The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislabielany
Senior Member

Od: 12.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2008, 21:43
grzesiek_gt napisał(a):Wyświetl post
Moglibyśice mi doradzic co ciekawego można złożyc do 1800 zł bo ciotka chce coś mojej kuzynce (10 lat) kupic i prosiła mnie o pomoc
podbijam, tzn. do 1800zł co proponujecie? bez monitora

Z góry dzięki
Wisła Pany

Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 10.07.2008, 14:15
Moglibyśice mi doradzic co ciekawego można złożyc do 1800 zł bo ciotka chce coś mojej kuzynce (10 lat) kupic i prosiła mnie o pomoc
Dla 10latki to troche dużo, bo do czego jej taki komp? - granie?
Chyba że myslisz o czyms z monitorem?

http://kdo.pl/index.php

+ obudowa+ klawiatura +plus mysz =1800zł

Acga.. wziałem 4gb Ramu bo załozyłem iż windows ma być Vistą 64 bitową, a dopiero one obsługuja RAM od ponad3 GB.

wislabielany napisał(a):Wyświetl post
podbijam, tzn. do 1800zł co proponujecie? bez monitora

Z góry dzięki
Musisz sie okreslic do czego - bo jak np. do grania to radeon 4850 itd..

Z tym że brałem tutaj pod uwage iż to ma byc komp dla 10-latki, czyli złożyc i postawic, ma działać na ustawieniach fabrycznych.

ps.
Cena tego nowego Asusa poniżej 350zł robi wrażenie.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 12.07.2008, 14:36
procek AMD Phenom 9550 496
plyta Asus M3A78-EMH AMD 780G
dysk Samsung F1 250 GB
pamiec Kingston 2x1GB 800 mhz
grafa "GeForce 8600 GTS EVGA 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Super SuperClocked

Co o tym sądzicie ? Może się ktos wypowiedzieć ?
Odpowiedz cytując
grzesiek_gt
Member

Od: 04.2005

Stary 12.07.2008, 21:43
W tych 1800 zł to ma sie też zmieścic monitor (zresztą jak wyjdzie "kilka" złotych więcej to może byc) A 10letnia dziewczynka raczej nie potrzebuje komputera do gier
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 17:46
maciekTSW napisał(a):Wyświetl post
procek AMD Phenom 9550 496
plyta Asus M3A78-EMH AMD 780G
dysk Samsung F1 250 GB
pamiec Kingston 2x1GB 800 mhz
grafa "GeForce 8600 GTS EVGA 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Super SuperClocked

Co o tym sądzicie ? Może się ktos wypowiedzieć ?

Nie bardzo łapie po co Ci integra i do tego chcesz dołozyć jedną z najgorszych możliwych kart graficznych pod wzgledem wydajność/cena?

Ile całośc bo nie chce mi sie szukać po cennikach?

W tych 1800 zł to ma sie też zmieścic monitor (zresztą jak wyjdzie "kilka" złotych więcej to może byc) A 10letnia dziewczynka raczej nie potrzebuje komputera do gier
No to gra (poza tym iz z monitorem Ci nie poradze).

+ obudowa, i monitor za reszte.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Stary 13.07.2008, 19:14
W sumie ma być +/- 1300 z budą itp.

To może coś innego polecisz? Szczerze to w ogóle się nie znam na komputerach, a ten zestaw zaproponowano mi w sklepie ...

P.S. Ten komputer ma być do grania

Procesor AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX 65W 189 zł
Płyta GigaByte GA-MA78G-DS3H 233 zł
2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 128 zł
GeForce 9600GT TwinTech 512MB 385 zł
Seagate Barracuda 250GB 16MB 137 zł
Nagrywarka DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA 74 zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W 128 zł

A może coś takiego ?
Ostatnio edytowane przez maciekTSW : 13.07.2008 o godz. 19:19.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 19:35

A może coś takiego ?
Jedno pytanie - czy to musi być platforma AMD?

Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 13.07.2008, 19:48
Ja to mysle nad zakupem takiego czegos (mam 1200 zl).
Pentium E7200-330 zl
Gigabyte P35-239 zl
2 GB RAM Geil CL4-145 zl
Radeon HD4850-495 zl

Chyba nic lepszego za ta cene nie zloze.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 19:51
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Ja to mysle nad zakupem takiego czegos (mam 1200 zl).
Pentium E7200-330 zl
Gigabyte P35-239 zl
2 GB RAM Geil CL4-145 zl
Radeon HD4850-495 zl

Chyba nic lepszego za ta cene nie zloze.
W porzadku - tylko podaj model tej płyty. Pamiątki mogą być A-daty Extreme Edition.

Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 13.07.2008, 20:10
No wlasnie z modelem plyty jest problem bo mi kolega tak doradzal a jak teraz patrze na internetowe sklepy to tych plyt P35 jest kilka rodzaji, np.DS3L albo DS3R. A co do pamieci to mi kolega mowil ze firma mniej wazna ale grunt zeby bylo CL4.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 20:18
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
No wlasnie z modelem plyty jest problem bo mi kolega tak doradzal a jak teraz patrze na internetowe sklepy to tych plyt P35 jest kilka rodzaji, np.DS3L albo DS3R. A co do pamieci to mi kolega mowil ze firma mniej wazna ale grunt zeby bylo CL4.
DS3R ma mostek południowy ICH9R - czyli raida na tym postawisz.

Co do pamiątek własciwie tak, ważniejsze od nazwy jest to jaki producent był samych kostek a nie kto je montował. I dlatego jedne lepiej się krecą inne gorzej - obecnie chwalone sa A-daty. A CL4 to znaczy że fabrycznie dają gwarancje na podkręcenie do tego poziomu.

Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Stary 13.07.2008, 21:53
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Jedno pytanie - czy to musi być platforma AMD?

Nie, nie musi być.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 22:12
Trochę lipnie z kwotą bo wymieniłbym to:

Cytat:
Procesor AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX 65W 189 zł
Płyta GigaByte GA-MA78G-DS3H 233 zł
GeForce 9600GT TwinTech 512MB 385 zł
Rzecz w tym że suma tego to 807 zł

A min. jakie zaproponowałbym do grania to:

E7200 i wykrecić go na ponad 3 Ghz -> 340 zł
GA-P31-DS3L - około 150 zł
Radeon HD4850-495 zl

A to daje na teraz 985 zł.. no chyba że weźmiesz E21xx za 170-180zł i wykręcisz na ponad 3 GHz

+
467 zł

2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 128 zł
Seagate Barracuda 250GB 16MB 137 zł
Nagrywarka DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA 74 zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W 128 zł
Ale wydajność w grach nawet dwukrotnie większa.

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 14.07.2008, 19:19
Po dluzszej przerwie w tym temacie wracam. I od razu zaznaczam mozecie mnie zbanowac za to co napisze.

UWAGA! Zostawcie firme nVidia w spokoju. Niech umiera w zapomnieniu. Za ten ich cholerny marketing. Kupilem sobie niedawno nowiutenkiego GeForce GTX 280. Poczatkowo bylem po prostu zdruzgotany wydajnoscia... W porownaniu do 8800GT 512 mb/256 bit wydajnosc wzrosla o 110%! I to niemalze w kazdej grze jaka byla testerem. No ale co jak co karta kosztowala 1800 lotych. Dwa tygodnie pozniej wczesniejszy imieninowy prezent zrobila mi kuzynka i szwagier z Anglii. Radeon 4870 512 mb/256 bit. Karta warta w Polsce okolo 850 zlotych czyli ponad polowe mnej niz GTX280. Myslalem ze wydajnosc bedzie adekwatna do roznicy cenowej. I wiecie co...? H..a za przeproszeniem! Gears of War, Call of Duty 4 odstawaly in minus od GTX`a o (UWAGA!) 3-5%(slownie: trzy do pieciu procent wydajnosci)!!! A karta kosztuje ponad polowe mniej! Co najsmieszniejsze w stresie pomimo zastosowania kiepskiego chlodzenia jest o jedna-druga chlodniejsza od karty nVidii(co daje spore mozliwosci przetaktowania tej karty).

Przepraszam za moje bluzgi i wykrzykniki ale po prostu nie moge do tej pory przezyc ze molem tak utopic pieniadze. Dosc powiedziec ze GTX`a po testach Raedeona na drugi dzien wystawilem na allegro... za 1100 zlotych...

Dlatego jesli chcecie kupic karte teraz, wezcie Radeona. nVidia oprocz lasowania mozgu swoim marketingiem na razie nie oferuje nic lepszego, a tym bardziej w kategorii jakosc/cena.

Dziekuje za uwage, i zycze madrych wyborow sprzetu.
Powód: klawiatura ekranowa...
Ostatnio edytowane przez koyoot : 14.07.2008 o godz. 19:22.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 19:28
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Po dluzszej przerwie w tym temacie wracam. I od razu zaznaczam mozecie mnie zbanowac za to co napisze.

Nie ma obawy wtopić prawie 1000zł moze każdego wkurzyc.

Cytat:
I wiecie co...? H..a za przeproszeniem! Gears of War, Call of Duty 4 odstawaly in minus od GTX`a o (UWAGA!) 3-5%(slownie: trzy do pieciu procent wydajnosci)!!! A karta kosztuje ponad polowe mniej! Co najsmieszniejsze w stresie pomimo zastosowania kiepskiego chlodzenia jest o jedna-druga chlodniejsza od karty nVidii(co daje spore mozliwosci przetaktowania tej karty).
Pomyśl o CF na X38/48 albo o X2 4870
Cytat:
Przepraszam za moje bluzgi i wykrzykniki ale po prostu nie moge do tej pory przezyc ze molem tak utopic pieniadze. Dosc powiedziec ze GTX`a po testach Raedeona na drugi dzien wystawilem na allegro... za 1100 zlotych...
Za ile opchnąłeś?

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 14.07.2008, 19:36

Nie ma obawy wtopić prawie 1000zł moze każdego wkurzyc.

Pomyśl o CF na X38/48 albo o X2 4870
Wlasnie teraz mam crossfire z tymi dwiema kartami i moge powiedziec tylko jedno jesli ktos chce kupic GTX`a to niech lepiej kupi te dwie karty a zaoszczedzone pieniadze wpakuje w porzadny zasilacz. Ja mam teraz Chiefteca 900W i wszystko dziala jak nalezy a wydaje mi sie ze na 650W-700W spokojnie to wszystko pojdzie.
Cytat:
Za ile opchnąłeś?
Niestety wiecej nie wyciagnalem.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 19:40
Wlasnie teraz mam crossfire z tymi dwiema kartami i moge powiedziec tylko jedno jesli ktos chce kupic GTX`a to niech lepiej kupi te dwie karty a zaoszczedzone pieniadze wpakuje w porzadny zasilacz. Ja mam teraz Chiefteca 900W i wszystko dziala jak nalezy a wydaje mi sie ze na 650W-700W spokojnie to wszystko pojdzie.
Przesadziłes z ta elektrownią, ale za to 2 X2 pójdą z palcem

Na jakim chipsecie go postawiłeś?

Cytat:
Niestety wiecej nie wyciagnalem.
To lipnie.

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 14.07.2008, 19:54
Przesadziłes z ta elektrownią, ale za to 2 X2 pójdą z palcem

Na jakim chipsecie go postawiłeś?

To lipnie.
Mowi ci cos nazwa ASUS P5E3 Deluxe?

A co do tej elektrowni to wlasnie kupilem go do dwoch X2 4870.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 20:12
Mowi ci cos nazwa ASUS P5E3 Deluxe?

A co do tej elektrowni to wlasnie kupilem go do dwoch X2 4870.
Tak, no to masz pełnego CF - jedziesz na DDR3 burżuju

A co pomysłu dwóch X2 to mimo wszystko podziwiam, z centralnego w zimie możesz spokojnie zrezygnować

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 14.07.2008, 20:56
Tak, no to masz pełnego CF - jedziesz na DDR3 burżuju

A co pomysłu dwóch X2 to mimo wszystko podziwiam, z centralnego w zimie możesz spokojnie zrezygnować
A proos DDR3... tak naprawde to te pamieci znacznie spowalniaja moj komputer. Nie chce mi sie grzebac w biosie zreszta na razie to i tak wiekszego sensu nie ma. Komp i tak chodzi piorunem.
Odpowiedz cytując
Latin
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 15.07.2008, 16:08
Troszkę mi się komp posypał i w sumie nie ma sensu go naprawiać,zostawię z niego nagrywarkę tylko.
Myślałem o czymś takim "do 1000 zł":

Mogłoby takie coś być? W gry nie gram.
Odpowiedz cytując
Młyniu_Miechów
Wiślacki Miechów

Od: 07.2004

Stary 15.07.2008, 16:12
Myślę, że zestaw jest przyzwoity .
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 16:13
Latin napisał(a):Wyświetl post
Mogłoby takie coś być? W gry nie gram.
Nie (choć i tak wiele nie zmienie - zasilacz i buda osobno).

Kwota 1000 zł?

Odpowiedz cytując
Latin
Senior Member

Stary 15.07.2008, 16:17
Tak właśnie do 1000 zł chciałbym.
Obudowę wybrałem na chybił trafił,a raczej jedną z najtańszych
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 16:31
Tak właśnie do 1000 zł chciałbym.
Obudowę wybrałem na chybił trafił,a raczej jedną z najtańszych

Kurde trudno zmieścić się w 1000zł przy e7200...

Mam dwie propozycje - albo wymieszasz go na któregoś E2xxx, albo ciut dorzucasz.

ps.
Skoro nie grasz weź nowszego HD3650 - wszystko ma, a nie będziesz się tak grzało (m.in mniejszy proces technologiczny) i darło o prąd. Choć oczywiscie wydajnosciowo słabszy.
Powód: po pomerdał mi się 2600 z 2900
Ostatnio edytowane przez Wilku : 30.07.2008 o godz. 16:38.

Odpowiedz cytując
Latin
Senior Member

Stary 15.07.2008, 16:46
Ok czyli inny model grafy. Tylko DDR2 czy DDR3? I jakiś konkretny producent np. Asus czy Gigabyte?
A procek E2220 to faktycznie ok stówa mniej. Czyli wtedy można by w zamian lepsza obudowę i zasilacz tak?
P.S Przy tym E7200 jak drastycznie wzrosły by koszty?
Ostatnio edytowane przez Latin : 15.07.2008 o godz. 17:13.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 17:14
Ok czyli inny model grafy. A procek E2220 to faktycznie ok stówa mniej. Czyli wtedy można by w zamian lepsza obudowę i zasilacz tak?
Zasilacz i tak musisz wziąśc jakiś "normalny".
Ale nie oszukuj się nie kupisz dobrej obudowy i zasilacza nawet dokładając 100 zł.

Moja propozycja jest taka - zostajesz przy e7200, w zamian za to bierzesz najtańszą karte jaką mają na stanie. Najpóźniej jesienią wejda Radki 4650,4670 oraz 4450 i 4470 - te pierwsze bedą na poziomie obecnych 3850 i 3870, przy niżej cenie (200, może 250 zł pierwszy model) natomiast te drugie to już raczej poziom tego 2600XT przy cenie na pewno niższej niż 200 zł. Przeczekasz (bo i tak nie grasz) i bedziesz miał za "grosze" karte na poziomie tych co kosztowały na wiosne ponad 700 zł. A zasilacz który Ci zaproponowałem spokojnie przyjmie i obecnego 4850.

Po prostu w odpowiednim momencie dla siebie kupisz sobie fajną karte, nie musząc się o nic trapic, mając za gosze karte która do netu, czy odtwarzania filmów spokojnie starczy. Do tego zestaw staje się niczego bo i zarówno e7200 jak lepsze pamiątki, nie mówiąc o tym że spokojnie na tej płycie gdybyś była taka potrzeba z tego 2,5 GHz zrobisz 3ghz, najprawdopodobniej nie musząc grzebac w napięciach.

Ja dysponując taką kwota tak postąpiłbym.

Jesli nie to wymieniamy proca, i niestety sklep bo tam HD3650 w tej kwocie to tylko ddr2, czyli albo procesor albo grafika.

Wybór nalezy do Ciebie.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 15.07.2008 o godz. 17:17.

Odpowiedz cytując
Latin
Senior Member

Stary 15.07.2008, 17:22
To faktycznie ciekawe rozwiązanie. Dzięki wielkie za wszelkie sugestie, teraz postaram się to wszystko przeanalizować,ale ten pomysł z tańszą grafiką wydaje się bardzo dobry.
Odpowiedz cytując
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 17:30
To faktycznie ciekawe rozwiązanie. Dzięki wielkie za wszelkie sugestie, teraz postaram się to wszystko przeanalizować,ale ten pomysł z tańszą grafiką wydaje się bardzo dobry.
Oczywiście to na dzisiaj bo za miesiąc może być już coś innego w tej kwocie bardziej opłacalnego. Ale zwracaj uwagę na zasilacz żaden i-box, modecom feel, no name, czy codegen.
Ja oczywisice dałem taką obudowe jako przykład - oczywisice tu wybór jest Twój, ale w kowcie 70zł to kazda jest szmlelcem..

ps.
Co to znaczy posypał?

Odpowiedz cytując
Latin
Senior Member

Stary 15.07.2008, 17:47
Ok grunt, że mniej więcej wiem na co zwracać uwagę
Najłatwiej było by powiedzieć że posypał się ze starości, bo to bardzo wiekowy sprzęt (AMD 1.53 MHz, 32MB grafika itd.). Pewna burza przyspieszyła wyrok na nim, popaliło wszytko oprócz dysku (ATA) i nagrywarki
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów