The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.07.2008, 19:45
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Jak dobrze pamiętam to 2 razy i to nie sam z siebie ale zawsze sprowokowany przez jednego z użytkowników.I nie piątke z matury,ale na świadectwie końcowym z historii w klasie maturalnej.

Bez urazy,ale podręcznik zatwierdzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej jest dla mnie wiarygodniejszym źródłem od artykułu napisanego przez nie wiadomo kogo w jednym z portali internetowych do których dostęp może mieć niemal każdy.
Oczywiście dla Ciebie pięczątka MEN może być niewystarczającym dowodem obiektywności.Przypuszczam że Ty uczyłeś się historii w latach PRL-u,więc możesz uzasadnione obiekcje co do wiarygodności szkolnictwa w Polsce.Weź tylko pod uwage że okres Polski Ludowej już jakiś czas temu się zakończył i z tą wiarygodności poprawiło się na plus

No cóż ciężko mi udowadniać tożsamość G.Anonima.Jeśli z tego okresu nie mamy innych znaczących źródeł wiedzy...Jak to mówią na bezrybiu i rak ryba

I słowo stało się ciałem...

No to Zbychu twierdzisz, że to nie fakty tworzą historię a książki z MEN - no jeśli zatrzymałeś się na etpaie zglębiania wiedzy poprzez MEN - no to sie nie dziwię, ze wiedzę po okresie po 1989 masz ograniczoną - bo jej zwyczajnie w ksiązkach MENu nie ma.

Ale nic to - tym samym tokiem rozumowania - za jakieś 15-20 lat - gdy ktos wspomni o 10 obietnicach rządu PO - czy nawet o 3 mln mieszkań PISu albo o tym, że w rządzie Millera - ktoś chciał dokonać gigantycznego przekrętu z lub czasopismami - to Zbysiu pójdzie do ksiegarni i poprosi o książki MENu - a jeśli ich nie będzie to każdemu powie, że to nie prawda bo nie ma tego w ksiażkach MEN

- naprawdę - czy Ty tak na poważnie czy tylko jaja se robisz chłopie?

bo to juz jest totalny poziom absurdu. Co się dzieje z ludxmi - z przerażeniem odkrywam, że z roku na rok - należy wyjaśniać coraz bardziej wydawałoby się oczywiste - oczywistości.

-------------------

Cytat:
Krakowski prokurator zdradza sekrety pracy śledczych, prowadzących sprawę Zbigniewa Ziobry. Wojciech Miłoszewski twierdzi, że płocka prokuratura chciała od niego, by złożył na na byłego ministra doniesienie. "Referent sprawy zadzwoniła do mnie i powiedziała, że jeśli tego nie zrobię, to ona wyląduje w jakiejś prokuraturze w Gołdapi" - opowiada w TVN24
niech zgadne - czy na onecie jest ta rewelka? na interii? uua - ciekawe dlaczego?

To co - jest to zagrożenie dla demokracji lemingi czy też to nie jest zagrożenie?

http://www.dziennik.pl/polityka/arti...na_Ziobre.html
Ostatnio edytowane przez sambo : 10.07.2008 o godz. 19:49.
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.07.2008, 20:05
"Jeżeli spostrzegamy, że przeciwnik chwycił się jakiejś argumentacji, którą nas pobije, to nie wolno nam dopuścić do tego, aby ją doprowadził do końca, lecz musimy zawczasu przerwać bieg dyskusji, odbiec od tematu lub oderwać od niego uwagę i przejść do innych twierdzeń, słowem, przeprowadzić mutatio controversiae" - Teraz będziemy się zastanawiać czemu część użytkowników forum uważa niektóre media za mało wiarygodne. "Nie idźcie tą drogą"
Gwiaździsty pisał o 700tyś które pojawiły się z powietrza i nie można ich było wpisać do oświadczenia majątkowego posła PO.

Zbychu - poraz kolejny zachęcam do lektury - A. Dudek, Historia polityczna Polski 1989-2005
Jachting, 1q2 - Czy Waszym zdaniem GW jest wiarygodna? Tak czy nie?
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 10.07.2008, 20:08
http://www.finanse.wp.pl/POD,1,wid,1...l?ticaid=1638d

Władze Warszawy założą zarejestrowaną za granicą spółkę, która w imieniu miasta wyemituje euroobligacje. Jak podkreślają urzędnicy, pozwoli to zwolnić inwestorów od płacenia podatku.

Na założenie spółki celowej "Bonds of The City of Warsaw" z kapitałem 80 tys. zł zgodziła się w czwartek Rada Warszawy.

Jak poinformowano, spółka zostanie utworzona w kraju, z którym Polska zawarła umowę międzynarodową o unikaniu podwójnego opodatkowania, a regulacje podatkowe takiego kraju nie przewidują obciążeń podatkowych z tytułu wypłacanych środków pieniężnych od nabytych obligacji.

"Emitowanie z zastosowaniem spółki celowej oznacza zapewnienie warunków porównywalnych z parametrami emisji euroobligacji Skarbu Państwa. Gwarantuje prawidłową wycenę obligacji, przeciwdziała działaniom spekulacyjnym z tytułu różnic podatkowych (przy braku rozporządzenia zrównującego warunki emisji samorządów z emisją obligacji Skarbu Państwa)" - podkreślono w uzasadnieniu do uchwały rady miasta.

Jeszcze w tym roku Ratusz panuje wypuścić dziesięcioletnie obligacje na łączną kwotę około 1 mld zł. W latach 2009-12 z planowane są kolejne emisje.

Przepisy każą płacić nabywcom zagranicznym podatek od dochodów uzyskanych dzięki zakupieniu obligacji. Według władz miasta wyemitowanie euroobligacji za granicą zniechęciłoby potencjalnych nabywców do ich nabycia.

Ponadto Rada Warszawy zgodziła się na zaciągnięcie w Europejskim Banku Inwestycyjnym w Luksemburgu kredytu długoterminowego w wysokości doá112 mln zł na sfinansowanie deficytu miasta w 2008 r. Radni przyjęli także uchwałę, która zmniejsza o ponad 40 mln zł planowane w tym roku wydatki miasta.
=========

aby żyło się lepiej... przyklad idzie z góry
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 10.07.2008 o godz. 20:11.
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 10.07.2008, 20:09
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Bez urazy,ale podręcznik zatwierdzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej jest dla mnie wiarygodniejszym źródłem od artykułu napisanego przez nie wiadomo kogo w jednym z portali internetowych do których dostęp może mieć niemal każdy.
Oczywiście dla Ciebie pięczątka MEN może być niewystarczającym dowodem obiektywności.Przypuszczam że Ty uczyłeś się historii w latach PRL-u,więc możesz uzasadnione obiekcje co do wiarygodności szkolnictwa w Polsce.Weź tylko pod uwage że okres Polski Ludowej już jakiś czas temu się zakończył i z tą wiarygodności poprawiło się na plus
Ale historia - zwłaszcza najnowsza jest przede wszystkim orężem w walce polityczno-ideologicznej. Jeśli opcja okrągłostołowa zwyciężyła to dziwne by było żeby w podręczniku historii napisane było jak "agenci" Kiszczaka rozmawiają z komuchami w Magdalence Tym bardziej w podręcznikach zatwierdzonych przez MEN!

Zwróc uwagę że wielu spraw z II WŚ nie udało się wyjaśnic do tej pory bo archiwa rosyjskie, UK czy USA wciąż są zamknięte. To tym bardziej dokumenty dotyczące najnowszej historii tym bardziej nie będą dostępnę. Owszem, za 300 lat dowiemy sie prawdy pelnej, ale Nas juz nie bedzie...
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 10.07.2008, 20:23
Miałes się nie odnosić bo uważam Cię za nieuleczalny przypadek, ale tu Ci coś dopowiem.
Cytat:
Weź tylko pod uwage że okres Polski Ludowej już jakiś czas temu się zakończył i z tą wiarygodności poprawiło się na plus
Zapewne się poprawiło w końcu nie zatwierdza ich matka Michnika jak za głębokiej komuny.. ale nie za wiele.

jachting napisał(a):Wyświetl post
Wilk i w tym problem,dla mnie to raczej nie są fakty .teorii połączonych z faktami z drugiej,trzeciej ręki to ja też parę słyszałem do tego dużo bardziej przekonujące i od osób które budzą większe (moje) zaufanie .
To łaskawie sobie wyrób umiejętnośc odróżniania faktów od czyiś interpretacji. I wtedy czytajac coś bedzie stać Cie na polemike, bo póki co to wśród lewicowców (czy nawet zwolenników PO) niewielu na to stać. Choć to raczej efekt bzdur jakim lewicowa ideologia, i braku jej spójności - a która wyznajecie.

Swoją drogą to interesujące, że momentalnie na forach czy w necie (o ile dyskusja wykracza poza ramy okreslmy je szkolne) zdobywają i mają decydujący głos ludzie o pogladach prawicowych. Czyżby głebsze myślenie i otrwartośc na fakty + wiedza, oraz znajomośc życia zmuszała do tego aby być prawicowcem, bo inaczej dysonans staje sie nie do zniesienia?

Cytat:
Zresztą o czym tu pisać, forumowicze różnie przyjmują fakty bieżące ,dla niektórych rząd Pis był dobrym rządem,czy fotyga jest świetnym ministrem spraw zagranicznych .
Obiektywnie? - rząd PiSu był słabym rządem - a jednocześnie to był najlepszy rząd od 89 r.

Cytat:
Pis chyba jedynie przez myśl historyczną (już nie wnikając jaka ona będzie)można dobrze oceniać ....
Co masz na myśli bo nie rozumiem.

Cytat:
A taki przykładowy Stanisław Michałkiwewicz delikatnie to ujmując nie jest prekursorem moich myśli .
Cóż Ci na to poradze? - spróbuj z nim popolemizować

Bełkot Michnika to jest to?

Cytat:
Ja nie rozumiem ludzi którzy dzielą świat na czarny i biały,do tego gadających o czarnym myśląc ze jest białym .
he he - ciekawe co według Ciebie jest białe?

Tak świat jest różny, ale to nie znaczy że zła nie można okreslić złem, zboczenia zboczeniem itd. itd.

1q2 napisał(a):Wyświetl post
To jest nadzwyczaj ciekawe.
Wszystko co jest pro ,jest obiektywne i godne cytowania, wszystko co anty, jest juz na samym starcie skreslone.
Pro?

A to ciekawe.

Może i ja jestem fanem Kaczorów?
Ostatnio edytowane przez Wilku : 10.07.2008 o godz. 20:27.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.07.2008, 22:26
Dolar po 1,92 w kantorze na Okęciu.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 10.07.2008, 22:35
Wstyd sie przyznać ale nie znam poglądów Michnika .
Nie znam też na tyle dobrze politycznej historii po 89 r. aby z miejsca ocenić czy pewna plotka "fakt" jest prawdziwa .Raczej dokonuje tu porównania historii ,stanowisk,źródeł i weryfikacje a i ważne są postacie które tą historie relacjonują . I tyle mi na razie wystarczało bo i wielkich dylematów nie mam .
Patrze na Pis czy Upr i wiem że nic dobrego z tego nie może wyniknąć ,nawet jak zrobią coś pożytecznego to albo zrobią to źle lub następne ich poczynania będą szkodliwe .

Cytat:
he he - ciekawe co według Ciebie jest białe?

Tak świat jest różny, ale to nie znaczy że zła nie można okreslić złem, zboczenia zboczeniem itd. itd.
jednoznacznie ? a zło dla wyższych celów,zło dla dobra,przetrwania .... .zboczenie też nie koniecznie musi być społecznie szkodliwe(bo chyba zdajesz sobie sprawę że sa rożne zboczenia ) ,będziesz wtedy robił komuś wyrzuty ? a co jeśli dla kogoś nie jest to zboczeniem ?może się też okazać że ty masz zboczenia ente zboczeń.
Ostatnio edytowane przez jachting : 10.07.2008 o godz. 22:43.
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 10.07.2008, 22:45
Dzisiaj 10 lipca 2008 to piszę. Tusk skończy jak Miller a PO jak SLD.
jachting
Senior Member

Stary 10.07.2008, 22:48
Boomcha napisał(a):Wyświetl post
A kto za nich wejdzie ?
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.07.2008, 22:50
To i tak niezły koniec tej badny niudaczników wróżysz.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Boomcha
Senior Member

Stary 10.07.2008, 22:54
A kto za nich wejdzie ?
Wejdą, ale nie będą nic znaczyć. Zostaną w partii ci skazani na trwanie w tym zakłamaniu. Ci co nic innego nie potrafią oprócz kłamania. Tacy jak Tusk, Nowak,itd... połącza się z SLD i PSL i będzie taki obóz sierot po III RP - sponsorowany przez Układ. Jedyna dla nich szansa to zrobić wybory za jakiś rok. Uniknęliby pytań o "drugą Irlandię" itd, ale musieliby zrezygnować z geszeftów które idą i będą szły choćby przy okazji Euro 2012.
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
To i tak niezły koniec tej badny niudaczników wróżysz.
Ostaną się resztki dzięki mediom. Część ludzi te kłamstwa kupi.
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Dolar po 1,92 w kantorze na Okęciu.
A benzyna będzie niedługo po 6PLN?
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 10.07.2008 o godz. 23:02.
jachting
Senior Member

Stary 10.07.2008, 23:03
Acha czyli Pis wejdzie za PO-PSL .
To ja obstawiam że Platforma wygra następne wybory(80 procent),a na pewno przetrzyma 4 lata rządu (98 procent).
kalashnikov2
Senior Member

Stary 10.07.2008, 23:09
a zło dla wyższych celów,zło dla dobra,przetrwania

A niech sobie będzie, tylko że wszyscy mamy prawo wiedzieć o tym źle, choćby bylo wedlug kogos dla szczytnych celow. I nikt nie może zabraniać mówienia o tym źle, odsądzać od czci i wiary tych którzy chcą to zło nazywać po imieniu.

Boomcha, nie ma ch.ja. Przy spadającym poziomie edukacji ogólnej wystarczy znów postraszyć kaczorami, by ci ktorzy w 2005 r. mieli lat 14 do 18 - w 2009 zapewnili ponowną wygraną Tuskowi.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 10.07.2008 o godz. 23:13.
Boomcha
Senior Member

Stary 10.07.2008, 23:11
Acha czyli Pis wejdzie za PO-PSL .
To ja obstawiam że Platforma wygra następne wybory(80 procent),a na pewno przetrzyma 4 lata rządu (98 procent).
PiS wejdzie, wejdzie tez Prawica RP i te dwie partie będą mogły rządzić same. PiS przesunie sie do centrum a miejsce LPR zajmie PRP. PO-PSL-SLD to jakieś 10(PO+PSL)+7%. W/g mnie za trzy lata te trzy partie nie dostaną więcej niż jakieś 20%. Oczywiście jeśli nic się nie wydarzy, bo jak wyskoczy coś w stylu drugiej afery Rywina-Michnika to może być dużo gorzej.

Liczę na to, że UPR się dogada z PRP. Trwanie obecnego układu jest na rękę konkurencji.
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
(...)Boomcha, nie ma ch.ja. Przy spadającym poziomie edukacji wystarczy znów postraszyć kaczorami, by ci ktorzy w 2005 r. mieli lat 14 - w 2009 zapewnili ponowną wygraną Tuskowi.
Jasne i dlatego coś tam uciułają u tych co to w towarzystwie porozpowiadali, że są za PO i wstyd im będzie teraz się przyznać do głupoty. Poza tym nie wykluczam wymiany "twarzy" w PiS. Już się mówi, że Kurskiego czy Ziobrę maja oddelegować na placówkę do Brukseli. Wtedy straszyć nimi juz nie będzie można. Wiele Kaczorowi można zarzucić, ale nie to że jest głupi.
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 10.07.2008 o godz. 23:15.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 10.07.2008, 23:23
Boomcha, wymiana twarzy? Na kogo? -> http://prawica.net/node/12508 procz samego tekstu autora - znakomity jest komentarz "oszoloma" B. o liderach obu partii: "Chłopaki są żywotne i jeszcze przez dziesięciolecia będą trwali. Młodzi nie są im potrzebni. Ulotki i plakaty rozwiesza sobie sami za pieniądze ukradzione podatnikom na finansowanie partii politycznych,
Młodzież się nie buntuje. Za dużo czasu zabiera nauka, emigracja zarobkowa, zabawa. Układ jest zamknięty"
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 10.07.2008 o godz. 23:26.
jachting
Senior Member

Stary 10.07.2008, 23:34

Przy spadającym poziomie edukacji ogólnej wystarczy znów postraszyć kaczorami, by ci ktorzy w 2005 r. mieli lat 14 do 18 - w 2009 zapewnili ponowną wygraną Tuskowi.
Rozumiem że sobie schlebiasz ,ale elektorat Pis to w dużej części biedny i słabo wykształcony element .
Z tą inteligencją to już szalejecie,rozumiem że to dla towarzystwa ,wspólnie się napędzacie .
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 10.07.2008, 23:37
Wstyd sie przyznać ale nie znam poglądów Michnika .
Przeczytaj sobie Michnikowszczyzne, nieźle udokumentowana.

Bo z tekstami Michnika jest jeden problem zazwyczaj w jednym tekscie potrafi sobie sam zaprzeczać, ciekwe czy to efekt wódy, czy w ogóle stanu jego umysłu od zawsze.
Cytat:
Nie znam też na tyle dobrze politycznej historii po 89 r. aby z miejsca ocenić czy pewna plotka "fakt" jest prawdziwa .Raczej dokonuje tu porównania historii ,stanowisk,źródeł i weryfikacje a i ważne są postacie które tą historie relacjonują . I tyle mi na razie wystarczało bo i wielkich dylematów nie mam .
Widzisz sam przyznajesz ze to kwestia wiedzy, i dlatego dyskusja jest na dobra sprawe niemożliwa - bo Ty nie masz jak bronic swojego stanowiska, a jak próbujesz kryc sie za cudza wypowiedzią to na dobra sprawę nie masz pewności czy własciwej i własciwie jej uzyłeś. A do tego zupełnie nie przyjmujesz w takiej sytuacji iż Twój osąd wzięty z błędnych przesłanek, musi być i zazwyczaj jest błedny. I to jest problem ogólniejszej natury, ja też parę razy się rozpedziłem wypowiadając sie o czyms o czym raczej nie miałem pojęcia (i np. Mareq mnie przycisnał )
A nie majac tej wiedzy, stawiając na "autorytety" jakie Ci wlano, nie wiedząc o nich zbyt wiele - nie umiesz ocenić wagi, prawdziwosci kontekstu ich wypowiedzi.

Cytat:
Patrze na Pis czy Upr i wiem że nic dobrego z tego nie może wyniknąć ,nawet jak zrobią coś pożytecznego to albo zrobią to źle lub następne ich poczynania będą szkodliwe .
No właśnie.. i jak tu dyskutować?

Nieważne że przy nich jest szansa na jakiś postęp że może być dzięki nim wiecej decyzji pożytecznych, od decyzji innych sykinsynów. Ważne ze mogą zrobić coś co Ci sie nie spodoba, to że inni to szkodniki to już inna bajka, ale to nie sa oni -więc niech się wykazują, ważne że bedzie pseudowolność.

Jesteś zasklepiony w tym swoim "liberalnym" (oczywiscie nie we właściwym tego słowa znaczeniu - tj. gospodarczym) poglądzie (którego nawet bronić nie potrafisz) i dzieki temu masz jedne wielkie klapki na oczach, posadzajac stale o to innych.

Cytat:
jednoznacznie ? a zło dla wyższych celów,zło dla dobra,przetrwania ....
O boże.. poruszam się w penych ogólnościach - bedzie konkretny przypadek można go bedzie roztrząsać

Czy złem sa tortury - oczywisicie że tak, ale czy aby uzyskać prawdziwe zeznania i odzyskać miliardy, aby miliony emerytów miały bardziej godziwe zycie, którego ich pozbawiono (najpierw okradajac podczas PRL, a później podczas "przemian") nie warto byłoby by wziąć kilkudziesieciu sukinsów którzy sa temu winni: polityków, "biznesmenów" i inne tatałajstwo na nie?

Ciekawe zagadnienie czyż nie?

Cytat:
.zboczenie też nie koniecznie musi być społecznie szkodliwe(bo chyba zdajesz sobie sprawę że sa rożne zboczenia ) ,będziesz wtedy robił komuś wyrzuty ? a co jeśli dla kogoś nie jest to zboczeniem ?może się też okazać że ty masz zboczenia ente zboczeń.
A tak zapewne idż krok dalej - jak ktos nie znosi pederastów to zapewne sam nim jest.
Nie ośmieszaj się.
I kolejnej dyskusji o zboczeńcach i innych takich tutaj nie chce i zapewniam Cię że do niej (bez potrzeby/jakiegoś wydarzenia) nie dopuszcze. Tak ich lubisz Twoja sprawa, zabawiaj się z nimi jak masz ochotę, tylko się tym nie chwal i nie obnoś, bo nie ma czym.
Mój pogląd na nich znasz, póki kisza sie we własnym gronie ich sprawa, jak się pokazują i obnoszą publicznie to naruszają moją wolność. Kropka.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 10.07.2008 o godz. 23:51.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 10.07.2008, 23:48

Rozumiem że sobie schlebiasz ,ale elektorat Pis to w dużej części biedny i słabo wykształcony element .
Z tą inteligencją to już szalejecie,rozumiem że to dla towarzystwa ,wspólnie się napędzacie .

a co to znaczy element, panie inteligencie?

czy jak sie jest b.u.c.em. z dyplomem to sie juz elementem nie jest? czy elementem sie byc przestaje z momentem glosowania na PO?

Jezyczkiem u wagi będzie mlodziez sterowana przez łącza szerokopasmowe i nie wiem dlaczego wtracasz cos o elektoracie PISu i inteligencji. A u was w ameryce...

Moze to i prawda ze wsrod elektoratu PISu przeważaja ludzie ze slabszym wyksztalceniem, ale jesli chodzi o tę część z wyższym, to z tych osob ktore znam, moge powiedziec to są ludzie cholernie uczciwi, wrażliwi na rozne spoleczne sprawy, udzielaja sie charytatywnie nie tylko rz w roku na swiatelku do nieba etc. no i swojej wiedzy napewno nie czerpią z kilku glownych portali i glupich ozrywkowych programow w TVNie, co niestety jest powszechne nawet wsrod "wyższego" elektoratu PO.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 11.07.2008 o godz. 00:02.
jachting
Senior Member

Stary 11.07.2008, 00:05
Ale jaki postęp ? To tacy ciency są że nie potrafią każdemu tego pokazać.
Ja kocham Polskę .
Te konferencje wrażenia na mnie nie robiły....
Przed przejęciem przez nich wladzy ja właściwie kaczorów nie znałem.
Choć na starcie dostali sporego minusa robiąc koalicję Samoobrona LPR ,ale nie byłem do nich nastawiony anty ,choć z perspektywy myśle sobie, dobrze że PO się w to nie wpakowało .
I wracając do zboczeń ,chciałem Ci tylko uświadomić że jest ich masa .
Ja też nie przepadam i boję sie pewnych odmienności ale też nie myśle aby robić na nich jakieś nagonki.
Mają prawo też walczyć o swoje,ja mam pewne zaufanie do ludzi .
-----
element społeczeństwa kalash
Ostatnio edytowane przez jachting : 11.07.2008 o godz. 00:10.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 11.07.2008, 00:11

element społeczeństwa kalash
Jakoś zwyczajnie nie wierze, że uzywasz tego slowa np. w rozmowie o ludziach "z wyższym" czy o pedalach...
jachting
Senior Member

Stary 11.07.2008, 00:14
Jakoś zwyczajnie nie wierze, że uzywasz tego slowa np. w rozmowie o ludziach "z wyższym" czy o pedalach...
ostatnio,naprawdę nie miałem tutaj na celu segregacji .
kalashnikov2
Senior Member

Stary 11.07.2008, 00:41
ja nie wkurzam sie na to ze ludzie bez wyksztalcenia i najbiedniejsi glosowali na PiS, bo to jestjasne jak slonce, to jest oczywista oczywistosc ze oni beda glosowac tak a nie inaczej, kierujac sie tym czy owym będąc czesto bez szans na dotarcie do wiedzy i wyksztalcenia.

Wiec popierają partię ktora oglasza ze bedzie solidarna. W rzeczywistosci okazuje sie byc najbardziej liberalnym rządem od 1989 wiec zostali oszukani i nawet o tym nie wiedzą Z kolei PO miala byc liberalna a ma zapędy ku rosnącemu fiskalizmowi.

A wiec zarowno PO jak i PIS na swoj sposob oszukaly swych wyborcow.

Ale chyba od mlodziezy ktora jest dobrze wyksztalcona lub sie ksztalci,ma dostep do netu, bibliotek - nalezy oczekiwac troche wiekszego zaangazwania w historie najnowsza, w ocene tego co bylo, i jaki to ma wplyw na to co jest teraz. Średnia ogólna wiedza historyczna połączona z podstawowym aparatem logiki daje naprawde pore mozliwosci oceny tego i owego co ma miejsce wspolczesnie. Taka gleboka analiza zostala zastąpiona przez polityczna rozrywke serwowana w prime time, symbole, slowa-klucze przypisane do danych osob. A podobno od mlodych europejczykow mozna oczekiwac wiecej niz od biednego, niewyksztalconego elementu.

Rosnący podzial na specjalizacje, nacisk na konkretna fachową wiedzę sprawia że wspolczesny czlowiek wyksztalcony jest w swej dziedzinie ekspertem, ale moze nawet nie zdawac sprawy sobie z tego jakim manipulacjom podlega w innych obszarach, zwlaszcza w polityce i mediach. Ja wiem, bo pisowcy są tacy i owacy. Ale co ma piernik do wiartaka?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 11.07.2008 o godz. 01:17.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 11.07.2008, 07:54
sambo napisał(a):
No to Zbychu twierdzisz, że to nie fakty tworzą historię a książki z MEN - no jeśli zatrzymałeś się na etpaie zglębiania wiedzy poprzez MEN - no to sie nie dziwię, ze wiedzę po okresie po 1989 masz ograniczoną - bo jej zwyczajnie w ksiązkach MENu nie ma.
Nic takiego nie twierdze,doprawdy nie wiem skąd u Ciebie takie domysły.Napisałem tylko że
podręcznik zatwierdzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej jest dla mnie wiarygodniejszym źródłem od artykułu napisanego przez nie wiadomo kogo w jednym z portali internetowych.
Jeśli chcesz mi zarzucić że uważam książki MEN za prawde historyczną a nie fakty,to ja tym samym moge Ci zarzucić że ty za prawde historyczną uważasz anonimowe artykuły w internecie.Możemy tak się "oskarżać" bez końca,ale chyba nie o to chodzi...Owszem najnowszych wydarzeń polit. nie ma w książkach MEN,ale to nie powód,aby te luki "łatać" informacjami pochodzącymi z niewiadomego źródła.Tylko nie przywołuj już tego Gala Anonima do,czasów w których obecnie żyjemy gdzie każdy internauta może pisać artykuły pod swoich pupilków politycznych mając na uwadze cel własny.

jery napisał(a):
Zbychu - poraz kolejny zachęcam do lektury - A. Dudek, Historia polityczna Polski 1989-2005
OK.Jak będe miał taką możliwość to napewno sięgne po tę pozycje - na razie jestem przy innej lekturze.

-------------------------------------
Ogryzek napisał(a):
Zwróc uwagę że wielu spraw z II WŚ nie udało się wyjaśnic do tej pory bo archiwa rosyjskie, UK czy USA wciąż są zamknięte. To tym bardziej dokumenty dotyczące najnowszej historii tym bardziej nie będą dostępnę. Owszem, za 300 lat dowiemy sie prawdy pelnej, ale Nas juz nie bedzie...
Właśnie otóż to! Te słowa powinny być skierowane przede wszystkim do Wilka,który to z pozycji zwykłego(jak przypuszczam) internauty potrafi dokonywać "obiektywnych" ocen = Obiektywnie? - rząd PiSu był słabym rządem - a jednocześnie to był najlepszy rząd od 89 r. No cóż,ciekawe skąd tak stanowcze opinie - z blogu Korwina?michalkiewicza.pl przyrównującego Traktat lizboński do Targowicy? Rzeczywiście obiektywne źródła.Jachting już na to zwracał uwage...

================================================== ==========

Czeka nas finisz negocjacji?
Cytat:
Jest zgoda polityczna wokół tarczy antyrakietowej. Podczas wczorajszego spotkania liderzy sejmowych ugrupowań usłyszeli od Radosława Sikorskiego nie tylko szczegóły negocjacji, ale i zapewnienie o współpracy rządu i prezydenta w tej sprawie - pisze DZIENNIK. "Pozostały tylko szczegóły porozumienia" - powiedział jeden z polityków opozycji po wyjściu z rozmów. Czeka nas finisz negocjacji?

Czy zatem czeka nas szybki finisz negocjacji? Członkowie rządu unikają odpowiedzi na to pytanie. Rozmówcy DZIENNIKA z Pałacu Prezydenckiego są pewni, że najbliższe dni przyniosą pozytywne rozwiązania. Losów negocjacji nie przesądza marszałek Sejmu Bronisław Komorowski. Ale przyznaje: "W ciągu kilku dni prawdopodobnie wiele się wyjaśni".

"Niepisaną zasadą w USA jest, że po 15 lipca odchodząca administracja nie podejmuje już żadnych ważnych decyzji" - mówi DZIENNIKOWI były szef sejmowej komisji spraw zagranicznych Paweł Zalewski, który właśnie wrócił z Waszyngtonu.

Wczoraj w gabinecie marszałka szef MSZ Radosław Sikorski przez niemal półorej godziny opowiadał przedstawicielom klubów i kół poselskich o szczegółach negocjacji. Jak relacjonują uczestnicy spotkania, minister odczytywał posłom całe ustępy wstępnej umowy wynegocjowanej przez głównego negocjatora Witolda Waszczykowskiego.

"Do uzgodnienia pozostały szczegóły. Mówienie o twardych negocjacjach nie znajduje odzwierciedlenia w wywodzie Sikorskiego" - twierdzi jeden z uczestników spotkania z szefem MSZ. Inni ujawniali, że sprawa rozbija się jedynie o kwestię stacjonowania jedynej baterii rakiet Patriot, która miałaby się znajdować na terenie Polski. Jednak z naszych informacji wynika, że Sikorski jako problem w negocjacjach przedstawił nie tylko kwestię rakiet. Ma też chodzić o deklarację polityczną, w której Waszyngton miałby sprecyzować swoje sojusznicze zobowiązania wobec Polski.

Podczas spotkania Olejniczak zdenerowował Sikorskiego, gdy spytał, czy ta jedyna bateria Patriotów będzie broniła Ursynowa, gdzie mieszka były szef SLD, czy okolic Bydgoszczy, gdzie posiadłość ma szef MSZ - relacjonuje jeden z uczestników spotkania.

Lewica nie traci nadziei, że tarczy w Polsce nie będzie. Od kilku dni lewicowi posłowie chodzą po Sejmie ze znaczkami w klapach marynarek z napisem "stop tarczy". Ale po spotkaniu z Sikorskim nawet oni sądzą, że rząd podpisze z USA umowę o tarczy antyrakietowej. Lewica liczy jednak, że nawet jeśli umowa będzie, to jej realizację zablokują sami Amerykanie. Jak? Wybierając na prezydenta Baracka Obamę. "On jest sceptyczny" - przypomina Olejniczak. Wierzy, że PO nie zgodzi się na ratyfikację umowy o tarczy przez Sejm przed listopadowymi wyborami w USA.

Sikorski deklaruje jednak, że stanowisko prezydenta i rządu w sprawie tarczy jest jednomyślne, co oznacza kontynuowanie rozmów z Amerykanami. To prawdopodobnie efekt wtorkowego spotkania premiera Donalda Tuska z Lechem Kaczyńskim w Belwederze. Nie zakończyło się ono komunikatem żadnej ze stron. Dotychczas oznaczało to najczęściej porozumienie obu polityków. "Mam wrażenie, że prezydent zadeklarował gotowość wsparcia" - ocenił wczoraj po południu premier Tusk.

Szef MON Zdradza czego chcemy od Amerykanów

Izabela Leszczyńska: Co do tej pory zaproponowali nam Amerykanie w sprawie Patriotów? Stacjonowanie w Polsce jednej baterii, przez jeden miesiąc raz na kwartał. I na tych zasadach Patrioty miałyby być w Polsce tylko przez rok?
Bogdan Klich: Potwierdzam to. Ta opcja nas nie interesuje dlatego, że rotacyjne stacjonowanie jednej baterii Patriot i do tego typu PAC - 2 nie spełnia naszych oczekiwań. Zależy nam na tym, by ta bateria była rozmieszczona w naszym kraju na stałe. Mogłaby być używana do rozmaitych zadań także poza terytorium naszego kraju, bo Patrioty są mobilne, natomiast miejscem stacjonowania powinna być Polska. Tylko w ten sposób weszlibyśmy w nową linię technologiczną Patriotów i rozpoczęlibyśmy proces wyposażania naszego wojska w środki antyrakietowe, których w tej chwili nie posiadamy. Sama tarcza antyrakietowa chroni przed rakietami dalekiego zasięgu, nie chroni przed rakietami średniego i krótkiego zasięgu.

Walczymy o to, żeby bateria była naszą własnością, czy może być własnością Amerykanów i stacjonować w Polsce?
Zakładamy, że jest możliwe, żeby stacjonowała tu bateria Patriot, która będzie własnością USA. Sprawą drugorzędną jest do kogo będzie należeć, jeżeli ma być na stałe w Polsce.

Skoro amerykańskie rakiety będą obsługiwać Amerykanie, w jaki sposób uzyskamy dostęp do nowej technologii?
Pierwszą baterię obsługiwaliby żołnierze amerykańscy. Gościlibyśmy na naszym terytorium nie tylko sprzęt, ale i obsługujących go ludzi. Każda obecność żołnierza amerykańskiego na terytorium Polski jest ważna z punktu widzenia bezpieczeństwa naszego kraju. Jeśli będziemy mieli jedną baterię Patriot, to zaczniemy budować cały system obrony przeciwrakietowej. Gdy już raz wejdzie się w linię technologiczną Patriotów, to można je potem pozyskiwać łatwiej i taniej. Tak robią w tej chwili Zjednoczone Emiraty Arabskie, które zamawiają u Amerykanów kolejne partie Patriotów. Nam zależy na pozyskaniu kolejnych zestawów Patriot w wersji PAC- 3. Z czasem możemy uczestniczyć w projekcie pocisków antyrakietowych THAAD, czyli jeszcze bardziej nowoczesnych. Oba systemy niszczą rakiety krótkiego i średniego zasięgu. Patrioty likwidują cele w tak zwanej fazie opadania. Natomiast rakiety THAAD będą mogły dosięgnąć celów w środkowej fazie lotu, na większej wysokości. Faza środkowa lotu każdej rakiety jest znacznie dłuższa aniżeli faza wstępująca, czy faza opadania. Więcej jest czasu na zestrzelenie. Wobec tego ten system jest o wiele bardziej skuteczny. Amerykanie obecnie pracują nad systemem THAAD ze swoimi partnerami z innych krajów. My chcemy być partnerami USA.

Na jakiej zasadzie?
W tej chwili tego szczegółowo nie omawiamy. Ważne jest to, że system Patriot ma przed sobą przyszłość.

Jak chcemy pozyskać kolejne wyrzutnie? Czy byłyby także użyczone przez Amerykanów, czy myślimy o ich kupnie?
Wszelkie warianty są możliwe, łącznie z zakupem na warunkach preferencyjnych takich, z jakich korzystają np. Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Po tym jak rząd podał pierwsze dane na temat rokowań, otoczenie prezydenta zasugerowało, że Amerykanie zaproponowali nam więcej, niż o tym się mówi, że rząd nie chce zdradzić w tej chwili całej prawdy, planuje natomiast potem ogłosić swój sukces w negocjacjach. Czy to prawda?
Mam chyba pełną wiedzę na temat tego jakie są propozycje amerykańskie. Do tej pory nie uzyskaliśmy niczego więcej jak propozycji gry w ping-ponga, czyli czasowego, rozmieszczania jednej baterii Patriotów w Polsce.

Poseł Antoni Macierewicz powiedział ostatnio, że zamieszanie wokół Służby Kontrwywiadu Wojskowego, niechęć do oczyszczenia służb z ludzi, którzy kończyli studia w Związku Sowieckim i mogą współpracować z Rosją powoduje, że USA boją nam się przekazać nowoczesne technologie. Czy Amerykanie boją się, że tajemnice wyciekną z Polski?
Ani w osobistych rozmowach z sekretarzem obrony Billem Gatesem, ani podczas tych kilku rund negocjacyjnych nie zauważyłem jakiegokolwiek poziomu nieufności jeśli chodzi o możliwość wycieku technologii z Polski. Tezę posła Mecierewicza uważam za chybioną.

To dlaczego proponujemy, żeby Patrioty znalazły się w specjalnej bazie udostępnionej Amerykanom?
Minister Sikorski nie mówił o specjalnej bazie. Zgłosił gotowość strony polskiej do udostępnienia naszej infrastruktury wojskowej pod bazę Patriotów. Tam mogłaby także stacjonować kompania amerykańskich żołnierzy je obsługująca. To raczej gest z naszej strony.

Czy byłaby to druga baza amerykańska, poza tą z tarczą, którą przekazalibyśmy Amerykanom?
Nawet gdyby doszło do stworzenia amerykańskiej bazy tarczy antyrakietowej nie byłaby ona obiektem eksterytorialnym. Gdyby Amerykanie wraz ze swoim sprzętem znaleźli się w Polsce, byliby gośćmi na naszym terytorium.

Ale byłyby w tej bazie jakieś obszary, do których wstęp mieliby wyłącznie Amerykanie?
Nie. Dla nas jest warunkiem podstawowym, aby przynajmniej dowódca polski miał dostęp do całości infrastruktury wojskowej, łącznie z najbardziej chronioną, czyli z silosami i pociskami.

Podsumujmy: rząd zgodzi się na instalację, jeżeli Amerykanie zaproponują nam stałe stacjonowanie jednej baterii rakiet Patriot.
Patrioty to główny warunek. Czekamy jednak także na wyniki rozmów o modernizacji naszych Sił Zbrojnych.

Czyli chcemy Patriotów i pakietu modernizacyjnego...
Po otrzymaniu pełnej oferty amerykańskiej będzie można ocenić, czy ona odpowiada polskim interesom bezpieczeństwa, czy nie.

Czego poza Patriotami potrzebuje polskie wojsko?
Mamy trzy główne potrzeby: zestawy przeciwlotnicze i przeciwrakietowe, śmigłowce, unowocześnienia wymaga też Marynarka Wojenna. Oczywiście większość tych potrzeb będziemy musieli sfinansować sami.

Co należy modernizować?
Systemy obrony powietrznej, do którego należą Patrioty. To jest priorytet. Od początku lat 90. zasadnicza część wojen rozgrywa się w powietrzu. My na razie mamy tylko nowoczesne samoloty F-16, oraz zestawy przeciwlotnicze, które modernizujemy.

Co Amerykanie byliby skłonni zaproponować w kwestii modernizacji?
Tego jeszcze do końca nie wiemy. Jesteśmy po etapie oceny zagrożeń, są oceniane nasze potrzeby modernizacyjne. Nie przeszliśmy jeszcze do trzeciego etapu, czyli rozmów o finansach.

Trzeci element, o który walczymy to pakiet polityczny. Co ma sie w nim znaleźć?
Chcemy pogłębić współpracę strategiczną, a zatem polityczno-wojskową między USA, a Polską. Zależy nam na zobowiązaniu USA do wzmocnienia gwarancji bezpieczeństwa, które wynikają z art. 5 traktatu waszyngtońskiego.

Czy w umowie znalazłby się zapis mówiący o tym, że w przypadku zaatakowania Polski Amerykanie automatycznie przyjdą nam z pomocą?
Takie zobowiązanie polityczne jest zawarte w art. 5 tego traktatu.

Mgliste. Może równie dobrze oznaczać przekazanie środków finansowych albo wysłanie sprzętu. Czy w tej dwustronnej umowie byłoby coś bardziej konkretnego?
Chodzi nam o wzmocnienie tego artykułu dodatkową deklaracją o wsparciu dla naszego bezpieczeństwa.

Jeśli dojdziemy do porozumienia z USA, czy umowa o tarczy byłaby bezterminowa?
Toczą się rozmowy...

Czy Polska będzie pobierać jakieś opłaty za dzierżawę terenu?
Toczą się rozmowy...

Na ile stanowisko prezydenta w sprawie tarczy różni się od stanowiska rządu?
Prezydent Kaczyński uważa, że instalacja amerykańska na terytorium naszego kraju jest wartością samą w sobie. Rząd natomiast uważa, że z samego faktu instalacji amerykańskiej w Polsce, nie wynika zwiększenie bezpieczeństwa naszego kraju. Dlatego, że instalacja ta powoduje pewne korzyści jak np. wejście naszego kraju do systemu obronnego USA, ale z drugiej strony wystawia nas na dodatkowe ryzyka. Polska może stać się celem ataku.

Gdyby prezydent sam miał podejmować decyzję zgodziłby się na instalację tarczy nawet gdyby Polska nie uzyskała Patriotów?
Tak rozumiem dotychczasowe stanowisko prezydenta.

Czy tarcza spełniałaby swoją rolę gdyby została zainstalowana na Litwie lub w Wielkiej Brytanii?
Technicznie jest to możliwe. Obszar pomiędzy wyspami brytyjskimi a państwami bałtyckimi znajduje się na torze, którym mogłyby lecieć pociski z Bliskiego Wschodu, rażące USA. W przypadku Wielkiej Brytanii nie jest to jednak najkorzystniejsza lokalizacja. Umieszczenie zaś na Litwie wyrzutni wymagałoby niezwykłej determinacji ze strony Ameryki, ze względu na ewentualną reakcję wojskową Moskwy.

To dlaczego toczyły się rozmowy USA z Litwinami?
Moim zdaniem to był jeden z elementów nacisku, których administracja amerykańska używała, aby zmiękczyć stanowisko strony polskiej.
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...lbo_wcale.html
Ostatnio edytowane przez Zbychu : 11.07.2008 o godz. 07:57.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 11.07.2008, 08:28
http://wiadomosci.onet.pl/1786871,12,item.html

Cytat:
Unia uratuje stocznie w zamian za Traktat Lizboński?
Reporterka RMF FM dowiedziała się nieoficjalnie, że Unia Europejska zgodzi się na dodatkowe dotacje dla polskich stoczni pod warunkiem, że Polska zaakceptuje Traktat Lizboński.
a co to?
kalashnikov2
Senior Member

Stary 11.07.2008, 08:34
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Unia uratuje stocznie w zamian za Traktat Lizboński?
Reporterka RMF FM dowiedziała się nieoficjalnie, że Unia Europejska zgodzi się na dodatkowe dotacje dla polskich stoczni pod warunkiem, że Polska zaakceptuje Traktat Lizboński.
a co to?

Demokracja

======

W nawiązaniu do jednego z wczorajszych tematów:

http://www.rp.pl/artykul/161056.html

ciekawe kiedy ten problem dotrze do nas...
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 11.07.2008 o godz. 08:36.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.07.2008, 08:39
W sumie to prawa wyborcze dla dzieci realizowane przez rodziców to chyba taki samobój socjalistów/liberałów/zielonych.

Więcej dzieci mają małżeństwa katolickie, a małżeństwa osób o poglądach "liberalnych" oraz o różnych innych orientacjach to raczej dzieci zbyt wielu nie mają.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 11.07.2008, 09:38
A porpos wykształcenia - poseł PO p. mgr Andrzej Halicki jest typowym przykładem inteligencji platformerskiej.

"Inny poseł PO Andrzej Halicki nazwał posłów PiS "rzecznikami Belfastu": - Świetnie się bawicie, czujecie się znakomicie. Mówiąc językiem młodzieżowym: pojechaliście. Pojechaliście! Mordy, groby, trupy, smród. Co tam jeszcze było? "Brutalny atak". Świetny język. Czujecie się obrońcami Irlandii, tak? Wy jesteście rzecznikami Belfastu - mówił Halicki."

Wiadomo - to nie to samo co Kofana Anana - dla Leminga nic śmiesznego - wszak ziom po wykształceniu he he

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._Traktatu.html

Zbychu

ujmę to tak - każdy fakt w tym wpisie miał miejsce i jest obiektywnie weryfikowalny - nie wierzysz? Przeciez tam nie ma wiedzy tajemnej -

nie wierzysz w to, że Czechosłowacy I Węgrzy kazali się wynosić Atrmii Czerwonej już w 89 zaraz po przejeciu rządów? Że wojska od nich wyszły w 91?

Nie wierzysz że do Polski na zaproszenie Mazwoieckiego z OFICJALNA wizytą przybył szef KGB?\

Nie wierzysz, że 21 lutego 1990 - Polska w postaci RP przyjęła doktrynę obronną w której państwa NATO - były głównym wrogiem ?

Nie wierzysz że Skubiszewski przedstawił państwom zachodnim propozycje aby to nie NATO stało sie gwarantem bezpieczeństwa a KBWE?

Nie wierzysz w to, że Wałęsa na odczycie w Brukseli - pominał w ostatniej chwili tekst o tym, że Polska chce wstapić do NATO?

Nie wierzysz w to, że w 1991 - był pucz w Moskwie - a Wałęsa chciał zadzwonić do puczysty - czerwonego generała Janajewa z gratulacjami i zablokował orędzie Bieleckiego w tVP potępiające puczystów?

NIe wierysz w to, że Ruscy spacyfikowali Litwe w 1991 - zabijajac ludzi na ulicy - a Skubiszewski odparł publicznie przed kamerami - że sprawy Litwy nas nie interesuja?

NIe wierzysz w to, że Wałęsa wysnuł propozycje utworzenia NATObis i EWGbis jako alternatywę dla NATO i EWG?

NIe wierzysz w to, że Wałęsa za wszelka cene chciał przeforsować zainstalowanie szpiegowskich jednostek rosyjskich w Polsce po wyjsciu ruskich wojsk?

Nie wierysz w to, że rząd Suchockiej forsował koncepcje wspólnego systemu obronnego z Rosja - tak jak my teraz chcemy to zrobic z USA?

Nie wierysz? Przykro mi bardzo - niezależnie od tego, czy napisał o tym jaskiniowy antykomunista - czy Antoni Dudek czy Jan Skórzyński - to to jest FAKT - ZBysiu - przepraszam, że tak brutalny dla Twojej świadomosci.

Weź do ręki tak jak mówi Jery - Historię polityczną Polski 89-05 Dudka - znajdziesz tam potwierdzenie tego wszystkiego. Ale Ty nie weźmiesz bo i po co - przecież i tak najlepiej powiedzieć że sie nie wierzy - a ludzi którzy mówią o faktach zwyzywać od oszołomów
Ostatnio edytowane przez sambo : 11.07.2008 o godz. 10:00.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Boomcha
Senior Member

Stary 11.07.2008, 10:09
Boomcha, wymiana twarzy? Na kogo? -> http://prawica.net/node/12508 procz samego tekstu autora - znakomity jest komentarz "oszoloma" B. o liderach obu partii...(...)
Takie sobie. Wymiana twarzy - jak bym widział na kogo to tonie byłaby żadna wymiana. Nie wiem na kogo - na kogoś nowego. Nie wiem czy nastąpi, ale na pewno jest to możliwe.
Tak, taki jest elektorat PiS. Niewykształceni mieszkańcy małych miast i wsi. Szukałem jakiegoś drugiego dna ale wygląda na to, że ty to na poważnie piszesz.
Bill Gates, Richard Branson (Virgin Records, Airlines itd.)...i jeszcze kilkudziesięciu przedsiębiorców z tej finansowej półki nie ma wyższego wykształcenia (widziałem na CNN chyba taka liste, jak znajdę to podrzucę). Jestem pewien, że ci ludzie mieszkają "na wsi" a nie w mieście. Taki Albert Einstein nie miał chyba nawet średniego! Mało? To weźmy Władysława "Profesora" Bartoszewskiego - średnie (matura). Pomyśl jaki chaos panował zanim powstały wyższe uczelnie. Zanim zaczęto dyplomować. Nikt nigdy nie wiedział czy rozmawia z autorytetem czy oszołomem tym bardziej, że nie było miast!
ps:
Najlepsze wyniki matur w tym roku były właśnie tam gdzie zawsze wygrywa prawica - wschód i południe Polski.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
65 lat po ludobójstwie. Sejm nie przyjął uchwały w sprawie rzezi Polaków, prezydent Lech Kaczyński nie pojawił się na obchodach

"(...)Prezydent przyjął patronat nad Festiwalem Kultury Ukraińskiej i my nie mamy nic przeciwko temu. Jednak to, że nie objął swoim patronatem obchodów rzezi Wołynia, jest niewybaczalne – mówi Piliszuk." http://www.rp.pl/artykul/161085.html

"I jeszcze jeden meldunek dowódcy kurenia "Łysoho" o pogromie dokonanym w Ziemlicy pow. Włodzimierz Wołyński: "(...) Do wsi Mosur spędzono wszystkich mieszkańców okolicznych miejscowości z toporami i widłami, którym "druże" Zuch wyjaśnił, że pod przewodnictwem jego uzbrojonego oddziału pójdą do wsi Ziemłica, aby rozprawić się z Polakami, i wymagał od nich, żeby byli bezlitośni wobec wszystkich, kogo zastaną w tej miejscowości. W nocy okrążono wieś, a o świcie zebrali wszystkich mieszkańców w centrum wsi. Starców, dzieci i chorych, którzy nie mogli samodzielnie poruszać się, zabijali na miejscu i wrzucali do studni. Spędzonym do centrum kazali kopać dla siebie groby, a następnie przystąpili do ich zabijania przez uderzenie siekierą w głowę. Tego, kto próbował uciekać, zabijali z broni. Wszyscy mieszkańcy wsi Ziemlica zostali zlikwidowani, mienie zabrano dla UPA, budynki spalono..."

Tak zginęło około 60.000 Polaków.

http://www.lwow.com.pl/semper/wolyn.html
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 11.07.2008 o godz. 10:53.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 11.07.2008, 11:49
Jery napisał(a):Wyświetl post
1q2 - Czy Waszym zdaniem GW jest wiarygodna? Tak czy nie?
Jak dla mnie jest podobnie (nie)wiarygodna jak wszystkie inne
94 - Allah Akbar!!
jachting
Senior Member

Stary 11.07.2008, 15:04
Tak, taki jest elektorat PiS. Niewykształceni mieszkańcy małych miast i wsi. Szukałem jakiegoś drugiego dna ale wygląda na to, że ty to na poważnie piszesz.
Bill Gates, Richard Branson (Virgin Records, Airlines itd.)...i jeszcze kilkudziesięciu przedsiębiorców z tej finansowej półki nie ma wyższego wykształcenia (widziałem na CNN chyba taka liste, jak znajdę to podrzucę). Jestem pewien, że ci ludzie mieszkają "na wsi" a nie w mieście. Taki Albert Einstein nie miał chyba nawet średniego! Mało? To weźmy Władysława "Profesora" Bartoszewskiego - średnie (matura). Pomyśl jaki chaos panował zanim powstały wyższe uczelnie. Zanim zaczęto dyplomować. Nikt nigdy nie wiedział czy rozmawia z autorytetem czy oszołomem tym bardziej, że nie było miast!
ps:
Najlepsze wyniki matur w tym roku były właśnie tam gdzie zawsze wygrywa prawica - wschód i południe Polski.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wykształcenie nie jest decydujące ! Przykładowo ludzie o wysokiej inteligencji emocjonalnej osiągają zazwyczaj dużo więcej od tych którzy mają ją na niskim poziomie .
Bill Gates,Richard Branson czym oni się charakteryzują ? mieli cel,pasję i nieustannie dążyli do niego nie zważając na przeciwności .Bill Gates gdy wydawało się to jeszcze nie realne,powiedział że w 2000 r komputery będą w każdym domu.
Z Albertem Einstein to już w ogóle wyskoczyłeś .
Ja nie oceniam ludzi po tym jaki kto ma dyplom .
Nie będę czerpał,poważał,brał przykład czy głosował na ludzi gorszych od siebie albo tylko troszkę lepszych ,ten ktoś musi mi czymś imponować np. wiedzą albo mieć pasję,osiągnięcia,cel .Musi mieć honor itd.

PS.Jestem z warmińsko-mazurskiego (serca mazur)
Ostatnio edytowane przez jachting : 11.07.2008 o godz. 15:19.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów