|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Unia natychmiast przeznaczyła póki co milion E na pomoc ofiarom tej wojny . Uruchomiła dyplomację na najwyższym poziomie . Co według Ciebie powinna jeszcze zrobić ? Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 11.08.2008 o godz. 19:09.
![]()
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Misja pokojowa! Ostatnio to wyrażenie kojarzy się tylko z napadem Rosji na suwerenne państwo gruzińskie, a nie tak ma być. UE, ONZ czy NATO musi podjąć działanie i zająć jakieś stanowisko: albo jestesmy z Gruzją i wysyłamy tam misję stabilizacyjną, albo nie robimy nic i wspieramy tym samym Rosję.
![]()
Zbigniew Boniek - "Śmierć, wybuchowa atmosfera wisiały nad stadionem."
Michel Platini - "Ten wieczór nie miał nic wspólnego z futbolem." The Daily Mirror - "Dzień w którym umarł futbol." 29.05.85 |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
No to scenariusz najbliższych dni jest jasny: W celu obalenia i pojmania zbrodniarza Sakaszwilego Rosjanie zajmą całą Gruzję.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To mało?! Saakaszwili wręcz prosi zachód o takie właśnie działanie i o tym ja przez cały czas piszę. Można to wykonać i trzeba, już nie wystarczą same apele o zaprzestanie walk
Być może tak się stanie,. ale trzeba zdac sobie sprawę jaka jest sytuacja w Gruzji obecnie (jaka była przed wojną). Demokracja Saakaszwilemu była obcym pojęciem - Wolna prasa to marzenia. Nie wierzysz przeczytaj wywiad z dzisiejszej wyborczej z politykiem gruzińskim Chaindrawejem, któy mieszka tam na stałe. ![]()
Zbigniew Boniek - "Śmierć, wybuchowa atmosfera wisiały nad stadionem."
Michel Platini - "Ten wieczór nie miał nic wspólnego z futbolem." The Daily Mirror - "Dzień w którym umarł futbol." 29.05.85 |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
K_2 napisał:
Cytat:
uwagi, że kiedyś ono dotyczyło Polski (Francuzi krzyczeli tak w 1939 r. "Nie będziemy umierać za Gdańsk"). Co sie później stało z tymi co tak krzyczeli już wiemy. Obyś kiedyś nie musiał słuchać takich tekstów jak będzie Ci lecieć na głowę rosyjska bomba. Mareq naskrobał: Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
marcinarsenal , misja stabilizacyjna może być tylko możliwa po zawieszeniu broni i wycofaniu wojsku obu stron .
Cytat:
Z jednej strony podobno nie ma Rosjan w Gori , ale z drugiej faktycznie wszystkie wojska są wycofywane do Tbilisi a i sami mieszkańcy przygotowują się do najgorszego. Jak Rosjanie uderzą na Tbilisi , to będzie masakra. Po komentarzach można się zorientować , że Russia Today i Viesti robią swoje . ![]()
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Teraz sytuacja gospodarczo jest calkiem inna .Europa jest niemal calkowita zalezna od surowcow Rosyjskich .Z drugiej strony Ruscy maja tylko chyba rope gaz i kawior ,reszte importuja .Sciagaja samochody,zwynosc wszystko niemal.Firmy z Europy tam zakladaja filie .Dwie strony sa dla siebie zbyt cenne zeby z siebie rezygnowac Proszisz mnie zeby nie pisac ze nei bedziemy umierac za Gruzje ,a sam obrazasz niezyjacego Geremka... Przypomnij se tego Geremka jak podpisywal akt wstapienia do NATO .Gruzja dzis by chciala miec takiego swojego Geremka ktory w imieniu Gruzji by podpisywal akt wstapienai do Nato |
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|||||||||
|
Już rozumiem Wilka i sambo dlaczego uważają z tobą dyskusję za rzecz bardzo uciążliwą.
Postaram się ostatni raz ignorancie odpisać. Nie obiecuję,że nie będzie riposty jeśli dalej będziesz beszczelnie sugerował bredni, których nigdy nie powiedziałem. tka jak II WŚ, nie potrzeba by było Gdańska, nie potrzeba by było Niemców Sudeckich, nie potrzeba by było ustępstw państw zachodu, itd itp, wojna i tak by była i tyle. zwracam uwagę tylko na fakt, że skoro coś ma się stać nieuniknionego to należy unikać takich zachowań, które pozwolą agresorowi na wykorzystanie takich wydarzeń, które inny lud kupi w ciemno. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zdaję sobie sprawę ,że różne rzeczy mozna wpisać do wiki ale raczej wojny nikt sobie nie wymyślil Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Won ruskim z Gruzji. ![]() Cytat:
|
||||||||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
K_2 napisał:
Cytat:
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Wiem ze tu nie chodzi konkretnie o Geremka ,bo mogli wziasc ciecia co tam sprzatal do podpisania ,ale chyba jak Geremek podpisywal to znaczy ze sie do tego w duzym stopniu przyczynil i ten zaszczyt przypadl jemu ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli sądzisz , że by się zgodzili , to szerokiej drogi . Cytat:
podtytuł 1992-2008 lata pokoju :] To gdzie te lata wojny !? Cytat:
Wiesz coś na ten temat poza tym ,że były ze strony Serbów ostrzejsze wypowiedzi i wystąpieniami po uznaniu niepodległości Kosowa ? Cytat:
? Cytat:
Fakt , faktem obaliłem obydwa Twoje argumenty a ty kontry nie przedstawiłeś . Cytat:
Ciekawe co kombinują .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 11.08.2008 o godz. 20:26.
![]()
|
|||||||||
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
||||||||||
twoje umacnianie i okopanie się w okopach mnie też umacnia. pięknym jezykiem nie ukryjesz tego jak postępujesz Dobrze napisał sambo Cytat:
podpisuję się obiema rękami,a domyślam się że z sambo reprezentujemy inne obozy polityczne Cytat:
teraz się twoi wodzowie wezmą za osłabianie. pogratulowałCytat:
Cytat:
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Osetia_....C5.82udniowej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/I_wojna...%C5%82udniowej Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i kto używa nazwy Kosowarzy? jedź chłopie do Kosowa (ja miałem okazję tam być) i zapytaj tych ludzi kim są,z a kogo się uważają i kogo reprezentują! Jedź do Macedonii i Skopje (też tam byłem) i zapytaj o nastroje, poglądy i za kogo się tam kto uważa.Won ruskim z Gruzji Powód: lieterówki
Ostatnio edytowane przez PvD : 11.08.2008 o godz. 21:06.
![]() Cytat:
|
|||||||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||
|
Cytat:
Ja ciągle chcę silnej Unii Europejskiej , która będzie miała posłuch na całym świecie . Także w Rosji . Nic się w tej kwestii nie zmieniło . Cytat:
http://pl.youtube.com/watch?v=yBZgX-QHq6A Tutaj można przeczytać jak wygląda pogląd ruskiego ludu na tę sprawę . Kosowo jak się przewija , to może w co 100 komentarzu . Tak to Amerykańcy źli(do utwierdzenia tego poglądu wcale Kosowo nie jest potrzebne) Sakaszwili Hitler i marionetka USA Nasi niosą Mir Gruzini mordują Osetyjczyków Wszyscy na świecie chcą słabej Rosji a my jesteśmy Imperium Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dwa Twoje argumenty dlaczego tym się bardziej należy niż tamtym . Osetyjczycy - naród , Albańczycy - naród Osetia - autonomia , Kosowo - autonomia Nie wiem kto jej używa , ale pojawiła się już na począku XX w. Tyle , że to nie ma znaczenia w tej dyksuji . Poraz drugi piszę , że dałem to jako ciekawostkę . Trzeci raz już nie napiszę . Cytat:
Bezczelny manipulatorze ?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 11.08.2008 o godz. 20:52.
![]()
|
||||||
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
|||||||||
jako euroentuzjasta i zwolennik NATO jestem pod wrażeniem skuteczności UE. Żal patrzeć jak jest upokarzana bo tylko tam gdzie ma pewne wygrane potrafi się postawićCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Państwo Kosowa nigdy nie istniało bo nie było takiego narodu Kosowo jest niepodległe, Osetia i Abchazja nie Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak tego nie pojmujesz to już nie moja wina.
Ostatnio edytowane przez PvD : 11.08.2008 o godz. 21:01.
![]() Cytat:
|
||||||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||||
|
Cytat:
Jeżeli jesteś euroentuzjastą , to raczej powinieneś liczyć na to , że Unia będzie się rozwijała i osiągnie należną sobie pozycję w świecie a nie naigrawać się . Cytat:
Cytat:
![]() Twoje kluczenie w tej kwestii jest iście zabawne . Po prostu używaj sprawdzonych i wyważonych informacji a nie wij się później na różne sposoby , bo doskonale wiemy o co chodziło w Twojej podstawowej wypowiedzi dotyczącej tej kwestii . Cytat:
Państwo Albania dalej istnieje . Naród też i w państwie i w tworze który uzyskał niepodległość. Cytat:
w ramach przypomnienia ,,Bo tylko głupiec nie zauważy że tym na Kaukazie należy się bardziej niepodległość niż albańczykom z Kosowa" Cytat:
Masz mały hint , którym się możesz posłużyć przy wymyślaniu kolejnych argumentów Założysz , że Albańczycy to dzikusi którzy zasługują tylko na sprzątanie klozetów a Osetyjczycy to piękny naród potomkowie Sarmatów i już jeden punkt na trzy jest . Chociaż ja osobiście w taką merytorykę bym nie brnął . Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 11.08.2008 o godz. 21:31.
![]()
|
|||||||
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ważna informacja.
Pod ambasadą Rosyjską codziennie ok 19 zbierają się ludzie by wyrazić swoje niezadowolenie / wku..ienie poczynaniami w Gruzji Dzisiaj byłem i ja. Jutro bądźcie i Wy ul. Biskupia 7 ![]()
Piwa i pacierza nigdy nie odmawiam
Walczmy o Wiślacki PR !! Bojkot Gazety Wyborczej !! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Sorry ****a ale już nie moge jak czytam Kaczor do Gruzji 'Bush popiera tę inicjatywę' mało dostaliśmy od Rosji po łbie? chyba jednak za mało nie wiem czy Kaczyńskim kierują kompleksy i nagle robi z sibie i nas na siłe (!) mocarzy tego świata ale to jest ****a śmieszne. Powinno być przecież na odwrót! Bush jedzie do Gruzji 'Kaczyński popiera tę inicjatywę' przecież jak Rosja by chciała nam zrobić kuku to 2 dni mozna Polske zaorać i sadzić ziemniaki! Ludzie troche rozumu! Znajmy swoje miejsce w szeregu. Jeszcze takie małę przmyślenie od dawna szłysze ze środowiska prezydenta 'Nie stać nas na w pełni zawodową armie' tak ale stać na na misje stabilizacyjne z których nic nie mamy, dziwnym trafem bogacze tego świata nie wydają takie kasy na to ale my tak! I nagle nasz prezio nie wyklucza udziału wojsk w walkach w Gruzji!
PA-RA-NO-JA takie jest moje zdanie. ![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Wmieszam się po raz pierwszy do tego tematu, aby wyrazić swą frustrację w kilku zdaniach.
My mieszamy się do tego wszystkiego, bo chcemy wzbudzić szacunek swoją potęgą gospodarczą i militarną. Polskie wojsko w Iraku to gest przyjaźni wobec USA, rząd zapragnął przyjacielskich stosunków z USA. Tym razem Kaczyński wychyla nos zbyt daleko swojego. Nic nie zyskamy a dużo stracimy. Zakręcą nam gaz, wyślemy żołnierzy którzy zginą. Nie tędy droga. Dziękuję. |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
Medyk - miej trochę godności człowieku. Tam gina niweinni ludzie rozstrzeliwani przez ruska hołotę. Napadnięty został suwerenny, niepodległy kraj. Wszystko wskazuje na to, że zostanie on podbity w wojnie bez wypowiedzenia jak my w 39. Piszesz, że Polskę można zaorać w dwa dni - dokładnie - tak zrobia to kiedyś ruscy - przyjdą tu i nas zaorają. Prezydent Francji wyda notę protestacyjną, Niemcy bedą oburzone naszym zachowaniem . Prezydent USA będzie popierał inicjatywę prezydenta Czech, który przybędzie na "mediację" A Ty będziesz trzymał w dłoniach swoje nieżywe dziecko, albo bedziesz oglądał jak ruscy gwałcą Ci żonę i jakis" czeski medyk" na forum napisze, że to co wyprawia prezydent Czech to jakis śmiech na sali i trza znać swoje miejsce w szeregu. NIeprawdopodobne? Po tym co wyprawiają Ruscy w Gruzji - ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny- ruscy przekraczaja właśnie masę krytyczną swojej arogancji i powracają do swoich dawnych dobrych czasów. Europa Zachodnia i USA również powracają do swoich dawnych przyzwyczajeń - mało - isniteje podejrzenie, że z Ruskami to wszystko jest przehandlowane. Jeśli wiec wracaja stare czasy - to dobrze abys odświeżył pamieć, co w tych starych czasach działo się z Polską. Przypomnij sobie i nie pisz, nie mów więcej takich okropieństw ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
myślę że nie do końca mnie zrozumiałeś ja doskonale wiem że tam giną ludzie, że ta wojna jest niesprawieliwa niepotrzbna ja tych Gruzinów POPIERAM! jestem z nimi całym secem, dzisiaj jak na TVN24 widzialem 18 letniego Gruzina w studio to az mi się serce krajało i łzy cisnęły do oczu, od razu przewineły mi się przed oczami opowieśni dziadków jak to się wszystko zaczynało w '39 zmierzam tylko do tego że są silniejsi od nas, mający większą władze i możliwości i to właśnie oni (Usa, Niemcym Wlk. Brytania ect.) powinnie uderzyć pięścią w stół a my wpoinniśmy im przytakiwać! Nie na odwrót!!! Tak więc mam nadzieje ze tym razem wyraziłem siębardziej wyraźnie.
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Słusznie,że prezydent Kaczyński leci do Gruzji. Może świat i co głupci nasi obywatele,nazywajmy rzeczy po imieniu, zobaczą,że jaj nie ma. Ale bardziej ucieszyłaby mnie misja prezydenta do Qataru tudzież jednoczonych Emiratów Arabskich, w których to podpisałby kontrakt na dostarczanie nam gazu i ropy ankowcami na dobre kilkadzisiąt lat,rzec jasna bez ednictwa niemieckiego z jakimiś przeładowaniami w Rostoku. Nie,mały tanowiec płynie do gazoportu,tego samego, którego Kwasniewski chciał sprzedac ruskim i tam wtłacza paliwo, które płynie do Płocka. To samo z gazem. I nie wierzcie teorią,że tankowce są za duże na Bałtyk. Bredia psów Kremla. Jakby Kaczyński takie cos wykonał, to Kremal by zaniemówił. Tylko,że to sa marzenia,bo maja tutaj tyle osób0włacznie z agenbtami wpływu,że to jest niemożliwe. Jeszcze jakby kontrakt podpisać na zasadzie,że kupujemy gaz i ropę tylko od spólek w stu procentach niezaleznych od obcego kapitału. To byśmy dojebali Putinowi.
I kimże jest Tusk. Robi probelmy z udostepnieniem samolotu Prezydentowi? Toi nie jest mój premier ani rząd, Won do Berlina.O ile pozwolą. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Według mnie dobrze , że leci . Przecież nie leci tam tylko i wyłącznie jako prezydent Polski i tylko w imieniu Polski , tylko razem z prezydentami Litwy , Łotwy , Estonii oraz Ukrainy , która to grupa za wyjątkiem ostatniego z państw stanowi trzon krajów należących do Unii , które pragną ostrzejszego kurus w stosnku do Rosji . Wracając jeszcze do sprawy stanowiska niemieckiego MZS nie zapominajmy , że minister Steinmeier wywodzi się z SPD . Komentarze polityków CDU odnośnie sytuacji w Gruzji są zupełnie inne . Takie koszty ,,wielkiej koalicji" .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.08.2008 o godz. 01:17.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Cytat:
np USA a teraz Rosjanom rurociągów się zachciało... Kaczyński chce pokazać jaka ta Polska jest niezajebista i wtrynia sie w nieswoje sprawy.PO CO ? A wiecie najlepsze jest to że Polska wpieprza sie dosłownie gdzie moze.liże dupe USA a jakby ktoś nie daj boże to zaatakował Polsce to Amerykanie palcem nie kiwną żeby nam pomóc.Taka prawda. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
Tak samo jak w 39![]()
W życiu ważne są tylko chwile...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prawo międzynarodowe w tym organizacje międzynarodowe znacznie się rozwinęły od 39 r i stosowanie analogii między tamtymi układami a obecnym sojuszem północnoatlantyckim nie ma większego sensu . Wtedy nie było żadnych organizacji obronnych , tylko udzielane w pośpiechu jednostronne gwarancje bezpieczeństwa przekształcane na tygodnie przed wojną w dwustronne umowy sojusznicze (jak w przypadku Wlk.Brytanii) , czy sojusz z lat 20 XX w uzupełniony na 2 mc przed wojną protokołem o współpracy wojskowej (Francja) .
Jeszcze przez spory okres czasu Rosja nie odważy się zaatakować żadnego z państw NATO . A jak dobrze pójdzie , to nawet w odległej przyszłości nie zdecyduje się na ten krok .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.08.2008 o godz. 08:28.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Hmmmm strasznie liczycie na to NATO, więc dodam coś od siebie:
1) Art.1 Układu NATO zobowiązuje członków paktu do rozwiązywania każdego międzynarodowego sporu na drodze pokojowej, tak, by światowy pokój, bezpieczeństwo i sprawiedliwość nie zostały naruszone. 2) Art. 5 Strony zgadzają się, że zbrojna napaść na jedną lub kilka z nich w Europie lub Ameryce Północnej będzie uważana za napaść przeciwko nim wszystkim, wskutek tego zgadzają się one na to, że jeżeli taka zbrojna napaść nastąpi, każda z nich, w wykonaniu prawa do indywidualnej lub zbiorowej samoobrony, uznanego przez artykuł 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli pomocy Stronie lub Stronom tak napadniętym, podejmując natychmiast indywidualnie i w porozumieniu z innymi Stronami taką akcję, jaką uzna za konieczną, nie wyłączając użycia siły zbrojnej, w celu przywrócenia i utrzymania bezpieczeństwa obszaru północnoatlantyckiego. Czyli wystarczy nota dyplomatyczna potępiająca atak na jeden z krajów członkowskich, sankcje etc. ,i już spełniłeś swój obowiązek narzucony na ciebie przez traktat północnoatlantycki.Więc ja jakoś na NATO nie liczę (aczkolwiek zawsze to lepsze ,niż być samemu...) |
|
|