The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.08.2008, 20:17
Dobra nie chce mi się gadać o wojnie rosyjsko-gruzińskiej z agitatorem rosyjskim , bo że nim jesteś udowodniłeś wiele razy . Pewnie wierzysz w brednie typu jedność słowiańska i stąd to się bierze .

Jednak trzy sprawy

Pierwsza - widzę , że się bardzo denerwujesz

Cytat:
Dzieciaku.

Cytat:
vBazy Amerykańskie w Kosowie
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...we-usa,1067481

http://www.psz.pl/content/view/5195/

Naprawdę mają finanse , które pozwalają im założyć sobie bazę praktycznie gdzie chcą w tamtym terenie . Nie musieli porywać się na kosztowne naloty , tylko dla jednej bazy .

Cytat:
Hmmm - Sobieski brał udział w jakimś sojuszu, na którym wyszliśmy jak Zabłocki na mydle. A strukra podobna do UE, a proszę bardzo Rzesza Niemiecka po 1648.
Obydwa porównania wielce nietrafne . Po pierwsze Rzesza Niemiecka ma tyle podobieństwa z UE co Chiny z państwem prawa a po drugie ciężko ją nazywać sojuszem i ciężko mówić o jej rozpadzie.
Natomiast porównanie świętej ligi do NATO , to już beka zupełna
Czy Ty myślisz , że prawo międzynarodowe nic się nie zmieniło w ciągu tych wieków ? Myślisz , że możesz sobie przywoływać dowolny sojusz z XVII w twierdzić , że się rozpadł i powoływać się z tego względu na niestabilność sojuszów ?

Cytat:
Odcięcie Osetii Południowej, od energi podczas mroźnej zimy i skazanie na smierć setek ludzi, to pod co podpada?
Źródła

Wszystko co trzeba wiedzieć o tym konflikcie jest podane w tym co wkleiłem w poprzednim poście. Rosja jest najeźdźcą i tyle
Amen .

Cytat:
Podaję te 1.400 za wszystkimi portalami, chyba oczywiste że innych informacji nie mam.
To przeczytaj dokładnie te informacje z tych portali . Tam jest napisane kto jest źródłem .
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 08.08.2008, 20:32
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Dobra nie chce mi się gadać o wojnie rosyjsko-gruzińskiej z agitatorem rosyjskim ,
Agitatorze Berlina przysiadz sobie na tyłku.

Cytat:
bo że nim jesteś udowodniłeś wiele razy . Pewnie wierzysz w brednie typu jedność słowiańska i stąd to się bierze .
I dlatego chciałbym aby Królewiec wrócił w nasze władanie

Cytat:
Jednak trzy sprawy

Pierwsza - widzę , że się bardzo denerwujesz

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...we-usa,1067481

http://www.psz.pl/content/view/5195/

Naprawdę mają finanse , które pozwalają im założyć sobie bazę praktycznie gdzie chcą w tamtym terenie . Nie musieli porywać się na kosztowne naloty , tylko dla jednej bazy .
Na tamtym powiadasz.. z tym że zapomniałeś o tym że rozmawiamy o terytorium Serbii. Tam jakos nie udałoby się.

Cytat:
Obydwa porównania wielce nietrafne . Po pierwsze Rzesza Niemiecka ma tyle podobieństwa z UE co Chiny z państwem prawa a po drugie ciężko ją nazywać sojuszem i ciężko mówić o jej rozpadzie.
Właściwie masz racje.
Państwka w Rzeszy po 1648 r. miały większy luz (zanim Berlin tego nie ukrócił) niżli obecne pąństwa wchodzace w skład WE.

Cytat:
Natomiast porównanie świętej ligi do NATO , to już beka zupełna
Czy Ty myślisz , że prawo międzynarodowe nic się nie zmieniło w ciągu tych wieków ? Myślisz , że możesz sobie przywoływać dowolny sojusz z XVII w twierdzić , że się rozpadł i powoływać się z tego względu na niestabilność sojuszów ?
Przestań bredzić.

Sojusze sa wyłacznie z kilku pobudek. Najważniejszy to czyjś interes, czasem trzeba byc w nim bo sie jest do tego zmuszonym.

Jesli Ty wierzysz w trwałośc czegokolwiek, dobre intencje - to science-fiction nie ten temat.

Cytat:
Źródła
Lata 90 - prasa.
Cytat:
Wszystko co trzeba wiedzieć o tym konflikcie jest podane w tym co wkleiłem w poprzednim poście. Rosja jest najeźdźcą i tyle
Amen .

Nie zauważyłes jednej rzeczy Abchazi (naród kaukaski, islamski swoją drogą (zamieszkały tam od zawsze), popieprzył Ci się z Osetią (potomkami Alanów (Sarmatów)). (Choć pare razy o niej wspomniano).

A tak swoja droga czyje to jest?

A że Rosja robi to samo co inni, to własnie ukazuje w pełni Twoja hipokryzje - Niemcy, USA - wsio gra w końcu prawa człowieka, a nie żaden swój interes - Rosja - beee w końcu to Rosja.

Kto teraz co zaczął - pomineło się to Misiu?

Dobra HIPOKRYTO - napisz wyraźnie dlaczego Sziptary z Kosowa mogły oderwać się od Serbii przy wsparciu innych, a dlaczego nie mają do tego prawa Osetyńcy czy też Abchazowie?
Tylko oszczędź mi głodne kawałki o prawach człowieka.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 08.08.2008 o godz. 20:44.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.08.2008, 20:47
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Przeciez napisałem, że nie sądzę żeby to mialo jakiś związek.
Napisałem, że ktoś kto już raz został złapany dzięki sądowi 24-godzinnemu może być pozbawiony możliwości popełnienia tego wykroczenia ponownie w oczekiwaniu na wyrok bo go od razu zamkną, a nie że dzięki tym sądom nie pojawią się nowi.
Teoretycznie tak,ale może oprócz pojedyńczych aspektów skupimy się na generalnej ocenie sądów 24 godzinnych?Prosiłem Cię wcześniej o dane aby zweryfikować Twoją opinie o prewencyjnej funkcji,mającej nie dopuścić do ponownego popełnienia przestępstwa.Przytoczyłeś przykład swojej bratowej -skoro dotyczyło to bliskiej Ci osoby napewno to mocno odczułeś ale to jeszcze nie oznacza że jest to sytuacja nagminna - stąd prośba o statystyki.
Jak już wcześniej pisałem utrzymanie sądów 24h pochłania ogromne pieniądze.W zestawieniu że również te organy rozpatrują mało spraw do których zostały celowo powołane(chuligaństwo) nie wystawia im zbyt pochlebnej cenzurki.Oczywiście nie trzeba od razu usuwać sztandardowego projektu Ziobry,ale wobec dotychczasowego funkcjonowania wypadałoby zmodyfikować(dostosować) te instytucje do potrzeb wobec których zostały powołane.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 08.08.2008, 21:08

Faktycznie . Nieraz zwolennicy PO walili dziennikarzy naszego dziennika i TV Trwam transparentami(oczywiście z tym fałszywie uśmiechniętym logiem PO ) i torebkami po głowach , wyzywając ich od katolickiego zaścianku
Tym bardziej strach myśleć co będą mieć w głowach lemingi mając 70 lat, gdy już teraz, w młodym wieku prezentują to co prezentują.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 08.08.2008, 21:23
Nie ulega wątpliwości, że to co się dzieje w Gruzji, jest skutkiem tego, co sie działo z Serbią. Nie trzeba byc aż nadto uważnym, żeby ze sobą powiązać te oto okoliczności:

1) wycofanie 1000 rosyjskich żołnierzy z terenów Kosowa w 2003r. - i przerzucenie ich do.... Abchazji

2) Uznanie niepodległości Kosowa i krótkie bicie piany w związku z tym przez Putina.

To co wyprawiają teraz Ruscy jest szalenie niebezpieczne, ponieważ wypowiedziały innemu państwu wojnę bez wypowiedzenia. Ruscy strzelają do obywateli na cudzym terytorium.

Niestety obawy Nowaka- Jeziorańskiego co do rozwoju bezczelnosci ruskich sie sprawdzają. Im dłużej Ruscy będą traktowani jako kolos na glinianych nogach, tym gorzej dla świata.

-----------------------------------------------

Zbychu napisał(a):Wyświetl post

Jeśli tylko ta "polityka miłości" "słoneczka peru" PO czy jak to się tu nazywa wpłynie korzystnie dla kraju,ludzie uwierzą że może być lepiej zamiast emigrować będą rzetelnie pracować na dobro naszej ojczyzny to jestem jak najbardziej za.Moge być "lemingiem"

te podaj mi te przykłady - wet prezydenckich juz podałeś chłopczyku - czekam na wpływ polityki miłości. Może zablokowanie budowy autostrad to ta polityka miłosci? Czekam - mam nadzieję, że mnie nie zawiedziesz i bedziesz śmieszny jak zwykle
Ostatnio edytowane przez sambo : 08.08.2008 o godz. 21:29.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Wilku
lupus albus

Stary 08.08.2008, 21:32
sambo napisał(a):Wyświetl post
To co wyprawiają teraz Ruscy jest szalenie niebezpieczne, ponieważ wypowiedziały innemu państwu wojnę bez wypowiedzenia. Ruscy strzelają do obywateli na cudzym terytorium.
Sambo w 99r. z czym mieliśmy do czynienia?

Cytat:
Niestety obawy Nowaka- Jeziorańskiego co do rozwoju bezczelnosci ruskich sie sprawdzają. Im dłużej Ruscy będą traktowani jako kolos na glinianych nogach, tym gorzej dla świata.
Są.

Nie mogą sobie pozwolic na "pokojowe"naloty i równanie z ziemia Gruzji, jak Usańce Serbię, natomiast lądowo mogą uderzyć, bo kilkadziesiąt tys. trupów nie zrobi w Rosji żadnego wrazenia. I w tym maja nad USA przewagę.

Ale jak się robi burdel w Europie, dla cudzych interesów to sie ma co się chciało.

Własciwie to sie ciesze ze teraz jest premierem Donio, mozna być pewnym że pijarowcy za friko nie pozwolą mu się wdać w cudza awanture na Kaukazie.

Mnie bardziej interesuje kto podpuścił Gruzinów aby uderzyli, i to akurat nie w Abchazów (islamcy) a w Osetie.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 08.08.2008, 21:56
Wilku napisał(a):Wyświetl post

Mnie bardziej interesuje kto podpuścił Gruzinów aby uderzyli, i to akurat nie w Abchazów (islamcy) a w Osetie.

To jest pytanie zasadnicze. Nie wiem co o tym myśleć szczerze mówiąc.

Z jednej strony widać jak na dłoni, że ruscy do tego się przygotowywali i to jest wypełnianie założonego wcześniej scenariusza. Brakuje jednego elementu - tzn. odpowiedzi na pytanie, czy Saakaszwili jest idiotą, że sie dał zrobić w kuku?

Bo jeśli tak - to oznaczałoby, że cała akcja jest z góry ukartowana - USAńce dostają w łapę Kosowo - oddają Ruskom Osetię i Abchazję. Wystarczyło podpuscić tylko Gruzinów.

To jest dla mnie strasznie niedorzeczna argumentacja ale jedyna logiczna
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.08.2008, 22:10
Ja w tym logiki nie widzę. Gdyby tak było jak zakladasz, to wystarczyło,aby Rosja ogłosiła niepodległość Osetii i byłby spokój. Amerykańce by przyklepali i obie strony byłyby zadowolone. Tylko Gruzini mieliby jeszcze większy problem,bo naprzeciw siebie mieliby i USA i Rosję. Tak więc teoria o wspólnym dealu średnio się kupy trzyma.

Poza tym Saakaszwili opiera się na tym co mu mówią doradcy i jak mu są przedstawiane i w jaki sposób opracowane są dane wywiadowcze. To jest kluczowe, przeciez sam tego nie robi. **** wie,może gość celowo jest wprowadzany w błąd. Na jakiejś podstawie zachowuje się tak a nie inaczej.

Co do tego,że byłą to zaplanowala operacja nie ma najmniejszej wątpliwości. Cały świat skupiony na otwarciu olimpiady, wszytkie TV i agencje się tam zebrały, więc można było rozpocząć rozpierduchę w miare cicho. Choć CNN daje o tym non stop, podobnie Aljazzera angliekso języczna. Ale już Sky nie. Ciekawe jaką odpowiedz przygotowali Gruzini,choć nalezy zalożyć,że Rosjanie mają w samym rządzie gruzinskim bardzo dużo agentury. Widać,że to bardzo precyzyjna akcja.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 08.08.2008 o godz. 22:14.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Wilku
lupus albus

Stary 08.08.2008, 22:21
To jest pytanie zasadnicze. Nie wiem co o tym myśleć szczerze mówiąc.

Z jednej strony widać jak na dłoni, że ruscy do tego się przygotowywali i to jest wypełnianie założonego wcześniej scenariusza. Brakuje jednego elementu - tzn. odpowiedzi na pytanie, czy Saakaszwili jest idiotą, że sie dał zrobić w kuku?
Owszem w sensie przygotowania Rosjan, jak i w tym że Gruzini dali się zrobić w kuku bo patrząc na mapę, zdecydowanie łatwiej "odzyskac" Abchazje.

Cytat:
Bo jeśli tak - to oznaczałoby, że cała akcja jest z góry ukartowana - USAńce dostają w łapę Kosowo - oddają Ruskom Osetię i Abchazję. Wystarczyło podpuscić tylko Gruzinów.

Ja tego jednak nie kupuje. Poza jednym iż jednak podpuszczono Gruzinów.
Bo zobacz niewielka zawierucha w Abchazji - Bercik czy jego ferajna pedzi do Gruzji, a teraz cisza jakby chłopaki nie dostali instrukcji co maja robić. Ja na dzisiaj przyjmuje iz ma to związek z wyboromi w USA, Irak, Osama się opatrzyli więc pora na Rosje. I rzecz w tym iz może liczyli iż Rosja ze wzgledu na zmiane władzy jest niezbyt przygotowana, a tu nastepnego dnia cała armia (w sensie zw. taktycznego) ruszyła i teraz Amerykańce nie wiedza co zrobic.

Ktos przedobrzył.. tylko jeszcze niewiadomo kto.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 08.08.2008 o godz. 22:35.

Wilku
lupus albus

Stary 09.08.2008, 00:32
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Ja byłem przeciwko rozbiorowi Serbii, i jestem przeciwko temu, by Rosja ingerowała w wewnętrzne sprawy Gruzji.

W przypadku Serbii chodziło przede wszystkim o przyzwoitość - opowiedzieć się za państwem, które doznało rozbioru, jak my kiedyś.
Nie Sedzio, nie tylko chodzi o zwyczajną przyzwoitość, ale również o nasz cholerny interes.. komuś kiedys wspomniałem że Wegrzy sa proniemieccy i sie uśmiał bo znał tylko hasło: "Polak Węgier dwa bratanki..itd" jak wykazałem działanie Wegier i ich poparcie Chorwacji wraz z Niemcami przeciw Serbii, to jednak zrobiła sie cisza.

Antyniemiecka i silna Serbia na naszym południu jest wybitnie w naszym interesie (pomimo tego iż darze wielką sympatia Chorwatów).

Cytat:
Natomiast w przypadku Gruzji chodzi o coś zdecydowanie więcej - chodzi o nasz polityczny interes. Od kilku lat zacieśniamy stosunki z Gruzją, zresztą bardzo słusznie wychodząc z założenia, że im silniejsze małe państwa na obrzeżach Rosji, tym bardziej uwaga Rosji będzie skupiona bliżej ich granic.
Zaraz, zaraz - a co my mamy do roboty w Gruzji?

Nic.

Rosja jest tak słaba że niedawno oddali Chinolom kilkadzisiąt km2 bez wystrzału na wschodzie.

Cytat:
Nawet jeśli ktoś popierał rozbiór Serbii, to nie znaczy, że ma popierać Osetię.
Własnie że musi. Bo inaczej nie ma żadnego argumentu aby uzasadnić rozbiór Serbii. Nawet w postaci naszego interesu.

Cytat:
Przestańmy w dyskusjach na tematy geopolityczne poruszać się w kategoriach ideologicznych, słusznościowych czy też zarzucać komukolwiek hipokryzję. Tutaj liczy się tylko i wyłącznie nasz interes. Nawet jeśli dochodzimy do celu będąc hipokrytami, to nie ma znaczenia. Owszem, warto przy okazji zachować pewną przyzwoitość, ale to nie jest na tej płaszczyźnie żadno kryterium, czy motyw działania.
Sedzio w porzadku.

Wykaż nasz interes w tym aby Abchazja jak i Osetia stanowiły nadal cześć Gruzji.

arjen
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 09.08.2008, 07:52
witam,
przepraszam, że nie czytałem całego wątku dyskusji na temat sytuacji w Gruzji, ponieważ być może powielę czyjąś opinię, ale chcę jedynie wyrazić swój pogląd. przechodząc do meritum, nie popieram Rosji, skłaniam się bardziej ku opowiedzeniu się po stronie Gruzinów - i to nie ze względu na historyczne uprzedzenia do Rosji, lecz ze względu na mój negatywny odbiór sposobu włączenia się w ten wewnętrzny konflikt w Gruzji Rosjan. nie można naruszać czyichś granic, nawet jeśli separatyści z danego kraju proszą o pomoc dane mocarstwo. należy w mojej opinii wstrzymać się z taką interwencją do czasu jej zaakceptowania przez np. Radę Bezpieczeństwa ONZ, której zresztą Rosja jest członkiem. jeśli RB ONZ nie akceptuje rosyjskiej propozycji rezolucji ws. jeszcze wówczas wewn. konfliktu Gruzinów, a urażeni Rosjanie zaczynają działania wojenne, to uważam, że jest to nie w porządku. tym bardziej nie wierzę w ich pokojowe intencje, jeśli obecnie bardzo starają się zablokować projekt rezolucji RB ONZ wzywający obie strony do zaprzestania działań (na razie niestety skutecznie). co więcej, Rosjanie posuwają się ponoć dalej (choć temu oczywiście niedługo zaprzeczą) - zgodnie z doniesieniami Gruzinów, atakują już nie tylko tereny zapalne, ale nawet tereny nie objęte do tej pory działaniami wojennymi w obrębie Gruzji. interesujące jest również doniesienie, że rosyjskie pociski miały również spaść w okolicy rurociągu Baku-Tbilisi-Ceyhan, umożliwiającego przesyłanie ropy naftowej z basenu Morza Kaspijskiego do Europy Zachodniej z pominięciem Rosji i Iranu. bardzo niepokoi mnie również przypuszczenie, iż Rosjanie mogą w najbliższym czasie zaatakować stolicę Gruzji, Tbilisi - które moim zdaniem jest co najmniej niebezpodstawne i bardzo racjonalne. fakt pozostaje faktem - Gruzini weszli na drogę działań zbrojnych, ale w żaden sposób nie zagrażając granicom Rosji, która, w moim przekonaniu, zachowuje się bardzo nagannie (b.delikatnie mówiąc), chcąc jedynie demonstrować swoją militarną potęgę (i to w dokładnie w okresie rozpoczęcia IO w Pekinie!) oraz realizować swoje interesy gospodarcze. dlatego wierzę, iż pod naciskiem USA, Wlk. Brytanii, kilku innych mocarstw, RB ONZ i NATO Rosjanie opuszczą tereny Gruzji, nie czyniąc większych szkód. mam też nadzieję, że wreszcie zaczną się zachowywać bardziej racjonalnie niż dotąd i przestaną tęsknić za dawną potęgą, a zajmą się budowaniem własnej demokracji, którą na razie można nazwać bardziej quasi-demokracją z wiadomych względów. mam też nadzieję, że w najbliższych dziesięcioleciach państwa sąsiadujące z Rosją będą w stanie się od niej uniezależnić, rola Rosji na arenie międzynarodowej zmaleje. a wracając do sedna sprawy, myślę, że pod patronatem ONZ można było (i chyba jeszcze będzie można) rozwiązać całą sprawę na drodze pokojowej - może Abchazja i Osetia nie powinny stanowić części Gruzji, jeżeli tak bardzo wyraźne są tu dążenia separatystyczne (także z uwagi na potrzebę konsekwencji w działaniach różnych państw i organizacji po takim, a nie innym rozwiązaniu kwestii Kosowa i Serbii), choć, co podkreślam, nie chcę zabierać akurat w tej sprawie głosu, bowiem niewiele wiem na temat sytuacji społecznej, etnicznej itd. w tej części Gruzji.
Ostatnio edytowane przez arjen : 09.08.2008 o godz. 08:08.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.08.2008, 09:24
Nie Sedzio, nie tylko chodzi o zwyczajną przyzwoitość, ale również o nasz cholerny interes.. komuś kiedys wspomniałem że Wegrzy sa proniemieccy i sie uśmiał bo znał tylko hasło: "Polak Węgier dwa bratanki..itd" jak wykazałem działanie Wegier i ich poparcie Chorwacji wraz z Niemcami przeciw Serbii, to jednak zrobiła sie cisza.

Antyniemiecka i silna Serbia na naszym południu jest wybitnie w naszym interesie (pomimo tego iż darze wielką sympatia Chorwatów).

Nic.

Rosja jest tak słaba że niedawno oddali Chinolom kilkadzisiąt km2 bez wystrzału na wschodzie.

Własnie że musi. Bo inaczej nie ma żadnego argumentu aby uzasadnić rozbiór Serbii. Nawet w postaci naszego interesu.

Sedzio w porzadku.

Wykaż nasz interes w tym aby Abchazja jak i Osetia stanowiły nadal cześć Gruzji.
Wilku,

ależ Ty strasznie wszystko upraszczasz. Oczywiście, że silna Serbia jest dla nas czymś pozytywnym, jako czynnik ograniczający wpływy Niemiec w tamtym rejonie świata. Tyle że naszego interesu nie możemy rozumieć kategoriami kategorycznymi - lepsza silna Serbia, więc się za nic na świecie nie zgadzamy na rozbiór itd, a najlepiej to wyślemy Serbom pomoc wojskową. Interes to jest pojęcie, które podlega realizowaniu. Akurat w odniesieniu do Serbii, tam swoje interesy miały potęgi. I nasz nic nie znaczy. A zatem de facto nie mieliśmy w Kosowie żadnego swojego interesu, realnego, który moglibyśmy zrealizować.

Zupełnie zaś nie zgadzam się z Twoją opinią na temat Gruzji. My mamy stały, zawsze istniejący interes by osłabiać Rosję i osłabiać Niemcy. O ile w przypadku Niemiec to ich machina jest w tym momencie trudna do zatrzymania (zwłaszcza z Donkiem od Angeli jako premierem), natomiast możemy realizować ten scenariusz nadal wobec Rosji. I to dotyczy zarówno krajów bałtyckich (i na pierwszym miejscu winno być ich uzależnianie od energi z Rosji, zupełnie nie rozumiem czemu tak się wleczemy z tym mostem energetycznym itd.), Ukrainą, ale również z Białorusią (ostatnio coś się dzieje), i dalej z Armenią, Azerbejżdżanem, Kazachstanem czy wreszcie z Gruzją. Co więcej, silne wpływy Rosji w Gruzji spowodują, że Rosjanie położą łapy na tym rurociągu, który kilka dni temu został uszkodzony przez wybuch. Także z naszego punktu widzenia, powinniśmy popierać każde państwo, które jest w konflikcie z Rosją. Myślę że to jest tak proste wyjaśnienie naszego interesu w Gruzji, że nie rozumiem jak taka dyskusja w ogóle może mieć miejsce w Polsce, a co dopiero na tym forum. I w związku z tym jest dla mnie oczywiste, że nawet gdy ktoś akceptował rozbiór Serbii, to widząc nasz interes zagrożony realnie, i to taki który w jakimś tam stopniu mogliśmy realizować - że popiera Gruzinów.

Rosja zaś nie jest słaba - jest słaba wobec Chin, bo Chiny są potęgą i nie mają skrupułów. Natomiast wobec Europy czy wobec np. Gruzji Rosjanie będą nadal zachowywać się jak potęga - bo zachód jest po prostu zgniły

Wreszcie chciałbym podsunąć nieco pomysłów dla wytłumaczenia przyczyn czemu teraz itp.

Z jednej strony, niewątpliwie był to policzek dla Chin - cały świat miał podziwiać chińskie otwarcie igrzysk, zamiast tego na pierwszym planie pojawiła się Rosja i Gruzja.

Po drugie, w kategoriach bardzo mało prawdopodobnych, w razie gdyby Rosja poniosła jakąś tam klęskę, w Rosji trzeba by było szukać winnego. Już dawno temu czytałem o tym, że Miedwiediew wcale nie będzie Putina kochał za to, że ten z niego zrobił prezydenta, i że kiedyś będą ze sobą w konflikcie. Być może więc, na tym tle też ten konflikt może mieć znaczenie.

Wreszcie - czyż to nie ciekawe, że Żydzi szkolili Gruzinów (ponad 1000 specjalistów) + sprzedaż broni? Być może zapadła decyzja o ataku na Iran, a Rosjanie się temu ostro sprzeciwiają. Zatem zrobienie Rosjanom kłopotu, który ich zajmie na jakiś czas, leży w interesie Izraela i USA, które zaatakują Iran.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Mareq
Senior Member

Stary 09.08.2008, 09:25
Cytat:
Antyniemiecka i silna Serbia na naszym południu jest wybitnie w naszym interesie
Podaj przykłady anty niemieckości
Potencjalnej siły Serbii
Oraz wpływu tych czynników (a szczególnie jej położenia) na nasze bezpieczeństwo

Cytat:
jak wykazałem działanie Wegier
Mam nadzieje , że gdy pouczałeś swojego kolegę wielki historyku nie zapomniałeś powiedzieć o tym jak Węgrzy odmówili wojskom Niemieckim przejścia przez Słowację na Polskę a ponadto wysadzili mosty i tunele gdyby Hitler mimo odmowy zdecydował się na uderzenie od tej strony .

Cytat:

Nic.

Rosja dokonała zbrojnej napaści na niepodległe państwo . Nie jest słaba a dalsze okłamywanie się nie ma sensu . Jest naszym najgroźniejszym potencjalnym oponentem i trzeba utrącić jej łapsko póki się da .
Twoje egoistyczne gadki , to już o mdłości przyprawiają . Nic dziwnego , że Ty nie rozumiesz idei Unii Europejskiej skoro masz takie prymitywne spojrzenie na świat . Wiek XIX jak nic .

Ogólnie sprawa z mediami relacjonującymi ten konflikt jest ciekawa . Mamy wyraźnie dwie opcje sporu Rosjan i USA, media europejskie praktycznie na ten temat milczą . Na CNN wczoraj leciało o tym praktycznie cały czas . Co ciekawsze jeżeli chodzi o media rosyjskie o bez przerwy nadaje o tym anglojęzyczna Russia Today , rosyjskojęzyczne Viesti mówią o tym rzadziej . Ewidentnie chodzi o pokazanie zachodniemu odbiorcy kto jest dobry a kto zły , ogólnie można się nieźle uśmiać oglądająć tę stację . Propaganda na całego .
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 09.08.2008, 09:58
Sędzio

Całkiem ciekawe te twoje scenariusze. Zwłaszcza pierwszy. Propagandowa porażka Chinczyków Ale ten z przygotowaniem ataku na Iran brzmi dla mnie najbardziej prawdopodobnie. Zwłaszcza że w krótkim czasie będzie można go zweryfikować. (Izrael bądź USA powinny wkrótce zniszcyć nuklearne zaplecze Iranu)
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Sędzia
Senior Member

Stary 09.08.2008, 10:30
To z Chińczykami to tak tylko na dokładkę, psikus. Jak z tym, że chorążym USA był uchodźca z Darfuru (Chiny popierają władze w Sudanie)
kalashnikov2
Senior Member

Stary 09.08.2008, 10:38
Bombardowane są cele w całej Gruzji, a nie tylko w Osetii. To wojna na całego.
Sędzia
Senior Member

Stary 09.08.2008, 10:45
Nie przesadzałbym z tą wojną na całego.

Skoro Gruzini mieli wczoraj straty 30 żołnierzy, Rosjanie w pewnym momencie 15, to co to za wojna.

Wojna na całego była w Czeczeni, teraz każdy się powstrzymuje, widać że nikt nie chce żeby się to w jakąś krwawą łaźnię przerodziło.

Ale później może być różnie.
Mareq
Senior Member

Stary 09.08.2008, 10:46
To wojna na całego.

Nie , to ochrona rosyjskich ,,peacekeeperów"
Trzeba rzucić okiem co tam CNN i RT nadają .
Marszałek
Senior Member

Stary 09.08.2008, 11:11
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Bombardowane są cele w całej Gruzji, a nie tylko w Osetii. To wojna na całego.
Na reakcję już za póżno, Gruzja jest już stracona, Moskwa powiększy teraz tam swoje wpływy na wszytkie obszary, aby w przyszlosci nie dopuścić do takich sytuacji,że prezydentem zostaje ktoś,kto się sprzeciwia wladzy w Moskwie. Opozycję już mają kupioną, wychodowaną,robią co leży w interesie Rosjan, teraz bolszewia dokończy dziela uzaleznienia od siebie Tibilisi.

A z naszej perspektywy? Nas nie powinno interesować czy jest to wstęp do wojny z Iranem czy tez nie. I tak jesteśmy w tej rozgrywce pionkiem. Nas powinna interesować sprawa ropy i gazu. A wychodzi na to,ze rurociąg możemy budować,ale i tak Rosjanie będą mieli na nim łapę. Gdzie nie spojrzymy to Rosjanie. W energetyce krajów z których moglibyśmy brać ropę są Rosjanie, lub mają kontrrolę nad terenami przesyłowymi. Jeszce Azerowie się opierają,ale po co Bolszewicy mają o nich kruszyć kopie,skoro ropa będzie płynąc przez ich teren.

Szkoda tylko,że Kaczyńskiemu nie udalo się zainteresować kogokolwiek na zachodzie sprawą Gruzji. Że nikt ze strategów nie postarał się opracować planu w którym ktoreś z malych mocarstw widzialoby w Gruzji jakiś biznes dla siebie. Anglia, Francja, cokowliek. Tylko z drugiej strony Kaczyński nie może spokojnie prowadzić ządnych dizalń,bo musi zmagać się z prymitywną nagonką dziczy. Ale to pewnie tez nie przypadek. Tak czy siak uważam,że jesteśmy ugotowani,a o uzniezależnieniu się energetycznym od Rosji możemy zapomnieć. Jesteśmy krajem zaleznym i tyle.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Sędzia
Senior Member

Stary 09.08.2008, 11:15
Aż tak źle to chyba nie będzie, bo w Gruzji mocno siedzą USAńce.

Co najwyżej Gruzja straci Osetię i Abchazję, tzn. już oficjalnie uznane zostaną przez Rosję, albo ewentualnie pozostanie tak jak dotąd, tylko że z silniejszą rosyjską obecnością.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 09.08.2008, 11:27
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Jeśli tylko ta "polityka miłości" "słoneczka peru" PO czy jak to się tu nazywa wpłynie korzystnie dla kraju,ludzie uwierzą że może być lepiej zamiast emigrować będą rzetelnie pracować na dobro naszej ojczyzny to jestem jak najbardziej za.Moge być "lemingiem"
Nie Zbychu, świat nie jest idealny i nigdy nie będzie, chyba nie wierzysz w Utopie
Ludzie kierują się na dłuższą metę zawsze zyskiem i tym czy mogą swobodnie zarabiać pieniadzę i nie być okradanym. Jeśli mogą łatwiej prowadzić interesy i zarabiać kase w jakimś innym kraju to po prostu się tam wynoszą. Ludzie uciekali z Europy do USA by być "wyzyskiwanym" głównie dlatego, że tam było łatwiej o kase i tyle.
Cały ten bełkot, który ma na celu wskazanie innego powodu niż zysk, dla którego ludzie podejmują jakaś pracę z rzeczywistoscią nie ma nic wspólnego. Oczywiście są wyjątki, ale potwierdzają regułe.

Przy okazji warto odnotować, że ludzie dorabiali się fortuny w USA choć początkowo nie było tam żadnych ubezpieczeń. Widocznie, choć trudno w to uwierzyć bez ZUSu da się żyć a ludzie chcą podejmować ryzyko.

Podobnie Zbychu jest w temacie dyplomacji i wojen, wszyscy "świeci" tego świata .......ą o pokoju, ba powstanie całej tej UE to podobno sposób na trwały pokoj itd..., ale wcześniej czy później zawsze jest chłodna kalkulacja i efekt mamy, Ruscy wpadli do Gruzji nie pytając się nikogo.

Pora się obudzić panie Zbychu, pzdr
Marszałek
Senior Member

Stary 09.08.2008, 11:45
Published: Saturday 09 August 2008 10:08 UTC
Last updated: Saturday 09 August 2008 10:08 UTC

Georgian President Mikheil Saakashvili has made a formal declaration of war against Russia. He has also asked the Georgian parliament for permission to proclaim a state of siege. This would increase both his authority and that of the army leaders.

Żeby było jasne,że nie rozmawiamy o potyczce w górach Kaukazu. Mamy wojne, bez względu na to jak media zlaezne będa to nazywać i strać się zmarginalizować. O tyle ruskim latwiej,ze jest olimpiada. Nie mzienia to faktu, zostało napadnięte suwerenne państwo a świat milczy, co dla mnie zaksoczeniem żadnym nie jest.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 09.08.2008, 12:17
Aż tak źle to chyba nie będzie, bo w Gruzji mocno siedzą USAńce.
Może wlasnie dlatego będzie źle? W Wietnamie i Korei Amerykanie też siedzieli, z tym że znacznie mocniej. Zresztą tylko ich silna fizyczna obecność sprawiła że komuniści tak szyko nie osiągneli sukcesu. Dzisiaj Amerykanie nie są skorzy do interwencji w Gruzji bo są uwikłani w Iraku i Rosjanie o tym wiedzą. Ruski zrobiom co chcom.

Cytat:
Co najwyżej Gruzja straci Osetię i Abchazję, tzn. już oficjalnie uznane zostaną przez Rosję, albo ewentualnie pozostanie tak jak dotąd, tylko że z silniejszą rosyjską obecnością.
Na tym mogą się nie zatrzymać, tzn. kaukaska "integracja" możę postępować dalej.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 09.08.2008 o godz. 12:23.
nicolas
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 09.08.2008, 12:39
Gruzja! Przyjdź na wiec poparcia niedziela 15.00 Kraków Rynek Ratusz... Podaj dalej
Organizator: Stowarzyszenie KoLiber Kraków

Zapraszamy!
Wilku
lupus albus

Stary 09.08.2008, 12:42
Podaj przykłady anty niemieckości
Potencjalnej siły Serbii
Oraz wpływu tych czynników (a szczególnie jej położenia) na nasze bezpieczeństwo
Nie błaznuj. I ja dalej z jewrooszołem chetnie poprztykam się, ale spychologia nie ze mną cwaniaku.

Jakakolwiek dyskusja z Tobą bedzie miała dalszy sens jak się odniesieszesz do tego.

Dobra HIPOKRYTO - napisz wyraźnie dlaczego Sziptary z Kosowa mogły oderwać się od Serbii przy wsparciu innych, a dlaczego nie mają do tego prawa Osetyńcy czy też Abchazowie?
Tylko oszczędź mi głodne kawałki o prawach człowieka.

Cytat:
Rosja dokonała zbrojnej napaści na niepodległe państwo . Nie jest słaba a dalsze okłamywanie się nie ma sensu .
A czym był najazd NATO na Serbie w 99r?

Masz idealną analogie sytuacji, i gówno ma do rzeczy kto to robi.

Na razie tyle.

Sędzio ciekawy wywód ale musze miec więcej czasu aby odpowiedzieć.

Mnie ciekawi poza tym kto to zafundował (coraz bardziej jestem przekonany patrzać na przygotowanie Rosjan iż to jednak ich robótka) - jak się zachowają wielcy sojusznicy Gruzji USA.
Obstawiam ewakuacje i ich ucieczke. To tak dla przemysleń iż tarcza i ich stacjonowanie na naszym terenie cos by nam dało.

Abchazowie się właczyli.

K_2
Banita

Od: 04.2008

Stary 09.08.2008, 12:45
Mysle ze konflikt w Gruzji mozna "zadedykowac" wszystkim Euro-sceptykom.
Juz wiecie po co Polska jest w NATO i w UE ? Gruzja jest sama ,to Ruscy im wjezdzaja jak ciepły nóż w masło.NATO dziala przynajmniej jak straszak.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.08.2008, 12:57
oby tylko ten konflikt nie przerodził sie w drugą Czeczenie
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 09.08.2008, 13:07
Wojna z Gruzją jest wojną o dominację całkowitą o ropę i gaz.
Przez Grzuję idą idą już i szły by rurociągi, do Europy co skomplikowało by sprawę. Żal mi Gruzinów, bo nie mają szans.

Jednocześnie Ruscy zaatakowali akurat na czas olimpiady.
Świat patrzy na Pekin, więc cała uwaga nie pójdzie na nich.

Ruscy zawsze byli wredni. Ich sposób myślenia. Tak jak myślą o Polsce, jako o zdrajcach, że Katolicy, że proeuropejscy!
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 09.08.2008, 13:09
Nie przesadzałbym z tą wojną na całego.

Skoro Gruzini mieli wczoraj straty 30 żołnierzy, Rosjanie w pewnym momencie 15, to co to za wojna.

Wojna na całego była w Czeczeni, teraz każdy się powstrzymuje, widać że nikt nie chce żeby się to w jakąś krwawą łaźnię przerodziło.

Ale później może być różnie.
hmmm jeżeli rozpatrujemy to pod takim względem to ok. Tylko co z tym 1.5 ofiar wśród ludności cywilnej :/ (jak na razie)
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.08.2008, 13:13
Gruzini wycofali cały swój kontyngent ( 2 tyś żołnierzy) z Iraku.Zanosi sie wiec na krwawy konflikt

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów