The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.07.2008, 23:17
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Znowu się zaczyna?

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...od_Polski.html
Oczywiście - przecież m.in.odeszły wczoraj wybitny polityk razem z innym tytanem polityki zagranicznej (i autorytetem - a jakże) bawarskim profesorkiem załatwili tą sprawe jak należy, i zadbali o polski interes tak że "mucha nie siada", więc się nie martw i spij spokojnie. Haracz nam nie grozi.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 13.07.2008 o godz. 23:24.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 13.07.2008, 23:25
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście - przecież m.in.odeszły wczoraj wybitny polityk załatwił tą sprawe jak należy, i zadbał o polski interes tak że "mucha nie siada", więc się nie martw i spij spokojnie. Haracz nam nie grozi.
Ale z tego artykułu to jest coraz gorzej - nie tylko nieruchomości ale i ruchomosci. W takim tempie to roszczenia "organizaji z NY" urosną do takich rozmiarów że 10 następnych pokoleń Polaków nie spłaci tych zobowiązań....

(Mam nadzieje że nie zapłacimy tego haraczu dla "organizacju" a tylko spadkobiercy dostaną swoją własność)
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.07.2008, 23:27
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Jestem za - tylko niech fanów drogiego Bronisława też to się tyczy.
Jestes niereformowalny niestety a ze slowa danego robisz chlew.
94 - Allah Akbar!!
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 23:37
Ale z tego artykułu to jest coraz gorzej - nie tylko nieruchomości ale i ruchomosci. W takim tempie to roszczenia "organizaji z NY" urosną do takich rozmiarów że 10 następnych pokoleń Polaków nie spłaci tych zobowiązań....

(Mam nadzieje że nie zapłacimy tego haraczu dla "organizacju" a tylko spadkobiercy dostaną swoją własność)
Zapłacimy, zapłacimy - pytanie na dzisiaj to ile.

1q2 napisał(a):Wyświetl post
Jestes niereformowalny niestety a ze slowa danego robisz chlew.
To zalezy w jakiej kwestii.

Ogryzek wkleił "bieżaczke", która tyczyła się czego? - nie aby naszej polityki zagranicznej? No to chyba trudno pominąć jednego z jej tytanów po 89r. bo ta sprawa ciągnie się przynajmniej od połowy lat 90.

Ale skoro postanowiłes sie do tego odnieść - to napisz co Ci dwaj panowie majacy wielkie poszanowanie i wileu przyjaciół wsród tego narodu załatwili? Bo chyba to będzie najlepszym sposobem wykazania chlewu?
Zawsze jest duża szansa że o czymś nie wiem, i może się okazać że coś zrobili...

No chyba że oczekujesz że obecnie w innych sprawach ma być cisza jak makiem zasiał... bo przewineła się tam postać zmarłego.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 13.07.2008 o godz. 23:39.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 13.07.2008, 23:42
Z Geremkiem - proponuję dać sobie spokój na jakis czas. Bóg go już rozliczył - na rozliczenie jego bogatej osobowości przyjdzie jeszcze czas.
To, czego się obawiam - to, że z tej śmierci zrobią szoł i wykorzystają go do wiadmego celu - będą podłe insynuacje, że on nie nie musiał zginąć, że w tym maczali palce.....

- model już przerobiony.

Każda okazja do obrzucenia drobiu g jest dobra
Ostatnio edytowane przez sambo : 13.07.2008 o godz. 23:46.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 13.07.2008, 23:49
Sorry Wilku ale na taka dyskusje mnie nie namowisz.Gdybys mial choc odrobine przyzwoitosci to odpuscilbys sobie wrzucenia Geremka w ten temat.
Jak Cie lubie i szanuje(bez ironii), to czasami po prostu przeginasz pale
I prosze Cie ,nie odbijaja pileczki choc raz - pozostanmy przy swoim

hehe sambo ,to akurat u Rydzykow badz Cb-owcow, wypadki maja zawsze podteksty
Jasne jest ze mamy doczynienia z posmiertnym cyrkiem ale to nie po raz pierwszy i nie po raz ostatni.Taki swiat i my tego nie zmienimy.

Generalnie choc smierc tragiczna i nieprzyjemna, to przezyl swoje.Moze osczedzilo mu to najbardziej chujowego okresu.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 13.07.2008 o godz. 23:57.
94 - Allah Akbar!!
sambo
dziarski chłop

Stary 13.07.2008, 23:55

hehe sambo ,to akurat u Rydzykow badz Cb-owcow, wypadki maja zawsze podteksty
Jasne jest ze mamy doczynienia z posmiertnym cyrkiem ale to nie po raz pierwszy i nie po raz ostatni.Taki swiat i my tego nie zmienimy.

- pewnie to przecież "rydzykowcy" i jacyś "Cb-owcy" jako pierwsi ze wszystkich ogłosili Blidę męczennicą i uczynili proces beatyfikacyjny najszybszym w historii wszechswiata. Winnych też znaleziono od strzała
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2008, 00:00
W meczennictwo Blidy mnie nie mieszaj.Czy byla winna czy nie to glupia baba i tyle -tu moze byc tez zarzut ze zle gadam o zmarlej ale nikt jej nie kazal ze soba konczyc
94 - Allah Akbar!!
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 00:01
Sorry Wilku ale na taka dyskusje mnie nie namowisz.Gdybys mial choc odrobine przyzwoitosci to odpuscilbys sobie wrzucenia Geremka w ten temat.
Jak Cie lubie i szanuje(bez ironii), to czasami po prostu przeginasz pale
I prosze Cie ,nie odbijaja pileczki choc raz - pozostanmy przy swoim
Niestety nie da się - bo wspominajac o braku przyzwoitości - jednoczesnie proszisz o zmilczenie.
Tak owszem wspomniałem bo albo się czymś jest albo nie, i to nie ja piałem peany na jego cześć - gdy rzeczywistość brutalnie pokazuje (i niestety na tym nie poprzestaje, bo płacić bedziemy wszyscy) ze rozkrok jest pomiędzy tym wielki. I jeśli oczekujesz że będe pomijał w jakieś sprawie jego osobę gdy brał w tym udział, ze względu na wczorajsze wydarzenie to się mylisz. Choć bezpośrednio na razie jak widzisz zamilkłem przy jego osobie, choć obiecuje że do postów Marqa i Cuula odniosę się w najbliższym czasie.

1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2008, 00:04
Wilku , tylko w tym sek ze gdyby Geremek dzis nie zginal to post Ogryzka by byl taki jak jest a ty bys go(Geremka) po prostu nie uzyl.
To bylo juz na prawde niepotrzebne, szczegolnie po wczesniejszych deklaracjach.
Przyjmuje ze nikt nie jest doskonaly
94 - Allah Akbar!!
sambo
dziarski chłop

Stary 14.07.2008, 00:12
W meczennictwo Blidy mnie nie mieszaj.Czy byla winna czy nie to glupia baba i tyle -tu moze byc tez zarzut ze zle gadam o zmarlej ale nikt jej nie kazal ze soba konczyc
no to nie wiem po co był Twoj głupi komentarz zpełnie. ]

Jakby nie było - sam fakt śmierci i konsekwencje z tym idące są zawsze dla każdego człowieka takie same.

To jest właśnie tajemnica śmierci, która każe zwyczajnie odrzucić przy jej "czasie" wszelkie ludzkie przywary.

Z tego też względu pomimo "paru" uwag co do Geremka pozwole sobie zamilknąć natenczas - bo jeśli jego działalnosć ostatnimi czasy nie była zbytnio eksponowana, to nie widzę powodów, żeby robic to dokładnie wtedy, kiedy jest czas dla tajemnicy śmierci. Czasu aby oceniać tę postać i wszelkich okolicznosci jeszcze będzie wiele.

Niestety Blidę odarto z szacunku do tajemnicy śmierci - sponiewierano jej trupa- jak jakis przedmiot.

Jesli wiec zrobiono to z nia w imie politycznych gier - to nie widzę przeszkód w casusie Geremka, zwyczajnie i tego sie obawiam.
Ostatnio edytowane przez sambo : 14.07.2008 o godz. 00:15.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 00:13
Wilku , tylko w tym sek ze gdyby Geremek dzis nie zginal to post Ogryzka by byl taki jak jest a ty bys go(Geremka) po prostu nie uzyl.
To bylo juz na prawde niepotrzebne, szczegolnie po wczesniejszych deklaracjach.
Przyjmuje ze nikt nie jest doskonaly
1q2 a tu Ci przyznam racje - całkiem możliwe, choć bardziej to miało związek z peanami na jego cześć.
Zapewne pozostałbym przy wypominaniu JarKaczowi dlaczego tak ucichł z tym pomysłem referendum.
Z drugiej stony doceń to że nie umniejszam jego roli, bo mówiąc o polityce zagranicznej IIIRP nie da się w żaden sposób pominąć jego osoby i niebagatelnej roli jaką w niej odegrał (tylko od razu wyjasnie - pisząc o niebagatelnej bynajmniej nie oznacza to nic poztywnego w kontekscie jego działań).

1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2008, 00:20
sambo napisał(a):Wyświetl post
e będzie wiele.

Niestety Blidę odarto z szacunku do tajemnicy śmierci - sponiewierano jej trupa- jak jakis przedmiot.
I kto to zrobil? Jej ponoc przyjaciele.
Na szczescie sa i mam nadzieje ze nadal beda tylko marginesem.Tego trupa juz nikt nie ozywi.
Gdzie uwazam ze lewica jest potrzebna i bylbym sklonny poprzec dobry projekt ale na taki w dajacej sie przewidziec przyszlosci, sie nie zanosi.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 14.07.2008 o godz. 00:25.
94 - Allah Akbar!!
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 00:34
To, czego się obawiam - to, że z tej śmierci zrobią szoł i wykorzystają go do wiadmego celu - będą podłe insynuacje, że on nie nie musiał zginąć, że w tym maczali palce.....
Hmmm..

To nie prędkość była przyczyną wypadku Geremka (ani zasłabnięcie)

1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2008, 00:47
Gdzie Ty widzisz insynuacje ze w tym maczali palce....?
94 - Allah Akbar!!
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 01:13
Gdzie Ty widzisz insynuacje ze w tym maczali palce....?
Myślisz o Kaczorach? - no nie, tego nie da się kupić, ani sprzedać.

Ja jeszcze nic nie widzę. Ale teoria o tym iż miał pomoc w zejściu staje się nie taka bezsensowna. Mało to było wypadków że jedzie sobie ktoś sprawnym samochodem, i nagle koło mu się urywa? Chyba jeden taki specjalista czy robiący za takiego, od tych sprawa w swoim czasie do Kaczmarka dzwonił.
Zna się ktoś na samochodach i wie jakie koła/opony ten samochód posiada?

Mareq napisał(a):Wyświetl post
Niesiołowski , Wałęsa , Geremek . Kolejne w d byłeś g widziałeś . Ale walczył z nimi będziesz na wszelkie możliwe sposoby . To są autorytety i ludzie do których się podchodzi z szacunkiem i będzie podchodziło po ich śmierci . Czy Ci się to podoba czy nie , czy malutcy napiszą milion książek historycznych czy nie , czy będą obszczekiwani przez politycznych kundli czy nie .
Cytat:
"w TVN24 poseł Niesiołowski tych, którzy Geremka krytykowali, a teraz "taktycznie milczą" nazwał kundlami politycznym"
Ufff... na szczęście taktycznie nie zmilczałem.. i mam nadzieje że potraktujesz z odpowiednim szacunkiem słowa swojego autorytetu.

1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2008, 03:33
ech , to Ty myslisz a nie ja.
Sambo polecial a gdy tylko okazalo sie ze jedna z przyczyn wypadku, mogla byc 'guma' ,poleciales od razu w strone jakiejs zalosnej teorii spiskowej...(byle tylko gdzies jebnac , zdyskredytowac, wrzucic troche jadu do trumny).
Na prawde nie wiem skad to cisnienie...
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 14.07.2008 o godz. 04:05.
94 - Allah Akbar!!
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.07.2008, 06:19
Geremek miał się zaangażować w nową centro-lewicową formację polityczną (inna sprawa, czy miała ona jakieś szanse na powodzenie).

ps. Niesiołowski to zabawny człowiek. Jak jego przeciwnicy polityczni milczą taktownie na temat Geremka w dniu jego śmierci, to nazywa ich "kundlami politycznymi".

A jakby nie milczeli, to pewnie Stefan też by znalazł odpowiednie określenie.

ps.

http://grudqowy.salon24.pl/83854,index.html

„Poseł Taraszkiewicz to ideowy, czysty człowiek. Wychowany wśród kultury Polskiej i Polak z obyczajów. Szanuję go i uważam, że jako zbrodniarz przeciwko ludzkości, jako bolszewik i szpieg wart jest szubienicy”
Stanisław Cat Mackiewicz
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 14.07.2008 o godz. 06:37.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 07:45
ech , to Ty myslisz a nie ja.
Sambo polecial a gdy tylko okazalo sie ze jedna z przyczyn wypadku, mogla byc 'guma' ,poleciales od razu w strone jakiejs zalosnej teorii spiskowej...
W nic nie poleciałem - jak masz problem z odczytaniem tego co napisałem to już nie moja wina. A co do teoryjek spiskowych - zobaczymy. Gaz był wrogiem lustrowania, grzebania w życiorysach, wypomina błedów z przeszłości ale przy Giertychu oporów nie mieli.
Cytat:
(byle tylko gdzies jebnac , zdyskredytowac, wrzucic troche jadu do trumny).
Ho ho - poki co tylko piszesz o jadzie i dyskredytacji, tylko wykazać gdzie to Ci się nie chce.

Cytat:
Na prawde nie wiem skad to cisnienie...
No ja też nie wiem, skąd te hasła o patriotyzmie itp.

Interesujące - tak płaczesz że o nim coś się pojawia z mojej strony, ale notorycznie zmuszasz mnie do riposty - więc się może zdecyduj? Bo ja kagańca sobie nie założe.

Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Geremek miał się zaangażować w nową centro-lewicową formację polityczną (inna sprawa, czy miała ona jakieś szanse na powodzenie).
No tak, obiło mi się o uszy - w końcu nie ma nic ważniejszego jak ratować lewice.

Cytat:
ps.

http://grudqowy.salon24.pl/83854,index.html

„Poseł Taraszkiewicz to ideowy, czysty człowiek. Wychowany wśród kultury Polskiej i Polak z obyczajów. Szanuję go i uważam, że jako zbrodniarz przeciwko ludzkości, jako bolszewik i szpieg wart jest szubienicy”
Stanisław Cat Mackiewicz
Świetne, tylko należy wykreślić jedno określenie.

ps.
http://zniebytu.salon24.pl/index.html
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 07:52.

Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.07.2008, 07:58
Cytat:
Republikański senator John McCain wywołał wielkie oburzenie w Teheranie, po tym jak zażartował, że rosnący eksport amerykańskich papierosów do Iranu to dobry sposób na "pozabijanie" Irańczyków.
http://wiadomosci.onet.pl/1788160,11,item.html

ciężki dowcip w stylu Pawła Janasa .
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 14.07.2008, 08:50
Z szacunku dla śmierci człowieka miałem się wogóle nie wpisywać. Jednak zrobie inaczej, ale nie o samym Bronisławie Geremku, ale o dwóch wypowiedziach ludzi "z jego obozu".

Wczoraj Kozłowski ogłosił, że Geremek był znienawidzony za to że był Żydem. Ale przecież taki Wildstein też jest Żydem i go prawie wszyscy prawicowcy lubią. A więc tu chodzi o coś innego, niż żydowskie pochodzenie. Gdy się poszpera po forach to zamiast antysemickich - widać te które krytykuja jego działalność. A to chyba nie to samo co antysemityzm. Dziś do pieca dołożył Niesiołowski.

Czyli jak ktoś krytykuje Bronisława to jest antysemitą.

A jak ktoś milczy to jest kundlem politycznym.

A więc apel do wszystkch - do dnia pogrzebu stańmy się kundlami politycznymi i taktycznie zamilczmy.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 14.07.2008 o godz. 15:59.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 14.07.2008, 09:31
Znowu się zaczyna?

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...od_Polski.html
Jude gang poskarzyl sie u Dabelju Busza, oczywiscie wyplacic musimy, bo jak nie to etykieta najwiekszych antysemitow w historii ludzkosci przylgnie do Nas forever. W tej sytuacji mozna liczyc na haryzme naszego Donaldu, co to nie uchodzi za najwieksza lajze wsrod politykow zagranicznych.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 10:04
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Wczoraj Kozłowski ogłosił, że Geremek był znienawidzony za to że był Żydem. Ale przecież taki Wildstein też jest Żydem i go prawie wszyscy prawicowcy lubią. A więc tu chodzi o coś innego, niż żydowskie pochodzenie. Gdy się poszpera po forach to zamiast antysemickich - widać te które krytykuja jego działalność. A to chyba nie to samo co antysemityzm. Dziś do pieca dołożył Niesiołowski.
Krzysio Kozłowski? - ten za którego fajczono teczki az "miło"? Ten miłujący wszystkich czerwonych sukinsynów?

Co do Wildsteina z nim jest taki sam problem jak np. z Kwasniewskim - ojciec Żyd, matka Polka co z naszego punktu widzenia (po ojcowstwie) zalicza ich do tego narodu, natomiast z żydowskiego już nie bo tam liczy się matka (choć na angielskiej Wikipededii gdzie jest lista znaczaczych osób o takim pochodzeniu Wildstein akurat widniał) . Ot taki paradoks. Z Geremkiem takich dylematów nie ma.

I oczywiście że chodzi o cos innego - ale najłatwiej przywalic pałą antysemityzmu, swoją drogą 1q2 także użył tego "argumentu" (i innych ze stajni Michnika). Z drugiej strony użycie akurat tego, pokazuje że Krzysio wiele na obronę nie ma.

Cytat:
A więc apel do wszystkch - do dnia pogrzebu stańmy się kundlami politycznymi i taktycznie zamilknijmy.
W końcu należy dac czas na hagiografie i ustalenie obowiązującego wyznania wiary co do życiorysu, który w mainstreamie będzie trwał aż do momentu gdy np. jakiś "bydlak", "pseudo-historyk" z IPNu cos opublikuje i odezwie się sfora (tym razem ta właściwa), jak przy Kuroniu.

Po raz kolejny brawa dla Ziemkiewicza, ten sie prawdy nie boi:

Cytat:
Zmowa milczenia o rzezi wołyńskiej

Samą nieobecność prezydenta na obchodach 65. rocznicy rzezi wołyńskiej można by jakoś usprawiedliwić. Listu, który wystosował do ich uczestników, już nie.

List ten jest powtórzeniem politycznie poprawnych fałszów, jakimi od kilkunastu lat władze wolnej Polski zbywają pamięć zbrodni, a język, jakim został napisany, przypomina eufemizmy peerelowskiej nowomowy – owe “wypadki poznańskie” czy “tragiczne wydarzenia na Wybrzeżu”.

Ktokolwiek chciałby się dowiedzieć z oficjalnych polskich dokumentów, takich jak wspomniany list czy też rocznicowa uchwała Sejmu sprzed pięciu lat, co właściwie stało się na Wołyniu, nie umiałby tego odgadnąć. Nastąpiła tam jakaś “tragedia”, w której zginęli jacyś Polacy, ale czy było to trzęsienie ziemi, czy powódź? Raczej nie zbrodnia, bo tego słowa nikt nie użył, zresztą wtedy trzeba by wskazać zbrodniarzy.

Gotowość do tuszowania pamięci o ludobójstwie dokonanym przez ukraińskich nacjonalistów i milcząca aprobata dla kłamliwych frazesów o “wzajemnych” winach łączą wszystkie rządzące dotąd III RP opcje polityczne. Ale uczestnictwo w tej zmowie prezydenta Lecha Kaczyńskiego oburza podwójnie.

Po pierwsze dlatego, że jest postrzegany jako reprezentant tradycji niepodległościowej i patriotycznej. Po drugie i ważniejsze, dlatego, że unieważnia ono i pozbawia sensu dotychczasowe starania prezydenta oraz PiS o poszanowanie dla prawdy historycznej.

Nie sposób nie zapytać: jeśli w imię pojednania z Ukrainą Polska gotowa jest zapomnieć o okrutnie pomordowanych na Wołyniu, to dlaczego nie chce, jak sugeruje Moskwa, w imię pojednania z Rosją przyjąć jej wersji dotyczącej Katynia? I jak w takim razie możemy oburzać się na żądania szefowej niemieckiego Związku Wypędzonych Eriki Steinbach, jeśli ulegamy oczekiwaniom ukraińskich apologetów UPA?
http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2008/0...zi-wolynskiej/

No nie.. i jak tu sie w jakikolwiek sposób łudzić co do Bercika..

Cytat:
...
Rzecz w tym, że wiele wskazuje na to, iż grozi nam kolejna zmiana frontu przez prezydenta. Skoro już raz Lech Kaczyński powiedział jasno, że ratyfikacja traktatu nie ma sensu, skoro odrzuciła go Irlandia, powinien się tego trzymać z żelazną konsekwencją. Tymczasem ze strony rządu zaczynają płynąć sygnały o powiązaniu kwestii decyzji w sprawie pomocy dla polskich stoczni ze sprawą ratyfikacji traktatu i aluzje, że to powiązanie rozumie prezydent. Pałac w tej kwestii znacząco milczy, prezydent pojechał z wizytą do Francji, a jego kolejne wypowiedzi wskazują na zmiękczanie stanowiska. Co więcej, wedle mojej wiedzy, istnieje plan, aby Lech Kaczyński wspólnie z Valdasem Adamkusem wybrał się do Irlandii z misją przekonywania Dublina do przyjęcia traktatu w jakiś sposób. Czyli zapewne przez kolejne referendum. Czyli do zastosowania metody wmuszania obywatelom na siłę tego, na przyjęcie czego nie mają ochoty i co już raz wyraźnie powiedzieli.

Jeśli istnieje dil Pałacu Prezydenckiego i Kancelarii Premiera w sprawie stoczni, to jest to dil fatalny. Te dwie sprawy należą bowiem do całkiem innych porządków. Na jednej szali mamy krótkoterminowy problem taktyczny, pozwalający ugrać na szybko parę punktów, czyli los trzech zakładów pracy i paru tysięcy robotników. Sprawa ważna, ale w lokalnej skali. Na drugiej szali leży strategia całej Unii w podejściu do jej własnych obywateli, sprawa wywierania nacisku przez wielkich na małych, sprawa europejskiej solidarności w sensie równego traktowania każdego państwa. To są rzeczy absolutnie niewspółmierne. Druga szala ogromnie przeważa. Mam wątpliwości, czy prezydent to rozumie i w którą stronę steruje jego, dość chaotyczne, otoczenie.

Jeżeli Lech Kaczyński zacznie naciskać na Irlandię po to, żeby wykaraskać się z nagle niekomfortowej sytuacji, w jaką sam się wpakował, wydawałoby się, że świadomie i powziąwszy poważny, strategiczny zamiar - będzie to porażająca i dyskwalifikująca niekonsekwencja. Jeśli odda ratyfikację za stocznie (co jest tym prawdopodobniejsze, że sprawa trafi do Rady Unii Europejskiej, a więc na szczebel międzyrządowy; Komisja kierowałaby się w mniejszym stopniu względami czysto politycznymi, a więc dil byłby trudniejszy) lub nawet za ustawę kompetencyjną - z poziomu uzasadnień strategicznych zejdzie na poziom lokalnych politycznych gierek.

Chciałbym się mylić. Chciałbym, żeby Lechowi Kaczyńskiemu starczyło konsekwencji. Ale coraz trudniej mi wierzyć, że z tej mąki będzie jakiś chleb, choćby z zakalcem.
Dochodzi do tego że już nawet zwolennicy Jewropy sensownie krytykują Bercika, i uważają że nie powinien podpisać...

http://lukaszwarzecha.salon24.pl/83849,index.html
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 10:29.

Mareq
Senior Member

Stary 14.07.2008, 12:20
Cytat:
Prezydent Lech Kaczyński zapewnił po rozmowie z prezydentem Francji Nicolasem Sarkozym, że Polska nie będzie przeszkodą w procesie ratyfikacji unijnego Traktatu Lizbońskiego.
- Ustaliliśmy z prezydentem Sarkozym "pewien wspólny plan", który zostanie w swoim czasie ujawniony - zapowiedział Lech Kaczyński podczas krótkiego spotkania z dziennikarzami.
http://wiadomosci.onet.pl/1788321,12,item.html

podziękował

Wilku wyjaśnij mi znaczenie słowa ,,jewropejczyk"
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.07.2008 o godz. 12:22.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 12:56
http://wiadomosci.onet.pl/1788321,12,item.html

podziękował
Jeśli zamierza pomóc przepchnąć to gówno, albo pomóc postawić dzielnych Celtów pod ścianą, to zwykła menda z Bercika.

Cytat:
Wilku wyjaśnij mi znaczenie słowa ,,jewropejczyk"
A co w tym skomplikowanego?

To określenie z języka ojczyzny światowego proletariatu (gdzie już, już za chwilę bedzie raj, itd.), rodzice budowali komunizm, dzieci postanowiły uraczyć i uszczęśliwić nas UE - nie sadze aby to słowo było niezrozumiałe przez dzieci, skoro pochodzi z języka rodziców.

Mareq
Senior Member

Stary 14.07.2008, 13:16
Cytat:
To określenie z języka ojczyzny światowego proletariatu (gdzie już, już za chwilę bedzie raj, itd.), rodzice budowali komunizm, dzieci postanowiły uraczyć i uszczęśliwić nas UE - nie sadze aby to słowo było niezrozumiałe przez dzieci, skoro pochodzi z języka rodziców.
Oskarżasz europejskich chadeków o komunizm ?
Oskarżasz Schumana o komunizm ?
Jak to się ma do tego , że partie komunistyczne są przeciwne ,,zgniłej kapitalistycznej wykorzystującej robotników Unii" ?
Oj mało wiesz , mało wiesz , ale epitetami się posługujesz .

Ale dalej nie rozumiem , dlaczego słowo Europa zostało pozbawione pierwszych dwóch liter EU , które zostały zastąpione literami JEW . Wyjaśnisz tą zagadkę ?
sambo
dziarski chłop

Stary 14.07.2008, 13:26
Mareq - jesteś niesamowity.

W kwestii słowa -Europa - to najbardziej mi się podoba to szafowanie tym słowem również przez Ciebie.

Np. Europa czeka., cała Europa patrzy, Europa zadecydowała,

Nie wiadomo na dobrą sprawę czym jest ta Europa - ale gdy się zestwi wszystkie Twoje teksty - to wychodzi, że jest to jakis twór - mający władcze atrybuty personalne. Taki bóg . Decyduje żywi i wychowuje.

Dlatego pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie o jewropę - bo to sie z tym integralnie łączy - nazwa pochodzi od rosyjskiego Европа - jak wskazł Wilku.

Ma to swoja symbolikę - bowiem ZSSR to taki bóg właśnie - pierwsza próba wcielenia socjalistyczno-komunistycznych idei - nieudana. EU można powiedzieć reinkarnacja ZSSR - to kolejna - przy czym posiada lub dąży do posiadania wszelkich atrybutów jak jej poprzedniczka.

Zadowolony?
Ostatnio edytowane przez sambo : 14.07.2008 o godz. 13:30.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 13:53
Oskarżasz europejskich chadeków o komunizm ?
A czym sie taki jewropejski chadek różni od Olejniczaka?

A już wiem... Olejniczak przyznaje sie że jest wierzacy i chodzi do kościoła.

Dla nich w wielu wypadkach PeO to skrajna prawica..

Cytat:
Oskarżasz Schumana o komunizm ?
Jak to się ma do tego , że partie komunistyczne są przeciwne ,,zgniłej kapitalistycznej wykorzystującej robotników Unii" ?
Oj mało wiesz , mało wiesz , ale epitetami się posługujesz .
Pytałes się co znaczy to słowo którego uzywam - mnie nie interesują idee (do tych Twoich intencji odniose się później na razie jestem po sporym knockdown'ie bo jakoś za naiwniaka i pieknoducha Ciebie nie uważam) itp. dyrdymały jakimi raczą się na zachodzie - co i jak dlaczego, bo już niestety EWG nie istnieje. Mnie interesuje świat realny, a w tym świecie realnym np. znowu chcą nam dokopać exemplum handel CO2.

Mnie interesuje polski punkt widzenia, i posługuje się językiem zrozumiałym dla "polskiej" elitki która chce nam zafudnować powszechną szczęśliwość.

Cytat:
Ale dalej nie rozumiem , dlaczego słowo Europa zostało pozbawione pierwszych dwóch liter EU , które zostały zastąpione literami JEW . Wyjaśnisz tą zagadkę ?
Sambo Ci wyjaśnił.

I z premedytacją uzywam tutaj narzecza najeźdźców - napisałem również wyraźnie rodzice budowali komunizm, dzieci chcą UE (nowej socjalistycznej ojczyzny) - muszę coś jeszcze dodawać?
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 13:56.

cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.07.2008, 14:03
Ma to swoja symbolikę - bowiem ZSSR to taki bóg właśnie - pierwsza próba wcielenia socjalistyczno-komunistycznych idei - nieudana. EU można powiedzieć reinkarnacja ZSSR - to kolejna - przy czym posiada lub dąży do posiadania wszelkich atrybutów jak jej poprzedniczka.
Zadowolony?
Ciekawy tok rozumowania. Wychodzi na to że USA chcą z siebie zrobić drugi ZSRR bo są w NAFT`a, czyli strefie wolnego handlu - twór coś jak UE. A tyle z tymi komuchami walczyli i jednak nie mieli racji... Lenin znów triumfuje.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 14:11
cuul napisał(a):Wyświetl post
Ciekawy tok rozumowania. Wychodzi na to że USA chcą z siebie zrobić drugi ZSRR bo są w NAFT`a, czyli strefie wolnego handlu - twór coś jak UE. A tyle z tymi komuchami walczyli i jednak nie mieli racji... Lenin znów triumfuje.

Nie.. bosheee.. to po prostu niemożliwe..

Widzisz różnice pomiedzy Nafta a UE?

Nie? - to mam kilka pytań.

Ilu komisarzy ma NAFTA?
Ilu parlamentarzystów ma NAFTA?
Ile ton papierzysk i praw "NAFTY"wyprodukowała NAFTA?
itd..

I na koniec - widzisz różnice pomiedzy czymś co za chwile stanie się państwem, a stefą wolnego handlu?

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów