The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2008, 15:16
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Już to pisałem wcześniej, ale przypomnę...

Czy Wisła to klub światowego formatu, mający na koncie Puchary Uefa, LM etc? Czy grają u nas wielkie piłkarskie gwiazdy? A może mamy piękny stadion z prawdziwego zdarzenia, na którym ciągle jest komplet 50-60 tys widzów? Czy może wreszcie gramy w jednej z najsilniejszych lig europejskich, co tydzień rywalizując z Realem czy Milanem?

Panowie, zejdźcie na ziemię. Gramy w d.powatej lidze, majacej zupełnie peryferyjny charakter. Nasz stadion jest ciągle w budowie, w Europie ostatnie sukcesy osiągnęliśmy 5 lat temu. Do tego w polskiej piłce ciągnie się smród korupcji.

W takiej sytuacji znalezienie jakiegokolwiek sponsora jest sukcesem. Nie można wybrzydzać...
Oczywiście zgadzam się z Tobą ,że realia i klimat do inwestowania w naszą piłkę są gówniane ale chyba się wszyscy zgodzimy ,że taka firma jak SALWATOR to nie jest chyba podmiot ,który nadawałby się na sponsora strategicznego (lokalny zasięg , do tego jeszcze firma developerska która tylko obraca dużymi pieniędzmi). Ktoś tu napisał ,że efekt w poszukiwaniu sponsora strategicznego jest taki sam jak z tymi transferami. Przerost formy na treścią. Kiedyś udawało nam się pozyskiwać przynajmniej firmy o jakimś tam znaczeniu krajowym (ERA , TYSKIE) teraz chyba jedyne co nam pozostało to się cieszyć że KTOKOLWIEK chce sponsorować Wisłę. Totalnie upadliśmy. I jeszcze te trzymanie kwoty w wielkiej tajemnicy. Pytanie czy w ogóle jest jakakolwiek kwota czy tylko dobry interes dla kilku chłopaków.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 16.07.2008 o godz. 15:18.
Odpowiedz cytując
Triodante
Member

Od: 06.2008

Stary 16.07.2008, 15:16
Konferencja niewiele wyjaśniła bo wciąż nie wiadomo ile kosztowała umowa. To czy firma jest amerykańskim potentatem czy szarakiem z Polski, czy produkuje limuzyny czy podpaski mnie nie obchodzi. Ważne żeby dawała odpowiednią kasę. Liczę, że skoro przez ponad rok nie mieliśmy sponsora bo szukaliśmy takiego, który zaspokoi nasze oczekiwania finansowe to teraz klub dostanie zastrzyk gotówki. W przeciwnym razie byłaby to kapitulacja klubowej wierchuszki po roku bezowocnych poszukiwań i znak, że nawet taki klub jak Wisła nie może liczyć na poważne zainteresowanie firm w obecnych realiach.

Ale jedno wiadomo na pewno. Logo się kolorystycznie ładnie wpasowało.
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 16.07.2008, 15:17
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Flamengisto, uważam jednak, że Wisłę stać na zdecydowanie lepszego sponsora, zwłaszcza, że ekstraklasa będzie powszechniej dostępna w mediach.
Skoro C+ daje 125 mln złotych, + sponsorem tytularny ma dawać 2xwięcej buły niż wczesniej, oznacza to, że Polacy naszą skopaną kochają i oglądają, mimo, że niema wielkich gwiazd, że jest Listkiewicz a nasze stadony przypominają boiska treningowe
Nie chciał bym tutaj siać paniki, ale słyszałem co nieco o praktykach developerskich salvatora jak i osobach które tam pracują na konkretnych stanowiskach, dlatego jestem zaskoczony w co się Wisła pcha....
Czyli Twoim zdaniem był jakiś super sponsor co dawał kasę, a Cupiał powiedział, nie my chcemy mniej pieniędzy ale od Salwatora? Skoro podpisali z tą firmą to znaczy, że nikt lepszy nie był zainteresowany.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.07.2008, 15:17
Wywiad z prezesem tej firmy z przed 1.5 miesiaca

http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=18101

Tak na marginesie, konczac juz z mojej strony temat nowego sponsora , to ciekawie musialy wygladac negocjacje.
Wiadomo ze kazda firma wolala by miec reklame z przodu a nie z tylu.
prezes Salwatora - dajemy XXX
prezes Wisly -- na przod kosztuje XXX+YYY, XXX - styknie jedynie na plecy
prezes Salwadora - ****, bierzemy plecy
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 16.07.2008 o godz. 15:24.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 16.07.2008, 15:22
Bronex napisał(a):Wyświetl post
Właśnie byłem na oficjalnej stronie tej firmy SALWATOR. Z całym szacunkiem dla nich ale to jest chyba jakiś ponury żart jeżeli oni mają być strategicznym sponsorem takiego klubu jak Wisła. Ciekawe jakie oni mają pieniądze nam zagwarantować. Sądząc po miejscu na koszulce logo firmy to chyba dupowate. Wystarczy,że piłkarz wpuści w spodenki koszulkę i już tego logo nie widać. No chyba ,że ktoś wpadł na pomysł ,żeby to miejsce było rotacyjne i różne firmy się mogły tam reklamować. Jednym słowem sponsorska padaczka. Posiadanie logo Tele-foniki na przodzie koszulki to tak jakbyśmy równie dobrze mieli tam licznik wskazujący jak nam dług rośnie. Boże czy w Polsce już nie ma zupełnie żadnego kapitału rodzimego. Firma o ledwie lokalnym zasięgu sponsorem strategicznym. To już lepsza byłaby Żabka Biedronka albo inna franca.
Ciekawe, co wyczytales z tej strony ? A slyszal kolega o Grupie Kapitalowej Salwator ? O sieci hoteli,o markach fastfood'owskich,ktore do niej naleza (Orange Pizza), o szeregu inwestycji, ktore podejmuja,lub podejma w najblizszym czasie (chocby Katowice i duzy kompleks hotelowo-konferencyjny) ? Bo ja chocby przeczytalem, ze w zamian za dzierzawe terenow pod hotele, Salwator,je tam wybuduje,i jeszcze przekaze TS Wisla 35 milionow PLN,za ktore Wisla wybuduje hale sportowa... A teraz bezczelnie chce wylozyc pieniadze za miejsce z tylu na koszulkach.. Ogorki, prawda ? Faktycznie, i ja jestem wsciekly na wieksze firmy,ze nie zdecydowaly sie na tak atrakcyjny produkt,jakim jest polski futbol...
You'll never know...
Odpowiedz cytując
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 16.07.2008, 15:23
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Wywiad z prezesem tej firmy z przed 1.5 miesiaca

http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=18101
No i wszystko jasne WIELKI SPONSOR WIELKIE TRANSFERY WIELKA PIŁKA.... ;-)

WYAR z braku laku to i kit dobry. Cieszmy się tym co jest. Przecież ja nie mam zamiaru polemizować z jakością sponsora tylko jestem po ludzku rozczarowany bo wiem ,że konfrontując firmę SALWATOR z innymi firmami w Polsce to przy odrobinie zaangażowania i kreatywności można znaleźć sponsora ,który wyłoży gotówkę realnie przekładającą się na DRUŻYNĘ PIŁKI NOŻNEJ naszego klubu. A tak w tej całej zabawie widać ,że tylko SALWATOR robi interes a Wisła Kraków nie. Takie jest moje zdanie i się już nie będę na ten temat wypowiadał.

PS. Niech cwaniacy podają ile to przekażą na piłkę w Wiśle realnie kwotę a nie jakieś zabawy w stylu my wam czołgi a wy nam banany. Sranie w banie. Nic nie dadzą a się tylko wypromują.

PS2.Przy okazji http://interwencja.interia.pl/news?inf=849669
Ostatnio edytowane przez Bronex : 16.07.2008 o godz. 15:38.
Odpowiedz cytując
carpenter
Senior Member

Stary 16.07.2008, 15:52
Pozostaje cieszyc sie ze wlascicielem stadionu, pozostalo miasto, bo inaczej zamiast C mielibysmy hipermarket,D fabryke kabli,E "piekny hotel" a mecze ogladaloby sie z A i B w pelni zaspakajacych,potrzeby mieszkancow Krakowa na "europejska pilke"
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 16.07.2008, 15:53
wyar napisał(a):Wyświetl post
Salwator,je tam wybuduje,i jeszcze przekaze TS Wisla 35 milionow PLN,za ktore Wisla wybuduje hale sportowa... A teraz bezczelnie chce wylozyc pieniadze za miejsce z tylu na koszulkach.. Ogorki, prawda ? Faktycznie, i ja jestem wsciekly na wieksze firmy,ze nie zdecydowaly sie na tak atrakcyjny produkt,jakim jest polski futbol...
No tak, tylko, że to podpisują z Wisłą TS, a nie SA. Dla mnie a'propos ich sponsoringu - ciekawszy wydaje się fragment, że chcą nabyć od B.C. udziały w Wiśle piłkarskiej.
Odpowiedz cytując
Thomé
Member

Od: 05.2008

Stary 16.07.2008, 16:01
Pełny zapis konferencji. Brzmi ciekawie
http://www.wislaportal.pl/news.php?id=13456
Odpowiedz cytując
Wedel
Member

Od: 02.2004

Stary 16.07.2008, 16:06
Moim zdaniem sprawa pozyskania firmy Salwator na sponsora to porażka Wisły. Twierdzę tak, ponieważ szukano chyba sponsora, który zająłby bardziej eksponowane miejsce z przodu koszulek, tymczasem Salwator swoje logo będzie miał z tylu. Nie jest chyba tajemnicą, że miejsce z przodu koszulek jest droższe niż na ich tyle. Co za tym idzie Wisła dostanie mniej pieniędzy niż pierwotnie oczekiwała rozpoczynając poszukiwania sponsora. Widocznie nie znalazła się firma pokroju Ery, czy Tyskiego, które już reklamowały się na koszylkach Wisły, która byłaby w stanie wyłożyć grubsze pieniądze na nasz Klub. Wg mnie prezes Wilczek poniósł porażkę nie znajdując takiego potentata, a jedynie Salwator, którego logo będzie widniało z tyłu koszulek.
Wisła to jest potęga...!!!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 16.07.2008, 16:17
Nie wiem, czemu niektórzy nie umieją czytać ze zrozumieniem.

Przecież spółka Ekstraklasa S.A. szuka sponsora dla całej ligi. Owszem, Wisła pewnie bez trudu znalazła by sponsora gotowego reklamować się na przodzie koszulki - ale najłatwiej by nim był browar. Inna sprawa, że kwota 4 mln zł, które płaciło Tyskie - była bardzo wygórowana. Tyle że co się stanie, jak na sponsoring Ligi zdecyduje się Żywiec? Oczywiście Wisła będzie musiała zrezygnować. Takie są niestety warunki. Legia też musiała się podporządkować Canalowi+, mimo że należy do ITI.

Ale z taką decyzją o sponsorze Wisła musi czekać, bo negocjacje Ekstraklasy S.A. toczą się bardzo powoli. I dopiero jak się zakończą, można będzie mówić o sponsorze na przód. Pod warunkiem, że wyłoży odpowiednią kasę.

Tak więc to jest główny czynnik opóźniający pozyskanie sponsora strategicznego w miejsce Tele-foniki. Drugim jest natomiast zła atmosfera wokół polskiej piłki.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 16.07.2008, 16:48
Legia też musiała się podporządkować Canalowi+, mimo że należy do ITI.
Legia nadal będzie mieć na koszulkach "n" - czyli konkurenta Canal+

dla mnie to taka sama konkurencja jak na przykład Tyskie - Żywiec

jedyną różnice widze tylko w tym właśnie ze ITI jest właścielem Legii, czyli reklamują się jakby "na ich własności"
Odpowiedz cytując
losiu2001
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 16.07.2008, 17:06
Proud napisał(a):Wyświetl post
Legia nadal będzie mieć na koszulkach "n" - czyli konkurenta Canal+

dla mnie to taka sama konkurencja jak na przykład Tyskie - Żywiec

jedyną różnice widze tylko w tym właśnie ze ITI jest właścielem Legii, czyli reklamują się jakby "na ich własności"
Różnica jest taka ze Canal plus nie sposoruje Ekstraklasy!Gdyby tak było Legia mogła by zapomniec o N na koszulkach!!
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 16.07.2008, 17:34
Transfery Wisły - zarobiła 16 mln euro, wydała 4 mln...

http://www.sport.pl/pilka/1,65029,54..._4_mln___.html
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 16.07.2008, 17:45
Zawsze jeden sponsor więcej. To dobra wiadomość.

Natomiast nic więcej powiedzieć się nie da, bo nie znamy warunków umowy.

BTW. wbrew pozorom miejsce na reklamę Salwatora bardzo dobre, tylko troszkę gorsze niż na przodzie koszulki. Ciekawe, jak się to przekłada na finanse.

Tez jestem ciekaw jak sume( zreszta pewnie nigdy nie dowiemy sie i tak jaka to suma)zagospodaruje Wisla.,Rada Nadzorcza czy w koncu sam Cupial.Oby nie bylo jak zawsze,czyli rozejdzie sie po kieszeniach i tyle nam z nowego sponsora.

Teraz wlasciwie pozyskiwanie nowego sponsora przebiega bardzo "mozolnie" i chetnych za bardzo nie bylo,kiedys podpisywalismy lukratywne kontrkaty z Era cz Tyskie czyli markami uznanymi i znanymi w calej Polsce ,dzis z firma uznana w samym regionie.

I jeszcze taki fragmencik

Cytat:
My jako klub jesteśmy podwójnie zadowoleni. Po pierwsze jest wreszcie od dawna oczekiwany sponsor, a po drugie jest to sponsor krakowski. "Salwator" to firma deweloperska, dobrze znana w Krakowie - cieszy się Wilczek, który nie zdradził jaką kwotę na tej umowie zarobiła "Biała Gwiazda. - Nie będziemy mówić o kwotach, ponieważ dżentelmeni o nich nie rozmawiają.
Ten od dawna wyczekiwany mial byc chyba ze Stanow,ten to raczej bylo wyjscie awaryjne ..
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 16.07.2008 o godz. 17:50.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.07.2008, 17:55
leszekm napisał(a):Wyświetl post

http://www.sport.pl/pilka/1,65029,54..._4_mln___.html
Zastanawia mnie to wszystko...

Byłoby to wszystko całkiem normalne, jeśli przyjąć że faktycznie obecnie jesteśmy na etapie łatania dziury, którą stanowi pożyczka od Cupiała. Wszystko jest podporządkowane temu, aby jak najmniejszym nakładem odnosić ciągłe sukcesy na boiskach krajowych, bo na sukcesy europejskie mamy szanse tylko przy cholernych dawkach szczęścia. Więc dobrze... Niech załatają tą dziurę na zasadzie takiej długofalowej jak obecnie i niech klub zacznie sam na siebie zarabiać, będzie to wówczas jak najbardziej zdrowy układ..

Pytanie tylko jest takie co wtedy... Czy jeśli klub zacznie sam na siebie zarabiać to i Cupiał dołoży do niego pieniędzy tylko już nie na zasadzie pożyczki tylko realnej inwestycji obciążonej ryzykiem... Nie bał się zainwestować w pierwszych latach funkcjonowania nazwijmy to umownie 'nowej Wisły' w rozruch tego klubu, który był wówczas na krawędzi pierwszoligowego bytu, więc może w końcu odważy się po raz drugi na taki krok tylko już na nieco innych zasadach...
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 16.07.2008, 18:09

Przez pięć lat Wisła wydała na transfery zaledwie 4 mln euro, a sprzedała piłkarzy za cztery razy więcej. Czy to oznacza, że Bogusław Cupiał chce odzyskać włożone w klub pieniądze i nie zależy mu na sukcesie w europejskich pucharach?

Właściciel Tele-Foniki wydał na swój klub około 120 mln zł, a właściwie na tyle Wisła zadłużyła się u firmy Cupiała. Duża część tej sumy wróciła już jednak do kasy Cupiała. Od 2003 roku na samej sprzedaży zawodników klub zarobił około 17 mln euro (szczegóły w ramce). W tym samym czasie na transfery wydał ponad cztery razy mniej. Jeśli chce myśleć o wejściu do Ligi Mistrzów, proporcje powinny być odwrotne.

W kierunku Beitaru, nie Parmy

Jeśli polityka transferowa się nie zmieni, Wisła pozostanie w Europie maluczkim klubem. Wspaniałe zwycięstwa nad Realem Saragossa, Parmą i Schalke oraz wyrównane pojedynki z Interem, Barceloną i Panathinaikosem przykryje kurz zapomnienia, a kibicom pozostanie zaciskanie kciuków przed meczami z zespołami pokroju Beitaru Jerozolima (już 30 lipca), którego nie ma nawet w rankingu klubowym UEFA (korzysta ze współczynnika federacji). Jedynym kontaktem z piłką na światowym poziomie będą nieważne mecze, jak sobotni sparing z Liverpoolem.

Nic niekosztujące słowa Cupiała o kolejnej próbie walki o Ligę Mistrzów i wielkiej miłości do klubu nie mają potwierdzenia w faktach. Od kilku sezonów trwa wyprzedaż najlepszych zawodników, a kontrolowane przecieki o pozyskaniu Jacka Krzynówka, Mohameda Kallona czy Victora Agalego mają za zadanie odwrócić uwagę od prawdziwego obrazu Wisły.

Ani centa na transfery

Nie chodzi nawet o to, \żeby Cupiał ładował w klub kolejne miliony. Wystarczy, by pieniądze za sprzedanych graczy ponownie inwestował, a nie systematycznie zmniejszał dług Wisły wobec Tele-Foniki. Żeby nie sięgać za daleko w przeszłość - z około 3,5 mln euro za transfer Jakuba Błaszczykowskiego wydano trochę więcej niż jedną trzecią (700 tys. euro za Jirsaka, 400 tys. za Łobodzińskiego i 300 tys. za Diaza). Z 2,5 mln euro za Dariusza Dudkę na nowych graczy nie poszedł nawet eurocent (Szinglara pozyskano za darmo).

Ani razu przed kolejnymi eliminacjami do Ligi Mistrzów nie zapełniła Wisła dziur po sprzedanych graczach. Wyjątki typu Jakub Błaszczykowski (kosztował zaledwie 15 tys. euro), Marek Zieńczuk (500 tys. euro), Dariusz Dudka i Wojciech Łobodziński (400 tys. euro) tylko potwierdzają regułę. Czasy, kiedy Wisła płaciła za Kamila Kosowskiego i Macieja Żurawskiego 1 mln euro (a wtedy euro było więcej warte niż dziś), dawno minęły.

Od kilku lat najbardziej atrakcyjni dla klubów są piłkarze pozyskiwani za darmo. I rzeczywiście, pośród tabunów przewijających się przez krakowską drużynę zagranicznych graczy ze wszystkich prawie kontynentów - Brazylijczycy, Kanadyjczycy, Rumuni, Australijczycy, król strzelców ligi indyjskiej itd. - zdarza się znaleźć graczy niezłych jak na polską ligę (Cleber, Mauro Cantoro). Ale to rzadkie znaleziska.

A miało być pięknie

Po odzyskaniu po dwóch latach mistrzostwa w Wiśle miało być inaczej. Na to najbardziej liczył trener Maciej Skorża. - Dokonamy transferów już zimą, tak by przed walką o Ligę Mistrzów zrobić ewentualnie kosmetyczne zmiany - zapewniał.

Nikt za nie miałby złe wiślakom, gdyby przegrali z Barceloną czy Juventusem Turyn. By dotrzeć do decydującej fazy eliminacji Ligi Mistrzów, muszą jednak najpierw pokonać Beitar Jerozolima. Tymczasem Skorża ma najsłabszą drużynę, od kiedy podjął pracę w Krakowie. Odeszli Dudka, Paulista, Kokoszka, a testowani bramkarze i napastnik (oczywiście wolni gracze) okazali się zdecydowanie za słabi. Coraz bardziej zrezygnowany Skorża nie chce już rozmawiać o transferach i prosi, by nie zadawać mu więcej pytań na ten temat: - Mam 22 zawodników i z nimi zamierzam walczyć w lidze i w europejskich pucharach. Jeśli ktoś dojdzie, będę się cieszył - jak nie, to trudno.

Wisła miała być pierwszym polskim klubem, który do gry w europejskich pucharach stanie nie tylko znakomicie przygotowany, ale przede wszystkim silniejszy. Miała być, ale nie będzie. I pewnie podzieli los 11 poprzednich mistrzów Polski, którzy rozbijali się o z roku na rok coraz wyższą skałę z napisem Liga Mistrzów. Arkadiusz Głowacki twierdzi nawet, że wystarczy porównać budżety rywali, by rozum powiedział, że Liga Mistrzów na kolejne 12 lat będzie niedostępna dla polskiej drużyny. Taki cud jak awans Artmedii Bratysława zdarza się bowiem bardzo rzadko.

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,54..._4_mln___.html
Odpowiedz cytując
Bekas
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 16.07.2008, 18:11
Philips_Zaspa napisał(a):Wyświetl post
Zastanawiam się, czy pieniądze od Salwatora pójdą na transfery czy niespodziewanie gdzieś znikną ( i nikt nie będzie wiedział gdzie są ) A co do strojów Wisły, to nadruk z tyłu, pod numerem nie wygląda najgorzej. Lepsze to niż logo jakiegoś supermarketu
Cala kasa pójdzie na 5 par getrów.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 16.07.2008, 18:14
nie wiem czu ktoś to pamięta,ale w jednym z pierwszych wywiadów (zreszta nie było ich wiele) po przyjściu do Wisły,boguś powiedział,że przez 10 lat będzie dokładał do klubu,a póżniej ma on sam na siebie zarabiać.chciał też wprowadzić Wisłę na giełdę,ale to akurat bardzo szybko ucichło...
co do sponsora.dobrze,że trafił się ten salwator i wziął miejsce z tyłu.dzięki temu może skusi się jeszcze ktoś na przód.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 16.07.2008, 18:27
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Tez jestem ciekaw jak sume( zreszta pewnie nigdy nie dowiemy sie i tak jaka to suma)zagospodaruje Wisla.,Rada Nadzorcza czy w koncu sam Cupial.Oby nie bylo jak zawsze,czyli rozejdzie sie po kieszeniach i tyle nam z nowego sponsora.
Rozejdzie się po kieszeniach...

A ty myślisz człowieku, że skąd mają byc pieniądze na kontrakt Dawidowskiego (200tys euro rocznie) i spółki?
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Ten od dawna wyczekiwany mial byc chyba ze Stanow,ten to raczej bylo wyjscie awaryjne ..
czyli jeśli sponsor z usa dawał mniej kasy, to i tak należało z nim podpisać, bo to brzmi cool "sponsor ze stanów"?

GW juz piąty artykuł w tym miesiącu o Wiśle pisze... Nie mają o czym pisać, bo biedna "gwiazda polskiej reprezentacji" nie znalazła jeszcze angażu w Europie...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.07.2008 o godz. 21:22.
Ddf
Odpowiedz cytując
DrunkenBear
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.07.2008, 18:35
sport.pl i jej felietony są smiechu warte. Wystarczyło co się naczytałem o MU, w czasie LM mi wystarczy. Oni nie są w ogóle obiektywni. Ciekawie jak się doliczyli tych 16 mln euro ;]. Zapomnieli też, że od jakichś 3-4 lat trzeba płacić za sparingi z mocniejszymi drużynami. Więc pieniądze z transferów pewnie też na to idą, jestem ciekaw ile Wisła musiała zapłacić za sparing z Liverpoolem.

Zapomnieli dodać, że teraz w Polsce jest brak piłkarzy pokroju Macieja Żurawskiego, który sam był w stanie odmienić los meczu i był wart wyłożenia dużej gotówki. A niestety w Polsce piłarze są mało warci a chcą za nich duże pieniądze, bo mieli jeden sezon przebłysku. A już jak usłyszą, że mają pracować na zasadzie kontraktu motywacyjnego, to nie chcą nawet słyszeć o przejściu do Wisły.

Teraz wszystkie gazety prześcigują się, że jaka to słaba Wisła jest, a potem jak się okaże, że Lech i Legia nie przeszli do kolejnej rundy, a Wisła przejdzie swojego rywala, to będą pisali, że mieliśmy szczęście.
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Stary 16.07.2008, 18:47
W praktyce wszystkie kluby poza rosyjskimi czy ukraińskimi oraz największymi gigantami dużo więcej kasy zyskują z transferów swoich zawodników niż wydają na nowych graczy.

Nie ma żadnego innego klubu w Polsce, który by nie sprzedawał swoich najlepszych graczy i za razem kupował tylko za małą część tej kwoty. Wisła w ostatnich latach miała okazję być najlepszym klubem w kraju i dlatego udało jej się sprzedawać piłkarzy za duże pieniądze i stąd taka dysproporcja.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.07.2008, 19:20
DrunkenBear napisał(a):Wyświetl post
Zapomnieli też, że od jakichś 3-4 lat trzeba płacić za sparingi z mocniejszymi drużynami. Więc pieniądze z transferów pewnie też na to idą, jestem ciekaw ile Wisła musiała zapłacić za sparing z Liverpoolem.
Czyli kasa z transferow idzie na sparingi ,zapomniales jeszcze o mydle i papierze toaletowym
Juz chyba lepiej by bylo grac sparingi za darmo ale lepszymi grajkami

A na powaznie to wiadomo ze te sumy nie sa miarodajne bo utrzymanie druzyny tez kosztuje i czesc pewnie idzie na to ,choc jaka to czesc to niewiemy bo wszystko jest tajne.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 16.07.2008, 19:31
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Czyli kasa z transferow idzie na sparingi ,zapomniales jeszcze o mydle i papierze toaletowym
Juz chyba lepiej by bylo grac sparingi za darmo ale lepszymi grajkami

A na powaznie to wiadomo ze te sumy nie sa miarodajne bo utrzymanie druzyny tez kosztuje i czesc pewnie idzie na to ,choc jaka to czesc to niewiemy bo wszystko jest tajne.
w zeszłym roku mówiło się jak się nie myle o 13 mln zł na wynagrodzenie zawodników.teraz doszedł łobo z kontraktem chyba 300 tyś €,brozio dostał podwyżkę do 180,głowa ponoć do 250..do tego dojdą mniejsze wpływy z biletów (brak "C").może okazać się,że kasy z dudki wcale tak wiele nie zostało.poza tym nie zapominajmy,że zarówno głowa jak i brożek za przedłużenie swoich umów,też dostali coś "extra".
Ostatnio edytowane przez picasso : 16.07.2008 o godz. 19:33.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 16.07.2008, 19:32
Konrad. napisał(a):Wyświetl post

czyli jeśli sponsor z usa dawał mniej kasy, to i tak należało z nim podpisać, bo to brzmi cool "sponsor ze stanów"?
Ale ja nie wybieram tu zadnej opcjii,jest co jest,wazne ze wogole jest "cos" .

Cytat:
A ty myślisz człowieku, że skąd mają byc pieniądze na kontrakt Dawidowskiego (200tys euro rocznie) i spółki?
Tego nikt przeciez do konca z nas nie wie,na co tak naprawde idzie dana kwota pozyskana stad i stad.
Przyjscie sponsora zawsze daje troche swiatelka w tunelu ze bedzie jakis transfer czy ew zacznie sie inwestowac w boisko czy szkólke.Za kontrakt takiego Dawidowskiego mozna by wlasnie o czyms takim pomyslec,bez niego i tak Wisla przezyje.(mowie czysto teoretycznie )

Pozdrawiam
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.07.2008, 19:55
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
GW juz piąty artykuł w tym miesiącu o Wiśle pisze... Nie mają o czym pisać, bo biedna "gwiazda polskiej reprezentacji" nie znalazła jeszcze angażu w Europie...
GW ma 100% racji. Swoimi artykułami próbuje wywrzeć presję na Wiśle. Działania to naiwne i skazane na porażkę ale mają na celu raczej dobro naszego klubu. Poza tym od Mistrza Polski każdy kibic piłki nożnej może wymagać dużo więcej niż drugoligowa polityka personalna jaką teraz prowadziny.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 16.07.2008, 20:27
Wszystko fajnie tylko niech GW doliczy oprócz kasy wydanej na transfery jeszcze utrzymywanie kontraktów zawodników. Zobaczy czy Cupiał zarabia czy nie.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.07.2008, 20:31
Arked napisał(a):Wyświetl post
GW ma 100% racji. Swoimi artykułami próbuje wywrzeć presję na Wiśle. Działania to naiwne i skazane na porażkę ale mają na celu raczej dobro naszego klubu. Poza tym od Mistrza Polski każdy kibic piłki nożnej może wymagać dużo więcej niż drugoligowa polityka personalna jaką teraz prowadziny.
taa , tytuły typu " Wisła jako jedyna drużyna w Europie nie chce Ligi Mistrzów ! " są wielce wymowne , straciłem jakikolwiek szacunek do tego portalu .

Zastanawiam się poco były te ankiety na oficjalnej typu " Na jakich pozycjach Wisła potrzebuje wzmocnień ? " skoro klub mialby nie przeprowadzać {prawie} żadnych transferów . Na pewno do kadry naszego zespołu dołączy w tym okienku jeden - dwóch zawodników ( wkońcu do konca września trwa w PL okienko ) , nie raz już tak było . Transfery Last Minute to specjalnośc Wisły . O transferach przekraczających pół miliona Euro można raczej zapomnieć , jednak uzupełnienia składu ( ławki rezerwowych ) są realne . Za rok o podbój Europy będzie łatwiej i może wtedy doczekamy się wzmocnień z prawdziwego zdarzenia . Teraz cierpliwie pozostaje czekać na jakiekolwiek pozytywne wieści z kręgu transferów , bo cóż nam innego pozostało ?
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 16.07.2008, 20:44
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Wszystko fajnie tylko niech GW doliczy oprócz kasy wydanej na transfery jeszcze utrzymywanie kontraktów zawodników. Zobaczy czy Cupiał zarabia czy nie.
no i w ogóle nie policzyli okresu gdy Cupiał tylko kupował no chyba żeby sprzedać za te 16 baniek to najpierw trzeba było kupić trochę zawodników i nie wszyscy sie sprawdzili
Odpowiedz cytując
Valsacio
Member

Od: 07.2008

Stary 16.07.2008, 20:52
Nie należy patrzeć na to ile wydał, bo nie wiemy ile mamy na wydanie, nie znamy szczegółów itp. Moim zdaniem należy patrzeć co dla Wisełki dobre i tak:
1 uważam że jeżeli stać nas na udżwignięcie ciężaru kontraktów to trzeba się wzmocnić chociaż 2 zawodnikami w tym okienku, nawet zakładając odpadnięcie.
2 uważam że Nei'ego warto by było ściągnąć. Uważam takiego piłkarza za szczyt możliwości Wisły jeżeli chodzi o cenę i umiejętności. Cena nie jest zawyżona a Bednarz najlepiej wie jak trudno kupić dobrego zawodnika po przyzwoitej cenie. Nawet w kontekście przyszłorocznych pucharów, przez rok podobna okazja może się nie trafić.

No to są po prostu jakby priorytety. To jest dobre dla Wisełki. I trzeba działać. A to co pisze prasa? Piszą żeby Wisłę zmobilizować, przekonać Cupiała do inwestycji bo widzą że jest niezła drużyna, że będą ciekawe mecze, liczą na Wisłę chociaż w UEFA, a widzą że jest źle...

Należy jednak pamiętać że nie będziemy skorzy do inwestycji bo:
1 budowa stadionu
2 złe losowanie
3 nie tak silny sponsor na jakiego liczyliśmy
4 pewnie cena za Dudkę w prasie też zawyżona

Dlatego realnie patrząc stać nas na pewne minimum, które uważam że warto by było wszelkimi siłami zrealizować.
To minimum które mistrz Polski powinien wydać to chociaż tyle co Lech czyli Jodłowiec + Nei(1,5mln Euro). I kropka. Piłkarze napewno do walki o pierwszą jedenastkę, a Nei napewno jak nie najlepszy napastnik w drużynie to zaraz po Brożku. I kropka. Podejrzewam że atak marzeń OE. Być może groźniejszy niż Franek Żuraw.
Ostatnio edytowane przez Valsacio : 16.07.2008 o godz. 21:00.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów