The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2008, 14:35
Wilku napisał(a):Wyświetl post

Nie.. bosheee.. to po prostu niemożliwe..
Widzisz różnice pomiedzy Nafta a UE?
Nie? - to mam kilka pytań.
Ilu komisarzy ma NAFTA?
Ilu parlamentarzystów ma NAFTA?
Ile ton papierzysk i praw "NAFTY"wyprodukowała NAFTA?
itd..
I na koniec - widzisz różnice pomiedzy czymś co za chwile stanie się państwem, a stefą wolnego handlu?
Rozumiem że głównym problemem wg. Ciebie jest biurokracja? Jestem jak najbardziej za, aby ograniczyć ją do minimum. O UE mówicie w czasie teraźniejszym nie przyszłym, a jak ostatnio sprawdzałem na dzień dzisiejszy nie jest państwem. Ostatnio jak Polacy grali mecz na Euro grali Mazurka Dąbrowskiego a nie ode do radości....
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 14.07.2008, 14:42
cuul napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem że głównym problemem wg. Ciebie jest biurokracja? Jestem jak najbardziej za, aby ograniczyć ją do minimum. O UE mówicie w czasie teraźniejszym nie przyszłym, a jak ostatnio sprawdzałem na dzień dzisiejszy nie jest państwem. Ostatnio jak Polacy grali mecz na Euro grali Mazurka Dąbrowskiego a nie ode do radości....
Póki co - to jeszcze nie ma UE, a są Wspólnoty Europejskie jak Ci tak chodzi o teraźniejszość.
Po drugie nie odpowiedziałeś na pytanie czy dostrzegasz różnice po zadanych pytaniach pomiędzy UE a NAFTĄ?
A jesli tak to czy już wiesz że to co napisałeś to bzdura? ->
"Ciekawy tok rozumowania. Wychodzi na to że USA chcą z siebie zrobić drugi ZSRR bo są w NAFT`a, czyli strefie wolnego handlu - twór coś jak UE. "

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
cuul
Senior Member

Stary 14.07.2008, 14:54
Póki co - to jeszcze nie ma UE, a są Wspólnoty Europejskie jak Ci tak chodzi o teraźniejszość.
Po drugie nie odpowiedziałeś na pytanie czy dostrzegasz różnice po zadanych pytaniach pomiędzy UE a NAFTĄ?
A jesli tak to czy już wiesz że to co napisałeś to bzdura? ->
"Ciekawy tok rozumowania. Wychodzi na to że USA chcą z siebie zrobić drugi ZSRR bo są w NAFT`a, czyli strefie wolnego handlu - twór coś jak UE. "
Różnice dostrzegam, ale nie nadinterpretowuje stanu jaki mamy na dzień dzisiejszy. Ale jak widzisz znak równości między UE a ZSRR no tym razem ja nie mam pytań... I żeby nie było, mam wiele zastrzeżeń do prawa unijnego w wielu dziedzinach, ale uważać że wszystko jest złe, to chyba lekkie nadużycie.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.07.2008, 15:02
Cytat:
Np. Europa czeka., cała Europa patrzy, Europa zadecydowała,
Co w tym złego ?
To taki skrót myślowy .
Przynajmniej starannie używam słów a nie stosuje jakiejś prowokacyjnej nowomowy.

Cytat:
Ma to swoja symbolikę - bowiem ZSSR to taki bóg właśnie - pierwsza próba wcielenia socjalistyczno-komunistycznych idei - nieudana. EU można powiedzieć reinkarnacja ZSSR - to kolejna - przy czym posiada lub dąży do posiadania wszelkich atrybutów jak jej poprzedniczka.
Unia wciela w życie komunistyczne idee , to jest bardzo ciekawa teoria .
Jakie były unikatowe na skalę światową atrybuty które posiadało ZSRR , które posiada Unia i do których posiadania dąży ?

Cytat:
A czym sie taki jewropejski chadek różni od Olejniczaka?
Skoro jest on chadekiem a Olejniczak socjalistą , to wieloma sprawami . Czym się różni Gowin od Gadzinowskiego ?

Cytat:
Dla nich w wielu wypadkach PeO to skrajna prawica..
Pójdę Ci na rękę . Podaj mi dwa z tych wielu wypadków . Rozumiem , że posłowie wchodzący w skład EPP-ED wywodzący się z CSU ze względu na swoje podejście chociażby do kwestii religijnych oraz polityki zagranicznej są skrajnie skrajną prawicą ?
Piszesz dyrdymały nie wiem skąd wyssane bo z w palcu taka liczba bzdur się nie mieści

Cytat:
Pytałes się co znaczy to słowo którego uzywam - mnie nie interesują idee (do tych Twoich intencji odniose się później na razie jestem po sporym knockdown'ie bo jakoś za naiwniaka i pieknoducha Ciebie nie uważam) itp. dyrdymały jakimi raczą się na zachodzie - co i jak dlaczego, bo już niestety EWG nie istnieje. Mnie interesuje świat realny, a w tym świecie realnym np. znowu chcą nam dokopać exemplum handel CO2.
Pytałem ponieważ użwając tego słowa obrażasz mnie i wielu innych ludzi którzy absoutnie nie widzą żadnych związków między integracją europejską a komunizmem .

Cytat:
napisałem również wyraźnie rodzice budowali komunizm, dzieci chcą UE (nowej socjalistycznej ojczyzny) - muszę coś jeszcze dodawać?
No własnie . Czyli rodzice tych którzy są obecnie zwolennikami UE budowali komunizm ?
To jest oczywiste nadużycie .
Ja też się pobawię w coś takiego . Pradziadkowie byli szpiclami i prawnuki też dzielnie służą carowi .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.07.2008 o godz. 15:12.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 15:11
Różnice dostrzegam, ale nie nadinterpretowuje stanu jaki mamy na dzień dzisiejszy.
A co zrobiłes porównując UE do NAFTY?

Cytat:
Ale jak widzisz znak równości między UE a ZSRR no tym razem ja nie mam pytań... I żeby nie było, mam wiele zastrzeżeń do prawa unijnego w wielu dziedzinach, ale uważać że wszystko jest złe, to chyba lekkie nadużycie.
Znaku równości póki co nie ma, ale z każda toną śmiecia jakie produkują eurokraci ten twór do tego się zbliża. Patrz - nawet komisarzy jeden i drugi miał. Ideologią oczywiscie nie może być komunizm tu róznica zawsze będzie, za to socjalizm (a może nawet gospodarka nakazowo-rozdzielcza) plus kulturowy marksizm tak.
Szukasz tworu do które UE najbliżej? - Nafta to pudło, CCCP coraz bardziej nie.

My już samodzielnie drogi wybudować nie możemy jesli to się komuś nie podoba (Raspuda) czy płacimy odszkodowania za stosowanie polskiego prawa -> Alicja Tysiąc.
A teraz bedzie czekać nas kolejne bulenie i ograniczenie możliwości rozwoju (nie mam watpliwości że celowe) dzięki ekoligicznym bzdurom w postaci "handlu" CO2?

To jest ten raj? - to jest ten rozwój?

Tak - jestem za strefą wolnego handlu, jestem za wolnością podrózownia i pracy itd.. ale do tego twór w postaci "Zjednoczonej" Jewropy nie jest potrzebny, i cały socjalizm z niej wypływający, ni emówiąc o państwie czy o "silnej Europie".

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Mareq
Senior Member

Stary 14.07.2008, 15:14
Cytat:
My już samodzielnie drogi wybudować nie możemy jesli to się komuś nie podoba (Raspuda) czy płacimy odszkodowania za stosowanie polskiego prawa -> Alicja Tysiąc.
Bardzo ciekawe , że sprawa Alicji Tysiąc ma cokolwiek wspólnego z Unią Europejską .
Twoja obłudna propaganda jest już nudna .
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.07.2008, 15:20
Wilku napisał :
Cytat:
A teraz bedzie czekać nas kolejne bulenie i ograniczenie możliwości rozwoju (nie mam watpliwości że celowe) dzięki ekoligicznym bzdurom w postaci "handlu" CO2?
Dokładnie tak ! Takie Chiny gdyby były w UE to ich rozwój gospodarczy oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji zostałby zredukowany do poziomu jaki wyznaczyliby mu komisarze "ludowi" UE.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 15:29
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Unia wciela w życie komunistyczne idee , to jest bardzo ciekawa teoria .
Jakie były unikatowe na skalę światową atrybuty które posiadało ZSRR , które posiada Unia i do których posiadania dąży ?
Urawniłówka jakiej nawet nie fundują USA swoim stanom.

Komisarze.

Cytat:
Skoro jest on chadekiem a Olejniczak socjalistą , to wieloma sprawami . Czym się różni Gowin od Gadzinowskiego ?
Nie rozśmieszaj mnie.
Pisałem o jewropejskich chadekach, bo chyba o nich wspominałes?

Cytat:
Pójdę Ci na rękę . Podaj mi dwa z tych wielu wypadków . Rozumiem , że posłowie wchodzący w skład EPP-ED wywodzący się z CSU ze względu na swoje podejście chociażby do kwestii religijnych oraz polityki zagranicznej są skrajnie skrajną prawicą ?
Piszesz dyrdymały nie wiem skąd wyssane bo z w palcu taka liczba bzdur się nie mieści
Tiiaaa - to weźmijny takich belgijskich czy holenderskich chadeków - czasem rzadzą tak?
Zdelegalizowali "związki homoseksualne", "aborcje"? - po powrocie do władzy? - a może w niektórych krajach byli ich promotorami?

Póki co to PeO dla nich, w tych sprawach to "faszysci" .

Jewropejski chadek to taki stwór obecnie, który mieści się w naszych warunkach pomiędzy demokratami.pl a SLD.

Przypominam chadek = Chrześcijański Demokrata, przedstawiciel tzw. "centroprawicy".

Cytat:
Pytałem ponieważ użwając tego słowa obrażasz mnie i wielu innych ludzi którzy absoutnie nie widzą żadnych związków między integracją europejską a komunizmem .

A jesli według Ciebie UE nie ogranicza wolności, także gospodarczej, to już nie moja wina jesli masz problemy z percepcją rzeczywistości.
I już za poglądy powoli wsadzają - pastor w Szwecji, Irving w Austrii..

Cytat:
No własnie . Czyli rodzice tych którzy są obecnie zwolennikami UE budowali komunizm ?
To jest oczywiste nadużycie .
Ja też się pobawię w coś takiego . Pradziadkowie byli szpiclami i dzieci też dzielnie służą carowi .
He he - a jakiemu carowi - znasz takiego?

A jak pijesz do mnie, to masz problem - moja rodzina od powstania styczniowego to poddani nie carów, a cesarzów mających siedzibe w Wiedniu.

No to przykład pierwszy z brzegu, żeby nie iśc na łatwizne pominę Michnika - Kwaśniewski to niby nie jest pełną gębą Jewropejczyk? - no chyba jest.

Spójrzmy w takim razie w zyciorys tatusia, co my tam mamy: oficer NKWD urodzony jako Stolzman, osiedlony na Pomorzu, przybyły z Sowietami, pochowany jako Kwaśniewski.

Bardzo ciekawe , że sprawa Alicji Tysiąc ma cokolwiek wspólnego z Unią Europejską .
Twoja obłudna propaganda jest już nudna .
A z czym jak nie jakimś trybunałem który stanie się częścią sądownictwa UE?

Co z Rospudą?
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 16:56.

jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 14.07.2008, 15:34
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Wilku napisał :

Dokładnie tak ! Takie Chiny gdyby były w UE to ich rozwój gospodarczy oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji zostałby zredukowany do poziomu jaki wyznaczyliby mu komisarze "ludowi" UE.
I byś zapierdzielał "24" godziny na dobę .
Jeszcze w wielu przypadkach ta biurokracja może ułatwić Polakom życie .
A tak poza tym to czy nam się nie opłaca obecnie siedzieć w Unii ?
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 15:38
jachting napisał(a):Wyświetl post
A tak poza tym to czy nam się nie opłaca obecnie siedzieć w Unii ?
Biurokracja? - a to ciekawe.. a w czym to niby ułatwia?

Jeśli będziemy tak wykorzystywac środki jak rząd Donia - to wątpliwości nikt miec nie może - NIE.
Bo płacić to musimy i nie ma zmiłuj.

jachting
Senior Member

Stary 14.07.2008, 15:51
Biurokracja? - a to ciekawe.. a w czym to niby ułatwia?
Chodzi mi o to że w wielu dziedzinach tam mają lepsze prawo i lepsze rozwiązania .
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 14.07.2008, 16:11
Cytat:
Chodzi mi o to że w wielu dziedzinach tam mają lepsze prawo i lepsze rozwiązania .
Jedno prawo mają dla swoich (wg. nich lepszych) inne dla maluczkich w ramach tej samej UE. Wiemy jak działa to prawo przy Rospudzie, a wnet zobaczymy jak działa to samo prawo przy Gazrurze na dnie Bałtyku.
cuul
Senior Member

Stary 14.07.2008, 16:42
Jasne, wszystko narzucają z góry wszystko, łącznie z wzrostem gospodarczym.... Lepiej tego nie komentować... Może by wypadało coś z mikro i makro ekonomi poczytać.

Jedno prawo mają dla swoich (wg. nich lepszych) inne dla maluczkich w ramach tej samej UE. Wiemy jak działa to prawo przy Rospudzie, a wnet zobaczymy jak działa to samo prawo przy Gazrurze na dnie Bałtyku.
Ktoś te warunki negocjował z UE i je zatwierdził. Ich się czepiajcie a nie prawa Unijnego. Jak prawo jest złe to trzeba je zmienić. Proste, nie? Ale jeszcze chyba się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Masz szanse się wykazać na tym polu.
Ostatnio edytowane przez cuul : 14.07.2008 o godz. 16:46.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 14.07.2008, 16:51
Różnice dostrzegam, ale nie nadinterpretowuje stanu jaki mamy na dzień dzisiejszy. Ale jak widzisz znak równości między UE a ZSRR no tym razem ja nie mam pytań...
http://www.kapitalizm.republika.pl/ue/bukowski.html

w miare mozliwosci odnies sie prosze, pzdr

jachting napisał(a):Wyświetl post
28 godzin na dobe, w czym niby ma nam ulatwic Ludzie zastanowcie sie nad kariera w jakims zwiazku zawodowym skoro macie takie "pojecie" o kapitalizmie, bez urazy
Ostatnio edytowane przez cpc : 14.07.2008 o godz. 16:57.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 16:55
Jasne, wszystko narzucają z góry wszystko, łącznie z wzrostem gospodarczym.... Lepiej tego nie komentować... Może by wypadało coś z mikro i makro ekonomi poczytać.
No to zacznijmy od moich dwóch ulubionych rzeczy: Vat i ojro.

Co się stanie jesli Polska da sobie siana z Vatem, i dlaczego tak molestowana jest w sprawie ojro?

Cytat:
Ktoś te warunki negocjował z UE i je zatwierdził.
O! - własnie to, to..!

Cytat:
Ich się czepiajcie a nie prawa Unijnego. Jak prawo jest złe to trzeba je zmienić. Proste, nie? Ale jeszcze chyba się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Masz szanse się wykazać na tym polu.
Hmmm... JarKacz w Brukseli rzucił kiedyś, aby zlikwidować dopłaty do rolnictwa - jak sadzisz jest to realne i czy Żaby na to pójdą?

JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...y-bieg,1145967

"...Według źródeł, Kaczyński ma m. in. próbować wpłynąć na Czechy i przekonać prezydenta Vaclava Klausa do ratyfikacji Traktatu. Bliscy współpracownicy Sarkozy'ego nie kryją, że bardzo na to liczą, bo jak mówią prezydentów Polski i Czech łączy głęboka przyjaźń.
Najciekawsze jest to, że Kaczyński nie chciał ujawnić tej obietnicy po spotkaniu z Sarkozym. Pałac Elizejski uznał natomiast, że odpowiedni czas na ujawnienie tego planu to moment, kiedy Kaczyński wsiadł do samolotu, by wrócić do Polski."

Cóż ze smutkiem muszę przyznać, że polski Prezydent niczym bezkręgowiec nie ma kręgosłupa, a dodając brutalniej jaj też nie ma:/

Nie wiem czy ktoś już wrzucał poniższy artykuł, jeżeli nie to naprawdę polecam, godne przeczytania myśli n/t innego Lecha (a może raczej"Bolka"), autorstwa Kornela Morawieckiego - Człowieka bezkompromisowego, prawego i odważnego a zarazem najwidoczniej nie nadającego się na polityka, bowiem miłującego Prawdę niezależnie od tego jaka by ona nie była.
http://www.rp.pl/artykul/161026.html
Gwiaździsty
Senior Member

Cytat:
Wystarczy podać wielkość emisji CO2 dla danego kraju aby ograniczyć mu rozwój. Nie powiedzeli Ci tego w szkole ? Pewnie nauczyciele z ZNP lub inne odpady z Unii Wolności. Oni będą Ci UE lukrować. Ale trzeba samemu czytać i analizować.

Cytat:
Ktoś te warunki negocjował z UE i je zatwierdził. Ich się czepiajcie a nie prawa Unijnego.
Jakie warunki ?

Cytat:
Jak prawo jest złe to trzeba je zmienić. Proste, nie?
Pewnie, że proste

Cytat:
Ale jeszcze chyba się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Masz szanse się wykazać na tym polu.
Lepiej Ty się wykaż. Weź udział w Europaradzie z Różą Thun.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 17:02
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...y-bieg,1145967

"...Według źródeł, Kaczyński ma m. in. próbować wpłynąć na Czechy i przekonać prezydenta Vaclava Klausa do ratyfikacji Traktatu. Bliscy współpracownicy Sarkozy'ego nie kryją, że bardzo na to liczą, bo jak mówią prezydentów Polski i Czech łączy głęboka przyjaźń.
Najciekawsze jest to, że Kaczyński nie chciał ujawnić tej obietnicy po spotkaniu z Sarkozym. Pałac Elizejski uznał natomiast, że odpowiedni czas na ujawnienie tego planu to moment, kiedy Kaczyński wsiadł do samolotu, by wrócić do Polski."
Jednego chociaz mozna byc pewnym - że Czesi mają Prezydenta, a nie prezia i pokaże mu w kulturalny sposób gest Kozakiewicza.

Cos bercikowi szkodzą te podróze na zachód..

Cytat:
Cóż ze smutkiem muszę przyznać, że polski Prezydent niczym bezkręgowiec nie ma kręgosłupa, a dodając brutalniej jaj też nie ma:/
No cóż nawet mnie zaskoczył szybkością tej wolty... miał Ziemkiewicz racje że ich największym nieszczęściem jest to że nie załapali sie do salononu z powodów "prywatnych".

Cytat:
Nie wiem czy ktoś już wrzucał poniższy artykuł, jeżeli nie to naprawdę polecam, godne przeczytania myśli n/t innego Lecha (a może raczej"Bolka"), autorstwa Kornela Morawieckiego - Człowieka bezkompromisowego, prawego i odważnego a zarazem najwidoczniej nie nadającego się na polityka, bowiem miłującego Prawdę niezależnie od tego jaka by ona nie była.
Nadającego się, rzecz w tym że nie po to była Magdalenka aby tacy mogli i mieli szanse coś zrobic dla kraju.

Gwiaździsty
Senior Member

Stary 14.07.2008, 17:16
Cytat:
Pytanie czy to prawda, czy bujda na resorach ? W polityce jeszcze wiecej dziennikarskich harcowników niż w sporcie odnośnie transferów. Może to być wypucha francuskich mediów na wewnętrzny rynek.
Funkcjonariusze polskojęzycznych mediów napewno spytają sie o to po jego przylocie do kraju.
Mareq
Senior Member

Stary 14.07.2008, 17:17
Cytat:
Komisarze.
Jeszcze mi powiesz , że słowo pochodzi od matuszki rrasji . Głodnemu chleb na myśli .

Cytat:
Urawniłówka jakiej nawet nie fundują USA swoim stanom
Wiesz ja jestem Polakiem i proszę pisz do mnie po Polsku .
Zauważyłem już , że lubisz rosyjską mowę , ciekawe , ciekawe .

Cytat:
Nie rozśmieszaj mnie.
Pisałem o jewropejskich chadekach, bo chyba o nich wspominałes?
Gowin nie może być europejskim chadekiem ? Ja nie widzę różnicy między Gowinem a typowym przedstawicielem CSU w PE . Chociaż Ci drudzy są bardziej ostrzejszy w swoich przekonaniach . Więc niech będzie . Nie widzę różnicy między Gowinem a przedstawicielem CDU w PE .

Cytat:
Tiiaaa - to weźmijny takich belgijskich czy holenderskich chadeków - czasem rzadzą tak?
Zdelegalizowali "związki homoseksualne", "aborcje"? - po powrocie do władzy? - a może w niektórych krajach byli ich promotorami?
Nie jestem jakimś wybitnym specjalistą w dziedzinie partii politycznych Belgii i Holandii , ale z tego co mogę wyczytać np o holenderskich chadekach

,,Zmienia się też liberalna polityka wobec miękkich narkotyków. Za rządów chadeckiego premiera Balkenendego zmniejszyła się liczba coffee shopów - lokali, w których zgodnie z prawem można kupić na własny użytek i zażyć miękkie narkotyki, np. marihuanę. Te, które zostały, muszą się liczyć z różnego rodzaju ograniczeniami. Burmistrz Rotterdamu Ivo Opstelten zdecydował np., że coffee shopy nie mogą działać w promieniu 200 m od szkoły. Do 2009 r. zniknie 27, czyli połowa tutejszych lokali. W ślady Rotterdamu idą inne gminy.

Rząd najwyraźniej rozpoczął kampanię na rzecz ograniczenia tradycyjnej holenderskiej polityki tolerancji - mówi James Kennedy, badacz dziejów Niderlandów z Uniwersytetu w Amsterdamie. - Moralna postawa premiera i ministrów odzwierciedla to, co czuje spora część społeczeństwa.

Nie bez znaczenia jest też to, że od ponad czterech lat rządzi Jan Peter Balkenende, ortodoksyjny wyznawca kalwinizmu i wychowanek surowej protestanckiej szkoły. Dziś nie tylko koalicyjna ultraprotestancka ChristenUnie, lecz także chadecka partia Balkenendego jest za twardą polityką wobec prostytucji i miękkich narkotyków.

Oczywiście, jeśli ten antyliberalny trend się nie odwróci, zmiany zabiorą lata. Kraju, w którym od lat 70. praktykowano eutanazję, a małżeństwa homoseksualne nikogo nie dziwią, nie można zmienić jednym posunięciem pióra."

Ale Ty Wilku wiesz lepiej , że chadecy z Belgii i Holandii , nawet może wspierali legalizacje aborcji , małżeństw homoseksualnych itp . A co do tego jak łatwo zmienia się takie rzeczy , mogłeś się przekonać rok temu gdy LPR + Marek Jurek starali się coś zrobić w kwestii aborcji . Do tego starali się coś zrobić w tej kwestii w kraju którego społeczeństwo jest zdecydowanie mniej skłonne do ustępstw w tych kwestiach niż społeczeństwo holenderskie . Ale dla Ciebie nie ma różnicy między Zapatero , Olejniczakiem , Merkel , Tuskiem czy Balkenende . Tylko , że dla Ciebie nie ma też różnicy jak podejrzewam między ETCP a ETS , więc jakiegoś specjalnego mniemania na temat twojej wiedzy wykraczającej poza granice Polski nie mam .

Cytat:
Jewropejski chadek to taki stwór obecnie, który mieści się w naszych warunkach pomiędzy demokratami.pl a SLD.
Bo ty tak piszesz .
Jak jesteś w stanie umieścić posła CSU między demokratami.pl a SLD , to ja Ci gratuluje

Cytat:
Póki co to PeO dla nich, w tych sprawach to "faszysci" .
Bo Ty tak piszsez .
Dowody , jakieś dowody .

Cytat:
A jesli według Ciebie UE nie ogranicza wolności, także gospodarczej, to już nie moja wina jesli masz problemy z percepcją rzeczywistości.
I już za poglądy powoli wsadzają - pastor w Szwecji, Irving w Austrii..
Na podstawie któreog rozporządzenia unijnego został wsadzony pastron w Szwecji i Irving ?
Opisz cała sprawę za co zostali oskarżeni , za co skazani i jaka kara ich spotkała .

Cytat:
He he - a jakiemu carowi - znasz takiego?
Wladimir Wladimirowicz Putin

Cytat:
No to przykład pierwszy z brzegu, żeby nie iśc na łatwizne pominę Michnika - Kwaśniewski to niby nie jest pełną gębą Jewropejczyk? - no chyba jest.

Spójrzmy w takim razie w zyciorys tatusia, co my tam mamy: oficer NKWD urodzony jako Stolzman, osiedlony na Pomorzu, przybyły z Sowietami, pochowany jako Kwaśniewski.
No to jak już takich pełnym gębą euroentzujastów przywołujemy , tych z górnej półki , to opisz mi jak to rodzice Donalda Tusk komune nam tu w Polsce dzielnie budowali .

Cytat:
A z czym jak nie jakimś trybunałem który stanie się częścią sądownictwa UE?
Znasz jakieś tajne plany przejęcia ETPC , przes Unię Europejską ?
Podziel się nimi
ETPC jest organem stworzonym do ochrony EKPC a , że masz jakieś wyimaginowane wizje jakoby to był organ wspólnotowy , to już nie moja wina .
POmyliło Ci się z ETSem

Cytat:
Co z Raspudą? Dzisiaj 16:20
Dziedzictwo przyrodnicze jest równie cenne jak dziedzictwo kulturalne . Z tego co mi wiadomo , to nie Unia była inicjatorem protestów ekologów w dolinie , tylko ekolodzy polscy zwrócili się bazując na podstawie prawa wspólnotowego do instytucji unijnych o pomoc . Jeżeli im się skutecznie udało tę pomoc uzyskać , to brawo i 100 batów dla tych którzy nie potrafili przewidzieć , że trasa wyznaczona własnie w tym terenie wywoła protesty . Ja za nieudolność polskich urzędników Unii obarczać nie zamierzam . Austriacy i Niemcy gdzie prawdziwy(u nas to są ledwo namiastki , pseudo) ruch zielonych istnieje od dawna świetnie sobie radzą z budowaniem infrastrutury drogowej. Nie można ani niszczyć unikatów przyrody żeby zaoszczędzić chociaż złotówkę ani za wszelką cenę blokować jakikolwiek postęp .

Cytat:
Hmmm... JarKacz w Brukseli rzucił kiedyś, aby zlikwidować dopłaty do rolnictwa - jak sadzisz jest to realne i czy Żaby na to pójdą?
Z tego co pamiętam , to był LechKacz i nie w Brukseli , tylko w wywiadzie . Ty tu o żabach piszesz a ja już widzę jakby któryś z polskich przywódców zgodził się na coś takiego

Cytat:
Wystarczy podać wielkość emisji CO2 dla danego kraju aby ograniczyć mu rozwój. Nie powiedzeli Ci tego w szkole ? Pewnie nauczyciele z ZNP lub inne odpady z Unii Wolności. Oni będą Ci UE lukrować. Ale trzeba samemu czytać i analizować.
To jest jeden ze wstępnych etapów tego planu , żeby cała Polskę zalesić :mrgreen: ?
Jakby chcieli nam rozwój ograniczyć , to prościej by im było nas do Unii nie brać . Ale skoro wybrali drogę w którym trzeba odświeżyć jakieś szalone pomysły naukowców z lat 70 tych o globalnym ociepleniu i wprowadzić ograniczenia , które dotkną też kraje ,,starej unii" , to to jakieś gupki , pospolite gupki siedzą w tej Brukseli .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.07.2008 o godz. 17:29.
jachting
Senior Member

Stary 14.07.2008, 17:21
Tam przy biurokracji powinien być cudzysłów . To u nas nie ma biurokracji ,jest większa .
Przyjmując większą część regulacji UE na pewno się nie cofamy .
Do reszty pozwólcie że nie będę się odnosił .
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 17:27
Pytanie czy to prawda, czy bujda na resorach ? W polityce jeszcze wiecej dziennikarskich harcowników niż w sporcie odnośnie transferów. Może to być wypucha francuskich mediów na wewnętrzny rynek.
Funkcjonariusze polskojęzycznych mediów napewno spytają sie o to po jego przylocie do kraju.
Może chciał im zrobic dobrze i cos chlapnął?
A Żaby postanowiły nie popuścić i od razu puściły to w swiat? - tak czy inaczej o Berciku dobrze to nie świadczy, bo dał się zrobić jak dzieciak.

Najprawdopodobniej kombinował tak że coś tam wspomnie Sarko, iz bedzie próbował z prezydentem Klausem cos o tym pogadać, a że był pewny iż Klaus sie nie zgodzi - więc myślał że nic to go nie będzie kosztowało, bo "odium" uwalenia" tego "sukcesu" spadnie na Czecha, tyle ze Żaby nie w ciemie bite więc mu założyły "podwójnego nelsona"...

Pozostaje powtórzyć - polską polityke zagraniczną prowadzą albo kretyni, albo internacjonały.. :/
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 19:15.

Mareq
Senior Member

Stary 14.07.2008, 17:31
Cytat:
Jednego chociaz mozna byc pewnym - że Czesi mają Prezydenta, a nie prezia i pokaże mu w kulturalny sposób gest Kozakiewicza.
uhm lokaj ameryki . Postępowy libełał .
Dobrze chłopaki , że dalej się świetnie macie i wierzycie w Lecha Kaczyńskiego męża stanu , któremu nagle się o tym przypomniało i jest przeciwko traktatowi .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.07.2008 o godz. 17:35.
cuul
Senior Member

Stary 14.07.2008, 17:47
cpc napisał(a):Wyświetl post
http://www.kapitalizm.republika.pl/ue/bukowski.html
w miare mozliwosci odnies sie prosze, pzdr
Przeczytałem i co Ci mogę powiedzieć. Zbiór przemyśleń eurosceptyka, który pod wszystko próbuje podczepić swoją teorię. Może mieć takie zdanie, ja mam inne. Wiele rzeczy uprościł co może dawać złudny efekt że ma racje.

No to zacznijmy od moich dwóch ulubionych rzeczy: Vat i ojro.

Co się stanie jesli Polska da sobie siana z Vatem, i dlaczego tak molestowana jest w sprawie ojro?
Nikt nas nie molestuje w sprawie Euro. Jest to bardzo trudno jednoznacznie ocenić. Jest sporo szans z tego faktu wynikających ale także i zagrożeń, jednak chyba te pierwsze biorą górę nad tymi drugimi.

Wątpie aby tak się stało. Nie wiem czy to byłoby dobre dla naszego rolnictwa, patrząc w ilu procentach są wykorzystywane dopłaty w Polsce przez rolników. Naprawdę nieźle to wygląda. Ale jak chcesz pospekulować to oki. Trzeba by poszukać sojusznika w tej sprawie. Wg mnie najlepszym byłaby GB, która w bardzo małym stopniu korzysta z dopłat dla rolników. Z tego powodu wynegocjowała sobie rabat brytyjski (tak nawiasem mówiąc tj niezły wałek, a Iron Lady pokazała jak należy walczyć o interesy swojego kraju w strukturach unijnych), który ma być pomniejszony o 20 %. Anglicy mają problem i my mamy sprawę do załatwienia. Dogadujemy się z nimi, szukamy innych sojuszników i można otworzyć dyskusję na temat dopłat na forum UE. Jednak jak już wcześniej zaznaczyłem, raczej nie jest to dla nas najlepsze rozwiązanie, a napewno nie na dziś.

JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
@JEDREK76, jedna rzecz nie daje mi spokoju, apropo Bolka. Może mi to rozjaśnisz. W 83 roku, jak Wałęsa miał dostać nobla zostały sfałszowane jego akta, w celu dyskredytacji na forum międzynarodowym, co potem potwierdził również IPN. Po co mieli to robić, skoro był umoczony i mieli na niego niejeden świstek?
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 18:05
Jeszcze mi powiesz , że słowo pochodzi od matuszki rrasji . Głodnemu chleb na myśli .
No nie np. Rzplita wysyłąła komisarzy na Rus po pacyfikacjach i po buntach kozackich.

Cytat:
Wiesz ja jestem Polakiem i proszę pisz do mnie po Polsku .
Zauważyłem już , że lubisz rosyjską mowę , ciekawe , ciekawe .
Ależ pisze, po prostu rosyjskie zapożyczenie świetnie nadają się do opisywania UE, do tego mam problem z używaniem szwabskim odpowiednika.

Cytat:
Gowin nie może być europejskim chadekiem ? Ja nie widzę różnicy między Gowinem a typowym przedstawicielem CSU w PE . Chociaż Ci drudzy są bardziej ostrzejszy w swoich przekonaniach . Więc niech będzie . Nie widzę różnicy między Gowinem a przedstawicielem CDU w PE .
To juz się on tez załapał na jewropejskość?
No tak to jest z członkami Kościoła posoborowego (otwartego).

No cóż chetnie poznam poglady Gowina na temat aborcji, związków zboczeńców i pglady CDU na te sprawy.

Cytat:
Ale Ty Wilku wiesz lepiej , że chadecy z Belgii i Holandii , nawet może wspierali legalizacje aborcji , małżeństw homoseksualnych itp . A co do tego jak łatwo zmienia się takie rzeczy , mogłeś się przekonać rok temu gdy LPR + Marek Jurek starali się coś zrobić w kwestii aborcji . Do tego starali się coś zrobić w tej kwestii w kraju którego społeczeństwo jest zdecydowanie mniej skłonne do ustępstw w tych kwestiach niż społeczeństwo holenderskie . Ale dla Ciebie nie ma różnicy między Zapatero , Olejniczakiem , Merkel , Tuskiem czy Balkenende . Tylko , że dla Ciebie nie ma też różnicy jak podejrzewam między ETCP a ETS , więc jakiegoś specjalnego mniemania na temat twojej wiedzy wykraczającej poza granice Polski nie mam .
Po co mi nawijasz o narkotykach i prostytucji, skoro pytałem o co innego?

Cytat:
Bo ty tak piszesz .
Jak jesteś w stanie umieścić posła CSU między demokratami.pl a SLD , to ja Ci gratuluje
Cos się tak uparł na Bawarczyków? - to rzeczywiście pozostała najbardziej chadecka partia w Jewropie.
Ja piszę o ogólnym trendzie.

Cytat:
Bo Ty tak piszsez .
Dowody , jakieś dowody .
No to Ci powtarzam PeO póki co nie zamierza porwać się na nadanie przywilejów zboczeńcom, jak i na obecne prawo w sprawie mordowania niewinnych. Nie mówiąc o ich werbalnym liberalizmie.

Cytat:
Na podstawie któreog rozporządzenia unijnego został wsadzony pastron w Szwecji i Irving ?
Opisz cała sprawę za co zostali oskarżeni , za co skazani i jaka kara ich spotkała .
Zieeeeww... za głoszenie swoich pogladów.

Laku82 dokładnie opisywał tu sprawe pastora, Irving gogiel jest.

Cytat:
Wladimir Wladimirowicz Putin
No, no..

Cytat:
No to jak już takich pełnym gębą euroentzujastów przywołujemy , tych z górnej półki , to opisz mi jak to rodzice Donalda Tusk komune nam tu w Polsce dzielnie budowali .
Donio to akurat w pewnym stopniu "tubylec" (pomorski), do tego nie pochodzący ze wschodu, który nauczył się polskiej mowy jak sam twierdzi w swoich wspomnieniach grając w piłke na boisku.
I trza przyznac że Niemcy i etnograficzne polskie mniejszości etniczne związane historycznie z Niemcami nie miały lekko za komuny. Ale skoro stara pruska ojczyzna wzywa.. to co się dziwić euroentuzjazmowi?

Cytat:
Znasz jakieś tajne plany przejęcia ETPC , przes Unię Europejską ?
Podziel się nimi
ETPC jest organem stworzonym do ochrony EKPC a , że masz jakieś wyimaginowane wizje jakoby to był organ wspólnotowy , to już nie moja wina .
POmyliło Ci się z ETSem
Nie - nie pomyliło - ja tego zwyczajnie nie rozróżniam.
Mea maxima culpa.
A skąd to moje twierdzenie - chyba nie przypuszczasz że po powstaniu Jewropy bedzie potrzeba istnienia iluś tam róznorakich trybunałów?

Cytat:
Dziedzictwo przyrodnicze jest równie cenne jak dziedzictwo kulturalne . Z tego co mi wiadomo , to nie Unia była inicjatorem protestów ekologów w dolinie , tylko ekolodzy polscy zwrócili się bazując na podstawie prawa wspólnotowego do instytucji unijnych o pomoc . Jeżeli im się skutecznie udało tę pomoc uzyskać , to brawo i 100 batów dla tych którzy nie potrafili przewidzieć , że trasa wyznaczona własnie w tym terenie wywoła protesty . Ja za nieudolność polskich urzędników Unii obarczać nie zamierzam . Austriacy i Niemcy gdzie prawdziwy(u nas to są ledwo namiastki , pseudo) ruch zielonych istnieje od dawna świetnie sobie radzą z budowaniem infrastrutury drogowej. Nie można ani niszczyć unikatów przyrody żeby zaoszczędzić chociaż złotówkę ani za wszelką cenę blokować jakikolwiek postęp .
Piknię, ale o tym decydować którędy powinna przebiegac polska droga decydować mamy my.

Cytat:
Z tego co pamiętam , to był LechKacz i nie w Brukseli , tylko w wywiadzie . Ty tu o żabach piszesz a ja już widzę jakby któryś z polskich przywódców zgodził się na coś takiego
To źle pamiętasz.. oglądąłem wówczas wsi24 - to było bodajże podczas tej wizyty gdy wspomniał iż w Polsce pederaści są nawet w jego rzadzie, tylko u nas panuje zwyczaj że się nikt tym nie chwali.

Cytat:
To jest jeden ze wstępnych etapów tego planu , żeby cała Polskę zalesić :mrgreen: ?
Zalesić? - a po co?
Przypadkiem po d**ie mają dostać państwa które mają sznase na wyższy rozwój (a w związku z tym potrzebują wiecej taniej energii) niż sterczała Stara Unia.

Przypomnijmy zatem jedno z założeń, czym miała być miała być w koncepcji niemieckiej Mittleuropa związana z Berlinem, poza jej oczywistym uwiązaniem politycznym. Dostarczycielem płódów rolnych, taniej siły roboczej, i surowców dla Reichu..

Kurde jak to się musi wiele zmienić aby wszystko pozostało po staremu..

Mareq mam propozycje dla Ciebie, bo nic tak dobrze nie robi na trzeźwość własnych sadów jak stan własnego portfela.
Jak to wejdzie w życie - podwyżke cen energii związaną z tym haraczem będzie dało się wyliczyć, nieprawdaz?
Co Ty na to abyś jak fan tego raju i rozwiazań stamtąd płynacych, po prostu rekompensował mi opróznianie mojego portfela brzecząca gotówką?
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 18:09.

Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.07.2008, 18:25

Takie Chiny gdyby były w UE to ich rozwój gospodarczy oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji zostałby zredukowany do poziomu jaki wyznaczyliby mu komisarze "ludowi" UE.
Nie ma co przeginać w drugą stronę, tzn. rozwój gospodarczy powinien uwzgledniać ochronę środowiska. Jeśli podporządkowalibyśmy wszystko tylko i wyłącznie rozwojowi gospodarki, to nie chciałabym zabaczyć naszego pięknego kraju za 100 lat. Zresztą Chiny mogą w tym temacie być przestrogą. Natomiast wszystko powinno być realizowane w pewnych proporcjach, a sprawa z drastycznym ograniczeniem limitów na emisję CO2, moim zdaniem wykracza poza te proporcje.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 14.07.2008, 18:36
...@JEDREK76, jedna rzecz nie daje mi spokoju, apropo Bolka. Może mi to rozjaśnisz. W 83 roku, jak Wałęsa miał dostać nobla zostały sfałszowane jego akta, w celu dyskredytacji na forum międzynarodowym, co potem potwierdził również IPN. Po co mieli to robić, skoro był umoczony i mieli na niego niejeden świstek?
Przede wszystkim radziłbym Ci zapoznać się z treścią książki, sądze, że sam sobie wówczas wyrobisz własny osąd na tą sprawę.

Osobiście wg. mnie powodów mogło być kilka. Tak więc jak piszą autorzy książki, współpraca tw. "Bolka" zakończyła się w 1974 r., a został wyrejestrowany w 1976 r., więc jak zresztą w jednym dość istotnym dokumencie Biura Studiów SB MSW napisano, powstała ta jednosta z zamiarem przedłużenia okresu działalności tw. "Bolka" o 10 lat (jak dość logicznie tłumaczą autorzy nie przedłuża się czegoś, co nigdy miejsca nie miało). Takie też dokumenty miały być fałszowane...

Pytasz dlaczego nie wykorzystali oryginalnych dokumentów... w Twoim pytaniu zawiera się błędna teza, otóż oni wykorzystali kserokopie orginalnych donosów, przynajmniej jeżeli chodzi o dokumenty podrzucone Annie Walentynowicz i Markowi Mądrzejewskiemu (o ile dobrze pamiętam, to nie wiemy co jest w posiadaniu Komisji Noblowskiej).

Osobiście widzę co najmniej dwie przyczyny zaniechania dalszych prób dyskredytacji Wałęsy.
Otóż po pierwsze po tym jak jedna z głównych antagonistek Wałęsy - Anna Walentynowicz, nie dała się sprowokować do wystąpienia z podrzuconą Jej dokumentacją przeciwko Wałęsie, zapewne uświadomili sobie , że nikt im wówczas nie uwierzy w jakiekolwiek choćby najbardziej autentyczne i oryginalne dokumenty świadczące przeciwko Wałęsie.
Propaganda komunistyczna na czele z niedorzecznikiem Urbanem, była wówczas już do tego stopnia skompromitowana, że nawet w prognoze pogody podawaną po DTV nikt wówczas wierzyć nie chciał.

Drugą sprawą było uwikłanie Wałęsy i poprzez to możliwość w jakiś sposób oddziaływania na niego.
Dla komunistów (niezależnie od tego czy możliwości takiego odziaływania były faktyczne, czy iluzoryczne) Wałęsa był przywódcą w jakiś sposób przewidywalnym i obliczalnym, natomiast po jego potencjalnym upadku, mogli się obawiać kto przejmie władze nad Związkiem. Nie bez powodu Wałęsa w raportach pomiędzy sierpniem 1980 a grudniem 1981 roku zaliczany był przez esbeków do grona umiarkowanych działaczy, w przeciwieństwie do Gwiazdy, Walentynowicz, Rulewskiego czy z drugiej flanki Michnika i Kuronia.

To tyle tak na szybko. Polecam książkę Cenckiewicza i Gontarczyka, po jej lekturze z pewnością sam będziesz potrafił sobie wyrobić własne zdanie na ten temat.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 14.07.2008 o godz. 18:41.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 18:49
Przeczytałem i co Ci mogę powiedzieć. Zbiór przemyśleń eurosceptyka, który pod wszystko próbuje podczepić swoją teorię. Może mieć takie zdanie, ja mam inne. Wiele rzeczy uprościł co może dawać złudny efekt że ma racje.
Tylko ten eurorealista - spędził troche zycia w Sowietach, w tamtejszych psychuszkach leczony na schizofrenie bezobjawową itd.. wie co twierdzi.

Cytat:
Nikt nas nie molestuje w sprawie Euro. Jest to bardzo trudno jednoznacznie ocenić. Jest sporo szans z tego faktu wynikających ale także i zagrożeń, jednak chyba te pierwsze biorą górę nad tymi drugimi.
Vat Ci umknął?

Nie molestuje? - noż kurna ja pamietam jazgot jak Kaczor wspomniał że wejdziemy jak bedziemy gotowi, a WE zazadało mapy przyjęcia..
Skoro jest Ci trudno ocenic - to skąd u licha twierdzenie że "szanse" biorą góre na dostaniem po tyłku?

Cytat:
Wątpie aby tak się stało. Nie wiem czy to byłoby dobre dla naszego rolnictwa, patrząc w ilu procentach są wykorzystywane dopłaty w Polsce przez rolników. Naprawdę nieźle to wygląda. Ale jak chcesz pospekulować to oki. Trzeba by poszukać sojusznika w tej sprawie. Wg mnie najlepszym byłaby GB, która w bardzo małym stopniu korzysta z dopłat dla rolników. Z tego powodu wynegocjowała sobie rabat brytyjski (tak nawiasem mówiąc tj niezły wałek, a Iron Lady pokazała jak należy walczyć o interesy swojego kraju w strukturach unijnych), który ma być pomniejszony o 20 %. Anglicy mają problem i my mamy sprawę do załatwienia. Dogadujemy się z nimi, szukamy innych sojuszników i można otworzyć dyskusję na temat dopłat na forum UE. Jednak jak już wcześniej zaznaczyłem, raczej nie jest to dla nas najlepsze rozwiązanie, a napewno nie na dziś.
Dogadujemy się..itd.. Francja stawia weto i po mrzonkach.

Widocznie niezbyt wiele wiesz o polskim rolnictwie. Oczywiscie miło im czerpać kase za friko, rzecz w tym że po zniesieniu dopłat stalibyśmy sie poteżnym eksporterem, natomiast u żab byłoby jedno bankructwo za drugim - bo nie wytrzymaliby konkurensji. A jak są duszone przez kwoty mleczne itd.. nasze moce produkcyjne nie muszę przypominać.

Illargui napisał(a):Wyświetl post
Nie ma co przeginać w drugą stronę, tzn. rozwój gospodarczy powinien uwzgledniać ochronę środowiska. Jeśli podporządkowalibyśmy wszystko tylko i wyłącznie rozwojowi gospodarki, to nie chciałabym zabaczyć naszego pięknego kraju za 100 lat. Zresztą Chiny mogą w tym temacie być przestrogą.
Tylko trzeba zwrócić tez uwagę na jakim poziomie rozwoju jest dana gospodarka. Niemcy czy Francja są sa jeszcze póki co bogate między innymi dlatego, że w czasie ich rozwoju nikt nie nakładał im ekologicznego kagańca. Zresztą na dzisiaj nie chodzi o trucie a o przegięcie w drugą strone.

Cytat:
Natomiast wszystko powinno być realizowane w pewnych proporcjach, a sprawa z drastycznym ograniczeniem limitów na emisję CO2, moim zdaniem wykracza poza te proporcje.
W ogóle krecenie lodów przy nietoksycznym i naturalnym gazie jakim CO2 to przegięcie. I bynajmniej nie ma to być bat, na rzeczywistych trucicieli czy pozeraczy energii, tylko na malutkich - i właściwie zero zdziwien.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 19:41.

Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.07.2008, 18:56

(..) nietoksycznym i naturalnym gazie jakim jest CO2 (...)
Nie no ok. CO2 jest nietoksycznym i nietrującym gazem, ale w małym stężeniu, a emisje tego gazu w skali przemysłowej sa już niebezpieczne.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 19:09
Illargui napisał(a):Wyświetl post
Nie no ok. CO2 jest nietoksycznym i nietrującym gazem, ale w małym stężeniu, a emisje tego gazu w skali przemysłowej sa już niebezpieczne.
Tak, a z jakiego powodu?

Erupcja jednego wulkanu z grupy tzw. superwulkanów tworzacych po wygaśnieciu kaldery, wprowadza/-i do atmosfery więcej CO2 niż to co my "nad-produkowaliśmy" podczas istnienia całej naszej cywilizacji.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów