sklad i taktyke
Na klawiaturze masz przycisk printscreen, nad "delete". Klikasz, otawierasz painta i wklejasz. A w grze robisz screena bodajże alt + F9. Zapisuje ci sie gdzies w dokumentach FMa.
Awe napisał(a):Wyświetl post
Czy można ustawić do każdego napastnika odpowiedni rodzaj piłek? Bo mam jednego małego szybkiego i chcę, żeby mu grali prostopadłe piłki, a drugi wysoki i silny ale wolny i powinni mu grać na głowę. No i mogę dać rodzaj piłek do odgrywającego ale tylko do jednego.
Na 99% nie ma takiej opcji. Przynajmniej ja jej nie znalazłem bo sam chciałem coś takiego ustawić.
Ostatnio edytowane przez Kamson : 19.08.2008 o godz. 12:12.
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 19.08.2008, 12:24
Jak teraz to tu wstawić?

Coś mi się obiło o uszy, ze ma byc [img] a potem [/img]..tylko co ma byc pomiedzy img?
Ostatnio edytowane przez kądzikowski : 19.08.2008 o godz. 12:28.
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Stary 19.08.2008, 12:35
kądzikowski napisał(a):Wyświetl post
Jak teraz to tu wstawić?

Coś mi się obiło o uszy, ze ma byc [img] a potem [/img]..tylko co ma byc pomiedzy img?
Wrzuć obrazek np. na imageshack.us
Żeby ot nie było...
Mam rzuty wolne ustawione "długie". Jest rzut wolny, dobra okazja do strzału/dośrodkowania. Nie daleko piłki stoi ... środkowy obrońca. Ten kto wykonuje rzut wolny, podaje do obrońcy (zamiast strzelać/dośrodkowywać) i obrońca ładuje w trybuny. Dodam, że obrońca ma ustawione przy rzutach wolnych "napastnik", ale nawet jak miał "tył" to tak było. Bug?
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 19.08.2008, 12:38
Awe:

Krycie ścisłe nie jest kryciem indywidualnym. Kryciem indywidualnym jest krycie 1na1, często mylona przez graczy właśnie ze ścisłym. Prosta zasada:

indywidualne=1na1
strefowe=strefowe

Przy ustawieniu krycia ścisłego, wartość gry przy przeciwniku nie powinna przekraczać dla żadnego zawodnika 5/6 przesunięć suwaka GPP od lewej w prawą. Drużynowa GPP to już inna bajka.

Co do gry piłek do napastinków. Jedyne co możesz zrobić, to ustawić "odgrywającego" na jednego z nich. Wówczas w ekranie ustawień drużynowych możesz wybrać sposób zagrywania do niego (mieszane, do nogi, na dobieg, na głowę).

Kamson:

Gra z kontry to piłki bezpośrednie rozgrywane w szybkim tempie. Najlepiej grać z kontry gdy cała Twoja drużyna ustawiona jest na własnej połowie i czeka na przechwyt piłki.

Co do skuteczności rzutów rożnych przy obstawieniu krótkiego słupka. Są to tak zwane "killer rogi", czyli ustawienie mające na celu trafić w bug w grze. W taki sposób pada mnóstwo bramek, był także przypadek że królem strzelców w jednej z lig został...środkowy obrońca. Zdobył, jeśli dobrze pamiętam, 28 bramek w jednym sezonie (w samych rozgrywkach ligowych). Ustawienie nie stosowane przez większość graczy z powodu zbyt łatwej recepty na bramki.

Post #82 = bug.

Kądzikowski:

Wrzucasz plik na serwer (tinypic itp), stosujesz następnie formułę [i m g]adres obrazka[ / i m g]

Bez spacji pomiędzy literkami w nawiasach.
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 19.08.2008 o godz. 12:40.
Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 19.08.2008, 12:41
Od razu zaznaczam, ze jest to dopiero początek mojej gry. Ważne, ze jest skuteczna

A to nie wiem czemu ona tata mala..zawsze jest, ze jak sie w nia klika, to sie powieksza..

pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Co do skuteczności rzutów rożnych przy obstawieniu krótkiego słupka. Są to tak zwane "killer rogi", czyli ustawienie mające na celu trafić w bug w grze. W taki sposób pada mnóstwo bramek, był także przypadek że królem strzelców w jednej z lig został...środkowy obrońca. Zdobył, jeśli dobrze pamiętam, 28 bramek w jednym sezonie (w samych rozgrywkach ligowych). Ustawienie nie stosowane przez większość graczy z powodu zbyt łatwej recepty na bramki.
Mnie niestety to nie dziala..mialem juz bodajze kilkanascie rogow..Niedzielana ustawilem przy bramkarzu, Brożka nabiegającego i dupa..ani jednej bramki.

Poprawilem..teraz wchodzi..
Ostatnio edytowane przez kądzikowski : 19.08.2008 o godz. 12:51.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 19.08.2008, 12:42
Kamson napisał(a):Wyświetl post
Na 99% nie ma takiej opcji. Przynajmniej ja jej nie znalazłem bo sam chciałem coś takiego ustawić.

Jak nie jak tak. Dawno nie grałem, ale z tego co pamiętam musisz ustawić chłopa jako "target mana" i potem odpowiednio zmienić "target man supply"- były tam opcje "run onto ball" i "to the head" co kolegę właśnie interesowało. Jeśli gdzieś się walnąłem, to dlatego, że tak jak pisałem danwo nie grałem, ale na bank opcje, o których piszę są w grze dostępne.

Kolega wyżej powinien dać trochę mniejszą fotę, bo tej nie mogę ogarnąć wzrokiem
Odpowiedz cytując
P@vel K@sprzyk
Member

Stary 19.08.2008, 13:10
Widzę ze stawiasz na Polaków.. W przeciwieństwie do mnie . U mnie w 18 meczowej jest 2 polaków z czego jeden ma miejsce w podstawowej 11. Dariusz Sz.
Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 19.08.2008, 13:15
Tylko tak..na lewym skrzydle, zamiast Boguskiego powinien byc francuz, ale mi nie zalapalo tego jak go zglosilem(nie wiem jakim cudem, dawalem mu 17), wiec, zeby nie jojcyl to go przenioslem do U-21, zeby gral.

A co o niej sadzicie? Jakies rady, co pozmieniac zeby bylo lepiej?
Odpowiedz cytując
Bobic
Banita

Od: 07.2006

Stary 19.08.2008, 13:34
kadzikowski a jak Ci idzie w lidze mistrzów i ile wydałes na transfery pytam z ciekawości bo jak ja w pierwszym sezonie awansowałem do ligi mistrzów poprosiłem o kase na transfery i dostałem 6 milionów Euro
Odpowiedz cytując
kądzikowski
Banita

Stary 19.08.2008, 13:46
jeszcze nie awansowalem do LM bo to jest pierwszy sezon. A na transfery wydalem ok 2 mln €
Odpowiedz cytując
dymek_nhs
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 19.08.2008, 17:07
Bobic napisał(a):Wyświetl post
kadzikowski a jak Ci idzie w lidze mistrzów i ile wydałes na transfery pytam z ciekawości bo jak ja w pierwszym sezonie awansowałem do ligi mistrzów poprosiłem o kase na transfery i dostałem 6 milionów Euro
mistrzu nie da sie awansowac Wisłą do LM w pierwszym sezonie w fm 2008 no chyba ze w ruch poszedl edytor albo jakies uaktualnienie do rozgrywek albo wczesniejsze wersje fm
ps. wypowiadajac sie wzialem pod uwage ze rozmawiamy o aktualnym fm czyli 2k8
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Stary 19.08.2008, 17:56
dymek_nhs napisał(a):Wyświetl post
mistrzu nie da sie awansowac Wisłą do LM w pierwszym sezonie w fm 2008 no chyba ze w ruch poszedl edytor albo jakies uaktualnienie do rozgrywek albo wczesniejsze wersje fm
ps. wypowiadajac sie wzialem pod uwage ze rozmawiamy o aktualnym fm czyli 2k8
Kwestia szczęścia. Dobre losowanie + 2 udane mecze i awans już w pierwszym sezonie może sie zdarzyć. Raz na sto ale sie zdarza. W eFeMie nie ma rzeczy niemożliwych

edit; chyba, że chodzi ci o to, że w el. LM w pierwszym sezonie nie gra Wisła. Ale wg mnie to Bobicowi chodziło o awans do LM po pierwszym sezonie.
Ostatnio edytowane przez Kamson : 19.08.2008 o godz. 17:59.
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów